Dodaj do ulubionych

Odkurzacz workowy czy bezworkowy ?

08.07.13, 18:43
Witam, ciąg dalszy poszukiwać idealnego dla mnie odkurzacza ... proszę o udzielenie opinii, które Waszym zdaniem są lepsze te workowe czy bez workowe ?? Ewentualnie, na który byście się zdecydowały mając do wyboru tylko te 2 n/w modele i dlaczego?
1) bez workowy - www.agito.pl/odkurzacz-samsung-sc-6890-jazz-1118-423982.html

2) workowy - www.agito.pl/odkurzacz-samsung-sc-5481-1118-475947.html

Z góry dzięki za pomoc smile
Obserwuj wątek
    • beverly1985 Re: Odkurzacz workowy czy bezworkowy ? 08.07.13, 18:47
      Tylko workowy.

Bezworkowy nie oznacza, ze smieci magicznie znikają w czasoprzestrzeni, tylko musisz je i tak wyrzucić, co jest bardziej skomplikowane niz przy workowym i dodatkowo brudzi ci się szybciej filtr.
      • podkocem Re: Odkurzacz workowy czy bezworkowy ? 08.07.13, 19:22
        Zgadzam się. PO pierwsze trzeba opróżnić kontener a filtr umyć i wysuszyć. Przy workowym po prostu wywalam worek i po kłopocie. Bezworkowy jest bardziej czasochłonny i mniej praktyczny.
        • suazi1 Re: Odkurzacz workowy czy bezworkowy ? 10.07.13, 13:40
          A co jest takiego skomplikowanego w wysypaniu śmieci z pojemnika??? No chyba że ktoś opróżnia pojemnik w domu nad kubłem na śmieci bądź toaletą, to życzę powodzenia i gratuluję braku wyobraźni...
    • myfaith Re: Odkurzacz workowy czy bezworkowy ? 08.07.13, 18:56
      Ja mam ten pierwszy od jakis 2 tygodni. Jak dla mnie rewelacja! Pojemnik latwo wyjmowany i latwy do umycia, odkurzacz cichy (wczesniej mialam solarisa fmy zelmer) Odkurzacz lekki . Ilosc szczotek wystarczajca (nawet jest taka dla wlascicieli siersciuchow smile) Mozna go wlaczyc z raczki ale i z odkurzacza . Minusy z ktorymi ja moge zyc - moc ssania mozna regulowac tylko z przyciskow na rurze, rura nie jest obrotowa tylko podlaczona z przodu, odkurzac mozna tylko w pozycji "lezacej " odkurzacza. Odkurzacz jest zrobiony z lekkich plastikow - mam nadzieje ze szybko mi cos nie peknie.
    • podkocem Re: Odkurzacz workowy czy bezworkowy ? 08.07.13, 19:21
      Nie mialam nigdy żadnego z zalinkowanych, za to mialam w sumie kilka workowych i jeden bezworkowy i workowe moim zdaniem wszystkie były lepsze.
    • kamea_chateau Re: Odkurzacz workowy czy bezworkowy ? 08.07.13, 19:30

bezworkowy słabo ciągnie.
      Nigdy więcej takiego odkurzacza.
    • niunia19851 Re: Odkurzacz workowy czy bezworkowy ? 08.07.13, 19:44
      Czyli chyba jednak lepsze standardowe workowe ...
      • myfaith Re: Odkurzacz workowy czy bezworkowy ? 08.07.13, 19:50
        No ale to co piszecie odnosnie czyszczenia filtra rowniez tyczy sie workowych. Dodatkowo trzeba kupowac worki a w bezworkowym myc lub nie pojemnik. Co do sily ssania to nie rzecz lezy w tym czy ma worek czy nie ale od mocy silnika (najlepiej wybierac takie od 1800 W w gore) no i od tego czy ma pelen worek/pojemnik czy nie. Im smieci mniej tym lepiej ssiesmile
        • podkocem Re: Odkurzacz workowy czy bezworkowy ? 08.07.13, 21:00
          Bezworkowym filtry trzeba myć praktycznie przy każdej wymianie, o wiele częściej niż workowym. Workowym zazwyczaj starcza raz na ruski rok.
          • gryzelda71 Re: Odkurzacz workowy czy bezworkowy ? 09.07.13, 08:06
            Po co myć filtry przy każdej wymianie i wymianie czego?Odkurzę,wysypie śmieci ręcznie wypiorę gąbki albo i nie(w sumie nie wiem jak mają inne modele,może faktycznie tysiąc filtrów i trzeba odkurzacz rozkręcać?).Przy moich sierściuchach poszłabym z torbami na worki,nawet te w typie,bo sierść skutecznie powoduje zapychanie wora i obniżenie siły ssącej odkurzacza.I już nie muszę wspominać,że sierść w worze po czasie śmierdzi,a nie znam nikogo,kto po każdym odkurzeniu zmienia worek(choć nie wątpię,że po tym wpisie pojawi się kilka pań tak robiącychbig_grin
          • mamaivcia Re: Odkurzacz workowy czy bezworkowy ? 09.07.13, 17:47
            Jeżeli masz bezworkowy wodny to faktycznie trzeba myć filtry i suszyć - ja akurat taki miałam, Zelmer chyba. Porażka. Bydle ciężkie ... zakończył żywot bo osunął mi się ze schodów i silnik zalałam ;P
            Teraz mam dwa: bezworkowy dyson i workowy Amica, który był kupiony niby na chwilę, bo miał się szybko zepsuć. No ale jakos żyje już 3 lata i na życie mu się nadal ma. W dodatku jak na zwykły workowy odkurzacz ciągnie bardzo dobrze. Także wszystkim polecam, chyba to maxis power 2100, czy cos takiego.
            Bezworkowemu Dysonowi trzeba jedynie raz na pół roku wyprać filtry i to wsio. (no i zbiornik opróżniać) . Co do workowych to podobno filtry należy wymieniać po ok. 5 workach, tak mi sprzedawca w sklepie radził. Niestety go nie usłuchałam i pewnie dlatego ciągle morduję odkurzacze wink
    • plater-2 Re: Odkurzacz workowy czy bezworkowy ? 08.07.13, 19:50
      Ja takze od miesiaca szarpie sie z nowym odkurzaczem bezworkowym.

Zaleta - nie ma wydatku na worki wymienne. Wada -słabiej ciagnie, nie daj Boze jakis kawalek folii tam sie dostanie i blokuje ciag - wyciaganie tego jest bardzo trudne, uzywam dlugich szczypcy.

Normalnie z psa sierci, paproszkow, piachu - wysypuje do kubelka, ale potem przeplukuje woda, bo w zakamarkach zasobnika gromadzi sie sierc i nie chce wypasc poprzez zwykle potrzasanie.

Podoba mi sie, ze rura osadzona jest w odkurzaczu za pomoca zatrzasku, odpada walka ze zjawiskiem odlaczania sie odkurzacza od rury.
    • niunia19851 Re: Odkurzacz workowy czy bezworkowy ? 08.07.13, 20:42
      To jeszcze jedno pytanie wink czy faktycznie tak trudno dokupić worki do odkurzacza ?? I czy trzeba kupować oryginalne czy równie dobre są podróbki ?? W sklepie widziałam worki za ok. 20-30 zł natomiast w sklepach typu Biedronka/Lidl można kupić już od ok. 8 zł czy ktoś orientuje się czym to się różni i czy lepiej jest zainwestować w oryginalne ?
    • landora Re: Odkurzacz workowy czy bezworkowy ? 08.07.13, 20:52
      Miałam kiedyś bezworkowy, równie dobrze mogłam odkurzać "Kasią". Nigdy więcej.
      Teraz mam workowego Samsunga, jestem zadowolona.
      • niunia19851 Re: Odkurzacz workowy czy bezworkowy ? 08.07.13, 20:57
        A możesz napisać jaki model??
    • przeciwcialo Tylko nie bezworkowy. 08.07.13, 21:04
      Marzę żeby sie zepsuł bo mam sedecznie dość wysypywania smieci, mycia i suszenia filtrów.
      Worek pełny wywalisz i po sprawie.
      • heca7 Re: Bezworkowy. 08.07.13, 21:21
        Mam bezworkowego Dysona allegry parquet. I wreszcie jestem zadowolona smile
        www.dyson.pl/vacuumcleaners/cylinders/dc29/dc29-allergy-parquet-db.aspx
        Ale nie namawiam. Każdy sam musi wybrać coś co mu odpowiada.
        • loola_kr Re: Bezworkowy. 08.07.13, 23:37
          ja też mam od lat Dysona i jestem bardzo zadowolona.
        • podkocem Re: Bezworkowy. 09.07.13, 00:12
          Mnie dwa lata na strychu zalega to dziadostwo hoovera:
          https://brain.pan.e-merchant.com/5/5/15604255/l_15604255.jpg
          Uzywałam rok i kupiłam w końcu workowego vaxa z funkcją prania dywanów.
    • ewasuwek Re: Odkurzacz workowy czy bezworkowy ? 09.07.13, 07:39
      a ja mam taki odkurzacz

mpm.pl/produkty/wyposazenie-domu/odkurzacze/odkurzacz-wodny-bora-mod07.html
      i jestem zachwycona...
      jest trochę roboty z czyszczeniem pojemnika z wodą, ale dom jest naprawdę odkurzony a nie zakurzony przez typowy odkurzacz. Czasami wlewam do wody jakiś olejek np cytrynowy i po odkurzaniu w domu pięknie pachnie.
    • poemi123 Re: Odkurzacz workowy czy bezworkowy ? 09.07.13, 17:57
      Mam tego bezworkowego Samsunga (dokładnie ten model). Jest rewelacyjny. Czyści się go szybko (wyrzucasz śmieci, przepłukujesz, filtr to gąbka, którą po prostu płuczesz wodą). Ciągnie świetnie - jedyna wada, że jak połknie papier, trzeba go otworzyć i papier wyciągnąć.
      • beverly1985 Re: Odkurzacz workowy czy bezworkowy ? 09.07.13, 18:59
        > się go szybko (wyrzucasz śmieci, przepłukujesz, filtr to gąbka, którą po prostu
        > płuczesz wodą)

gdybym miała po kazdym uzyciu odkurzacza wyrzucić śmieci, przepłukac wodą i wyczyscićm i wysuszyc filtr to bym się zapłakała...
        • suazi1 Re: Odkurzacz workowy czy bezworkowy ? 10.07.13, 13:46
          Nie ma przymusu czyszczenia pojemnika po każdym użyciu. Poza tym pojemnik można umyć w zmywarce - po wyparzaniu jest suchy. A filtry się kupuje, a nie myje za każdym razem.
    • kerri31 Re: Odkurzacz workowy czy bezworkowy ? 09.07.13, 18:23
      Powiem tak:
      Miałam bezworkowy i mam workowy. Bezworkowy nie polecam.
    • marcelina4 Re: Odkurzacz workowy czy bezworkowy ? 09.07.13, 19:02
      od dwóch miesięcy mam bezworkowego Dysona Alergy, jestem po prostu w nim zakochana, to tajfun, a nie odkurzacz smile
      zawsze odkurzam trzy, cztery razy w tygodniu, więc jakiś specjalnych ilości okruchów, kurzu i śmieci na podłodze nigdy nie mam, ale to ile Dyson potrafi wyciagnąc z dywanów i z podłóg po jednym odkurzaniu nadal wprawia mnie w osłupienie
      dodatkową zaletą tego odkurzacza jest to, że nie trzeba kupować worów, opróżnienie pojemnika, mycie ( nie za każdym opróżnianiem ) nie jest wcale kłopotliwe, trochę wprawy jednak trzeba nabrać, ponadto zupełnie nie wyrzuca kurzu w czasie pracy, więc na serio powietrze jest czystsze smile
      odkąd go mam moje dywany ożyły smile dla mnie absolutna rewelacja, więc odkurzacze workowe mogą dla mnie juz przestać istnieć smile
    • ha-ya Re: Odkurzacz workowy czy bezworkowy ? 09.07.13, 19:28
      Ja bym wybrala bezworkowy - wygodniejszy tanszy w eksploatacji ( worki potrafia byc naprawde drogie i nie zawsze latwo dostepne). Nie wiem o co chodzi z tym cczyszczeniem filtra po kazdym uzyciu - w mojej instrukcji stoi jak byk, ze raz na 6 m-cy jest ok.
      • ha-ya Re: Odkurzacz workowy czy bezworkowy ? 09.07.13, 19:31
        Aha, Dysona mam juz 4 rok ( nie pamietam dokladnie jaki model) i ciagnie jak marzenie big_grin
    • wronka30 Re: Odkurzacz workowy czy bezworkowy ? 10.07.13, 12:38
      Mam taki bezworkowy:
      www.p4c.philips.com/cgi-bin/dcbint/cpindex.pl?slg=pl&scy=pl&ctn=FC9210/01
      Jestem bardzo zadowolona. Odkurzacz ciagnie jak smok. Pojemnik na kurz oprozniam raz na jakis czas, filtr czyszcze jeszcze rzadziej. Nie musze kupowac workow i wydawac na nie kupe kasy. Jak dla mnie nie ma porownania z odkurzaczem workowym.
    • suazi1 Re: Odkurzacz workowy czy bezworkowy ? 10.07.13, 13:37
      Zdecydowanie bezworkowy. Nie wyobrażam sobie biegać non stop z wypchanymi worami, albo ciągle kupować to w sklepie.
    • dilmahh Re: Odkurzacz workowy czy bezworkowy ? 10.07.13, 14:24
      Niunia, jeśli bezworkowy, to jakiś droższy. Te tanie nic nie warte. Wiem, bo miałam. Słabo ciągną, trzeba myć ten cholerny filtr, bo inaczej nie ciągną wcale. Natomiast droższe (np Dyson)są podobno ok. Worki można oczywiście kupować nieoryginalne, choć są faktycznie lekko gorszej jakości. Ale tańsze.
    • peggy_su Re: Odkurzacz workowy czy bezworkowy ? 10.07.13, 14:34
      A ja mam bezworkowego electroluxa od prawie 3 lat i polecam. Pojemnik opróżniam co jakies 3 tygodnie, głównie ze względu na kocie kłaki, jak nie miałam kota to dłużej. Jest drugi filtr na wymiane, wiec nie musze czekać aż po czyszczeniu wyschnie, żeby odkurzać. Filtr czyszcze co jakieś 2 miesiące, trwa to pare minut i dla mnie nie jest kłopotliwe. Przynajmniej nie musze pamiętać o kupowaniu jakichś worków.
    • niunia19851 Re: Odkurzacz workowy czy bezworkowy ? 10.07.13, 17:17
      Witam ponownie smile dziekuję wszystkim za zainteresowanie. Ostatecznie zdecydowałam się na model workowy www.agito.pl/odkurzacz-samsung-sc-5481-1118-475947.html w sobotę go odbieram i zobaczę jaki efekt odkurzania bedzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka