marzeka1 09.03.13, 14:19 Jak Wam się on podoba? Jak widać: zmniejszyły się kolejki, mniej bez sensu wezwań- tyle że rząd, który to wprowadził, przegrał wybory. pomysł na służbę zdrowia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maggorlo Re: Czeski pomysł na służbę zdrowia 09.03.13, 15:05 Podoba mi się. Korzystający częściej płacą więcej, sprawiedliwe. Wychowawcze. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Czeski pomysł na służbę zdrowia 09.03.13, 15:09 Pamiętam,że i u nas były takie pomysły, nieduże opłaty, rzędu kilku zł., ale brak odważnych, po przegranych wyborach partii, która taki pomysł przeforsowała, wątpię, czy u nas znajdą się naśladowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
iin-ess Re: Czeski pomysł na służbę zdrowia 12.03.13, 10:56 maggorlo napisała: > Podoba mi się. Korzystający częściej płacą więcej, sprawiedliwe. Wychowawcze. Wychowawcze??? Ja myślałam, ze choroba nie wybiera! Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Czeski pomysł na służbę zdrowia 12.03.13, 11:07 > Wychowawcze??? Ja myślałam, ze choroba nie wybiera! oczywiscie ze choroba nie wybiera ale jak RAZ chcialem sie dostac do specjalisty to ledwo sie tam dowloklem i co stado starych bab ktore oczywiscie mnei nei przepuscily a mialem wejsc po skierowanie na badanie specjalistyczne jakas pielegniarka musiala je uciszac no poprostu rzeznia Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Czeski pomysł na służbę zdrowia 12.03.13, 11:13 Nie wiem czy w Polsce na przykład laryngolog to już specjalista, ale u mojego konkretnego w RC się umawia wcześniej na wizytę chyba, ze jest się przypadkiem tak zwanym "nagłym". I to płacenie nic tutaj nie zmieniło. Jeśli chodzi mojego rejonowego lekarza to ilość starszych osób tez jest nadal duża. Odpowiedz Link Zgłoś
reszka2 Re: Czeski pomysł na służbę zdrowia 09.03.13, 15:54 Tanki nie prajdut, jak powiedział Che Guevara. W umyśle obywatela polskiego jest na trwale wdrukowana jakoby konstytucyjna gwarancja dostępu do bezpłatnej opieki zdrowotnej. Tymczasem konstytucja nic nie mówi na temat tego, że opieka zdrowotna ma być bezpłatna. Mówi tylko, że ma być "jednakowo dostępna". "Każdy ma prawo do ochrony zdrowia. Obywatelom, niezależnie od ich sytuacji materialnej, władze publiczne zapewniają równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publicznych. Warunki i zakres udzielania świadczeń określa ustawa." Najtrudniej walczy się z trwale wrośniętymi przesądami, które z rzeczywistością nie mają nic wspólnego. O, jakżebym chciała, żeby to wszystko pierdutnęło... Odpowiedz Link Zgłoś
anatt Re: Czeski pomysł na służbę zdrowia 09.03.13, 16:01 Kiedy nie będę musiała płacić obowiązkowej składki zdrowotnej, to chętnie będę płacić za publiczną służbę zdrowia JEŚLI będę z niej korzystać. A skoro obecnie taką składkę MUSZĘ płacić, to szlag by mnie trafił, gdybym musiała do tego biznesu po raz drugi dopłacać. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Czeski pomysł na służbę zdrowia 09.03.13, 16:08 Tyle że Czesi też pewnie płacą składki- a i tak zafundowano im niedużą dopłatę, z tym,ze efekt widać: nie ma dzikich kolejek. Mnie też szlag trafia, gdy na pasku wypłaty widzę, jak duże mam potrącenia na różne rzeczy, w tym na składki zdrowotne/rentowe itd. A i tak: okulista, dentysta - prywatnie; dobrze, ze gina na nfz mam w porządku i bezproblemowy dostęp do lekarza rodzinnego, który na dodatek nie żałuje , gdy potrzebuję gdzieś skierowania, badań itp. Odpowiedz Link Zgłoś
bsl Re: Czeski pomysł na służbę zdrowia 09.03.13, 16:22 marzeka1 napisała: > Tyle że Czesi też pewnie płacą składki- a i tak zafundowano im niedużą dopłatę, > z tym,ze efekt widać: nie ma dzikich kolejek. to dopiero bzdura sa kolejki w przychodniach i do specjalistow , za dentyste płaci sie jak za zoboze , a składki są wysokie Odpowiedz Link Zgłoś
bsl Re: Czeski pomysł na służbę zdrowia 09.03.13, 16:29 wizyta u lekarza 30 kc ( zalezy od lekarza czy płacisz tez za kontrolna wizyte , ja nie płace ), dzieci do 18 lat nie płaca za podstawowa opieke , za szpital 100kc za dzien pobytu (wszyscy ) , za pogotowie 90kc ( wszyscy ) a i jeszcze 30kc za recepte w aptece Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Czeski pomysł na służbę zdrowia 09.03.13, 16:44 Czyli to co pokazano to taki filmik propagandowy? W sumie tam mieszka chyba Kropka, ciekawa jestem,jak ona to widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
bsl Re: Czeski pomysł na służbę zdrowia 09.03.13, 16:54 kazdy widzi tak jak chce , ja oprocz biegania z córką po specjalistach , musze sama bardzo często odwiedzac jedną szpitalną przychodnie na szczęscie teraz nei pracuje i moge siedziec tam pół dnia do okulisty jestem umowiona na czerwiec ( wczesniej nie da rady ) , z czym nei mam problemow to dostac sie do pediatry ( nie trzeba dzwonic o 7 rano po numerek ) po ostatnim pobycie w szpitalu musze przyznac ze jedzenie było naprawdę dobre, ale to szpital dobrze finansowany i z dotacjami ( onkologia ) Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Czeski pomysł na służbę zdrowia 09.03.13, 16:57 Wierzę ci, bo rozumiem, że widzisz to z bliska- bo w filmiku przedstawiono to jako remedium na kolejki i uzdrowienie prawie że służby zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
bsl Re: Czeski pomysł na służbę zdrowia 09.03.13, 17:02 ale ogólnie źle nie jest tylko prywatnych gabinetow nie ma ( takich jak w Polsce , bierzesz pieniadze do ręki i idziesz jak ci sie czekac nie chce ) Odpowiedz Link Zgłoś
iin-ess Re: Czeski pomysł na służbę zdrowia 12.03.13, 10:59 reszka2 napisała: > > > W umyśle obywatela polskiego jest na trwale wdrukowana jakoby konstytucyjna gwa > rancja dostępu do bezpłatnej opieki zdrowotnej. Tymczasem konstytucja nic nie m > ówi na temat tego, że opieka zdrowotna ma być bezpłatna. Mówi tylko, że ma być > "jednakowo dostępna". > >Jakiej bezpłatnej? 254,55zł miesięcznie to bezpłatne??? Odpowiedz Link Zgłoś
naplaze Re: Czeski pomysł na służbę zdrowia 09.03.13, 16:07 Niby pomysł dobry, ale nie wiem, jak można się cieszyć, że ilość wizyt u stomatologów spadła o 36%. W praktyce oznacza to, że część ludzi przestała chodzić do dentysty w ogóle, a część chodzi co np. 1,5 roku zamiast co 6 miesięcy. Gdy już lądują na fotelu okazuje się, że zamiast małego ubytku mają ząb do leczenia kanałowego. O ile jestem w stanie sobie wyobrazić, że ktoś przychodzi do rodzinnego na pogaduchy, o tyle wizja, że idzie się do stomatologa "dla rozrywki" to jakaś abstrakcja. Opłaty wysokości ok. 17 złotych za wizytę po godzinie 17:00 + upierdliwość procedury uiszczania opłat - odsieje ludzi pracujących za najniższe stawki, którzy nie mają dużej świadomości prozdrowotnej. I obawiam się, że o ile nudzący się emeryci i rasowi hipochondrycy skłonni będą wyłożyć raz czy dwa razy w miesiącu piątaka za wizytę u "pani dochtór", o tyle ludzie pracujący za parę groszy będą wprawdzie przychodzić na wizytę z ciężką grypą i wysoką gorączką, ale zrezygnują np. z regularnego badania znamion u dermatologa czy diagnozowania objawów, które może i są niepokojące, ale nie są bolesne i nie przeszkadzają w życiu (jeszcze). Nawet, jeśli opłata jest symboliczna - działa demotywująco, a zdemotywuje w pierwszej kolejności tych, którzy już wcześniej nie byli szczególnie zmotywowani, ale "szli do tego dentysty dla świętego spokoju". Zatem zmniejszenie się liczby pacjentów nie koniecznie oznacza osiągniecie efektu, jaki był w założeniu. Poza tym wprowadzenie opłat dodatkowych jest moralnie krzywe, bo ma w sobie coś z kary dla tych, którym przydarzyło się zachorować. Bądź co bądź płacą oni składkę ubezpieczenia na wypadek choroby, dlaczego wiec obciążać ich kosztami po raz drugi? Opłata dodatkowa jako środek wychowawczy? Sorry, chcecie wychowywać dorosłych ludzi za pomocą "kar" finansowych?. Jeśli ludzie maja poważnie traktować wizyty, to sami muszą być poważnie traktowani. Odpowiedz Link Zgłoś
hellulah Re: Czeski pomysł na służbę zdrowia 09.03.13, 18:31 Fajnie napisałaś, zgadzam się. Ja byłabym za jaką niedużą opłatą (na pewno nie ok. 17 zł na dziś, symboliczną czyli np. 2 zł), ale nie w imię kary i odsiewania tych mitycznych staruszków-hipochondryków (ja znam tylko schorowanych, cierpiących na przypadłości starcze staruszków, no ale może się nie znam), ale szczerze i bez owijania w bawełnę jako ratunek finansowy dla systemu ochrony zdrowia (bez podnoszenia składki ogólnej). Ani ja, ani nikt mi znany, w tym sporo starszych osób, nie chodzę bez ważnego powodu do lekarzy. Wręcz przeciwnie, sama lekko zbagatelizowałam pewną moją przewlekłą chorobę, odkładając konsultacje jak tylko się dało (wiem, nierozsądne, ale na pewno nie jestem typem latającym po poczekalniach dla sportu). Do gina, ortodonty, stomatologa chodzę wyłącznie prywatnie. Córka do kilku specjalistów też prywatnie, bo na Fundusz była taka kolejka, że ho ho, a czekać nie mieliśmy ochoty. Niestety, niektórych specjalistów musi dublować, aby mieć uprawnienia do badań, założoną kartotekę itd.. Ale nie czarujmy się - ja wiem, że o ile koszty wizyt u ginekologa dam radę ponieść (w skali roku - od ok. 250 do 1.000 zł), to raka sobie nie wyleczę, bypassów nie założę, nawet wyrostka nie zoperuję. Mnie nie boli to, że płacę, a nie zużywam sama osobiście w całości w danym roku czy w ogóle, że nie zużyłam do tej pory. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Czeski pomysł na służbę zdrowia 12.03.13, 11:19 W pełni się z Tobą zgadzam. W Polsce mamy fatalną diagnostykę, za niską wykrywalność nowotworów na początku choroby. Polityka państwa powinna iść w kierunku lepiej zapobiegać niż leczyć, lepiej się częściej badać, niż potem wydawać tysiące na specjalistyczne leczenie i renty z tytułu niezdolności do pracy. Utrudniony dostęp do służby zdrowia to będzie krok w tył. Już bardziej przemawia do mnie możliwość wykupienia różnych pakietów ubezpieczenia, jak to ma miejsce w prywatnej służbie zdrowia. Ktoś płaci więcej to krócej czeka do specjalisty, albo ma możliwość zarezerwowania wizyty w lepszych godzinach. Nie wiem tylko jak to się ma do polskiej konstytucji. Modelowi Czeskiemu mówię nie. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: 12.03.13, 12:39 naplaze napisał: > W praktyce oznacza to, że część ludzi przestała chodzić do dentysty w ogóle, a > część chodzi co np. 1,5 roku zamiast co 6 miesięcy. To moze im jeszcze placic za chodzenie do dentysty? Sorry, ale kazdy powinien byc odpowiedzialny za stan swojej paszczy i zdrowie w ogole. Charty Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: Czeski pomysł na służbę zdrowia 09.03.13, 16:11 Teraz jest taki miesiąc, że dostaje się PIT. Więc jak dostałam te wszystkie PITy i zobaczyłam ile moich pieniędzy poszło na rzekomo bezpłatną służbę zdrowia to mnie szlag trafił. Moim zdaniem reformę trzeba by zacząć nie od wyciagania kasy od ludzi, bo kto by najwięcej płacił? - Najstarsi, biedni emeryci - tylko od liwidacji tych dziesiątków etatów pierdzących w stołki urzędników w NFZ-etach. Może brzmi to populistycznie, ale wystarczy sie przyjrzec pracy tej instytucji, by uznać, że to przerost formy nad treścią. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Czeski pomysł na służbę zdrowia 09.03.13, 16:13 Też uważam, ze za dużo kasy idzie w służbie zdrowia na etaty urzędnicze (potem tam piszę się o duuużych nagrodach hojnie wydzielanych przez NFZ)- za to nie ma nic przeciwko sensownym zarobkom lekarzy czy pielęgniarek- czy w ogóle ludzi bezpośrednio związanych z pacjentami/chorymi. Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: Czeski pomysł na służbę zdrowia 09.03.13, 17:22 Godziwe wynagrodzenia dla lekarzy i pielegniarek - oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
reszka2 Re: Czeski pomysł na służbę zdrowia 09.03.13, 16:43 Ale gdzie masz napisane, że opieka zdrowotna jest bezpłatna? Skoro narzekasz, że ci odciągają z pensji składkę zdrowotną, to z czego ma być finansowana opieka zdrowotna twoim zdaniem? Ze sprzedazy piasku z Bałtyku? Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Czeski pomysł na służbę zdrowia 09.03.13, 17:00 Tyle że ta składka jest tak jakoś rozdysponowana, że kolejki do specjalistów są niekiedy po prostu absurdalne; i nie, nie domagam się bezpłatnej służby zdrowia, ale ze składek, które nie są małe- sensownego nimi dysponowania. Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: Czeski pomysł na służbę zdrowia 09.03.13, 17:23 Z dobrowolnych ubezpieczeń zdrowotnych. A jesli sie na takowe nie godzę - płacę. Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Czeski pomysł na służbę zdrowia 09.03.13, 16:47 Chodzenia po lekarzach nadużywają najczęściej niektórzy emeryci, którzy przesiadywanie w poczekalniach uważają za formę życia towarzyskiego. Z drugiej strony część emerytów jest tak biedna, że dla niech dopłacanie nawet paru groszy do wizyt u lekarza równałoby się rezygnacji z usług lekarskich. Przeciętny pracujący płaci składki zdrowotne ale i tak chodzi do prywatnych lekarzy, zwłaszcza gdy sprawa jest pilna. Ja chodzę prywatnie do dentysty i większości specjalistów, którzy akurat są mi niezbędni. W ub. roku pilne kilkumiesięczne leczenie w rodzinie zalatwiliśmy wyłącznie prywatnie bo okazało się że odległe terminy w przychodniach są nie do przyjęcia. Pogotowie do chorego syna z wysoką gorączka nie przyjechało, chory na grypę mąż wezwał do domu lekarza prywatnie, czyli płacimy, ale skorzystać z państwowej służby zdrowia nie mamy szans. Nie wyobrażam sobie aby w tej sytuacji coś jeszcze dopłacać. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Czeski pomysł na służbę zdrowia 12.03.13, 10:44 Płacę i nie płaczę. Ja w tym systemie poruszam się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś