Dodaj do ulubionych

1,5-roczne dziecko biega na plazy -boso, w butach?

09.07.13, 13:13
Jade z moim dzieciem (wiek ok. 1,5 roku) nad polski Baltyk. Dziecko szybko biega, lubi sie poruszac, wiec mysle, ze nie bedzie tylko obok nas siedziala, ale i bedzie wokolo biegala. smile Zreszta my rodzice tez nie chcemy tylko siedziec na plazy ale tez chcemy urzadzac sobie spacerki wzdluz plazy. I teraz mam pytanie: Czy takiemu dziecku lepiej zalozyc jakies buciki, bo piasek na plazy moze byc niekoniecznie nieczysty, np. moga byc tam kawalki szkla z butelek itp. Czy pozwolic biegac boso ryzykujac ewentualne skaleczenie, ale boso to zdrowiej i pewnie przyjemniej dla takiego szkraba. Jak wy robilyscie/robicie ?
Obserwuj wątek
    • pszczolaasia Re: 1,5-roczne dziecko biega na plazy -boso, w bu 09.07.13, 13:15
      boso.
      • jamesonwhiskey Re: 1,5-roczne dziecko biega na plazy -boso, w bu 09.07.13, 13:17
        boso ale w ostrogach
    • ichi51e2 Re: 1,5-roczne dziecko biega na plazy -boso, w bu 09.07.13, 13:17
      Wez octanisept i butelke z woda (pisek na plazy moze byc z sola wiec dobrze skaleczenie przemyc zeby nie szczypalo) i niech biega boso.
    • heca7 Re: 1,5-roczne dziecko biega na plazy -boso, w bu 09.07.13, 13:17
      Puszczałam boso. Raz tylko , przed 30 laty w Sarbinowie mój brat rozciął sobie stopę o kawałek butelki. Ja nigdy, moje dzieci i mąż też nigdy. Ale... może być inny problem. Piasek bardzo często silnie się nagrzewa i parzy, naprawdę parzy w stopy. Dorosły sam sobie pomoże , dziecko się popłacze. Wtedy rzeczywiście lepiej skombinować sandały, choćby piankowe.
      • nihiru Re: 1,5-roczne dziecko biega na plazy -boso, w bu 09.07.13, 13:21
        faktycznie -mój dwulatek nie chciał schodzić z koca, bo go parzyło w nóżki.

ale mokry piasek, przy samej wodzie nie nagrzewa się tak i łatwiej po nim chodzić, więc nie powinno być problemów.

ja nie lubię w butach chodzić po plazy i dziecku też bym nie zakładała.
    • edelstein Re: 1,5-roczne dziecko biega na plazy -boso, w bu 09.07.13, 13:21

Moje dziecko Od zawsze boso,boso rowniez na placach zabaw np. i zdarzylo mu sie boso po chodniku isc.--

“ja jestem bezmezna -maz pije sluzbowo 3 dzien i ma kompletnie w nosie co ja mam na sobie“
      Autorem powyzszego zdania jest M.
    • kanna Re: 1,5-roczne dziecko biega na plazy -boso, w bu 09.07.13, 13:24
      Zawsze boso smile ja i dzieci, a najczęściej w V, VI jeździmy.
    • 098qwerty Re: 1,5-roczne dziecko biega na plazy -boso, w bu 09.07.13, 13:32
      Mój 2,5 latek biegał boso a po bardzo nagrzanym piasku w stopkach. Żeby nie biegał non stop do wody (a ja za nim) zabieraliśmy ze sobą mały basenik i w nim się pluskał a ja mogłam się w tym czasie poopalać mając go na oku.
    • a.nancy Re: 1,5-roczne dziecko biega na plazy -boso, w bu 09.07.13, 13:37
      jak chce, to pozwalam smile zazwyczaj chce smile chyba, że piasek bardzo parzy.
    • run_away83 Re: 1,5-roczne dziecko biega na plazy -boso, w bu 09.07.13, 13:50
      Zależy jaka plaża. Jak czyściutko i drobny piasek to fajnie się chodzi boso. Ale jak się trafiają śmieci, kamienie albo choćby odłamki potrzaskanych muszelek to boso nie puszczę, sama też wtedy boso nie chodzę, tylko w japonkach albo sandałkach. Dzieci całe lato biegają w crocsach, na plażę i w ogóle do piasku są super bo nie nabierają piachu tak bardzo jak sandały.
    • slonko1335 Re: 1,5-roczne dziecko biega na plazy -boso, w bu 09.07.13, 13:56
      Moje biegają boso albo w crocsach.
    • kleo881 Re: 1,5-roczne dziecko biega na plazy -boso, w bu 09.07.13, 14:35
      Zawsze na bosaka, i my i dzieci.
    • 18lipcowa3 omg 09.07.13, 14:40
      nigdy nie wpadłabym na to by na plazy ktorekolwiek z dzieci moich siedziało czy biegałoby w butach
    • jak_matrioszka Re: boso 09.07.13, 15:07
      Boso, w butach albo sie zaparzy albo poobciera stopy od piasku.
      • niutaki Re: boso 09.07.13, 15:33
        moja zawsze biegala w japonkach, bo ja piasek parzyl w stopysmile
        • jak_matrioszka Re: boso 09.07.13, 16:07
          Co kto lubi. Japonek nie lubie i dziecku bym nie zalozyla (malemu dziecku, jak podrosnie i stwierdzi ze lubi, to nawet na Giewont moze w nich popylac).
          • niutaki matrioszka 09.07.13, 16:11
            lazisz za mna? suspicious dzieciar sam sobie te klapki zakladal, ja boso popylalam, bo lubie goracy piaseksmile
            • jak_matrioszka Re: matrioszka 09.07.13, 16:16
              O to samo Ciebie sie mialam zapytac, czy mysmy sie w innym watku nie spotkaly przed chwila? Ja tak malo zwracam uwage na nicki, ze z aclego forum moze z 5 bym wymienila, ale z poprawnoscia zapisu byloby krucho smile
              • niutaki :D:D n/t 09.07.13, 16:18

• noem.i77 Re: 1,5-roczne dziecko biega na plazy -boso, w bu 09.07.13, 15:41
      Moje biega na czterech, nóżki i łapki bose smile
    • kikimora78 Re: 1,5-roczne dziecko biega na plazy -boso, w bu 09.07.13, 15:59
      jka parzy to w skarpetach.
      ma basenie zawsze w skarpetach z antyposlizgiem, w laziece wlasnej, w kapieli zreszta tez
      • jak_matrioszka Re: 1,5-roczne dziecko biega na plazy -boso, w bu 09.07.13, 16:09
        Dobrze ze ekran i tak mialam do mycia big_grin big_grin big_grin Podpowiedz z antyposlizgowymi skarpetami na plaze jest godna uwiecznienia w instrukcji BHP (bezpieczenstwa i higieny plazowania).
        • kikimora78 Re: 1,5-roczne dziecko biega na plazy -boso, w bu 09.07.13, 16:35
          hmmmm.... czytam ten moj post i czytam i nic tam na temat antyposlizgow na plazy nie ma - jest o skarpetach na plaze jak parzy w stopy i jest o antyposlizgach na basenie i wlazience.

moze sprobuj przeczytac jeszcze raz? moze trzeci i czwarty? a jak nie pomoze to juz nie wiem co moze pomoc...
    • klubgogo Boso!!!! 09.07.13, 16:55
      Boso, boso, boso! Proszę, nie pytaj tylko dlaczego.
    • karro80 Re: 1,5-roczne dziecko biega na plazy -boso, w bu 09.07.13, 19:39
      młoda w tym wieku boso - chodzić się własnie uczyła<wcześniak> i pasjami ganiałam po piachu i bezpiecznej trawie dzieciora na bosaka, bo uważałam, że będzie zdrowo - trawa bezpieczna, bo zwykle ogród botaniczny i działka, piach - piaskownica ogrodzona i plaża nad rzeką - wydawało się czysto i nikt nic sobie nie wbił.
    • doral2 Re: 1,5-roczne dziecko biega na plazy -boso, w bu 09.07.13, 19:46
      są buty plażowe
    • lafiorka2 Re: 1,5-roczne dziecko biega na plazy -boso, w bu 09.07.13, 20:09
      niektóre pytania na tym forum powodują u mnie opad cyckówuncertain
    • kkalipso Re: 1,5-roczne dziecko biega na plazy -boso, w bu 09.07.13, 20:20
      Moja mrówka jak była mała to latała w takich z Zary teraz leżą w szafie ( zależało też od plaży). Teraz chodzi przeważnie w klapkach albo na bosaka .

https://i.ebayimg.com/00/s/NzUwWDEwMDA=/$(KGrHqV,!o0FG05kTSRDBRysk+OVRw~~48_2.JPG
    • beatazet Re: 1,5-roczne dziecko biega na plazy -boso, w bu 09.07.13, 20:29
      Boso, ale jakieś piankowe sandałki/crosy dobrze mieć ponieważ piasek często mocno gorący.
    • rudeprawo Re: 1,5-roczne dziecko biega na plazy -boso, w bu 10.07.13, 09:02
      bez butów smile na plażę z dzieckiem małym bym nie wychodziła jak piasek jest mocno nagrzany... tylko później wychodziłam lub wcześniej... jak jest upał to zabawy pod drzewami smile
    • 1yna-taka Re: bautyk;) 10.07.13, 10:55
      Tylko w gumofilcach. Koniecznie bez majtek. Zarówno dzieci jak i dorośli.
    • myelegans Re: 1,5-roczne dziecko biega na plazy -boso, w bu 10.07.13, 15:55
      MIeszkamy nad oceanem, chodzimy na rozne plaze, bardziej i mniej piaszczyste i dziecko od zawsze biega boso, nawet na skalistych plazach rowniez. Ja nie daje rady, on jak najbardziej.
      NIe zdarzylo sie jeszcze zeby sie skaleczyl, a jest duzo ostrych kamieni, polamanych, ostrych muszli itd.
      Jak juz zaklada cos, to sa to croksy od zawsze.
    • best_bej OJP n/t 10.07.13, 15:57

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka