Dodaj do ulubionych

czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka?

11.05.13, 21:40
Pytam tu, bo widzę, że są tu osoby znające się na psach. Pytam też z tego powodu, że teściu z który mieszkamy ma 8 mio letnią sukę jamniczkę, a my mamy roczne dziecko. Jak się domyślacie suka miała 7 lat jak mały pojawił się na świecie. Przez jakiś czas dało radę młodego trochę separować od tej jamniczycy, ale teraz jest już trudno. Suka ta przez ten rok raz warknęła na młodego. Wcześniej złapała za rękę teściową, gdy ta miała kawałek szynki w ręce. Czy ja przesadzam, że się boje o dziecko? Teść oczywiście zakochany w swojej suczce.
Obserwuj wątek
    • przystanek_tramwajowy Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 11.05.13, 21:42
      Zawsze możesz się wyprowadzić. To dom teścia i może w nim trzymać nawet krokodyle smile .
      • stokrotka_beauty Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 11.05.13, 21:48
        dom teścia, ale też i jego wnuk. Na razie nie ma takiej mozliwości bym się wyprowadziła. Zrobię to przy pierwszej lepszej okazji.
        • angazetka Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 11.05.13, 21:52
          I co, oczekujesz, że teściowie "wyprowadzą" swojego psa, który mieszka z nimi od lat?
          Zwłaszcza że suczka, jak piszesz, nic złego nie robi. A ty masz szansę nauczyć dziecko, że zwierzęta należy szanować.
          • przystanek_tramwajowy Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 11.05.13, 21:53
            Zdaniem autorki postu to pewnie wredną jamniczycę powinno się uśpić. A może trzeba uśpić dziecko? W końcu jamniczyca była pierwsza smile
            • angazetka Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 11.05.13, 21:56
              No więc właśnie tongue_out
            • gazeta_mi_placi Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 11.05.13, 21:56
              Sądząc po wieku dziecka oraz podpisie forumowiczki obstawiam "pzm".
          • stokrotka_beauty Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 11.05.13, 22:11
            angazetka napisała:

> I co, oczekujesz, że teściowie "wyprowadzą" swojego psa, który mieszka z nimi o
            > d lat?
            > Zwłaszcza że suczka, jak piszesz, nic złego nie robi. A ty masz szansę nauczyć
            > dziecko, że zwierzęta należy szanować.

Nic złego nie robi?? Co to za pies, który gryzie rękę, która go karmi?
            Od teścia oczekuję, że chociaż w ciągu dnia wyprowadzi psa na podwórko (mieszkamy w domku). Sorry, ale ja widziałam jak ona teściową ugryzła i teraz ciężko mi oswoić dziecko z psem.
            • przystanek_tramwajowy Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 11.05.13, 22:14
              Niczego nie możesz oczekiwać. Nie jesteś u siebie. Sorry, dziewczynko, ale takie jest życie kogoś, kto mieszka kątem u teściów. Zawsze jednakowoż możesz sobie machnąć jeszcze szóstkę dzieci - może wykończą jamniczycę, a może teścia też przy okazji? smile
            • angazetka Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 11.05.13, 22:19
              Najpierw złapała teściową za rękę, której ta miała szynkę. Teraz ugryzła. W kolejnym poście się okaże, że teściowa nie ma już ręki.
              TAK, jesteś przewrażliwiona jak cholera.
              • przystanek_tramwajowy Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 11.05.13, 22:22
                Ja sądzę, że w następnym poście okaże się, że jamnik zagryzł teściową!
                • angazetka Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 11.05.13, 22:23
                  I zajął jej miejsce.
                  • przystanek_tramwajowy Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 11.05.13, 22:24
                    I nosi jej biżuterię!
                    • rhaenyra Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 11.05.13, 23:19
                      i odbiera jej emeryturetongue_out
                      • przystanek_tramwajowy Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 11.05.13, 23:22
                        I używa jej maści na hemoroidy wink
                        • stokrotka_beauty Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 11.05.13, 23:30
                          żeby było śmieszniej, to dodam, że teść mówi do swojej suni "dziewczynka", a cała rodzina mówi, że to jego narzeczonabig_grin.
                          • rhaenyra Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 11.05.13, 23:33
                            a jak ma mowic ? przeciez do suczki nie bedzie mowil chlopczyk
                            • przystanek_tramwajowy Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 11.05.13, 23:35
                              Uwaga! Zaraz się dowiemy, że teść to zoofil! Uśpić teścia!
                            • stokrotka_beauty Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 11.05.13, 23:37
                              normalnie. po imieniusmile.
                          • morekac Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 10:25
                            JA tam do swojego psa mówię:Chodź do mamusi...
                            • rhaenyra Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 10:51
                              ja do psa mojej siostry : chodz do cioci big_grin
                          • nabakier Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 12:42
                            > żeby było śmieszniej, to dodam, że teść mówi do swojej suni "dziewczynka", a ca
                            > ła rodzina mówi, że to jego narzeczonabig_grin.

O, to ja ja, gdy do mojego psiura mówię: chłopaczku albo: te, facet, posuń się. A i czasem : daj buzi. I daje!
              • stokrotka_beauty Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 11.05.13, 22:35
                angazetka napisała:

> Najpierw złapała teściową za rękę, której ta miała szynkę. Teraz ugryzła. W kol
                > ejnym poście się okaże, że teściowa nie ma już ręki.
                > TAK, jesteś przewrażliwiona jak cholera.

Czepiasz się drobiazgów. TAK, ugryzła ją.
                • zdzisnadzis Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 14:37
                  No widzisz, to tak rasa. JAmniki sa troche wredne i bardzo charakterne, mam mieszanca po jamniku i tez nie raz i nie dwa mnie capnął w rękę, chociaz nie był agresywnie wychowywany. Poczytaj o tej rasie i tyle. A od tesciowych nie oczekuj ze zrezygnuja z psa. Moga i słonia w karafce sobie do domu sprowadzic i nic ci do tego.
                  • agamama123 Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 15.06.13, 23:07
                    Polecam Zaklinacza psów - odkryjesz, ze sie mylisz co do jamników.
                    To jaki jest pies zalezy w 99% od człowieka.
            • kota_marcowa Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 09:34
              > Od teścia oczekuję, że chociaż w ciągu dnia wyprowadzi psa na podwórko (mieszka
              > my w domku).

Ha ha ha żartujesz tongue_out Uważaj żeby teść się nie wkurzył i nie wyprowadził na podwórko ciebiebig_grin
        • gazeta_mi_placi Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 11.05.13, 21:52
          Ok.
          Załóżmy, że odpowiadamy że faktycznie jamnik nie jest odpowiednim psem dla dziecka.
          I co dalej? Mają wyrzucić psa z samochodu? Wywieźć do schroniska? Przywiązać do drzewa czy uśpić?
          Jak rozumiem teściowie są zadowoleni z posiadanego psa i nie mają w planie się go pozbyć?
    • hipek_w_kropki Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 11.05.13, 21:56
      A co zrobiłaś w tym celu, żeby relacje dziecka z psem były udane?
      • stokrotka_beauty Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 11.05.13, 23:06
        hipek_w_kropki napisała:

> A co zrobiłaś w tym celu, żeby relacje dziecka z psem były udane?

Szczerze? Nic, bo ciągle mam przed oczyma to jak B ugryzła teściową. Nie mogę się przemóc.
        • rhaenyra Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 11.05.13, 23:23
          dziecko ma rok a ty nic nie zrobilas bo teraz pies ugryzl tesciowa?
          • stokrotka_beauty Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 11.05.13, 23:32
            Pies ugryzł teściową jak ja jeszcze byłam w ciąży.
            • rhaenyra Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 11.05.13, 23:35
              to tym bardziej nie rozumiem
              czekalas rok z reakcja
              a reakcja polega na wpisie na forum big_grin
            • angazetka Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 11.05.13, 23:54
              I do dziś nie możesz wyjść z szoku? big_grin
        • m_incubo Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 00:04

> Szczerze? Nic, bo ciągle mam przed oczyma to jak B ugryzła teściową.

B? Ochrona danych osobowych?
          A co na to wszystko twój M?
        • zdzisnadzis Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 14:39
          stokrotka_beauty napisała:

> hipek_w_kropki napisała:
          >
          > > A co zrobiłaś w tym celu, żeby relacje dziecka z psem były udane?

>
          > Szczerze? Nic, bo ciągle mam przed oczyma to jak B ugryzła teściową. Nie mogę
          > się przemóc.

to sie wyprowadz, nie bedziesz miala problemow
        • agamama123 Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 15.06.13, 23:11
          Czyli zrobiłaś największy błąd z możliwych - pokazałaś psu, ze on tu rządzi. Dla psa to człowiek powinien byc przywódcą stada. Skoro raz ugryzł i jego zachowanie nie zostało natychmiast skorygowane nie nalezy przypuszczać, że to się nie powtórzy. A izolowanie psa od dziecka jest chyba najgorszym wyjściem. Dziecko powinno wiedziec jak postepowac z psem - wtedy prawdopodobieństwo, że stanie sie coś złego jest zdecydowanie mniejsze.
    • thegimel Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 11.05.13, 22:01
      Nawet jak pies jest super hiper łagodnym zwierzakiem i dziecku pozwala wejść na głowę (miałam takiego psa), to i tak nie należy zostawiać psa i małego dziecka samych. Nigdy.
      • angazetka Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 11.05.13, 22:20
        Oczywiście. Bo nigdy nie wiesz, co może zrobić dziecko i jak na to zareaguje pies.
    • a.va Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 11.05.13, 22:04
      Nie, kaukaz albo rottweiler byłyby lepsze smile
      Dziewczyno, masz świetną okazję nauczyć dziecko współżycia z psem, wykorzystaj to.
    • kiddy Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 11.05.13, 22:28
      Nie tyle przesadzasz, co źle podchodzisz do sprawy. Odsunęłaś problem na później, teraz będzie trochę trudniej. Jamniki to psy z charakterem, trudne, to są psy myśliwskie i o tym nie wolno zapominać. Przede wszystkim obie strony muszą mieć czas na zapoznanie się. Podsuwaj suce jakieś rzeczy dziecka, żeby znała jego zapach. Nigdy nie zostawiaj dziecka z psem bez opieki i nadzoru. Porozmawiaj z teściem. Musicie ustalić, że dziecko w obecności psa ma być traktowane normalnie, bez histerii, ale i bez nadmiernego faworyzowania... psa.
      Ten pies w ogóle nie miał szansy, żeby jakoś ulokować twoje dziecko w swoim świecie. Gdy przychodzisz z dzieckiem, to wchodzisz na terytorium tego psa, wchodzisz do jego świata i to powoduje u niego dezorientację. Do tego pewnie absorbuje ono najważniejszą dla tego zwierzaka osobę, czyli teścia. To wymaga czasu i pracy zarówno z twojej, jak i teścia strony.

Kilka cytatów z Wiki, które mogą ci pomóc zrozumieć, dlaczego pies zachowuje się tak, a nie inaczej.
      "Duża część jamników nie lubi nieznajomych ludzi i reaguje na nich szczekaniem i warczeniem. "
      "Niektóre nie tolerują dzieci. Przy odpowiednim ułożeniu jamnik może bardzo zaprzyjaźnić się z dzieckiem."
      "Znane są ze swojego przywiązania i lojalności w stosunku do właściciela. Są towarzyskie, jednak obcych traktują z rezerwą i nieufnością."
      • stokrotka_beauty Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 11.05.13, 23:04
        kiddy i damoida, dziękuję za odpowiedzi satysfakcjonujące mniesmile.
        • ichi51e2 Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 09:16
          Oswajac trzeba bylo od poczatku. No ale mleko sie rozlalo. Dodam od siebie ze w stosunku dzieci niechodzacych niektore psy moga przejawiac instynkt lowiecki (no ale chyba nie jamniki :p alernatywnie jesli pies uzna ze jestescie nizej na drabinie spolecznwj moze probiwac przejac szczeniaka - bedzie np warczal jak bedziecie sie zblizac do dziecka) traktujcie dziecko przy psie normalnie bez histerii. Dawajcie obwachac (kontrolowanie) wczesniej daj psu noszone ubranko dziecka badz pieluszke (obsisiana). I jak ze starszym rodzenstwej karcisz kiedy zle sie zachowuje w stosunku do mlodszego a chwalisz kiedy jest opiekuncze i okazuje milosc. Synek mojego brata byl ukochanym przyjacielem dobermanicy dziadkow - jak sie oszczenila byl jedyna osoba ktora dopuszczala do gniazda.
          Pamietaj ze pies ma inteligencje 2 latka - ufaj mu tak jakbys ufala 2 letniemu dziecku z niemowlakiem (czyli nie za bardzo)

Troche cie rozumiem bo ja tez nienawidze jamnioli. Moja ciotka miala jamnika ktory nie zgadzal sie zeby wuj spal z nia w jednym lozku...
    • damodia Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 11.05.13, 22:42
      Znajomy jamnik nie znosi dzieci. Tak ma i już. Chyba dlatego, że w jego dzieciństwie ludzkie dzieci traktowały go jak maskotkę i nie dawały spokoju. Lubi osoby stabilne, nie wprowadzające chaosu. A dzieci biegają, wrzeszczą, przewracają się, i co rusz wyciągają ręce by go głaskać, zaczepiać, tarmosić, potrącić, szarpać smyczą. Więc na dzieci warczy, a jak go jakimś nagłym ruchem przestraszą to i zęby pokaże. Jamnik lubi ludzi których wcześniej pozna, oswoi, dadzą mu czas by się sam z nimi zapoznał sam, zaakceptował. No i jest to pies- więc tresura dużo daje.
    • asia_i_p Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 11.05.13, 23:03
      Jamnik jest bardzo dobry, bo się obroni i nie da sobą poniewierać, a dziecku krzywdy nie zrobi (choć oczywiście sam na sam lepiej nie zostawiać). Zdarzają się i złośliwe egzemplarze, ale ten z opisu nie wygląda. Moja jamniczka nigdy moich sióstr nie atakowała bez powodu, ale trzymała je krótko, potrafiła warknąć, lekko ostrzegawczo chwycić za rękę (nawet śladu nie było). Nie karciliśmy za to, bo dzięki temu dzieci wiedziały, na co sobie mogą pozwolić.

Chwycenie za rękę z szynką to wyraz łakomstwa, częsty u jamników - po prostu zęby poszły za daleko.

Według mnie raczej nie ma się czego bać, jeżeli to są jedyne przejawy "agresji".
      • hiacynta333 Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 00:37
        Mój tata zawsze powtarzał, że jamniki to bardzo rodzinne psy smile
        Cała rodzina może go głaskać w tej samej chwili smile

Ja do moich psów czasami mówię ,, synusie " wink
    • franczii Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 00:25
      Mam 2 dzieci i psa. Pies jest z nami dluzej niz dzieci. Odkad synowie zaczeli raczkowac nie zostawialam nigdy psa samego z nimi, pilnowalam i nadzorowalam kontakty do okolo 3 lat czyli szmat czasu a jeszcze pomnoz to przez 2. Mimo ze pies nieagresywany i lagodny ale dzieci jak tylko sie nauczyly raczkowac to pierwsze co robily to startowaly do psa i jego legowiska, musialy sie nauczyc obchodzic sie ze zwierzeciem. To ciagle pilnowanie bylo upierdliwe i meczace, wiem ale innego wyjscia ni ma jesli sie zyje ze zwierzeciem pod jednym dachem. I w twoim przypadku to jedyna rzecz, ktora mozesz zrobic. No chyba ze sugerujesz zeby sie tesc psa pozbyl.
    • gryzelda71 Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 07:47
      Jakby tu napisać.Musisz PILNOWAĆ DZIECKA.Jak dopilujesz,nic sie nie stanie.
      • aanna6 miałam jamnika i dziecko 12.05.13, 08:26
        jamnik miał 2 lata jak syn pojawił sie na swiecie 5 jak doszedł drugi syn
        , nigdy nie ugryzł dzieci ani nikogo innego , ale jak jadł to zachowywał sie jak agresor , nie mozna było wtedy mu ruszyc miski lub jak miał kosc przechodzac obok warczał nawet na mnie , tylko moja moja mama mogłą odebrac mu jedzenie ( po jej smierci pies zamieszkał z nami ) . dzieci wiedziały ze jak je to go nie ruszamy , niestety ze wzgledów zdrowotnych musielismy go uspic.
        pogadaj z tesciem kupcie parciany kaganiec i przyzwyczajaj dziecko do psa i psa do dziecka bo bedzie jeszcze gorzej .
        • nelamela Re: miałam jamnika i dziecko 12.05.13, 08:48
          Moi rodzice mieli jamniczkę.Mój tata też był w niej zakochany na maksa...Gdy pojawiła się córka siostry to jamnik też wykazywał zazdrość...Mamy nawet takie fajne zdjęcia jak dziadek trzyma na rękach małą siostry a na kolanach na pierwszym planie siedzi jamnik...smile.Siostra nie mieszka z rodzicami,ale często ich odzwiedzała...Początkowo sunia była trzymana z daleka od małej,ale powoli zapoznawała się z małym krzykaczem i nawet wykazywała zainteresowanie..Gdy dziecko zaczęło raczkować już na nią nie reagowała.Potem kilka razy pokazała zęby albo zawarczała gdy mała zbyt intensywnie nią się zajmowała smile. Nie rozumiem Twoich obaw.Uważam że pies też ma swoje prawa,tym bardziej że mieszkasz w domu teścia a to jego dom no i pies.A tak a pro po ja na moje sierściuchy a mam ich trójkę też mówię moje chłopaki...wink. Pozdrawiam.
    • jagienka75 Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 09:03
      no ale czego oczekujesz? że teściowie pozbędą się psa??? mają wywiezć ją za miasto i przywiązać do drzewa, czy oddać do schroniska???

jako że jestem posiadaczką suki mieszanej z jamnikiem, odpowiem Ci.
      pies pojawił się w domu przed dziećmi i dla nich jest ona idealna!
      charakter ma wspaniały, uwielbia wszystkie dzieci, ale to nie znaczy, że pozwala sobie wejść na głowę.
      młodsze dziecko jest w takim wieku, że może mu wpaść coś głupiego do głowy, więc uważam bardziej na dzi8ecko, niż na psa, bo to dziecko może zrobić mu prędzej krzywdę, niż pies jemu.
      jak zacznie ją wkurzać, pies go z lekka podszczypuje, albo łapie za rękę i przytrzymuje. krzywdy nigdy im nie zrobiła, ale mimo wszystko staram się nie dopuszcza c do takich sytuacji i jak trzeba, odganiam młodsze dziecko od psa, żeby dało mu święty spokój.
      starsze ją uwielbia, między nimi jest wielka miłość i bez obawy mogę zostawiać ich razem w jednym pomieszczeniu.

Wcześniej zła
      > pała za rękę teściową, gdy ta miała kawałek szynki w ręce.

a stało się tak dlatego, bo jest zachłanna.
      moja też nie raz złapała mnie za palca, kiedy miałam wędlinę w ręku i nie dlatego, bo gryzie, tylko z zachłanności. za mięso i wędliny wszelkiego rodzaju, dałaby się pokroić.
      jest bardzo żarłoczna i muszę pilnować, żeby za bardzo nie przytyła.
    • aagnes Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 09:30
      Jak pies juz dziabnął ktoregos z domownikow - to nie masz wyjscia - jak najdalej od takiego psa, jak nie mieszkacie razem to jeszcze pol biedy, jak mieszkacie to psa bym oddala. podkreslam cos co tutaj wcale nie jest takie oczywiste - dziecko jest wazniejsze od psa. zawsze. jamniki to bardzo zlosliwe psy, szczesliwie coraz mniej ludzi je ma.
      (fajny wpis - co zrobilas zeby poprawic relacje dziecka z psem - i to na powaznie. wg mnie musi wyglosic surowe kazania na temat tego, ze nie nalezy gryzc - to do psa, a do dziecka, zeby pieska nie denerwowac, a jak ugryzie to znaczy ze jego wina, krzywo sie spojrzalo, poglaskalo, przechodzilo nie tak jak trzeba itp).
      • aqua48 Pies to tylko zwierzę. 12.05.13, 09:42
        Dla rocznego dziecka ŻADEN pies nie jest bezpieczny. Wystarczy, że taki maluch nieświadomie zrobi mu krzywdę - pociągnie za ogon, wsadzi paluch do oka, wykręci łapę itp. Pies może się odgryźć, jeśli ostrzegawcze warkniecie nie podziała.
        Dlatego, ponieważ mieszkasz u teściów pilnuj dziecka i nie pozwalaj na kontakty z psem bez opieki dorosłego mogącego zainterweniować, a dziecko ucz, że psu nie wolno robić krzywdy. Pamiętaj, że za bezpieczeństwo dziecka odpowiadasz TY, a nie teść, czy jego pies.
        Jamnik nie spędzi całego dnia poza domem, bo to nie jest pies podwórzowy.
        • stokrotka_beauty Re: Pies to tylko zwierzę. 12.05.13, 09:58
          Dziwią mnie tu niektóre wpisysmile. Piszę, że pies już raz ugryzł jednego z domowników, a Wy się dziwicie, że jeszcze dziecka z psem nie oswoiłamsmile. Otóż jest tak. Pies oczywiście przejdzie koło dziecka, powącha i tyle. Na więcej nie pozwalam, bo cały czas mam przed oczami teściową i jej pogryzioną rękę. Nie, nie sugeruję by psa uśpić, wydać itd. Ponieważ jest podwórko i jest ciepło, sugeruję, że pies w dzień może być na podwórku. Napisałam ten post, bo zwyczajnie byłam ciekawa Waszego zdania.
          • wiecznaolka Re: Pies to tylko zwierzę. 12.05.13, 10:05

> Ponieważ jest podwórko i jest ciepło, sugeruję, ż
            > e pies w dzień może być na podwórku.

kanapowiec na podwórko ? - napewno nie oswoi sie z tym
            - a co z miesiacami chłodnymi i zima? , gdzie i ty z dzieckiem wiecej czasu spedzasz w domu ,a dla psa jest za zimno , moim zdaniem beznadziejny pomysł , pinuj dziecka i oswajaj go z psem , lub izoluj całkowicie ich od siebie . albo sie wyprowadz. innych rozwiazan brak
          • morekac Re: Pies to tylko zwierzę. 12.05.13, 11:13
            Piszę, że pies już raz ugryzł jednego z domown
            > ików
            Ale ugryzł złośliwie czy po prostu nie wcelował w szynkę?
            Ogólnie poznawaj dziecko z psem i psa z dzieckiem, nie zostawiaj ich nigdy bez nadzoru - jest szansa, że się dotrą.
      • ciezka_cholera Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 10:30
        aagnes napisał:

> Jak pies juz dziabnął ktoregos z domownikow - to nie masz wyjscia - jak najdale
        > j od takiego psa, jak nie mieszkacie razem to jeszcze pol biedy, jak mieszkacie
        > to psa bym oddala.

Jak sie oddaje cudze psy z cudzego domu? Pytam, poniewaz poczulam sie zaniepokojona, jeszcze komus przyjdzie do glowy oddac moje psy i co ja wtedy poczne, chcialabym sie jakos zabezpieczyc na te ewentualnosc.
        • aagnes Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 10:43
          Jak mieszkaja razem oddac, jak nie mieszkaja zamykac gdzies psa na czas wizyty. czytac nie nauczono w szkole podstawowej?
          • rhaenyra Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 10:49
            a ciebie myslec nie nauczono
            to pies tescia i dom tescia
            jak synowej nie pasuje to sie moze ona wyprowadzic
            pies jest u siebie
        • kosheen4 Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 10:56
          ciezka_cholera napisała:

> Jak sie oddaje cudze psy z cudzego domu? Pytam, poniewaz poczulam sie zaniepoko
          > jona, jeszcze komus przyjdzie do glowy oddac moje psy i co ja wtedy poczne, chc
          > ialabym sie jakos zabezpieczyc na te ewentualnosc.

zabezpieczenie jest proste. masz syna? naucz go, że dopóki nie będzie go stać na prowadzenie odrębnego gospodarstwa, niech wybije sobie z głowy małżeństwo i rozmnażanie. nie kupuję hasła, że na razie wyprowadzka jest niemożliwa, o ile nie dotyczy opieki nad ciężko chorą osobą. dopuszczam możliwość wspólnego mieszkania, nawet ze względów oszczędnościowych, ale powtarzam, nie kupuję opcji w której samodzielna komórka społeczna nie jest w stanie mieszkać osobno w sytuacji mniejszego lub większego emergency.

z jednej strony rozumiem strach o dziecko, z drugiej strony autorce mogę powiedzieć - współczuję twoim teścią. przychodzi obca baba i sugeruje, że widziałaby psa na podwórku.
          tak, na miejscu autorki wątku z pewnością czułabym że zalewa mnie krew że bydlę się panoszy po domu, ale głównie wściekła byłabym na siebie i swoją sytuację.
          • hipek_w_kropki Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 11:08
            kosheen4 napisała:

>ale głównie wściekła byłabym na siebie i swoją sytuację.
            >
            >
            Albo na męża wink
            • kosheen4 Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 11:34
              hipek_w_kropki napisała:

> kosheen4 napisała:
              >
              > >ale głównie wściekła byłabym na siebie i swoją sytuację.
              > >
              > >
              > Albo na męża wink

w sumie, wszystko podchodzi pod wściekłość na sytuację.
              czując że nie mam prawa do ułożenia sytuacji tak, jak mam ochotę żeby wyglądała, z bezsilności chyba odgryzłabym sobie głowę i ją zjadła.
      • hipek_w_kropki Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 10:52
        aagnes napisał:

> (fajny wpis - co zrobilas zeby poprawic relacje dziecka z psem - i to na powazn
        > ie. wg mnie musi wyglosic surowe kazania na temat tego, ze nie nalezy gryzc - t
        > o do psa, a do dziecka, zeby pieska nie denerwowac, a jak ugryzie to znaczy ze
        > jego wina, krzywo sie spojrzalo, poglaskalo, przechodzilo nie tak jak trzeba it
        > p).
        >
        Widzę, że jesteś ekspertem behawiorystą. Tak, myślę, że poważna rozmowa z obojgiem powinna przynieść pożądany skutek. tongue_out

Możecie podać sobie ręce z autorką wątku... Obie jednakowo mundre...

Pies teścia na cały dzień na dwór? Paradne...
        • aagnes Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 10:56
          Nie, nie wierze - do tego stopnia nic nie rozumiec?
          Rozwiazanie jest proste jak konstrukcja cepa - jak przychodzimy z dzieckiem z wizyta do domu gdzie jest pies ktory gryzie - pies ma znikac, wszystko jedno gdzie sie go zamknie, ma nie miec dostepu do dziecka, jak mieszkamy z psem, ktory gryzie - psa oddajemy. a nie czekamy na nie wiadomo co.
          • przystanek_tramwajowy Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 11:04
            Uważaj aagnes, żeby twój mąż nie przyprowadził kiedyś cycatej blondyna, która każe ciebie gdzieś oddać, bo jej się nie spodobasz. A tak poważnie: dom jest teściów, pies jest teścia, czyli pies jest u siebie, synowa jest obca i nie u siebie. Rozwiązanie jest proste: wyprowadza się synowa, jak jej się nie podobam, pies zostaje. Chyba bym kijem pogoniła synową, która by mi się zaczęła w moim domu szarogęsić i wyrzucać psa. A won, skąd żeś przyszła!
          • ciezka_cholera Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 11:21

aagnes napisał:

> Nie, nie wierze - do tego stopnia nic nie rozumiec?
            > Rozwiazanie jest proste jak konstrukcja cepa - jak przychodzimy z dzieckiem z w
            > izyta do domu gdzie jest pies ktory gryzie - pies ma znikac, wszystko jedno gdz
            > ie sie go zamknie, ma nie miec dostepu do dziecka, jak mieszkamy z psem, ktory
            > gryzie - psa oddajemy. a nie czekamy na nie wiadomo co.

Alez oczywiscie, to juz napisalas wyzej. Tylko ze ja sie nie pytam co chcesz zrobic, ale jak chcesz tego dokonac?
            Ponowie pytanie: jak sie oddaje nieswoja wlasnosc z nieswojego domu? I czy dotyczy to tylko zwierzat, czy takze rzeczy? Czy np: jesli sie obawiam, ze w domu mojej sasiadki, gdzie czasami bywaja w odwiedzinach moje dzieci, zyrandol stanowi dla nich zagrozenie (duzy, ciezki, a co bedzie jak spadnie i zabije niebozatka), to moge go komus oddac? I jak sie do tego zabrac? Co jesli ta nieodpowiedzialna sasiadka, wlascicielka zyrandola, bedzie sie sprzeciwiac? Sila go stamtad wywlec, czy podstepem?
            • kimonabike Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 11:51
              big_grin
          • kozauwoza Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 12:41
            Oddać psa, z którym sie mieszka już kilka lat? Przeciez takie zwierze traktuje sie jak domownika, członka rodziny....
            Sugerowałabym szukanie innych rozwiązań, przede wszystkim pilnowanie dziecka i uczenie "respektu" do zwierzęcia.
          • zdzisnadzis Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 14:45
            aagnes napisał:

> Nie, nie wierze - do tego stopnia nic nie rozumiec?
            > Rozwiazanie jest proste jak konstrukcja cepa - jak przychodzimy z dzieckiem z w
            > izyta do domu gdzie jest pies ktory gryzie - pies ma znikac, wszystko jedno gdz
            > ie sie go zamknie, ma nie miec dostepu do dziecka, jak mieszkamy z psem, ktory
            > gryzie - psa oddajemy. a nie czekamy na nie wiadomo co.

Buahahahha w zyciu bym cie do siebie nie zaprosila big_grin
          • landora Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 14:58
            To chyba Ty nie rozumiesz - autorka z dzieckiem mieszkają u teścia. Pies jest teścia. Jeśli autorce się pies nie podoba, to droga wolna - może się wyprowadzić i mieszkać bez psa.
          • agamama123 Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 15.06.13, 23:22
            A nie lepiej zastanowić się dlaczego pies RAZ ugryzł? I to kogos trzymającego w reku szynkę i karmiącego psa?
            A to prostesmile Pies PRZEZ WŁAŚCICIELA nie został nauczony, ze dostaje jeśc tylko wtedy gdy jest spokojny i posłuszny. Pewnie nie raz i nie dwa dostawał jeśc skacząc pani na nogi, w chwili gdy rozpierała go energia. I nie dziwne jest w cale, ze w pewnej chwili doszło do sytuacji gdy zeby wysuneły sie ciut dalej. Naucz psa, że je w jednym miejscu, tylko z miski, nie karm z reki i co najwazniejsze - karm tylko psa gdy sie uspokoi a nie jak nakręcony rwie sie do michy.
            I socjalizuj go z dzieckiem. Ale najpierw sama naucz się postepowac ze zwierzakiem tak żeby uważał cię za swojego przywódcęsmile
      • landora Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 14:56
        Ale to ona sprowadziła dziecko do domu, w którym od 7 lat mieszkał pies!
        Gdybym była na miejscu tego teścia i synowa zasugerowałaby mi oddanie psa, to chyba ja bym zasugerowała synowej wyprowadzkę uncertain
    • ciezka_cholera Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 10:17
      Czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka?

Moim zdaniem lepszy bylby nowofunland. Sprobuj podmienic, moze tesc sie nie zorientuje big_grin
      • rhaenyra Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 10:37
        big_grinbig_grinbig_grinbig_grin
    • klubgogo Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 10:47
      Znałam 2 jamniki, jeden był jeszcze wstrzemięźliwy, jeśli chodzi o zachowania agresywne, ale drugi był fatalnie ułożony, warczał na wszystkich, nawet na domowników, jak odwiedzałam dom, w którym mieszkał, siedząc na kanapie, ręce musiałam trzymać na karku, kiedy do mnie podchodził, bo lubił ugryźć w dłonie. Dlatego nie lubię jamników.
      Dla mnie zachowania twojego psa są niedopuszczalne. Warknął raz, warknie drugi, ugryzie.
      • kozauwoza Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 12:45
        klubgogo napisała:

> Dla mnie zachowania twojego psa są niedopuszczalne. Warknął raz, warknie drugi,
        > ugryzie.

warczenie to jest dobry objaw, pies ostrzega: nie chcę Cie ogryźć więc mnie nie denerwuj, nie ruszaj itd.
    • fituq Pies morderca!!!!! 12.05.13, 11:09

> Suka ta przez ten rok raz warknęła na młodego.
      >Wcześniej zła
      > pała za rękę teściową, gdy ta miała kawałek szynki w ręce
      . /(też raz-prawie dwa lata temu)/

zdecydowanie to rasa agresywna i należy wrednego psa uśpić.
      a jak teść się sprzeciwia, to należy uśpić też jego. tylko wcześniej sprawdzić jaki ma testament, żeby się nie okazało, że po uśpieniu psa(i teścia) trzeba będzie ruszyć tyłek do roboty i zamieszkać na swoim gdzie się będzie mieć tylko psy z powyłamywanymi wcześniej zębami i prywatnym treserem.

ps.
      podejrzewam że autorka jest roszczeniowa d... wołowa i nie ma podejścia do psów, za to nie cierpi teścia i nie cierpi jego psa, rywalizuje o względy "pana" a widząc, że teść psa nie odtrąca przechodzi w stan agresji do niego.
      a psy głupie nie są i wyczuwają na ile wobec kogo sobie mogą pozwolić, wyczuwają niestabilne emocje, agresję jaką ktoś inny ma do nich.

Mieszkasz w domu gdzie jest pies to się naucz coś na temat psa, jak do niego podchodzić by Cię szanował. A jak ci się nie chce uczyć, to się wyprowadź.
      Pamiętam scenę u znajomych, koleżanka przyjechała z swoim psem który jej wcale nie słuchał, szarpała się z nim itd. A nieznany psu kolega przemówił do niego, i o dziwo pies stał się grzeczny i posłuszny, usiadł spokojnie przy nodze i czekał na kolejne polecenia. Kwestia postawy, głosu,itd.

Masz kablówkę? Oglądaj Animal planet. Najlepiej z dzieckiem, żeby też taki niedouczony jak Ty nie wyrósł.

• kimonabike Re: Pies morderca!!!!! 12.05.13, 12:13
        Pfff, też coś... Dokształcać się będzie, niedoczekanie. Urodziła i wystarczy. Wnuka, dziedzica dała rodzinie, no nie? Ma być najważniejszy ten wnuk. I niech teść udowodni, że najważniejszy jest składając ofiarę z bydlęcia.
    • vi_san Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 11:13
      1. Mieszkasz w domu TEŚCIÓW i z ich psem - jak ci nie odpowiada - poszukaj innego lokum.
      2. Troszkę zmieniasz "zeznania" w miarę dyskusji - pierw piszesz, że "złapała za rękę teściową, gdy ta miała kawałek szynki", potem "widziałam jak ona teściową ugryzła" - nie piszesz nic o reakcji teściowej, poza tym złapanie za rękę w zbytniej łapczywości do mięsa [jamniki często są łakomczuchy] to nie pogryzienie! Czym innym jest zachłanne wyszarpanie kąska [nawet jeśli zachaczy zębem o rękę] a czym innym rzucenie się agresywne w celu ugryzienia, bądź wymuszenia przysmaku - bo to też pytanie nie bez znaczenia - czy teściowa trzymała ów kawałek szynki tak, że pies sądził, że to dla niego i przypadkiem capnął też dłoń, czy też teściowa porządkowała zakupy/odkładała produkty do lodówki, a pies uznał, że MA OCHOTĘ na szynkę i w ten sposób wymógł to czego chciał?
      3. Czepiasz się, że teść mówi do suni "dziewczynko"... A gdyby mówił "najdroższa" to co ci do tego?
      4. Z tego co piszesz suczka poza tym jednym przypadkiem nie wykazuje agresji "Pies [...] przejdzie koło dziecka, powącha i tyle"
      5. Daj psu więc spokój, zacznij jak najszybciej oswajać go z dzieckiem. Oczywiście pod pełną kontrolą! Nigdy nie wolno, nawet najłagodniejszego psa zostawiać sam na sam z malutkim dzieckiem! To w końcu tylko zwierzę i nikt nie może na 100% powiedzieć, że wie co się roi w jego głowie. Poza tym twój maluszek może nieświadomie zrobić psu krzywdę, zadać ból i zwierzę zareaguje instynktownie.
    • kimonabike Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 11:48
      Straszna bestia nieumiejętnie chwyciła szyneczkę i stąd cała histeria? Żartujesz, prawda? Pies nie ma prawa do najmniejszego przewinienia w swoim wlasnym domu?

Powiem ci tak, dla mnie nie byłoby najmniejszego problemu. Ale ja lubię psy, a co najważniejsze znam ich mowę ciała i wiem kiedy interweniować, a kiedy dać psu i dzieciakowi święty spokój.

Z drugiej strony rozumiem lęk kogoś kto się na psach nie zna i ich nie lubi. Twoje obawy mogą być uzasadnione, ponieważ nie nadajesz się na opiekunkę psa i dziecka.

Dlatego lepiej abyś przebywała z małym tylko w waszej części domu do czasu jak najszybszej wyprowadzki. Wyprowadzenie psa do ogrodu nie rozwiązuje problemu, w ogrodzie też będzie przeszkadzał. Jest coraz cieplej i zaraz pojawi się piaskownica, basenik, zabaweczki...

W ogóle wybij sobie z głowy myślenie typu: co mogę zrobić z tym psem. Na szczęście to nie twój pies i nie twój dom. Nie rozumiesz więzi z ukochanym zwierzakiem. Dobra, nie musisz. Ale okazujesz teściowi brak szacunku bagatelizując ją. Obiektywnie pies jest nieszkodliwy, ale z twoim podejściem... macie problem.

Dobrze że ten akurat pies ma po swojej stronie przynajmniej jednego człowieka. Za dużo ich ląduje w schroniskach lub na ulicy z powodów równie głupich jak ten. Sama wzięłam ze schroniska 10-letniego owczarka collie oddanego przez kochającą rodzinę, bo pojawiło się dziecko, a pies co prawda nic nie zrobił, ale przecież to tylko zwierzę i nie wiadomo co mu do łba przyjdzie, może np przewrócić pacholątko nawet niechcący... Wrrr. Pies przyszedł do nas na zasłużoną emeryturę, żył jeszcze 5 lat, muchy by nie skrzywdził, a tym bardziej dziecka. Co najwyżej zęby ostrzegawczo pokazał.

Przewiduję, że uda ci się skłócić całą rodzinę zanim się wyprowadzisz. Z całego serca kibicuję teściowi w tej sprawie. Chociaż rozumiem twoje stanowisko i współczuję frustracji.
    • kodam3 Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 12:34
      Jamnik to nie jest pies odpowiedni dla dziecka
      gdybym miała kupic dziecku psa,to nie byłby nim jamnik

ale pisze to z perspektywy byłej właścicielki jamniczki szorstkowłosej
      to był pies męża do polowań
      ale nasz ukochany domowy-mój szczególnie
      niezależny charakter,temperament-ach uwielbiałam naszą suczkę

miała 10 lat,kiedy urodziłam córkę
      pewnie że były obawy jak zareaguje nasz wypieszczoch na dziecko
      kiedy przywiozłam córeczkę ze szpitala tak cieszyła się na mój widok,ze wskoczyła na kanapę na której położyłam dziecko
      pozwoliliśmy powąchać małą,nawet ją polizała
      ale i przypominaliśmy suczce,ze nie wolno zrobić małej krzywdy
      nigdy nie zostawiałam ich samych-zawsze byłam ja
      kiedy coreczka była na etapie wszędobylstwa wylewała wode z miski,ciągnęła Bessy za ogon-zawsze reakcja"nie wolno tego robić"
      raz Bessy odwarknęła kiedy córka łapała ja za ogon-ale ja byłam przy nich
      nigdy nie zrobiła malej krzywdy,ale może dlatego,ze miała wpojone-nie wolno!

myślę,że powinnas być bardziej czujna
      pies nie powinien gryźć właścicieli ani domowników
      jeśli tak robi to źle
      twój teść pewnie kocha i psa i wnuka-myślę,że powinniście znaleźć kompromis
      rozmawiaj o swoich obawach
      ale pamiętajcie,że to pies do polowań,nie do zabawy-mimo,ze tak śmiesznie wyglada
      • stokrotka_beauty Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 14:12
        kodam3, dziękuję za wypowiedź.
        Co do reszty, to od dziecka mam kontakt z psami, wiec wiem który pies jest dobrze ułożony, a który nie. Moi rodzice mają dwa duże psy i żadnych z nimi kłopotów.
        Piszcie dale, piszciesmile. Chętnie poczytamsmile.
        • rhaenyra Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 14:23
          to wyprowadz sie do rodzicow i do ich psow
    • me-lissa Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 14:13
      Raz w życiu ugryzł mnie pies i to był jamnik właśnie, niczym go nie prowokowałam, czekałam na windę, podszedł sąsiad z jamnikiem a ten znienacka dziabnął mnie w łydkę. To wredne psy. Także nawet rozumiem Twoje lęki ale jedyne co możesz zrobić to chyba wyprowadzka na swoje, przecież nie możesz wymagać żeby właściciel domu w którym jesteś gościem pozbył się albo wyrzucił na podwórze pupila którego ma od lat i uwielbia bo Ty urodziłaś dziecko? To absurd. No a jeśli przeprowadzka z jakichś powodów nie wchodzi w grę to trzeba dziecka bardzo pilnować i NIGDY nie zostawiać z psem sam na sam.
      • vi_san Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 14:27
        A mnie jak miałam sześć czy siedem lat podrapał kot perski cioci - też mu nic nie zrobiłam, usiadłam obok niego na kanapie. To znaczy, że wszystkie persy to wredne złośliwce i wytłuc całą rasę należy? Czy może od razu wszystkie koty?
        • me-lissa Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 15:45
          A kto mowi o utłuczeniu? Napisałam wyraźnie że pies choćby był wredny jest u siebie i to autorka musi się dostosować
          • vi_san Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 15.06.13, 08:49
            Ale piszesz ogólnie o jamnikach "to wredne psy", argumentując, że kiedyś jakiś jamnik cię ugryzł. To podałam ci adekwatny przykład - wszystkie persy są wredne, bo JEDEN mnie podrapał jak miałam sześć lat? No, jednak nie. Znam zresztą kilka kotów perskich i to leniwce i pieszczochy, więc nie wiem, co odbiło tamtemu. A jamniki są temperamentne i na pewno nie są to psy, które pozostawiłabym sam na sam z dzieckiem. Na marginesie - sam na sam z dzieckiem nie zostawiłabym ŻADNEGO psa, nawet własnego, ułożonego i łagodnego owczarka niemieckiego.
      • 77kunda Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 14:28
        Jamnik jest psem z charakterem i nie zawsze lubi się bawić z dzieckiem....mam jamnika i mam dzieci...
        Ale nie widzę tutaj rozwiązania bo nie jesteś u siebie mieszkasz u teściów, pies tam ma dom i to ty musisz się dostosować do zasad panujących w tym domu....co najwyżej pogadaj z teściami jak oni to widzą nie zostawiaj dziecka samego z psem, naucz dziecko że jeśli pies warknie tzn że nie chce się bawić.
        I nie oczekuj że teść odda swojego pupila bo ty sobie tak życzysz. Jedynie poproś aby nie wpuszczali psa do pokoju w którym ty z dzieckiem mieszacie
      • stokrotka_beauty Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 14:31
        już niebawem wyprowadzka nastąpismile. Jeszcze góra 2 miesiącesmile.
        • 77kunda Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 14:44
          to po co robisz aferę, nie upilnujesz dziecka jeszcze przez dwa miesiące czy teść ma się z pupilem wyprowadzić czy może kupić łańcuch i budę
          • adrenalina120 Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 23.05.13, 17:03
            Myślę że powinien. Dla niej.
    • m_incubo Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 14:44
      To nie jest pies "dla dziecka", tylko pies dla teścia.
      Z twoich ciekawych wypowiedzi wynika, że najprawdopodobniej sama pogarszasz sytuację. Poczytaj mądre rady, których ci tu udzieliły osoby mające pojęcie o psach, bo rozwiązanie jest, i wcale nie polega na wyeksmitowaniu psa do ogródka. Wykaż może dla odmiany minimum dobrej woli, a nie oczekuj, że wszyscy się do ciebie będą dostosowywać.
      Natomiast oczywiście sama możesz siedzieć w ogródku, jak ci coś nie pasuje. Na miejscu teścia tam bym cię właśnie posłała - i nie, nie chodzi tu o "dziewczynkę", tylko o ciebie. Zgadnij, czemu.
    • landora Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 12.05.13, 14:50
      Pies był pierwszy tongue_out
      • agunia777 Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 23.05.13, 18:57
        Moi rodzice maja 13 letnia jamniczkę, która dzieci kocha, daje się karmić, tarmosić, sama przychodzi i się tuli do mojego 14 mies synka. Nigdy nie była faworyzowana, raczej traktowana jak pies z prawami do mieszkania w domu (nie na łóżku, a w przedpokoju) a nie człowiek. Jest towarzyska, ułożona, radosna. A moi teściowie mają 8 letnią jamniczkę, i ona jak pojawił się M. przeżyła wielki szok i trzeba było ją pilnować kiedy mały ją "zaczepiał", bo warczała. Przyjeżdżamy do nich do 2,3 tygodnie i jest już ok, małego akceptuje, czasami da się pogłaskać choć nie lubi, jak dziecko wkracza na jej teren.
    • bea.bea Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 23.05.13, 19:57
      ale co? mamy ci napisać, że teść czy teściowa z powodu waszego dziecka powinni uśpić czy oddać swego przyjaciela? każdy ułozony pies może funkcjonować z dzieckiem w domu....agresywny może być i pit bul i latlerek, czy cziłała .
    • jematkajakichmalo Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 15.06.13, 16:07
      Jamnik to nie pies... blizej ma do weza big_grin A waz jak to waz ukasic potrafi bolesnie wink

A tak powaznie to rasa nie jest tu istotna, jak pies byl zawsze sam i mial spokoj a nagle po tylu latach pojawia sie "cos" (sorki za okreslenie, ale dla niego to jest wlasnie cos) co mu chce prawie szynke sprzed nosa zabrac to bedzie bronil. Uwazalabym na dziecko w tej sytuacji.
      Bratowa ma labradora, niby wcielenie spokoju i lagodnosci... tere fere zadnemu dziecku nie pozwoli sie zblizyc i trzeba barduo uwazac bo do tego wielki jak smok.
      • samawsnach Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 15.06.13, 18:57
        Nie wiem, jakie jamniki są jako rasa, ale do dziś pamiętam historię sprzed wielu lat, gdy moja licealna koleżanka przez kilka tygodni nie chodziła do szkoły, bo jej własny jamnik dotkliwie pogryzł ją w twarz (sic!). Oczywiście z tej historii nie wynika nic w kwestii wniosków, jednak mając wybór, to pewnie jamnika nie wybrałabym na swojego psa.
        • angazetka Re: czy jamnik jest odpowiednim psem dla dziecka? 15.06.13, 19:05
          Statystyka powinna być jednak w szkołach wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka