Dodaj do ulubionych

Toaleta w pracy, siadacie na desce?

21.08.13, 14:51
ja mimo tego, że pracuję w maleńkiej firmie, mam duże opory, żeby wygodnie skorzystać z WC?
czy rzeczywiście ryzyko zarażenia się jakimś paskudztwem jest bardzo duże?
Obserwuj wątek
    • morgen_stern Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 14:53
      Ja też w małej firmie, nie brzydzę się. Siadamy z koleżankami na tej samej muszli od 7 lat, nasza flora bakteryjna zdążyła się już zsynchronizować tongue_out
      • adwarp Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 14:59
        smile
        u mnie są jeszcze koledzysmile a toalety wspólnesmile i chyba stąd ten opór...
        • morgen_stern Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 15:03
          U mnie są pisuary, a jak siądzie jeden z drugim, to też nie ma afery, toalety są czyste, bo sama sprzątam tongue_out a my jak jedna rodzina...

Jak masz opory to trzymaj w kiblu choćby cifa w spraju i se psiknij przed. Deskę, nie psiochę big_grin
    • gazeta_mi_placi Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 15:00
      A prysznic tam macie? wink
    • kikimora78 Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 15:02
      Czasem siadam, ale mamy w toaletach odkazacz w zelu, i zawsze przecieram dokladnie deske papierem z tym zelem wlasnie. Mam nadzieje ze to wystarcza smile
      • najma78 Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 15:15
        A czym mozna sie zarazic od siadania na desce? Toalety w moim miejscu pracy sa bardzo czyste, sprzatane kilka razy na dzien, bezdotykowe dozowniki mydla i bezdotykowe natryski z ciepla woda do mycia rak, suszarki. W toaletach jest ladny zapach. Lubie z ich korzystac, natomiast gorzej z klawiaturami laptopow, pc, z tabletami i cala reszta, niestety uzywa tego wraz ze mna ponad 2000 dzieci wiec rece mam wiecznie brudne a przynajmniej uczucie wciaz brudnych dlatego myje je bardzo czesto.
        • morgen_stern Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 15:37
          O właśnie, robicie halo w toaletach, które są często sprzątane, a jak często czyścicie klawiatury, kalkulatory, obudowy telefonów? Tam jest najwięcej syfu.
          • hanalui Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 16:53
            morgen_stern napisała:

> O właśnie, robicie halo w toaletach, które są często sprzątane, a jak często cz
            > yścicie klawiatury, kalkulatory, obudowy telefonów? Tam jest najwięcej syfu

Jeszcze wiecej jest syfu na klamkach, drazkach wózków i koszy sklepowych, pudełkach, sloikach i towarach w sklepach, nie wspominając o takich ławkach w parkach, autobusach, pociagach,kościołach czy tez wszelakiej maści drazkach trzymaczych w pojazdach. Podobnie ze wszystkimi rzeczami wspólnymi jak książki, długopisy, telefony, papiery, lady itd.
        • kikimora78 Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 15:48
          Czymśtam się pewnie można i zarazić, ale słabo mi się robi na myśl, że ktoś przede mną obsikał deskę i tylko przetarł papierem (jeśli mu się chciało). Jakoś - choć na myśl o sikaniu pod prysznicem mnie nie rusza - nie chce siadać w cudze siki.
          • najma78 Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 16:21
            kikimora78 napisała:

> Czymśtam się pewnie można i zarazić, ale słabo mi się robi na myśl, że ktoś prz
            > ede mną obsikał deskę i tylko przetarł papierem (jeśli mu się chciało). Jakoś -
            > choć na myśl o sikaniu pod prysznicem mnie nie rusza - nie chce siadać w cudze
            > siki.
            >
            No wlasnie obsikane deski biora sie wlasnie z tego sikania na stojaco czy wiszaco czy tam w innych figurach z powodu mitycznych mozliwosci zarazenia sie bog wie czymwink wtedy nie tylko deski sa obsikane ale i podlogi i to jest ohydne. Normalne korzystanie z toalety nie powoduje obsikiwania desek.
          • hanalui Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 16:42
            kikimora78 napisała:

> Czymśtam się pewnie można i zarazić, ale słabo mi się robi na myśl, że ktoś prz
            > ede mną obsikał deskę i tylko przetarł papierem (jeśli mu się chciało).

Nawet jak byl obsikany to przecie mocz sterylny wink...Poza tym sorry ale ty sromem trzesz o deskę czy jak? W jakim celu?Bo u mnie z deska stykają sie brzegi posladkow i uda
            • kikimora78 Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 20:17
              Sterylny jest w momencie sikania, a nie np po godzinnym "lezakowaniu" na desce. A poza tym moze tobie zalezy tylko na sromie, ale ja mam ochoty żeby moje uda się z stykaly z czyimś sikami -
              • hanalui Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 22.08.13, 01:32
                kikimora78 napisała:

> A poza tym moze tobie zalezy tylko na sromie, ale ja mam ochoty żeby moje uda
                > się z stykaly z czyimś sikami -

Uda jak uda ale wziawszy pod uwagę ze ok 70% osób nie myje rąk po toalecie,panów zwłaszcza to twoje uda to pikus w tej całej bajce. O ręce, dłonie bym się martwiła, bo czego nie dotkniesz to toaleta rozniesiona. tongue_out
    • paszczakin Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 15:13
      nie..
      toalete sprzatana profesjonalnie kazdego dnia. osobna dla pan i panow.
      nigdy bym nie usiadla w jakiejkolwiek publicznej toalecie..
    • default Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 15:23
      Ja lewituję 5 cm nad smile
    • pfegele Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 15:24
      Jak mam ochote zrobic sobie w pracy przerwe na grzybobranie, to siadam big_grin
      A serio - w zyciu nigdy smile
    • ewcia1980 Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 15:33
      Po 5 latach mieszkania w akademiku i załatwianiu się "na Małysza" odpuściłam sobie i w toalecie w pracy siadam na desce.
      natomiast w CH czy innych publicznych toaletach nie.
    • gretchen184 Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 15:33
      nie siadam
      jeśli jednak muszę to obkładam deskę papierem toaletowym albo nakładkami
      • rosapulchra-0 Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 17:16
        Też obkładam papierem toaletowym, całą deskę, uprzednio wytarłszy ją. Kiedyś też tak zrobiłam, wyszłam z toalety, umyłam grzecznie rączki i radośnie poszłam do kantyny, w której były drzwi wahadłowe. Gdy przez nie przeszłam, a drzwi się zamknęły to poczułam, że coś mi z tyłu ciągnie z majtów. To był całkiem długi kawałek papieru toaletowego, którym obłożyłam deskę.. uncertain Jedna dziewczyna omal się nie udusiła ze śmiechu, ja zresztą też, ale od tamtej pory zawsze sprawdzam, czy nie zabieram ze sobą jakiejś srajtaśmy na pamiątkę.
    • best_bej Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 15:34
      Tak, siadam. Od 7 lat. żyję a moje dupsko ma się dobrzesmile
    • jematkajakichmalo Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 15:37
      Ja siadam tylko u siebie w domu i u moich rodzicow. Jakos tak mam... mam tez zboczenie zawodowe i wszedzie targam ze soba spray do dezynfekcji albo specjalne przeznaczone do tego husteczki.
      • naturella Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 15:53
        Nigdy, zawsze na pilotasmile
    • kozica111 Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 15:57
      Najbardziej obsikują deskę te wszystkie "pilotujące" nad....
      • gretchen184 Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 16:07
        kozica111 napisała:

> Najbardziej obsikują deskę te wszystkie "pilotujące" nad....

tak,obsikuję.ale mam na tyle kultury,żeby wytrzeć taką zasikana przez siebie deskę.
        • najma78 Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 16:29
          gretchen184 napisała:

> kozica111 napisała:
          >
          > > Najbardziej obsikują deskę te wszystkie "pilotujące" nad....
          >
          > tak,obsikuję.ale mam na tyle kultury,żeby wytrzeć taką zasikana przez siebie de
          > skę.

Mam nadzieje ze dezynfekujesz. A prawda jest taka ze wiekszosc ani nie dezynfekuje ani nie wyciera a przy sikaniu w tylkiem uniesionym w jakiejs nienaturalnej pozycji to i podloge zdarzy sie osikac. Potem korzystanie z takich toalet to koszmar. W szystko w imie mitycznego zarazania sie - tylko pytani czym i w jaki sposob?
          • gretchen184 Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 16:46
            najma78 napisała:

>
            W szystko w imie mitycznego zarazania sie - tylko pytani czym i w jaki
            > sposob?

mój mąż miał zwyczaj siadać na sedesie,nie miało znaczenia gdzie ten sedes się znajdował.
            kiedyś złapał paskudne schorzenie skóry na udach,w miejscach gdzie ciało dotyka deski. dermatolog jednoznacznie stwierdził,że to coś złapane w publicznych toaletach. nie pamiętam czy to była grzybica czy coś innego ale długo to leczył,wyjątkowo uciążliwe to było.
            ale jak znam forum zaraz okaże się,że to na pewno nie od sedesu tongue_out
    • nangaparbat3 Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 15:59
      Siadam (chyba ze widzę, ze nasikane czy brudne), wyobraźnie poskramiam, nigdy w zyciu niczego nie zlapalam, bo tez nie od deski sie lapie.
      • nangaparbat3 Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 15:59
        Za to w zyciu bym nie siadla na niespłukanym zelu odkazajacym.
        • bei Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 16:51
          Siadaniu nieeeee.
          Ale ma to dobre strony- to trening mięśni , gdy trzeba je napinac w innej pozycji smile
          Ja nawet u rodziny, u znajomych nie siadam, a poważniejsze trzymam do domu, choćby urlop trwal dwa tygodnie.
    • 18lipcowa3 Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 16:54
      siadam tylko w swoim domu oraz w domach znajomych i rodziny
      wszedzie gdzie z toalety korzysta wiecej niz 4- 5 dup
      czyli praca, przychodnie, centra handlowe, stacje benzynowe itp robię ''na małysza '' i tak samo uczę dziecko
    • kerri31 Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 17:22
      Nie siadam, ryzyko zarażenia jest duże.
      • memphis90 Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 18:29
        Naprawdę? Konkretnie jak duże i zarażenia konkretnie czym?
    • lafiorka2 Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 17:30
      czasami siadam.Sama stała obsada od lat.Mała firma...Jak sa uczniowie przed" usiądzeniem" pryskam śr.dezynfekującym deske i wycieram.
      Albo "na Małysza",albo okładam papierem dookoła.

Podrzuć marzenia swoim wrogom, moze zgina przy ich realizacji.
    • figrut Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 17:36
      Siadam od ponad trzech lat i mój tyłek ma się dobrze. Na 6 kobiet korzystających z naszej toalety tylko jedna nie siada i po tej jednej często jest trochę mokra podłoga. Pewnie wyciera mopem, ale go nie płucze i rano z tego mopa zawsze czuć moczem zanim ktoś, kto nie wejdzie pierwszy nie wypłucze go w wodzie z chlorem.
    • nanuk24 Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 17:44
      uzywam jednorazowych podkladek na deske, ktore sa dostepne w prawie kazdej publicznej toalecie.
    • kol.3 Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 18:18
      U mnie w pracy są podkładki jednorazowe na deskę sedesową, nie wyobrażam sobie nie usiąść. Jak nie ma podkładek zawsze można podłożyć kilkakrotnie złożony papier. Dziewczyny ktore siusiają w przysiadzie niestety czasem leją na deskę.
    • beverly1985 Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 18:21
      Kładę podkładki albo papier na deskę.
      Poza tym panie sprzątające bardzo często sprzątają, więc nie boję się.
    • memphis90 Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 18:35
      W pracy, u znajomych, rodziny siadam normalnie. W innych toaletach- jak jest wizualnie czysto. Nigdy nie zaraziłam się niczym. To mit. Grzybice biorą się najczęściej z powodu zachwiania równowagi własnej flory fizjologicznej, zakażenia bakteryjne- od złego podtarcia, zakażenia kiłą, chlamydią czy wszami łonowymi- od partnera, niestety. Zakażenia chorobami wstydliwymi od klapy czy na basenie to mit, wciskany naiwnym przez niewiernych partnerów. W końcu na klapie siedzi się udami, a nie sromem i osoby przed nami również powinny siedzieć udami (a jak nie siedzą, to wiszą nad klapą, nie wycierają się o deskę). Uda na kiłę nie chorują, sorry uncertain
      • thaures Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 18:44
        W pracy-na Małysza, w domach znajomych siadam normalnie. Na wakacjach- też, ale najpierw myję deskę ( która przez czas pobytu należy do nas ) Pod prysznic nieraz biorę klapki.
      • nangaparbat3 memphis 21.08.13, 19:58
        Jeseś okrutna.
      • premeda Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 22.08.13, 08:42
        U mnie w rodzinie takiej jednej lekarz pwiedział, że HPV zaraziła się na basenie. Coś kiedyś czytałam, że to możliwe ale to na Onecie było uncertain
      • lauren6 Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 22.08.13, 09:57
        memphis90 napisała:
        > Zakażenia chorobami wstydliwymi od klapy czy na basenie t
        > o mit, wciskany naiwnym przez niewiernych partnerów.

To akurat jest bzdura co napisałaś. Są drobnoustroje, które przeżywają poza organizmem człowieka jakiś czas i jak najbardziej można nimi się zarazić np. siadając na desce klozetowej. Np. rzęsistek pochwowy, którym bywają zarażone nawet dziewice właśnie z powodu korzystania toalet publicznych:
        www.steadyhealth.com/articles/Trichomoniasis__Symptoms___Treatment_a208.html
        Ja sama kiedyś złapałam inną chorobę (nie rzęsistka i na szczęście łatwą do wyleczenia) właśnie korzystając z toalety w pracy. Inne źródła zarażenia zostały wykluczone. Tak więc nikt mi nie wmówi, że publiczna toaleta, z której nie wiadomo kto korzysta, to takie higieniczne i bezpieczne miejsce.
    • kocianna Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 21:49
      W pracy poza mną z toalety korzystają dwie panie (a mamy dwie kabiny...), sprzątana jest 2x dziennie. Więc w pracy nie mam żadnych oporów. We wszelkich innych publicznych toaletach podkładam trochę papieru pod dłonie i siadam na rękach (o ile, oczywiście, jest wizualnie czysto), jeśli muszę dłużej, to podkładam papier na całej desce. W hotelowych łazienkach siadam.

Najbardziej jednak lubię porządne, ceramiczne, spłukiwane "dziury" w podłodze, które z założenia są przeznaczone do załatwiania się w kucki - IMHO najbardziej higieniczny sposób w toaletach publicznych. Dość powszechne na wschód od Bugu.
      • rosapulchra-0 Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 21:56
        No ja byłam w szoku, gdy zobaczyłam te toalety.
      • kol.3 Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 22.08.13, 06:21
        Przestań z tymi dziurami. Zawsze miałam wrażenie że tam wpadnę, a bywałam w Rosji często. Nie rozumiem jak można postawić piękny budynek instytucji publicznej, wyposażony w marmury, grube dywany, szybkie windy, wyposażyć łazienki w piękne umywalki, cudne kafle, suszarki do rąk, mydełka w płynie, a w kabinach - dziura w podłodze i brak papieru toaletowego. Nie mówiąc już o tym, że wszystko jest dokumentnie zasikane. Nie wiem co jest higienicznego w trzymaniu spuszczonych spodni w zębach, żeby w tym wszystkim nie utonąć i nie zamoczyć ubrania. Brrr... (To obrazek z ostatniego pobytu za wschodnią granicą).
        • hanalui Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 22.08.13, 09:26
          kol.3 napisała:

> Przestań z tymi dziurami. Zawsze miałam wrażenie że tam wpadnę, a bywałam w Ros
          > ji często. Nie rozumiem jak można postawić piękny budynek instytucji publiczne
          > j, wyposażony w marmury, grube dywany, szybkie windy, wyposażyć łazienki w pięk
          > ne umywalki, cudne kafle, suszarki do rąk, mydełka w płynie, a w kabinach - dzi
          > ura w podłodze i brak papieru toaletowego. Nie mówiąc już o tym, że wszystko
          > jest dokumentnie zasikane. Nie wiem co jest higienicznego w trzymaniu spuszczo
          > nych spodni w zębach, żeby w tym wszystkim nie utonąć i nie zamoczyć ubrania. B
          > rrr... (To obrazek z ostatniego pobytu za wschodnią granicą).

Jesliby brać ten wątek pod uwagę to i w PL ekonomicznej byłoby zostawiać dziurę zamiast inwestować w miski klozetowej, deski,geberyty skoro i tak większość z wynalazku cywilizacji nie korzysta w sposob wlasciwy tylko powisa nad nimi. Dodatkowe utrudnienie bo nie tylko dół można umoczyc (tak jak przy dziurze) ale rownież ufajdac sie ufajdana toaleta
    • sanrio Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 21:52
      przepraszam, a jak wy, nie siadające, robicie kupę w pozycji na Małysza? Chyba już wiem skąd ten smród w toaletach i mokre deski, podłoga a często ściany.
      Ja siadam wszędzie gdzie mi się akurat zachce, obkładam deskę mnóstwem papieru toaletowego, czasami po 2-3 warstwy i siadam, co za problem?
      • gretchen184 Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 22:03
        no ja napisałam,że jak muszę zrobić kupę czyli usiąść to podkładam papier albo jednorazową podkładkę
        • sanrio Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 22.08.13, 05:44
          a dlaczego nie robisz tego przy siuraniu? Chyba jest jednak wygodniej.
          • gretchen184 Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 22.08.13, 07:07
            sanrio napisała:

> a dlaczego nie robisz tego przy siuraniu? Chyba jest jednak wygodniej.

bo mi się nie chce.sikam szybko-skoro już przy szczegółach jesteśmy- i zanim się porozkładam z papierem już jest po sprawie.kupę zazwyczaj robi się ciut dłużej-przynajmniej ja tak mam.
            ale ja mam obsesję,żeby nie zostawiać śladów swojej bytności w toalecie i dlatego nie ma mowy,żebym zostawiła brudną,zasikaną deskę czy zabrudzony w środku sedes.
    • klubgogo Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 22:25
      Nigdy nie siadam na obcych deskach. Z mojej pracowej toalety korzysta tylko 14 pań, które znam parę lat, ale nie siadam.
    • thegimel Re: Toaleta w pracy, siadacie na desce? 21.08.13, 22:36
      Siadam. Korzystamy z toalety we cztery, wszystkie jesteśmy czyste, same sobie sprzątamy. Jakbym pracowała w molochu i korzystała z wc razem z setką osób, pewnie bym kucała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka