Dodaj do ulubionych

okap kuchenny

23.07.04, 00:18
Nigdy nie mialam okapu nad kuchnia dlatego nie jestem zupelnie zorientowana w
ich dzialaniu, czy kazdy taki okap musi byc podlaczony do przewodu
kominowego? A jesli nie to na jakiej zasadzie dzialaja? I czy faktycznie sa
skuteczne, czy rzeczywiscie dzieki nim nie ma po tygodniu tlustej warstwy na
szafkach. Utalia
Obserwuj wątek
    • ada16 Re: okap kuchenny 23.07.04, 10:17
      Są 2 rodzaje :
      - wyciąg - i wtedy podłączenie do komina
      - filtr ( chyba węglowy) -bez podłączenia

Czy nie ma osadu, też jest, mniej zapachów rozcjodzisie po mieszkaniu.
      Na ilość osadu wydaje mi się, że ma wpływ jakość gazu,(ew. kuchenka elektryczna)
      • agnesp76 Re: okap kuchenny 23.07.04, 11:45
        dokładnie tak jak napisała ada16 - osad (tłusty) bierze się z oparów gazu i
        okap tu nie pomoże. Natomiast wyciąga zapachy do komina (wyciąg) lub filtruje
        powietrze (pochłaniacz).
        Z tego co wiem w budynkach wielorodzinnych (bloki, wieżowce) zabronione jest
        montowanie wyciągu (wtedy wpuszczasz swoje smrody do sąsiadów), jedynie można
        mieć pochłaniacz z filtrem węglowym (nie wiem czy są inne filtry nie węglowe).
        Ja mam okap, który można zamontować jako wyciąg i jako pochłaniacz i chyba
        większość okapów tak ma.
        • utalia Re: okap kuchenny 23.07.04, 21:23
          Przyznam sie Wam, ze nie mialam pojecia ze te tluste osady biora sie z oparow
          gazu!!!!! Czy jestescie pewne. Jezeli tak to faktycznie jedynym rozwiazaniem
          jest przerzucic sie na kuchnue elektryczna. Ale chciclam jeszcze sie dowiedziec
          czy (mieszkam w domu jednorodzinnym) te pochlaniacze podlaczone do przewodu
          kominowego nie sa wydajniejsze od tych weglowych?
          • utalia Re: okap kuchenny 23.07.04, 21:24
            Zapomnialam jeszcze dopisac, ze jest to dla mnie szczegolnie istotne poniewaz
            mam pomysl aby przeniesc kuchnie i wlaczyc ja jako tzw aneks do pokoju
            dziennego.
          • aniaop Re: okap kuchenny 24.07.04, 12:25
            Ja tez mieszkam w domku i mam okap podlaczony do komina (tluste osady
            oczywiscie sa, nawet na wierzchu okapu, o). Wedlug mnie te kominowe dzialaja
            efektywniej niz weglowe (mama ma weglowy) no i nie trzeba tych filtrow
            wymieniac, co troche kosztuje.
            • beata.m Re: okap kuchenny 24.07.04, 13:13
              Ja stoję przed zakupem okapu właśnie.
              Czy możecie polecić np. konkretną firmę, na co zwrócić uwagę przy zakupie.
              Chodzi mi o efektywność, moc, poziom hałasu itp.

Pozdrawiam
              BeataM
              • utalia Re: okap kuchenny 24.07.04, 23:53
                Dzieki dziewczynki za porady. Jednak wpadlam na genialny pomysl, ze zamiast
                tego okapu po prostu zrobie sobie okno nad kuchnia! Mam akurat taka
                mozliwosc.Utalia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka