jowita771 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 12:04 Nie rób remontu na wszelki wypadek. Ja mam rozgrzebaną budowę i się wkurzam, bo jak tylko wynajmowałam mieszkanie, to mogłam w każdej chwili wyjechać. Mnie tez PO wkurza, ale nie aż tak, Kaczyński&co to jest dopiero kanał. Odpowiedz Link Zgłoś
helufpi Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 12:10 No cóż. Platforma się z lekka zużyła, przeprowadziła parę bardzo potrzebnych reform, mniej lub bardziej udolnie. Moja prognoza: idzie odbicie koniunktury - jak poprzednim razem, kiedy PIS się dorwał do władzy. Socjalistów nie lubię (czy to pod szyldem prawicy, czy lewicy), ale może tym razem PIS będzie rządził ciut lepiej, bo jednak bez podejrzanych typów z Samoobrony. Ja jednak do tych rządów ręki nie przyłożę, wolę nieudolne reformy i trzymanie finansów publicznych w garści od sprawnego rozdawnictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 12:15 "a jednak do tych rządów ręki nie przyłożę, wolę nieudolne reformy i trzymanie > finansów publicznych w garści od sprawnego rozdawnictwa." - to Vincent trzyma te finanse w ryzach? , bo na razie czytam to: "We wtorek rząd ogłosił, jak będzie wyglądać nowelizacja budżetu. W kasie państwa zabraknie 24 mld zł. 16 mld zł rząd pożyczy i zwiększy się zadłużenie. Pozostałe 8 mld zł zamierza znaleźć w oszczędnościach. Dlaczego tak? Premier tłumaczył, że dla gospodarki mniej szkodliwe jest zwiększenie deficytu niż cięcie wydatków, które będzie ją schładzać, dalej dusić konsumpcję i skłonność do inwestycji." - dojdzie kolejne 16 miliardów na liczniku Balcerowicza : tu masz źródło: Vincent Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 15:45 Premier tłumaczył, > że dla gospodarki mniej szkodliwe jest zwiększenie deficytu niż cięcie wydatkó > w, które będzie ją schładzać, dalej dusić konsumpcję i skłonność do inwestycji. > " a to nieprawda jest? Nie wiem o co chodzi, bo tv mam wyłączoną od paru miesięcy, ale to co wkleiłam powyżej wydaje mi się logiczne. Z punktu widzenia politycznego i ekonomicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
nihiru Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 12:20 > dorwał do władzy. Socjalistów nie lubię ja też nie, dlatego bardzo się zdziwiłam, jak PIS obniżył podatki. > ), ale może tym razem PIS będzie rządził ciut lepiej, bo jednak bez podejrzanyc > h typów z Samoobrony. też mam taką nadzieję > Ja jednak do tych rządów ręki nie przyłożę, wolę nieudolne reformy i trzymanie > finansów publicznych w garści od sprawnego rozdawnictwa. dzięki temu "rozdawnictwu" kryzys przyszedł do Polski 3 lata później niz w calej Europie, a Tusk mógł się nadymać z dumy, jak go na szczytach europejskich pytali "jak on to robi?" ------------------------------------------------------ forum rządzi, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 12:11 Też mnie to przeraża. Ale niestety tak poczytać wypowiedzi ludzi w różnych miejscach, to niestety, ale takie właśnie mamy społeczeństwo... Odpowiedz Link Zgłoś
feleedia Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 12:29 Moja mała komunistko, czasy kiedy wszyscy mieli mieć jedynie słuszne poglądy i głosować na jedynie słuszną partię, minęły chwilę temu Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 14:34 No właśnie mocno nad tym ubolewam, ale nie zauważyłam, żeby się cokolwiek pod tym względem zmieniło: ludzie głosują na PiS, po czym reflektując się, że to jednak banda oszołomów idą przy najbliższej okazji głosować na PO. A gdy się okazuje, że ten rząd też robi więcej złego niż dobrego dla narodu, wracają do konserwatystów - jakby zapomnieli co to oznacza... Głos rozsądku zaginął Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Powtórka z historii 19.07.13, 12:25 "W wyborach w 1932 roku NSDAP uzyskała spektakularny sukces osiągając 37% poparcia i stając się największą partią w Reichstagu. 30 stycznia 1933 prezydent Rzeszy Paul von Hindenburg desygnował Adolfa Hitlera na kanclerza Rzeszy, który reprezentował większość parlamentarną złożoną z NSDAP i DNVP (niemiecka prawica narodowa)." Czy w 2015 roku PiS wygra wybory z wynikiem 37%? Odpowiedz Link Zgłoś
feleedia Re: Powtórka z historii 19.07.13, 12:27 No i co w związku z tym? Napisz jeszcze o wyborach w kanadyjskiej prowincji Alberta Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Powtórka z historii 19.07.13, 14:33 feleedia napisał(a): > Napisz jeszcze o wyborach w kanadyjskiej prowincji Alberta Masz problem z tym, ze wybierano miedzy dwiema kobietami konserwatystkami? Hmmm ... Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 12:40 Morgen przyzwyczaj sie, moim zdaniem tak teraz bedzie w kolko. Polska sie tak spolaryzowala, ze jest cos w rodzaju Demokratow i Republikanow w Stanach. Jest pewien typ umyslowosci podejrzliwo-narodowej ("powinnismy miec mentalnosc panow, bo jestesmy panami"), ktory zrealizuje sie tylko glosujac na PIS. Jest pewien typ umyslowosci dazacy do czegos a la swiecka Europa, ktory bedzie glosowal na cokolwiek anty-PIS. Beda rzadzic w cyklu na przemian. Na konkrety glosuje malo kto, ludzie nie sa w stanie zdziwic sie, jak ktos jednym tchem obiecuje Polske solidarna i obnizenie podatkow. Kup sobie chatke na wsi, hoduj kury, malwy i pomidory Odpowiedz Link Zgłoś
feleedia Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 12:46 ją też dziwię sią, że są ludzie, którzy nie dziwią się jak im się obiecuje to: tuskwatch.pl/index.php/obietnice-platformy/ Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 13:02 Cytat> Kup sobie chatke na wsi, hoduj kury, malwy i pomidory Zacna myśl, Waćpani Odpowiedz Link Zgłoś
j_a_ch Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 13:37 Jest p > ewien typ umyslowosci podejrzliwo-narodowej ("powinnismy miec mentalnosc panow, > bo jestesmy panami"), ktory zrealizuje sie tylko glosujac na PIS. Jest pewien > typ umyslowosci dazacy do czegos a la swiecka Europa, ktory bedzie glosowal na > cokolwiek anty-PIS. Beda rzadzic w cyklu na przemian. Dobra uwaga, z tym że widzę to raczej jako ostateczne starcie tych dwóch obozów w najbliższych latach. Jeżeli po raz siódmy pis i jego środowisko dostanie odpór, będzie musiał już odejść, a wraz z nim jego wsteczna wizja Polski XIX-wecznej z wszystkimi demonami przeszłości, które przez wieki ciągnęły Polskę w dół. W tym sensie są to ważne wybory bo zadecyduje się ostateczny kształt i kierunek Polski. Później będą oczywiście dwa nowe obozy lewy i prawy ( a w nim jednak wciąż te same mordy, nie ma się co oszukiwać) ale coś w rodzaju oczyszczenia i przegrupowania na scenie politycznej nastąpić musi. Polska polityka ma szansę okrzepnąć i nabrać sensowniejszych kształtów niż obecne. Równowaga jest potrzebna. Koniec klinczu kaczo-tuskowego jest nieuchronny, także ducha nie gaście Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 14:04 Nie wiem, moim zdaniem czy to bedzie Kaczynski, czy ktos inny, ten sposob myslenia juz sie nie da wepchnac z powrotem na strych. Kaczynski oczywiscie jest doswiadczonym mieszaczem i swoje dorzuca do pieca, ale Polska w ostatnich latach bardzo sie zmienila. Najpierw Giertych i Lepper wprowadzili pewne standardy, ktorych wczesniej nie bylo. Potem Smolensk zrobil swoje, uaktywnily sie grupy i rydzykowe, i GP, i nacjonalistyczna mlodziez, i rozliczni "niepokorni". Teraz juz glosuje nowe pokolenie, dla ktorego to jest rzeczywistosc (podonie jak religia wszedzie, zakaz aborcji, naparzanki narodowcow itp). Osobowosci autorytarnej sie latwo nie neutralizuje. Ja tam uwazam, ze nawet dobrze byloby, gdyby PiS wygral, a prezes musial (w obliczu kryzysu swiatowego i nieustepliwej demografii oraz zelaznych przywilejow pewnych grup) dokonac swojego cudu gospodarczego i zjednoczenia (LOL) Polakow. Bo inaczej on wiecznie bedzie obiecywal, a kupa ludzi wiecznie bedzie wierzyc. No ale ja tu nie mieszkam Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 14:40 cherry.coke napisała: > Ja tam uwazam, ze nawet dobrze byloby, gdyby PiS wygral, a prezes musial (w obl > iczu kryzysu swiatowego i nieustepliwej demografii oraz zelaznych przywilejow p > ewnych grup) dokonac swojego cudu gospodarczego i zjednoczenia (LOL) Polakow. B > o inaczej on wiecznie bedzie obiecywal, a kupa ludzi wiecznie bedzie wierzyc. > > No ale ja tu nie mieszkam Tez nie mieszkam I pomysl wrobienia JK w spelnianie obietnic jest smakowity aczkowiek moze to byc po raz kolejny experyment na zywym organizmie i ten organizm moze miec problem z przezyciem experymentu. Mam swoj wlasny piekny punkt odniesienia w postaci (ogromnej i otylej) burmistrza mojego miasta, ktory obiecal co obiecal, ludzie poparli a jest jak jest. I gorzej - w zwiazku z przywiazaniem do spelniania nierealnych obietnic realne mozliwosci np. budowy szybkiej kolejki w jednej czesci miasta odplynely wlasnie w niebyt, bo burmistrz obiecal metro wiec chocby i "po trupach", chocby i za 100 lat ale te 3 (trzy!!!) stacje metra zbuduje, co oczywiscie sensu ma malo. Ot, taki przyklad upartej (zapartej!) wladzy Wiec o ile z jednej strony, go for it - niech JK umoczy, bo umoczy, nie ma obawy, ze nie. Ale z drugiej strony, ludzi (i czasu!!!) zal, eh ... Odpowiedz Link Zgłoś
j_a_ch Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 14:43 Najpierw Giertych i Lepper wprowadzili pewne standardy, kto > rych wczesniej nie bylo. Potem Smolensk zrobil swoje, uaktywnily sie grupy i ry > dzykowe, i GP, i nacjonalistyczna mlodziez, i rozliczni "niepokorni". Teraz juz > glosuje nowe pokolenie, dla ktorego to jest rzeczywistosc (podonie jak religia > wszedzie, zakaz aborcji, naparzanki narodowcow itp). Osobowosci autorytarnej s > ie latwo nie neutralizuje. > Na pewno kryzys wzmaga takie zagrożenia. Mimo Giertycha, Leppera i Smoleńska w 2011 w wyborach ludzie dali odpór Kaczyńskiemu, a wystarczyło że kryzys zapukał mocniej do bram i karta się odwraca. To jest zawsze groźne i wiecznie żywe w kryzysie, ale jak przyjdzie odbicie to i radykalizmy opadną. Albo (odpukać), komuś coś się stanie i ludzie ze strachu pójdą głosować przeciw. > Ja tam uwazam, ze nawet dobrze byloby, gdyby PiS wygral, a prezes musial (w obl > iczu kryzysu swiatowego i nieustepliwej demografii oraz zelaznych przywilejow p > ewnych grup) dokonac swojego cudu gospodarczego i zjednoczenia (LOL) Polakow. B > o inaczej on wiecznie bedzie obiecywal, a kupa ludzi wiecznie bedzie wierzyc. Tez tak czasem myślę, ale zawsze dochodzę do wniosku że jednak lekcja nie warta ceny. Za wysoka Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 15:02 j_a_ch napisał(a): > Na pewno kryzys wzmaga takie zagrożenia. Mimo Giertycha, Leppera i Smoleńska w > 2011 w wyborach ludzie dali odpór Kaczyńskiemu, a wystarczyło że kryzys zapukał > mocniej do bram i karta się odwraca. To jest zawsze groźne i wiecznie żywe w k > ryzysie, ale jak przyjdzie odbicie to i radykalizmy opadną. Albo (odpukać), ko > muś coś się stanie i ludzie ze strachu pójdą głosować przeciw. Kryzys tez, ale tez chyba naturalna kolej rzeczy. Kazda ekipa w Polsce zaczyna jako zbawcy, a konczy jako pariasi (a potem sie rozpada i tworzy nowa partie). Znamy jakas, ktora z perspektywy czasu cieszy sie szacunkiem wiekszosci? Stad tez pewnie styl polityki polegajacy na pchaniu sie do koryta i braku konsekwencji, bo na koncu i tak bedzie wygnanie, a potem przepoczwarzenie. To juz lepiej miec Demokratow/Republikanow, albo Torysow/Laburzystow, bo oni przynajmniej wiedza, ze nie moga nasmrodzic za bardzo, bo niedlugo wroca. Moze inni ludzie, ale partia ta sama. > Tez tak czasem myślę, ale zawsze dochodzę do wniosku że jednak lekcja nie warta > ceny. Za wysoka Nie wiem czy cena takiego kotlowania sie tez nie jest za wysoka... Odpowiedz Link Zgłoś
j_a_ch Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 16:02 Znamy jakas, ktora z perspektywy czasu cieszy sie szacunkiem wiekszosci? Stad t > ez pewnie styl polityki polegajacy na pchaniu sie do koryta i braku konsekwencj > i, bo na koncu i tak bedzie wygnanie, a potem przepoczwarzenie. To juz lepiej m > iec Demokratow/Republikanow, albo Torysow/Laburzystow, bo oni przynajmniej wied > za, ze nie moga nasmrodzic za bardzo, bo niedlugo wroca Do tego stanu zmierza pewnie i nasza scena polityczna, ale problem jest taki, że jesteśmy młodą demokracją, z niską kulturą polityczną i obywatelską, po latach zacofania w komunizmie. Ten proces musi potrwać i obfitować w takie niesmaki i nauczki. Aż się to przewali, wykruszy i ukształtuje. Trochę to trwa bo dochodzą nasze indywidualne narodowe przywary, których nie da się wykorzenić w te parę lat i które wracają jak bumerang dac kolejne lekcje. Może i po to m. in. wydarzył się Smoleńsk, żeby to co złe skumulować razem i wywołać narodową debatę: odrzucamy to i idziemy do przodu, czy kultywujemy szkodliwe wzorce i kręcimy się w kółko? I ludzie decydują w wyborach, konsekwentnie od paru lat. > Nie wiem czy cena takiego kotlowania sie tez nie jest za wysoka... Widać w polskich warunkach nie dało się inaczej. Ale to nie będzie trwać wiecznie. Trzeba wierzyć, że ludzi rozsądnych jest więcej i w końcu przeważą szalę Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 19:15 cherry.coke napisała: > Kazda ekipa w Polsce zaczyna > jako zbawcy, a konczy jako pariasi To jest przypadlosc chyba nie tylko polska. Moze w tzw. "dojrzalszych demokracjach" ten proces jest mniej "od sciany do sciany"/bardziej zbalansowany ale w sumie tak jest z wiekszoscia nie tyle ekip co wyborcow - ufamy, dajemy kredyt, pozwalamy na wiele a potem wkurzamy sie na ostro i odrzucamy z kretesem nie liczac juz nawet jakichkolwiek pozytywow, ktore mogly miec miejsce za kadencji tych, ktorych sie wlasnie chcemy pozbyc. A spolaryzowane stanowiska wcale nie sa az takie zle. Pryznam, ze jako wyborca wole klasyczny wybor "no way XYZ" = "z ABC moge zyc" niz i ten kiepski, i ten parchaty, wybieram mniej nieprzyjemnego albo w ramach protestu glosuje na kogos kompletnie bez szans, ewentualnie nie ide na wybory wcale (ja sobie na taka opcje nie pozwalam ale wielu ludzi tak). Szczerze mowiac, dla mnie np. wybor miedzy JK a BK na Prezydenta byl wlasnie takim beznadziejnym wyborem pomiedzy jednym modlacym sie konserwatysta a drugim tez modlacym sie konserwatysta. Przewazyl fakt przezyc osobistych JK, ktore wedlug mnie powinny go byly powstrzymac na dlugie miesiace przed zajmowaniem sie sprawami panstwowymi, bo grieving nalezy przezyc w sobie a nie w towarzystwie i na oczach 40 mln Polakow. Ale to so wzgledy kompletnie poza-wyborczo-platformiane. Jestem bardzo ciekawa potencjalnej ekipy ekonomicznej JK. No i Ministra Spraw Zagranicznych! Odpowiedz Link Zgłoś
mariolka55 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 13:04 ja się boję PiS -u a Platformy nie znoszę nie widzę wyboru... Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 14:23 bo wielbiciele władzy PIS na pewno pójdą głosować, natomiast dotychczasowi wielbiciele PO, wielbicielami PO już nie są, a że na PIS również nie zagłosują, najprawdopodobniej na wybory nie pójdą (ja nie zamierzam). nie ma na kogo głosować Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 19:43 40% poparcia wśród tych, którzy by poszli zagłosować i jednoczesnie wiedzą, na kogo. Co oznacza, że nie jest to żaden wielki skok od poprzedniego pomiaru. Bo z tamtego podawali wyniki z uwzglednieniem tych, którzy nie wiedza, na kogo by oddali głos. Chyba ze nie mówisz o badaniu TNS . Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 20:29 W wypadku wygranej PiSu pozostaje mi emigracja. Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 20:53 dlaczego? co ci się pogorszy? Odpowiedz Link Zgłoś
wies-baden Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 21.07.13, 08:11 Jak wygra PiS to grożą nam "zasieki z drutu kolczastego" przed wrażymi sąsiadami, o euro możemy zapomnieć, a złoty będzie kosztował 5...10...15. Dla większości Polaków wydaje się to nie mieć znaczenia, bo nie jeżdżą na "zagraniczne wczasy", więc im rybka i nie kojarzą, że ropę kupuje się za dewizy, a jak ropa to cały transport, nie mówiąc o imporcie, wszystko zdrożeje, nawet to co produkowane w Polsce, bo większość producentów sprowadza przysłowiowe śrubki za walutę. Inną konsekwencją może być rozjazd zarobków między Polską a Europą, czyli będzie kolejny exodus za pracą a nie powroty z emigracji. Tak więc boję się niestabilnych cen oraz tego , że Polska będzie eksporterem taniej siły roboczej. Poza tym świadomość, że PiS mógłby tryumfować trochę mnie przeraża, roześmiany Kaczyński - jak wam to się podoba? Odpowiedz Link Zgłoś
mamarazydwa1 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 20:33 Bo u nas głosuje się nie za a przeciw. Za PO już było, polegli według większości więc... Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 20:57 Bo największym problemem obecnie jest brak sensownej opozycji. Ludzie którzy nie chcą głosować na PO, które okazało się taką samą zarazą jak PIS, mają wybór pomiędzy SLD, a Palikotem Po prostu obecna lewica to takie samo dno. Sama nie wiem jak będę głosować, na PIS i PO po moim trupie, pewnie na jakąś małą partię. A to czy wygra Kaczyński czy Tusk, wszystko mi jedno, obaj są siebie warci. Pierwszy to paranoik, a w PO wiecznie jakieś afery korupcyjne, przebili chyba nawet pod tym względem aferę Rywina A stosunek do ostatnich problemów społecznych typu aborcja, związki partnerskie, oddzielenie kościoła od państwa obaj panowie mają identyczny, mimo zupełnie innych obietnic wyborczych pana Tuska. Takie same konserwy. Odpowiedz Link Zgłoś
totorotot Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 23:17 Może do tego czasu wypuszczą Brunona Ka Odpowiedz Link Zgłoś
kerri31 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 20.07.13, 13:50 Jak już gdzieś napisałam, jak PiS dojdzie do władzy będziemy przez najblizsze 1000 lat skłóceni z Niemcami a w najbliższym roku będziemy wojować z Ruskimi. Też uważam, że to jakiś koszmar, z którego ludzie w porę się obudzą, bo przecież PiS u władzy to jak świnia na wyścigach konnych/ Odpowiedz Link Zgłoś