myelegans Re: Dom docelowy 25.08.13, 17:35 Najpierw bylo duze mieszkanie, pozniej jeden dom mniejszy, teraz wiekszy, i mala chatka w gorach, pozniej jak dziecko w swiat pojdzie nastapi prawdopodobnie redukcja do mieszkania i moze jakies drugie w cieplejszym miejscu jak juz nie bedziemy pracowac. Moj dom rodzinny to ten w ktorym sie wychowalam, meza tez, chociaz tesc z zona wlasnie sa na etapie sprzedazy, bo dom za duzy na nich dwoje i duzo pracy kolo domu z utrzymaniem, wiec przeprowadza sie do jakiegos jednopoziomowego mieszknaia, gdzie tez beda rozne uslugi dla ludzie w starszym wieku, zeby nie musieli golic trawnikow, odsniezac, czyscic rynien itd. itp. Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Dom docelowy 25.08.13, 17:49 Mieszkam w domu z mezem i 2 dzieci oraz z moimi rodzicami. Rodzice mieszkaja na dole a my na gorze. Mamy osobne mieszkania. Raczej zostaniemy tu juz na zawsze bo ten dom bedzie kiedys moj Chcialabym mieszkac sama bez rodzicow ale nie mam takiej mozliwosci. Do bloku sie nie wyniose bo nigdy w bloku nie mieszkalam i mieszkac nie zamierzam. Zreszta wynajem mnie nie interesuje. Na kupno mnie nie stac. Jesli juz to postawilabym sobie domek no ale ani na niego ani na dzialke nas nie stac. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Dom docelowy 25.08.13, 18:03 mieszkam w docelowym domu tzn takim, w którym wychowałam/ wychowuję dzieci od małego. Kiedyś planowałąm dom wolnostojący zamiast szeregowca teraz ten co mam jest aż nadto przestronny dla małej 4 osobowej rodziny, co prawda czeka nas kiedyś opieka nad dziadkami...Możliwe, że na starość przeniosę się z mężem z powrotem do "domu rodzinnego" ale aż tak daleko moje plany nie sięgają i w sumie zależą nie tylko ode mnie ale od dzieci i zdrowia dziadków. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Dom docelowy 25.08.13, 17:56 Od niedawna jesteśmy właścicielami dużego mieszkania, znaczy jak na ematkę to mała klitka oczywiście- dla nas całkowicie wystarczające....Nie sądzę abyśmy chcieli na starość jak dzieci wyjdą z domu tutaj mieszkać i trzymać puste pokoje, raczej zamienimy na coś mniejszego w jakimś przyjemnym miejscu ....ale kto wie może coś sie zmieni do tego czasu..... Mój dom rodzinny to malutkie mieszkanie w bloku z płyty, które szczęśliwie udało nam się sprzedać na początku roku, rodzice nie żyją nie mam tam po co wracać.... Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Dom docelowy 25.08.13, 18:32 Moja córka jest piątym pokoleniem mieszkającym w naszym domu. jest to mój dom rodzinny i na razie docelowy. Kazde pokolenie cos zmieniło i zostawiło swój slad. Bardzo mi sie ta ciągłość podoba i nie mam potrzeby zdobywać świata. Jest mi dobrze tak jak jest i tu gdzie jestem. Dom jest stary ale ma bogata historie. historie naszej rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: Dom docelowy 25.08.13, 22:16 mnb0 napisała: > Czy dom/mieszkanie, w ktorym teraz mieszkacie to wasz dom docelowy? raczej nie. chociaż to jest temat bardzo drazliwy i z wielu względów na razie nie poruszany. no i przeprowadzimy się dopiero jak dzieci pójdą na studia. Czy zamierz > acie sie przeprowadzac w miare wzrostu zarobkow do coraz wiekszych mieszkan/dom > ow? Jak będziemy się budować to na pewno wybudujemy dom mniejszy niz mamy teraz. > Czy same macie jeszcze swoj dom rodzinny, w ktorym sie wychowalyscie, mozecie d > o niego wracac? W domu w którym mieszkałam od 5 do 30 roku życia teraz mieszka moja siostra. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Dom docelowy 25.08.13, 23:43 Tak, docelowy. Możliwe, że w miarę spadku dochodów (emerytura!) będziemy kiedyś zmuszeni przenieść się do czegoś mniejszego i wymagającego mniej kosztów i zajęć. Odpowiedz Link Zgłoś
ledzeppelin3 Re: Dom docelowy 26.08.13, 12:08 Bardzo lubię obecny dom, ale po doświadczeniaxh z poprzednim domem, takim właśnie "docelowym" (nagła zmiana planu zagospodarowania i powstanie bloków za płotem) wiem, że NIE MA domów docelowych. Wszystko się może zdarzyć- sąsiedzi zdurnieją i kupią wielkiego szczekającego psa, albo drudzy sprzedadzą dom pod jakiś uciążliwy zakład i nie da isę żyć, dzieci przedwcześnie "wpadną" i trzeba będzie dom zamienić na dwa mniejsze etc. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Dom docelowy 26.08.13, 12:23 mnb0 napisała: > Czy dom/mieszkanie, w ktorym teraz mieszkacie to wasz dom docelowy? Tak, przynajmniej póki nie jesteśmy starzy i zniedołężniali. > Czy zamierzacie sie przeprowadzac w miare wzrostu zarobkow do coraz wiekszych > mieszkan/domow? Do większych na pewno nie. Ewentualnie do mniejszego i bardziej ustronnego. > Czy same macie jeszcze swoj dom rodzinny, w ktorym sie wychowalyscie, mozecie d > o niego wracac? Wracać mogę, ale nie mam po co, bo mieszkanie jest wynajęte. Odpowiedz Link Zgłoś