Dodaj do ulubionych

Do znajacych j.wloski

27.05.13, 08:19

Moglaby mu ktoras napisac krotkie zyczenia z okazji slubu w tym jezyku?

“ja jestem bezmezna -maz pije sluzbowo 3 dzien i ma kompletnie w nosie co ja mam na sobie“
Autorem powyzszego zdania jest Moofka.
Obserwuj wątek
    • arista80 Re: Do znajacych j.wloski 27.05.13, 10:00
      Proponuję Tantissimi auguri affinché questo giorno sia l’inizio di un felice e lungo futuro insieme

Serdeczne życzenia aby ten dzień stał się początkiem długiej i szczęśliwej przyszłości spędzonej razem.
      • edelstein Re: Do znajacych j.wloski 27.05.13, 10:15

Dzieki wielkie
    • jak_matrioszka Do znajacych j.wloski - wymowa 27.05.13, 14:49
      To ja tez mam pytanie, jesli moge liczyc na czyjas pomoc: jak sie wymawia nazwisko Fibonacci?
      • edelstein Re: Do znajacych j.wloski - wymowa 27.05.13, 14:55

Podejrzewam,ze Fibonaczci z Malo slyszalnym ostatnim c.Mojej kolezanki nazwisko tez cci na koncu i tak sie wymawia.
        • jak_matrioszka Re: Do znajacych j.wloski - wymowa 27.05.13, 15:04
          Ja tez tak podejrzewam, ale regul wymowy wloskiego nie znam, dlatego pytam.
      • nickbezznaczenia Re: Do znajacych j.wloski - wymowa 27.05.13, 15:05
        Proszę:

pl.forvo.com/word/fibonacci/#it
        pl.forvo.com/word/leonardo_fibonacci/#it
        • jak_matrioszka Re: Do znajacych j.wloski - wymowa 27.05.13, 15:13
          Dziekuje bardzo smile
    • allatatevi1 Re: Do znajacych j.wloski 27.05.13, 15:19
      Auguri e figli maschi wink oczywiście żartuję!! Kiedyś takie życzenia były w użyciu, dziś to byłoby okropne faux pas!
      • arista80 Re: Do znajacych j.wloski 27.05.13, 15:38
        > Auguri e figli maschi wink
        >
        Tak mi powiedział gin gdy potwierdzał ciążę. Pootem okazało się że córkasmile)

A co do życzeń jeszcze to moja teściowa prowadzi sklep ze sprzętem domowym i można u niej rónież robić listy prezentów ślubnych. Z tego co widzę to na wizytówkach najczęściej pisze się "Auguri", "Tantissimi auguri", "Auguri di felicita'". Nikomu nie chce wysilać się na więcej, czasem wprost błagają teściową by ona coś wymyśliła.
        • allatatevi1 Re: Do znajacych j.wloski 27.05.13, 17:35
          smile))
          Podobno w Bergamo podobno mówią:

"beata quela spusa che la prima l'è na tusa" co oznacza że dziewczynka jako pierwsze dziecko przynosi szczęście.

No nie, ci klienci którzy proszą o ułożenie życzeń Twoją teściową to już totalne przegięcie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka