Dodaj do ulubionych

dziwne dziecko

12.08.13, 12:49
Moi znajomi maja dwojke dzieci i ten mlodszy osmioletni ( skonczyl 8 lat w maju) jest takim wlasnie dziwnym dzieckiem.Nie wiem jak to nawet okreslic chyba chcialabym zebyscie pomogly mi w jakis sposob okreslic na czym polega problem i czy to tylko kwestia wych czy problem lezy gdzies glebiej ( starszy syn spokojny rodzina normalna)
Chlopczyk jest b.otwary wylewny czesto podchodzi sie przytula nawet do nowo poznanych osob w szkole b. dobry uczen inteligentny ciekawy swiata. Ale... nie ma tzw hamulcow nie wiemjak to okreslic, a chyba juz powinnien wiedziec jak sie zachowac w okreslonych sytuacjach .Opisze dwie sytuacje aby wyjasnic o co chodzi.
Jestesmy w gorach w trzy pary plus dzieci chlopiec spoufala sie z jednym z naszych znajomych , ktorego nota bene widzial tylko 2 razy w zyciu mowiac do niego per grubas ( znajomy na szczescie gruby nie jest , nie jest tez chudywink)) Daje mu kuksance kopniaki od czasu do czasu podszczypuje tak przez jakies 2 godz, nie non stop, w koncu znajomy sie wkurza bo chlopczyk nie ma umiaru kiedy stanowczo w koncu protestuje chopczyk wyzywa go od kretynow a na koniec pokazuje palcami nieladny wiadomy gestsad(((
Druga sytuacje: chlopiec kloci sie z jedym z dzieci obecnych, obaj chlopcy poddenerwowani kazdy w bezpiecznej odleglosci od siebie ze swoim mamami( obaj osmioletni) leca komentarze "ty powiedziales tak , nieprawda ja poweidzialam tak..." i dyskusja w tym stylu. Dorosli probuja lagodzic sytuacje w koncu bohater watku bierze kij i leci w strone drugiego chlopca i z cale sily przecina powietrze kijem, naszczescie matka odepchnela tego drugiego ( wlasnego syna) a kij z calej sily przelecial jej 2 cm przed nosem .
Takie zachowanie w wiekszym czy miejszym natezeniu powtarzaja sie przy kazdym spotkaniu , rodzice tlumacza czasami chyba juz dla swietego spokoju wola niezauwazyc.Wydaje mi sie ,ze kolezanka , ktora zreszta b.lubie troche jest dumna z przebojowosci syna i to powoduje ,ze nie ma on tzw hamulcow ale po ostatnium spotkaniu ja akutat jestem w lekkim szoku a kiedy lecial tak wczorej z tym kijem wrzeszczac jak wariat to mnie zatkalo
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: dziwne dziecko 12.08.13, 12:53
      Nie jest to dziwne dziecko, tylko niewychowane. Nie dawaj własnym dzieciom się z nim bawić, po prostu.
      • cersei8 Re: dziwne dziecko 12.08.13, 14:33
        Zgadzam sie, chlopiec nie jest dziwny tylko niewychowany.
        Naprawde nikt z Was nie reagowal na to jak sie zachowuje, nie pogadal z rodzicami; nawet ten zaczepiany znajomy? Ja rozumiem, ze dziecko moze czasem nie zachowywac sie wlasciwie, nie znac regul, ale to przeciez osmiolatek. A takie zachowanie mozna zrozumiec tylko w przypadku dwulatka albo starszego, uposledzonego dziecka.
        Jesli chodzi o opisywane zachowanie z kijem to ja na miejscu matki tego drugiego dziecka chyba zapomnialbym ze mam przed soba osmiolatka i porzadnie bym go ochrzanila skoro rodzice nie potrafia.
        Btw to miala jakis cd., rodzice jakos sie do tego odniesli?
        Na Twoim miejscu nie pozwolilabym sie swoim dzieciom bawic z tym chlopcem i nie ukrywalabym powodow swojej decyzji przed jego rodzicami.
    • john.grisham001 Re: dziwne dziecko 12.08.13, 14:39
      Czyżby znowu bezstresowe wychowanie dało o sobie znać?

"Uwielbiam" rodziców, ktorzy kompletnie nie reagują w takich sytuacjach. Nie pozwoliłam bawić się moim dzieciom z tym chłopcem, powiedziałabym parę słów niereagującym rodzicom i kilka razy przemyślałabym, czy warto z nimi jechać na wakacje (w przyszłości).
      • lafiorka2 Re: dziwne dziecko 12.08.13, 20:00
        john.grisham001 napisała:

> Czyżby znowu bezstresowe wychowanie dało o sobie znać?
        >
        > "Uwielbiam" rodziców, ktorzy kompletnie nie reagują w takich sytuacjach. Nie po
        > zwoliłam bawić się moim dzieciom z tym chłopcem, powiedziałabym parę słów niere
        > agującym rodzicom i kilka razy przemyślałabym, czy warto z nimi jechać na wakac
        > je (w przyszłości).

zdradź proszę co byś powioedziała takim rodzicom,bo jestem bardzo ciekawa....
        • john.grisham001 Re: dziwne dziecko 12.08.13, 21:55
          lafiorka2 napisała:

>
          >
          > zdradź proszę co byś powioedziała takim rodzicom,bo jestem bardzo ciekawa....

Proszę bardzo. Zapytałabym OD RAZU, czy nie zamierzają zareagować. Gdybym w odpowiedzi zobaczyła ich zdziwione oczęta lub usłyszała odpowiedź przeczącą, to stwierdziłabym, że w związku z powyższym nie będę narażać bezpieczeństwa swoich dzieci oraz swojego i że w tej sytuacji nie widzę możliwości podtrzymywania dalszej znajomości w tej formie. Chodzi mi o spotkania z dziećmi, a zapewne równiez z nimi, bo niewątpliwie obraziliby się na mnie na śmierć. Ale mnie by to waliło.
      • soilew Re: Asperger 12.08.13, 21:45
        Niestety mój miał takie napady 7 psychologów stwierdziło niewychowanie brak zasad,wrescie lekarz psychiatra zadał mu kilka pytan i wyszło to co inni nie widzieli
        • john.grisham001 Re: Asperger 12.08.13, 21:51
          soilew napisała:

> Niestety mój miał takie napady 7 psychologów stwierdziło niewychowanie brak zas
          > ad,wrescie lekarz psychiatra zadał mu kilka pytan i wyszło to co inni nie widzi
          > eli

Zdiagnozował dziecko na podstawie kilku pytań??
          • soilew Re: Asperger 12.08.13, 21:54
            i zachowania,pytania na które Apergerowiec nie odpowie bo ich nie rozumie,oni wszystko dosłownie rozumieją,maja problemy z relacjami społecznymi
            • john.grisham001 Re: Asperger 12.08.13, 21:56
              soilew napisała:

> i zachowania,pytania na które Apergerowiec nie odpowie bo ich nie rozumie,oni w
              > szystko dosłownie rozumieją,maja problemy z relacjami społecznymi

Ok., dzięki smile
    • xxe-lka Re: dziwne dziecko 12.08.13, 15:19
      mam alergię na "przebojowość" w takim wydaniu, nie sądzę żebym była w stanie kontynuować znajomość z ludźmi którzy nie potrafią, albo nie chcą (bardziej to drugie z tego co piszesz) wychować swojego dziecka brrr
    • gazeta_mi_placi Re: dziwne dziecko 12.08.13, 15:23
      Z tego co pamiętam mieszkasz we Włoszech, dzieci włoskie są najgorszymi bachorami wg wszelakich statystyk. Niestety...
      • edelstein Re: dziwne dziecko 12.08.13, 15:29
        Wlosi Maja Inna mentalnosc i temperament.Jak najbardziej ich dzieci da dobrze wychowane,jedynie zywiolowe.W porownaniu z polskimi miod na serce.
        • gazeta_mi_placi Re: dziwne dziecko 12.08.13, 16:17
          A skąd to wiesz? We Włoszech nie mieszkasz.
          • edelstein Re: dziwne dziecko 12.08.13, 18:58
            Mam wloskich przyjaciol i bywam w tym kraju.
            • gazeta_mi_placi Re: dziwne dziecko 12.08.13, 22:22
              To bardzo dużo, faktycznie jesteś autorytetem międzynarodowym, od polskich, niemieckich, włoskich, pewnie jeszcze chińskich dzieci big_grin
              • edelstein Re: dziwne dziecko 13.08.13, 09:07
                W przeciwienstwie do ciebie man kontakt na co dzien.
                • gazeta_mi_placi Re: dziwne dziecko 13.08.13, 09:47
                  Z jedną rodziną włoską, fakt - na tej podstawie można wnioskować o całości społeczeństwa big_grin
    • tomcug Re: dziwne dziecko 12.08.13, 15:51
      Sama piszesz, że rodzice po cichu są dumni z przebojowości syna, on to doskonale czuje i robi dokładnie tyle, na ile mu się pozwala. Jeśli rodzice nie reagowali na jego chamskie zaczepki w stosunku do nieznajomego no to wybacz, ale to mi pachnie bezstresowym wychowaniem, które już chyba wszystkim odbija się czkawką.
      Chłopiec nie jest dziwny, on nie zna granic, do których może się posunąć i tyle. Za jego wychowanie odpowiedzialni są rodzice, więc coś jest nie halo z nimi i już.

Bardzo jestem ciekawa, czy mamusia byłaby tak spokojna i wyrozumiała, gdyby inne dziecko rzuciło się z kijem na jej synka, pewnie nie. A narodowość nie ma tu nic do rzeczy jak dla mnie. Pewnych zachowań nie toleruje się nigdzie i już.
    • majenkir Re: dziwne dziecko 12.08.13, 16:05
      marianna72 napisała:
      > chlopiec spoufala sie z jednym z naszych znajomych , ktorego nota bene widzial tylko 2 razy w zyciu mowiac do niego per grubas

Do doroslego???? Rodzice nie reagowali?
      • marianna72 Re: dziwne dziecko 12.08.13, 17:46
        No niestety nie reagowali i znajomy , ktory bardzo lubi dzieci,na koniec sie wkurzyl i zaprotestowal, na co maly nazwal go kretynem sad((( Znajomy 44 letni mezczyzna , poniewaz rodzice dalej nie reagowali jakos szczegolnie, poza slabym protestem , powiedzial cos w stylu ,zeby sie nie spoufalal i doczekal sie wystawionego srodkowego palcasad((
        Ale najdziwniejsze jest to ,ze znajomi sa fajnym ludzmi fajnie wychowali starszego syna ( nie byl taki, teraz troche z nim gorzej bo wkracza w wiek nastoletni) , nie sa specjalnie bezwolni , rozmawiaja ale wiele rzeczy odpuszczaj , nie wiem do konca jak sie takie akcje koncza kiedy sa w domu , czy dostaje jakos reprymende moze nie przy swiadkach.
        Tak na prawde ja jestem w szoku po ostatnim wyskoku, jak lecial z tym kijem .Sama mam trojke chlopcow ale pewnie mialam szczescie i takich problemow z nimi nie bylo .Poza tym ja akurat mam dosc impulsywny charakter i pewne zachowania dusilam w zaradku ale kolezanka raczej tez nie jest bezwolna lejla umie bardzo ladnie wyartykulowac o co jej chodzi, tylko z tym malym jakos sobie nie radzi .Zreszta ta jego spontanicznosc odpowiednio pokierowana moze byc rowniez widziana jako pozytyw
        • lily-evans01 Re: dziwne dziecko 12.08.13, 18:51
          A skąd wiesz, czy dziecko nie jest w jakiś sposób zaburzone?
          Skoro z poprzednim dali sobie radę sensownie, to w sumie powinni i z tym.
          I w tym momencie matka dobrze wie, że ta reprymenda nic nie da, bo dzieciak nie kontroluje swoich impulsów z przyczyn bardziej, hmm, psychiatrycznych, niż wychowawczych.
          Oczywiście nie usprawiedliwiam - stwierdzam możliwość.
          Też nie chciałabym, żeby moje dziecko bawiło się z takim "przypadkiem".
    • janeczka.kuchareczka Re: dziwne dziecko 12.08.13, 16:16
      Psychiatryk się kłania. Dla bachora i jego rodziców.
      • carmita80 Re: dziwne dziecko 12.08.13, 17:56
        Dziecko jest zle wychowane. Starszy syn taki nie byl ale ludzie sa rozni, mlodszy ma inny charakter i jest rozbestwiony bo rodzice nie koryguja jego nieodpowiedniego zachowania. Sama napisalas ze nie reagowali a powinni uncertain dzieciak nie jes
    • ma_dre Re: dziwne dziecko 12.08.13, 19:08
      To nie dziecko jest dziwne, to rodzice... Wyglada na to jakby podali sie do dymisji, jesli chodzi o wychowanie tego berbecia. Ja ograniczylabym kontakty z nimi, bo zle zachowanie jest niestety wsrod dzieci zarazliwe, a na pewno frustrujace dla "grzecznych" dzieci, bo nie rozumieja dlaczego zachowanie takiego dziecka jest sprzeczne z tym co im sie kladzie do glowy, a nikt nie reaguje !?
      • eryk2601 Re: dziwne dziecko 12.08.13, 20:46
        Dziwni to są rodzice.
        Jak można nie zareagować na takie spoufalanie się z dorosłą osobą?Wyzwanie od kretynów to już mi się w głowie nie mieści.
        Przekomarzanie z rówieśnikiem też ucięłabym w pewnym momencie,żeby sytuacja nie wymknęła się spod kontroli.Atak kijem...jak wyżej,nie wyobrażam sobie jak można nie zareagować bardzo ostro.I tyle,problem leży w rodzicach,którzy nie wyznaczyli mu żadnych granic.
      • majenkir Re: dziwne dziecko 12.08.13, 20:54
        ma_dre napisała:
        > To nie dziecko jest dziwne, to rodzice...

Dzieciak tez. Znam duzo dzieci - jedne grzeczne, inne okropne, ale glowe daje, ze zadnemu z nich nawet do glowy by nie przyszla taka akcja z doroslym....
    • beliska Re: dziwne dziecko 12.08.13, 21:31
      Znam tylko jedno dziecko, które potrafiłoby się zachowac podobnie i nie raz zachowało.
      Niestety stwierdzono w końcu na tyle powazne zaburzenia, że młody x lat na lekach był,
      by móc w miarę normalnie funkcjonować w szkole. Szkoła normalna, on dobry uczeń.
      Rodzicom nie raz i nie dwa ręce opadały i sił juz nie mieli ani jemu, ani innym tłumaczyć.
      Dla mnie opisany chłopiec albo kompletnie rozpuszczony, albo zaburzony.
      Brak reakcji rodziców ewentaulnie słaba na takie wybryki co najmniej dziwi.
      Z czego tu być dumnym? Z tego, że dzieciak ma chamskie zagrywkiuncertain
    • grave_digger Re: dziwne dziecko 12.08.13, 21:37
      Znam jedno takie dziecko - nie, nie jest niewychowane, ale emocjonalnie zaburzone. Nie jest skrępowane i nie czuje dystansu. Jest przy tym bardzo egocentryczne i dość nielubiane przez grupę, bo nie potrafi współpracować. I bardzo gadatliwe. To przyjaciółka mojej córki. Córa widzi jaka jest, mówi "mamo, ona dziwnie do ciebie mówi", czyli chodzi o to, że wali prosto z mostu, ciągle komentuje, nie potrafi wyluzować, nie czai podtekstów, wszystko jest na serio. I ogólnie wszędzie się robi problem wink Pocę się, gdy przebywam z tym dzieckiem wink I doceniam, jak moje bezproblemowe są.
      • gemmavera Re: dziwne dziecko 12.08.13, 21:52
        grave_digger napisała:

> Znam jedno takie dziecko

Z opisu książkowy Asperger.
        • black.joanna Re: dziwne dziecko 12.08.13, 22:21
          To samo miałam powiedzieć
          • gazeta_mi_placi Re: dziwne dziecko 12.08.13, 22:24
            Kiedyś cham, teraz Asperger. Świat idzie do przodu.
            • soilew Re:gazeta ale Cie ponioslo.... 12.08.13, 22:27
              brak słów...
        • grave_digger Re: dziwne dziecko 12.08.13, 22:33
          Poczytałam i faktycznie pasuje pod zespół Aspergera. Dodam, że moja córka jest od niej o rok młodsza i pomimo, że dziewczynka ma już 9 lat skończone, nie potrafi jeździć na rowerze, znaczy ma z tym duże trudności, wciąż ma dołączone kółka wspomagające.
          • grave_digger Re: dziwne dziecko 12.08.13, 22:34
            Nie dokończyłam big_grin Pomimo, że moja jest od niej o rok młodsza, wygląda jakby była od niej o rok starsza - w zachowaniu, nie wyglądzie, bo tamta jest wyższa.
          • soilew Re: dziwne dziecko 12.08.13, 22:36
            moj syn tez tak ma do tego ma problemy z reka nie moze szlaczków pisac,slaba motoryka,nie pomagaja ćwiczenia,ale jest bardzo inteligentny,żle sie zachowuje ale w chwilach bezradności...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka