11.05.13, 16:42
Był ktoś już?
O tamtej historii, która była pierwowzorem scenariusza, pamiętam do dziś, a jak wygląda film? Spoilery mile widziane wink
Obserwuj wątek
    • maggorlo Re: Oszukane 11.05.13, 17:07
      Chciałam iść, ale ilość promocji w tv mnie skutecznie zniechęciła. Historia ciekawa więc podpinam się pod pytanie wink
      • angazetka Re: Oszukane 11.05.13, 17:24
        Chciałam się zdziwić, że żadnej promocji nie widziałam, ale sobie przypomniałam, że przecież TVN mi zginął big_grin
        Recenzja w "Co jest grane" nie zachęca.
        • maggorlo Re: Oszukane 11.05.13, 17:30
          Szczęściara! Oni chyba w każdym bloczku reklamowym puszczają zajawki, do tego w Dzieńdobrytvn, Uwadze i gdzieś tam jeszcze.
          Filmweb tak recenzuje:
          www.filmweb.pl/reviews/Taniec+z+bli%C5%BAniaczkami-14262
    • aandzia43 Re: Oszukane 11.05.13, 17:26
      A nie wiesz, co u prawdziwych dziewczyn słychać? Pamiętam historię dobrze.
      • kawka74 Re: Oszukane 11.05.13, 17:39
        Ojciec bliźniaczek mówił, że na początku było pięknie, spotykali się, relacje były OK, ale potem zaczęło się psuć.
        Nie wiem, czy to świeże wiadomości, czy nie, ale Edyta (bliźniaczka, która stała się jedynaczką), nie kontaktuje się z nikim (kiedy był proces, jej ojciec mówił, że owszem, mieszka ze swoją niebiologiczną rodziną, ale jak przygodna lokatorka, a nie córka), podobno wyjechała, zresztą wcześniej mówiono o tym, że siostry wychowujące się razem nie akceptują jej. Nina (jej biologiczna bliźniacza siostra) ma własną rodzinę.
        Może teraz jest inaczej, ale w okolicach procesu to była ruina uncertain
        • aandzia43 Re: Oszukane 11.05.13, 17:43
          Ruina, fakt.
        • kawka74 Re: Oszukane 11.05.13, 18:00
          Nina (jej biologiczna bliźniacza s
          > iostra) ma własną rodzinę.

Poprawka - nie biologiczna.
          Mało historii mnie tak przeraziło i przejęło, jak ta; ani Agata Mróz, ani Saleta, jeśli mówimy o produkcjach TVN, tylko właśnie ta zamiana. Tragedia grecka - co by się nie zrobiło, nie ma dobrego wyjścia, nie ma powrotu do przeszłości.
          • aandzia43 Re: Oszukane 11.05.13, 18:59
            > Mało historii mnie tak przeraziło i przejęło, jak ta;

Jako i mnie. Pamiętam, choć tyle lat już minęło od ostatnich publikacji na ten temat. Materiał na krwistą, grecką tragedię, patrząc na sprawę w tych kategoriach, ale chyba znowu wyszedł miałki filmik.
            A propos zagmatwanych i dusznych historii rodzinnych i filmów na kanwie:
            www.filmweb.pl/film/Hilary+i+Jackie-1998-6160Dobry.
            • aandzia43 Re: Oszukane 11.05.13, 19:02
              Właściwy link:
              www.filmweb.pl/film/Hilary+i+Jackie-1998-6160
              Dobry film, chciałam napisać, a wyszło, jak wyszło smile
              • sajgonetka Re: Oszukane 12.05.13, 22:16
                kilkanaście lat temu pojawił się podobny film, polsko-niemiecki
                Cudze szczęście
                o tym, jak w szpitalu zamieniono dzieci..
          • gazeta_mi_placi Re: Oszukane 11.05.13, 19:55
            A ja nie rozumiem (biorąc pod uwagę fakt, że chyba każda z nich trafiła do normalnej kochającej rodziny), dlaczego z tego jest tragedia?Któraś z nich była molestowana w dzieciństwie, bita, rodzice którejś z nich byli patologiczni? Jak obydwie z nich miały w swoich rodzinach w miarę normalne dzieciństwo i były kochane to jakoś nie rozumiem tej "tragedii".
            Mnóstwo dzieci jest adoptowanych, nie wszyscy rodzice od razu mówią dzieciom prawdę, to też tragedia jak dziecko w wieku powiedzmy 20 lat dowiaduje się, że jest adoptowane?
            Może ja inaczej pojmuję słowo "tragedia".
            • lauren6 Re: Oszukane 12.05.13, 08:41
              Dokładnie. Tragedia to była jak grupka dzieciaków poszła pochodzić w górach i wróciła w plastikowych workach. Tutaj można mówić o nieszczęśliwym zbiegu losu. Odszkodowanie od państwa dziewczynom się należało jak psu miska, ale mówienie o wielkiej tragedii to już tefałenowska promocja.
    • thegimel Re: Oszukane 11.05.13, 17:47
      Trzeci film z serii produkcji tvn, jeden był o Salecie i nerce, kolejny o Agacie Mróz. Historie poruszające wszystkie trzy, ale filmy niestety w ogóle im nie wyszły IMO. Przynajmniej dwa poprzednie.
      • poecia1 Re: Oszukane 11.05.13, 19:15
        Wcześniej była jeszcze "Cisza" o tragedii maturzystów w Tatrach, kolejny film o zasypanych górnikach i przynajmniej jeszcze jeden nie pamiętam już o czym.
        Chociaż tamte filmy były znacznie mniej promowane.
        • angazetka Re: Oszukane 11.05.13, 19:18
          Ale tych pierwszych filmów z serii nie grano w kinach.
          • thegimel Re: Oszukane 11.05.13, 20:39
            Ale na tefełenie gadali o nich w kółko. Obejrzałam jeden i drugi i stwierdziłam, że kiszka. Dlatego nie szłabym na razie do kina. Poczekałabym na opinie innych najpierw wink
            • kawka74 Re: Oszukane 11.05.13, 20:47
              Ja właśnie czekam, ale i tak nie pójdę ;p
              Jakoś bardzo osobiście potraktowałam tę historię, może dlatego, starożytni, oprócz tego, że mieli skośne oczy (;p), to jeszcze mieli rację: nic poza konfliktem tragicznym nie potrafi wywołać katharsis.
    • erdbeere40 Re: Oszukane 12.05.13, 08:23
      Film porażka. Wybrałam się z córką i były to dwie najdłuższe godziny w kinie. Nie czytałam wczesniej recenzji ( mój błąd), nikomu nie polecam. Chociaż były na sali osoby płaczące. Saama historia ciekawa, ale jej przekaz brrr.
    • ewcia1980 Re: Oszukane 12.05.13, 22:02
      właśnie wróciłam
      film - bardzo , bardzo ... średni
      a historia mocno odbiega od rzeczywistych faktów
      • kawka74 Re: Oszukane 12.05.13, 22:08
        Możesz mi na priva wysłać szczegóły smile Bardzo jestem ciekawa tego odejścia od pierwowzoru.
        • ewcia1980 Re: Oszukane 12.05.13, 22:14
          ok
          zaraz pisze
      • angazetka Re: Oszukane 12.05.13, 22:21
        Bo to nie dokument przecież.
        • kawka74 Re: Oszukane 13.05.13, 06:02
          Reżyser się zastrzegał, że historia zamienionych dziewczynek jest dla niego tylko punktem wyjścia i że nie zamierza jej wiernie odtworzyć, także brak zgodności z oryginałem jest zamierzony. A czy wyszedł na dobre, to inna sprawa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka