Dodaj do ulubionych

cholerny ewuś....

19.06.13, 11:02
Kurka, kurka, kurka..

Podpowiedzcie kto ma to wyjaśnić bo na razie czuję się jak odbijana piłeczka...

Mąz i dzieciaki na poczatku czerwca byli u lekarza. Okazało się, ze ewuś nie potwierdza uprawnień jego i jednego z dzieci-co ciekawe oboje są na jego ubezpieczeniu ale drugiego dziecka potwierdza... zmienialiśmy adres i podejrzewam, że stąd wziął się cały problem.
Kadrowa w robocie męża wydrukowała mu wszystkie zgłoszenia zmian danych, potwierdzenia zgłsozneia do ubezpieczenia, rmua aktualne, podpisała sie, podpieczętowała a ja zadzwoniłam do ewusia co dalej. Miła Pani kazała mi to przywieźć lub wysłać pocztą lub mailem. Oczywiście najłatwiej było mi to przesłać mailem. No i łaskawie wczoraj odpowiadają, że ani maż ani dziecko nie są zarejestrowani i koniec. No to pytam czy widziała dokumenty które jej przysłałam a ta jak zdarta płyta-wyjaśnić w firmie bo nie gra i koniec. Kadrowa twierdzi, że u niej wsio ok przecież mamy dokumenty-no rzeczywiście mamy i nie budzą moich zastrzeżeń ale też i nie znam się jakoś super, wiec może coś nie tak tylko, że pani z ewusia nie jest w stanie powiedzieć co konkretnie nie tak...
No i teraz kto ma to wyjaśniać i jak? Mogę tam pojechać ostatecznie-choć nie wyrywam się i na nadmiar czasu nie narzekam ale nie mam nic ponadto co dostali w mailu. Mąż ma się upierać, że kadrowa ma działać?
Obserwuj wątek
    • wuika Re: cholerny ewuś.... 19.06.13, 11:08
      Kazali zapłacić za wizyty? Jak nie, to niech się sami męczą z burdelem w papierach.
      • slonko1335 Re: cholerny ewuś.... 19.06.13, 11:21
        Nie kazali...jeszcze przynajmniej-tyle, że szlag mnie trafia jak od każdego lekarza jestem odsyłana do rejestracji do wypełniania oświadczeń bo wszędzie córka wyskakuje z brakiem uprawnień...
    • jowita771 Re: cholerny ewuś.... 19.06.13, 11:09
      Ja miałam podobny problem jeszcze zanim wszedł ewuś. Jak zaczęli sprawdzać, czy pacjenci są ubezpieczeni, to okazało się, że mnie i dziecka nie mają w systemie od kilku lat, dokładnie od czasu, jak podjęłam pracę. W NFZ kazali sprawdzić w firmie, księgowa mówiła, że wszystko na pewno gra. Okazało się, że zgłoszeniu do ubezpieczenia w jakiejś kratce zero było wpisane na początku kratki zamiast na środku albo odwrotnie i komputer w NFZ tego nie odczytywał.
      • slonko1335 Re: cholerny ewuś.... 19.06.13, 11:22
        Pewnie tu będzie tak samo...tylko ja mam z tym jeździć czy kadrowa ma się z nimi bujać co nie tak? chętnie bym to na kogoś przerzuciławink
    • guderianka Re: cholerny ewuś.... 19.06.13, 11:22
      big_grin
      Zrób tak- kadrowa niech wyśle fax i oryginał do nfz - zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego (do naszego oddziału nfz)

ja wczoraj dostałam potwierdzenie z nfz (o które nie prosiłam tongue_out) że syn (w końcu!tongue_out) jest zgłoszony. Syn został zgłoszony jakieś 10 m-cy temu tongue_out Ale system go nie widział tongue_out
      • slonko1335 Re: cholerny ewuś.... 19.06.13, 11:35
        rany...koleżanka ostatnio jechała do Londynu i pojechała załatwić to zaświadczenie o ubezpieczeniu-okazało się, że od 13 lat mają ją w systemie jako emerytkę....masakra...
        • paskudek1 Re: cholerny ewuś.... 19.06.13, 12:01
          słonko proszę napisz ile koleżanka ma lat smile bo to ciekawe jest taka zmiana statusu
          • slonko1335 Re: cholerny ewuś.... 19.06.13, 12:05
            Obecnie ma 41, dodam, że zatrudniona na etacie od 20 lat.....szczęka jej opadła jak się dowiedziała, że jest emerytkąsmile chyba powinna o zaległą emeryturę napisaćwink
            • wuika Re: cholerny ewuś.... 19.06.13, 12:14
              Najpierw pewnie będzie musiała oddać (z odsetkami karnymi!) składki od emerytury (jakieś się odprowadza?).
    • nicol.lublin Re: cholerny ewuś.... 19.06.13, 11:58
      takie rzeczy najlepiej (najskuteczniej) załatwia się osobiście. i szczerze mówiąc ja bym uderzyła jeszcze w tymi wydrukami, które masz do ZUSu, bo może tam jest problem (źle wpisany pesel, czy coś?). jeśli ZUS potwierdzi, to do NFZtu.
      przychodnia nie może tego wyjaśnić, bo nie ma prawa do wglądu czyichś danych ani ich poprawiania.
      wiem, że to bywa upierdliwe, lepiej wyprostować i mieć z głowy
      • niutaki Re: cholerny ewuś.... 19.06.13, 12:10
        zadzwon do NFZ, ja wyslalam tam pismo, a potem dzwonilam, pani mnie szybciutko zweryfikowala, nagle sie okazalo ze jestem ubezpieczonasmile
    • ka_thy Re: cholerny ewuś.... 19.06.13, 20:38
      Pracuję w mojej firmie przy zgłoszeniach do ubezpieczeń i braki w Ewuś mam na codzień. Bardzo często jest tak, że szwankuje komunikacja na linii ZUS - NFZ. Wszelkie zgłoszenia idą do ZUS a NFZ czerpie swoje dane z bazy ZUS. Wiele razy wyjaśniałam w ZUS, dlaczego dana osoba figuruje w Ewuś na czerwono. Okazywało się, że zgłoszenie w ZUS jest w porządku, a mimo to w NFZ takiej osoby brakuje. Polecam osobiste wyjaśnianie problemu i nie w NFZ a bezpośrednio w ZUS.
      • kota_marcowa Re: cholerny ewuś.... 19.06.13, 20:54
        Bardzo często jest tak, że szwankuje komunikacja na linii ZUS - NFZ. W
        > szelkie zgłoszenia idą do ZUS a NFZ czerpie swoje dane z bazy ZUS.

O to to. U nas w przychodni wywala wszystkich pacjentów ze świadczeniem rehabilitacyjnym albo jakimiś zasiłkami chorobowymi które wypłaca ZUS. Żeby było śmieszniej, jedna pacjentka (na świadczeniu reh.) bardzo chciała sobie sytuację wyjaśnić i opowiedziała mi jak to wybrała się do NFZ, a tam pani powiedziała jej żeby się przyzwyczaiła lepiej do oświadczeń, bo oni ani myślą jej w ewusiu statusu zmienić mimo iż de facto ubezpieczona jest tongue_out I faktycznie tacy pacjenci co wizytę wyświetlają się na czerwono.
        Za to u większości ludzi jedna wizyta w NFZ wystarczy bo to przeważnie albo błąd kadrowej albo u nich bałagan.
        • ka_thy Re: cholerny ewuś.... 19.06.13, 21:52
          > Za to u większości ludzi jedna wizyta w NFZ wystarczy bo to przeważnie albo błą
          > d kadrowej albo u nich bałagan.

Nie w NFZ tylko w ZUS. NFZ powie tylko, że człowiek nieubezpieczony. Zus wyjaśni czy to błąd w zgłoszeniu, a jeśli błąd to poinformuje jak go naprawić.
          • kota_marcowa Re: cholerny ewuś.... 19.06.13, 22:06
            No nie tak do końca.
            Jeśli płatnik potwierdzi, że zostałeś zgłoszony do ubezpieczenia, weź od niego dokument, który wskazuje datę zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego (np. dla pracownika jest to ZUS ZUA, dla członka rodziny jest to ZUS ZCZA/ZCNA).
            Zgłoś się z ww. dokumentem i dowodem osobistym do NFZ

Pracownik ŁOW NFZ wyjaśni wszystko z ZUS/KRUS. Otrzymasz listowne zawiadomienie o wyniku postępowania wyjaśniającego.

Nasi pacjenci chodzą do NFZ i to wystarczy.
            • malgosiek2 Re: cholerny ewuś.... 19.06.13, 22:13
              Ja bym sprawdziła prędzej ZUs.
              Oni mają większy bałagan niż NFZ.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka