Dodaj do ulubionych

Gaz łupkowy

26.02.13, 17:40
taki to o to zbieg okoliczności, bo oglądałam wczoraj film pt.Promised Land z Matem Damonem, gdzie poruszna była kwestia zagrożen z tytułu wydobywania gazu łupkowego- no ale to tylko film, niemniej jednak jakoś mi umknęło, że u nas temat na fali.

co WY o tym myślicie? ja mam mieszane uczucia, bo w sumie nie do końca jestem pewna jakie są zagrożenia

ps. film nawet całkiem całkiem
Obserwuj wątek
    • kosheen4 Re: Gaz łupkowy 26.02.13, 19:01
      osobiście obawiam się degradacji Roztocza, ale mam zbyt małą wiedzę aby stwierdzić jaka może być skala zniszczeń przy wydobyciu.
      • joxanna Re: Gaz łupkowy 26.02.13, 21:57
        No właśnie ja też.... moją opinię ukształtowały zdjęcia z Kanady parę lat temu w National Geo, tragedia. Gdzieś mam w głowie, że może lepiej poczekać na lepsze metody?

Poza tym nie wierzę w uczciwość amerykańskich firm - boję się, że znowu nas tak wrobią jak z offsetem. Miały być zamówienia, zatrudnienia, wyszły dyplomy i ordery. Ale też z drugiej strony, nie wierzę w dobrą wolę francuskich elektrowni atomowych, które wolałyby nie tworzyć w europie nowych metod pozyskiwania energiii.

Trudna sprawa.
    • angazetka Re: Gaz łupkowy 26.02.13, 19:09
      Na gazie łupkowym się nie znam zupełnie, na film mam zamiar jutro iść wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka