Dodaj do ulubionych

pozna aborcja

20.05.13, 21:34
wiadomosci.onet.pl/wideo/lekarz-do-ciezarnej-kobiety-nie-pytaj-zrob-to,128209,w.html
zrobilo mi sie niedobrze. dla mnie to juz morderstwo. nie jestem zwolenniczka aborcji, ale rozumiem, ze czasem sytuacja zmusza ludzi do podjecia takiej decyzji.. ale 6 miesiac to juz malutenkie dziecko. znajoma urodzila corke w 6 miesiacu i ma dzis 7 lat i miewa sie dobrze... tylko nie piszcie posze, ze lepiej tak niz potem gdzies wyrzucic, dla mnie w tym przypadku jedno i drugie to morderstwo.
Obserwuj wątek
    • kerri31 Re: pozna aborcja 20.05.13, 21:45
      Jezusie, po co to oglądałam. Kto chce pracować w klinice aborcyjnej ??? Chyba mordercy !!!Rozmawiali o uśmiercaniu małego dziecka jak o kanapkach , luzik pełny. W pale się nie mieści.
      • e-milia1 Re: pozna aborcja 20.05.13, 21:50
        ciezarna moze nie miec przyjemnosci ogladania "plodu" po jego wyciagnieciu, ale jak czuja sie ci lakarze? klada dziecko na stole i czekaja az umrze. trzeba miec totalna znieczulice...
      • najma78 Re: pozna aborcja 20.05.13, 21:51
        Nie rozumiem co to znaczy jesli plod przezyje probe aborcji? Przeciez plod usmierca sie (przy poznej aborcji) zastrzykiem i rodzi sie martwy. Rozne sa sytuacje, czasem wykonuje sie pozne aborcje.
        • e-milia1 Re: pozna aborcja 20.05.13, 21:59
          "Przeciez plod usmierca sie (przy poznej aborcji) zastrzykiem i rodzi sie martwy"-dla mnie to zabicie dziecka. nie lepiej zdecydowac sie wczesniej na taki krok lub urodzic i oddac?
          • najma78 Re: pozna aborcja 20.05.13, 22:05
            e-milia1 napisała:

> "Przeciez plod usmierca sie (przy poznej aborcji) zastrzykiem i rodzi sie martw
            > y"-dla mnie to zabicie dziecka. nie lepiej zdecydowac sie wczesniej na taki kro
            > k lub urodzic i oddac?

Dla ciebie zabicie dziecka dla innych przerwanie rozwoju/zycia plodu. Nie zawsze mozna sie zdecydowac wczesniej, okolicznosci sa rozne. Urodzic i oddac to tez nie wyjscie dla kazdego. Nie ma sie czym ekscytowac, to sa indywidualne sprawy i tak powinny byc traktowane, kazdy podejmuje inne decyzje, bo kazde okolicznosci sa inne.
            • caroninka Re: pozna aborcja 21.05.13, 07:11
              Idac tokiem Twojego myslenia, kobieta mogla to dziecko po prostu urodzic, a lekarzyna mogl nim walnac o sciane, bo to przeciez ich indywidualna sprawa. Nie ma sie czym ekscytowac. Dziecko na tym etapie rozwoju, ma duze szanse na przezycie poza organizmem mamy.
              Mowisz, ze nie zawsze mozna zdecydowac wczesniej, co wogole nie usprawiedliwia MORDERSTWA! Latwiej zabic, niz oddac?
              • kiddy Re: pozna aborcja 21.05.13, 10:39
                Nie no, mówienie o dużych szansach 23-tygodniowego płodu to spora przesada. Przeżywa jakieś 25% dzieci, tak podaje się w danych polskich. A tylko połowa z tych dziec będzie miała względnie normalne życie.
                Ja uważam, że na aborcję na tym etapie jest za późno. Oczywiscie bywa tak, że dopiero wtedy kończą się np. badania prenatalne (np. są wyniki amnio), które pokazują, że dziecko jest bardzo chore. Ale to inna sprawa.
              • najma78 Re: pozna aborcja 21.05.13, 16:51
                caroninka napisała:

> Idac tokiem Twojego myslenia, kobieta mogla to dziecko po prostu urodzic, a lek
                > arzyna mogl nim walnac o sciane, bo to przeciez ich indywidualna sprawa. Nie ma
                > sie czym ekscytowac. Dziecko na tym etapie rozwoju, ma duze szanse na przezyci
                > e poza organizmem mamy.

Tu jest mowa o aborcji a nie o przedwczesnych narodzinach i w takim wypadku dziecko nie rodzi sie zywe i zaden lekarz nie wali nim o sciane. Nie dramatyzuj wymyslajac jakies historie.

> Mowisz, ze nie zawsze mozna zdecydowac wczesniej, co wogole nie usprawiedliwia
                > MORDERSTWA! Latwiej zabic, niz oddac?

Ok. Mam nadzieje ze kazda z tych zwolenniczek urodzenia i oddawania zamiast aborcji adoptuje takie dziecko, zwlaszcza nieuleczalnie powaznie chore, uposledzone. Latwo sie mowi albo pisze na forum a w zyciu na calym swiecie czekaja tysiace dzieci ktorych nikt nie chce pokochac. Faktycznie to lepsze dla nich niz sie nie urodzic uncertain
                • gazeta_mi_placi Re: pozna aborcja 21.05.13, 17:08
                  Większość par czekających na adopcję z góry odrzuca dzieci przewlekle lub nieuleczalnie chore albo niepełnosprawne. Chcą zdrowego dziecka, to niech sobie takie urodzą tongue_out, a jak sami nie mogą niech innych nie zmuszają tongue_out
                  • rhaenyra Re: pozna aborcja 21.05.13, 17:14
                    zdrowe tez jesli nie sa biale
                  • najma78 Re: pozna aborcja 21.05.13, 17:37
                    gazeta_mi_placi napisała:

> Większość par czekających na adopcję z góry odrzuca dzieci przewlekle lub nieul
                    > eczalnie chore albo niepełnosprawne.

Dodalabym jeszcze nie obciazonych genetycznie czyli dzieci alkoholikow, narkomanow, osob niestabilnych psychicznie, na ktorych stosowano przemoc itp.

Chcą zdrowego dziecka, to niech sobie taki
                    > e urodzą tongue_out, a jak sami nie mogą niech innych nie zmuszają tongue_out

Tak sie sklada, ze pozna aborcja najczesciej zwiazana jest z powaznymi problemami rozwojowymi u plodu albo wynika z innych niz tylko "tak mi sie zachcialo" okolicznosci.
                    • memphis90 Re: pozna aborcja 21.05.13, 19:46
                      > Tak sie sklada, ze pozna aborcja najczesciej zwiazana jest z powaznymi problema
                      > mi rozwojowymi u plodu albo wynika z innych niz tylko "tak mi sie zachcialo" ok
                      > olicznosci.
                      Zależy w jakim kraju.
                      • najma78 Re: pozna aborcja 21.05.13, 20:07
                        memphis90 napisała:

> Zależy w jakim kraju.

W kazdym, rzadko ktora kobieta czeka z abortowaniem ciazy az jej brzuch urosnie, skoncza sie mdlosci i czuje ruchy dziecka uncertain
                • caroninka Re: pozna aborcja 21.05.13, 18:12
                  > Tu jest mowa o aborcji a nie o przedwczesnych narodzinach i w takim wypadku dzi
                  > ecko nie rodzi sie zywe i zaden lekarz nie wali nim o sciane. Nie dramatyzuj wy
                  > myslajac jakies historie.

Ty wogole czytalas artykul i staralas sie choc po czesci zrozumiec co napisalam? Lekarz w materiale tlumaczyl, ze jesli dziecko bedzie zylo po zabiegu aborcji, nie beda go ratowac, a ja porownalam ta sytuacje do walniecia dzeickiem o sciane po jego urodzeniu. I jedno i drugie jest morderstwem i przy takim podejsciu goscia do sprawy, roznicy by mu nie sprawilo.
                  Nie jestem przeciwniczka aborcji, ale na tym etapie rozwoju ciazy, jest to DLA MNIE morderstwo.

Nie zyjemy w sredniowieczu i dzisiejsze badania pozwalaja na bardzo wczesne wykrycie powaznych chorob czy uposledzenia plodu.
                  • najma78 Re: pozna aborcja 21.05.13, 18:23
                    caroninka napisała:

> > Tu jest mowa o aborcji a nie o przedwczesnych narodzinach i w takim wypad
                    > ku dzi
                    > > ecko nie rodzi sie zywe i zaden lekarz nie wali nim o sciane. Nie dramaty
                    > zuj wy
                    > > myslajac jakies historie.
                    >
                    > Ty wogole czytalas artykul i staralas sie choc po czesci zrozumiec co napisalam
                    > ? Lekarz w materiale tlumaczyl, ze jesli dziecko bedzie zylo po zabiegu aborcji
                    > , nie beda go ratowac

Czyli jak ten zabieg poznej aborcji bedzie przeprowadzac? Pozna aborcja polega na zrobieniu zastrzyku ktory zatrzymuje akcje sercja a potem wywolanie porodu, rodzi sie martwy plod. To czy akcja serca ustala mozna sprawdzic. Tak to sie odbywa w cgwilizowanych warunkach.Skad wiesz czy osoby w tym materiale wogole sa lekarzami, a nie podstawionymi osobami bo przygotowano to na potrzeby przeciwnikow aborcji wiec trzeba nadac temu okrucientswa aby wywolac odpowiednio wstrzasajace reakcje?

> Nie zyjemy w sredniowieczu i dzisiejsze badania pozwalaja na bard zo wczesne wyk
                    > rycie powaznych chorob czy uposledzenia plodu.

Jak wczesne? Dwa najwazniejsze dla diagnostyki rozwoju wad u plodu skany odbywaja sie w 12-14 tyg ciazy i 21-22. Aby podjac decyzje o aborcji z powodu wad plodu najpierw nalezy prawidlowo zdiagnozowac i ocenic a to wymaga czasu. Aborcje do 12-go tygodnia to najczesciej powodowane sa niechceniem ciazy a nie jej wadami.
                    • caroninka Re: pozna aborcja 21.05.13, 18:40
                      > Czyli jak ten zabieg poznej aborcji bedzie przeprowadzac? Pozna aborcja polega
                      > na zrobieniu zastrzyku ktory zatrzymuje akcje sercja a potem wywolanie porodu,
                      > rodzi sie martwy plod. To czy akcja serca ustala mozna sprawdzic. Tak to sie od
                      > bywa w cgwilizowanych warunkach.Skad wiesz czy osoby w tym materiale wogole sa
                      > lekarzami, a nie podstawionymi osobami bo przygotowano to na potrzeby przeciwni
                      > kow aborcji wiec trzeba nadac temu okrucientswa aby wywolac odpowiednio wstrza
                      > sajace reakcje?
                      A Ty jestes pewna, ze to nie lekarz, tylko podstawiony koles, zeby bylo drastyczniej. Jesli organizacja porusza taki temat, to widocznie problem istnieje. Ty wiesz jak aborcja powinna wygladac, a nie wiesz, ze czesto w praktyce wyglada to inaczej?
                      Wracajac do tematu, wedlug mnie to jest okrucienstwo, zabieg na tym etapie ciazy jest morderstwem.
                      • najma78 Re: pozna aborcja 21.05.13, 18:58
                        caroninka napisała:

> A Ty jestes pewna, ze to nie lekarz, tylko podstawiony koles, zeby bylo drastyc
                        > zniej. Jesli organizacja porusza taki temat, to widocznie problem istnieje. Ty
                        > wiesz jak aborcja powinna wygladac, a nie wiesz, ze czesto w praktyce wyglada
                        > to inaczej?

Gdzie wyglada inaczej? W krajach w ktorych jest nielegalna? Zapewne. Jesli jednak prawo jasno okresla mozliwosc dokonania aborcji jest ona wykonywana w licecencjonowanych osrodkach medycznych i odbywa sie ona w sposob jaki ci przedstawilam.
                        Dla przeciwnikow aborcji problem zawsze istnieje i nie od dzis wiadomo ze wzbudzenie jak najbardziej negatywnych odczuc oraz wywolanie poczucia winy, wizje potwornych mek sumienia itd to ich srodki dzialania.

> Wracajac do tematu, wedlug mnie to jest okrucienstwo, zabieg na tym etapie ciaz
                        > y jest morderstwem.

Zabieg na kazdym etapie ciazy ma taki sam efekt koncowy dla plodu.
                • memphis90 Re: pozna aborcja 21.05.13, 19:45
                  > Tu jest mowa o aborcji a nie o przedwczesnych narodzinach i w takim wypadku dzi
                  > ecko nie rodzi sie zywe
                  Kwestia nomenklatury. Poród przedwczesny, poród wywołany- co za róznica dla płodu/dziecka? Potencjalnie dziecko na tym etapie jest zdolne do przeżycia poza łonem matki. Nie tak dawno w USA dokonywano u donoszonych płodów uszkodzenia rdzenia przedłużonego już w czasie rodzenia się główki- dziecko opuszczało macicę już martwe. Ale to przecież była tylko aborcja, nie poród, prawda?
                  • gazeta_mi_placi Re: pozna aborcja 21.05.13, 19:51
                    Ale tamto dziecko co opisujesz było w pełni zdrowe? Bo wydaje mi się, że miało jakieś wady sprawiające cierpienie.
                  • najma78 Re: pozna aborcja 21.05.13, 19:59
                    memphis90 napisała:

> Kwestia nomenklatury. Poród przedwczesny, poród wywołany- co za róznica dla pło
                    > du/dziecka?

W przypadku poznej aborcji najpierw usmierca sie plod (tu gdzie mieszkam) a potem wywoluje porod.

Potencjalnie dziecko na tym etapie jest zdolne do przeżycia poza łonem matki.

Zdolne do przezycia jest ale wciaz tylko procent jest niewielki. Zreszta nie w tym rzecz a w przypadku aborcji i musi byc ustalony limit.

Nie tak dawno w USA dokonywano u donoszonych płodów uszkodzenia rdzenia przedłużonego już w czasie rodzenia się główki- dziecko opuszczało macicę już matwe. Ale to przecież była tylko aborcja, nie poród, prawda?

Prawda.
            • iin-ess Re: pozna aborcja 21.05.13, 15:26
              najma78 napisała:

> e-milia1 napisała:
              >

> Dla ciebie zabicie dziecka dla innych przerwanie rozwoju/zycia plodu. Nie zaws
              > ze mozna sie zdecydowac wczesniej, okolicznosci sa rozne. Urodzic i oddac to te
              > z nie wyjscie dla kazdego. Nie ma sie czym ekscytowac, to sa indywidualne spraw
              > y i tak powinny byc traktowane, kazdy podejmuje inne decyzje, bo kazde okoliczn
              > osci sa inne.

A wsadzenie dziecka do beczki po porodzie to to samo czy coś innego?
        • keszurka Re: pozna aborcja 21.05.13, 14:44
          Są osoby żyjące, które przeżyły aborcję - dokonaną na nich przez matki. Jednak można.
          • najma78 Re: pozna aborcja 21.05.13, 16:54
            keszurka napisała:

> Są osoby żyjące, które przeżyły aborcję - dokonaną na nich przez matki. Jednak
            > można.
            >
            Skoro przezyly to znaczy ze to ich nie abortowano uncertain
    • vocativa Re: pozna aborcja 20.05.13, 22:26
      Też znam dziecko urodzone w 6. miesiącu. Chłopiec ma aktualnie 10 lat. Zawsze było dla mnie nie do pojęcia jak lekarze dokonujący aborcji godzą ją z "primum non nocere". I tak jak ktoś napisał wyżej, ci z filmiku mówili o uśmiercaniu 24 tygodniowych płodów i nie udzielaniu pomocy "urodzonym" w 24 tygodniu ciąży noworodkom tak jakby mówili o jedzeniu kanapek, lub o pogodzie.Przerażające...
    • eliszka25 Re: pozna aborcja 20.05.13, 23:35
      mnie najbardziej przeraza, ze mozna widziec, ze dziecko urodzilo sie zywe i nie podjac proby jego uratowania. tylko co? czekaja az umrze, czy np. lekarz zakrywa mu reka buzie i dusi, daja jakis zastrzyk? az mnie ciarki przeszly
      • memphis90 Re: pozna aborcja 21.05.13, 19:49
        Tak, jasne, lekarz dusi dziecko ręką uncertain
    • stokrotka_beauty Re: pozna aborcja 20.05.13, 23:45
      Dokąd ten świat zmierza?
      • aneta-skarpeta Re: pozna aborcja 21.05.13, 16:17
        cały czas w jedna stronę

jakby dokładnie sie przyjrzeć, to 300 lat temu ludzie byli jeszcze bardziej bezwzgledni niż obecnie
        • gazeta_mi_placi Re: pozna aborcja 21.05.13, 16:24
          Też prawda.
        • croyance Re: pozna aborcja 21.05.13, 18:05
          W wielu spolecznosciach kobiety tradycyjnie zabijaly nowonarodzone dzieci, jesli mialy juz potomstwo i nie mogly zajmowac sie dodatkowym - takie Maoryski na przyklad zabijaly czesto kilkoro dzieci i nikt nie widzial w tym nic nienormalnego, dopoty nie pojawili sie chrzescijanscy kolonizatorzy. Owszem, inne czasy etc., ale same Maoryski nie bardzo wiedzialy w czym jest w ogole problem.
    • podkocem Re: pozna aborcja 21.05.13, 05:24
      Króciutki filmik pokazujący jak wygląda płód w 21-27 tyg ciąży

Ma ktoś wątpliwości, że to człowiek? Od 24 tyg przy wsparciu medycyny dziecko jest w stanie przeżyć poza organizmem matki. Wszystkie organy są już wykształcone.
      • kiddy Re: pozna aborcja 21.05.13, 10:40
        Podkocem, niektóre dzieci są w stanie przeżyć, to jest jednak skrajne wcześniactwo.
        • podkocem Re: pozna aborcja 21.05.13, 15:59
          no ale są to dzieci, malutkie, bezbronne ale właśnie dzieci. No bo raczej nie słonie ani nie lalki, prawda?
          • gazeta_mi_placi Re: pozna aborcja 21.05.13, 16:02
            Jednak większość aborcji jest dokonywana na wcześniejszym etapie niż podany przez Ciebie.
    • zebra12 Re: pozna aborcja 21.05.13, 05:48
      Nie oglądałam tego reportażu, bo dzieci mi stały za plecami, ale pamiętam dobrze lata 90, gdy przeciwnicy aborcji doszli do głosu. Głośno mówiło się wtedy o późnych aborcjach w USA, późnych, bo do... 8 miesiąca!!! Krążyły zdjęcia pokiereszowanych płodów. Myślę, że większość z nas spotkała się z tym. Nie wiem ile w tym prawdy, czy to możliwe, że usuwano ciąże do ósmego miesiąca? Może to taka krwawa propaganda?
      Fakt jest taki, że ludzie są najokrutniejszymi stworzeniami na naszym globie. Żadne inne nie morduje dla samego mordu, nie morduje masowo, nie znęca się nad innymi zadając im katusze, niszcząc swój gatunek, ale i inne.
      Czasem wstyd mi, że jestem człowiekiem...
      • arwena_11 Re: pozna aborcja 21.05.13, 08:33
        Zebra, gdzieś w sieci są wywiady z kobietą, która przeżyla aborcję chyba w połowie 7 miesiąca

www.egzorcyzmy.katolik.pl/index.php/pozostale-nagrania/861-gianna-jessen-ocalala-od-aborcji
        poszukaj więcej. Na pewno gdzieś jest o tym jak to wyglądało.
        • lauren6 Re: pozna aborcja 21.05.13, 09:31
          Co by nie mówić, masakra. Zaczynam rozumieć, dlaczego w USA są takie silne ruchy prolife, skoro takie historie dzieją się im przed nosem. To są trudne tematy i jak widać ważne jest znalezienie złotego środka, bo przesada w żadną stronę (całkowity zakaz aborcji lub całkowita jej dowolność) nie jest dobra i moralnie słuszna.
        • gazeta_mi_placi Re: pozna aborcja 21.05.13, 15:59
          Obrzydliwe jest wykorzystywanie tej lekko upośledzonej umysłowo kobiety do celów pro life.
      • aandzia43 Re: pozna aborcja 21.05.13, 14:31
        Fakt jest taki, że ludzie są najokrutniejszymi stworzeniami na naszym globie. Ż
        > adne inne nie morduje dla samego mordu, nie morduje masowo, nie znęca się nad i
        > nnymi zadając im katusze, niszcząc swój gatunek, ale i inne.

Jasne że mordują dla "przyjemności". Koty chociażby: taką frajdę mają z polowania, że nie mogą mu się oprzeć nawet, jak mają pełne brzuchy. A co wyczyniają ze zdobyczą, zanim ją uśmiercą! A młode psowate samicy dominującej zagryzają powolutku dla draki młode podrzędnej samicy, czyli przedstawicieli swojego gatunku. Ale masz rację: człowiek to nie jest fajne zwierzę i ni cholery nie rozumiem, czemu miałabym odczuwać dumę z powodu przynależności do tego gatunku. Człowiek w przeciwieństwie do zwierzaka ma zdolność refleksji, z której rzadko korzysta. Zwierzak to zwierzak i nie ma się co po nim więcej spodziewać. Po człowieku można, a często bezowocne są te oczekiwania.
        • zebra12 Re: pozna aborcja 21.05.13, 15:10
          Zagryzanie rodzeństwa przez rodzeństwo czy młodych przez nowego samca nie będącego ich ojcem to zwykła dominacja i walka i przekazanie swoich genów następnym pokoleniom. W przyrodzie nie ma zabijania dla żartu. Często zwierzęta ćwiczą polowanie, co my uznajemy za zabawę.
          Tylko człowiek zabija na masową skalę tworząc od zawsze odpowiednią ideologię: a to wojny w imię Boga (krucjaty, nawracanie mieczem), obozy zagłady, getta, stosy, krzyżowania, wymyślne narzędzia tortur - wszystko oczywiście jak najbardziej w imię czegoś tam, wyścigi zbrojeń (czyżby przeciw kosmitom?), bombki atomowe itd itp.
          • rhaenyra Re: pozna aborcja 21.05.13, 15:17
            jak tak na to patrzec to wojny o wladze i pieniadze to tez walka o dominacje i przetrwanie dla "swoich"
            • gazeta_mi_placi Re: pozna aborcja 21.05.13, 16:01
              Dokładnie, ludzie "innych" palili na stosie, zaś np. ptaki inne ptaki (np. rzadkim upierzeniu lub po prostu słabsze) zwyczajnie zadziobują.
          • croyance Re: pozna aborcja 21.05.13, 18:10
            Co Ty wypisujesz.
            Wydry na przyklad morduja wszystko jak leci dla zabawy wlasnie, a martwa zdobycz porzucaja i nawet jej nie jedza.
          • m_incubo Re: pozna aborcja 21.05.13, 20:11
            A samice chomików pożerają małe biedne chomiczątka, co w związku z tym?
            • aneta-skarpeta Re: pozna aborcja 21.05.13, 20:13
              to znaczy, że nie jestesmy gorsi od zwierząttongue_out
        • croyance Re: pozna aborcja 21.05.13, 18:08
          A samice goryli potrafia porwac i pozrec potomstwo gorylicy stojacej nizej w hierarchii - co wiecej, jak czytalam, podczas gdy matka rozpacza i szuka dziecka, porywaczki jej w tym czesto pomagaja i ja np. wspolczujaco glaszcza.
          • gazeta_mi_placi Re: pozna aborcja 21.05.13, 18:44
            A bocian (swoją drogą symbol dzieci i płodności) też przeprowadza coś w rodzaju aborcji, najsłabsze pisklę z gniazda bierze w dziób i jeeeeeb.....
            Wyrzuca na pewną śmierć z gniazda.
            Ciekawe czy też ma syndrom aborcyjny, przecież mały bociek już żyje i jest wykluty sad
    • stuletnia_stokrotka Re: pozna aborcja 21.05.13, 06:30
      jestem jak najbardziej za aborcją ale na boga....wszystko ma swoje granice
    • gazeta_mi_placi Re: pozna aborcja 21.05.13, 09:40
      Nie wiem dlaczego tak obrońcy życia ekscytują się późnymi aborcjami skoro zdecydowana większość aborcji dokonywana jest na wczesnym etapie.
      To znaczy wiem dlaczego, wydalony embrion w drugim miesiącu ciąży wygląda jak wypluta krewetka
      i nic więcej, zaś oni lubią epatować drastycznymi aborcjami i płód z 6-miesięcznej ciąży nadaje się do tego idealnie.
      Obrońcom rzyci (cudzej) mówię NIE, chyba że ci konkretni walczą wyłącznie z późnymi aborcjami.
      Niestety epatowanie drastycznymi zdjęciami z 6-miesięcznej ciąży (czasem nawet nie z aborcji, ale ze zwykłych martwych urodzeń) służy do dręczenia kobiet, które chcą usunąć ciążę przed 3 miesiącem, dla mnie obrzydliwe.
    • onewoman Re: pozna aborcja 21.05.13, 09:48
      Straszne, płakać się chce sad
      Przecież to żywy, odczuwający, bezbronny człowiek sad
      • kategemi Można oddać do adopcji 21.05.13, 09:59
        Kobiety , które usuwają ciąże w jakimkolwiek okresie, popełniają morderstwo .
        Zapominają jednak, że mają wyjście. Adopcja!!!!
        Dlaczego tek rzadko to sie dzieje ? Bo nasz świat szykanuje kobiety, które urodziły i oddały dziecko, a wspiera morderczynie poradami psychologów, poklepywaniem po pleckach, jakas Ty biedna, musiałaś usunąć ......
        Wspierajmy adopcje, jest masa ludzi czekających na takie dzieciaczki, którzy mogą dac im godne życie , miłość i szczęście . I kobieta, która urodzi i odda swoje dziecko innej dla mnie jest odważnym i pełnym miłości człowiekiem . I podziwiam takie osoby!

" Dopóki nie uczynisz nieświadomego świadomym, będzie ono kierowało twoim życiem, a ty będziesz nazywać to przeznaczeniem" C.G. Jung
        • rhaenyra Re: Można oddać do adopcji 21.05.13, 10:03
          bo adopcja to zadne wyjscie

i tak wolalabym 10 ciazy usunac niz oddac jedno dziecko
          • podkocem Re: Można oddać do adopcji 21.05.13, 10:12
            pokrętna logika. Lepiej zabić niż pozwolić własnym dzieciom i innym na szczęście?
            • rhaenyra Re: Można oddać do adopcji 21.05.13, 10:17
              a masz gwarancje szczescia ?

i tak lepiej zabic plod niz oddac dziecko jak niepotrzebny mebel
              • podkocem Re: Można oddać do adopcji 21.05.13, 10:21
                Po zabiciu brak szczęścia za to gwarantowany - zarówno dziecka jak i potencjalnych rodziców adopcyjnych na to dziecko czekających.
                • gazeta_mi_placi Re: Można oddać do adopcji 21.05.13, 10:23
                  Nie wiadomo, życie rzadko kiedy jest łatwe, lekkie i przyjemne, zdarza się w nim dużo tragedii i cierpień, po urodzeniu nie mieszkamy w raju.
                  Co się dzieje zaś po śmierci (płodu czy człowieka) nie wiemy, niewykluczone że trafia w całkiem przyjemne miejsce, przyjemniejsze niż obecny świat.
                • rhaenyra Re: Można oddać do adopcji 21.05.13, 10:25
                  no tak zapomnialam ze szczescie inkubatora wcale nie jest brane pod uwage
                  • arwena_11 Re: Można oddać do adopcji 21.05.13, 10:30
                    A inkubator ma mózg, czy tylko otwór między nogami? Bo ciąża nie jest obowiązkowa. To nie średniowiecze. Jak sie chce to można się zabezpieczyć. Tylko do tego używa się mózgu a nie d upy
                    • rhaenyra Re: Można oddać do adopcji 21.05.13, 10:33
                      o jaka kulturka big_grin
                    • gazeta_mi_placi Re: Można oddać do adopcji 21.05.13, 10:34
                      To prawda, ale są jeszcze gwałty (także w stałych związkach, małżeństwie) i pękające prezerwatywy.
                      Są też dziewczyny intelektualnie lekko upośledzone i one też uprawiają seks i to też są ludzie wiesz, a nie otwory między nogami, obrzydliwe zwłaszcza, że kobieta, matka dzieciom pisze tak o innych kobietach.
                      • arwena_11 Re: Można oddać do adopcji 21.05.13, 10:44
                        Aborcja to morderstwo, a mordercy nie szanuje. Myślenie tylko jedną częścią ciała, bo ma się chcicę i trzeba już i teraz, nie jest normalne.
                        • gazeta_mi_placi Re: Można oddać do adopcji 21.05.13, 11:13
                          A gwałty i ciąża z gwałtu? Takie też się zdarzają, gwałtów jest niestety bardzo wiele, oficjalnie zgłoszone to tylko kropla w morzu (wg policji jest ich co najmniej 10 razy więcej niż oficjalne statystyki, zgłoszenia).
                          I nie wiem co Ty z tą chcicą, bez chcicy też można zajść w ciążę, chyba że orgazm do zajścia w ciążę jest niezbędny, za moich czasów był doskonale zbędny, w ciąże zachodziły też kobiety zgwałcone albo pijaczki nieświadome co dookoła nich się dzieje.
                          A skoro aborcja to morderstwo zatem skąd tyle cywilizowanych krajów gdzie to morderstwo jest (do pewnego momentu) w pełni legalne i nikt nikogo nie ściga?
                          • arwena_11 Re: Można oddać do adopcji 21.05.13, 15:14
                            Pomijając gwałty, można wybrać czas na sex. NIe trzeba w dni płodne, lub zabezpieczyć się w inny sposób.
                            Zapewniam cię że ciąży z tych niesgłoszonych gwałtów, legalnie nie usuniesz. żeby to zrobi c, to trzeba miec zaświadczenie z policji.
                            • gazeta_mi_placi Re: Można oddać do adopcji 21.05.13, 16:05
                              Można usunąć za granicą, koszt w słowackiej klinice to około 1000 zł, wszystko podane na tacy (tj. na stronie internetowej), łącznie z tym, że część badań (które są wymagane ze względu na znieczulenie) można celem zaoszczędzenia zrobić jeszcze w Polsce i przyjechać już z nimi do kliniki.
                              • arwena_11 Re: Można oddać do adopcji 21.05.13, 19:42
                                Jeszcze dojazd, nocleg. Wychodzi trochę więcej
                                • gazeta_mi_placi Re: Można oddać do adopcji 21.05.13, 19:44
                                  Jednak nie są to drastyczne kwoty, większości stać na taki jednorazowy wydatek, oczywiście (jak zwykle, nie tylko w tej dziedzinie) najbardziej pokrzywdzone są kobiety z najuboższej warstwy społeczeństwa, których nawet i na taki jednorazowy wydatek nie stać.
                    • totorotot Re: Można oddać do adopcji 22.05.13, 00:58
                      A inkubator ma mózg, czy tylko
                      otwór między nogami? Bo ciąża nie
                      jest obowiązko
                      > wa. To nie średniowiecze. Ja

Wyobraź sobie, że nie wszyscy są szlachta z Warszawy w piątym pokoleniu. Na tym świecie żyje też plebs, któremu nie dane jest być oświeconym w kwestiach antykoncepcji etc.
                      Tu też zdaje się zaliczyłas wpadkę stosując swoje metody i wyobraź sobie: inne też bywają zawodne.
              • memphis90 Re: Można oddać do adopcji 21.05.13, 19:53
                >
                > i tak lepiej zabic plod niz oddac dziecko jak niepotrzebny mebel
                Świetna linia obrony dla Katarzyny W! Też wolała zabić, niż oddać dziecko chociażby teściowej.
                • rhaenyra Re: Można oddać do adopcji 21.05.13, 19:57
                  to Katarzyna W usunela ciaze ?
                  jakos sobie nie przypominam
                  • podkocem Re: Można oddać do adopcji 22.05.13, 14:48
                    A co za róznica zabić w pełni rozwinięty płód zdolny do przeżycia poza organizmem matki, a zabić niemowlę? Dla mnie zadna. Czym się te dzieci różnią?
                    • rhaenyra Re: Można oddać do adopcji 22.05.13, 14:57
                      a ktos mowi ze trzeba czekac az bedzie w pelni rozwiniety ?
                    • gazeta_mi_placi Re: Można oddać do adopcji 22.05.13, 14:59
                      Nie trzeba (nie zawsze) tak długo czekać, większość krajów uznaje aborcję do około 3 miesiąca ciąży, a powyżej tylko gdy płód jest ciężko chory lub ciąża zagraża życiu i zdrowiu matki.
            • gazeta_mi_placi Re: Można oddać do adopcji 21.05.13, 10:40
              Podkocem ile Ty takich dzieciaczków już adoptowałaś? Bo widzę, że głównie skupiona jesteś na własnym rozrodzie i obgadywaniu teściowej oraz kuzyna, który jest daleką rodziną Antonio Banderasa.
              • kategemi Re: Można oddać do adopcji 21.05.13, 10:53

> Podkocem ile Ty takich dzieciaczków już adoptowałaś? Bo widzę, że głównie skupi
                > ona jesteś na własnym rozrodzie i obgadywaniu teściowej oraz kuzyna, który jest
                > daleką rodziną Antonio Banderasa.

A Ty ? Adoptowałabyś, gdybyś sama nie mogła mieć dzieci ? (A in vitro nie wypaliłoby przez kilkanascie razy ?)
                • gazeta_mi_placi Re: Można oddać do adopcji 21.05.13, 11:14
                  Nie, nie adoptowałabym, co swoje geny to swoje, z wiekiem coraz bardziej doceniam rolę genów.
          • kategemi Uzasadnij proszę... 21.05.13, 10:34
            Lepiej zabic niz oddać ? Bo?....
            • rhaenyra Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 12:15
              bo usuwa sie plod i na tym sie konczy cala historia
              w przypadku oddania dziecka dopiero sie zaczyna
              oddaje sie dziecko jak niepotrzebny mebel komus komu sie bardziej przyda
              a potem sie zyje sie do konca zycia w niepewnosci
              czy dziecko rzeczywiscie trafilo do dobrej rodziny
              czy nie jest katowane
              czy nie wyrosnie na zwyrola
              czy nie zwiaze sie w przyszlosci i nie bedzie miec dzieci ze swoim wlasnym bratem czy siostra
              czy nie pojawi sie po latach niszczac ulozone zycie biologicznej matki
              itd itd
              • kategemi Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 12:19
                rhaenyra napisała:

> czy nie pojawi sie po latach niszczac ulozone zycie biologicznej matki
                > itd itd
                >
                Bo jak rozumiem , piszesz "płód" , usunięty płód nie pojawi sie po latach .....bo aborcja nie niszczy życia biologicznej matki ?
                • rhaenyra Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 12:22
                  > Bo jak rozumiem , piszesz "płód" , usunięty płód nie pojawi sie po latach .....

w sensie jako duch czy cos innego ?
                  lubie horrory ale na realne zycie tego nie przekladam
                  • claudel6 Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 23:36
                    no jak to nie wiesz?? jako zombie płód!
              • asia_i_p Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 13:58
                > bo usuwa sie plod i na tym sie konczy cala historia

Z jednego punktu widzenia to zaleta, z drugiego zdecydowanie wada (z punktu widzenia płodu, dla którego w końcu to jedyna szansa na życie). W znacznej większości przypadków lepiej jest żyć niż nie żyć. Ja nie chciałabym, żeby moja historia się skończyła zanim się zaczęła.

I nie piętnuj matek oddających dzieci do adopcji - to często nie odrzucenie dziecka jak niepotrzebny mebel, tylko naprawdę trudna, bolesna decyzja. A te matki są chyba najgorzej traktowanymi matkami - bo nawet decydujące się na aborcję mają swoją społeczną grupę wsparcia, a one nie. Często nawet ci, którzy im mówią "wszystko byle nie aborcja" potem patrzą jak na wyrodne, bo oddały. Naprawdę opcja, kiedy matka podpisuje wszystkie papiery i ułatwia dziecku szybkie dostanie się do rodziny adopcyjnej, to nie jest zła opcja. Najgorsza to ta, kiedy matka ma dwa razy na rok zrywy miłości rodzicielskiej w postaci 15-minutowej wizyty w domu dziecka i zabiera tym dziecku szansę na inne dzieciństwo niż w domu dziecka.
                • rhaenyra Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 14:08
                  > > bo usuwa sie plod i na tym sie konczy cala historia
                  >
                  > Z jednego punktu widzenia to zaleta, z drugiego zdecydowanie wada (z punktu wid
                  > zenia płodu, dla którego w końcu to jedyna szansa na życie).

ale ja caly czas mowie z punktu widzenia kobiety
                  tak dla mnie historia na tym by sie skonczyla
                  i dlatego ja bym tak zrobila
                  to mnie poproszono zebym uzasadnila dlaczego wole usunac niz oddac
                  i uzasadnilam

ja nie mowie ze moj wybor jest jedyny i dla kazdego sluszny
                  i ja swojego innym nie narzucam ( w przeciwienstwie do prolajferowcow )
                  • arwena_11 Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 16:16
                    a może się dopiero zacznie wtedy twoja historia.
                    Matki oddające do adopcji podziwiam, bo trzeba naprawdę dziecko kochać żeby to zrobić
                    • rhaenyra Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 16:31
                      > a może się dopiero zacznie wtedy twoja historia.
                      tzn co ?
                      w syndrom poaborcyjny dopadajacy kazdego na kazdym kroku nei wierze
                      wiec co sie ma zaczac?
                    • aneta-skarpeta Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 16:34
                      mówisz, że trzeba dziecko bardzo kochac, żeby je oddać

co to znaczy?
                      że ja kocham mniej swoje, bo go nie oddałam?wink

inna kwestia, że problem jest w tym, że te dzieci nie sa kochane, a oddanie do adopcji wymaga pewnych kroków, aby adopcji nie blokować- do tego nie wszystkie niemowleta to słodkie bobaski- takie kobiety często nie dbają o siebie w ciązy lub wrecz szkodzą ciazy, czego konsekwencje ponosi później dziecko

moja przyjaciółka adoptowała dzieci mieszane- bardzo szybko adopcja poszła w ruch- czemu? bo nikt takich dzieci nie chce.

ja rozumiem to, ze kobiety wola usunąc wczesna ciąże niz chodzic zbrzuchem i potem oddać

nie ma pytań, nikt nie widzi, nie ma problemów z pracą, nie trzeba sie nikomu tlumaczyc itd- pod pewnymi wzgledami jest to prostsze. A decyzja o aborcji to takze ponoszenie konsekwencji swoich wyborów
                      nie jest to pstryknięcie palcami
                      • rhaenyra Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 16:44
                        mi oddaj mi( jesli chetnie sprzata tongue_out ) i psa tongue_out
                        udowodnij ze kochasztongue_out

>
                        > moja przyjaciółka adoptowała dzieci mieszane- bardzo szybko adopcja poszła w ru
                        > ch- czemu? bo nikt takich dzieci nie chce.
                        >

o to jest kolejny problem
                        i raczej szybko sie nie zmieni

> nie jest to pstryknięcie palcami
                        no i nie mowie ze to jest pstrykniecie palcami
                        ale decyzja latwiejsza i niosaca mniej konsekwencji niz oddanie

• aneta-skarpeta Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 16:47
                          rhaenyra napisała:

> mi oddaj mi( jesli chetnie sprzata tongue_out ) i psa tongue_out
                          > udowodnij ze kochasztongue_out
                          >

uwierz mi , nie chcesz gotongue_out

> o to jest kolejny problem
                          > i raczej szybko sie nie zmieni
                          >

a dzieci chore, z FAS, niepełnosprawne- one w zasadzie mają nikłe szanse na adopcję

> > nie jest to pstryknięcie palcami
                          > no i nie mowie ze to jest pstrykniecie palcami
                          > ale decyzja latwiejsza i niosaca mniej konsekwencji niz oddanie

dla wiekszosci kobiet tak- ale jesli ktos nie akceptuje aborcji może oddać i dla niego to będzie mniejsze zło niz aborcja
                          • aneta-skarpeta Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 16:49
                            chodzi mi o to, ze aborcja to też jest powazna konsekwencja i decyzja o niej jest sposobem na radzenie sobię z problemem- tak samo jak każda inna

natomaist bardzo popularne jest twierdzenie ( wsród proliferowców)- ze aborcja to pstryk, łatwiejsze od antykoncepcji, dlatego kobiety wola sie skrobac niz zakładac gumki

a tak nie jest
                          • rhaenyra Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 17:00
                            > uwierz mi , nie chcesz gotongue_out

ale psa czy syna ?tongue_out

>
                            > dla wiekszosci kobiet tak- ale jesli ktos nie akceptuje aborcji może oddać i dl
                            > a niego to będzie mniejsze zło niz aborcja
                            >
                            oczywiscie ze tak
                            nigdy nie twierdzilam czegos innego
                            chociaz i tak uwazam ze w przypadku decyzji o urodzeniu lepiej zrobic wszystko zeby umozliwic kobiecie zatrzymanie dziecka
                          • memphis90 Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 20:00
                            > a dzieci chore, z FAS, niepełnosprawne- one w zasadzie mają nikłe szanse na ado
                            > pcję
                            Wcale nie. Regularnie widuję adoptowane dzieci z FAS, przychodzące na diagnostykę z rodzicami. Dzieci chore, z wadami wrodzonymi też są adoptowane (zależy to od wady). Byłam świadkiem sytuacji, kiedy rodzice dziecka leżącego w szpitalu tak się przejęli leżącym obok ciężko chorym maluchem, że zrobili wszystkie kursy i zostali rodziną zastępczą. Adopcja w toku.
                            • aneta-skarpeta Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 20:07
                              to, że część dzieci z chorobami jest adoptowana nie oznacza, że znakomita większość "gnije" w dd

moja znajoma tez adoptowała dzieci "kolorowe", zna rodziców, którzy zrobili to samo- co nie zmienia faktu, że większości takich dzieci nikt nie chce i trudno znaleść dla nich rodzinę
              • memphis90 Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 19:55
                > a potem sie zyje sie do konca zycia w niepewnosci
                > czy dziecko rzeczywiscie trafilo do dobrej rodziny
                > czy nie jest katowane\
                Oj, tak, ten nadmiar rodzicielskiej miłości może zabić!
            • rhaenyra Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 12:16
              ze juz o takich szczegolach jak ewentualne zniszczenie sobie zycia i zdrowia ciaza i porodem czy utrata pracy nie wspomne
              • ashraf Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 14:23
                Przy aborcji tez mozna umrzec, albo (co zdarza sie wcale nie tak rzadko) stracic mozliwosc zajscia w ciaze.
                • rhaenyra Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 14:28
                  ale prawdopodobienstwo jest mininalne
                  oczywiscie mowie o wczesnym profesjonalnym zabiegu
                  a nie gdzies w piwnicy u konowala
                  • ashraf Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 14:40
                    To prawda. Nie ma jednak zadnej gwarancji zdrowia i zycia ani przy aborcji, ani przy urodzenia dziecka. Aborcja takze wiaze sie z potencjalnymi komplikacjami (fizycznymi i psychicznymi), wiec problem bynajmniej nie rozwiazuje sie w momencie wyjscia z kliniki.
                    • rhaenyra Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 14:47
                      a jakie po wyjsciu ( czyli po udanym zabiegu ) sa jeszcze komplikacje ?
                      z zagrozeniem wykrwawienia itd nikt raczej pacjentki nie wypuszcza
                      • ashraf Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 14:58
                        Takie jak po kazdym zabiegu + zespol stresu pourazowego, depresja (to nie sa mity), bezplodnosc wtorna. Trzeba miec swiadomosc, ze takie rzeczy sie zdarzaja, ze jest to procedura obarczona ryzykiem w trakcie i po zabiegu.
                        • rhaenyra Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 15:05
                          moze sie zdarzyc, ale nie musi
                          • ashraf Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 15:11
                            Tak samo jak może, ale nie musi dojść do komplikacji przy ciąży czy porodzie. To jest obecnie niesamowicie demonizowane, kobiety prześcigają się w drastycznych opisach, podczas gdy może być i tak jak u mnie: świetna ciąża, podczas której normalnie pracowałam, podróżowałam, uprawiałam snorkeling w Meksyku itd., żadnych większych dolegliwości poza samą końcówką (plecy, a i to nie było złe, bo przeczytałam wtedy sporo świetnych książek), poród w wybrany sposób (cc) całkowicie bezbolesny (jeśli nie liczyć wkłucia wenflonu do kroplówki) w trakcie i po. Jestem w identycznej kondycji i stanie zdrowia jak przed dzieckiem, to nie są urban legend.
                            • gazeta_mi_placi Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 15:20
                              Jesteś raczej wyjątkiem, z reguły zawsze się coś w ciąży sypie, mniej albo bardziej,
                              mojej matce i teściowej w ciąży "poleciały" zęby, koleżanka dostała cukrzycy ciążowej, po porodzie jej nie przeszło, cukrzycę ma dalej, dużo kobiet ma nietrzymanie moczu, zawsze ciąża pogarsza stan organizmu, mojej siostrze popsuły się w ciąży zęby (poza ciążą miała je w doskonałym stanie, podobnie jak ja), w ciąży o siebie dbała (jedzenie i witaminy), sąsiadka z dołu miała zatrucie ciążowe, urodziła wcześniaka z wodogłowiem, dodatkowo "cesarka" się paprała, ciotka mojej znajomej umarła przy porodzie (krwotok po CC), koleżanka całą ciążę wymiotowała (należała akurat do tych 2% ciężarnych co mają intensywne wymioty przez całą ciążę), kilka razy była w szpitalu przez odwodnienie, druga ciążę miała lajtową, a poród trwał ledwie 4 godziny mimo to narzekała, że to był najgorszy ból w jej życiu i że "wcale się go nie zapomina", znieczulenie miała, widać albo nie zadziałało albo nie znosi bólu w 100%.
                              Część chorób (np. rzucawka) występuje wyłącznie w ciąży.
                              • ashraf Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 15:24
                                Ja pierniczę, gazeta, jakie ty znasz kobiety, że spotykają je wszystkie nieszczęścia świata? Gdyby było tak jak piszesz, to ludzkość by już dawno wymarła i nikt nie decydowałby się świadomie na drugie dziecko...
                                • gazeta_mi_placi Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 16:09
                                  Tylko jedna osoba z wymienionych zmarła, cała reszta miała jednak pogorszenie stanu zdrowia przez okres ciąży. Co w tym nadzwyczajnego? Ciąża osłabia różne narządy, człowiek jest bardziej podatny (niż zwykle) na różne stany chorobowe, płód w sensie biologicznym jest pasożytem, żyje kosztem organizmu kobiety, no sorry, nie wiedziałaś o tym?
                                  • agunia777 Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 21:01
                                    Gazeta, to ja do Twoich dowodów dodam moje znajome i rodzinę, oraz siebie smile Zęby nam się nie popsuły, włosy nam nie wypadły, a cera w ciąży i po ciąży znacznie się poprawiła. Byłam w szoku, że po ciąży urosła mi grzywka (?!), włosy znacznie się poprawiły. Nie przytyłam po ciąży (stan kilogramowy ten sam), za to mam rozstępy w liczbie 3 na brzuchu, do zaakceptowania. Po roku już niewidoczne. Znajome i rodzina rodziły SN, wszystkie żyją i problemów z nietrzymaniem moczu nie mają . Ja miałam CC i również żyję, blizna malutka, żadnych problemów ze sobą. Ciąża to nie choroba, nie tajfun biologiczny. I trwa 9 miesięcy, a nie 9 lat więc generalnie da się wytrzymać...
                                    PS. Filmik straszny.
                                    PS 2. Nie rozumiem jak można usunąć własne dziecko, czy to 8 tygodniową "krewetkę" czy 23 tygodniową ciażę.. Jakim człowiekiem trzeba być, by postawić wyżej swoje kompleksy niż życie swojego potomstwa..
                                    • gazeta_mi_placi Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 21:08
                                      Skoro ciąża to nie choroba to czemu każdy szpital ma oddział "Patologia ciąży"? Na ogół jest on pełny pacjentek.
                                      I czemu Panie (zwłaszcza w Polsce) w ciąży nader często korzystają z L4? Czemu tak wiele kobiet akurat wtedy uskarża się na gorsze samopoczucie fizyczne? A poród to naprawdę taki lajcik, zwłaszcza naturalny i w polskim państwowym szpitalu? Wg statystyk co czwarta kobieta po SN ma nietrzymanie moczu. To mało?
                                  • asia06 Re: Uzasadnij proszę... 22.05.13, 07:17
                                    Urodziłam dwoje dzieci. Żadnego pogorszenia stanu zdrowia ani w czasie ciąży ani po niej nie zaobserwowałam. Jakoś nie pasuję do Twojej listy.
                            • rhaenyra Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 15:26
                              ale zadnej gwarancji na to nie mialas
                              i sorry ale to zaden przyklad
                              moja kolezanka wiekszosc ciazy przelezala w szpitalu
                              co tez nie oznacza ze kazda cala ciaze przelezy
                              tylko ze w przypadku chcianej ciazy to schodzi na drugi plan

a my tu mowimy o ciazy niechcianej
                              wiec w imie czego kobieta ktora nie chce dziecka ma znosic dolegliwosci ciazowe i
                              ryzykowac utrate pracy ( czasem znajac swojego pracodawce wiadomo ze ciaza rowna sie zwolnienie )
                              skoro dziecka nie chce ?
                              po to ze jakas potencjalna para chce rozowego bobasa?
                              • ashraf Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 15:32
                                No nie miałam, ale decydując się na seks liczyłam się z konsekwencjami. Na szczęście nie jestem zwierzęciem i potrafię się hamować, a żądza nie przesłania mi rozumu, potrafię uszeregować priorytety. Moje zachcianki realizuję bez szkody dla innych, co pewnie niektórym nie mieści się w głowie. Nie wdaję się w dyskusję o aborcji, bo zawsze sprowadza się to do jednego: czyjś egoizm i "ja, moje, mnie" kontra odpowiedzialność za własne dziecko, choćby tak elementarna jak donoszenie go do momentu, aż będzie w stanie zostać oddany ludziom, którzy nie mogą mieć biologicznych dzieci.
                                Ciąża niechciana to nie rak, nie spada na człowieka nagle i bez zapowiedzi - po prostu zawsze jest ewentualnością, jeżeli się współżyje. Alternatywą jest sterylizacja, ale jakoś nie walczy się o nią tak aktywnie jak o aborcję.
                                • rhaenyra Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 15:36
                                  powiedz mi slonko co ci to daje ?big_grin
                                  serio sie czujesz lepsza jak napyszczysz na forum
                                  poki co mamy 21 wiek i w cywilizowanych krajach kazda kobieta ma w niechcianej ciazy wybor i moze ciaze usunac
                                  i niezmienisz tego niezaleznie od tego co i ile napiszesz na forum
                                  wiec powiedz mi po co ?

a co do egoizmu to czym jak nie egoizmem jest swiadome zajsce w ciaze i urodzenie sobie dziecka bo sie chce dzieco miec ?
                                  czym jak nie egoizmem jest namawianie kobiet w niechcianej ciazy do rodzenia i oddawania dziecka bo jakas parka chce miec dla siebie dzidzi ?
                                  • ashraf Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 15:45
                                    A po co ty piszesz na forum, skoro nie zmieni to niczyjego życia? Odpowiedz sobie sama. Co do egoizmu par decydujących się na dziecko... cóż... chyba nie masz dziecka, skoro kojarzy ci się tylko z różowym bobasem. I nie zakładaj, że ktoś namawia ciężarne do oddawania dzieci do adopcji ze względu na oczekujące pary. Nie nie... tu nie o to chodzi. To chodzi o umiejętność wzięcia odpowiedzialności za własne postępowanie. No ale odpowiedzialność to teraz takie niemodne słowo.
                                    • rhaenyra Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 15:56
                                      a ty czytasz caly watek czy jak zwykle wybiorczo

ktos podal adopcje jako alternatywe dla aborcji
                                      i wlasnie o czekajacych parach wspomnial
                                      a na jego post odpowiedzialam ze dla mnie to by nie bylo zadne wyjscie
                                      i wolalabym usunac 10 ciaz niz oddac jedno dziecko
                                      i dalej a ta osoba rozmawialam dlaczego dla mnie aborcja jest lepszym wyjsciem

a ty nagle wpadasz i jak zwykle gadasz nie na temat
                                      wiec pytam po co wcinasz sie w rozmowe dwoch osob na konkretny temat
                                      z gadaniem o swoich zachciankach

no powiedz po co ?
                                      • ashraf Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 16:05
                                        Żebyś zobaczyła dalej niż na koniec własnego nosa. Przyda ci się.
                                        • rhaenyra Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 16:06
                                          to juz predzej tobie by sie przydalo smile
                                          • ashraf Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 16:08
                                            Ja nie mam problemu z braniem na klatę skutków własnych poczynań.
                                            • gazeta_mi_placi Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 16:21
                                              Ale aborcja to też wzięcie na siebie skutków swoich poczynań, w tym (jak sama piszesz) ewentualnych komplikacji poaborcyjnych.
                                            • rhaenyra Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 16:28
                                              za to masz dziwna tendencje do uznawania sie za jeden jedyny wzor postepowania
                                              i dajesz sobie prawo do narzucania swoich pogladow innym

no ale to juz twoj problem nie moj smile
                                              • ashraf Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 16:34
                                                O poglądach to można dyskutować w kwestii koloru butów czy orientacji seksualnej. W sprawach związanych z życiem lub zdrowiem osoby całkowicie zależnej od nas warto brać pod uwagę coś więcej niż własną wygodę.
                                                • gazeta_mi_placi Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 16:40
                                                  Od Ciebie zależny jest Twój płód (dziecko co kto woli), od innej kobiety inny płód (dziecko co kto woli) i niech każda z Was podejmuje decyzje w oparciu o swoje życie i swoje poglądy, aborcja jest ogólnie dostępna, w sumie nawet w Polsce bo granice mamy otwarte, należy się z tym pogodzić, że ludzie o innych przekonaniach mają wybór i czasem z niego korzystają.
                                                • aneta-skarpeta Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 16:44
                                                  a dlaczego nie można o tym dyskutować?

medycyna poronione płody 8 tyg traktuje jako odpady medyczne, zus nie wypłaca zasiłku medycznego

do tego kwestie prawa do aborcji dla zgwałconych- uważasz, że powinny/muszą donosic takie ciąże?

skoro stawiamy plód na równi z kobietą, to co się ma stac z kobietą, ktora musi np poddac sie operacji w czasie ciąży co bedzie skutkowało śmiercią płodu?
                                                  • ashraf Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 16:54
                                                    Gwałt, choroba czy zagrożenie życia matki to sytuacja, kiedy w grę wchodzą czynniki większej wagi. Nie bez powodu nawet w Polsce w takich sytuacjach dopuszczalna jest aborcja.
                                                  • rhaenyra Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 16:55
                                                    w teorii
                                                    w praktyce juz roznie byla
                                                  • gazeta_mi_placi Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 17:05
                                                    Ale w innych krajach niż Polska aborcję można zrobić legalnie i swobodnie do 3 miesiąca i nie trzeba zostać w tym celu zgwałconą, wystarczy nie chcieć ciąży i już możesz legalnie usunąć (jeśli chcesz), czemu to tak Cię boli? Kobiet chcących utrzymać ciążę nikt nie zmusza do aborcji.
                                                  • lauren6 Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 20:36
                                                    A wyjaśnij mi czym się różni płód z gwałtu od płodu z seksu dla przyjemności? Sposób zapłodnienia różny, ale poza tym wyglądają tak samo, nie różnią się niczym od siebie. Dlaczego jedno to wg ciebie morderstwo, a drugie juz nie?
                                                  • ashraf Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 21:00
                                                    Jedno i drugie to morderstwo, jednak w przypadku gwałtu ciąża stwarza realne, duże ryzyko ciężkich zaburzeń psychicznych matki, depresji i traumy. W tej sytuacji można (bo nikomu nie zasugerowałabym takiego rozwiązania) rozważać aborcję, choć najlepiej byłoby (jak w cywilizowanych krajach) po prostu niezwłocznie podawać każdej zgwałconej kobiecie tabletkę po.
                                                  • gazeta_mi_placi Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 21:05
                                                    Tabletka taka też działa aborcyjnie.
                                                  • ashraf Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 21:16
                                                    Masz chyba pewne braki w wiedzy.
                                  • ashraf Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 15:49
                                    Zresztą nie ma sensu dyskutować o aborcji z osobą, która przedkłada prawo matki do nawalenia się jak stodoła w 9 mcu ciąży nad prawo dziecka do uniknięcia padaczki, śmierci i niedorozwoju. Nawet te moje znajome, które poddały się aborcji nie miały takich pomysłów.
                                    Po prostu miej na tyle uczciwości żeby napisać tak jak jest: zarówno aborcja, jak i ciąża i poród wiążą się z ryzykiem utraty zdrowia i życia. Inaczej upiększasz rzeczywistość, żeby pasowała do twojej teorii.
                                    • rhaenyra Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 16:00
                                      a ty moze jeszcze raz powoli przeczytaj caly watek
                                      a jak nie rozumiesz dyskusji to jescze raz

a o tym ze wczesna aborcja jest z punktu widzenia zdrowia matki bezpieczniejsza niz porod sa odpowiednie opracowania naukowe do poczytania w necie
                                      • ashraf Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 16:03
                                        Czy gdziekolwiek to kwestionuję? Ale że konkretne ryzyko istnieje i tu i tu raczej nie zaprzeczysz.
                                        • rhaenyra Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 16:10
                                          tak istnieje
                                          istnieje tez ryzyko mnie sopel zabije jak wyjde w zimie z domu
                                          co nie zmienia faktu ze jest mniejsze i wieksze ryzyko
                                    • gazeta_mi_placi Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 16:17
                                      Nie uznaję takiego prawa, w tamtym wątku nie podobało mi się, że za upojenie alkoholem w trakcie trwania ciąży ma grozić kobiecie więzienie. Tyle w tym temacie.
                        • gazeta_mi_placi Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 15:10
                          Aborcja przeprowadzana na wczesnym etapie ciąży jest dużo mniej niebezpieczna dla zdrowia kobiety niż przejście przez całą ciążę i poród.
                          A powikłania można mieć nawet przy leczeniu zęba w znieczuleniu, w Krakowie zmarła 15-latka która leczyła zęby w narkozie w dobrym prywatnym gabinecie.
                        • lauren6 Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 15:13
                          Piszesz tak jakby poród i poronienie nie niosły za sobą tych dolegliwości. Jeszcze nie słyszałam, żeby jakaś kobieta zabiła się w wyniku depresji po aborcji, ale w przypadkach depresji poporodowych słyszałam o niejednym takim przypadku.
                          Spaprana aborcja może zakończyć się niepłodnością kobiety, ale jeśli kobiecie w czasie porodu np. pęknie macica i trzeba będzie ją usunąć będzie już ona bezpłodna.
                          Poza tym po aborcji nie występują efekty uboczne parcia. Kobieta z uszkodzoną siatkówką nie straci wzroku. Nie ma ryzyka uszkodzenia narządów wewnętrznych, które może np. skutkować wypadaniem pochwy i macicy.
                          Aborcja nie ma wpływu na późniejsze życie seksualne, bo żadna nawiedzona położna nie pociacha ci krocza od pochwy aż po pośladek.

Nie zanegujesz faktu, że wczesna aborcja niesie ze sobą o wiele mniejszy bagaż skutków ubocznych dla kobiety niż przeciętny poród.
                          • ashraf Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 15:22
                            Taaa... po depresjach poporodowych rzucają się z okien jak muchy, a po aborcji nigdzie na całym świecie ani jedna. Ok.
                            Spaprana aborcja może skończyć się śmiercią, poród też - gdzie napisałam, że jest inaczej? Nie podoba mi się tylko przedstawianie aborcji jako czystej, bezproblemowej procedury, z którą nie wiąże się najmniejsze ryzyko.
                            O parciu nie będę dyskutować, bo w cywilizowanym świecie można uniknąć nacięcia krocza, szerokiej pochwy i zmasakrowanego podwozia, istnieje coś takiego jak planowe cc! Naprawdę nie trzeba rodzić tak jak 100 lat temu.
                            • rhaenyra Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 15:31
                              napewno czystsza i mniejproblemowa niz urodzenie i oddanie do adopcji
                            • gazeta_mi_placi Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 16:12
                              Rok temu w moim mieście kobieta (co ciekawe będąca psychologiem) najpierw wyrzuciła z okna 10-piętra swoją miesięczną zdrową córeczkę, potem sama wyskoczyła. Kilka miesięcy po tym wydarzeniu samobójstwo popełnił jej mąż.
                              Nie ma co udawać, że po porodzie sam miód i malina, a depresje dotykają wyłącznie te "złe" co usunęły.
                              • ashraf Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 16:18
                                A ktoś tak twierdzi?
                                • gazeta_mi_placi Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 16:26
                                  Tak tylko mówię/piszę. Życie jest dość nieprzewidywalne i często mało sprawiedliwe.
                            • lauren6 Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 17:44
                              > O parciu nie będę dyskutować, bo w cywilizowanym świecie można uniknąć nacięcia
                              > krocza, szerokiej pochwy i zmasakrowanego podwozia, istnieje coś takiego jak p
                              > lanowe cc! Naprawdę nie trzeba rodzić tak jak 100 lat temu.

Qrde, mówmy o konkretach, a nie o bajkach dla dzieci. W Polsce albo wykładasz pieniądze na stół (to znaczy do koperty, albo na "cegiełkę" dla szpitala), albo rodzisz w bólach wiele h bez znieczulenia i kończysz z sieczką między nogami. Poza tym jeśli jako alternatywę dla wczesnej aborcji stawiasz cesarskie cięcie, to nie mamy o czym rozmawiać.
                              • ashraf Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 17:51
                                Cywilizowane rodzenie kosztuje, ale to i tak nieporównywalny koszt z tym, ile kosztuje wychowanie dziecka.
                                • lauren6 Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 17:59
                                  Podpowiem, że pokątna aborcja często wychodzi taniej niż poród po ludzku.
                                  • ashraf Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 18:05
                                    Jeśli się traktuje życie w kategoriach ceny, to faktycznie jest to dobry argument.
                                    • gazeta_mi_placi Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 20:53
                                      Czyje życie?
                • gazeta_mi_placi Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 16:14
                  Nie tylko pierwsze ciąże są usuwane, zdarzają się też aborcje u kobiet będących już matkami, dla nich ów skutek uboczny może być zaletą swoją drogą.
          • kategemi Uzasadnij proszę... 21.05.13, 10:35
            Lepiej zabić niż oddać ? Bo?....
            • gazeta_mi_placi Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 10:36
              Chyba najprościej - bo to moja macica, nie Twoja ani Pani sąsiadki i ode mnie to zależy? W Twojej macicy coś się zalęgnie Ty będziesz wówczas decydować, proste.
              Jakoś większość krajów jest w stanie to pojąć.
              • kategemi Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 11:01

> Chyba najprościej - bo to moja macica, nie Twoja ani Pani sąsiadki i ode mnie t
                > o zależy? W Twojej macicy coś się zalęgnie Ty będziesz wówczas decydować, prost
                > e.
                > Jakoś większość krajów jest w stanie to pojąć.

Jak powie morderca w sądzie: Bo to mój nóż był i moja żona zupę przesoliła proszę wysokiego sądu, i nic nikomu do tego , więc ją zaszlachtowałem , wink

A czy kobiety, które chcą urodzić uzyskają Twoje szanowne pozwolenie ? Czy będziesz je szykanować i wyśmiewać ?
                • rhaenyra Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 12:18
                  jak na razie to ty chcesz cudza macica rzadzic
                  rodzic nikomu nikt nie zabrania
                  • kategemi Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 12:40
                    Nie rządzę, pytam.
                    Nikt nikomu nie zabrania zadawać pytań.
                    Na szczęście zabrania sie mordowania.
                    • rhaenyra Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 12:43
                      aborcja w wielu krajach jest dozwolona
                      chociazby u naszych sasiadow
                      • gazeta_mi_placi Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 14:23
                        W Europie tylko Irlandia jest tym wyjątkiem gdzie jest to zabronione i oczywiście Polska. We wszystkich innych krajach europejskich i w większości stanów w USA aborcja jest legalna.
                • aandzia43 Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 14:42
                  > Jak powie morderca w sądzie: Bo to mój nóż był i moja żona zupę przesoliła pros
                  > zę wysokiego sądu, i nic nikomu do tego , więc ją zaszlachtowałem , wink

Żona mordercy nie jest jego własnością, zaś część mojego organizmu (a płód niezdolny do przeżycia na zewnątrz jest częścią mojego organizmu) jest moją własnością. Nie prosiłam losu o możliwość bycia pojemnikiem na życie poczęte, została mi ona dana na starcie. Nie przekonują mnie dywagacje religijne, a tym bardziej religianckie, o wyższej wartości miesięcznego zarodka nad moim zdrowiem i losem. Nie jestem religijna. Niechciany dar nie będzie decydował o moim losie. Pojęła?
                  Dla porządku: jestem przeciwniczką późnych aborcji. Moim kryterium dla "skrobać czy nie skrobać" jest tylko i wyłącznie zdolność odczuwania bólu przez płód.
                  • latarnia_umarlych Re: Uzasadnij proszę... 21.05.13, 17:06
                    Dobrze napisane
            • lauren6 Przestań histeryzowac 21.05.13, 17:47
              Zabić można żywą istotę, a nie tkankę w macicy. Płód w pierwszych tygodniach ciąży to jest tkanka, która nie ma żadnych uczuć, układu nerwowego. Równie dobrze "zabić" możesz nowotwór lub bolący ząb.
    • szalona-matematyczka Re: pozna aborcja 21.05.13, 15:14
      Nie ogladalam tego filmu, bo takie rzeczy nie sa na moje nerwy. Wiec nie wiem co tam konkretnie powiedziano ale napisze na temat aborcji tak: Sama mam dziecko urodzone w 7 miesiacu ciazy, ktore nawet samodzielnie oddychalo po porodzie. Kangurowalam dziecko i moge powiedziec, ze takie dziecko czuje jak kazdy czlowiek. Dziecko rozwija sie prawidlowo, nawet zadnej rehabilitacji nie trzeba. Gdybym dokonala aborcji takiego dziecka to ono by lezalo po porodzie, zylo i zylo (bo w koncu oddychalo) i nie wiem co by lekarze zrobili by umarlo (nie dali jedzenia? zastrzyk ?.......). Na odddziale wczesniakow widzialam dzieci z 6 miesiaca i nawet z koncowki 5 miesiaca ciazy - wszzystkie przezyly i maja sie dobrze. One naprawde wygladaly i zachowywaly sie jak niemowleta, male, ale ludzie dzieci. Nie byly to zlepki komorek. Nie rozumiem tez dlaczego kobiety nie zdecyduja sie na adopcje, skoro dziecka nie chca. Dla mnie aborcja na kazdym etapie to morderstwo. Nie zgadzam sie tez z twierdzeniem: "Moje dziecko wiec ja decyduje co z nim zrobic". Po pierwsze: czlowiek w kazdym wieku to nie przedmiot i nie nalezy do nikogo, po drugie: nawet z punktu genetycznego dziecko nosi w sobie tylko 50 % materialu genetycznego matki, zas 50 % ojca, ktorego czesto o zdanie sie nie pyta. Aborcja to wg mnie zabojstwo.
      P.S. Nie jestem wierzaca katoliczka ale moja postawa wynika z szacunku do zycia.
      • gazeta_mi_placi Re: pozna aborcja 21.05.13, 15:22
        >Po pierwsze: czlowiek w kazdym wieku to nie przedmiot i nie nalezy do nikogo.

Zatem kobieta w ciąży też nie należy do płodu i jak chce może go usunąć poza obręb własnego organizmu.
        • szalona-matematyczka Re: pozna aborcja 21.05.13, 16:18

> Zatem kobieta w ciąży też nie należy do płodu i jak chce może go usunąć poza ob
          > ręb własnego organizmu.

Gazeto, trollu, usuniecie rownoznaczne jest smierci - co wie kazdy, nawet taki debilny troll jak ty. W tym momencie nalezy wzoac na siebie odpowiedzialnosc za zycie bezbronnego malego czlowieka, ktory potrzebuje naszej macicy by zyc. Po porodzie moze nas zastapic inna matka, wiec oddajemy dziecko do adopcji. Niemowlak, do ktorego ktorego matka biologiczna zrzekla sie prawa, bedzie bardzo szybko adoptowany.
          • gazeta_mi_placi Re: pozna aborcja 21.05.13, 16:23
            Mam dwie zdrowe nerki, a być może (raczej na pewno niestety) gdzieś w szpitalu umiera teraz czyjeś dziecko (lub dorosły) które mojej nerki potrzebuje (zdrowa osoba bez jednej nerki może spokojnie żyć). Gdzie mam się zgłosić? W końcu na pewno gdzieś teraz żyje osoba potrzebująca do życia mojej zdrowej nerki, źle się czuję mając dwie zdrowe nerki skoro jakaś osoba bez niej umrze sad
            • aandzia43 Re: pozna aborcja 22.05.13, 09:33
              Hehehe wink Nie całkiem argumentacja Gazety to tylko kazuistyczny żarcik - konflikt interesów między płodem i właścicielką macicy jest (obok korzyści, rzecz jasna). Tak to urządziła natura i wymaganie od właścicielki macicy heroizmu (czy chociażby istotnego poświęcenia) w imię życia zarodka (czy tym bardziej tylko zygoty) jest cokolwiek... wbrew Naturze wink I to jest baza. Reszta to już nadbudowa i co tam sobie która kobieta w konkretnej sytuacji (nie ex katedra, na sucho) wymyśli, wymarzy i postanowi to już jest jej sprawa.
      • agunia777 Re: pozna aborcja 21.05.13, 21:11
        szalona_matematyczka
        POPIERAM.
    • joanekjoanek Re: pozna aborcja 21.05.13, 17:09
      Jak odbierałam wyniki amniopunkcji, to byłam gdzieś pod koniec 19. tygodnia. Gdyby płód był wadliwy, tobym go usunęła, i nie chciałabym, żeby lekarz się w tym momencie kierował emocjami tłumu, albo choćby naturalnymi emocjami matek. Oczywiście wolałabym, żeby istniała stuprocentowa diagnostyka możliwa wcześniej. Ale nie istnieje, nie mogłam wcześniej wiedzieć na pewno, czy płód nie jest uszkodzony.
      Głupie takie gadki, że mordercy i że jak oni mogą. Zdecydowanie bardziej mordercami są "lekarze" Agaty Lamczak niż ludzie wykonujący "późne aborcje" ze wskazań.
      • lauren6 Re: pozna aborcja 21.05.13, 17:52
        Ze wskazań to co innego. Też uważam, że lepiej wywołać wcześniejszy poród w 20-tym tygodniu ciąży niż hodować do naturalnego rozwiązania płód z zespołem Patou czy Edwardsa, by potem takie dziecko tygodniami umierało w męczarniach pod respiratorem. Nie chodzi tu nawet o komfort psychiczny rodziców, ale o zaoszczędzenie cierpień takiemu dziecku.

Nie zmienia to faktu, że w podlinkowanym filmie jest przedstawiona historia pani, która była zdrowym płodem i przeżyła aborcje w 30tc. Takie aborcje są dla mnie obrzydliwe.
    • rosapulchra-0 Re: pozna aborcja 21.05.13, 19:58
      Nigdy, ale to nigdy nie myślałam o aborcji. Zaliczyłam trzy wpadki, które powoli wkraczają w dorosły wiek. Za każdym razem, gdy dowiadywałam się o ciąży, to pierwszą rzeczą, jaka mi przychodziła do głowy, to zrobić wszystko, aby szczęśliwie moje dziecko donosić do porodu.
      Zdaję sobie sprawę, że są wyjątkowe sytuacje, których jedynym rozwiązaniem jest aborcja, ale nie brałam, nie biorę i na pewno nie będę brać pod uwagę aborcji we własnym przypadku. I tak - aborcja jest dla mnie morderstwem.
      • gazeta_mi_placi Re: pozna aborcja 21.05.13, 20:55
        Dla mnie morderstwem też jest doprowadzenie do pęknięcia żylaka, taki żylak ma unikalny kod DNA i też chce żyć.
        • ashraf Re: pozna aborcja 21.05.13, 21:01
          Gdyby nie to, że jesteś trollem, to uwierzyłabym, że naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy płodem a żylakiem wink
          • rosapulchra-0 Re: pozna aborcja 22.05.13, 15:02
            Gazeciarz spróbował zabłysnąć i jak widać, udało mu się to bajecznie big_grin
    • princess_yo_yo bez histerii 21.05.13, 21:40
      to do wszystkich ktorzy tutaj sa oburzeni w jaki sposob w materiale wyglada rozmowa na temat procedury.
      pani 'prowokatorka' - zabieg o jakim rozmawiamy jest legalny I rozumiem ze bohaterka materialu w kazdym przypadku przychodzi do kliniki gdzie przechodzi cala procedure ktora prowadzi do kawalka konsultacji z lekarzami ktora widzimy - oczywiscie wygodnie wszystko wczesniej I pozniej magicznie znika wiec moze sie wydawac ze pacjentka co dopiero usiadla I zaczela rozmowe na temat swoich checi, sytuacji I potrzeb 30 sekund temu. buahahaha

w kazdym przypadku lekarz rozmawia z kobieta ktora jest zdecydowana na pozna aborcje z jakiegokolwiek powodu jakim wczesniej podzielila sie z personelem. czego oczekujecie, ze lekarz ma zaczac sobie rwac wlosy z glowy ze ktos przyszedl do gabinetu I mial czelnosc chciec sie poddac procedurze ktora jest w ofercie medycznej placowki? powinni na nasza 'bohaterke pro life' pokrzyczec, przekonac do urodzenia, adopcji, uderzyc w modly, oczynic urok, wyzwac od morderczyn?

serio, oburzone jematki, czego oczekujecie od osob ktore tam sa pokazane full frontal? podczas gdy bohaterka walczaca o jedynie sluszna sprawe kieruje rozmowa w taki a nie inny sposob I kryje sie za kamera?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka