joa66 23.06.13, 18:39 wyborcza.pl/1,76842,10637019,Korupcja_dreczy_Czechy.html Szkoda, bo zawsze lubiłam braci Czechów.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kropkacom Re: Korupcja dręczy Czechy 23.06.13, 18:43 Też mi nowina. Co to ma do lubienia? Zwłaszcza jak nigdy tam nie mieszkałaś i nie zamieszkasz. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Korupcja dręczy Czechy 23.06.13, 18:45 Cóż.... Innego komentarza po Tobie się nie spodziewałam.."cóż za nowina" Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Korupcja dręczy Czechy 23.06.13, 18:48 Korupcja dreczy większość krajów, więc nie jest to dla mnie żadne zaskoczenie. O ile sie nie mylę, Polska jest bardziej skorumpowanym krajem niz oni, więc cóż, tak najgorzej chyba nie maja. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Korupcja dręczy Czechy 23.06.13, 18:50 O ile sie nie mylę, Polska jest bardziej skorumpowanym krajem niz on Jakieś źródło? Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Korupcja dręczy Czechy 23.06.13, 18:59 Jest gdzies jakis indeks postrzegania korupcji i o ile dobrze pamietam, Czesi widza sie jako bardziej skorumpowanych niz Polacy. Nie wiem, czy jest jakis obiektywny indeks korupcji? Postrzeganie oddaje w koncu nie tylko sytuacje faktyczna, jak i standardy w danym panstwie - ktos, to ma wysokie standardy bedzie dostrzegal korupcje w jakims detalu, gdzie ktos z bardzo skorumpowanego kraju nawet jej nie zauwazy. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Korupcja dręczy Czechy 23.06.13, 19:05 Nie sądzę, że o postrzeganie chodzi. Ale najlepiej, żeby wypowiedziała się osoba, która "o ile wie...." Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Korupcja dręczy Czechy 23.06.13, 19:07 p.s. gdyby chodziło o postrzeganie , to być może należałoby uznać, że Szwecja jest bardzo skorumpowana, skoro jej mieszkańcy nie zauważają korupcji . Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Korupcja dręczy Czechy 23.06.13, 19:10 Tylko nie krzycz joa66, ale co dla ciebie oznacza i ta korupcja w czeskiej polityce i czemu to ma coś wspólnego z lubienie/nie lubieniem Czechów? Tak z ciekawości. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Korupcja dręczy Czechy 23.06.13, 19:13 Uprzejmie informuję, że ja nie krzyczę, a taki wstęp sugeruje, że masz problem A w ogóle to pytasz o znaczenie dla mnie, jaki to ma wpływ na moje życie? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Korupcja dręczy Czechy 23.06.13, 19:17 Żaden najpewniej Z ciekawości pytam. Zresztą napisałam, ze jestem ciekawa. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Korupcja dręczy Czechy 23.06.13, 19:22 kropka - czy można komentowac tylko to co nas bezpośrednio dotyczy? Nie naszej rodziny, tylko nas? Skąd więc twoje inne wpisy na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Korupcja dręczy Czechy 23.06.13, 19:28 > kropka - czy można komentowac tylko to co nas bezpośrednio dotyczy? A można. Ja jestem Polka i choćby z tego powodu na przykład korupcja w Polsce by mnie interesowała, ale na przykład ta Słowacka by po mnie spłynęła. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Korupcja dręczy Czechy 23.06.13, 19:35 Czeska ta. W końcu tu mieszkam, ale to chyba nie temat na to forum. Mylę się? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Korupcja dręczy Czechy 23.06.13, 19:38 Dlaczego temat nie na forum???? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Korupcja dręczy Czechy 23.06.13, 19:41 Nie na to forum. Czego nie rozumiesz? Mamy dyskutować o życiu politycznym w RC? Jest takie forum gdzie możesz oddać swój głos w dyskusji: forum.gazeta.pl/forum/f,12607,Czechy.html Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Korupcja dręczy Czechy 23.06.13, 19:45 Skoro pojawiło się zainteresowanie na forum , to dlaczego nie? Przecież co najmniej połowa wątków nie dotyczy mam/dzieci . Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Korupcja dręczy Czechy 23.06.13, 19:49 Skoro ktoś założył wątek to znaczy, ze uznał temat za ciekawy. I oczekiwał, że osoba, która nie olewa tego tematu, wypowie się merytorycznie Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Korupcja dręczy Czechy 23.06.13, 19:52 Hmmm... Tak, w RC jest korupcja. Chociaż osobiście mnie nie dotknęła. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Korupcja dręczy Czechy 23.06.13, 19:55 Dziękuję. Myślę, że w tym wątku powiedziałaś więcej niż planowałaś Pa Odpowiedz Link Zgłoś
wtopek cóż, nasi premierzy mają sporo za uszami 23.06.13, 22:32 ale nie bawili się na bunga-bunga jak jeden (Topolanek), ani kochanka drugiego nie uruchamiała państwowej machiny w celu śledzenia żony szefa rządu no może po prostu są nowocześni, i postępowi i mają nowoczesne skandale Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: cóż, nasi premierzy mają sporo za uszami 23.06.13, 23:20 Może właśnie tak Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Korupcja dręczy Czechy 23.06.13, 20:18 Ale mieszkasz Kropko od lat w Czechach i nie planujesz powrotu, więc czemu ma Cię interesować korupcja w obcym dla Ciebie już kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Korupcja dręczy Czechy 23.06.13, 20:22 Bo nadal jestem Polką. I w Polsce mieszkają nasi rodzice. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Korupcja dręczy Czechy 23.06.13, 20:24 Ale może mają szczęście tak jak Ty i ich korupcja nie dotyka Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Korupcja dręczy Czechy 23.06.13, 20:25 Za rodziców Kropko nie odpowiadasz, poza tym sama mówiłaś, że średnio za nimi przepadasz. Poza tym w jaki sposób zagraża im korupcja? Nie są chyba urzędnikami ani politykami. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Korupcja dręczy Czechy 23.06.13, 20:28 Ja moich rodziców kocham. Po prostu nie siedzę im na plecach. To chyba dobrze, prawda? Tu nie mówimy o zagrażaniu, ale o zainteresowaniu polityką. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Korupcja dręczy Czechy 23.06.13, 20:45 Nie wątpię, ale ich po prostu nie lubisz, nie przepadasz za nimi. Znam Twoje posty od lat i nie wyłania się z niej obraz osoby, która lubi swoją rodzinę (w sensie - rodziców i rodzeństwo). Zresztą dziwnym trafem najbardziej krytykujące emigrantki to osoby, które nie lubią swoich rodziców, choćby Rosa, Kamelia czy Biscotti. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Korupcja dręczy Czechy 23.06.13, 20:57 Kolego, zagalopowałeś się jednak ociupinkę. Nie sądzisz? Chyba nie myślisz, ze wiesz więcej o mojej rodzinie i naszych stosunkach, niż ja? Jesteś tylko trollem. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Korupcja dręczy Czechy 23.06.13, 22:19 Niestety żadnego konkretnego teraz nie podam, powolalam sie na przeblyski pamięci. Kiedyś czytałam jakieś rankingi, ze w Europie najbardziej skorumpowanymi krajami są Włochy, Grecja i Ukraina (Rosji chyba nie zaliczono do Europy). Próbowałam znaleźć źródło ale wujek Google za dużo nie pomógł, więc sie mogłam pomylić, niewykluczone. Nie zmienia to jednak faktu, ze sam fakt korupcji w RC nie jest dla mnie zaskoczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Korupcja dręczy Czechy 23.06.13, 18:51 Oj, chyba jednak czeska polityka jest bardziej skorumpowana. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Korupcja dręczy Czechy 23.06.13, 20:51 Zjawisko od wielu lat znane. Żadna sensacja. Mało tego, czeska korupcja niewiele odbiega od polskiej czy ukraińskiej lub rosyjskiej, tylko że w Czechach takie rzeczy są nagłaśniane, co jest in plus. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Korupcja dręczy Czechy 23.06.13, 20:55 W Polsce tez są nagłasniane Bez pomocy Szwajcarii: Wydaje się jednak, że w walce z korupcją w Czechach największe dotąd zasługi mają Szwajcarzy. To ich prokuratura wydała nakaz aresztowania sześciu czeskich miliarderów, właścicieli największej niegdyś spółki węglowej w Czechach Mostecka Kopalnia, z powodu prania brudnych pieniędzy, i skonfiskowała im ok. 500 mln euro złożonych na szwajcarskich kontach bankowych. Odpowiedz Link Zgłoś