Dodaj do ulubionych

Wreszcie Holandia i Szwajcaria się obudziły

07.07.13, 14:58
Ciekawe, kiedy Skandynawia, Uk, Belgia, Francja, Niemcy dojdą do podobnych wniosków. Żeby mi jakaś ematka nie zarzuciła nienawiści religijnej-tu nie chodzi o wiarę/religię, a o nagminne łamanie praw człowieka, głównie kobiet.
Czekam, aż Europa się ocknie. Razi mnie skandynawska pseudopoprawność polityczna-rozmazywanie i wybielanie twarzy przestępców, żeby nie można było odgadnąć pochodzenia i rasy, ukrywanie przez głowy duńskiej policji i rząd, że praktycznie wszystkie akty terroru w ich kraju miały miejsce przez fanatyków islamskich. Swoją drogą ta ostatnia sprawa niedawno ujrzała światło dzienne, ciekawi mnie, jak reagują na to zwykli Duńczycy, zaraz sobie sprawdzę. Na stronie FBI jest zamieszczona lista 34 najbardziej groźnych terrorystów-32 z nich to fanatyczni islamiści.
W Pakistanie zastrzelono ostatnio dwie nastolatki-za "cudzołóstwo"- bo tańczyły w deszczu. Liczbę morderstw honorowych kobiet w Pakistanie szacuje się na 1000 rocznie, nie chcę wiedzieć co dzieje się w Afganistanie i innych. We Francji pobito w metrze mężczyznę, bo jadł kanapkę z szynką. Zresztą we Francji są osiedla muzułmańskie, które nawet policja omija z daleka. W Londynie nadal grasują patrole islamskie.
Wiem, że takie wątki już były, ale boję się, że Europa za późno zda sobie sprawę z konsekwencji przyjmowania imigrantów, którzy nie zważają na prawa człowieka.

Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Wreszcie Holandia i Szwajcaria się obudziły 07.07.13, 15:03
      Muszę się spytać: skąd taki pomysł na nick? Bo mnie się z "Diuną" kojarzy big_grin
      • wyznawczyniwielkiegoczerwia Re: Wreszcie Holandia i Szwajcaria się obudziły 07.07.13, 15:13
        Z "Metro 2033" i "Metro 2034" Dmitry Gluhkovskiego.
        • marzeka1 Re: Wreszcie Holandia i Szwajcaria się obudziły 07.07.13, 15:18
          O, mam w planach czytelniczych.
          • wyznawczyniwielkiegoczerwia Re: Wreszcie Holandia i Szwajcaria się obudziły 07.07.13, 15:20
            Szczerze polecam.
            • feleedia Re: Wreszcie Holandia i Szwajcaria się obudziły 07.07.13, 15:28
              Naraziłaś się tłustej. Ona mieszka w pakistańskiej dzielnicy i się "integruje".
            • kiddy Re: Wreszcie Holandia i Szwajcaria się obudziły 07.07.13, 20:02
              I ja polecam, ale nie w nocy i nie w metrze wink. Ja miałam ciarki, jak czytałam te książki. Strrrrasznie sugestywne.
    • eliszka25 Re: Wreszcie Holandia i Szwajcaria się obudziły 07.07.13, 16:46
      szwajcaria, to nie "wreszcie", bo emigranci sa punktem zapalnym od wielu lat. szwajcarzy sa bardzo tadycyjni, zwlaszcza z najwiekszej, niemieckiej czesci i tutaj muzulmanie tak latwo nie maja. juz chyba 2 lata temu w referendum szajcarzy nie zgodzili sie na budowanie meczetow. nie wiem, czy zauwazylas, ale zadnych doniesien o zamieszkach czy jakichs spektakularnych akcjach muzulmanow w szwajcarii nie ma, bo takie rzeczy sie tu nie dzieja. szwajcarem nie jest tak latwo zostac, dlatego tylu emigrantow w szwajcarii nie ma szwajcarskiego paszportu. nie wystarczy urodzic sie w szwajcarii, wziac slub ze szwajcarem/szwajcarka czy mieszkac iles tam lat. trzeba mieszkac w jednej i tej samej gminie okreslona ilosc lat (roznie w roznych gminach) i dopiero wtedy mozna ubiegac sie o obywatelstwo. jest sie sprawdzanym bardzo, bardzo dokladnie przez urzad emigracyjny, a na koncu to mieszkancy tejze gminy decyduja o przyznaniu obywatelstwa. w zwiazku z tym trzeba sie integrowac, bo inaczej nikt nie bedzie takiego odludka w swojej gminie chcial. wielu emigrantow nie ubiega sie wcale o obywatelstwo, tylko o "niederlasung", czyli prawo do osiedlenia sie. wtedy ma sie prawie takie same prawa, jak szwajcar, tylko bez prawa do udzialu w wyborach oraz nie odbywa sie sluzby wojskowej.

acha, jak sie w szwajcarii mieszka i nie ma sie obywatelstwa, to nie mozna za bardzo podskakiwac, bo za przestepstwa kryminalne obcokrajowcy sa odsylani do domu. tak samo pozwolenia na pobyt nie dostanie ktos, kto ma na koncie jakis wyrok, trzeba dostarczyc zaswiadczenie o niekaralnosci.
      • wyznawczyniwielkiegoczerwia Re: Wreszcie Holandia i Szwajcaria się obudziły 07.07.13, 17:16
        Masz rację, Szwajcaria zawsze dobrze sobie radziła z imigrantami. Źle to ujęłam.
        Bardzo podoba mi się szwajcarskie podejście do imigracji.
        • kropkacom Re: Wreszcie Holandia i Szwajcaria się obudziły 07.07.13, 17:26
          > Bardzo podoba mi się szwajcarskie podejście do imigracji.

A gdzie mieszkasz, że ci się nie podoba jakieś tam podejście?
    • joe_stru to jednak zabawne bardzo, 07.07.13, 17:19
      Że na tym forum "emama" co drugi wątek, to ostrzeżenie "psed strasną islamizacją". No bo wiadomo, wchodzi emama do tesco, czy tam do almy, te lepsze, a tam same zakwefione. Kasjerki, klientki, sprzątaczki, wszystkie. I ci straszni muzułmanie z brodami po pas. Chodzą i patrzą, co by tu wysadzić. Przyjmijcie Panie do wiadomości, że luz, spoko. Wysadzka nie grozi, Europa sobie poradzi. Ale ja wiem, w grajdołku naszym powiew świata potrzebny. Poklony.
      • minor.revisions Re: to jednak zabawne bardzo, 07.07.13, 17:33
        > Przyjmijcie Panie d
        > o wiadomości, że luz, spoko. Wysadzka nie grozi, Europa sobie poradzi. Ale ja w
        > iem, w grajdołku naszym powiew świata potrzebny. Poklony.

jesli wierzyć temu linkowi, 72% Holendrów jest przeciwnych legalnemu stosowaniu prawa szariatów w Holandii. Co to oznacza? ze 28% - czyli bez mała co trzeci - nie ma nic przeciwko.
        • joe_stru Re: to jednak zabawne bardzo, 07.07.13, 17:55
          Możesz oczywiście opierac się na badaniach ze strony "nie dla islamizacji europy" zleconych przez holenderska Partie Wolności. Tylko o czym wtedy gadać? Populizm dlatego nosi taką nazwę, że większość go akceptuje, ale większość taką znów bystrą,
          to nie jestwink
          • minor.revisions Re: to jednak zabawne bardzo, 07.07.13, 18:31
            ty w ogóle rozumiesz to, co ja napisałam?
            prosię bardzo, możemy uznać, że "nie dla islamizacji Europy" zawyzyło dane i zaledwie 50% Holendrów nie zgadza się na konstytucyjną legalizację szariatu - wtedy by było jeszcze zabawniej, bo by to znaczyło, że 50 (a nie 28) procent się zgadza.
            Co chcesz mi więc udowodnić?
      • wyznawczyniwielkiegoczerwia Re: to jednak zabawne bardzo, 07.07.13, 17:36
        Lepiej sobie wmawiać, że morderstwa honorowe w Szwecji, Niemczech i UK nie miały miejsca, a wojskowego w UK w imię islamu to kosmici zabili. Widziałeś filmik z dziewczyną urodzoną w Luton, do czego doprowadzono w jej mieście?
        Ja nie mam nic przeciwko muzułmanom, którzy się integrują, pracują i przestrzegają praw człowieka. Wy możecie wyśmiewać się, niedowierzać, a Wasze wnuczki bez burki z domu nie wyjdą ani bez męskiego towarzysza i będą traktowane jak podludzie. Ale co tam, przecież to nie Wasz problem.
      • marychna31 Re: to jednak zabawne bardzo, 07.07.13, 18:15
        joe_stru, też się zastanawiałam nad tą ogromną potrzebą ochrony Polski przed walącymi do nas drzwiami i oknami islamskimi terrorystamismile

I jeszcze ta troska o Skandynawię, w tym Norwegię, w której to zakamuflowana opcja islamska w postaci brevika dokonała najstraszniejszych zamachów rerrorystycznych w dziejach tego kraju....
        • kiddy Re: to jednak zabawne bardzo, 07.07.13, 20:06
          A ty znasz trochę sytuację w Norwegii i Szwecji związaną z ogromną liczbą emigrantów, w tym muzułmanów? Bo Breivik to niestety straszna odpowiedź na problem emigrantów, którzy nie mają ochoty się asymilować i z ochotą zaprowadziliby w tych krajach swoje porządki. W Szwecji jest jeszcze gorzej, naprawdę źle. Co gorsza tam bardzo żywe i sile są organizacje neofaszystowskie i skrajnie prawicowe. No i zaczyna się kocioł...
          • kropkacom Re: to jednak zabawne bardzo, 07.07.13, 22:40
            > Bo Breivik to niestety straszna odpowiedź na problem e
            > migrantów, którzy nie mają ochoty się asymilować

Zawsze jak czytam takie teksty to czuję od strony piszącego poparcie dla takich Brevików, bo tłumaczenie co wspomniany pan miał na myśli zabijając te dzieciaki, jest zbędne.
    • rosapulchra-0 Re: Wreszcie Holandia i Szwajcaria się obudziły 07.07.13, 17:22
      Gdzie mieszkasz?
      • wyznawczyniwielkiegoczerwia Re: Wreszcie Holandia i Szwajcaria się obudziły 07.07.13, 17:28
        A co?
        • rosapulchra-0 Re: Wreszcie Holandia i Szwajcaria się obudziły 07.07.13, 17:35
          1. To jest grzeczne pytanie, po odpowiedzi na nie rozwinę myśl, obiecuję. Nie chodzi mi o dokładny adres, kraj wystarczy.
          2. Niegrzecznie jest odpowiadać pytaniem na pytanie, świadczy to też o tym, że osoba tak odpowiadająca chce uniknąć odpowiedzi, która byłaby dla niego niewygodna. Takżętego.. tongue_out
          • wyznawczyniwielkiegoczerwia Re: Wreszcie Holandia i Szwajcaria się obudziły 07.07.13, 17:39
            Mieszkam aktualnie w Polsce, mieszkałam w Belgii i znam z autopsji.
            Niedługo zamierzam wyemigrować ponownie, najprawdopodobniej do UK.
            Poza tym dużo podróżuję.
            • kropkacom Re: Wreszcie Holandia i Szwajcaria się obudziły 07.07.13, 17:43
              No w UK sobie tak nie radzą, więc może przemyśl. big_grin
              • rosapulchra-0 Re: Wreszcie Holandia i Szwajcaria się obudziły 07.07.13, 18:13
                kropkacom napisała:

> No w UK sobie tak nie radzą, więc może przemyśl. big_grin
                big_grinbig_grinbig_grin
            • rosapulchra-0 Re: Wreszcie Holandia i Szwajcaria się obudziły 07.07.13, 18:22
              Ja mieszkam w UK. I szczerze ci powiem, że w swoim mieście, w swojej dzielnicy i na moim osiedlu nie widzę natrętnej islamizacji. Po jednej stronie mam angielskich emerytów, bardzo sympatyczni ludzie, po drugiej rodzinę pakistańską, zaraz za tą rodziną mieszka moja landlady ze swoją rodziną, za emerytami mieszkają młodzi Anglicy z dzieckiem, za nimi dwie Angielki, a ich sąsiadami jest para polsko - słowacka z dzieckiem, a nie, przepraszam, gdzieś pośrodku mieszka stary Murzyn, który jeździ starą już zieloną toyotą i dba o nią jak jakby co najmniej była ze złota. Kilka ulic dalej mieszkają Romowie słowaccy, generalnie dość mocno pomieszane towarzystwo pod względem narodowym. Nie spotkałam się, oprócz osób starych, aby np. Pakistańczycy się nie asymilowali w UK, ich dzieci chodzą do szkół, studiują, oni sami pracują, zakładają własne biznesy, są to całkiem życzliwi ludzie, tyle że o innej kulturze, innym wyglądzie, innym sposobie ubierania się. Nie zamykają się w swoich enklawach, wręcz przeciwnie. A takie generalizowanie jak twoje uważam za krzywdzące, bo większość i to zdecydowana nie zasługuje na takie podejście. Oszołomów znajdziesz w każdej nacji, nie tylko wśród Hindusów czy Pakistańczyków.
              • najma78 Re: Wreszcie Holandia i Szwajcaria się obudziły 07.07.13, 18:36
                rosapulchra-0 napisała:

Nie spotkałam się, oprócz osob starych, aby np. Pakistańczycy się nie asymilowali w UK, ich dzieci chodzą do szkół, studiują, oni sami pracują, zakładają własne biznesy, są to całkiem ży
                > czliwi ludzie, tyle że o innej kulturze, innym wyglądzie, innym sposobie ubiera
                > nia się. Nie zamykają się w swoich enklawach, wręcz przeciwnie.

Wiesz rosa to nie do konca tak z ta asymilicja muzulmanow. Gdybys pomieszkala w Bradford albo Birmingham to pewnie zmienilabys zdanie. Muzulmanie sie nie asymiluja a glowna przeszkoda jest ich religia bo to ona im mowi jak maja zyc, w co sie ubierac, co jesc itd. Jest to tak silne ze o zmianach nie ma co myslec. Owszem, pojedyncze jednostki sie asymiluja mniej lub bardziej ale muzulmanie jako community nie. Roznice kulturowe sa zbyt silne i zbytni jest nacisk na utrzymywanie.
                • rosapulchra-0 Re: Wreszcie Holandia i Szwajcaria się obudziły 07.07.13, 19:34
                  Tak, słyszałam o tych miastach i wiem, że w Birmingham w niektórych szkołach w klasach jest 100% muzułmańskich dzieci i nie dlatego, że te szkoły są stricte muzułmańskie. To co napisałam, to przede wszystkim moja osobista opinia na podstawie własnych obserwacji i doświadczeń z żyjącymi obok mnie muzułmanami. Ja nie twierdzę, że muzułmanie są święci i wspaniali, ale nie mam w sobie zgody na generalizację. W dodatku krzywdzącą.Tak samo w przypadku Romów. Kiedyś miałam o nich jak najbardziej stereotypową opinię, że każdy Cygan to złodziej, a pracujący Cygan to oksymoron. No i okazało się, że jednak tę opinie musiałam zweryfikować i to znacznie. Ubawiłam się setnie, gdy jeden mój polski znajomy rzucając rasistowskie hasła pod adresem Pakistańczyków czy Romów, jakoś nie ma najmniejszego problemu jednego przedstawiciela pierwszej grupy nazywać swoim bratem i kupować w jego sklepie piwo, z przedstawicielem z drugiej grupy pracować, robić handle wymienne czy pić wódkę. Odkąd znam te fakty z jego życia nazywam go cygapaki, bynajmniej z powodu pogardy dla Pakistańczyków i Romów.
                  W kwestii religii - nie uważasz, że jedzenie, ubiór to sprawa jak najbardziej indywidualna i nam nic do tego, nawet w kontekście religijnym?
                  • minor.revisions Re: Wreszcie Holandia i Szwajcaria się obudziły 07.07.13, 19:51
                    > W kwestii religii - nie uważasz, że jedzenie, ubiór to sprawa jak najbardziej i
                    > ndywidualna i nam nic do tego, nawet w kontekście religijnym?

haczyk polega na tym, że dla muzułmanów religia to prawo, a nie sprawa indywidualna. Mam wrażenie, że jesli pojedziesz do Dubaju i będziesz stosować swoje zasady, na które twoja religia ci pozwala, jelsi chodzi o jedzenie, ubiór a nie daj Boże seks, to nikt nie przyjmie twojego tłumaczenia, że to twoja indywidualna sprawa.
                  • wyznawczyniwielkiegoczerwia Re: Wreszcie Holandia i Szwajcaria się obudziły 07.07.13, 19:58
                    Przepraszam, że się wtrącę, bo pytanie nie do mnie ale...
                    Ja nie generalizuję, doskonale zdaję sobie sprawę, że istnieją muzułmanie, którzy pracują, integrują się, nie narzucają innym ludziom swoich zwyczajów, nie nazywają zachodnich kobiet wulgaryzmami itd. Tak, tacy muzułmanie istnieją.
                    Jednak nie oszukujmy się, wielu islamistów to ekstremiści. 32 spośród 34 najbardziej poszukiwanych terrorystów przez FBI to islamscy ekstremiści. Z ataków, które można nazwać terrorystycznymi w ostatnim czasie mamy cały jeden popełniony przez Breivika i całą resztę przez islamistów. W większości krajów islamskich kobiety znaczą tyle co nic. Co więcej, jest to usankcjonowane prawem szariatu. Rosa napisz coś o Twoim stosunku do karania więzieniem ofiar gwałtu w krajach islamskich, często dłuższym niż oprawców. W niektórych społecznościach zgwałcona dziewczyna jest karana śmiercią przez ukamienowanie za to, że "dopuściła do gwałtu". Poruszyło mnie strasznie ostatnie zabójstwo honorowe nastolatek w Pakistanie za to, że odważyły się zatańczyć. Pokaż mi chociaż jeden nieislamski kraj, w którym dochodzi do podobnym okrucieństw i kobiety są traktowane równie źle. Pokaż mi jeden nieislamski kraj, w którym kobieta nie jest w świetle prawa równa mężczyźnie.
                    I to budzi sprzeciw, interpretacja islamu przez ogromną większość muzułmanów, która nie jest zgodna z prawami człowieka. Sama masz córki, nie boisz się o nie? Albo o swoje przyszłe wnuczki?
                    >W kwestii religii - nie uważasz, że jedzenie, ubiór to sprawa jak najbardziej indywidualna i nam >nic do tego, nawet w kontekście religijnym?
                    Nie zgodzę się do końca. Tak, jedzenie, ubiór to sprawa indywidualna, o ile nie narusza praw człowieka/zwierząt.
                    Nie zgadzam się na stosowany przez muzułmanów i nie tylko ubój rytualny. Nie zgadzam się na bestialskie traktowanie i mordowanie zwierząt. Mam prawo.
                    Co do ubioru, mnie zakrywanie twarzy, noszenie chust obraża. To chodzący przykład/symbol niższości. Większości Francuzów i Belgów jak widać również, skoro przyjęli stosowne ustawy.

• rosapulchra-0 Re: Wreszcie Holandia i Szwajcaria się obudziły 07.07.13, 20:25
                      > Jednak nie oszukujmy się, wielu islamistów to ekstremiści.
                      Jak wielu?Jak to się ma procentowo?

W niektórych społecznościach zgwałcona
                      > dziewczyna jest karana śmiercią przez ukamienowanie za to, że "dopuściła do gwa
                      > łtu". Poruszyło mnie strasznie ostatnie zabójstwo honorowe nastolatek w Pakista
                      > nie za to, że odważyły się zatańczyć.
                      Oczywiście, że mnie poruszają takie sytuacje i uważam je za skrajnie niesprawiedliwe. Jednak śmiem twierdzić, że nie tylko w krajach muzułmańskich dochodzi do tego typu skrajnych okrucieństw, ale i w tych, które uznawane są cywilizowane i które mają niby równe prawa dla kobiet i mężczyzn. Takie przypadki nagłaśniane przez media są zawsze potępiane, bo są naznaczone religią. Dość szybko katolicy np. zapomnieli, że sami palili kobiety na stosach, że kobiety stosunkowo niedawno doprowadziły do wyrównania prawa i możliwości brania udziału w wyborach. Podobnie rzecz się ma w USA z Murzynami - raptem niespełna wiek temu zaczęto ich traktować jak pełnoprawnych obywateli.

> I to budzi sprzeciw, interpretacja islamu przez ogromną większość muzułmanów, k
                      > tóra nie jest zgodna z prawami człowieka. Sama masz córki, nie boisz się o nie?
                      > Albo o swoje przyszłe wnuczki?
                      I tu jest kluczowe słowo w tej całej dyskusji - INTERPRETACJA. To na jej podstawie dochodzi do uchybień, do złego traktowania drugiego człowieka i to w imię religii.
                      W kwestii córek - czego mam się bać?

> Nie zgodzę się do końca. Tak, jedzenie, ubiór to sprawa indywidualna, o ile nie
                      > narusza praw człowieka/zwierząt.
                      > Nie zgadzam się na stosowany przez muzułmanów i nie tylko ubój rytualny. Nie zg
                      > adzam się na bestialskie traktowanie i mordowanie zwierząt. Mam prawo.
                      Oczywiście, że masz prawo. Tylko że ja nigdy nie spotkałam się u swoich sąsiadów z jakimikolwiek rytualnymi ubojami zwierząt, mało tego, nigdy nie widziałam muzułmańskiego przedstawiciela, który by źle traktował zwierzęta, a w imię religii tym bardziej.

> Co do ubioru, mnie zakrywanie twarzy, noszenie chust obraża. To chodzący przykł
                      > ad/symbol niższości.
                      Ale to tylko i wyłącznie ich sprawa, nie moja. Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że w Polsce zostałabym wyszydzona, gdybym pojawiła się na ulicy w piżamie, tu nikt nie robi z tego problemu. Zabrakło mi dziś rano jajek na śniadanie, to niewiele myśląc tak jak stałam, w piżamie i klapkach wsiadłam w samochód i pojechałam do Asdy, a tam dokonałam stosownych zakupów spożywczych. Mogę się założyć, że nikt nawet nie zauważył, że mam na sobie piżamę, a jeśli zauważył, to miał to głęboko w rzyci, bo nie przyjechał do Asdy oglądać mnie, ale zrobić zakupy.Podobnie rzecz się ma z muzułmańskimi strojami i ich zakrywaniem włosów lub twarzy. Ci ludzie ubierają się jak chcą i to jest tylko i wyłącznie ich sprawa. Żadnej ujmy dla siebie w ich ubiorze nie widzę.
                      • wyznawczyniwielkiegoczerwia Re: Wreszcie Holandia i Szwajcaria się obudziły 07.07.13, 20:41
                        Dobra, Rosa, jednak się wypowiem. Widzisz własne podwórko, nie zauważasz tego co dzieje się na świecie.
                        Katolicy dokonywali straszliwych mordów w imię religii. To prawda. Ciemnoskóre osoby były do niedawna w różnych krajach traktowane jako podludzie. To prawda. Słowo-klucz były.Czas przeszły. W krajach muzułmańskich-nadal są. Czas teraźniejszy.
                        To, że nie znasz żadnego muzułmanina, który dokonuje uboju rytualnego, nie oznacza, że ich nie ma.
                        Co do stroju, nie przyrównuj noszenia chusty czy zasłony do noszenia piżamy. Analogią do islamskich zakryć kobiet są inne symbole poniżenia, np. naszywki dla Żydów w czasie II wojny światowej. Albo gdybyśmy kazali ludziom jakiegoś koloru skóry/narodowości/płci zakrywać twarze z jakiegoś powodu. Chusta/zasłona to znak podległości kobiet wobec mężczyzn i Boga, muzułmanki się zakrywają, żeby nie prowokować mężczyzn swoim grzesznym wyglądem. Na samą myśl chce mi się wymiotować. Tak, noszenie chust, zasłon obraża mnie jako osobę, obraża moje uczucia religijne,polityczne, prawa człowieka i wprowadza podziały na ludzi lepszej (mężczyźni) i gorszej (kobiety) kategorii. Cieszę się, że Fracja i Belgia już sobie z tym problemem radzą, mam nadzieję, że pozostałe kraje pójdą ich śladem.
                        • cherry.coke Re: Wreszcie Holandia i Szwajcaria się obudziły 07.07.13, 20:53
                          Z chustami to chyba troche przesada, te ktore sie glownie widuje to lekkie kolorowe chusteczki, ktore sa naprawde bardziej moda uwarunkowana kulturowo niz przymusem, zwlaszcza, ze nie sa noszone caly czas. Wczoraj widzialam rodzine z matka i dwiema corkami na oko 18-20 lat; matka miala chuste, one juz nie. Niqaby, burki to juz zupelnie inna sprawa i tu owszem odczuwam sprzeciw, powinno to byc uregulowane podobnie jak inne chowanie twarzy w miejscach publicznych.
                        • rosapulchra-0 Re: Wreszcie Holandia i Szwajcaria się obudziły 07.07.13, 22:07
                          wyznawczyniwielkiegoczerwia napisała:

> Dobra, Rosa, jednak się wypowiem. Widzisz własne podwórko, nie zauważasz tego c
                          > o dzieje się na świecie.
                          Nadal proszę cię, abyś nie pisała o mnie rzeczy, które nie mają miejsca.

> Katolicy dokonywali straszliwych mordów w imię religii. To prawda. Ciemnoskóre
                          > osoby były do niedawna w różnych krajach traktowane jako podludzie. To prawda.
                          > Słowo-klucz były.Czas przeszły. W krajach muzułmańskich-nadal są. Czas teraźnie
                          > jszy.
                          No i? Myślisz, że nadal nie dochodzi do łamania prawa przez katolików, że nie ma KuKkluxKlanu, że rasizm nie istnieje? A może nie ma organizacji faszystowkich? A Watykan jest czysty jako ta łza dziewicza, bo "było"?
                          Teraz na topie są islamiści, ich się potępia w czambuł, za wszystko, niedługo za nieoczekiwaną zmianę pogody również.

> To, że nie znasz żadnego muzułmanina, który dokonuje uboju rytualnego, nie ozna
                          > cza, że ich nie ma.
                          A gdzie ja napisałam, że nie ma uboju rytualnego?

> Co do stroju, nie przyrównuj noszenia chusty czy zasłony do noszenia piżamy. An
                          > alogią do islamskich zakryć kobiet są inne symbole poniżenia, np. naszywki dla
                          > Żydów w czasie II wojny światowej. Albo gdybyśmy kazali ludziom jakiegoś koloru
                          > skóry/narodowości/płci zakrywać twarze z jakiegoś powodu. Chusta/zasłona to zn
                          > ak podległości kobiet wobec mężczyzn i Boga, muzułmanki się zakrywają, żeby nie
                          > prowokować mężczyzn swoim grzesznym wyglądem. Na samą myśl chce mi się wymioto
                          > wać. Tak, noszenie chust, zasłon obraża mnie jako osobę, obraża moje uczucia re
                          > ligijne,polityczne, prawa człowieka i wprowadza podziały na ludzi lepszej (mężc
                          > zyźni) i gorszej (kobiety) kategorii. Cieszę się, że Fracja i Belgia już sobie
                          > z tym problemem radzą, mam nadzieję, że pozostałe kraje pójdą ich śladem.
                          A mnie nie.
                  • wyznawczyniwielkiegoczerwia Re: Wreszcie Holandia i Szwajcaria się obudziły 07.07.13, 20:16
                    No i Rosa, sprawdź sobie w jakich krajach zgodnie z prawem legalna jest pedofilia.
                    Dziwnym krajem są to kraje muzułmańskie.
                    Sprawdź też, w jakiej religii/jakich krajach odejście od religii jest karane śmiercią. Dziwnym trafem wszystkie te kraje są muzułmańskie. I co Ty na to?
                    • rosapulchra-0 Re: Wreszcie Holandia i Szwajcaria się obudziły 07.07.13, 20:26
                      Nic. Nie jestem muzułmanką, więc to mnie nie dotyczy.
                  • wyznawczyniwielkiegoczerwia Re: Wreszcie Holandia i Szwajcaria się obudziły 07.07.13, 20:24
                    A i jeszcze jedno, już ostatnie, bo raczej nie zamierzam się więcej w tym wątku wypowiadać.
                    Można przyjąć Twoją taktykę i nie zauważać faktów, statystyk i tak robią między innymi w Skandynawii wyrażając źle pojętą poprawność polityczną- vide właśnie ukrywanie pochodzenia terrorystów w Danii, gdzie okazało się, że prawie 100% to ekstremiści islamscy. Można też nie zamykać oczu i zauważać, co dzieje się na świecie. Sprawdź sobie jaką liczbę aktów terroru dokonali islamiści, katolicy, buddyści, ateiści i inni. Ciekawe, jakie dane poznasz. Ja już wiem i przypuszczam, że większość się trafnie domyśla.
                    I naprawdę nie chodzi o to w co kto wierzy, ale co czyni. Pedofile, osoby traktujące kobiety jak ludzi drugiej kategorii- to nie są ludzie z którymi chcę mieć do czynienia.
                    • rosapulchra-0 Re: Wreszcie Holandia i Szwajcaria się obudziły 07.07.13, 20:31
                      wyznawczyniwielkiegoczerwia napisała:

> A i jeszcze jedno, już ostatnie, bo raczej nie zamierzam się więcej w tym wątku
                      > wypowiadać.
                      > Można przyjąć Twoją taktykę i nie zauważać faktów, statystyk i tak robią między
                      > innymi w Skandynawii wyrażając źle pojętą poprawność polityczną- vide właśnie
                      > ukrywanie pochodzenia terrorystów w Danii, gdzie okazało się, że prawie 100% to
                      > ekstremiści islamscy.
                      Proszę cię, nie wmawiaj mi czegoś, czego nie robię. W kwestii Szwecji, kilka postów wyżej, kiddy napisała: W Szwecji jest jeszcze gorzej, naprawdę źle. Co gorsza tam bardzo żywe i sile są organizacje neofaszystowskie i skrajnie prawicowe. No i zaczyna się kocioł... , więc nie szalałabym tak z tą źle pojętą poprawnością polityczną.

Można też nie zamykać oczu i zauważać, co dzieje
                      > się na świecie. Sprawdź sobie jaką liczbę aktów terroru dokonali islamiści, kat
                      > olicy, buddyści, ateiści i inni. Ciekawe, jakie dane poznasz. Ja już wiem i prz
                      > ypuszczam, że większość się trafnie domyśla.
                      Jeśli znasz te dane, to je po prostu podaj. To ułatwi na pewno dalszą dyskusję, prawda?

> I naprawdę nie chodzi o to w co kto wierzy, ale co czyni. Pedofile, osoby trakt
                      > ujące kobiety jak ludzi drugiej kategorii- to nie są ludzie z którymi chcę mieć
                      > do czynienia.
                      To prawda, jednak generalizacja, którą stosujesz cały czas jest krzywdząca.
                      • wyznawczyniwielkiegoczerwia Re: Wreszcie Holandia i Szwajcaria się obudziły 07.07.13, 20:50
                        Być może generalizuję, ale jestem świeżo po przeczytaniu Czarnej Księgi Kobiet i naprawdę nie zdawałam sobie sprawy, ile zła istnieje na świecie, a to wycelowane w kobiety uwidacznia się głównie w krajach muzułmańskich. Islam to nie tylko religia, to styl życia. I to, że znasz muzułmanów, którzy są ok nie oznacza, że powinnaś zamykać oczy na to co dzieje się na świecie.
                      • minor.revisions Re: Wreszcie Holandia i Szwajcaria się obudziły 07.07.13, 21:04
                        > To prawda, jednak generalizacja, którą stosujesz cały czas jest krzywdząca.

generalizacja to by było, gdyby mówiła, że wszyscy czy większość muzułmanów to ekstremiści i terroryści. Ona mówi, że większość fundamentalistycznych terrorystów to muzułmanie. Zasadnicza różnica.
                        • rosapulchra-0 Re: Wreszcie Holandia i Szwajcaria się obudziły 07.07.13, 22:01
                          minor.revisions napisała:

> generalizacja to by było, gdyby mówiła, że wszyscy czy większość muzułmanów to
                          > ekstremiści i terroryści. Ona mówi, że większość fundamentalistycznych terrorys
                          > tów to muzułmanie. Zasadnicza różnica.

Zasadnicza różnica jest taka, że moja opinia jest na podstawie napisanych słów przez wyznawczynię: Jednak nie oszukujmy się, wielu islamistów to ekstremiści. Poprosiłam o potwierdzenie tej opinii w liczbach, ale nie doczekałam się odpowiedzi.
    • woman_in_love holenderska Gouda płaci z kolei haracz muzułmanom 07.07.13, 18:10
      za to, że: nie będą organizowali zamieszek, podpalali samochodów, wyrzucali rowerów do kanałów, wybijali witryn sklepowych czy napadli na przechodniów na ulicach.
      • bi_scotti Dla lubiacych stats etc. 07.07.13, 18:42
        Polecam do poczytania, zdecydowanie bardziej rzetelne niz sugerowany w pierwszym poscie artykul: www.amazon.ca/The-Myth-Muslim-Tide-Immigrants/dp/0307362078
        I obiecuje, ze sie wiecej w tym watku nie wpisze, bo nie i juz. Cheers.
        • woman_in_love Re: Dla lubiacych stats etc. 07.07.13, 19:08
          Szkoda czytać nawet te bzdury. Najlepszymi pozycjami dotyczącymi tego, czy imigracja jest OK, czy wzbogaca, czy jest zagrożeniem czy nie itd. są książki historyczne.

A te niestety jasno pokazują, jak kończyły się masowe emigracje w ciągu ostatnich 3000 lat - i z wyjątkiem kilku przypadków kończyły się bardzo źle. Zmiany religijne są jeszcze gorsze niż zmiany narodowościowe, gdyż zazwyczaj są bardziej brutalne. Tolerancja religijna w zachodnim kręgu kulturowym nie jest w żadnym wypadku wynikiem jakiegoś humanizmu czy mądrości naszych przodków, tylko wynikiem brutalnych wojen, jak np. Wojna Trzydziestoletnia (nie licząc dziesiątków krótszych i mniejszych konfliktów), w wyniku której zginęło 8 milionów ludzi i to wg ostrożnych szacunków. W niektórych państewkach niemieckich liczba ludności spadła nawet o 50%. To dlatego katolicy w końcu zaczęli tolerować protestantów i odwrotnie. Już nikt bowiem nie miał sił i chęci z nikim walczyć.

I dlatego wiara w ucywilizowanie islamu to absurd. Skończy się albo dominacją islamu albo długotrwałą wojną religijną na wzór libańskiej (gdzie też zmiany demograficzne spowodowały że mniejszość muzułmańska podniosła w końcu głowę). A ponieważ będą całe masy młodych muzułmanów (już są), które nie będą miały gdzie pracować (bo przemysł uciekł do Chin) i się będą nudziły i nie będzie socjalu dla nich, to prędzej czy później zwrócą się w stronę radykalnego islamu. Ponieważ będzie także cała masa młodych po stronie chrześcijańsko-ateistycznej, więc nikt nikomu nie odpuści. Zbyt prędko. I to cała przyszłość Europy za góra 30 lat.
        • wyznawczyniwielkiegoczerwia Re: Dla lubiacych stats etc. 07.07.13, 20:05
          A ja polecam tę:
          www.amazon.co.uk/Does-Hate-Women-Ophelia-Benson/dp/0826498264
          Zresztą, wybacz bi_scotti, pamiętam co pisałaś w wątku o obrzezaniu dziewczynek, raczej nie dojdziemy do porozumienia.
          • woman_in_love Re: Dla lubiacych stats etc. 07.07.13, 20:07
            a co pisała?
            • wyznawczyniwielkiegoczerwia Re: Dla lubiacych stats etc. 07.07.13, 20:13
              Że nie należy karać w żaden sposób rodziców skazujących swoje córki na obrzezanie, a drogą do zaniechania tej praktyki jest edukowanie tychże. Nie zauważyła, że krzywda, a często i śmierć tych biednych dziewczynek dzieje się tu i teraz.
              • woman_in_love Re: Dla lubiacych stats etc. 07.07.13, 20:17
                w sumie to nie wiem po co pytam, taka humanitarna lewaczka multi-kulti nic lepszego by przecież nie wymyśliła
    • cherry.coke Re: Wreszcie Holandia i Szwajcaria się obudziły 07.07.13, 20:41
      Sondaze nic nie znacza i tak naprawde cierpia na nich zintegrowani, ktorych jest jednak wiekszosc. Powinno sie po prostu przestrzegac prawa, praw czlowieka i nie robic wyjatkow. Ostatnio tutaj odrzucono w Sadzie Najwyzszym sprawe zalozona przez Sikha, ktory chcial byc policjantem, ale z racji noszenia turbanu (nakaz religii) nie mogl nosic policyjnej czapki. Sad powiedzial, ze mundur to mundur i koniec. Nie podano, na co zdecydowal sie sikhijski kadet, ale to juz jego sprawa. I tak powinno byc z probami wprowadzenia szariatu, ubojem rytualnym, strojami uniemozliwiajacymi identyfikacje itp. Chusty niech sobie te nosza, komu to przeszkadza, wiekszosc to i tak lekkie kolorowe apaszki.
      • kasia191273 Re: Wreszcie Holandia i Szwajcaria się obudziły 07.07.13, 22:32
        piszę z Holandii, gdzie mieszkam od 12 lat

wyrabianie sobie opinii o podejściu całego społeczeństwa na podstawie artykułu, który bazuje na sondażach prowadzonych przez Wildersa- oszołoma, w tej chwili na marginesie życia politycznego, jest przejawem braku znajomości terenu

Wilders, dla jasności, prowadzi też stronę antypolską, gdzie gromadzi zarzuty pod adresem naszych rodaków, można się tam wpisać, choć wpisów innych się nie widzi, i na tej podstawie również wyciąga się wnioski, jak Holendrzy nienawidzą nas

nikt jego statystyk nie traktuje tu poważnie, wiadomo, że są nierzetelne

także Holendrzy a Wilders to naprawdę dwie różne sprawy

• rosapulchra-0 Re: Wreszcie Holandia i Szwajcaria się obudziły 07.07.13, 22:36
          kasia191273 napisała:

> wyrabianie sobie opinii o podejściu całego społeczeństwa na podstawie artykułu,
          > który bazuje na sondażach prowadzonych przez Wildersa- oszołoma, w tej chwili
          > na marginesie życia politycznego, jest przejawem braku znajomości terenu
          Wilders, dla jasności, prowadzi też stronę antypolską, gdzie gromadzi zarzuty p
          > od adresem naszych rodaków, można się tam wpisać, choć wpisów innych się nie wi
          > dzi, i na tej podstawie również wyciąga się wnioski, jak Holendrzy nienawidzą n
          > as
          nikt jego statystyk nie traktuje tu poważnie, wiadomo, że są nierzetelne
          > także Holendrzy a Wilders to naprawdę dwie różne sprawy
          >
          I to by było na tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka