Dodaj do ulubionych

Roczny urlop macierzyński - formalności

29.04.13, 15:31
Jestem mamą 1 kwartału obecnie na urlopie macierzyńskim. Do tej chwili urlop macierzyński trwa 20 tygodni +4 tygodnie dodatkowo. Czy teraz po podpisaniu przez premiera ustawy będę mogła skorzystać z 20 tygodni+6 tygodnie dodatkowo i 26 tygodni rodzicielskiego? Czy wydłużony zostaje także ten urlop dodatkowy, z 4 na 6? Już się pogubiłam.
Obserwuj wątek
    • agnieszka77_11 Re: Roczny urlop macierzyński - formalności 29.04.13, 15:45
      chyba pokręciłam - urlop dodatkowy bez zmian - 4 tyg i 28 rodzicielskiego?
    • kiddy Re: Roczny urlop macierzyński - formalności 29.04.13, 16:06
      Pewnie, że się pogubiłaś, bo żadnej ustawy na razie nie ma. Są tylko deklaracje i wstępne założenia. Musisz poczekać. Projekt będzie do obejrzenia, jak wpłynie do Sejmu. Pytanie, czy Sejm czegoś nie zmieni, a potem co wypluje Senat. Przed nami jeszcze długa droga.
      • agnieszka77_11 Re: Roczny urlop macierzyński - formalności 29.04.13, 16:43
        czyli na ten moment jest to 20 tygodni + 4 dodatkowe?
        • liliankaa77 Re: Roczny urlop macierzyński - formalności 29.04.13, 16:58
          tak, na ten moment 20 tygodni plus 4 dodatkowe
          nawet jeśli ustawa wejdzie w życie na czas, rodzice dzieci urodzonych w I kwartale 2013 roku nie będę mieć prawa do dodatkowego urlopu rodzicielskiego
          przykro mi
          • kiddy Re: Roczny urlop macierzyński - formalności 29.04.13, 17:15
            Ależ skąd, płemieł obiecał, że mamy I kwartału się załapią wink Jak oni to legislacyjnie rozwiążą, to ja nie wiem.
            • liliankaa77 Re: Roczny urlop macierzyński - formalności 29.04.13, 17:21
              obiecanki cacanki smile
              też nie wiem jak zostanie to legislacyjnie rozwiązane
              • kiddy Re: Roczny urlop macierzyński - formalności 29.04.13, 17:37
                Ja tam od samego początku mówię, że nie uwierzę, póki nie zobaczę w Dzienniku Ustaw.
                • agnieszka77_11 Re: Roczny urlop macierzyński - formalności 29.04.13, 18:45
                  Rozwiążą to tak, że wprowadzą urlop rodzicielski. A mamy, które będą jeszcze na macierzyńskim będą z niego mogły skorzystać i obejmie to wszystkie dzieci urodzone w 2013. Przecież mamy dzieci urodzonych w styczniu 2013 są jeszcze na urlopie macierzyńskim i prawo nie będzie działać wstecz. Zobaczymy czy to nie tylko obiecanki cacanki wink Mam nadzieję, że nie.
                  • liliankaa77 Re: Roczny urlop macierzyński - formalności 29.04.13, 20:25
                    na razie jeszcze nic nie wiadomo
                    oczywiście miejmy nadzieję, że będzie tak jak sobie życzysz
                    ale ja jestem również sceptyczna dopóki nie zobaczę w DZ.U.
                    chociaż nie sądzę, żeby partia rządząca na czele z premierem ośmieliła się nie wprowadzić w życie zmian i narazić na stratę tylu wyborców smile
                    zobaczymysmile
                  • kiddy Re: Roczny urlop macierzyński - formalności 01.05.13, 13:36
                    No, ja właśnie chciałabym wiedzieć, jak rozwiążą sprawę mam, które urodziły dzieci np. w styczniu czy w lutym. Bo one powinny przed wrześniem wrócić do pracy. I co, wrócą na 2 miesiące, a potem znów pójdą na urlop? A co do niedziałania prawa w wstecz, to oczywiście że w tym przypadku będzie ono wstecz działało. To nie jest zasada żelazna i nie do przełamania, nie raz już tak było, że jakaś ustawa wchodziła w życie np. w lipcu, a dotyczyła zdarzeń z np. początku roku. To jest w prawie rozumiane trochę inaczej, nie tak wprost, jak my to rozumiemy.
    • toja-and-more urodziłam w styczniu a macierzyński zaczełam w gru 14.05.13, 10:39
      mam pytanie może potraficie na nie odpowiedzieć....
      urodziłam 03.01.2013 ale na macierzyński poszłam 14.12.2012 bo lekarz nie chciał wystawić mi zwolnienia gdyż jak powiedział nie może po 38 tygodniu wypisać choroby w ciąży skoro ciąża jest zdrowa i donoszona (starałam się też u internisty ale odmówił, a gdzie indziej do lekarza się nie dostałam bo w grudniu było dużo zachorowań) w pracy chciałam wykorzystać urlop wypoczynkowy, ale stwierdzili że nie mogą mi go wydać i jedynym rozwiązaniem jest złożenie wniosku o macierzyński- tak zrobiłam a teraz nie wiem czy będę mogła skorzystać z rocznego macierzyńskiego (rodzicielskiego)
      ponoć wniosek o rodzicielski należy złożyć dwa tygodnie przed końcem dodatkowego który kończy mi się 30.05 ale rozporządzenie ma zostać wprowadzone 17.06

• ewelina_s22 Re: Roczny urlop macierzyński - formalności 17.06.13, 12:14
      Czesc. Tez jestem mama I kwartału i 27go czerwca konczy mi sie pierwsza czesc macierzynskiego. Wiesz juz moze jak uzupełniac ten wniosek o przedłuzenie. Niby ma byc łacznie 52 tygodnie macierzyńskiego wiec nam teraz powinno jeszcze przysługiwac 28 bo wykorzystałysmy 24 ( z dodatkowymi 4 tygodniami) Jak to w koncu obliczac bo człowiek sie gubi. nie mozna po prostu napisac daty konczacej sie rok po urodzeniu????
      • kerri31 Re: Roczny urlop macierzyński - formalności 17.06.13, 13:14
        Tu jest dużo odpowiedzi.

rodzina.gov.pl/narodziny/urlop-rodzicielski/mama
      • toja-and-more Re: Roczny urlop macierzyński - formalności 18.06.13, 20:54
        składałam dzisiaj wniosek do zus... a właściwie 3 wnioski
        - jeden z prośbą o udzielenie zasiłku macierzyńskiego za okres dodatkowego urlopu macierzyńskiego w wymiarze 2 tygodni z datą kiedy mi się zakończył dotychczasowy dodatkowy - u mnie był to 30 maja - bo od 14 grudnia korzystałam z wcześniejszego macierzyńskiego
        - drugi z prośbą o udzielenie zasiłku macierzyńskiego za okres urlopu rodzicielskiego w wymiarze 26 tygodni
        - trzeci oświadczenie że tatuś nie będzie korzystał z urlopu rodzicielskiego
        i to wszystko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka