Dodaj do ulubionych

Pranie / kąpanie

01.08.13, 10:24
Jak wygląda to u Was? U nas (rodzina 2+2) tygodniowo wychodzi ok 5-7 pralek i tak się zastanawiam czy to norma przy 4 osobowej rodzinie.

Ja i mąż: Codziennie wrzucamy do kosza majtki, skarpety, podkoszulki; portki, swetry, bluzy lądują w koszu po ok 3 założeniach
Dzieci: w ciągu dnia brudzą 2 komplety ubrań
Kurtki pierzemy zawsze po sezonie
Pościel: prześcieradła pierzemy raz w tygodniu, cała reszta raz na 2 tygodnie
Kołdry i poduszki pierzemy raz na 3 miesiące
Koce raz na 2 tygodnie
Ręczniki raz w tygodniu; wrzucamy je do prania ze ścierkami
Zasłony i firanki - 3 razy w roku

Kąpiel - ja i mąż dwa razy dziennie prysznic; dzieci raz dziennie porządna kąpiel
Obserwuj wątek
    • moofka Re: Pranie / kąpanie 01.08.13, 10:30

a siku ile?
      • feleedia Re: Pranie / kąpanie 01.08.13, 10:32
        Ja 5 razy prysznic i 3 zmiany bielizny dziennie, a koce co 2 dni.
    • hedna Re: Pranie / kąpanie 01.08.13, 10:32
      U mnie w sytuacji podobnej jak u Ciebie 2+2 wychodzi 6-9 pralek tygodniowo. Piorę codziennie,czasem 2 razy. Może to taki mały odchył,ale piorę ręczniki co 2 dni,czasem co 3 (ze ścierkami),po prostu muszę mieć świeże i jużsmile Z kąpaniem jest podobnie;ja 2x dziennie siałer,mąż raz wieczorem siałer (wstaje mega wcześnie,więc rano tylko twarz,zęby itd),dzieci wieczorem kąpiel w wannie,a jeśli jest strasznie gorąco to pluskają się jeszcze raz w dzień.
    • melancho_lia Re: Pranie / kąpanie 01.08.13, 10:38
      Pralka na 7kg.
      2 dorosłych, dzieci 7,5 i 5 lat.
      Prania- 3 w tygodniu, czasem 4- białe x1, kolor x1, ścierki/ręczniki pościel x1
      Czasem ekstra pranie jak dzieciaki węcej się wybrudzą.
      Myjemy się raz dziennie, mąż czasami tez rano, ja nie cierpię kąpać się rano bo mi zimno.
    • gazeta_mi_placi Re: Pranie / kąpanie 01.08.13, 10:42
      Pralka chodzi dwa razy w tygodniu, najczęściej dwa wsady (czarne/kolorowe i jasne) czyli razem cztery wsady tygodniowo.
      Jak trafi się pościel to dodatkowy jeden raz.
      Kurtki w sezonie raz w miesiącu.
      Pościel zmieniana raz na dwa tygodnie lub raz na miesiąc.
      Kołdry i poduszki nie piorę bo po co? Nawet nie wiem czy można.
      Koców nie używamy.
      Tak samo zasłon i firanek.
      Ręczniki wymieniane raz w tygodniu lub rzadziej.
      Prysznic co 2-3 dzień chyba że jest wyjątkowo upalnie albo czuję się nieświeżo wtedy częściej.
      • moje.m Re: Pranie / kąpanie 01.08.13, 10:46
        8 razy prysznic w ciągu dnia, 10 razy siku, raz kupa, podmywanie tyle co załatwianie, pralka po kilka razy dziennie, koce 3 razy na dobre, ręczniki wyrzucam, biore nowe.Jakos leci
        • panidemonka Re: Pranie / kąpanie 01.08.13, 10:55
          Papierowe ręczniki też wyrzucam po jednorazowym użyciu, najczęściej kupuję kuchenne.
          Tylko w łazience wychodzą trochę za drogotongue_out
        • bei Re: Pranie / kąpanie 01.08.13, 10:58

smilesmile

Musiałabym służbę zapytać, ile co razy ilesmile

Uwazam, ze wcale nie jestes rozrzutna jeśli chodzi o zużycie wody.
          Przeciez nie odkręcasz aby lała się i lała bez celu, nie pierzesz wyjętego z szafy, tylko uzyte rzeczy, więc sumienie powinnas mieć spokojnesmile
          A ile czego w jakim czasie używasz to zdania będą podzielone czy to dużo czy mało.
          Ja nie jestem zbyt ekologiczna w zużyciu wody, czy prądu- niestetysad
    • lady-z-gaga Re: Pranie / kąpanie 01.08.13, 10:55
      małżeństwo plus dorosła corka
      każdy członek rodziny uprawia jakąś formę aktywności, to daje średnio 5 razy w tyg przepocone stroje treningowe trzech osób
      codziennie - zwykłe ciuchy i bielizna (oczywiście spódnic lub spodni nie pierzemy codziennie, bez przesady)
      ręczniki zmieniamy raz w tyg. (po 2 na głowę, plus te noszone na trening) - wychodzi 9 tygodniowo
      pościel najczęsciej raz na dwa tygodnie, jesli trzeba (np latem) -co tydzień
      piorę codziennie (bywa, że dwa razy) i zawsze mam pełny kosz brudów

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka