Dodaj do ulubionych

Prezent komunijny-pliss

14.03.13, 15:09
cześć dziewczyny.
Proszę, aby się wypowiedziały dziewczyny, które maja w domu konsolę, playstation czy kinect. ja w ogóle nie mam o tym bladego pojęcia, wytłumaczcie mi czym się róznią, jaka cena mniej więcej- pytam, bo mój brat jest chrzestnym dla mojego syna, który idzie w tym roku do komunii. I mam się zastanowić, co by mu kupić za prezent. Rower funduje druga chrzestna, a że mój syn raczej z tych mało sportowych, więc pomyślałam o czymś takim, co nie polega na ruszaniu joystikiem tylko na tym, aby on sam się poruszał- żeby to nie było głupie siedzenie przed TV znowu. Bardzo dziękuję za rady i sugestie.

Ania
Obserwuj wątek
    • twinmama76 Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 15:16
      Kupienie Xboxa z kinectem było naszym najlepszym pomysłem. Korzystamy wszyscy - zabawa przednia, a dawka ruchu porządna.

Dla mnie przewagą Xboxa (Kinecta) jest to, że nie musisz trzymać niczego w ręku. Ceny konsol są pewnie porównywalne, wybór gier podobny. W sezonie komunijnym zdarzają się fajne promocje.
      • 1monia4 Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 15:20
        My mamy PS3-urządzenie multimedialne.Sluchasz na tym muzyki,odtwarzasz filmy,grasz,-dzieki PS mamy przegladarke internetową na TV
        • twinmama76 Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 15:24
          1monia4 napisała:

> My mamy PS3-urządzenie multimedialne.Sluchasz na tym muzyki,odtwarzasz filmy,gr
          > asz,

no ale to samo oferuje xbox
          • twinmama76 nudzi mi się 14.03.13, 15:45
            więc sprawdziłam czy na PS3 są gry fitness - akurat mam na tapecie - i jak to niby działa (kinect skanuje gracza, odzwierciedla jego figurę na ekranie i sprawdza poprawność ćwiczeń).
            Znalazłam grę: www.gry-online.pl/S016.asp?ID=17595
            a w opisie: Aby pograć w Move Fitness niezbędne są dwa kontrolery ruchu PS Move

Rozumiem, że jak w inną grę chce grac 2 lub więcej graczy jednocześnie, to każdy musi mieć swój PS Move? W takim wypadku koszty eksploatacji konsoli zdecydowanie lepsze ma xbox.
            • 1monia4 Re: nudzi mi się 14.03.13, 18:52
              Owsze trzeba trzymać pady-ale to nie jest kłopotliwe.U znajomych graliśmy na X-boxie-i uważam,że PS3 jest jakby bardziej precyzyjne w odtwarzaniu ruchów(np.gra champions sport-łucznictwo,walka na miecze)
          • 1monia4 Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 18:45
            Nie mam x-boxa.Ale z tego co sie orientowaliśmy-to nie masz mozliwości odtwarzania płyt oraz oglądania po prostu filmów (jak na DVD)Jesli chodzi o internet-to nie chodzi mi o mozliwość grania przez internet-ale o posiadana całą przeglądarkę
            • demonii.larua Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 20:23
              Jak najbardziej jest możliwość oglądania filmów na xboxie, muzyki też można posłuchać. Oczywiście tylko oryginalnych.
              • barabasia2 Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 21:44
                moj xbox spokojnie odtwarza też filmy nagrane przeze mnie na CD, DVD.
                Zdecydowanie xbox!
    • moguer Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 15:19
      Mamy i x-box kinect i playstation , według mnie więcej możliwości daje playstation, większy wybór gier, grać można w sieci (x-box tez ale jest o wiele drożej). dużym plusem kinecta jest, że nie trzymasz nic w rękach grasz swoim ciałem.
      Moja córka zdecydowała na playstation, kinect idzie do sprzedaży
      • anek130 Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 15:31
        a jak to sie cenowo przedstawia?
    • aneta-skarpeta Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 15:33
      miałam xboxa, sprzedałam i kupiłam ps z movem

dla nas fajniejszy
    • misiowamama-2 Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 15:34
      moja chrześnica idzie w tym roku do komunii. Zamierzam kupić jej kinecta. Pierwszorzędna zabawa, a młoda o nim MARZY! Spełnię jej marzenie ... smile
    • anek130 Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 15:41
      ale dziewczyny, jaki to wydatek?
      • martialis Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 15:43
        No to akurat jest przecież łatwe do sprawdzenia smile
        • anek130 Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 15:47
          no własnie nie dla mnie. ja tego w ogóole nie kumam. Trzeba miec konsolę, żeby chodziło playstation albo kinect? czy to się kupuje w zestawie? no chciałabym wiedzieć ile by trzeba wydać na podstawowe rzeczy.
          Ania
          • misiowamama-2 Re: cena 14.03.13, 15:49
            wstępnie orientowałam się i cały zestaw kinecta + gry darmowa to cena średnio 1200zł. (plus, minus)
            Ale przed komuniami będą promocje więc może uda sie taniej wink
            • anek130 Re: cena 14.03.13, 15:52
              najlepsze jest, że ja nie wiem ile brat chce przeznaczyć na prezent. jak dla mnie to troche drogo, a nie chciałabym go zakłopotac.

Ania
          • twinmama76 Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 15:51
            anek130 napisała:

> no własnie nie dla mnie. ja tego w ogóole nie kumam. Trzeba miec konsolę, żeby
            > chodziło playstation albo kinect? czy to się kupuje w zestawie? no chciałabym w
            > iedzieć ile by trzeba wydać na podstawowe rzeczy.

minimum to konsola + kontroler

i teraz - dla xboxa kupujesz 1 kinect, a dla ps3 co najmniej 1 PSMove na każdego gracza (możesz też dokupić pady do zwykłych gier)

+ gry oczywiście

w sklepach często są gotowe zestawy konsola+kontroler+gra(gry)
            • anek130 Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 15:53
              a co to jest xbox, ps3 albo psmovie?
              • twinmama76 Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 16:00
                anek130 napisała:
                > a co to jest xbox, ps3 albo psmove?

KONSOLE:
                1. xbox
                2. ps2, ps3 (ps4) czyli Playstation
                3. Nintendo Wii

KONTROLERY:
                (pady do gier zwykłych)
                oraz do ruchowych:
                1. Kinect dla xboxa
                2. PS MOVE dla Playstation
                3.. pilot do Nintendo Wii
              • lukas.2004 Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 20:19
                W wersji dla gospodyń domowych:
                x-box i ps (playstation) to konsole, czyli te główne urządzenia na których włącza się gry. Oprócz gier odtwarzają też muzyje, filmy dvd, można przeglądać internet itp.
                Do grania na normalnych grach (nie ruchowych) niezbędny jest pad, czyli taki joystick - jest w komplecie.
                jeśli chcesz gry ruchowe, to musisz mieć kontroler ruchu. Do konsoli x box jest to kinect, a do ps jest to move. Move wygląda jak mikrofon i trzeba go trzymać w ręku podczas gry. Kinekt to taka podłużna kamerka, która skanuje gracza i masz wolne ręce.

komplet x-box + kinect + pad + jakieś gry to ok. 1400zł
                Aha, nie warto kupwać x-boxa z pamięcią tą najmniejszą. Kupuj przynajmniej ten 250GB.

Mam nadzieję, że pomogłam.
                • lukas.2004 Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 20:24
                  to było oczywiście do autorki wątku
                • anek130 Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 20:26
                  bardzo, dzieki,choc nie wiem czemu nazwałeś to wersja dla gospodyń domowych? nic o mnie nie wiesz
                  • lukas.2004 Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 20:37
                    Dlatego, że jeśli ktoś mi cos tłumaczy o komputerze, to proszę w wersji dla gospodyń domowych - tj najprościej jak się da - wtedy jest szansa, że zaskoczę smile

Nie traktuj wszystkiego personalnie wink
                    • anek130 Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 21:24
                      ok, teraz rozumiem, smile)
    • thea19 jezuuuu 14.03.13, 15:54
      dla mnie to czarna magia. o ps to slyszalam, ze do grania ale o reszcie? o co chodzi w tym ruszaniem?
      • iwoniaw Re: jezuuuu 14.03.13, 16:46
        No jak o co chodzi? Poruszasz się w czasie gry (usiłując coś złapać, dogonić, dosięgnąć itd.), a urządzenie cię "widzi" (czujniki śledzą twoje ruchy) i reaguje odpowiednio, wyświetlając adekwatny obraz. To tak, jakbyś grała z kimś, tylko ten ktoś jest sztuczny, no wink
        • japanunieprzerywalempanieposle Re: jezuuuu 14.03.13, 17:12
          a to jakies na podczerwien jest? czy cos trzymam albo przylepiam do ciala tongue_out ? w co sie najfajniej gra?
    • przeciwcialo Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 17:16
      Puknijcie się w głowę. To Komunia. Nie przyjęłabym prezentu dla dziecka typu PS3 czy inny tego typu.
      • anek130 Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 17:19
        a co bys przyjeła? chodzi ci o cenę czy co? bo nie rozumiem co masz na mysli?
        • przeciwcialo Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 17:25
          Nie, nie o cenę. O okazję. Komunia to dla niektórych widac strasznie materialne święto uncertain
          • anek130 Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 17:27
            no ale niżej napisałam o co chodzi. brat sam zapytał, znam go i wiem że woli kupić prezent a nie dac pieniądze- ja tez uważam że to nie powód do takich prezentów ale niestety nie zmienię już tego, że tak sie przyjeło.

Ania
            • przeciwcialo Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 17:34
              No to ja powiedziałabym bratu że Komunia to nie jest okazja na taki prezent. Jak najbardziej możesz zmienic sposób obchodzenia podobnych uroczystości.
              • anek130 Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 17:40
                chodzi o to, że to mój pomysł, brat mi go nie podsuwał- zwyczajnie pytał co kupic, ale to chyba normalne, że sie kupuje prezęty na komunię?masz juz dzieci po komunii? tez nic nie dostały? ja wiem, ze trendy jest byc nont-rendy ale bez przesady
                • przeciwcialo Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 17:44
                  Tak, dwoje mam po Komunii, trzecie idzie w maju. Pamiatki a nie prezenty- to ta drobra róznica.
                  • anek130 Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 17:46
                    ale co np.? wszystkim powiedziałas że majakupować łańcuszki z krzyżykiem i zegarki?
                    • przeciwcialo Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 17:59
                      Oczywiście że nie. Dla ciebie widac bez prezentów nie mozna uncertain
                      No ale jak chcesz to kup playstation na Komunię, choc dzień dziecka jest dużo lepsza do tego okazją.
                      • anek130 Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 18:00
                        dlatego pytam co dostały twoje dzieci,nic?
                      • aurita Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 18:23
                        mozna, ale chrzestny chce kupic prezent
                  • anek130 Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 17:48
                    zreszta ni eo tym jest ten watek, w tej kwestii sie nie dogadamy, bo mimo iz nie uważam, że zbyt drogie i fantazyjne prezenty sa nie na miejsu to nie przeginałabym też w drugą stronę.

Ania
        • ha-ya Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 17:50
          Mnie osobiscie sie wydaje, ze to b. drogo. Kazda z tych konsol to ponad 1000 pln. Sama nie poprosilabym kogos o kupno tak kosztownego prezentu dla dziecka i bylabym b. zaskoczona i zazenowana gdyby rodzice chrzesnicy/ka mnie o taki poprosili uncertain
          • anek130 Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 17:59
            no własnie, jak zadawałam to pytanie to nie miałam bladego pojęcia ile to moze kosztowac, i dla mnie to tez drogi sprzęt- mimo, że mój brat raczej zamozny ale tu nie o to chodzi a raczej o zasady jakies
      • twinmama76 Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 20:13
        przeciwcialo napisała:

> Puknijcie się w głowę. To Komunia. Nie przyjęłabym prezentu dla dziecka typu PS
        > 3 czy inny tego typu.

bo co?

U nas na ten nieszczęsny xbox był jedynym prezentem komunijnym. Wspólnym dla dwójki dzieci. I dla dwojga rodziców, jak się okazało później wink
    • anek130 Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 17:25
      my nie nadażamy za nowościami techniki, nasz syn jest skromnym dzieckiem, mamy w domu jeden komputer, na którym Alek ogląda bajki albo czasem jkaies gry dla dzieci online. Ma rower , ale już za mały, jak pisałam druga chrzestna mu kupuje rower odpowieni do wzrostu- to się chyba nie zmieniło bo zwykle rower dostawało się na komunię. Nie wiem co mogłabym wymyslec, moje dziecko nie ma zachcianek, a przeciez nie kupie mu na komunie zestawu Ninjago, w którym sie lubuje i ma już kilka maych zestawów. Naprawdę nie wiem co sprawiłoby mu prezent, pomyślałam o konsoli, bo on bardzo lubi udawać wszelkie bitwy między ninjago a to dawałoby mu pole do popisu i przede wszystkim miałby ruch, któremu mu brakuje. Pomyslałam jeszcze o piłkarzykach, ale naprawdę nie przychodzi mi nic innego do głowy.
      Wszelkie prezenty typu komórka, komputer, aparat 9choc fajna sprawa ale nie na ten wiek) uwazam za przesadne. Nie wiem dlaczego przeciwciało się oburzyła na ten pomysł.
      Prosze was może podpiwecie jkaie wasze dzieci dostały prezenty? Ania
      • przeciwcialo Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 17:37
        Porządny zestaw Lego które dziecko lubi jest dużo lepszym wyborem.
      • ha-ya Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 17:53
        Ja nie rozumiem - komorka czy aparat sa przesadne a sporo drozsze konsole nie? Ja na twoim miejscu zapytalabym brata o budzet i postarala sie o wybranie mieszczacego sie w nim prezentu.
        • anek130 Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 18:04
          juz ci odpisałam wczesniej że nie miałam pojęcia ile tokosztuje. Skupiłam sie raczej a tym, ze byłoby to fajne i przydatne mojemu dziecku, ale naprawdę z tego co już sie zorientowałam za drogie. Dlatego proszę , napiszcie mi co takiego dostały wasze dzieci, co wypada zaproponowac? albo inaczej- co maja fajnego wasze dzieci co mogłoby byc prezentem komunijnym, tak jak pisałam moje dziecko ogranicza się obecnie od roku do Ninjago i nie wiem co teraz mają dzieci, co mogłby go zainteresowac. Pewnie babcie za chwile tez mnie zapytają, nawet jeśłi dostanie pieniądze to chcę mu kupić za to coś naprawdę fajnego- ale nie takiego na rok czy dwa, bo zestawy ninjago pewnie niedługo mu sie znudzą
          • pitahaya1 Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 18:07
            Sama konsola i kontrolery to tak naprawdę dopiero początek. Zabawa zaczyna się przy grach a tu licznik bije, nawet przy używanych.
            I wiem co mówięwink
          • przeciwcialo Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 18:08
            Skoro syn lubi lego to niech chrzstny kupi mu taki porządny zestaw.
            Moja dzieci dostawały drobiazgi- drobna bizuteria, komplet Opowiesci z Narnii, pióro z dedykacją, gra fifa12. trochę słodyczy. Wazniejsze było kto na Komunii był i kto z dzieckiem świętował ten dzień.
            na chrzciny każde dziecko dostawało od chrzestnych medalik z dedykację- chrzsstnymi sa małżeństwa.
            • anek130 Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 18:18
              u nas beda tylko dziadkowie, mój brat z rodzina (chrzestny) i moja kolezanka z rodziną (chrzestna)- także prezentów nie bedzie dużo, dlatego chciałabym, żeby były wyjątkowe- nie ze względu na cenę, ale na przydatność. Chyba zostanę przy piłkarzykach, albo są takie dwa wjednym piłkarzyki+ bilard- lubi to, bo więc to napewno sprawi mu frajdę.
              • kropkacom Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 21:13
                Temat mnie nie dotyczy. Znaczy prezenty komunijne. Wiesz co jednak myślę? Nie lubię się posługiwać czyjąś kasą dla sprawiania przyjemności moim osobistym dzieciom. Chrzestny jest hojny? Ok, niech sam spyta dzieciaka co ten chce dostać. Jeśli ty bratu podyktujesz jaki prezent ma kupić to za jakiś czas dowiesz się może, że go finansowo wykorzystałaś. Zakład?
                • anek130 Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 21:27
                  bez sensu, nie posługuje sie czyjąc kasa, prosił mnie o podpowiedź, jeśli nic nie wymyslę sam mu cos kupi, masz jakies problemy z rodzeństwem? i bardzo cie proszę abyś nie obrazała mojego bratam sugestią, że za parę lat mi to wypomni- za przeproszeniem gó... o nim wiesz.
                  • kropkacom Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 21:31
                    Nie, ja nie mam takich problemów. Jednak moi bliscy mieli i uwierz tego nie przewidzieli. Jeśli czujesz się takimi sugestiami obrażona to trudno.
                    • anek130 Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 21:34
                      nie ja się czuje ale mój brat napewno by sie poczuł
                      • kropkacom Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 21:36
                        Jak chcesz... Nie musisz mojego zdania brać pod uwagę. Nie ma obowiązku.
    • yenna_m Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 20:59
      daruj se PS3
      mamy, załuję, że nie kupiłam Kinect, bo najbardziej popularna
      • mysz1978 Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 21:07
        a ja osobiscie uwazam ze aparat fotograficzny tez jest dobrym prezentem - zreszta zawsze byl... Albo zegarek - tez taki pamiatkowy smile

albo niech ten xBox bezie prezentem skladkowym moze??? Chrzestny i ktos jeszcze?
        • kropkacom Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 21:15
          Tia... Ktoś jeszcze może nie mieć ochoty się składać. A potem kwasy w rodzinie.
          • anek130 Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 21:30
            Ty naprawde masz chyba jakies konflikty w rodzinie? nie kochacie się?
            • kropkacom Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 21:32
              Jesteś agresywna. Obstawiam, ze trafiłam na czuły punkt.
              • anek130 Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 21:35
                ja jestem agrsywna? poprostu nie lubię jak ktos sugeruje takie rzeczy jak ty, mam fajną kochającą się rodzinę, brat jest 8 lat starszy i nigdy nie dał mi powodu, abym mogła o nim pomyslec źle, nigdy sie na nim nie zawiodłam.
                • kropkacom Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 21:39
                  Jesteś. Nie wiem czemu odezwała się w tobie lwica. Czy ja personalnie obrażam twojego brata? Litości..
                  • anek130 Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 23:24
                    własnie tak to odbieram "Jeśli ty bratu podyktujesz jaki prezent ma kupić to za jakiś czas dowiesz się może, że go finansowo wykorzystałaś. Zakład? "
                    • kropkacom Re: Prezent komunijny-pliss 15.03.13, 07:17
                      A tak poza tym, to brat powiedział za ile ma być ten prezent?
                      • anek130 Re: Prezent komunijny-pliss 15.03.13, 09:54
                        własnie nie powiedział
                        • kropkacom Re: Prezent komunijny-pliss 15.03.13, 10:01
                          To może na początek dobrze byłoby to ustalić.
                          • anek130 Re: Prezent komunijny-pliss 15.03.13, 11:00
                            tak, napewno, ale zdecydowałam jużi tak, ze konsoli mu nie zaproponuję.
        • anek130 Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 21:29
          tak, zegarek pewnie tez dostanie, myślę- aparat fajna sprawa ale może za parę lat się dopiero przyda bardziej ? choć ja swojemu chrześniakowi tez kupiłam własnie apart fotograficzny.
          • lukas.2004 Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 21:35
            jeśli brat ma sam kupować, to chyba te konsole są jednak trochę drogie. Ja bym nie kupiła w mojej rodzinie ani nie chciałabym takiego prezentu - jednak zbyt zobowiązujący moim zdaniem.
            Ale jako prezent składkowy to już fajna opcja.

Do przeciwniczek - czasem rodziców nie stać samodzielnie na kupno tak drogiej imprezy jak konsola do gier. Wtedy dobrym rozwiązaniem jest właśnie prezent od najbliższych jako składkowy. Dziecko na pewno się ucieszy. Na aparat jest trochę za małe. Jakieś prezenty pamiątkowe typu Pismo Sw. pewnie się też trafią, medalik może już ma (mój syn dostał na Chrzest Sw). Dajcie tym dzieciom trochę pozyc.
            • julka-4 Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 21:43
              Nie sądzę żeby na aparat było za małe,moja chrześnica własnie na komunie poprosiła o aparat.Córka dostała zwykłą tanią cyfrówkę (jakąś do 200 zł)na 6-te urodziny,zdjęcia robi namiętnie do dziś (już prawie dwa lata) i powiem szczerze że naprawdę wychwytuje fajne ujęciawink
        • yenna_m Re: Prezent komunijny-pliss 16.03.13, 01:44
          a ja osobiscie uwazam, że komunia jest okazją do dania dziecku prezentów symbolicznych albo takich o tematyce religijnej wink

i ze ludzie powariowali z tym prezentowym szałem

pójscie do komunii dla wierzącego dziecka powinno byc nagrodą samą w sobie
          bo to szczegolna okazja (jesli dziecko wierzace) przyjac po raz pierwszy Jezusa do swego serca
      • wioskowy_glupek Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 21:07
        Normalnie komedia, jematki dla których odpowiednią zabawką dla 3 latka jest ajSpad mają coś przeciwko PS 3 na komunię wink Jak zwykle forum jest niezastąpione wink
        • czar_bajry Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 21:48
          Mój na komunię dostanie PS 3 Kinect , nie widzę w tym nic złego.
        • ha-ya Re: Prezent komunijny-pliss 16.03.13, 01:56
          E, ja nie mam nic przeciwko konsolom, kompom czy tabletom na komunie smile Tylko tak drogie prezenty dzieci powinny dostawac od rodzicow( jesli ich stac) albo prezenty skladkowe. Ja swojemu dziecku konsole kupie( gdy bedzie dostatecznie duze i wyrazi takie zyczenie), ale sama o taki prezent nie poprosze ani sama nie kupie.
          • yenna_m Re: Prezent komunijny-pliss 16.03.13, 01:59
            no a ja swoim gosciom zapowiedzialam, ze dzieci mają juz wszystko (kupilam kompy, rowery, zegarki i takie tam) i ze maja sie nie wydurniac z robieniem komunijnego cyrku
            że ma byc symbolicznie

myslisz, ze ktos powaznie podszedl do mojej prosby?

bylam tym szczerze zażenowana
    • olewka100procent Re: Prezent komunijny-pliss 14.03.13, 21:54
      medalik i biblia - serio
      • ste3fa Re: Prezent komunijny-pliss 15.03.13, 09:48
        super. Tylko jedno ale: te rzeczy bardzo często dzieci dostają w tzw. zestawie komunijnym razem z różańcem i książeczką do nabożeństwa. Medaliki pamiątkowe są w zasadzie regułą, biblie często też, więc po co dziecku kolejny medalik i druga biblia?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka