Dodaj do ulubionych

slucham sobie premiera ;)

26.04.13, 12:28
w kwestii reformy 6-latków - premier zadeklarował właśnie w TV, że podzielą dzieci 6-letnie na 2 półrocza jak chodzi o obowiązek szkolny w wieku 6 lat. czyli w roku 2014 pójda do szkoły obowiązkowo dzieci z 1 półrocza, a dzieci urodzone w lipcu-grudniu bedą miały obowiązek szkolny dopiero rok później.

do tego chcą ustalić na poziomie ustawowym limit w klasach 1-3 na max 25 osób i zobowiązać szkoły do tworzenia klas w zalezności od wieku.

NARESZCIE jakieś rozsądne propozycje na rozwiązanie konkretnego problemu. zobaczymy, co z tego wyjdzie.
Obserwuj wątek
    • wuika Re: slucham sobie premiera ;) 26.04.13, 12:31
      Ale wiesz, że jak polityk mówi, że weźmie, to znaczy, że weźmie. A jeśli mówi, że zrobi, to mówi wink
      Fajnie byłoby, gdyby takie zapowiedzi były finalizowane konkretnymi propozycjami, a nie tylko szumne zapowiedzi, a potem wychodzi kupa czy tam inne coś (albo czasem wcale, niektóre zapowiedzi po prostu nikną zaraz po ich ogłoszeniu).
      • solaris31 Re: slucham sobie premiera ;) 26.04.13, 12:33
        a pewnie, że wiem wink

dlatego jestem ciekawa, co z tych zapowiedzi wyjdzie. niemniej, jest to mądre rozwiązanie, bo problem z 6-latkami w szkołach jest ogromny.
        • irima2 Re: slucham sobie premiera ;) 26.04.13, 12:36
          Ostatnio też była tak mówili, skończyło się na kolejnym bezsensownym odroczeniu reformy.
    • e-kasia27 Re: slucham sobie premiera ;) 26.04.13, 12:45
      No i to by było super, gdyby tak zrobili.
      Jestem za.
      Moja majowa, więc i tak by poszła w 2014, ale najbardziej przeraża mnie w tej całej reformie tłok i dwuletnia różnica wieku w jednej klasie, a nie sam fakt pójścia do szkoły w wieku 6 lat, bo na to na pewno będzie za rok gotowa.

• scher Re: slucham sobie premiera ;) 26.04.13, 12:49
      solaris31 napisała:

> slucham sobie premiera wink

Myślę, że to uleczalne wink
      • solaris31 Re: slucham sobie premiera ;) 26.04.13, 12:54
        hehe, to przypadek wink bo zwykle nie słucham premiera wink
        • pade Re: slucham sobie premiera ;) 26.04.13, 13:24
          no wiesz! jak mozna nie słuchać premiera!tongue_out
          żartowałam, jakby co

ja sobie właśnie muzyke na full włączyłam i sprzątam balkon przed burząbig_grin

• aagnes Re: slucham sobie premiera ;) 26.04.13, 13:03
      Zakladam sie, ze "ratującym maluchy" to nie wystarczy i dalej beda histeryzowac.
      Ciesze sie z zapowiedzi obnizenia kwoty za godzine w przedszkolu ponad 5 bezplatnych godzin.
      • scher Re: slucham sobie premiera ;) 26.04.13, 13:38
        aagnes napisał:

> Ciesze sie z zapowiedzi obnizenia kwoty

Cieszy się z zapowiedzi premiera... Typowy leming wink
        • aagnes Re: slucham sobie premiera ;) 26.04.13, 13:44
          jakbym byla lemingiem to bym sie nie cieszyla z zapowiedzi jakiejs zenującej obnizki o ok 50 zl miesiecznie za przedszkole....(moje dziecko chodziloby do 6 jezycznego prywatnego przedszkola za jedyne 8000 miesiecznie).
    • an_ni Re: slucham sobie premiera ;) 26.04.13, 13:36
      i tak ludzie beda plakac bo np wymysla ze roznica 12 miesiecy z jednego roku to nie to samo, co z dwoch rocznikow
      rodzice tych starszych beda plakac ze ida z mlodszymi itd
      Polakom nie dogodzisz, chca kisic dzieci dwa lata w zerowce
    • kozica111 Re: slucham sobie premiera ;) 26.04.13, 13:45
      Oprócz pomysłu muszą być jeszcze środki na realizacje i możliwości techniczne.
    • maeve_binchy Re: slucham sobie premiera ;) 26.04.13, 14:04
      a ja się właśnie wkurzyłam. Mojemu dziecku będzie brakować 2 dni, żeby iść jako 7-latek. Tak, jestem przeciwnikiem reformy, termin miałam na 2 lipca a dziecko urodziło się 29 czerwca. Kurza dupa.
      • wuika Re: slucham sobie premiera ;) 26.04.13, 14:08
        Zawsze kurna coś suspicious Cbdo.
        • maeve_binchy Re: slucham sobie premiera ;) 26.04.13, 14:11
          no bo to 2 dni, jakby były 2 miesiące, to już bym nic nie pisała...uncertain
          • maeve_binchy Re: slucham sobie premiera ;) 26.04.13, 14:30
            Tusk poinformował również, że w 2013 roku do szkół obowiązkowo pójdą sześciolatki, które urodziły się do lipca 2008 roku. Dzieci, które przyszły na świat od sierpnia 2008 obligatoryjnie do szkół trafią od 2015 roku. Ponadto, klasy w których uczyć się będą sześciolatkowie, będą składać się maksymalnie z 25 uczniów.

a jednak zabrakło miesiąca i 2 dni, więc nie jestem już tak zła...
            • nowi-jka Re: slucham sobie premiera ;) 26.04.13, 14:36
              ten zapis jest tak nieprecyzyjny ze szok
              do lipca i od sierpnia
              albo do lipca albo do konca lipca - interpretuj sobie teraz jak chcesz
              dobrze ze nie mam lipcowego ziecka 2008, mam lipcowe 2011 ale mam nadziejej ze ta reforma nie bedzie przesuwana znów i znów ze problem załapie moja młodsza pocieche smile
    • gazeta_mi_placi Re: slucham sobie premiera ;) 26.04.13, 14:33
      A ja Bacha.
    • ciociacesia ja wole sigur Rós 26.04.13, 14:49
      ale rozne ludzie maja zboczenia
    • kleo881 Re: slucham sobie premiera ;) 26.04.13, 14:53
      W koncu podeszli do sprawy rozsadnie.
      Jezeli juz laczyc roczniki to na raty, a nie hurtem.
      Ja jestem zadowolona bo moj zalapie sie na 2015 - ha ha.
      • slonko1335 Re: slucham sobie premiera ;) 26.04.13, 15:08
        Myślę, że nawet jak czyjeś dziecko z 2008 się nie łapie to trochę pocieszeniem jest rozłożenie roczników bo mnie w tej całej reformie najbardziej kumulacja zawsze martwiła a nie samo obniżenie wieku szkolnego.
        • ciociacesia no tak póltora wyzowego rocznika 27.04.13, 09:09
          to naprawde super sprawa.
          • slonko1335 Re: no tak póltora wyzowego rocznika 27.04.13, 09:37
            no lepsza niż dwa wyżowe roczniki....
        • kannama Re: slucham sobie premiera ;) 27.04.13, 11:05
          mnie tez taka perspektywa cieszy....zobaczymy jak sie skonczy...
    • damajah Re: slucham sobie premiera ;) 26.04.13, 14:58
      Jeśli tak zrobią to faktycznie coś rozsądnego w miarę będzie. Oby.
    • niuniek3 Re: slucham sobie premiera ;) 26.04.13, 15:05
      a to nie jest tak, że teraz te dzieci z 2008 roku zostały już pozapisywane do szkół (do zerówki) i ewentualnie będą mogły zostać drugi raz?
      bo to byłoby trochę po ptakach? czy 5latki to mogą być jeszcze w przedszkolach. już zgłupiałam...
    • kawka74 Re: slucham sobie premiera ;) 26.04.13, 15:05
      Ładnie śpiewa? wink Bo ja chyba wolę Lanę del Rey smile

Ciekawe, co z tych gwarancji wyjdzie.
      No i podobnież matki pierwszego kwartału też mają obiecany dłuższy urlop.
      Bardzo ciekawe.
      • slonko1335 Re: slucham sobie premiera ;) 26.04.13, 15:09
        Mało tego, obiecał też dodatkowe godziny za zeta dla przedszkolaków...
        • kawka74 Re: slucham sobie premiera ;) 26.04.13, 15:14
          Ludzki pan ;p
          • slonko1335 Re: slucham sobie premiera ;) 26.04.13, 15:15
            biedak notowania mu tak pospadały, że wszelkimi sposobami próbuje podnieść....zobaczymy ile z tego zrealizuje...
            • kawka74 Re: slucham sobie premiera ;) 26.04.13, 15:27
              Mnie dotyczą tylko dodatkowe godziny za zeta, dziecko zdążyłam urodzić ponad trzy lata temu, więc urlop odfajkowany, a że córa jest z 2010, to chyba do momentu jej pójścia do szkoły afera zdąży wygasnąć.
              • kawka74 Re: slucham sobie premiera ;) 26.04.13, 15:28
                W każdym razie uwierzę, jak zobaczę - taki ze mnie niewierny Tomasz.
              • slonko1335 Re: slucham sobie premiera ;) 26.04.13, 20:30
                Mnie też już za wiele nie dotyczy ale i tak szczękę z podłogi dzisiaj zbierałam...bardzo trzymałam kciuki za matki pierwszego kwartału a tu takie dodatki jeszcze.
    • przeciwcialo Re: slucham sobie premiera ;) 26.04.13, 15:34
      Gdyby nie histeria ratowników roczniki podzielone już byłyby w szkole.
      Te dzielone roczniki tez będą histeryzowac.
      Podoba mi sie sztywne ustalenie maksymalnej liczebności klas.
      • kawka74 Re: slucham sobie premiera ;) 26.04.13, 15:39
        Nie ukrywam, że tego się boję - że podział też nie będzie odpowiadał i Doroszewski ze swoją koszulką 'Ratuj maluchy' będzie mnie straszył jeszcze kilka lat.
        • kawka74 Re: slucham sobie premiera ;) 26.04.13, 15:40
          Tfu, Dorociński, skrzywienie zawodowe wink)
          • ciociacesia mnie mógłby straszyc i do pełnoletniosci 27.04.13, 09:12
            dziecka. tongue_out
            i tak, podzial tez mnie nie satysfakcjonuje
            • kawka74 Re: mnie mógłby straszyc i do pełnoletniosci 27.04.13, 15:33
              Ja go cenię jako aktora, ale jakoś za dużo go ostatnio.
              Tak szczerze mówiąc, to mam tylko nadzieję, że problem zostanie rozwiązany, zanim moja córka pójdzie do szkoły. Mam to w nosie, jak to zostanie zrobione, bo burdel w edukacji jest i tak na tyle duży, że dokładanie ratowania maluchów i przekładania tego bajzlu z roku na rok nie tylko pogarsza sytuację, ale też odsuwa w nieokreśloną przyszłość rozwiązanie problemów dotyczących wszystkich uczniów, a nie tylko sześcio- czy siedmiolatków.
              • ciociacesia tez miałam taką nadzieje 27.04.13, 19:45
                a okazuje sie ze znalazła sie w epicentrum kumulacji roczników
      • kleo881 Re: slucham sobie premiera ;) 26.04.13, 15:43
        Nigdy nie bedzie tak, ze dogodzi sie wszytskim. wink))
        Osobiscie ciesze sie ze maja podzielic rocznik na pol, bo jako matka dziecka z konca grudnia 2008 'dosc czarno' widzialam polaczenie calych dwoch rocznikow.
        Takie rozwiazanie wydaje mi sie logiczne.
    • scher Presja ma sens 26.04.13, 17:42
      wpolityce.pl/artykuly/52296-wladza-dawno-nie-byla-tak-slaba-tusk-ustepuje-poszczegolnym-srodowiskom-bo-boi-sie-spolecznego-wybuchu-tak-jak-gierek-pod-koniec-swojej-dekady
    • aalex7 Re: slucham sobie premiera ;) 26.04.13, 18:18
      Propozycja podziału rocznika 6 letniego była już złożona na początku zamieszania - tak miało to byc przeprowadzone od razu.
      Lecz wówczas na skutek oporu rodziców wycofano się z tego pomysły, potem rozwleczono możliwość wyboru na 4 lata. Zatem rozpoczynamy proces od nowa smile
      • przeciwcialo Re: slucham sobie premiera ;) 26.04.13, 18:23
        Strach sie bać jeśli historia sie powtórzy wink Pierwszy rocznik reformowanych szesciolatków będzie zdawał maturę a nadal bedzie wybór wink
        • graue_zone Re: slucham sobie premiera ;) 27.04.13, 09:32
          Gdyby genialna pani Hall nie wpadał na pomysł rozwalania czegoś, co całkiem nieźle funkcjonowało, nie byłoby problemu.

To samo z gimnazjami - nauczyciele załamują ręce, rodzice, psycholodzy, a MEN nic! Znowu ktoś wylał dziecko z kąpielą, a odpowiedzialni chowają głowę w piasek.
    • moofka Re: slucham sobie premiera ;) 26.04.13, 22:22
      a mnie sie podoba
      mam dziecko z drugiej polowy czerwca 2008
      wiec bedzie w grupie najmlodszych obywateli rozpoczynajacych edukacje big_grin
      dzis przyniosl z przedszkola spiworek i oswiadczyl, ze juz jest duzy idzie do szkoly i musi zaniesc spiworek, zeby uczyc sie czytac
      przejelam sie i wieczorem czytal juz wszystkie samogloski big_grin
      balam sie jedynie przeladowanego podwojnego rocznika
      ale jesli rozdzieli sie na dwa to luzik
      zawsze bedzie mial rok edukacji w zapasie
      na ewentualne poszukiwania i watpliwosci
      podoba mi sie ograniczenie liczby dzieci w odzialach i klasy rowiesnicze
      beda mali, beda ekperymentalni
      kazda szkola chce byc 'przyjazna szesciolatkom' wiec beda sie obchodzic jak z jajeczkami mam nadzieje
      i przedszkole za zeta tez mi sie podoba
      tym bardziej przeniose do panstwowego
    • iwles przyklejone przez moderatora- autor Kannama 27.04.13, 10:33

jednak tylko sześciolatki z I pólrocza do szkół...
      kannama 27.04.13, 10:09

serwisy.gazetaprawna.pl/edukacja/artykuly/700609,szesciolatki_z_i_polrocza_pojda_do_szkoly_w_2014_roku_pozostale_w_2015.html
      -------------------------
      Re: jednak tylko sześciolatki z I pólrocza do szk
      z_lasu 27.04.13, 10:26

"Mamo, to zadzwoń do nich i powiedz, żeby nie zmieniali co chwilę tych przepisów" - mój syn, rocznik 2008 smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka