Dodaj do ulubionych

roszczeniowość

12.06.13, 09:41
Jakoś tak nagle mnie uderzyło....

Narzekamy, że bezrobotni są roszczeniowi, że matki są roszczeniowe, że pracownicy są roszczeniowi... o górnikach czy rolnikach nawet nie wspominając.

Ale czy lepsi są np nauczyciele? Odkąd pamiętam - pretensje do dzieci, do rodziców, że się nie angazują, nie interesują, pretensje o niskie zarobki, o to, że muszą pracować ileś godzin.

A np. pracodawcy? Pretensje, że ludzie się nie kształcą - okazuje się, że w złotych latach kapitalizmu pracodawcy sobie szkolili pracowników, a teraz domagają się tego od państwa. Albo samych pracowników. Nie mogą robić biznesu, bo wszystko ich uwiera. Prawo, podatki, kodeks pracy, wszystko.

Czy jest jakaś grupa ludzi, pracowników, która radzi sobie samodzielnie? Bez roszczeń, bez pretensji? A może my już tacy po prostu jesteśmy?
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: roszczeniowość 12.06.13, 09:52

Słownik

roszczeniowy
      1. «wyrażający się w nieuzasadnionych lub nadmiernych żądaniach»

Klucz do zrozumienia to "nieuzasadnione" i "nadmierne"
    • default Re: roszczeniowość 12.06.13, 09:53
      Chyba najmniej roszczeniowi są prowadzący własną działalność.
      • gazeta_mi_placi Re: roszczeniowość 12.06.13, 12:04
        default napisała:

> Chyba najmniej roszczeniowi są prowadzący własną działalność.

Świetna uwaga.
        I niestety dziwnym trafem to właśnie oni są celem ataków wszystkich wokół:

-rządu, który powoli ich zarzyna różnymi składkami i utrudniającymi życie przepisami
        - matek, które mają pretensje, że nie są zatrudniane na umowy stałe bo paskudny pracodawca boi się ciąży
        - różnychcw...i którzy uważają że zarabiają za mało a na uwagę aby sami założyli działalność gospodarczą i pracownikom wypłacali więcej niż ów paskudny szef reagują pukaniem się w czoło

Oczywiście chodzi mi tu głównie o małe i średnie przedsiębiorstwa.
    • zlotarybka_1 Re: roszczeniowość 12.06.13, 09:54
      nie lubię takich uogólnień.
      W każdej grupie zawodowej/społecznej znajdzie się ktoś, komu ciągle czegoś brakuje - co nie znaczy, że wszyscy tacy są.
      Połowa mojej rodziny to nauczyciele - nie słyszałam, żeby ktoś stale narzekał.
      Pracodawcy - cóż, w kryzysie ucina się szkolenia i jest to normalne, ale zapewniam, że mój pracodawca nadal pompuje masę pieniędzy w doszkalanie pracowników.
      Czy matki są roszczeniowe? - część pewnie tak ale nie przesadzajmy, że wszystkie.
    • lauren6 Re: roszczeniowość 12.06.13, 10:01
      Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Każdy może uznać, że cudza pretensja jest nieuzasadniona, czyli jest roszczeniem. Wszystkie wielkie reformy, które sprawiły że żyje nam się lepiej wzięły się stąd, że komuś kiedyś się coś nie podobało. Pierwsze feministki walczące o zrównanie praw mężczyzn i kobiet - to dopiero była postawa roszczeniowa.

Ja natomiast odnoszę wrażenie, że słowo "roszczeniowy" jest bardzo popularne na tym forum i często nadużywane. Np. wobec dziecka z ubogiej rodziny stojącego w kolejce na stołówce po darmowy posiłek.
    • kerri31 Re: roszczeniowość 12.06.13, 11:30
      "Każdy Polak uważa, że to, co myśli ze szwagrem, to opinia całego narodu."
      "Dla Polaków można zrobić wszystko, z Polakami nic."
      "Dajcie Polakom rządzić a sami się wykończą."
      "Któż umie tak jak Polak mówiąc milczeć, milcząc pić, tak szumieć, tak o słowo jedno zaraz w morde bić."
      "Lubi nas niewielu większość nienawidzi
      Boją się wszyscy w szczególności Żydzi
      Polak Cię okradnie, Polak Cię dopadnie
      Polak nie popuści, gorsi to są tylko Ruscy"
      "Nasz naród do życia potrzebuje nieszczęścia. Dopiero, kiedy pojawia się to nieszczęście – nieudane powstanie warszawskie czy inna klęska, jesteśmy kimś. Krzywda nas wywyższa ponad inne narody. Polska kultura jest kulturą nekrofilską."
      "Umarł Polak, umarł
      i leży na desce,
      umarł prostym chamem,
      a ożyje wieszczem,
      bo w Polaku – taki zwyczaj,
      że nie żyje się za życia (...),
      bo w Polaku taka szkoła,
      gdy wołają – on nie woła,
      kiedy tańczą – on nie tańczy,
      i z czy tarczą, czy na tarczy,
      kipi, rośnie niby twaróg...
      gdzie jest drugi taki naród?"