Dodaj do ulubionych

Pistolet gazowy-pozwolenie?

07.04.13, 21:05
Dostałam w spadku mieszkanie-przeglądając graty znalazłam nowy, właściwie nierozpakowany pistolet gazowy z nabojami, który mój spadkodawca musiał zakupić sobie przez Internet, mi jest niepotrzebny i chciałam go gdzieś wystawić do sprzedaży,ale nie wiem, czy mogę to zrobić , czy to jest legalne(spadkodawca kupił go nie od osoby prywatnej, tylko od firmy sprzedającej broń.)Orientujecie się może w tym temacie-czy mogę go sobie wystawić np.na allegro i będzie to legalne?
Obserwuj wątek
    • saszanasza Re: Pistolet gazowy-pozwolenie? 07.04.13, 21:53
      Musisz ustalić czy ten pistolet podlega pod wymagania ustawy o broni i amunicji, jako spełniający kryteria broni palnej. w uproszczeniu, jeżeli naboje gazowe do niego są z ładunkiem prochowym, trzeba mieć pozwolenie, jeśli gaz jest w pojemniku pod ciśnieniem, to nie.
      jeśli broń wymaga pozwolenia sprzedać nie możesz, musisz oddać na policji, ew. dowiedzieć się co dalej...
      • raczek47 Re: Pistolet gazowy-pozwolenie? 07.04.13, 22:23
        wielkie dzięki, to już coś.
        • adellante12 Re: Pistolet gazowy-pozwolenie? 07.04.13, 22:38
          Pamietaj ze:
          Próba sprzedazy broni to KK.
          Nielegalne posiadanie broni to KK
          Nie ma zadnego znaczenia jak weszłas w posiadanie broni!!!
          Jesli nie chcesz klopotów nie znasz się na broni, nie masz emocjonalnego stosunku do broni a przede wszystkim jesli nie masz pozwolenia na broń - natychmiast idź z tym do swojego dzielnicowego. Najlepiej zadzwoń niech przyjdzie do ciebie i zabezpieczy broń. Jesli weżmiesz to i wybierzesz sie na policje a cos pójdzie nie tak - masz przy sobie broń bez pozwolenia.
          NIE RUSZAJ NIE PRZENOŚ, -wezwij policje do domu.
          • saszanasza Re: Pistolet gazowy-pozwolenie? 08.04.13, 07:10
            poza tym jeśli to nówka, zapewne model jest podany...wygoogluj sobie, bądź zadzwoń do sprzedawcy i zapytaj czy ta broń wymaga pozwolenia czy też nie.
          • kerri31 Re: Pistolet gazowy-pozwolenie? 09.04.13, 11:58
            adellante12

Tia i koniecznie niech wezwie jeszcze straż pożarną, ksiedza proboszcza i brygadę antyterrorystyczną...
            • demonsbaby jeszcze raz nowelizacja ustawy w 2012 09.04.13, 12:22
              do tego momentu - wielkość kalibru definiowało jeszcze rozporządzenie MSWiA, wskazane moim w poście poniżej. Było konkretne "powyżej 6mm" - w odniesieniu m.in do broni (pistoletu) gazowej. NIE MÓWIMY O RMG z pojemnikiem.
              Natomiast od 2012r - ten zapis uległ zaostrzeniu i o ile pierdy pt. "Walther P22", "Guard 4" etc hukowo - gazowe - mogły przejść do 2012r - tak od 2012r PRZESTAŁY.
            • adellante12 Re: Pistolet gazowy-pozwolenie? 09.04.13, 16:04
              To sobie wyobraź w swoim ograniczeniu - bierzesz ten badziew do auta i jedziesz z tym na komende po drodze bum stłuczka pan policjant patrzy a w aucie klamka...
              I co?
              Ze stłuczki a bransoletkach oddalasz się na przesłuchanie.
              Zarzut nielegalnego posiadani broni. Zrozum bo raz jeszcze tłumaczę - fakt jak weszłaś w posiadanie nie zwalnia cię z odpowiedzialności. za nielegalne posiadanie jej!!!!

To nie jest prosty temat.. Kiedyś kupiłem uzywane auto od mysliwego i w bagazniku w róznych zakamarkach znalazłem sporo amunicji mysliwskiej, Zaniosłem na komendę i znajomy policjant mnie uświadomił że gdyby ktokolwiek mnie z tym złapał to zadne tłumaczenia że własnie idę zanieść nie mają znaczenia!
              Zarzuty mam postawione z automatu.
              Do takich rzeczy policję należy wezwać! i Koniec.
    • demonsbaby Żartujesz????art 263 par. 2 KK 08.04.13, 14:11
      A karę zaczniesz od: art. 70 par. 2 kk i art. 73 par. 2 kk

Nielegalne posiadanie broni - jako bojowej / palnej (w rozumieniu ustawy o broni amunicji - nie ma broni gzowej bez zezwolenia). Możesz mieć np. okazyjną rewizję w domu i pajdy dostajesz lekko.

Z ustawy o broni i amunicji: art.4 definiuje broń (zatem jej posiadanie uznaje się za nielegalne, chyba, że jest dopuszczone na podstawie odpowiedniego zezwolenia na broń).
      " broń palną, w tym bojową, myśliwską, sportową, gazową, alarmową i sygnałową
      broń pneumatyczną (w której energia kinetyczna pocisku przekracza 17 J)
      miotacze gazu obezwładniającego
      niebezpieczne narzędzia i urządzenia, mogące zagrażać życiu lub zdrowiu
      broń białą
      ostrza ukryte w przedmiotach nie mających wyglądu broni
      kastety i nunczaki
      pałki posiadające zakończenie z ciężkiego i twardego materiału lub zawierających wkładki z takiego materiału
      pałki wykonane z drewna lub innego ciężkiego i twardego materiału podobne do kija baseballowego
      broń cięciwową (kusze)
      przedmioty przeznaczone do obezwładniania przy użyciu elektryczności (tzw. paralizatory)."

Pozwolenia na broń palną wydaje w Polsce komendant wojewódzki Policji; pozwolenia na miotacze gazu obezwładniającego oraz wymienione w Ustawie niebezpieczne narzędzia i urządzenia - komendant powiatowy. Do legalnego posiadania broni pneumatycznej niezbędna jest karta rejestracyjna wydawana przez komendanta powiatowego Policji.

Art. 9 ust. 5: Pozwolenie na broń palną bojową wydane w celach, o których mowa w art. 10 ust. 3 pkt 1, stanowi jednocześnie pozwolenie na broń gazową i alarmową.
      Art. 12. 1. Pozwolenie na broń wydawane jest w drodze decyzji administracyjnej.
      2. W pozwoleniu określa się:
      1) cel, w jakim zostało wydane,
      2) rodzaj broni,
      3) liczbę egzemplarzy broni.
      3. Wraz z pozwoleniem wydaje się zaświadczenie uprawniające do nabycia, w terminie trzech miesięcy od daty wydania zaświadczenia, określonego w pozwoleniu rodzaju broni i amunicji do tej broni oraz określonej w pozwoleniu liczby egzemplarzy broni wraz z amunicją.
      • saszanasza Re: Żartujesz????art 263 par. 2 KK 08.04.13, 22:06
        demonsbaby napisała:

> A karę zaczniesz od: art. 70 par. 2 kk i art. 73 par. 2 kk
        >
        > Nielegalne posiadanie broni - jako bojowej / palnej (w rozumieniu ustawy o bron
        > i amunicji - nie ma broni gzowej bez zezwolenia). Możesz mieć np. okazyjną rewi
        > zję w domu i pajdy dostajesz lekko.
        >
        > Z ustawy o broni i amunicji: art.4 definiuje broń (zatem jej posiadanie uznaje
        > się za nielegalne, chyba, że jest dopuszczone na podstawie odpowiedniego zezwol
        > enia na broń).
        > " broń palną, w tym bojową, myśliwską, sportową, gazową, alarmową i sygnałową
        > broń pneumatyczną (w której energia kinetyczna pocisku przekracza 17 J)
        > miotacze gazu obezwładniającego

chyba nie doczytałaś/eś tejże ustawy bo w art. 11 pkt 8 czytamy, że na miotacze gazu obezwładniającego nie jest wymagane pozwolenie, a te są potocznie nazywane również pistoletami gazowymi i pod nazwą pistolety gazowe są sprzedawane.

www.militaria.pl/samoobrona/pistolety_gazowe_c884.xml
        reasumując, to co różni pistolet gazowy na który jest wymagane pozwolenie od pistoletu gazowego/miotacza gazu na który pozwolenia mieć nie trzeba to inna konstrukcja i zasada działania- wygląd mogą mieć identyczny.

autorka wątku używa nazwy "pistolet gazowy z nabojami" bo nie ma pojęcia czy w jej posiadaniu jest "prawdziwy" pistolet gazowy czy miotacz, który może wyglądać praktycznie tak samo.
        ja też tego nie wiem....
        • demonsbaby Re: Żartujesz????art 263 par. 2 KK 09.04.13, 08:03
          Funkcjonuje pojęcie przedmiotów zabronionych. a w tym pracuję i wiem o czym mówię. Podobnie jak przy paralizatorach, które uważane za broń obiektową, również każde urządzenia od i przy 6mm kalibrze jest uważane za przedmiot niedozwolony, bez odpowiedniego pozwolenia i uprawnienia. Na opakowaniu - najczęściej zamieszczana jest informacja nt. dysponowanego urządzenia w tym wielkości kalibru. Handel czymś takim - również podlega pod ten sam art. ale w par. 1.
          I nic w broni i amunicji nie jest "praktycznie" - masz rozporządzenie właściwe mówiące o specyfikacji miotaczy oraz broni obiektowych / bojowych, gazowych i sygnalizacyjnych, w tym r. MSWiA z 2000r w sprawie rodzajów broni odpowiadającej celom, w których może być wydane pozwolenie na broń i tu par. 3 ust. 1-3.
          sejmometr.pl/prawo/1108
        • demonsbaby parametry 09.04.13, 10:59
          żeby było jaśniej (a sama podałam akt uchylony wink) - tak czy inaczej.

Co do zasady pistolet gazowy jest bronią bojową, na które wymagane jest zezwolenie - gdzie rodzaj naboju i jego zawartość definiuje klasyfikację broni, z którą mamy do czynienia.

"Pistolet gazowy bez zezwolenia" - to używane mylnie (celowo oczywiście) przez sprzedawców RMG nazewnictwo środka miotającego.
          Rzecz również sprowadza się do "rodzaju straszaka" jak i oczywiście również do wielkości kalibru, jeśli "pistolet" ma charakter hukowo - gazowy (tu również zasięg rażenia - z zastrzeżeniem, że: "w rozumieniu ustawy bronią palną alarmową jest urządzenie wielokrotnego użycia, które w wyniku działania sprężonych gazów, powstających na skutek spalania materiału miotającego, wywołuje efekt akustyczny, a wystrzelona z lufy lub elementu ją zastępującego substancja razi cel na odległość nie większą niż 1 metr".).
          Na rynku owszem sprzedawane są RMG w formie przypominającej wizualnie "pistolet", ale "nabojem" jest pojemnik / kartridż z gazem.

Wyznacznikiem przy wszelkich "straszakach" głownie jest kaliber mniejszy od 6mm, jako, że wymagane jest zezwolenie przy broni palnej: bojowej, gazowej, alarmowej w postaci pistoletów lub rewolwerów centralnego zapłonu o kalibrach od 6 mm do 12 mm.
          Gdyby natomiast do średnio broni palnej alarmowej 6mm zaaplikować nabój 6mm z gazem obezwładniającym, dostępnych głównie na rynkach zagranicznych - znów "mamy problem" z art. 263 par. 2 KK.

Opakowanie do "broni gazowej" / pistoletu gazowego - ma specyfikację, w innym razie przedmiot nie podlegałby transportowi w żadnej z jego gałęzi, a sprzedawca naraziłby się na postępowanie.

Zakupione jeszcze sprzed 2000r, stanowią problem - ponieważ na rynku nie oferowano RMG, a właśnie broń bojową.
    • kerri31 Re: Pistolet gazowy-pozwolenie? 09.04.13, 12:00
      Możesz mieć w domu, przy sobie w torebce pistolet na gaz i nie potrzebujesz żadnego pozwolenia, dziewczynki z góry troszeczkę poniosło z tymi artykułami i pozwoleniami...
      • demonsbaby Re: Pistolet gazowy-pozwolenie? 09.04.13, 12:04
        Kobietko, możesz mieć określone parametry w domu na terenie Polski bez pozwolenia. Brak znajomości prawa nie zwalnia z odpowiedzialności przed prokuratorem i nie bredź proszę, że może mieć co chce - bo nawet po nowelizacji w 2012r nie jest to prawda.
        Fantazja ułańska Ciebie poniesie jak nawet pan młodszy aspirant przy dobrej replice nie odróżni co masz w torebce.
      • adellante12 Re: Pistolet gazowy-pozwolenie? 09.04.13, 16:07
        Chyba cie porobiło coś w głowę!!!!!
        Mozesz mieć pistolet na gaz... tak nanaboje CO2... Nawet na głupią wiatrówke profesjonalna powyzej 17kJ musisz mieś pozwolenie jak na broń palną!! Więc błagam cię nie wypisuj bredni.
        Pomilcz i zrób mądrą minę a lepiej zabłysniesz.
      • saszanasza Re: Pistolet gazowy-pozwolenie? 09.04.13, 17:13
        kerri31 napisała:

> Możesz mieć w domu, przy sobie w torebce pistolet na gaz i nie potrzebujesz żad
        > nego pozwolenia, dziewczynki z góry troszeczkę poniosło z tymi artykułami i poz
        > woleniami...

ciebie natomiast ponosi fantazja i głupota, i nie wiem co bardziej...
    • demonsbaby odnośnie reklamowanych jako "bez pozwolenia" 09.04.13, 12:58
      stanowisko KGP na kolejnych stronach KWP:

www.swietokrzyska.policja.gov.pl/?dzial=2255&artykul=22513
      bip.lublin.kwp.policja.gov.pl/portal/KWL/561/15353/Komunikat_w_sprawie_broni_min_ZORAKI_K10_KESERU_K10_WALTHER_P_22_i_WALTHER_P_99.html
      bip.lublin.kwp.policja.gov.pl/portal/KWL/561/15353/Komunikat_w_sprawie_broni_min_ZORAKI_K10_KESERU_K10_WALTHER_P_22_i_WALTHER_P_99.html
      www.warminsko-mazurska.policja.gov.pl/wpa/index.php?id_category=312
      bip.poznan.kwp.policja.gov.pl/portal/KWP/1394/15445/Informacja.html
      To w kwestii modeli sprzedawanych "bez pozwolenia" do dziś... i mojej fantazji jakoby mnie ponosiła.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka