edelstein 27.05.13, 08:19 Moglaby mu ktoras napisac krotkie zyczenia z okazji slubu w tym jezyku? “ja jestem bezmezna -maz pije sluzbowo 3 dzien i ma kompletnie w nosie co ja mam na sobie“ Autorem powyzszego zdania jest Moofka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arista80 Re: Do znajacych j.wloski 27.05.13, 10:00 Proponuję Tantissimi auguri affinché questo giorno sia l’inizio di un felice e lungo futuro insieme Serdeczne życzenia aby ten dzień stał się początkiem długiej i szczęśliwej przyszłości spędzonej razem. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Do znajacych j.wloski - wymowa 27.05.13, 14:49 To ja tez mam pytanie, jesli moge liczyc na czyjas pomoc: jak sie wymawia nazwisko Fibonacci? Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Do znajacych j.wloski - wymowa 27.05.13, 14:55 Podejrzewam,ze Fibonaczci z Malo slyszalnym ostatnim c.Mojej kolezanki nazwisko tez cci na koncu i tak sie wymawia. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Do znajacych j.wloski - wymowa 27.05.13, 15:04 Ja tez tak podejrzewam, ale regul wymowy wloskiego nie znam, dlatego pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Do znajacych j.wloski - wymowa 27.05.13, 15:05 Proszę: pl.forvo.com/word/fibonacci/#it pl.forvo.com/word/leonardo_fibonacci/#it Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Do znajacych j.wloski - wymowa 27.05.13, 15:13 Dziekuje bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
allatatevi1 Re: Do znajacych j.wloski 27.05.13, 15:19 Auguri e figli maschi oczywiście żartuję!! Kiedyś takie życzenia były w użyciu, dziś to byłoby okropne faux pas! Odpowiedz Link Zgłoś
arista80 Re: Do znajacych j.wloski 27.05.13, 15:38 > Auguri e figli maschi > Tak mi powiedział gin gdy potwierdzał ciążę. Pootem okazało się że córka) A co do życzeń jeszcze to moja teściowa prowadzi sklep ze sprzętem domowym i można u niej rónież robić listy prezentów ślubnych. Z tego co widzę to na wizytówkach najczęściej pisze się "Auguri", "Tantissimi auguri", "Auguri di felicita'". Nikomu nie chce wysilać się na więcej, czasem wprost błagają teściową by ona coś wymyśliła. Odpowiedz Link Zgłoś
allatatevi1 Re: Do znajacych j.wloski 27.05.13, 17:35 )) Podobno w Bergamo podobno mówią: "beata quela spusa che la prima l'è na tusa" co oznacza że dziewczynka jako pierwsze dziecko przynosi szczęście. No nie, ci klienci którzy proszą o ułożenie życzeń Twoją teściową to już totalne przegięcie... Odpowiedz Link Zgłoś