adwarp 09.06.13, 18:18 z jakim biurem? możecie polecić konkretny hotel? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bi_scotti Re: Dominikana, która była? warto? 09.06.13, 18:28 Lubie siec Barcelo (hiszpanska), maja kilka resorts na Dominikanie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Dominikana, która była? warto? 09.06.13, 18:33 Barcelo znam z Hiszpanii. Były bardzo przyjemne. Ale na Dominikanie nie byłam. Odpowiedz Link Zgłoś
wtopek Re: Dominikana, która była? warto? 09.06.13, 19:07 zimą dobre miejsce na wygrzanie się miejsce, ale jeśli chodzi o Karaiby to zastanów się nad Margaritą albo Bahamami, tam są rafy Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Dominikana, która była? warto? 09.06.13, 19:20 Jak chcesz siedziec w resorcie to jedz, jak chcesz sie poszwedac, to sie nie poszwedasz, bo poza resorts robi sie nieciekawie i zwyczajnie niebezpiecznie. Bylam z grupa kolezanek-biegaczek, wyszlysmy pobiegac poza granice resort i bylysmy zaczepiane, w koncu policjant sie zatrzymal i powiedzial zebysmy wracaly do hotelu jak nie chcemy klopotow. W resorts czuje sie klaustrofobicznie, na plazy po 3 dniu dostaje fiksum-dyrdum, ale co kto lubi. Jak juz to lepsze sa Bermudy, mozna wynajac skuter, albo samochod, albo rower i poszwedac sie po calej wyspie. Powtykac nos to tu, to tam.... Tak samo fajna jest Costa Rica. Duzo do zrobienia, zobaczenia, wedrowki po canopy, pod wulkany, duzo natury. Z biurami podrozy nie pomoge, bo nie korzystamy. Odpowiedz Link Zgłoś
adwarp Re: Dominikana, która była? warto? 10.06.13, 21:18 przez ostatnie trzy wakacyjne sezony podróżowaliśmy zatrzymując się co noc w innym miejscu, było to super, ale w tym roku chcemy bardziej stacjonarnie oczywiście super byłoby wyjść do ludzi i posiedzieć w jakiś "poza hotelowych" knajpkach Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Dominikana, która była? warto? 09.06.13, 20:28 bi_scotti napisała: > Lubie siec Barcelo (hiszpanska), maja kilka resorts na Dominikanie. Eee tam, byłem w Barcelo Punta Goleta Beach Resort i dupy nie urywało. W ogóle lecieć na Dominikanę podczas polskiego lata, to trzeba mieć narąbane w głowie - lot kilkanaście godzin, a na miejscu słońce parzące tak, że filtr 40 niezbędny. Dominikana ma sens w zimie, no, ale Polacy latają w lipcu/sierpniu, bo to kompletnie poza sezonem i , Panie dzieju, tanio tanio tanio Odpowiedz Link Zgłoś
adwarp Re: Dominikana, która była? warto? 09.06.13, 20:54 to co proponujesz na lipiec/sierpień? Odpowiedz Link Zgłoś
wtopek Re: Dominikana, która była? warto? 09.06.13, 21:42 lipiec/sierpień to na Karaibach porad deszczowa i początek sezonu huraganów podobnie w Kenii czy Sri Lance gdzie masz wtedy monsun o tej porze roku masz rzut beretem cały basen Morza Sródziemnego zamiast wątpliwe lansowanie się na Dominikanie w najniższym sezonie )) Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Dominikana, która była? warto? 09.06.13, 21:49 Basen Morza Śródziemnego, Grecja, Hiszpania, Włochy.... Tam gdzie się leci do 4h samolotem. A dalekie podróże wykup na zimę, TUI i Rainbow Tours będą latać Dreamlinerami bez międzylądowań z Warszawy na Sri Lankę, do Bangkoku, Cancun i Varadero. Będziesz miała lato w zimie po zaledwie 8,5 h lotu (Sri Lanka). Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Dominikana, która była? warto? 09.06.13, 22:31 O, Sri Lanke polecam gorąco! Byłam w sierpniu i pogoda była dobra - nie wiem, może mi się trafilo? Fantastyczne zabytki, świątynie, lotosy, sierociniec słoni, kamienie półszlachetne, jedwab, ocean. A, i jeszcze jaszurki, rzeki z mangrowcami i krokodyle. Odpowiedz Link Zgłoś
adwarp Re: Dominikana, która była? warto? 10.06.13, 21:14 mam problem i pewne ograniczenia, czyli wakacje letnie i ferie zimowe, te drugie lubię spędzać tam gdzie zimno i śnieg puszysty, dlatego na piaszczyste plaże i nad turkusową wodę mogę jeździć w lipcu lub sierpniu. Hiszpania jest na naszej liście wakacyjnej, ale tak mnie to kusi... Odpowiedz Link Zgłoś
gonabe Re: Dominikana, która była? warto? 12.09.13, 16:10 Jak Cię kusi to jedź w hiszpanii w lato też jest 40 stopni i słońce jest jak lampa. W zasadzie przez okres połowa lipca i sierpień albo siedzieliśmy w domu ( klima) jak przez chwile bawiłam się z małą w ogrodzie to od razu basen, chłodno się robiło dopiero około 21 i wtedy można było coś zjeść i w ogóle wrócić do życia a no i plaże hiszpanii to jednak nie plaże karaibskie... No chyba że pojedziesz do Galicji ale tam jest lato chłodniejsze i czasem pada... a na południu lampa ogromna... Przez całe wakacje byliśmy tylko kilka razy na plaży, bo za ciepło a morze miało jakieś 30 stopni więc nie wiele dawało orzeźwienia... Dopiero teraz robi się przyjemniej tak 25 stopni, to się chce gdzieś wyjść.. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Dominikana, która była? warto? 10.06.13, 00:00 hmm.. może na poczatek kup sobie atlas. albo globus. zobaczysz, ile jest miejsc do wyboru (tylko unikaj tych blisko równika). Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Dominikana, która była? warto? 09.06.13, 19:31 Punta Cana Hotel Catalonia Royal Bavaro. Plus,nie trzeba tluc sie daleko,bo punta cana lezy niedaleko lotniska.Wybierajac resorty po drugiej stronie trzeba sie liczyc z 3h podroza z lotniska dziurawymi drogami wsrod blaszanych bud.Niezbyt przyjemne. Uwazam,ze warto,als czlowiekowi potem wszystkie inne kurorty na ziemi wydaja sie niewystarczajace i ciagnie znow na dom rep. “ja jestem bezmezna -maz pije sluzbowo 3 dzien i ma kompletnie w nosie co ja mam na sobie“ Autorem powyzszego zdania jest M. Odpowiedz Link Zgłoś
buuenos Re: Dominikana, która była? warto? 09.06.13, 22:27 Bylam 10 lat temu na Puerto Plata,nazwy resortu dokladnie nie pamietam,Playa Dorato???? nie wiem.bylo cudownie.Lecialam z niemieckim LTU.Jakies 10-11 godz. z Frankfurtu.Polecam bo i plaze z bialym piaskiem i te palmy pochylone w strone wody Pozniej odkrylam Azje i zostalam wierna,glownie Sri Lanka,polecam rowniez Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: Dominikana, która była? warto? 09.06.13, 23:48 Mnie zawsze rozwala fakt, że Polacy nie mają pojęcia gdzie i kiedy jadą - Karaiby w porze huraganów, Azja w czasie monsunów/pory deszczowej i tego typu kwiatki. Jakaś totalna paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Dominikana, która była? warto? 10.06.13, 00:01 bo niestety pieniądze nie idą w parze z wiedzą. albo przynajmniej umiejętnością jej zdobycia (co jest dośc trywialne w czasach internetu). Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Dominikana, która była? warto? 10.06.13, 02:06 Z PL na Dominikane daleko ale ... zadnych huraganow, por deszczowych czy innych oberwan chmur latem (szczegolnie lipiec) nie potwierdzam. Bylam w lipcu i sierpniu, mam mnostwo znajomych latajacych tam w tych miesiacach - pogoda jest OK. Podobnie nie potwierdzam obiekcji zgloszonych przez Myelegans - chodzilismy po okolicznych miejscowosciach bez zadnych problemow, rowniez wieczorami, bywalismy w lokalnych pubs i na lokalnych discos, jedyne osoby, z ktorymi bywaly problemy (halas, too much %%%%) to byli nasi rodzimi Quebecois tudziez Niemcy, reszta towarzystwa byla bezproblemowa. Osobiscie wole Kube niz Diminikane ale to z powodu jazz clubs i komunistycznych sentymentow Odpowiedz Link Zgłoś
feleedia nie ośmieszaj się 10.06.13, 07:29 www.zagle.pogodynka.pl/index.php/pogoda-na-akwenach-swiata/karaiby Rozumiem, że wtedy jest taniej i cię stać, ale nie dorabiaj do tego nieprawdziwych teorii. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: nie ośmieszaj się 10.06.13, 13:51 No wlasnie,nie osmieszaj sie.Zamiast wyszukiwac strony o pogodzie na Dom.rep wez sie do roboty,bedziesz mogla pojechac i sie wypowiedziec z autopsji. “ja jestem bezmezna -maz pije sluzbowo 3 dzien i ma kompletnie w nosie co ja mam na sobie“ Autorem powyzszego zdania jest M. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Dominikana, która była? warto? 10.06.13, 17:43 No, zauważ, że wiele osób może jeżdzić tylko w terminach wakacji szkolnych... Ale faktycznie, doradzam czytanie danych klimatycznych. Warto unikać ściany deszczu przez dni dni z pięciu, za kgtóre gdzieś tam słono płacimy, za to porę umiarkowanie deszczową w gorących miejscach polecam - godzina deszczu co drugi dzień i zbicie temperatury z 40 do 35 jest raczej warta zainteresowania. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Zalosne 10.06.13, 13:45 Dziewczyna spytala sie kto byl i czy warto pojechac na domrep,a dowiedziala sie,ze jest nie znajaca sie na globusie,glupia baba,ktota chce zaoszczedzic i wogole pieniadze to nie ida w parze z intelektem. U niektorych ani intelektu,ani kasy,to sie musza wyzyc,bo zazdrosc skreca. Autorko jedz jesli masz ochote.Pora deszczowa,ktora cie tak strasza objawiala sie 20min opadem deszczu przez caly dzien.Komary kasaly w sezonie i po Odpowiedz Link Zgłoś
wtopek czerwiec 2012 10.06.13, 14:05 20 mm deszczu www.wprost.pl/ar/256153,1/Dominikana-szykuje-sie-na-huragan/ Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: czerwiec 2012 10.06.13, 14:17 No widzisz,a ja trabe powietrzna przezylam na Kaszubach.Ciekawe co z tymi co jezdza bad polskie morze,tam to wszystko jest mozliwe od upalow po 10stopni,grad I trzesienie ziemi tez Sa A teraz mode tak cos z wlasnych wspomnien,bo jak tak poczytac wujla google to wszedzie bywa niebezpiecznie.Tsunami w Tajlandii tez tak znienacka bylo Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti 10 czerwca 2013 10.06.13, 15:13 www.theweathernetwork.com/maps/current-weather/dominican-republic Co bylo a nie jest nie pisze sie w rejestr Oczywiscie, za tydzien moze gdzies na kogos spasc meteoryt, nawet i w Punta Cana albo Radomiu, ale pogodowo bym nie panikowala w temacie Dominican Rep. W sierpniu jest tam najczesciej tragicznie cieplo i nie wszyscy to lubia, poza tym 2013 moze akurat byc inny Odpowiedz Link Zgłoś
zuzik30 a ja do Tajlandii 10.06.13, 16:50 Nie przejmuj sie komentarzami autorko watku, ja tez jestem ograniczona wiesniara i lece w sezonie monsunow do Tajlandii. O dziwo, widze w tym mnostwo zalet: 1. Puste plaze 2. Ceny o polowe nizsze niz w sezonie 3.Przecietnie 4 godziny slonca dziennie (przerazeniem napawa mnie zar lejacy sie z nieba od rana do wieczora) 4. Roslinnosc w pelnym rozkwicie 5.Mozliwosc spotkania rekinow wielorybich w czasie nurkowania (tylko w czasie pory deszczowej) A tsunami uderzylo jak wszyscy wiedza w srodku "wysokiego sezonu" Odpowiedz Link Zgłoś
wtopek Re: a ja do Tajlandii 10.06.13, 19:36 no to będziesz miała żar i 100% wilgotność no i ja wszyscy wiedzą w Tajlandii w porze suchej wszystko wysuszone i wypalone, roślinność więdnie czego się nie robi dla tanioch i jakie ydeologie można tworzyć Odpowiedz Link Zgłoś
adwarp Re: Dominikana, która była? warto? 10.06.13, 21:19 ja tylko zapytałam, która była i może polecić., rozumiem, że te które nie były nie polecają wszystkim dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś