Dodaj do ulubionych

Czytnik ebook ratunku!!!

24.04.13, 13:39
W związku z tym ,że emama wie wszystkosmile poradźcie mi jaki czytnik najlepiej kupić. Przymierzam sie do zakupu i jak obejrzałam to co jest dostępne załamała sie normalniesad Duża różnica w cenach,jakości ,funkcjach itp. Nie wiem na co się zdecydować. Zależy mi aby miła ekran przyjazny dla oczu i był w miarę prosty w obsłudze. Cena taka max do 400zł.
Poradźcie co macie, z czego jesteście zadowolone? Ja zastanawiałam się nad Kindle, Pocketbook albo Sony Reader. Pomóżcie!!!
Obserwuj wątek
    • wilowka Re: Czytnik ebook ratunku!!! 24.04.13, 13:51
      KINDLE
    • morgen_stern Re: Czytnik ebook ratunku!!! 24.04.13, 13:52
      Ja mam ten: vediastore.pl/pl/p/Czytnik-ksiazek-Vedia-eReader-K10-/250

Jestem zadowolona. Bateria trzyma zarąbiście długo.
    • bri Re: Czytnik ebook ratunku!!! 24.04.13, 13:53
      Ja mam Kindle Touch od paru miesięcy - jestem bardzo zadowolona. Co do innych nie mam doświadczenia.
    • amj6 Re: Czytnik ebook ratunku!!! 24.04.13, 13:54
      ja mam onyx boox - ale z tych droższych niż podana przez Ciebie kwota (chyba coś ok 700 zapłaciłam)
      jestem bardzo zadowolona, jak szukałam i porównywałam to ten producent wydawał się najlepszym wyborem i gdyby cofnąć czas kupiłabym ten sam wink

jest chyba także wersja poniżej 400 zł - zobacz ich stronę i sobie porównaj (te tańsze to chyba a60 a62 x60 x61) z tymi które teraz rozważasz
      • bablara Re: Czytnik ebook ratunku!!! 24.04.13, 15:43
        Też mam onyxa i zapłaciłam za niego prawie 1,5 tys. i takiego gówna to dawno nie widziałam . Już dwa razy był w serwisie , a wszystko przez baterie , która bardzo krótko trzyma. Dlatego ja odradzam ten czytnik.
      • marcela16 Pocketbook BASIC 613 23.09.13, 13:39
        kupiłam ten za 330 , vedii nie polecam miałam, larka nie polecam też, pocketbook chyba z tych 3 najlepszy, jest biały, czarny
    • kocianna Re: Czytnik ebook ratunku!!! 24.04.13, 14:04
      Ja mam kindle i kocham ją miłością wielką i czystą.
    • morgen_stern Re: Czytnik ebook ratunku!!! 24.04.13, 14:04
      Aha, kupuj tylko to, co ma tzw. "papier elektroniczny", o-paper, e-ink czy inne nazwy handlowe, czyli to, co imituje prawdziwy papier i przy czym nie będą ci się męczyły oczy.
    • ira_07 Re: Czytnik ebook ratunku!!! 24.04.13, 14:06
      Kindle smile
      • inez21 Re: Czytnik ebook ratunku!!! 24.04.13, 14:14
        A czy na Kindla można sciągac książki np. z empiku czy z innych księgarni?? Czy tylko z Amazon??? bo niestety nie czytam biegle po angielsku???
        • asia_i_p Re: Czytnik ebook ratunku!!! 24.04.13, 14:31
          Możesz, tylko musisz konwertować pliki, bo każdy czytnik ma swój typ plików (empik to epub, kindle mobi). Ale do tego jest darmowy program, który można ściągnąć z sieci, nazywa się Calibre (i podejrzewam, że nie jest jedyny).
        • kammik Re: Czytnik ebook ratunku!!! 24.04.13, 14:32
          Tak, wszystkie polskie e-księgarnie oferują format mobi.
          • ceide.fields Re: Czytnik ebook ratunku!!! 24.04.13, 14:41
            Ściągasz darmowy Mobipocker Reader (znacznie szybszy i "lżejszy" od Calibre) i konwertujesz na mobi.

Zresztą Kindle czyta tez epuby i pdf-y, mobi jest po prostu najwygodniejszy w przeglądaniu jako "dedykowany" format Kindle.

E-booków w pdf jest zatrzęsienie np. na Chomiku. Wiem, wiem, ematka brzydzi się piractwem i kupuje tylko legalnie wink
            • ste3fa Re: Czytnik ebook ratunku!!! 23.09.13, 11:03
              no z pdf to różnie bywa. Mój Kindle i mężowski też pdf widzą jak zdjęcie (dwa różne modele). Owszem czytać się da ale nie jest to wygodne.
              mimo to polecam Kindlesmile
    • asia_i_p Re: Czytnik ebook ratunku!!! 24.04.13, 14:28
      Jestem bardzo zadowolona z Kindle'a.
      Dodatkowy plus odkryłam ostatnio - kiedy zaczął mi się zawieszać po ściągnięciu "Turn of the Screw" Jamesa z Gutenberga musiałam go wyczyścić i zrestartować - okazało się, że moje konto kindlowskie pamięta wszystkie książki, które przez nie przesyłałam (myślałam, że będzie pamiętać tylko te kupowane na Amazonie).
      • ceide.fields Re: Czytnik ebook ratunku!!! 24.04.13, 14:42
        Konto amazon to po prostu sieciowa chmura, możesz wrzucać tam co chcesz, nie tylko ebooki.
    • lauren6 Re: Czytnik ebook ratunku!!! 24.04.13, 14:30
      Kindle, bo ma sprawdzony serwis i dobry współczynnik jakość/cena.
      • inez21 Re: Czytnik ebook ratunku!!! 24.04.13, 14:44
        A jeśli Kindle to jaki model?? Z internetem 3G, z jakimiś innymi bajerami czy najprostszy?? I gdzie kupowaliście na alllegro czy gdzieś indziej?
        • dzoaann Re: Czytnik ebook ratunku!!! 24.04.13, 14:51

Ja mam paperwhite- rewelacyjnie sie czyta po ciemku. Nareszcie mąż noe narzeka na światło pp nocy. Oczy w ogole sie nie mecza.
        • ceide.fields Re: Czytnik ebook ratunku!!! 24.04.13, 14:53
          Jak dla mnie 4 Touch zupełnie wystarcza. Fire jest znacznie droższy. O 3g nie słyszałam, natomiast wifi w Touch w zasadzie przydaje się tylko do ściągania książek z amazona albo z własnego konta. Ma przeglądarkę, ale prymitywną i oczywiście czarno-białą.
        • lauren6 Re: Czytnik ebook ratunku!!! 24.04.13, 15:41
          Ja kupowałam kindle najprostszy model z ekranem dotykowym. Mi czytnik słuzy do wygodnego czytania książek więc zależało mi tylko i wyłącznie na porządnym wyświetlaczu i długo trzymającej baterii. Do internetu mam tablet, komórkę.

Kupowałam na allegro u sprawdzonego sprzedawcy.
        • princess_yo_yo Re: Czytnik ebook ratunku!!! 25.05.13, 14:41
          3g jest kompletnie nie potrzebne do niczego w takim czytniku.
          ja mam kindle paperwhite bo chcialam ekran dotykowy zamiast guzikow, najprostszy model ma przyciski do przewracania kartek I to cala roznica chyba.
          u mnie amazon jest na tyle dominujacy ze kindle to byla jedyna opcja jaka bralam pod uwage, synchronizacja z telefonem I reszta sprzetu ma tez swoje plusy.
          calkowicie przeszlam na format elektroniczny teraz, ksiazka papierowa moglaby przestac istniec jutro, totalne nawrocenie (bardzo dlugo uwazalam ze czytanie ksiazek na ekranie to nie jest prawdziwe czytanie, haha)
          • miakyee Re: Czytnik ebook ratunku!!! 25.05.13, 15:27
            > 3g jest kompletnie nie potrzebne do niczego w takim czytniku.

Dlaczego?
    • anika772 Re: Czytnik ebook ratunku!!! 24.04.13, 15:10
      Z przyjemnością przeczytam wątek. Zbieram się do czytanika od paru miesięcy. mam całkowity paraliż decyzyjny. Wiem że chcę Kindla z papierem, bo dużo dobrego o nich czytam.
      • zonajana Re: Czytnik ebook ratunku!!! 24.04.13, 15:27
        Polecam Sony, nic nie trzeba konwetowac, lekki, ladny, ma wi fi, googla, fejsa, bateria na dlugo starcza, kupuje w empiku bez problemu.
        • lauren6 Re: Czytnik ebook ratunku!!! 24.04.13, 15:42
          Nie wprowadzaj jej w błąd z tym konwertowaniem. W Kindle też nic nie trzeba konwertować jeśli kupuje się dobry format ebooków. Większość księgarni internetowych sprzedaje ebooki w formacie na Kindle.
    • mayaalex Re: Czytnik ebook ratunku!!! 24.04.13, 15:30
      Kindle paperwhite - kupilam malzowi na urodziny, cale noce nad nim siedzi smile rzeczywiscie wyglada jak papier, nie swieci po nocach jak tablety.
    • myszmusia Re: Czytnik ebook ratunku!!! 24.04.13, 15:35
      jak chcesz tani to polecam to co ja mam najzwyklejaszy vedia k4wink nie jest to ink... ale za to mozna filmy wgracwink i mozna czytac w nocy bez lampki. A oczy sie nie mecza tzn mnei sie nie mecza bardziej niz przy kindlu czyli wcale a mam porownanie bo corce kupiłam kindla i czasem czytam tez na nim.
      No ale moze ja jakas mało wymagajaca jestemwink
      www.vedia.pl/vedia,9.html
      chcesz poczytajsmile
    • pitahaya1 Re: Czytnik ebook ratunku!!! 24.04.13, 16:53
      Od siebie dorzucę, żebyś nie dała się namówić na "taki sam jak e-ink, czy e-papier, więc po co przepłacać", czyli jakiś zwykły czytnik. Miałam przez moment, do porównania z moim obecnym iRiverem i Kindlem. IRivera nie polecę, ze względu na wredny serwis w Polsce a w zasadzie brak serwisu, bo reklamacje są automatycznie odrzucane.
      Za to w ciemno mogę polecić Kindla. Nawet najprostszy model będzie lepszy niż "prawie jak czytnik więc po co przepłacać".
      Na czytniku się czyta a nie ogląda bajki czy filmysmile Nawet po kilku godzinach wzrok mi się nie męczy. Za to na tablecie nie dam rady tyle czytać. Świecący ekran, odbłyski, to wszystko po prostu męczy wzrok.
      • inez21 Re: Czytnik ebook ratunku!!! 25.04.13, 00:13
        Dzięki za pomoc!!! I za wszystkie odpowiedzismile Wiedziałam,że na was zawsze można liczyćsmile))
        Pozdrawiam!!
        • pitahaya1 Re: Czytnik ebook ratunku!!! 25.04.13, 10:01
          Ja mam Kindla 4, tego z jednym większym przyciskiem i dwoma po obu stronach. Pierwszy miał reklamy, drugi już nie.

Kupiłam na allegro, reklamowałam (padł ekran) nie przez serwis z Polsce, bo ten miał straszne problemy, żeby uznać reklamację, tylko bezpośrednio u źródła. Dziewczyny mi poradziły, żeby reklamację załatwić przez infolinię. Trochę to trwało, bo musiałam wyrobić KK, żeby zgłosić reklamację. Niemniej jednak od chwili zgłoszenia nie minęły 2-3 dni i miałam nowy czytnik w domubig_grin Pytali jedynie, czy nie ma widocznych mechanicznych uszkodzeń.
          Stary odesłałam w ciągu miesiąca na ich koszt.

Piszę, żebyś w razie czego nie martwiła się o czytnik kupiony w Polsce. Mój był od razu zarejestrowany, więc może dlatego nie było problemów. Ale wkurzyło mnie to, że polski serwis odrzucił reklamację po czym ichniejszy wymienił od razu.
    • headvig Re: Czytnik ebook ratunku!!! 25.04.13, 06:57
      tylko kindle. ale nie poczytasz na nim w nocy, przy zgaszonym świetle. tutaj np zwykły smartfon jest lepszy.
      • wtopek Re: Czytnik ebook ratunku!!! 25.04.13, 07:26
        lepiej nie pisz i nie wprowadzaj w błąd jeśli nie masz wiedzy

kindle paperwhite ma podświetlenie pozwalające czytać po ciemku

życzę powodzenia przy czytaniu 435-stronicowej książki na smartfonie
        • inez21 Re: Czytnik ebook ratunku!!! 25.04.13, 11:58
          Teraz zastanawiam się juz właściwie nad Vedia K10 i Kindle Paperwhite. Wiem,ze Kindle napewno lepszy ale boje się tego angielskiego menusad((( znam angielski ale nie aż tak biegle moge się nie połapac w jakichś technicznych ustrojstwachsad Jak sobie z tym radziłyście?
          • elieka Re: Czytnik ebook ratunku!!! 25.04.13, 13:06
            tylko kindle paperwhite!
            Moja najlepsza zabawkasmile

można na nim czytać w pełnym słońcu, w ciemnym pokoju - ma możliwość ustawienia jasności ekranu, oczy się nie męczą.
            Czyta większosć formatów bez konieczności konwertowania. Możliwości książek do zakupienia i ściągnięcia - cała masa.

Angielskie menu - jest intuicyjne, spokojnie sobie poradzisz.
            ewentualnie zawsze możesz na ematce dopytać smile
            • ceide.fields Re: Czytnik ebook ratunku!!! 25.04.13, 13:26
              Kindle można szybko i prosto "spolonizować" wystarczy znaleźć procedurę w googlach.
              • paskudek1 Re: Czytnik ebook ratunku!!! 25.04.13, 13:45
                ok, mogę sobie "spolonizować" czy co tam, ale w razie awarii czy konieczności innego kontaktu z serwisem jest możliwe porozumienie się po polsku? Bo wiecie, może to się wyda komuś dziwne, pewnie nawet jest dziwne ale są ludzie którzy NIE ZNAJĄ angielskiego. I owszem, zdaję sobie sprawę że brak tego języka utrudnia mi w pewnych aspektach życie ale ja się go po prostu nie nauczę i już. Myślę nad czytnikiem, czytam o nich, zastanawiam się i zewsząd słyszę "kindle, kindle, kindle" a jednocześnie serwis angielski, menu angielski.... konto pewnie też po angielsku na tym amazonie czy jak tam.
                • ceide.fields Re: Czytnik ebook ratunku!!! 25.04.13, 13:54
                  Ostatnio widziałam Kindle w Vobisie. Podejrzewam, że tam mówią po polsku smile W RTV Euro też

Swoją droga trzeba mieć sporego pecha aby ten sprzęt się zepsuł. Mój przeszedł sporo i wciąż działa jak nowy.

A konto w amazonie możesz też sobie spolonizować wrzucając tłumaczenie w przeglądarce.
                  • pitahaya1 Re: Czytnik ebook ratunku!!! 25.04.13, 14:44
                    ceide.fields napisała:

> Swoją droga trzeba mieć sporego pecha aby ten sprzęt się zepsuł. Mój przeszedł
                    > sporo i wciąż działa jak nowy.

Można mieć pecha. Niektóre sprzęty psują się rzadziej, inne częściej. Kindle rzadziej co nie oznacza, że nigdy. Mój popsuł się niedługo po zakupie. Ale jak zobaczyłam, jak się z nim kurier obchodził to pierwsze co mi przyszło do głowy to, że długo nie pochodzi. I się nie pomyliłam. Drugi kindle pracuje codziennie i nic się z nim nie dzieje.
                • wilowka Re: Czytnik ebook ratunku!!! 25.04.13, 13:58
                  Są strony które krok po kroku za łapkę prowadzą Cię po kolejnych opcjach, ewentualnie możesz kogoś zapytać i na karteczce spisać sobie co znaczy dana opcja - dopóki się nie nauczysz. Kindla 4 dostałam w pracy i go kocham smile Książki, poradniki, dokumenty - wszystko mam przy sobie smile
                  • paskudek1 Re: Czytnik ebook ratunku!!! 25.04.13, 14:13
                    ok, są strony krok po kroku, można kupić w Vobisie, ale np. żeby go zarejestrować w Amazonie to muszę ten cholerny angielski znać. A zdaje się że lepiej go zarejestrować niż nie, przynajmniej tak zrozumiałam. I wtedy du..pa bo wątpię czy Amazon przewidział ze ktoś może angielskiego nie zna.c Teraz się uważa że WSZYSCY znają. smile Całe szczęście że póki co te rozważania sa tylko teoretyczne, kasy na razie i tak na takie rozrywki nie mam.
                    • pitahaya1 Re: Czytnik ebook ratunku!!! 25.04.13, 14:49
                      Paskudku, zarejestrować warto. Może poproś kogoś, żeby ci pomógł albo tu ktoś cię pokieruje.
                      Pewnie, że możesz oddać zepsuty czytnik do naprawy w jakimś Media lub innym markecie. Dostaniesz też piękną zwrotkę, ze sprzęt został uszkodzony mechanicznie...bla bla bla.
                      Dlatego ja reklamowałam poprzez chat i tu j.polskiego nie uświadczysz. Dobrze byłoby, żeby ktoś wtedy był na miejscu, bo pytań jest sporo i niekoniecznie są to tylko dane osobowe do wysyłki.

Amazon nie przejmuje się tym, że jakiś Polak czy Polka nie znają j.angielskiego. Nie ich zmartwienie.
    • miakyee Re: Czytnik ebook ratunku!!! 25.05.13, 14:02
      Podbiję temat, bo właśnie zastanawiam się nad zakupem czytnika.
      Przede wszystkim ma służyć do nauki języka, więc mieć słownik (zaznaczam słowo i pokazuje znaczenie), ale to chyba wszystkie mają (przynajmniej Kindle, z tego co wyczytałam).
      I do tego internet.

Możecie coś polecić? Powiedzmy, że do 700 zł.
      • skarolina Re: Czytnik ebook ratunku!!! 23.09.13, 11:47
        Jeśli do nauki języka i zamierzasz korzystać ze słownika, to zdecydowanie jakiś dotykowy - wtedy łatwiej korzystać ze słownika, w niedotykowym musisz klawiszami przesuwać kursor.
    • rumish Re: Czytnik ebook ratunku!!! 23.09.13, 09:15
      Dobre czytniki produkuje firma Onyx. Mam jeden z serii Boox i jestem zadowolony. Moja druga połowa ma Kindle i też jest ok. Praktycznie wszystkie czytniki są przyjazne dla oczu. Do 400 pln znajdziesz na pewno coś ciekawego.
      Tylko pamiętać trzeba o tym, że czytnik to nie tablet!
      www.dzieciwpikselach.pl/czytnik-ebook-dla-dziecka-tak-czy-nie/

Pozdrawiam
      Michał

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka