Dodaj do ulubionych

Włosy farbowane domowym sposobem

25.04.13, 23:03
W jakimś wątku przeczytałam powyższe określenie "włosy farbowane domowym sposobem" i tak się zastanowiłam - poważnie, to widać? Wiadomo, balejaż, pasemka czy jeszcze dziwniejsze farbowane wygibasy to nie ale zwykłe farbowanie jednym kolorem.
Robiłam farbę u fryzjera nieraz, za każdym razem tracąc co najmniej dwie godziny i dostając skrętu kiszek od small talków u fryzjera. Na ogół farbuję sobie włosy sama, mam wprawę, robota na góra godzinę a w międzyczasie jeszcze mogę coś w domu zrobić albo obejrzeć film. Różnicy w efekcie nie zauważyłam nigdy.
Więc jak, poznacie kto sobie odrosty w domu robi? wink
Obserwuj wątek
    • wuika Re: Włosy farbowane domowym sposobem 26.04.13, 09:09
      Oczywiście! Panie farbowane sposobem domowym kryją się po kątach, bo to wstyd i poruta, tak nie dawać zarabiać fryzjerom - zwłaszcza świeżo po zafarbowaniu radość z przykrytych odrostów (o siwych włosach cicho-sza, ematki nie miewają siwych włosów, jak w ogóle mogłam o tym pomyśleć) jest po prostu niweczona faktem, że zrobiono to w domu za złotych kilkanaście, góra kilkadziesiąt. Ematka zrobiona w salonie za to dumnie obnosi swe nowe kolory i pustkę w portfelu smile
      • rhaenyra Re: Włosy farbowane domowym sposobem 26.04.13, 12:46
        ojej musze sie zaczac kryc sad
        • wuika Re: Włosy farbowane domowym sposobem 26.04.13, 13:28
          Ja też.
          Uwaga - coming out! Po raz pierwszy w życiu zafarbuję włosy. Normalnie idzie ekspresem. Raz, jak miałam 16 lat, miałam nałożoną zmywalną piankę. Rok temu znowu. Miesiąc temu też! A teraz kupiłam prawdziwą farbę, co to się nie zmywa i już mam palpitacje serca w tym temacie, ale będę dzielna i akt farbowania doprowadzę do końca. A potem umrę dumna i blada, że tego dokonałam tongue_out
    • lauren6 Re: Włosy farbowane domowym sposobem 26.04.13, 09:18
      Widać jak ktoś w domu eksperymentuje i np. z brązu zrobi platynowy blond, a następnie położy czerwoną farbę i wyjdzie z tego zmatowiona rdza lub inny paskudny odcień.
      Jeśli ktoś zmienia odcień włosów o 1-2 stopnie imo jest nie do rozróżnienia czy było to u fryzjera czy domowym sposobem. Oczywiście mówię o farbowaniu odrostów, a nie np. balejażu.
      • nerwowamatka Re: Włosy farbowane domowym sposobem 26.04.13, 09:22
        Farbuje u fryzjera, czasem w domu, różnicy nie widzę. Aczkolwiek przerobienie brązu w blond domowym sposobem, byłoby ponad moje możliwości i tu wizyta w salonie niezbędna.
      • karra-mia Re: Włosy farbowane domowym sposobem 26.04.13, 10:07
        a mnie sie własnie ta zmatowiana rdza najbardziej podoba i specjalnie szukam sposobu jak taki kolor osiągnąć. tongue_out
    • mearuless Re: Włosy farbowane domowym sposobem 26.04.13, 09:39
      a jak mi robi w domu kolezanka fryzjerka i nie bierze za to kasy to jestem plebs czy elita?

wink
    • morgen_stern Re: Włosy farbowane domowym sposobem 26.04.13, 09:42
      Te "włosy farbowane domowym sposobem" to raczej nie określanie kto plebs, kto elita, tylko efektu. Co innego poprawianie odrostów, a co innego jakieś eksperymenty z koloryzacją czy cięciem - jeśli nie robi tego zaprzyjaźniona fryzjerka, to niestety widać...
    • bri Re: Włosy farbowane domowym sposobem 26.04.13, 10:05
      Jeśli ktoś robi to umiejętnie i dobrą farbą to może faktycznie różnicy nie widać. Ale do tego naprawdę trzeba mieć wprawę. Nie wyobrażam sobie samodzielnie nakładać farby na odrosty, przecież nie mam jak się dokładnie obejrzeć z tyłu głowy.

Pewnie też zależy od typu koloryzacji, nadanie odcienia ciemnym włosom to co innego niż pokrycie siwizny czy rozjaśnianie.
    • kosmitka06 Re: Włosy farbowane domowym sposobem 26.04.13, 10:09
      Ja farbuję sobie włosy sama już od ładnych kilku lat. I szczerze to nie widzę różnicy. Czasami też nałożę farbę mojej mamie i też jest oki. Mam porównanie bo ona często przed większymi imprezami korzysta z pomocy fryzjera. Jak dla mnie różnic nie ma ŻADNEJ.
      Co innego jest z pasemkami lub innymi balejażami.

P.S.
      Tył też można spokojnie samemu ufarbować, wystarczy sobie wziąć 2 lusterka, i w drugim widać własne odbicie- czyli tył głowy wink
    • kerri31 Re: Włosy farbowane domowym sposobem 26.04.13, 10:45
      Jeśli robi się jedną i tą samą farbą w domu to różnicy nie ma żadnej. Efekt jest po farbowaniu i zastosowaniu lepsiejszych szamponów, odżywek, nawilżaczy i innych choojków do włosów.
      Ostatnio zainwestowałam w lepszą odżywkę Farouk Chi i włosy są o niebo lepsze niż po zwykłej odżywce.
      Ale ja chodzę farbować włosy do frycka ze względu na ciążę, bo farby te nie zawierają metali i amoniaku. Przemysłowe farby a w szczególności Schwarzkopf mają ich zdecydowanie za dużo.
      • naturella Re: Włosy farbowane domowym sposobem 26.04.13, 11:59
        Dwa razy farbowałam włosy u fryzjera. Po pierwszym razie, kiedy zapragnęłam mieć czerwony balejaż, jechałam do domu płacząc i natychmiast w czapce poszłam po ciemną farbę - zamiast balejażu miałam paskudne, grube pasma na pół głowy. Drugi raz był niedawno, pomyślałam sobie, jak fajnie byłoby się nie babrać z farbą w łazience, więc poszłam, pani mi pofarbowała na zwykły, normalny brąz, jaki mam na co dzień - tyle, że ta "farba" spłukała mi się po kilku dniach. Nigdy więcej.
        • bri Re: Włosy farbowane domowym sposobem 26.04.13, 12:07
          Są fryzjerzy i fryzjerzy. Miałaś pecha.
          • rhaenyra Re: Włosy farbowane domowym sposobem 26.04.13, 13:13
            a ile razy sie powinno eksperymentowac z fryzjerami i ile kasy stracic zeby mozna bylo sobie z czystym sumieniem odpuscic fryzjerow ?suspicious
            • wuika Re: Włosy farbowane domowym sposobem 26.04.13, 13:24
              Nigdy! Na pewno jakiś specjalista ukrywa się w suterenie w Pcimiu Dolnym - nie przejedziesz się tak z 300km dla idealnej fryzury? suspicious No nie powiesz, że prawdziwa kobieta, a co dopiero prawdziwa ematka, nie POTRZEBUJE dobrej fryzury. I dobrej farby tongue_out
            • bri Re: Włosy farbowane domowym sposobem 26.04.13, 13:45
              Nie należy eksperymentować w ogóle, trzeba chodzić do takich, których ktoś już sprawdził i podobają Ci się efekty. Jeśli oczywiście ktoś w ogóle chce chodzić do fryzjera, bo obowiązku nie ma.
              • rhaenyra Re: Włosy farbowane domowym sposobem 26.04.13, 13:51
                efekt na innej osobie na innych wlosach nie przekladaja sie na wszystkich
                • best_bej Czarna OT 26.04.13, 14:10
                  czy po nałożeniu henna cassia 3 tygodnie temu moge nałożyć normalna tzn chemiczna farbę?
        • morgen_stern Re: Włosy farbowane domowym sposobem 26.04.13, 12:28
          A ja byłam u fryzjera dziesiątki razy i nigdy nie miałam wpadki. Rozumiem, że twoje dwa nieudane razy są argumentem zamykającym dyskusję?
          • naturella Re: Włosy farbowane domowym sposobem 26.04.13, 13:07
            A jest jakaś dyskusja i przekonywanie się? Są to MOJE przypadki i MOJE zniechęcenie do farbowania do fryzjera, i mój post, który się tym dzieli. Nie ma drugiego dna, naprawdę. Fajnie, że ktoś farbuje u fryzjera, ale ja niekoniecznie, bo poza zniechęceniem szkoda mi czasu i pieniędzy, skoro efekt w domu jest lepszy/dłuższy.
          • lauren6 Re: Włosy farbowane domowym sposobem 26.04.13, 13:42
            Ale nadinterpretacja big_grin Widać nie tylko triss ostatnio upały się udzielają.

Ja się naturelli nie dziwię. Do fryzjera chodzę tylko na podcinanie włosów i zawsze z duszą na ramieniu, bo nie wiadomo czy w niby sprawdzonym salonie nie trafi się ktoś nowy, kto zrobi mi na głowie koszmarek.
            Jeśli chodzi o farbowanie w salonie, to widziałam już takie numery (np. balejaż położony z 2 cm odrostami, farbowanie w salonie farbą Joanna), że bardziej ufam sobie i własnym umiejętnościom niż nieznanemu fryzjerowi.
            • morgen_stern Re: Włosy farbowane domowym sposobem 26.04.13, 14:51
              Ale zrozumcie, że naprawdę nie każdy ma tak fatalne doświadczenia z fryzjerami i nie każdy ma "znajomą fryzjerkę" czy "kuzynkę", która potrafi ścieniować czy ufarbować długie włosy w domu.
              Więc argumentacja "byłam dwa razy, dwa razy mi spieprzyli, więcej nie pójdę ergo chodzenie do fryzjerów to frajerstwo" - jak można się dowiedzieć w tym wątku to jest dopiero mocna przesada.
      • lauren6 Re: Włosy farbowane domowym sposobem 26.04.13, 13:34
        W drogerii też dostaniesz takie farby.
    • memphis90 Re: Włosy farbowane domowym sposobem 26.04.13, 12:13
      Farbowanie odrostów tą samą farbą- nie do odróżnienia. Co to za problem pomaziać włosy przy skórze pędzelkiem? wink Za to teraz zrobiłam sobie ombre (efekt boski, ale ile trzeba się natrudzić i ile zapłacić, żeby włosy wyglądały na naturalnie muśnięte słońcem...) i odrosty w salonie, więc pewnie będę musiała już na odrost chodzić, żeby nie było różnic w odcieniu.
    • puza_666 Re: Włosy farbowane domowym sposobem 26.04.13, 12:42
      Blond nigdy w domu, zawsze u fryzjera - nie ryzykuje. znajac moje wlosy to wyszedlby jakis kolorystyczny koszmarek.
      Teraz nosze ciemny braz, farbuje w domu z doswiadczenia wiem ze u fryzjera otrzymalabym ten sam efekt a ja juz jetsem w takim wieku ze szalu dostaje na 3 godiznnych sesjach farbowania....
      • nabakier Re: Włosy farbowane domowym sposobem 26.04.13, 14:57
        Potwierdzam/. Blond nie samemu. Chociaz lekkie pasemka zawsze mi wychodziły. Ale jak sobie strzeliłam na całość, to łomatulu big_grin
    • tosterowa Re: Włosy farbowane domowym sposobem 26.04.13, 12:48
      Jak farbowałam włosy, to widziałam wyraźną różnicę między farbą profesjonalną, a marketową. Jak mnie chłop farbował w domu profesjonalną = jak od fryzjerasmile
    • nabakier Re: Włosy farbowane domowym sposobem 26.04.13, 12:51
      Ja ostatnio farbowałam. Nigdy więcej, hehe...
    • pszczolaasia Re: Włosy farbowane domowym sposobem 26.04.13, 12:56
      hm. robilam u fryzjera robie w domu. nie widze roznicy wiec po co przeplacac ze powiem za mistrzem?
      i nie robie pasemek i belajazy wole jednolite wiec tym bardziej w domciu przy kawce i plotach se machamy nawzajem z kuzynkawink
    • jowita771 Re: Włosy farbowane domowym sposobem 26.04.13, 14:03
      Ja farbuję sama, ale farby kupuję w sklepie dla fryzjerów.
    • vivyan Re: Włosy farbowane domowym sposobem 26.04.13, 14:37
      Nie wiem po czym poznać, bo poznaję tylko że ktoś ma fajne/niefajne włosy. Sama farbuję w domu, mam długie włosy i u fryzjera zapłaciłabym majątek. A farbować MUSZĘ co 4 tygodnie bo mam mnóstwo siwych, więc wolę wydać mniej na farbę do samodzielnego użytku a resztę przeznaczyć na lepsze odżywki. Farbuję na kolor zbliżony do naturalnego, odrost poznaję bo pojawianiu się tych siwków nieszczęsnych. Farbuję odrosty, raz na trzy - cztery miesiące przeciągam farbę na całą długość. Regularnie chodzę do fryzjera tylko na podcinanie, fryzjerka chwali, że mam dobrze dobrany kolor.
    • tully.makker Re: Włosy farbowane domowym sposobem 26.04.13, 14:40
      Probowalam 2 razy ufarnowac wlosy w salonie, kazdorazowo totalna porazka za kupe pieniedzy. Moje wlosy sa tzw trudna, a ja mam juz na nie opracowana metode - ba, nawet sama mieszam w kolory farb zeby uzyskac dokladnie ten super pozadany efekt ciemnego zimnego brazu.
    • demonii.larua Re: Włosy farbowane domowym sposobem 26.04.13, 14:47
      Musiałabym na dekiel upaść, żeby płacić nie małą kasę za coś co mogę dobrze zrobić sama.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka