Dodaj do ulubionych

Dominikana, która była? warto?

09.06.13, 18:18
z jakim biurem? możecie polecić konkretny hotel?
Obserwuj wątek
    • bi_scotti Re: Dominikana, która była? warto? 09.06.13, 18:28
      Lubie siec Barcelo (hiszpanska), maja kilka resorts na Dominikanie.
      • gaskama Re: Dominikana, która była? warto? 09.06.13, 18:33
        Barcelo znam z Hiszpanii. Były bardzo przyjemne. Ale na Dominikanie nie byłam.
        • wtopek Re: Dominikana, która była? warto? 09.06.13, 19:07
          zimą dobre miejsce na wygrzanie się miejsce, ale jeśli chodzi o Karaiby to zastanów się nad Margaritą albo Bahamami, tam są rafy smile
          • myelegans Re: Dominikana, która była? warto? 09.06.13, 19:20
            Jak chcesz siedziec w resorcie to jedz, jak chcesz sie poszwedac, to sie nie poszwedasz, bo poza resorts robi sie nieciekawie i zwyczajnie niebezpiecznie.
            Bylam z grupa kolezanek-biegaczek, wyszlysmy pobiegac poza granice resort i bylysmy zaczepiane, w koncu policjant sie zatrzymal i powiedzial zebysmy wracaly do hotelu jak nie chcemy klopotow. W resorts czuje sie klaustrofobicznie, na plazy po 3 dniu dostaje fiksum-dyrdum, ale co kto lubi.
            Jak juz to lepsze sa Bermudy, mozna wynajac skuter, albo samochod, albo rower i poszwedac sie po calej wyspie. Powtykac nos to tu, to tam....
            Tak samo fajna jest Costa Rica. Duzo do zrobienia, zobaczenia, wedrowki po canopy, pod wulkany, duzo natury.

Z biurami podrozy nie pomoge, bo nie korzystamy.
            • adwarp Re: Dominikana, która była? warto? 10.06.13, 21:18
              przez ostatnie trzy wakacyjne sezony podróżowaliśmy zatrzymując się co noc w innym miejscu, było to super, ale w tym roku chcemy bardziej stacjonarniesmile
              oczywiście super byłoby wyjść do ludzi i posiedzieć w jakiś "poza hotelowych" knajpkach smile
      • riki_i Re: Dominikana, która była? warto? 09.06.13, 20:28
        bi_scotti napisała:

> Lubie siec Barcelo (hiszpanska), maja kilka resorts na Dominikanie.

Eee tam, byłem w Barcelo Punta Goleta Beach Resort i dupy nie urywało. W ogóle lecieć na Dominikanę podczas polskiego lata, to trzeba mieć narąbane w głowie - lot kilkanaście godzin, a na miejscu słońce parzące tak, że filtr 40 niezbędny. Dominikana ma sens w zimie, no, ale Polacy latają w lipcu/sierpniu, bo to kompletnie poza sezonem i , Panie dzieju, tanio tanio tanio big_grin
        • adwarp Re: Dominikana, która była? warto? 09.06.13, 20:54
          to co proponujesz na lipiec/sierpień?
          • wtopek Re: Dominikana, która była? warto? 09.06.13, 21:42
            lipiec/sierpień to na Karaibach porad deszczowa i początek sezonu huraganów

podobnie w Kenii czy Sri Lance gdzie masz wtedy monsun

o tej porze roku masz rzut beretem cały basen Morza Sródziemnego zamiast wątpliwe lansowanie się na Dominikanie w najniższym sezonie smile))
          • riki_i Re: Dominikana, która była? warto? 09.06.13, 21:49
            Basen Morza Śródziemnego, Grecja, Hiszpania, Włochy.... Tam gdzie się leci do 4h samolotem.

A dalekie podróże wykup na zimę, TUI i Rainbow Tours będą latać Dreamlinerami bez międzylądowań z Warszawy na Sri Lankę, do Bangkoku, Cancun i Varadero. Będziesz miała lato w zimie po zaledwie 8,5 h lotu (Sri Lanka).
            • olena.s Re: Dominikana, która była? warto? 09.06.13, 22:31
              O, Sri Lanke polecam gorąco! Byłam w sierpniu i pogoda była dobra - nie wiem, może mi się trafilo? Fantastyczne zabytki, świątynie, lotosy, sierociniec słoni, kamienie półszlachetne, jedwab, ocean. A, i jeszcze jaszurki, rzeki z mangrowcami i krokodyle.
            • adwarp Re: Dominikana, która była? warto? 10.06.13, 21:14
              mam problem i pewne ograniczenia, czyli wakacje letnie i ferie zimowe, te drugie lubię spędzać tam gdzie zimno i śnieg puszysty, dlatego na piaszczyste plaże i nad turkusową wodę mogę jeździć w lipcu lub sierpniu.

Hiszpania jest na naszej liście wakacyjnej, ale tak mnie to kusi...
              https://1.bp.blogspot.com/-wkA9XWPnWHA/TqOPhuNGjRI/AAAAAAAAAQ4/iFOk5hfgLn0/s1600/Playa+Punta+Cana+1.jpg
              • gonabe Re: Dominikana, która była? warto? 12.09.13, 16:10
                Jak Cię kusi to jedź smile w hiszpanii w lato też jest 40 stopni i słońce jest jak lampa. W zasadzie przez okres połowa lipca i sierpień albo siedzieliśmy w domu ( klima) jak przez chwile bawiłam się z małą w ogrodzie to od razu basen, chłodno się robiło dopiero około 21 i wtedy można było coś zjeść i w ogóle wrócić do życia smile a no i plaże hiszpanii to jednak nie plaże karaibskie... No chyba że pojedziesz do Galicji ale tam jest lato chłodniejsze i czasem pada... a na południu lampa ogromna... Przez całe wakacje byliśmy tylko kilka razy na plaży, bo za ciepło a morze miało jakieś 30 stopni smile więc nie wiele dawało orzeźwienia... Dopiero teraz robi się przyjemniej tak 25 stopni, to się chce gdzieś wyjść..
          • claudel6 Re: Dominikana, która była? warto? 10.06.13, 00:00
            hmm.. może na poczatek kup sobie atlas. albo globus. zobaczysz, ile jest miejsc do wyboru (tylko unikaj tych blisko równika).
    • edelstein Re: Dominikana, która była? warto? 09.06.13, 19:31
      Punta Cana
      Hotel Catalonia Royal Bavaro.
      Plus,nie trzeba tluc sie daleko,bo punta cana lezy niedaleko lotniska.Wybierajac resorty po drugiej stronie trzeba sie liczyc z 3h podroza z lotniska dziurawymi drogami wsrod blaszanych bud.Niezbyt przyjemne.
      Uwazam,ze warto,als czlowiekowi potem wszystkie inne kurorty na ziemi wydaja sie niewystarczajace i ciagnie znow na dom rep.

“ja jestem bezmezna -maz pije sluzbowo 3 dzien i ma kompletnie w nosie co ja mam na sobie“
      Autorem powyzszego zdania jest M.
    • buuenos Re: Dominikana, która była? warto? 09.06.13, 22:27
      Bylam 10 lat temu na Puerto Plata,nazwy resortu dokladnie nie pamietam,Playa Dorato???? nie wiem.bylo cudownie.Lecialam z niemieckim LTU.Jakies 10-11 godz. z Frankfurtu.Polecam bo i plaze z bialym piaskiem i te palmy pochylone w strone wodysmile Pozniej odkrylam Azje i zostalam wierna,glownie Sri Lanka,polecam rowniezsmile
    • hermenegilda_zenia Re: Dominikana, która była? warto? 09.06.13, 23:48
      Mnie zawsze rozwala fakt, że Polacy nie mają pojęcia gdzie i kiedy jadą - Karaiby w porze huraganów, Azja w czasie monsunów/pory deszczowej i tego typu kwiatki. Jakaś totalna paranoja.
      • claudel6 Re: Dominikana, która była? warto? 10.06.13, 00:01
        bo niestety pieniądze nie idą w parze z wiedzą. albo przynajmniej umiejętnością jej zdobycia (co jest dośc trywialne w czasach internetu).
        • duola77 Re: Dominikana, która była? warto? 10.06.13, 00:07
          smile
          • bi_scotti Re: Dominikana, która była? warto? 10.06.13, 02:06
            Z PL na Dominikane daleko ale ... zadnych huraganow, por deszczowych czy innych oberwan chmur latem (szczegolnie lipiec) nie potwierdzam. Bylam w lipcu i sierpniu, mam mnostwo znajomych latajacych tam w tych miesiacach - pogoda jest OK. Podobnie nie potwierdzam obiekcji zgloszonych przez Myelegans - chodzilismy po okolicznych miejscowosciach bez zadnych problemow, rowniez wieczorami, bywalismy w lokalnych pubs i na lokalnych discos, jedyne osoby, z ktorymi bywaly problemy (halas, too much %%%%) to byli nasi rodzimi Quebecois tudziez Niemcy, reszta towarzystwa byla bezproblemowa. Osobiscie wole Kube niz Diminikane ale to z powodu jazz clubs i komunistycznych sentymentow wink
            • feleedia nie ośmieszaj się 10.06.13, 07:29
              www.zagle.pogodynka.pl/index.php/pogoda-na-akwenach-swiata/karaiby
              Rozumiem, że wtedy jest taniej i cię stać, ale nie dorabiaj do tego nieprawdziwych teorii.
              • edelstein Re: nie ośmieszaj się 10.06.13, 13:51
                No wlasnie,nie osmieszaj sie.Zamiast wyszukiwac strony o pogodzie na Dom.rep wez sie do roboty,bedziesz mogla pojechac i sie wypowiedziec z autopsji.

“ja jestem bezmezna -maz pije sluzbowo 3 dzien i ma kompletnie w nosie co ja mam na sobie“
                Autorem powyzszego zdania jest M.
      • olena.s Re: Dominikana, która była? warto? 10.06.13, 17:43
        No, zauważ, że wiele osób może jeżdzić tylko w terminach wakacji szkolnych...
        Ale faktycznie, doradzam czytanie danych klimatycznych. Warto unikać ściany deszczu przez dni dni z pięciu, za kgtóre gdzieś tam słono płacimy, za to porę umiarkowanie deszczową w gorących miejscach polecam - godzina deszczu co drugi dzień i zbicie temperatury z 40 do 35 jest raczej warta zainteresowania.
    • edelstein Zalosne 10.06.13, 13:45

Dziewczyna spytala sie kto byl i czy warto pojechac na domrep,a dowiedziala sie,ze jest nie znajaca sie na globusie,glupia baba,ktota chce zaoszczedzic i wogole pieniadze to nie ida w parze z intelektem.
      U niektorych ani intelektu,ani kasy,to sie musza wyzyc,bo zazdrosc skreca.
      Autorko jedz jesli masz ochote.Pora deszczowa,ktora cie tak strasza objawiala sie 20min opadem deszczu przez caly dzien.Komary kasaly w sezonie i potongue_out
      • wtopek czerwiec 2012 10.06.13, 14:05
        20 mm deszczu big_grin

www.wprost.pl/ar/256153,1/Dominikana-szykuje-sie-na-huragan/
        • edelstein Re: czerwiec 2012 10.06.13, 14:17

No widzisz,a ja trabe powietrzna przezylam na Kaszubach.Ciekawe co z tymi co jezdza bad polskie morze,tam to wszystko jest mozliwe od upalow po 10stopni,grad I trzesienie ziemi tez Satongue_out
          A teraz mode tak cos z wlasnych wspomnien,bo jak tak poczytac wujla google to wszedzie bywa niebezpiecznie.Tsunami w Tajlandii tez tak znienacka bylotongue_out
          • bi_scotti 10 czerwca 2013 10.06.13, 15:13
            www.theweathernetwork.com/maps/current-weather/dominican-republic
            Co bylo a nie jest nie pisze sie w rejestr tongue_out
            Oczywiscie, za tydzien moze gdzies na kogos spasc meteoryt, nawet i w Punta Cana albo Radomiu, ale pogodowo bym nie panikowala w temacie Dominican Rep. W sierpniu jest tam najczesciej tragicznie cieplo i nie wszyscy to lubia, poza tym 2013 moze akurat byc inny smile
            • zuzik30 a ja do Tajlandii 10.06.13, 16:50
              Nie przejmuj sie komentarzami autorko watku, ja tez jestem ograniczona wiesniara i lece w sezonie monsunow do Tajlandii. O dziwo, widze w tym mnostwo zalet:
              1. Puste plaze
              2. Ceny o polowe nizsze niz w sezonie
              3.Przecietnie 4 godziny slonca dziennie (przerazeniem napawa mnie zar lejacy sie z nieba od rana do wieczora)
              4. Roslinnosc w pelnym rozkwicie
              5.Mozliwosc spotkania rekinow wielorybich w czasie nurkowania (tylko w czasie pory deszczowej)
              A tsunami uderzylo jak wszyscy wiedza w srodku "wysokiego sezonu"
              • wtopek Re: a ja do Tajlandii 10.06.13, 19:36
                no to będziesz miała żar i 100% wilgotność

no i ja wszyscy wiedzą w Tajlandii w porze suchej wszystko wysuszone i wypalone, roślinność więdnie big_grin

czego się nie robi dla tanioch i jakie ydeologie można tworzyć big_grin
                • edelstein Re: a ja do Tajlandii 10.06.13, 20:35
                  Widac,ze zal ci d...sciska.
    • adwarp Re: Dominikana, która była? warto? 10.06.13, 21:19
      ja tylko zapytałam, która była i może polecić., rozumiem, że te które nie były nie polecają wink

wszystkim dziękujęsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka