Dodaj do ulubionych

Leczyć chorobę

25.03.13, 18:34
Lajtowy watek o języku polskim stosowanym.

Co to znaczy:
1. Leczyć chorobę. Leczy się ludzi z chorób, a nie choroby. Leczyć chorobę, by była w coraz lepszym stanie? wink Znaczy, by lepiej działała?
2. Dziecko poczęte. A są nie poczęte? Urodzone też są poczęte.

Wiecie, skąd się to wzięło? Jaka jest tego etymologia?
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: Leczyć chorobę 25.03.13, 18:38
      Ad 2. Z lac.´ nasciturus, czyli majacy sie narodzic. Taki przeklad moze niezbyt precyzyjny.
      • verdana Re: Leczyć chorobę 25.03.13, 18:43
        Podejrzewam, ze "Leczyć chorobę" to niefortunny skrót od "uleczyć chorobę". A ostatnio w pwnym artykule przeczytałam, zę po wojnie należy "uporzadkować zniszczenia". Usiłuję sobie to wyobrazić...
        • nabakier Re: Leczyć chorobę 25.03.13, 18:53
          Skrót -chyba tak, na razie wymyśliłam na to, że to skrót z: "leczyć Z choroby", ale kto wie.
          No, porządkować zniszczenia to może być ciekawie wink
          • annajustyna Re: Leczyć chorobę 25.03.13, 20:00
            A "tansze ceny"?
    • kerri31 Re: Leczyć chorobę 25.03.13, 18:42
      Leczyć chorobę to dla mniej bardziej oksymoron.
      Dziecko poczęte raczej w uzupełnieniu do dalszej części zdania ...dziecko poczęte drogą in vitro , dziecko poczęte metodą naturalną big_grin (wskocz wyskocz)
      Skąd to się wzięło ? A czy to ważne ?
    • rhaenyra Re: Leczyć chorobę 25.03.13, 18:48
      > 2. Dziecko poczęte. A są nie poczęte?
      oczywiscie ze sa
      i o te prawa tych niepoczetych tez niektorzy walczatongue_out
      • nabakier Re: Leczyć chorobę 25.03.13, 18:54
        big_grin
        te z reni rączkowskiej i umierające na podpasce?
        • rhaenyra Re: Leczyć chorobę 25.03.13, 19:00
          o prawo do poczecia bez wspomagania i po ciemku ( precz z in vitro)
    • d.o.s.i.a Re: Leczyć chorobę 25.03.13, 19:00
      Dlaczego uwazasz, ze leczyc chorobe jest niepoprawnie?

Po angielsku na pewno jest "cure a disease", po polski wydaje mi sie, ze tez. Leczymy choroby, placimy za leczenie chorob itp. Leczymy np. raka, a nie "ludzi z raka".
      Skad to wzielas?
      • d.o.s.i.a Re: Leczyć chorobę 25.03.13, 19:03
        > Po angielsku na pewno jest "cure a disease",

oraz "treat a disease"
      • minor.revisions Re: Leczyć chorobę 25.03.13, 19:14
        > Po angielsku na pewno jest "cure a disease",
        cure sb of sth i po polsku też, leczyć (kogo) pacjenta z (czego) choroby.
        • nabakier Re: Leczyć chorobę 25.03.13, 19:32
          tak, leczy się kogoś z czegoś, czyli pacjenta z choroby.
          • d.o.s.i.a Re: Leczyć chorobę 25.03.13, 21:08
            Podaj zrodlo.
            • nabakier Re: Leczyć chorobę 25.03.13, 21:29
              Dosia, leczy się pacjentów. Nie przyjmuje się do szpitala raka. Chyba.
              • d.o.s.i.a Re: Leczyć chorobę 25.03.13, 21:41
                Podaj zrodlo, ktore mowi, ze niepoprawne jest "leczenie raka".
                W jezyku angielskim jest to poprawne, wiec nie rozumiem dlaczego, ni z tego ni z owego, twierdzisz, z po polsku jest to niepoprawne.
                • nabakier Re: Leczyć chorobę 25.03.13, 21:48
                  Dosia, watek jest lajtowy.
                  Język jest tu niekonsekwentny.
                  Bo z jednej strony jest: leczyć: przywracać do zdrowia; uwalniać od choroby, a z drugiej: leczyć raka. Pytam o pochodzenie tej niekonsekwencji, a nie o to- jak jest w regule.
                  • d.o.s.i.a Re: Leczyć chorobę 25.03.13, 22:30
                    No, ale sugerujesz, ze jest to niepoprawne. A jest poprawne.

No to, skoro lajtowy to mi wytlumaczcie dlaczego sie "zasypia gruszki w popiele"??
                    • nabakier Re: Leczyć chorobę 25.03.13, 22:37
                      Nie. Sugeruję, że jest nielogiczne. I pytam o pochodzenie tej nielogiczności.
                      • d.o.s.i.a Re: Leczyć chorobę 25.03.13, 23:12
                        Ja inaczej zrozumialam ten watek. Ale niech Ci bedzie.
                        Dla mnie nie ma nic nielogicznego w leczeniu choroby. Nie wiem skad Ci przyszlo do glowy ze leczyc mozna tylko kogos. Leczenie to dla mnie zespol zabiegow i czynnosci na kims albo skierowanych na cos, a nie "sprawianie ze cos/ktos czuje sie lepiej".
                        • nabakier Re: Leczyć chorobę 26.03.13, 07:43
                          Nie odpowiadam za niczyje rozumienie. Miałaś w pierwszym poście pytanie o genezę. Jak myślisz: czego genezę? Nie-reguły?

Wyjaśniłam, skąd mi przyszło do głowy. Z nielogiczności między dwoma użyciami. Oba są słownikowe. Masz koncept na tę nielogiczność? Bo ja- nie (poza skrótem językowym).

Leczy się pacjentów Z choroby. Leczy się choroby. Nie widzisz nielogiczności?
        • d.o.s.i.a Re: Leczyć chorobę 25.03.13, 21:10
          "cure sth" jest jak najbardziej poprawne.
    • d.o.s.i.a Re: Leczyć chorobę 25.03.13, 21:11
      To jak chcesz inaczej powiedziec "leczenie raka" np.? "Leczenie ludzi z raka"?
      • nabakier Re: Leczyć chorobę 25.03.13, 21:27
        No chyba tak. Ostatecznie nie chcemy wyleczyć raka, tylko właśnie kogoś Z raka.
    • adellante12 Etymologia 25.03.13, 21:33
      pochodzi od cofania do tyłu
      • nabakier Re: Etymologia 25.03.13, 22:44
        jo wink
        • adellante12 Re: Etymologia 25.03.13, 22:59
          z radości podskoczę w góre...smile
    • ksionzka Re: Leczyć chorobę 25.03.13, 22:32
      AA, chciałam już wyobraźnię uruchamiać ale zostałam zgaszona.

"Wiecie, skąd się to wzięło? Jaka jest tego etymologia?"
      • nabakier Re: Leczyć chorobę 25.03.13, 22:42
        A coś Ty, dawaj smile
    • ksionzka Re: Leczyć chorobę 25.03.13, 23:07
      Leczyć chorobę:
      Leczyć człowieka z choroby.
      Człowiek to organizm. Choroba to nieprawidłowe funkcjonowanie tego organizmu.
      Leczyć organizm z choroby.
      Leczyć organizm z nieprawidłowych funkcji tego organizmu?
      Leczyć chorobę organizmu, człowieka
      Choroba jako negatywna cecha człowieka trwała lub tymczasowa. Można ją wyleczyć co jest jednoznaczne z pozbyciem się jej lub zaleczyć, zatrzymać, zahamować ale Żyć z nią.

Myślę, że tą drogą ktoś szedł. Nawet wiem kto. Pani choroba, niezamężna bez dzieci poczętych i nie poczętych.
      • adellante12 Re: Leczyć chorobę 25.03.13, 23:15
        Mniodek next generation nam tu rośnie......
        • ksionzka Re: Leczyć chorobę 26.03.13, 12:50
          Nie wiem jak czy mniodek by chciał, ale ja chciałabym poznać etymologię 6 kropek.
          • adellante12 Re: Leczyć chorobę 26.03.13, 14:20
            No klawiatura się zacina... No mam pewnie w niej wiecej zarcia niz ty w lodówce wink))
            Ale kiedyś wyczyszczę... chyba wink
      • nabakier Re: Leczyć chorobę 26.03.13, 13:16
        Tak, cos w ten deseń moja myśl też idzie wink
    • a.va Re: Leczyć chorobę 25.03.13, 23:16
      Leczyć chorobę jest dla mnie zupełnie logiczne. Jak piec kurczaka, sprzątać mieszkanie itd. Jest przedmiot, z którym coś robimy.
      Dziecko poczęte też, ten zwrot podkreśla, na jakim etapie życia jest dziecko - poczęte, urodzone, posłane do szkoły, wydane za mąż itd.
      Tak ja to widzę smile
      • nabakier Re: Leczyć chorobę 26.03.13, 13:18
        Ale leczysz chorobę z czego? Z choroby? Bo dla mnie: leczyć, to znaczy: doprowadzać do stanu optimum. A optimum choroby to chyba stan największego rozkwitu choroby wink
        • d.o.s.i.a Re: Leczyć chorobę 26.03.13, 18:38
          > Ale leczysz chorobę z czego? Z choroby? Bo dla mnie: leczyć, to znaczy: doprowa
          > dzać do stanu optimum.

A dla mnie leczyc to angielskie "treat", czyli "traktowac", czyli robic pewne czynnosci wobec jakiegos podmiotu w celu zniwelowania jakichs przykrych objawow. Moze byc to czlowiek, moze byc choroba.
          Durne te dywagacje imho.
          • rubia88 Re: Leczyć chorobę 26.03.13, 18:53
            Twoje dywagacje są durne. co ma piernik do wiatraka i angielskie czasowniki do polskich? jaki to ma być niby dla nas wyznacznik? uśmiałam siębig_grin
            • d.o.s.i.a Re: Leczyć chorobę 26.03.13, 19:03
              > Twoje dywagacje są durne. co ma piernik do wiatraka i angielskie czasowniki do
              > polskich? jaki to ma być niby dla nas wyznacznik?

No rzeczywiscie zerowy wyznacznik skoro w wielu jezykach tak sie wlasnie mowi. A Wy dywagujecie, nie wiadomo po co, dlaczego "leczy sie chorobe", a powinno byc "leczyc czlowieka". A dlaczego nie odwrotnie?? Dla mnie leczy sie chorobe.

> uśmiałam siębig_grin

Najwiecej sie smieja Ci co nie rozumieja...
    • pibelle Re: Leczyć chorobę 26.03.13, 04:22
      Nabakier nie masz racji z tą chorobą.
      To po prostu zależy od tego co chcemy zaakcentować i oba warianty są poprawne i logiczne.
      Mówimy ogólnie o leczeniu chorób i dolegliwości, ale mówimy też o leczeniu ludzi z tych chorób. I po prostu wybierasz o co Ci bardziej chodzi.
      Tak jak można uczyć przedmiotu, ale też można uczyć dzieci przedmiotu.
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: Leczyć chorobę 26.03.13, 05:33
        jak sie nazywa chec bycia hiperpoprawnym co prowadzi do bledow? jest takie slowo. a tak na marginesie kiedys na forum kuchnia jedna stala forumowiczka apelowala zeby nie mowic piersi z kurczaka tylko piersi kurczece. no bo jak to piersi moga byc z kurczaka jak sa z miesa... dlugo jej trzeba bylo tlumaczyc jak sie wyglupila tongue_out
        • pibelle Re: Leczyć chorobę 26.03.13, 06:19
          Zdaje się, że to jest właśnie hiperpoprawność smile
          • nabakier Re: Leczyć chorobę 26.03.13, 13:20
            Przypominam, że to wątek lajtowy. Nie mam zamiaru walczyć o poprawność językową, spoko. Tak se po prostu dywaguję. Bo lubię. Po nic smile
            • japanunieprzerywalempanieposle Re: Leczyć chorobę 26.03.13, 19:43
              spoko przecie nie ma spiny ;P
    • maggorlo Re: Leczyć chorobę 26.03.13, 19:51
      1. Znam kilka takich osób, które pozłapaniu wirusa powinny się udać leczyć infekcję. Jest ona więcej warta od nich wink
      2. Jezus! ;p

• iin-ess Re: Leczyć chorobę 26.03.13, 20:14
        Lek na ból głowy..
        • nabakier Re: Leczyć chorobę 26.03.13, 21:11
          o O!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka