Dodaj do ulubionych

Zafon i Zafon

22.08.13, 18:52
Czy któraś z Was też ma problemy z Więźniem Nieba? Po Grze Anioła, która zaczarowała mnie językiem i wciągnęła aż po kostki u stópwink popędziłam po Więźnia i... to chyba pisał jakiś inny Zafon... Nie mogę, no... Jestem na 52 stronie i wszystko mnie denerwuje. Nawet wielkie litery w moim wydaniu. Co jest kurka? Dalej nie będzie lepiej, zgadza się?... crying
Obserwuj wątek
    • koronka2012 Re: Zafon i Zafon 22.08.13, 19:15
      Ja mam problem z Zafonem w ogóle. Nie rozumiem zachwytów, czytałam Cień Wiatru, i Grę Anioła - i są to jedne z dosłownie kilku książek w moim życiu, które z ledwością zmęczyłam i z trudem dobrnęłam do końca. Czytam naprawdę dużo, a Zafona więcej nie kupię.
      • bez_gwarancji Re: Zafon i Zafon 22.08.13, 19:48
        Różnie ludzie mówią i piszą, najwięcej fanów ma chyba Cień Wiatru. Moim zdaniem Gra Anioła jest lepsza, bardziej magiczna, zakręcona, niejednoznaczna. Więzień zaś leży obok mnie i straszy.
        • mamb79 Re: Zafon i Zafon 22.08.13, 20:48
          Mam takie same odczucia.Zaczęłam od Gry Anioła-oczarowała mnie totalnie,nie mogłam się oderwać.Cień Wiatru w sumie też mi się podobał, Więźnia Nieba nie mogłam skończyć.
      • aniani7 Re: Zafon i Zafon 22.08.13, 19:52
        Koronko, mi również Zafon kompletnie nie przypadł do gustu, czytałam tylko jedną jego książkę, nawet nie pamiętam czy była to Gra Anioła, czy Cień Wiatru, chyba ta druga, ale głowy nie dam sobie uciąć. Wymęczyłam się przy niej ogromnie. Przede wszystkim denerwował mnie ten sztucznie patetyczny język używany przez wszystkie jego postaci - od służącej do antykwariusza, Zafon ani odrobinę nie zadbał o indywidualizm językowy bohaterów. Podobny chwyt stosuje Mendoza, ale Mendoza cały czas mruga do mnie okiem, a u Zafona przesadna kwiecistość i nadmierna górnolotność są na serio. Sama historia też mnie nie urzekła, bo była maksymalnie przekombinowana. Jeszcze przed doczytaniem książki, dopowiedziałam sobie jej koniec i pomyślałam, że jeżeli "mój" koniec będzie zbieżny do historii Zafona, to poszedł na łatwiznę - czyli zaszokuje maksymalnie, żeby czytelniczki otworzyły usta ze zdziwienia. A ja niestety tylko ziewnęłam.
    • sanrio Re: Zafon i Zafon 22.08.13, 19:55
      tak, zgadzam się! Więzień Nieba jest tragiczny, nie przebiłam się nawet przez 50 stron, jestem bardzo rozczarowana.
    • podkocem Re: Zafon i Zafon 22.08.13, 20:04
      Hmmm, czytałam wieźnia nieba, Marinę i cień wiatru. Własciwie tylko cień wiatru jest niezły. Reszty lepiej nie czytać.

Nie wiem, czy cień wiatru byl pierwszy (czytałam jako pierwszą), ale reszta to jak odgrzewane kotlety.
    • mindtriper Re: Zafon i Zafon 22.08.13, 20:08
      Leżałam na patologii ciąży kilkanaście dni i poprosilam męża, żeby mi coś do czytania kupił. Kupił "Anioła" i po kilku stronach chowałam go pod kołdrę, kiedy ktoś wchodził. Czytałam z nudów, ale wstyd mi było czytać tak oficjalnie.
      • lisciasty_pl Re: Zafon i Zafon 22.08.13, 21:26
        mindtriper napisała:

> Leżałam na patologii ciąży kilkanaście dni i poprosilam męża, żeby mi coś do cz
        > ytania kupił. Kupił "Anioła" i po kilku stronach chowałam go pod kołdrę, kiedy
        > ktoś wchodził. Czytałam z nudów, ale wstyd mi było czytać tak oficjalnie.

Po tym jak widzę co czytają ludzie w szpitalach, naprawdę dziwię się że wstydziłaś się książki suspicious
        Fakt facet dość specyficznie pisze, ale to chyba dlatego że za bardzo zapatrzył się w Dickensa.
    • anika772 Re: Zafon i Zafon 22.08.13, 20:11
      Przeczytałam "Cień wiatru", dało się, choć bez wow. Reszcie nie dałam rady.
    • vampire-freak Re: Zafon i Zafon 22.08.13, 20:24
      Ja właśnie pod wpływem tych zachwytów zaczęłam od "Mariny" i stwierdziłam, że makabra sad
      Jednak postanowiłam dać sobie i autorowi drugą szansę i obecnie gniję na pierwszych stronach "Cienia wiatru". Albo to ja jakaś mało elokwentna jestem, albo coś jest nie halo z panem Zafonem.
    • prochottka1 Re: Zafon i Zafon 22.08.13, 21:16
      bez_gwarancji napisała: Co jest kurka? Dalej nie będzie lepiej, zgadza się?... crying

moze to byc kwestia tlumaczenia
      czy obie te ksiazki tlumaczyla ta sama osoba ???
      • bez_gwarancji Re: Zafon i Zafon 22.08.13, 21:18
        Przed chwilkę pomyślałam, że tajemnica rozwiązana, ale nie... I tu i tu: Okrasko Katarzyna, Marrodán Casas Carlos
    • e_r_i_n Re: Zafon i Zafon 22.08.13, 21:27
      Marina i Gra anioła mi się podobały.
      Cień wiatru i Więzień - robiłam kilka podejść i nie daję rady.
    • kerri31 Re: Zafon i Zafon 22.08.13, 21:50
      Nie wiem o czym Ty piszesz,,, o książce ? Walisz tytułami jakby każdy czytał takie bzdety. My tu czytamy "Twoje Imperium" , " Dobre rady", " Przyjaciółka"... "Show"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka