Dodaj do ulubionych

skad ta maniera?

24.06.13, 13:56
powiedzcie, skad ta wszechobecna maniera "infantylnego" mowienia, naduzywana szczegolnie przez młode kobiety...nie chodzi o słownictwo, ale to to przesadne siiii, ciiii i prawie "f" zamiast "sz"....się pytam, dlaczego? czy to teraz jest "sexi" i "trendi" ? czy to kolejny etap ewolucji?

jestem dzisiaj po kilku rozmowach i telefonicznych i osobistych i 9/10 patrz powyzej... jak dla mnie zaczyna byc to irytujace..., chyba sie starzeje.
Obserwuj wątek
    • chipsi Re: skad ta maniera? 24.06.13, 13:59
      Rzuć przykładem bo nie załapałam
      • morgen_stern Re: skad ta maniera? 24.06.13, 14:00
        Zgaduję: "no i cio tam, koffanie?" big_grin
        • lelija05 Re: skad ta maniera? 24.06.13, 14:04
          Aaaa, czyli to z tego zortu co słitaśnie.
        • kk345 Re: skad ta maniera? 24.06.13, 14:04
          Nie, raczej "proffę" zamiast proszę.... Masowa wada wymowy zaatakowala nastolatki, też to zauważyłam.
          • fomica Re: skad ta maniera? 25.06.13, 14:58
            Nie no, proffę cię... to raczej brzmi jakby brakowało zębów z przodu. Nigdy takiego czegoś nie słyszałam. Naprawde ludzie tak mówią?
    • lelija05 Re: skad ta maniera? 24.06.13, 14:00
      Nie zauważyłam, wszędzie ta epidemia, czy tylko tam gdzie mieszkasz?
      • kietka Re: skad ta maniera? 24.06.13, 14:04
        ciezko tak rzucic przykładem, bo to jest juz chyba filozofia mowienia i tylko sie zastanawiam, czy to tylko trend, czy juz normalnosc...
        • kietka Re: skad ta maniera? 24.06.13, 14:07
          nie życie, tylko zszyciiieee, nie misiek, tylko misjek, nie talerz, tylko taleffffsz...ciezko tak bez fonii przekazac, o co mi chodzi...
          • lelija05 Re: skad ta maniera? 24.06.13, 14:10
            Aha, no głupie, faktycznie.
            No ale co zrobić, może minie z następnym pokoleniem, które będzie mówić jeszcze gorzej smile
          • chipsi Re: skad ta maniera? 24.06.13, 14:11
            Ło, nie spotkałam, na szczęście smile
          • landora Re: skad ta maniera? 24.06.13, 15:36
            https://www.youtube.com/watch?v=wgxgr3A0tBk<a href="[/video]" target="_blank" rel="nofollow">

Coś takiego? Strasznie irytująca maniera.
            • landora Re: skad ta maniera? 24.06.13, 15:39
              Kurczę, nie wyszło.
              Ania B.
              • jowita771 Re: skad ta maniera? 25.06.13, 10:45
                Mnie bardziej niż to koffam wkurza takie mówienie, jak u Anny Bałon właśnie, zamiast si [śi], to ona mówi si [si] itp, złosci, miłosci, tak jakby na wschodnią modłę trochę. Ale to żadna nowość, mnóstwo moich oazowych koleżanek tak mówiło i wydawało im się, że to takie fajne.
            • lelija05 Re: skad ta maniera? 24.06.13, 15:45
              Kałamaga jest lepszy smile
          • lafiorka2 Re: skad ta maniera? 24.06.13, 21:54
            kietka napisała:

> nie życie, tylko zszyciiieee, nie misiek, tylko misjek, nie talerz, tylko talef
            > fffsz...ciezko tak bez fonii przekazac, o co mi chodzi...

o czym ty do mnie rozmawiasz???big_grin
    • sumire Re: skad ta maniera? 24.06.13, 14:00
      też to zauważyłam. strasznie mnie irytuje celowe seplenienie i nie widzę w tym sensu za grosz. człowiek powinien dbać raczej o to, by mówić w sposób zrozumiały dla otoczenia.
      • anika772 Re: skad ta maniera? 24.06.13, 14:11
        Moja 5 latka tak mówi i jest to urocze w jej wykonaniu, moim zdaniem. Logopeda jednak tępi bezlitośnie tę wadę; nie wiem jak ona się nazywa, nazwa jest długa i przerażającawink
        Maniery nie zauważyłam, widocznie na moją prowincję jeszcze ta modna nowinka nie dotarławink
    • lauren6 Re: skad ta maniera? 24.06.13, 14:07
      W swoim czasie młodzi ludzie nadużywali sh pisząc np. jush zamiast już, ale to się wiązało z brakiem znajomości ortografii.
      Nie wiem czy w tym przypadku o to chodzi, czy tylko o pokaz takiej słitaśnej głupoty.
      • kietka Re: skad ta maniera? 24.06.13, 14:09
        to, to
        słitaśne fociaczki na fejsiiiku...

tylko dlaczego dotyczy to, jakby nie bylo dorosłych kobiet? panna w biurze ssieeedzi i siiie nudziiii okropaśśśnieeee....
        • morgen_stern Re: skad ta maniera? 24.06.13, 14:22
          hehehe a wiesz, że to dotyka też starszego pokolenia, mam koleżankę w biurze, kobietę w słusznym wieku, która np. wchodzi do pokoju i zaczyna śpiewać lalalala takim dziecinnym głosikiem, nie wiem, gdzie mam oczy podziać big_grin
          • japanunieprzerywalempanieposle Re: skad ta maniera? 24.06.13, 21:44
            takie lalaal jak smerfy spiewaly tongue_out ? ona tzn ta kobita to taka jajcara?
            • morgen_stern Re: skad ta maniera? 24.06.13, 22:33
              No takim dziecinnym głosikiem lalalala, bez większej melodii. Ma to zapewne pokazać, że jest wesoła i ma dobry humor, ale jest jak dla mnie ciut zbyt infantylne. W wykonaniu dorosłej kobiety słusznych rozmiarów pojawia się element grozy wink
              • anel_ma Re: skad ta maniera? 25.06.13, 14:54
                ja tez mam taką smile
                i jeszcze fałszuje bezlistośnie, tzn, te tralala sa takie koszmarne, jakby miała być melodia, ale z fałszem big_grin
    • lampka_witoszowska Re: skad ta maniera? 24.06.13, 14:24
      kurczę, to jest jedyna maniera, która mnie doprowadza do rozpaczy - nie mogę tego słuchac

a najfajniej słychać w chórze kościelnym nastolatek big_grin każda chce jak najbardziej tę manierę uprawiać i mamy - choć ślicznie śpiewają - okaleczanie każdego czytania czy śpiewu

jakby mówić nie umiały, chłopcy tego nei robią, dlaczego?
    • redheadfreaq Re: skad ta maniera? 24.06.13, 14:29
      Chyba wiem, o co Ci chodzi, takie spieszczanie wszystkiego. Fakt, dużo osób tak mówi ostatnio, ale jakoś mi to jest to obojętne, bo rzadko się stykam. Natomiast moją matkę, osobę niezwykle staranną w mowie, doprowadza to do białej gorączki.
    • gretchen184 Re: skad ta maniera? 24.06.13, 15:40
      mnie zęby cierpną jak czytam "loffffciam "-o ile to o to ci chodzi
      ale skąd to się bierze? pojęcia nie mam ale mam nadzieję,że szybko przeminie.
    • twoj_aniol_stroz Re: skad ta maniera? 24.06.13, 22:03
      Rany! Ja taką miałam w pracy lata temu sad To był koszmar! Torebuszka, pipzdryczek, kokardeczka, flamasterek, paczuszka, kredeczki...
      • antyideal Re: skad ta maniera? 25.06.13, 19:43
        Co to jest pipzdryczek ?
        uprzejmie zaznaczam, ze skorzystalam z wujka gogla i
        zrobil tylko wielkie oczy ;p
    • solejrolia Re: skad ta maniera? 24.06.13, 23:02
      wiem o co ci chodzi, i mnie też to drażni bardzo.
      dla mnie to zwyczajne seplenienie jest, i takiej małolacie mam ochotę powiedzieć od razu:
      no dziunia, chyba powinnaś jednak skorzystać z porady logopedy....
    • vi_sovari Re: skad ta maniera? 24.06.13, 23:58
      Kobieto, z ust mi to wyjęłaś!!! Od dwóch dni nosiłam się z zamiarem napisania wątku na ten temat, a okazuje się, że nie tylko ja to zauważyłam! Przodują w tym nastolatki, irytująca maniera, nie wiem, skąd to się bierze...
    • kamunyak Re: skad ta maniera? 25.06.13, 00:56
      mój małżonek dostaje piany jak to słyszy. A słyszy ponieważ coraz powszechniejsza to maniera także w tv, i także wśród początkujących dziennikarek i innych redaktorek.
      To takie robienie się na słodkie idiotki, czy jak?
      Może to przez mamuśki, które w niemowlęctwie panienki tak do niej sepleniły zdrobniając?
      W każdym razie to świszczenie, faktycznie, wkurzające.
    • nowi-jka Re: skad ta maniera? 25.06.13, 09:06
      chyba nie wiem o czym piszesz ale nie mam w swoim otoczeniu nastolatek ani młodych osob po 20 tce
    • beliska Re: skad ta maniera? 25.06.13, 09:27
      Nie znam nikogo, kto tak mówiłby. Żadne nastolatki z mojego otoczenia, a tym bardziej dorośli nie posługują się taką udziwnioną polszczyzną.
    • bromba11 Re: skad ta maniera? 25.06.13, 09:30
      albo mówienie "bez polskich liter" czyli np. zamiast "dwadzieścia pięć" mówienie "dwadzesca pienc" Takie "dziewczęce" błeeee seplenienie....
    • fonula Re: skad ta maniera? 25.06.13, 10:30
      gdzieś przeczytałam fajne określenie "umizgliwe seplenienie"smile. Udało mi się zdusić w zarodku u córki. "cjocja", "dwadzjesja pięc". Coś w tym stylu. I tak, faktycznie, w telewizji tez to czasem słychać. Ciężko sie potem przestawić na normalne mówienie. Pilnowałam dziecka i "wyszło" z tegowink, ale odruchowo język wedrował w inne rejony i musiała sie pilnowac. Mam nadzieję, że to minie, bo uszy więdną..
    • kkokoszkaa Re: skad ta maniera? 25.06.13, 10:53
      No to mnie olśniłaś, ostatnio spotkałam dwie nastolatki w sklepie i rozmawiały w taki właśniedziwaczny sposób. Irytujące to było niesamowicie, stać koło nich nie mogłam, a te jak na złość chodziły za mną i caly czas mówiły, koszmar. Myśłam, że to jakiś kod tylko owych nastolatek, a tu proszę - zjawisko ma pokaźną skalę.
    • pinkdot Re: skad ta maniera? 25.06.13, 11:21
      Tez mnie to drazni i jeszcze wszechobecny zwrot "o co kaman" - moze gdybym zrozumiala etymologie tego calego "kaman" nie byloby to dla mnie takie denerwujace, niestety za cholere skad to paskudztwo sie w naszym jezyku wzielo zrozumiec nie moge.
      • anel_ma Re: skad ta maniera? 25.06.13, 14:56
        od angielskiego "come on"
        wink
      • morgen_stern Re: skad ta maniera? 25.06.13, 14:57
        Polecam gugla, zawsze niezawodny:
        www.miejski.pl/slowo-O+co+kaman
        • pinkdot Re: skad ta maniera? 25.06.13, 19:32
          Ok, dzięki - dalej jednak nie czaję, co ma angielskie "come on" do polskiego "o co kaman", który to zwrot (chyba, bo może nie jarzę kompletnie niuansów) jest używany w sensie "o co chodzi"?
    • taka-sobie-mysz Re: skad ta maniera? 25.06.13, 20:52
      u mnie w pracy jedna dziewczyna tak mówi, jakby lekko sepleniła, myślałam, ze ma wadę wymowy, do głowy by mi nie przyszło,że to tak specjalnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka