Dodaj do ulubionych

Zakupy w IKEA

28.08.13, 12:40
Czy jak ktoś kupuje meble w IKEA to jest proszę ja Was:
- mało
- srednio
- bardzo
zamożny?
Obserwuj wątek
    • jamesonwhiskey Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 12:41
      raczej lubi typowy nudny chlam z pazdzierza
      z zamoznosci anie ma to nic wspolnego
      • iwoniaw Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 12:52
        Sam jesteś nudny chłam z paździerza.

IKEA z założenia sprzedaje meble tanie, takie, które nie mają ambicji przetrwać pięciu dekad i w idealnym stanie być zostawione wnukom w spadku (co nie znaczy, że się rozwalają jakoś specjalnie, no ale na pewno sosnowo-sklejkowa szafka to nie lity dąb) - coś w sam raz dla studentów w tymczasowym mieszkaniu czy rodziny "na dorobku", po paru latach zapewne większość przy intensywnym użytkowaniu nadaje się do wymiany, przy mniej intensywnym wytrzymują dłużej - ja mam parę kilkuletnich już mebli IKEA i chwalę sobie.

Kto robi tam zakupy? Wydaje mi się, że jak powyżej, z zastrzeżeniem, że jeszcze komuś odpowiada ich estetyka (IMO teraz jest dużo lepiej niż przed dekadą, kiedy to meble IKEA jak na mój gust nadawały się głównie do piwnicy czy innego schowka w garażu).
        • a.nancy Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 13:00
          ja nie potrzebuję mebli na pięć dekad.
        • jamesonwhiskey Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 13:08
          nie sprzedaje jakos szczegolnie tanio
          za podobne pieniadze mozna dostac cos o wiele lepszego
          ale to trzeba troche wyilku i wyobrazni a nie podjarka na mieszkanie z katalaogu
          • iwoniaw Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 13:12
            Czy ja napisałam, że "szczególnie" tanio sprzedaje?
            Czy ktoś ci się broni wysilać, mieć oceany wyobraźni a nie "podjarka na mieszkanie z katalogu" (cokolwiek rozumiesz przez to ostatnie)?
          • crises Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 13:22
            No właśnie sęk w tym, że nie. Kiedy ostatnio byłeś w sklepie meblowym w Republice Bolandy? Bo tu jest:
            - IKEA
            - BRW, meble Agata i inny taki totalny paździerz dla ubogich,
            - nietani estetyczny horror typy meble kalwaryjskie,
            - a potem się zaczyna strefa eksklusiwu - taki Rust, czy nawet głupi Caligaris czy Effezeta, to już nie jest propozycja dla statystycznego Kowalskiego.
            • gazeta_mi_placi Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 13:25
              Jest jeszcze Kler.
              • burina Re: Zakupy w IKEA 29.08.13, 06:50
                I Bodzio! Nie zapominajmy o Bodzio! Do tych naszych salonów w wielkiej płycie nic tak nie pasuje!
          • kiddy Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 13:58
            Gdzie kupisz taniej i lepiej?
        • lajente Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 13:31
          iwoniaw napisała:

> IKEA z założenia sprzedaje meble tanie, takie, które nie mają ambicji przetrwać
          > pięciu dekad

Pięciu dekad nie, ale na meble kuchenne dają 25 lat gwarancji.
      • de.nicol Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 12:53
        Otóż i jak tak myślę. Ale, jak usłyszałam że znajomi mają "drogie i najporządniejsze meble" z owej placówki, to pomyślałam, że coś się zmieniło i ja razem ze swoja kanapą i stołem (właśnie z IKEA) - awansowałam do nastęnej grupy społecznej smile
    • kocianna Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 12:47
      A to zależy co kupuje.
      Czy wymieniony przez szanownego Jamesona chłam z paździerza (dobrze zaprojektowany, nie udający niczego, czym nie jest, tani), czy lite drewno. Super bogaty z całą pewnością nie jest, bo nawet ikeowe lite drewno nie jest najdroższe.
      • mgla_jedwabna Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 12:51
        Zawsze można być hiperbogatym, ale nie kupować najdroższego, na które nas stać wink
      • jamesonwhiskey Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 13:06
        > Czy wymieniony przez szanownego Jamesona chłam z paździerza (dobrze zaprojektow
        > any, nie udający niczego, czym nie jest, tani), czy lite drewno. Supe

zaprojektowany?
        ciosane siekiera prostopadlosciany to jest ten projekt i dizajn
        spoko
        • kocianna Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 13:11
          W porównaniu do innych sieciówek z tej samej półki cenowej... to ikeowski "dizajn" wymiata.
          • jamesonwhiskey Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 13:14
            no jak sie porownuje to z bodzio to moze i tak
            ale chyba nie ma obowiazku kupowania w sieciowkach
            jest internet sa stolarze
            • mgla_jedwabna Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 13:16
              Stolarz zawsze wyjdzie drożej niż masówka z fabryki.

A tu porównujemy jakość w cenach sieciówek.
            • aneta-skarpeta Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 13:19
              sory, ale nie wiesz o czym mówisz

stolarz bedzie kilka razy droższy niz ikea- szczegolnie dobry, a nie taki co zbija szafke z 4 desek

ps. uwielbiam ikeę, choć sama śpię na 100letnim łózku
              • jamesonwhiskey [...] 28.08.13, 13:26
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • aneta-skarpeta Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 13:29
                  jasne- jakbym nie znała oferty ikei i nie korzystała z usług stolarskich to bym łykneła

powiedz mi jeszcze jaki model szafki chciał kupic w ikei
                  • jamesonwhiskey Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 13:57
                    juz ci mowie modele
                    jak bym zyl sprawa szafki znajomego
                    • aneta-skarpeta Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 14:12
                      ok, to moze napiszesz jaki rozstrzał cenowy był lub ile zapłacił za szafkę u stolarza- czy to byla mała szafka, czy duza etc?

bo jak zyję, ze znalazałam taniego dobrego stolarza, który robiłby cudne meble w cenie paździerzu z ikei
                      • jamesonwhiskey Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 14:23
                        ikea motanie ciecie blatu szukanie srubek 400 euro
                        stolarz 350 euro przywioz postawil
                        wielkosc okolo 150 na 90, 6 szuflad blat z orzecha reszta dab czy jakis tam jesion
                        • kamire12 Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 14:28
                          no cóż chyba nie skręcałeś BRW czy innych mebli zamówionych w paczkach, a nie w całości.
                          wtedy byś zachwalał ikee smile
                          krok po kroku, a nie brak instrukcji i jeden obrazek, albo wcale i domyślaj się gdzie co do czego....
                        • mdro Re: Zakupy w IKEA 30.08.13, 16:04
                          W ofercie Ikei nie ma komody (skoro piszesz o 6 szufladach, to komoda była) za 400 euro (i jakie "cięcie blatu"?). Wszystkie (poza jednym nie-wiadomo-czym) są znacznie tańsze. Więc - jak niemal zawsze - Twoje "z życia wzięte" przykłady są wyssane z palca.

W stolarza za 350 euro z litym orzechem i dębem też nb. nie wierzę - w jakim kraju to było? Nie GB, bo pisałbyś o funtach, nie PL, bo tutaj mamy złotówki... A może po prostu zadziałała matematyka jeszcze bardziej twórcza, niż zaprezentowałeś niżej?
                          • jamesonwhiskey Re: Zakupy w IKEA 30.08.13, 16:56
                            www.ikea.com/ie/en/catalog/products/S69852634/#/S89836025

ty jestes wyssana z palca do tego brudnego
                            dwie takie szafki blat i wyskakujesz lekko z 600 euro
                            • mdro Re: Zakupy w IKEA 30.08.13, 17:01
                              Się musiałeś naszukać... Pisałeś o jednej, to raz. Dwa, nie pisałeś o kuchennych. Trzy, myślisz że ktokolwiek uwierzy, że "kolega" zastąpił TEGO RODZAJU szafki kuchenne litym drewnem? big_grin
                              • jamesonwhiskey Re: Zakupy w IKEA 30.08.13, 17:04
                                no to nie wierz myslisz ze mi na tym jakos zalerzy
                                zachwalaj i kupuj pazdziesz i sie ciesz jak ci sie rozlazi
                  • burina Re: Zakupy w IKEA 29.08.13, 07:13
                    Ja nawet miałam plan zapłacić więcej niż w IKEI, byle tylko wesprzeć lokalnego producenta (rzecz się działa ok. 200km od najbliższej IKEI). Chciałam rozkładaną kanapę i regał.
                    Nie dało się: nigdzie nie znalazłam rozkładanej kanapy, która podobałaby mi się bardziej niż ikeowa. Do tego możliwość zdjęcia pokrowców i ich wyprania lub wymiany przeważyła szalę. I tu dochodzi jeszcze jeden atut IKEI - część ich kolekcji jest niezmienna: mam czas sobie wszystko przemyśleć, mogę dokupywać meble sukcesywnie.

Co do regału: obdzwoniłam kilku stolarzy i nic. Większość nie była w ogóle zainteresowana tak małym zamówieniem podczas gdy są zawaleni zamówieniami na grube tysiące. Jeden tylko powiedział, że nie ma sprawy i chętnie zrobi, ale mam zadzwonić za pół roku, bo dopiero wtedy ma wolne terminy. W IKEI też nie kupiłam, bo jednak chciałam z desek a nie z tektury.
                    • babcia.stefa Re: Zakupy w IKEA 29.08.13, 12:26
                      My chcieliśmy biblioteczkę na zamówienie. Sporą, taką na 2 ściany.

TŻ dzwonił po stolarzach. "Paaaanie, to się nie opłaca".
                    • mdro Re: Zakupy w IKEA 30.08.13, 17:12
                      Nam akurat się udało mieć biblioteczki od stolarza taniej niż w Ikei. Ale: a) było to na początku działalności Ikei w Polsce, gdy - proporcjonalnie - ceny były sporo wyższe, a Billy'ego w wersji przeszklonej nie było, b) stolarz był znajomym szwagierki i chyba z długiem wdzięczności wobec niej wink.
                      Zrobił na wymiar, wg naszego pomysłu, tak, jak chcieliśmy. Stoją już prawie 20 lat, półki niewypaczone, niestety zostały w mieszkaniu, do którego były zrobione. A drugich takich nie będzie, bo stolarz nie żyje...
        • memphis90 Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 16:50
          Ciosane siekierą prostopadłościany z "dyzajnerską" metką kosztują fortunę, a nawet nie są ładne. Ani wygodne.
      • butch_cassidy Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 13:11
        kocianna napisała:

> całą pewnością nie jest, bo nawet ikeowe lite drewno nie jest najdroższe.
        Jest natomiast kiepsko dopasowane, nietrwałe...

Z własnego doświadczenia piszę. Jak mam akurat więcej kasy, z pewnością nie jadę na zakupy do ikei.
        • heet_joe Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 13:14
          Tylko dokąd? Jaka jest w Polsce alternatywa? Pytam z ciekawości.
          • aneta-skarpeta Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 13:21
            nie ma
            bodzio i BRW totalnie inny styl
            reszta dużo droższa, abo ala targ w grójcu
          • butch_cassidy Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 13:29

Do warsztatu, gdzie odnawia się stare meble zgodnie z jakimiś tam (choćby kolorystycznymi) sugestiami klienta, do zwykłego stolarza (regały na książki), składu starych mebli, gdzie bywają fajne egzemplarze, niezniszczone (ale nie w cenie ikeowej).
            Nowoczesnych mebli nie lubię, ale czasem przez net widzę design, który rozumiem, że można uznać za atrakcyjny, tzn. wizualnie b. udany, ale dla mnie na co dzień - nie (do wnętrza nie pasowałoby to za nic wink ). Jeśli zaś chodzi o ozdoby (obrazy, grafiki, szkoło) - wystarczą sklepy tzw. plastyków i targi staroci.
            Czasem posiłkuję się sklepami internetowymi w rodzaju:
            bellemaison.pl
            czerwonamaszyna.pl
            • butch_cassidy Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 13:52
              butch_cassidy napisała:

>
              > Do warsztatu, gdzie odnawia się stare meble zgodnie z jakimiś tam (choćby kolo
              > rystycznymi) sugestiami klienta,
              Architekt wnętrz też może podpowiedzieć, jak fajnie uwspółcześnić meble po dziadkach wink
              Tak mi się przypomniało... jak z koleżanką gadałam, bo sam z takich usług nie korzystałam ale u niej efekt fajny.
              Sama oglądałam kuchnię dębową (białą) z lokalnej pracowni. Solidnie wyglądała. Koszt (bez szafek wiszących i sprzętów AGD ok. 30tys. na kuchnię 12 m2). No kiedyś będę taką miała wink Póki co też nie mam co prawda z Ikei, ale takiej dębowej wymarzonej też jeszcze nie wink
              • aneta-skarpeta Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 14:15
                kuchnie robione przez stolarza , z drewna, zdobione sa koszmarnie drogie

jeszcze mi sie przypomniało

miałam robic szafę w zabudowie- gł. chodziło o to, zeby była do sufitu

na zamówienie (2,5m szer.) 5 czy 7 tys- nie pamietam juz teraz

w ikei kupiłam prawie do samego sufitu i zapłaciłam za takie samo wyposazenie ok2 tys

były to 3 szafy, z plecznymi frontami

szafy przez 8 lat zmieniły 3! razy włascicieli i nadal służą
                • butch_cassidy Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 14:49
                  aneta-skarpeta napisała:

> kuchnie robione przez stolarza , z drewna, zdobione sa koszmarnie drogie
                  >
                  Też piszemy, że ikea dla mnie zamożnych smile
                  Jak ktoś nie ma na więcej i pomysłów też nie ma za wiele, to ma ikeę. I nikt tego nie krytykuje, ale sugerowanie, że to opcja dla lepiej sytuowanych jest wg mnie... hmmm... zaskakujące smile
                  • butch_cassidy Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 14:51
                    butch_cassidy napisała:

> >
                    > dla mnie zamożnych
                    mniej
                  • lajente Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 17:16
                    butch_cassidy napisała:

> Też piszemy, że ikea dla mniej zamożnych smile
                    > Jak ktoś nie ma na więcej i pomysłów też nie ma za wiele, to ma ikeę. I nikt te
                    > go nie krytykuje, ale sugerowanie, że to opcja dla lepiej sytuowanych jest wg m
                    > nie... hmmm... zaskakujące smile

Wiesz, w odróżnieniu od ciebie sugerującej, że IKEA jest dla ludzi bez polotu i mało majętnych,
                    raczej nikt tu nie twierdzi, że jest to sklep w którym kupują meble ludzie zamożni.
                    Raczej większość odpowiedzi wskazuje na to, że meble są tam w rozmaitych cenach, od bardzo niskich do wyższych.

Ja szczerze mówiąc nie lubię takiego szufladkowania, że jak ktoś zamożny to tylko w drogich sklepach kupuje bo mi to snobizmem nowobogackim pachnie.
                    Podobnie jak nie każdy lubi stare meble pieczołowicie odnowione udające spadek po babci hrabiance.

Sądzę, że w IKEA kupują różni ludzie, nie wiem skąd ta potrzeba udowadniania, że to sklep dla biedaków i studentów.

Wystarczy tylko zerknąć jak świetnie wkomponowuje się IKEA w XVIII wiecznej kamienicy w Malmo. Mieszkanie ze sztukateriami i parkietem nie wygląda na lokal biednego lumpproletariatu.

kwintesencjadizajnu.pl/
                    • jamesonwhiskey Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 17:22
                      Wystarczy tylko zerknąć jak świetnie wkomponowuje się IKEA w XVIII wiecznej kamienicy w Malmo. Mieszkanie ze sztukateriami i parkietem nie wygląda na lokal biednego lumpproletariatu.

bez otwierania linku wiedzialem co zobacze
                      bialo mdlo i h...owo
                    • butch_cassidy Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 18:13
                      lajente napisał(a):

>
                      > Wiesz, w odróżnieniu od ciebie sugerującej, że IKEA jest dla ludzi bez polotu i
                      > mało majętnych,
                      Nie to miałam na myśli - wg mnie to po prostu przeciętna firma, raczej tańsza niż droższa.

> Ja szczerze mówiąc nie lubię takiego szufladkowania, że jak ktoś zamożny to tyl
                      > ko w drogich sklepach kupuje bo mi to snobizmem nowobogackim pachnie.
                      Rozmawiamy o jednym konkretnym sklepie, którego styl 20 lat temu uważałam za świetny, teraz już nie. Chyba mogę się do tego przyznać? Nigdzie nie napisałam, że "jak ktoś zamożny to tylko w drogich sklepach kupuje". Sama bywam w ikei - jak właśnie coś jest potrzebne, trzeba na już wymienić itp. a finansowo akurat cienko... No nic nie poradzę, że ja nie oceniam tego sklepu jako świetny pod względem stylu.
                      Pytanie brzmiało, czy meble z ikei są dla zamożnych, czyli ekskluzywne. Tak zrozumiałam pytanie i wg mnie taka opinia zdziwiła autorkę wątku - mnie też by zdziwiła i tyle smile

> Podobnie jak nie każdy lubi stare meble pieczołowicie odnowione udające spadek
                      > po babci hrabiance.
                      A to też fakt. Co nie wpływa na to, że nowoczesne oryginalne i dobrze zrobione meble są b. drogie.

>
                      > Sądzę, że w IKEA kupują różni ludzie, nie wiem skąd ta potrzeba udowadniania, ż
                      > e to sklep dla biedaków i studentów.
                      >
                      Żadna potrzeba - ot, dyskusja, w której wyrażam swoją opinię. Nic ponadto smile
                      I o "biedakach" nic nie pisałam.
                      Nie ma to jak sobie dopowiedzieć i na skutek tego dopowiedzenia zjeżyć wink
                  • landora Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 17:47
                    Meble IKEA akurat można bardzo fajnie wykorzystać jako "tło" i zrobić mieszkanie dodatkami i kolorem. Ja sobie mieszkanie projektowałam sama i nieskromnie powiem, że wyszło fajnie. Jest IKEA plus dodatki spoza niej.
                    Kredens po babci nawet by się znalazł, bardzo piękny, ale niestety wtedy meble były projektowane jednak na trochę większy metraż...
    • butch_cassidy Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 13:09
      mało zamożny
    • podkocem Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 13:16
      albo przeprowadza sie co rok dwa i wywala meble bez sentymentu albo dokupuje nowe.
      Za to uwielbiam IKEA - idealny sklep dla ludzi często zmieniajacych miejesce zamieszkania. Do własnego domu, w którym planowałabym osiaść na dłużej niż kilka lat, nie kupowałabym w IKEA, z wyjątkiem pokoju dzieci, bo tam meble wymienia się dość często.
      • aneta-skarpeta Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 13:23
        naprawdę tak niszczycie meble?

ja mam narożnik z ikei i dłuzy bardzo dobrze- choc fakt byl drogi jak na ikee

dostalam od brata " w spadku" meble dla syna- fronty czerwony wysoki połysk

wysluzyly sie u nas, wróciły do brata, bo jemu były potrzebne- stan idealny

i wiele innych mebli

moja mama ma mieszkanie urzadzone w calosci w ikei- nie miala alternatywy dla stylu w jakim chciala je urzadzic- tzn miala ale 10razy droższą

meble sie sprawuja swietnie, a sa bardzo eksploatowane
        • podkocem Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 13:50
          > naprawdę tak niszczycie meble?

Nie chodzi o to czy niszczymy, ale jak często się przeprowadzamy. W ciagu pięciu lat zaliczyliśmy 4 mieszkania, za 3 miesiące wyprowadzamy się znów 3 tys kilometrów po to by po 7 miesiacach wrócić. Gdzie się nie ruszymy, tam jest IKEA i możemy coś dobrać bo nie do kazdego mieszkania te meble pasują, do niektórych nie mieszczą się lub przeciwnie - potrzebna jest dodatkowa szafka czy półka. IKEA daje gwarancję, że gdzie byśmy się nie ruszyli, dobierzemy coś do kompletu smile I za to kocham ten sklep!
          • aneta-skarpeta Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 14:10
            no wiadomo, nie ma sensu ciagnąc ze sobą wszystkich gratów, lepiej oddac w dobre ręce

ja tez czesto zmieniam drobne meble, ale powiem szczerze, że rzadko wyrzucam- zawsze komus ze znajomych, rodziny cos się takiego przyda i spokojnie słuzy to dalej
      • kanga_roo Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 13:24
        jak ktoś kupuje w Ikea to może być biedny, lub bogaty, ale na pewno ma niezły gust. oczywiście, rzeczy gustowne można też kupić dużo drożej, ale nie zawsze trzeba.
        • aneta-skarpeta Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 13:26
          ikea ma podstawową zaletę

wszystko do wszystkiego pasuje, mozesz miksowac dowolnie meble i dodatki, kolory, świetnie pasuja jako kontrast np dla starych mebli itd
        • kropkacom Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 13:28
          Mogę się podpisać pod tym co napisała kanga.
        • butch_cassidy Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 13:46
          kanga_roo napisała:

> jak ktoś kupuje w Ikea to może być biedny, lub bogaty, ale na pewno ma niezły g
          > ust.
          Hmmm... De gustibus non est disputandum wink
          • kanga_roo Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 13:52
            ..et coloribus, niestety, też tongue_out
            • butch_cassidy Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 13:56
              kanga_roo napisała:

> ..et coloribus, niestety, też tongue_out
              Jasne smile
              Ja nie przeczę, że taki czy inny architekt może coś tam z Ikei wziąć. Jednak wtedy całe wnętrze też jest jakoś tam przemyślane i ikea nie jest jedynym dostawcą (tak go nazwijmy) - ponadto nie wiesz, czy to właśnie nie wynik oszczędności, to wprowadzenie jakichś tam elementów z ikei, tudzież takiej - powiedzmy - awangardy pt: "zobaczcie, nawet za takie gorsze można przy odrobinie fantazji stworzyć coś super". Pytanie tylko czy to popis architekta (np. na ciężkie czasy tongue_out) czy rzeczywiste życzenie klienta, którego stać na inne rozwiązania smile
              • kanga_roo Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 14:15
                ktoś tu już napisał, że Ikea ładnie się łączy. na przykład, dla mnie urządzenie wnętrza wyłącznie meblami z lat 20 trąci myszką, ale połączenie prostego designu, tak popularnego w Ikea, ze starymi meblami pozwala świetnie wyeksponować te ostatnie.

poza tym, Ikea podchodzi do projektowania mebli poważnie, biorąc pod uwagę nie tylko wygląd, ale i np ergonomię. przykład z ostatniego miesiąca: dwie koleżanki z pracy urządzają mieszkania, niewielkie, bo dziewczyny młode i na dorobku. jedna kupuje meble kuchenne w firmie x, specjalizującej się w meblach kuchennych, druga w Ikea.
                cena podobna. w kuchni z Ikea jest około 20% więcej miejsca, bo szafki firmy x, głębokości 60 cm, mają szuflady głębokości -uwaga-50 cm. do tego w Ikea można dokupić szuflady schowane w cokole.
                to przy średniej kuchni daje przynajmniej trzy szuflady więcej.
                ludzie mają prawo nie widzieć takich niuansów, ale dla mnie to jest bardzo istotne. ergonomia w domu to podstawa.
                i rozsądek. większość pokryć mebli z Ikea nadaje się do prania. ci, którzy preferują inne meble, okrywają je pledami lub kocami (przy dzieciach czy zwierzętach), albo płacą ciągle za czyszczenie.
              • aneta-skarpeta Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 14:23
                a to nie mozna miec dobrego dustu, smaku i byc biednym, srednio zamoznym, bez architekta?
                • butch_cassidy Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 14:46
                  Ja akurat zalinkowałam tekst o pani, która urządziła dom płacąc jedynie za farby itp... Więc nie bardzo rozumiem wink
                  • crises Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 17:13
                    W kraju, gdzie sprawny 3-letni telewizor wystawia się do śmietnika, to se można tak poszaleć. W Polsce, obawiam się, niezabardzo.

Poza tym część z tych rzeczy jest brzydka jak kupa - jak krzesło barowe z siedziska z traktora czy ława z desek (piszą, że surfingowych, nie wydaje mi się).
              • nanuk24 Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 19:52
                no i po co takie glupoty oglaszac?
                • lillaj Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 20:19
                  Mieszkanie w Malmo fantastyczne. Skandynawowie są mistrzami urządzania wnętrz.
                  • aneta-skarpeta Re: Zakupy w IKEA 29.08.13, 11:31
                    wg mnie sa mistrzami robienia cudeniek ze smieci

w ich aranzacjach nawet stół bez nogi wygląda superwink
    • allatatevi1 Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 13:24
      Ja ostatnio trochę się zszokowałam, bo to że Ikea jest symbolem biednego studenta w Europie Zachodniej i USA to wiedziałam od zawsze.
      Ale jak przeczytałam, że klasa średnia w Gruzji uważa te meble za dopuszczalne jedynie w wieku studenckim to się mocno zdziwiłam.
      Podkreślam - nie są to ludzie bogaci - dziennikarze freelancerzy (więc z nieregularnymi dochodami) z Tbilisi, mają 25 lat, ledwo skończone studia i stwierdzili, że muszą kupić nowe meble, a że nie są już studentami więc tandetę z Ikea już trochę wstyd im kupować.
      • aneta-skarpeta Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 13:27
        trzeba miec odbrze nasrane w głowie, aby nie kupowac gdziekolwiek, czegokolwiek tylko dlatego "że nie wypada", nawet jak sie podoba
      • heet_joe Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 13:30
        A to dziwne. W niemieckiej IKEI dorosłych nie brakuje i niemiecki język w sklepie nie jest rzadkością, a mieszkam w miejscu w którym bogaczy nie brakuje. Skąd przekonanie, że to kupują biedacy?
        • lajente Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 13:35
          Bo Niemcy są bogatsi trochę bardziej i trochę dłużej niż Gruzini czy Polacy. Dlatego nie mają takich kompleksów i ciśnienia na pokazywanie statusu. Kupują to co ładne, a nie to co widać, że drogie.
        • iwoniaw A to akurat wszystko się zgadza 28.08.13, 13:38
          Bez problemu uwierzę w to, że w Gruzji (i w ogóle na tzw. poradzieckim wschodzie) ledwo ktoś powyżej minimum socjalnego podskoczy, już ma ambicje mieć Drogo i Nobilitująco. Natomiast zamożny człowiek w Europie Zachodniej, zwłaszcza nie będący nuworyszem, raczej nie ma presji na udowadnianie sąsiadom, że Go Stać, tylko kupuje, co mu pasuje - za miliony i za grosze. Stąd też taki założyciel IKEA może sobie starym autem jeździć i mieć dwie 30-letnie pary spodni (to się nazywa ekscentryczność przy tym poziomie majątku), w przeciwieństwie do wspomnianych dziennikarzy z Tbilisi (to się bowiem nazywa dziadowanie przy tym poziomie majątku) wink
          • butch_cassidy Re: A to akurat wszystko się zgadza 28.08.13, 13:43
            iwoniaw napisała:

, ty
            > lko kupuje, co mu pasuje - za miliony i za grosze.
            Owsze, ale serio myślisz, że ikeowska sieciowa tandeta jest ponętna dla kogoś wyluzowanego finansowo? Bardziej obstawiam meblowe second handy i różne giełdy na których można świetnie doposażyć mieszkanie.
            Albo tak:
            www.dailymail.co.uk/femail/article-2402632/Thrifty-Jenny-Carruthers-furnishes-ENTIRE-1m-house-spending-penny.html
            (a wartość posiadłości niekiepska wink )
            >
            • lajente Re: A to akurat wszystko się zgadza 28.08.13, 13:47
              Jest, wystarczy powchodzić na skandynawskie blogi wnętrzarskie, albo na "nasze" forum o wnętrzach.
              Ikea pojawia się w bardzo gustownie urządzonych mieszkaniach zagranicznych gdzie choćby po lampach i metrażu widać, że biedny nie mieszka.
              • jamesonwhiskey Re: A to akurat wszystko się zgadza 28.08.13, 13:56
                Jest, wystarczy powchodzić na skandynawskie blogi wnę

wystarczy wyjsc poza skandynawskie blogi wnetrarskie zeby zobaczyc ze istnieje cos innego

nie urządzonych mieszkaniach zagranicznych gdzi
                > e choćby po lampach i metrażu widać, że

no ja najczesciej widze zarowke na kablu w tych calych skandynawskich inspiracjach
                • my-alena Re: A to akurat wszystko się zgadza 28.08.13, 14:51
                  >
                  > no ja najczesciej widze zarowke na kablu w tych calych skandynawskich inspiracj
                  > ach

Ładna żarówka na ładnym kablu jest droższa niż większość lamp z Leroy Merlin.
                  • jamesonwhiskey Re: A to akurat wszystko się zgadza 28.08.13, 15:00
                    ladna zarowka 10 £
                    z tym ze ja widze najczesciej 60 W pila
                    a kabel jak to kabel w krysztalki swaroskiego tez nie jest
                    • my-alena Re: A to akurat wszystko się zgadza 28.08.13, 16:36
                      Kabel kablowi nierówny, te tańsze są zwykłe plastikowe. Te droższe mają plecione kolorowe kable i ceramiczne lub stalowe obsadki.

www.nudcollection.com
                      • jamesonwhiskey Re: A to akurat wszystko się zgadza 28.08.13, 16:44
                        w zyciu nie widzialem plastikowego kabla izolacja jest z gumy
                        a za stalowa obsadke to podziekuje i sama se miej drogi dizajnerki kabel
                        ze stalowa osadka ktora cie moze pierdyknac przy zmiane zarowki
                        • my-alena Re: A to akurat wszystko się zgadza 28.08.13, 20:29
                          Jak wolisz kable z izolacją z GUMY i obsadką z plastiku to sobie takie miej, a do tego jakiś uroczy abażurek z Leroy Merlin i już nie jest jak z katalogu Ikei wink
                          • jamesonwhiskey Re: A to akurat wszystko się zgadza 29.08.13, 11:45
                            > Jak wolisz kable z izolacją z GUMY i obsadką z plastiku to sobie takie miej, a
                            > do tego jakiś uroczy abażurek z Leroy Merlin i już nie jest jak z katalogu Ikei

a ty ile bys nie zaplacila za ten bajerancki kabelek i bajerancka oprawke
                            ciagle to bedzie tylko zarowka na kablu
            • iwoniaw Re: A to akurat wszystko się zgadza 28.08.13, 13:48
              Nie wiem, dla jakiego procenta milionerów jest ponętna, ale nie, nie sądzę, żeby to akurat oni robili IKEA znaczące obroty big_grin Dlatego też wyraźnie napisałam w pierwszym poście, do kogo głównie (i skutecznie) firma adresuje swoją ofertę. Natomiast czym innym jest "poczucie obciachu" kupowania w "za tanim" sklepie - i uczucia tego zdecydowanie doświadczają raczej mocno wyposzczeni nuworysze i "aspirujący" niż zamożni.
            • jamesonwhiskey Re: A to akurat wszystko się zgadza 28.08.13, 14:06
              ta kuchnia niezle odjechana jest
              cos jak z matrixa no ale chyba nie wpisuje sie w skandynawski blog wnetrzarski wiec polakom sie nie podoba
              • aneta-skarpeta Re: A to akurat wszystko się zgadza 28.08.13, 14:18
                nie wszyscy Polacy maja styl skandynawski w domu

nawet jesli maja jakies meble z ikeiwink
                • ilovescandi Re: A to akurat wszystko się zgadza 29.08.13, 17:51
                  Można powiedzieć, że IKEA to tak naprawdę początek zabawy ze stylem skandynawskim smile
      • butch_cassidy Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 13:34
        allatatevi1 napisała:

> Ja ostatnio trochę się zszokowałam, bo to że Ikea jest symbolem biednego studen
        > ta w Europie Zachodniej i USA to wiedziałam od zawsze.
        > mają 25 lat, ledwo skończone studia i stwierdzil
        > i, że muszą kupić nowe meble, a że nie są już studentami więc tandetę z Ikea ju
        > ż trochę wstyd im kupować.

To ja mam podobny skręt + własne doświadczenia z faszystami (jak Ikeę w w rodzinnym kręgu nazywamy wink - pal sześć już zapatrywania właścieli sprzed ponad pół wieku, ale to, że się produkowali rękami więźniów politycznych na Kubie - wcześniej w DDR - to już czasy jakby współczesne tongue_out )
      • kocianna Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 13:37
        Hmm, bo Gruzini (przynajmniej część) ma inny styl, taki "na bogato", i IKEA choćby lite drewno nie pasuje im do papach i kinżałów? Nawet jak mają 25 lat smile Tak tylko gdybam, bo już tutaj jest to zauważalne.
        • butch_cassidy Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 13:40
          Ja akurat się nie odnosiłam do zdania o Gruzinach (wiem, za to, że podobnie mają młodzi Niemcy - Ikea-Scheiss po studiach traci dla nich zwykle swój tani urok wink )
    • beataj1 Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 13:28
      Jest się ze średniej półki. W ikei można kupić bardzo tanie meble jak i trochę droższe. Bardzo drogich chyba nie ma.
      Ja lubie Ikeę bo to nie są meble na lata.
      Nie ma nic dla mnie gorszego niż meble na lata. Kupi cos człowiek wyda kupe kasy a potem latami musi to mieć bo przecież drogie było i trzeba dbać i pilnować by sie nie zniszczyło.

Ja kupuje meble ni trochę. Jedne mam pare lat inne wyrzucam po np dwóch latach.
      Ale ja dla swoich mebli nie mam litości. Np komplet mebli ogrodowych z Ikei ten najprostszy był już dwa razy przeze mnie przemalowywany. Najpierw był w kolorze drewna. Potem pomalowałam go na żółto, potem mi sie znudził pomalowałam na niebiesko a teraz zastanawiam sie czy w przyszłym sezonie nie zrobię każdej części w innym kolorze. Jakbym kupiła super hiper mega drogi zestaw z hebanu to bym jednak tak nie szalała. I kupę zabawy by mnie ominęło.
      Jak mi sie koncepcja zmieni i zamiast prostych mebli zamarzy mi się rattan albo kute metalowe wyrzucam to co mam bez żalu i kupuje nowe. To jest przewaga Ikei.
    • noemi123 Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 13:46
      Dla mnie to chłam. Nie robię zakupów tam.
      Raz byłam ze szwagierką z ciekawości. Tylko tyle.
      Według mnie dla ludzi ubogich/studenciaków/młodych na dorobku.
    • kamire12 Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 13:55
      myślę, że średnio zamożny.
      mało zamożnego nie stać na większość mebli z tego sklepu.
      ale przede wszystkim Ikea jest dla osób, które lubią taki styl mebli.
      Ikea a np taki Bodzio, to dwie odległe wyspy i tyle.
      to są meble proste, do skandynawskiego stylu.
      nie ciężkie.
      są modele tandetnie wykonane i nietrwałe, jak i takie porządne. ale różnią się cenowo. jak wszędzie.
      • jamesonwhiskey Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 14:01
        > są modele tandetnie wykonane i nietrwałe, jak i takie porządne. ale różnią się
        > cenowo. jak wszędzie.

ostatnio szukalem kanapy
        kupilem na sprezynach kieszeniowych oparcie z pianki z pamecia ksztaltu
        w ikeja o czyms takim nie slyszeli a cenowo nie wyszlo mnie to wcale drozej niz jakis malo wygodny dizajn heh
        • aneta-skarpeta Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 14:21
          ile zapłaciłes?
          • jamesonwhiskey Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 14:28
            900 euro zeby nie bylo oczywiscie na sejlu normalna cena cos kolo 1300

i co moglbym miec za 1600 jakies nie wygodne padlo na cieutkiej poduszcce z pianki
            www.ikea.com/ie/en/catalog/products/80245046/
            • suazi1 Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 14:46
              No to przykład z mojego podwórka: od jakiegoś czasu poszukuję dużej szafy garderobianej. Taka, która by mnie od wielkiego bólu urzadzała, w "jikeji" kosztuje min. 4 koła. Ja się pytam za co? Za kilka laminowanych płyt??? Szczerze to wolę dołożyć trochę kasy i mieć porządną szafę do zabudowy, w całości z drewna, zrobioną na wymiar i wg mojego własnego projektu, dokładnie taką jaką chcę mieć, a nie jaką mogę kupić w sklepie.

"Całujcie mnie wszyscy..." www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths&feature=related
            • aneta-skarpeta Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 14:55
              no jasne
              za 5000 zł- bo tyle kosztuje w tym obiciu w PL mozna przebierac w ofertach, jesli chcesz kupic niedużą kanapę

ale ta sama kanapa w wersji standard kosztuje 3000

ja generalnie nie jestem zwolenniczka takich kanap, bo wg mnie na kanapie, w domu fajnie się polozyc, rozwalić i odpocząć

natomiast ja mam m.in. naroznik z tej serii
              www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S79902186/#/S39897097
              tzn zbudowałam sobie naroznik z modułów

i jest megaaaa wygodny

natomiast kwestia kanapy jest do tego indywidualna, bo różne kanapy ludzie lubią- twarde, zapadające się etc

i sama też nie zawsze znajdę w ikei to czego szukam, nie wszystko mi sie podoba, ale uwazam ten sklep za fajny
              • jamesonwhiskey Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 15:09
                ja tylko pisze ze znalazlem taniej i lepiej niz w ikea
                i tyle ,wystarczy poszukac a nie rzucac sie na ten kanciasty chlam
                • aneta-skarpeta Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 16:50
                  no to ja mówie własnie, że jak masz 5000zł na zbyciu to możesz przebierać- a kanape chcesz kupic małą

tak samo z komodami
                  komody za 1600- szerszy wybór
                  komody za 400- zaczyna byc duzo gorzej i w zasadzie zostaje tylko ikea
        • pade Re: Zakupy w IKEA 29.08.13, 12:12
          mam w kanapie materac z pianki z pamięcią kształtu, właśnie z ikei
          Ty chyba nie wiesz o czym piszesz, albo sobie tak plujesz, dla sportu
          • jamesonwhiskey Re: Zakupy w IKEA 29.08.13, 12:25
            no to super
            tyle ze ja pisze o sprezynach w siedzisku
            masz taki czy tylko tak plujesz
            • pade Re: Zakupy w IKEA 29.08.13, 12:48
              nie potrzebuję sprężyn, miałam materac ze sprężynami kieszeniowymi i porównując z obecnym nie czuję róznicy
              czy bierzesz w ogóle pod uwagę, że ludzie mają rózne upodobania?
              chyba nie, bo wściekasz się jak dziecko, że inni śmią pozytywnie wyrażać się o ikei, albo w ogóle mieć odmienne zdanie od Twojego
              takie zachowanie świadczy o Twojej niedojrzałości emocjonalnej...
              • jamesonwhiskey Re: Zakupy w IKEA 29.08.13, 12:51
                swietne podumowanie, zgadzam sie z toba , to sklep dla ludzi ktorzy nie czuja roznicy
                tak jak bieda tam tez jest wszytko takie samo tylko tansze
                • araceli Re: Zakupy w IKEA 29.08.13, 13:35
                  jamesonwhiskey napisał:
                  > zgadzam sie z toba , to sklep dla ludzi ktorzy nie czuja roznicy

A jeszcze dwie godziny temu pisałeś:
                  > a ty ile bys nie zaplacila za ten bajerancki kabelek i bajerancka oprawke
                  > ciagle to bedzie tylko zarowka na kablu

Nagłe objawienie 'widzenia różnicy'? big_grin
    • laquinta Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 14:05
      IKEA jest dla mlodych na dorobku, posiadzaczy malych mieszkan, studentow, milosnikow skandynawskiego dizajnu, niezbyt zamoznych, singli, czyli innymi slowy - dla wszystkich

Mam 27 letnia szafe z IKEA, 20-letnia kanape , recliner fotel i dywan, acha i sofabed 15-letnia. To sa juz IKEA-owskie antyki. smile
      • butch_cassidy Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 14:08
        Tylko, że jakość jak i w innych firmach programowo spada (był wątek, a info z pierwszej ręki wink ).
        • laquinta Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 14:14
          Jakosc wszystkiego spada na leb na szyje.

A gdzie ten watek?
    • anmoko Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 14:07
      A po co sobie tak komplikowac zycie i dzielic sklepy na "dla bogatych" i "dla biednych"? Wchodze i kupuje tam, gdzie i co mi pasuje! W domu mam gl. meble robione przez stolarza, w sypialni lozko z Indonezji (jak ja je uwielbiam!), w salonie troche solidnego dębu, w przedpokoju 100 letnia francuska szafe z lustrami, pomalowana na bialo i poprzecierana, coby wygladala jeszcze ciekawiej, krzesła Vitry, lampe Kartella, a w pokojach na gorze białe regały z IKEA na ksiazki, komode na posciel. I wszystko do wszystkiego pasuje! Sklep dla biednych? Czyli jak podjezdzam pod IKEA nowiuśkim mercedesem to jak mnie zakwalifikujecie?smile Dajcie spokoj z tym rasizmem sklepowym!
      • suazi1 Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 14:15
        "Czyli jak podjezdzam pod IKEA nowiuśkim mercedesem to jak mnie zakwalifikujecie?smile" - Szufladka pt. "wpakowała cała kasę w merasia i teraz dziaduje" big_grin
        • anmoko Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 14:38
          Dobrebig_grin
          • suazi1 Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 14:48
            To tylko takie moje dyskretne spostrzeżenia wynikające z obserwacji mojej szwagierki, uzaleznionej od ikei.
      • nanuk24 Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 20:17
        Proste, zaklastyfikowana bedziesz do: kupila samochod i na meble nie starczylowink
    • suazi1 Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 14:12
      Powiedziałabym raczej, że to ktoś lubiący iść na łatwiznę. Bo jak inaczej nazwać ludzi, którzy kupują tam wszystko, od mebli poprzez żarcie, na papierze toaletowym kończąc? I nie wciskajcie mi, że tak bardzo kochacie ichni design, bo każda miłość ma swoje granice... Cenowo też szału nie robią, więc ten argument do mnie też nie trafia, tak na marginesie.
      • kamire12 Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 14:17
        na łatwiznę to można iść pojechać na "rynek" i kupić tanie meble "niby od stolarza"
        • suazi1 Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 14:55
          Czyżby obrońca ikei? O sorry, że się narażam. big_grin
        • crises Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 15:14
          Albo z BRW, które jest prawie na każdym kroku.
          • jamesonwhiskey Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 15:22
            ale serio nie ma w polsce salonow meblowych
            tylko bodzio brw i ikea ?
            • aneta-skarpeta Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 16:53
              naprawdę nie ma. poważnie

tzn są, ale juz duzo droższe

jeszcze jest agata meble- ujdzie w tłoku- ale jak cos fajnego to drogie- choc akurat w kwestiikanap mają szeroka ofertę
              • crises Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 17:06
                No, kiedyś VOX był całkiem fajny - mieli takie dwie bardzo udane i oryginalne kolekcje, jedną w stylu marynistycznym, drugie stylizowane na chińskie. Obie świetne. Jakość może nie była jakoś powalająca, ale na pewno lepsza od BRW, a wzornictwo wyjątkowe.

Teraz nie ma po tym śladu, mają tylko jakieś kompletne moderne banały.

Aha, i jest jeszcze Almi Decor, który bardzo lubię, ale to są ceny typu 8 k za kanapę, 4 k za fotel bynajmniej nie ze skóry. Też nie dla zwykłego Kowalskiego.
                • lajente Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 17:21
                  Z tym, że Almi Decor mają meble ciemne, kolonialne, wymagające przestrzeni, w IKEA jest dużo mebli białych, lekkich, pasujących i do małych i do dużych pomieszczeń.
                  • crises Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 17:43
                    A to prawda - Almi Decor ma wyraźny kolonialny twist i raczej nie są do meble do małych mieszkań.
                    • landora Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 18:14
                      Almi Decor ma pseudoantyki i dodatki kapiące złotem.
                      • jamesonwhiskey Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 18:22
                        Almi Decor a to to juz jest TOP w polsce
                        na oko ze stronki maja meble cos na poziomie NEXT wiec bez szau
                        • jamesonwhiskey Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 18:24
                          ale ceny to naprawde z dupy
                          seria tokyo widzialem cala wypasna kanape ponizej 3 tysiecy euro
                          a tu jeden fotelik za 6 tys pln masakra
                • naplaze Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 18:22
                  > No, kiedyś VOX był całkiem fajny - mieli takie dwie bardzo udane i oryginalne k
                  > olekcje, jedną w stylu marynistycznym, drugie stylizowane na chińskie. Obie św
                  > ietne. Jakość może nie była jakoś powalająca, ale na pewno lepsza od BRW,

Mam tę marynistyczną, od 2000 roku. Wygląda jak nowa. Mimo, że to okleinowany paździerz - jakość o niebo wyższa od BRW i większości Ikei (porządne zawiasy, szuflady na stabilnych prowadnicach, nic się nie wyciera, nie odkleja).
            • crises Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 16:55
              Nie, nie ma. Tzn. są, ale jest w nich to samo, co w Bodziu, Agacie i BRW.

Chyba że masz 15 k PLN na kanapę. To idziesz do Bo Concept i masz.
    • kkalipso Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 15:12
      Cieszę się , że mnie stać na zakupy w Ikea.
      Bardzo lubię ten sklep.
      Po zakupach chodzimy na jedzenie, później
      robię zapasy klopsików, pizzy, łososia. A jak...
    • jamesonwhiskey Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 16:48
      jeszcze co do przemyslanego i wspaialego design
      glupi solik na laptop
      w dizajn ikea www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40242177/
      prosta decha bez regulacji nachylenia czy z jakimkolwiek zabezpieczneim zeby ten laptop nie wyladowal na podlodze
      pierwszy lepszy nie dizajnerko ikeowy stolik
      www.amazon.co.uk/Lavolta-Laptop-Table-Mouse-Board/dp/B007CYBXGC/ref=pd_sim_sbs_kh_1
      drozszy o 10 euro czyli jakies 50%
      tyle ze w funkcjonalnosci bije ten ikeoski o kilka dlugosci
      wiec nadal twierdze badziewny nie przemyslany pazdzierz
      • iwoniaw Kreatywna matematyka? 28.08.13, 16:59
        Odkąd to różnica między 80 PLN a 28 GBP to 10 EUR? Jakby nie przeliczać kursów, wychodzi prawie dwa razy tyle.
        Linkowany stolik z Amazona jest dwa razy droższy od linkowanego z IKEA, więc w ogóle nie ma mowy o tej samej półce cenowej. Pitolisz od rzeczy jak zwykle, niestety.
        • aneta-skarpeta Re: Kreatywna matematyka? 28.08.13, 17:00
          alternatywa dla amazona- moim zdaniem ładniejsza
          www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90148629/
          • jamesonwhiskey Re: Kreatywna matematyka? 28.08.13, 17:09
            to mi jeszcze to nachyl pod katem i bedzie extra
            to nie ma byc ladne a funkcjonalne
            • aneta-skarpeta Re: Kreatywna matematyka? 29.08.13, 11:32
              a nie może być i ładne i funkcjonalne?

moze komus akurat bardziej pasuje taki, a innemu ten z amazona?

wiecej tolerancji dla cudzych gustówsmile
        • jamesonwhiskey Re: Kreatywna matematyka? 28.08.13, 17:08
          stolik kosztuje 20 euro

28£ to 32,6 Euro
          czyli kreatywnosc to ty co najwyzej stosujesz
          • iwoniaw Re: Kreatywna matematyka? 28.08.13, 17:26
            Cytat 28£ to 32,6 Euro

No i? 80 PLN to 19 EUR.
            • jamesonwhiskey Re: Kreatywna matematyka? 28.08.13, 17:28
              no i ok nie 50% drozszy a 60% drozszy zreszta pierwszy z brzegu jaki zobaczylem
              ale ciagle nie dwa razy drozszy
              • iwoniaw Re: Kreatywna matematyka? 28.08.13, 17:37
                Tak tak, x $ i 160%x $ to normalnie ta sama półka cenowa, szczególnie w kategorii meble, gdzie najtańsza wersja wyposażenia mieszkania liczy się w tysiącach big_grin
                • jamesonwhiskey Re: Kreatywna matematyka? 28.08.13, 17:41
                  gdzie ty widzisz tysiace
                  pisze o stoliku do laptopa totalna padlina za 80
                  czy cos co jest stolikiem do laptopa za 130
                  kazdy moze wybrac sam

• iwoniaw Re: Kreatywna matematyka? 28.08.13, 18:21
                    Jeden stolik do laptopa urządzi ci cały dom?
                    Większość ludzi potrzebuje jednak więcej mebli - choćby łóżek, stołu, wyposażenia kuchni - i to już są konkretne kwoty, przy których różnica choćby i 50% kosztów, o większej nie wspominając, jest już znacząca.
                    • jamesonwhiskey Re: Kreatywna matematyka? 28.08.13, 18:26
                      to wiesz co wtedy robie ide do outletu villeroy & boch i mam wyjebane w kosmos lyzki i dodatki
                      za bardzo rozsadna cene
                      • iwoniaw Re: Kreatywna matematyka? 28.08.13, 18:33
                        Tak, łyżka to ta samo co łóżko big_grin
                        No to wyobraź sobie, że w PL na ogół też łyżka z wyższej półki kosztuje mniej niż kanapa z niższej big_grin
                        • aneta-skarpeta Re: Kreatywna matematyka? 29.08.13, 11:49
                          ja w ogóle nie widzę powodu aby nie miec łyzki z duki, szklanki z ikei, a dzbanekz drogiej firmy do talerzy z bazaru

to, że ktos lubi ikee, nie oznacza, że nie widzi innych sklepów i tam nie kupuje
                          • jamesonwhiskey Re: Kreatywna matematyka? 29.08.13, 12:03
                            nie krytykuje ludzi ktorzy tam kupuja tylko sam sklep i chlam oferowany
                            jednoczensie musze przyznac ze bawia mnie wpisy o ikei i ich wspanialym dizajnie
                            jedyny dizajn o jakim moze byc mowa w przypadku tego sklepu to taki zeby sie towar zmiescil do plaskiego pudla i tyle
                            no i zero praktycznosci totalnie nie przemyslany i nie wygodny syf
                            • lillaj Re: Kreatywna matematyka? 29.08.13, 12:07
                              jamesonwhiskey napisał:

> nie krytykuje ludzi ktorzy tam kupuja tylko sam sklep i chlam oferowany
                              > jednoczensie musze przyznac ze bawia mnie wpisy o ikei i ich wspanialym dizajn
                              > ie

Masz niesamowicie emocjonalny stosunek do Ikei. Ktoś cię tam skrzywdził?
                              • kosheen4 Re: Kreatywna matematyka? 30.08.13, 16:09
                                lillaj napisała:

> Masz niesamowicie emocjonalny stosunek do Ikei. Ktoś cię tam skrzywdził?

zaciągnął w ciemny kącik w ekspozycyjnej sypialni i kazał się obmacywać po rozporku?
                                • jamesonwhiskey Re: Kreatywna matematyka? 30.08.13, 16:25
                                  ok rozumiem ten atak
                                  poprostu porylo was od patrzenia i siedzenia na tym kanciastym pazdzierzu
                                  • aneta-skarpeta Re: Kreatywna matematyka? 30.08.13, 16:32
                                    no bo Ty taki rozluźniony jesteśbig_grin
                                • lillaj Re: Kreatywna matematyka? 30.08.13, 18:30
                                  kosheen4 napisała:

> zaciągnął w ciemny kącik w ekspozycyjnej sypialni i kazał się obmacywać po rozp
                                  > orku?

big_grin O tak, tak, albo ostrzej. Koleś bierze udział w każdej dyskusji o Ikei i za każdym razem jest tak zabawnie podnieconysmile
                            • araceli Re: Kreatywna matematyka? 29.08.13, 12:09
                              jamesonwhiskey napisał:
                              > no i zero praktycznosci totalnie nie przemyslany i nie wygodny syf

Mam dokładnie odwrotne zdanie - bardzo wiele przemyślanych i funkcjonalnych rozwiązań. Szczególnie akcesoria kuchenne - wygodne i tanie jak barszcz. Meble, które nie są oklinowane 'węge' - nie udają 'zebrano' itd. Wszystko do wszystkiego pasuje. Meble kuchenne z dobrym wyposażeniem kupisz za połowę tego czego wołają 'galerie kuchni'.
                              • jamesonwhiskey Re: Kreatywna matematyka? 29.08.13, 12:30
                                > wiązań. Szczególnie akcesoria kuchenne - wygodne i tanie jak barszc

www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80149460/
                                dolna czesc pekla na pol i wylazi metal
                                garnek z magicznej serii 365 rdzawe plamy po zmywarce
                                i tak ze wszytkim
                                zadowolene mysle zaleay od tego do czego porownujesz
                                jak muszasz zupe kijem to byc moze akcesoria kuchenne beda super
                                w innymw ypadku nie bardzo

• lillaj Re: Kreatywna matematyka? 29.08.13, 12:44

Mam garnki z magicznej serii 365 od 5 lat co najmniej. Często używane, mają się świetnie.
                                • aneta-skarpeta Re: Kreatywna matematyka? 29.08.13, 12:52
                                  bardzo lubie garnki z ikei i bardzo dobrze mi sluzą- przy czym intensywnie gotuję

noze też lubię
                            • crises Re: Kreatywna matematyka? 29.08.13, 16:22
                              Ale w Polsce nie ma lepszego. Ile osób i le razy ma Ci to napisać, żebyś załapał?
                              • jamesonwhiskey Re: Kreatywna matematyka? 29.08.13, 17:09
                                a myslalem ze wpolsce jest wszytko najlepsze
                                podobno bezrobocie a stolarza nemozna znalezc
                                dziwne to wszytko jest troche
                                • iwoniaw Re: Kreatywna matematyka? 30.08.13, 15:28
                                  Oczywiście, że można znaleźć stolarza i to bez problemu. Tyle że stolarz jest zdecydowanie droższy niż IKEA, a rozmawiamy o tej, konkretnej, półce cenowej. Przy tej jakości i cenie IKEA nie ma konkurencji na polskim rynku i nie ma tu nic do rzeczy fakt, że można kupić meble dużo droższe, odziedziczyć po przodkach, wyszperać na pchlich targach, samemu zrobić jako ta złota rączka. Można. Ale jeśli ktoś chce iść do sklepu i kupić konkretny mebel, to ma do dyspozycji IKEA, meble w stylu Bodzia i Agaty albo ceny zdecydowanie wyższe.
                                  • jamesonwhiskey Re: Kreatywna matematyka? 30.08.13, 15:53
                                    Oczywiście, że można znaleźć stolarza i to bez problemu. Tyle że stolarz jest zdecydowanie droższy niż IKEA, a rozmawiamy o tej, konkretnej, półce cenowej. Przy tej jakości

nie bardzo rozumiem w jakim stopniu drozszy
                                    zapewne nie bedzie sie oplacalo robic stolika z pazdzoerza za 20 zloty i to jest jasne
                                    tyle ze ten stolik sie rozkraczy po miesiacu i nie masz stolika ani 20 zlotych
                                    wiec moze dobty mebel bedzie drozszy w zakupie ale efektywnie jednak tanszy
                                    • aneta-skarpeta Re: Kreatywna matematyka? 30.08.13, 15:58
                                      moja mama zrobila sobie kuchnie u stolarza za ciezkie pieniadze- tak ciezkie, że nawet nie powiem za ile

bardzo ładna, efektowan, bardzo praktyczna, idealnie przemyslana, ma pełno bajerów etc

a, ze dostałam tenże dom to mam tą kuchnię- kuchnia ma ze 3 lata

i za kilka lat jak bede chciala zmienic kuchnię "bo tak" bo jej na bank nie zmienie, bo szkoda... i bedzie mnie prześladowała przez całe zyciewink
                                      • aneta-skarpeta Re: Kreatywna matematyka? 30.08.13, 16:04
                                        a tak w temacie, tak w ogóle

to jak ma sie pieniądze to mozna sobie podejmowac decyzje- czy lepiej kupic stolik za 100 z ikei czy u stolarza za 800, ale super wypasiony

ale jak masz mało kasy- a potrzebny stolik to nie masz dylematów, bo i tak nie stac cię na stolarza i mebel na lata

i jak np urzadzasz mieszkanie, a nie śpisz na sianie znawym forsą to mając na urządzenie pokoju np 4tys zł to czesto kupujesz w ikei, a potem nawyzej powoli wymieniasz meble na lepsze, droższe

chyba ze ktos woli kupic za 4000 kanape i miec pokoj pusty
                      • aneta-skarpeta Re: Kreatywna matematyka? 29.08.13, 11:45
                        bywałam w ich outlecie i nie koniecznie mi ich stylistyka pasuje w domu- choc maja piekne rzeczy

inna kwestia
                        nawet w outlecie maja ceny dośc wysokie, choc juz dostepne

i jak masz dzieci to zaczyna sie kalkulacja- bo cos sie moze zbic

jak sie zbije talerz z ikei za 9 zł to zaden problem

ja uwielbiam Maxwell&Williams- mam filizanki, kubki
                        ale za kazdym razem jak mi syn, albo mąż stłucze filizanke ( niby tylko60zł/szt) to mi sie wyć chce- bo zeby dokupic to juz jest fatyga

wiec na codzien mamy tanie kubki...z ikei- niech tłuką
      • aneta-skarpeta Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 16:59
        wszystko pieknie tylko ten bardziej funkcjonalny stolik jest co prawda TYLko o 10GBP drozszy, tylko z przesyłką robi mi się nie 27, a 50

czyli mam róznicę 80, a 260- przy tych sumach nie jest to jakiś szok cenowy, ale realnie jest 3 razy droższy dla mnie.
        • iwoniaw Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 17:02
          Nawet nie licząc kosztów dostawy różnica w cenie jest dwukrotna. No ale wiadomy nick lubi sobie popisać od rzeczy - przykładów porównywalnych do IKEA (lub, jak twierdził, lepszych) w porównywalnych cenach jednak zalinkować nie potrafi - pozostają więc opowieści o stolarzu co to za grosze robi cuda z mahoniu kupowanego za półdarmo big_grin
        • jamesonwhiskey Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 17:11
          ojej mnie przysylaja za darmo co ci mam na to poradzic
    • tosterowa Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 16:49
      Ikea to bardzo egalitarna firma - dla wszystkich.

Poza tym widzę, że znowu zaczynają się wątki o "bogactwie", no litości!
    • kerri31 Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 17:52
      Meble z Ikea to elegancja dla ubogich smile
    • drinkit Re: Zakupy w IKEA 28.08.13, 22:30
      Och, jakie to polskie. Kupuje w ikei, biedrze czy lidlu to z pewnością niezamożny, ale w almie czy kler to już zamożny pełną gębą. Trzeba być jeleniem żeby przepłacać za srajtasmę w almie, tak samo milion rzeczy do domu po prostu warto kupić w ikei bo mają dobry dizajn i są tańsze (chociazby pierdoły d kuchni - sitka, otwieracze, łopatki, pudełka, ścierki, etc, etc).
    • katriel Re: Zakupy w IKEA 29.08.13, 00:29
      Jak ktoś kupuje meble w IKEA, to jest nieśmiały/aspołeczny, zupełnie bez związku
      z poziomem zamożności (no OK, nie jest na tyle biedny, żeby go w ogóle nie było
      na te zakupy stać).
      IKEA jest samoobsługowa do bólu, nie trzeba rozmawiać ze sprzedawcą, tłumaczyć
      co się chce itd.; sam sobie wrzucasz kawałki szafy na wózek, podjeżdżasz do kasy,
      podajesz kartę (z wzrokiem wlepionym w czubki własnych butów) i finito. Komfort
      psychiczny nieoceniony. Przynajmniej ja tak mam.
    • mary_lu Re: Zakupy w IKEA 29.08.13, 01:37
      Znam kilka domów, gdzie meble za kilkadziesiąt tysięcy są wymieszane z ikeowskimi.

To samo widuję w programach wnętrzarskich i np. w naszym najbardziej "na bogato" stylizowanym piśmie "Weranda".

Właśnie wróciłam od koleżanki, której cała rodzina śpi na pieniądzach, ma wielki, piękny apartament, świetnie urządzony, w nim kilka białych mebli z ikei, które świetnie komponują się z resztą wystroju, choć jakby zebrać ich ceny do kupy, to nie wystarczyłoby jej nawet na jedną baterię umywalkową...
      • crises Re: Zakupy w IKEA 29.08.13, 12:55
        Jak szef mojego faceta, właściciel firmy wartej naście milionów dolców. Dom w Kalifornii i kanapy z IKEA. Normalnie jak jakiś student! The Horror!
        • jamesonwhiskey Re: Zakupy w IKEA 29.08.13, 13:02
          moze poprostu ma taki zestawik pokutny dla nie lubianych gosci zeby za dlugo nie siedzieli
          • aneta-skarpeta Re: Zakupy w IKEA 29.08.13, 13:10
            nie przesadzajsmile
          • crises Re: Zakupy w IKEA 29.08.13, 13:56
            Tak, na pewno wyjeżdżają ze specjalnego tajnego schowka na szynach, jak mają przyjść goście.
            • jamesonwhiskey Re: Zakupy w IKEA 29.08.13, 14:29
              no chyba milioner z kaliforni nie gniezdzi sie w dwoch pokojach z aneksem
              tylko samych living roomow ma z 5
              • crises Re: Zakupy w IKEA 29.08.13, 16:19
                Masz jakieś dziwne wyobrażenie o milionerach z Kalifornii - to naprawdę niekoniecznie są kolesie w stylu prezesa Janusza "Tam, gdzie mieszkam, pod Krakowem, wielu się cieszy, że mają bogacza tuż obok. To jest nobilitacja dla okolicy." Filipiaka.

Przede wszystkim takich milionerów z firemkami o wartości nastu baniek (to jest firemka, koło 30 osób tam, parę w PL) to jest tam jak psów - branża IT w Dolinie Krzemowej, przemysł filmowy w LA. A w takim Encino to właściwie o każdym posiadaczu nieruchomości można by powiedzieć, że jest milionerem, bo tak byle kurnik kosztuje bańkę i mimo kryzysu nie chce stanieć.

Większość tych kolesi absolutnie nie wygląda na posiadane pieniądze - łazi w dżinsach i japonkach i nie jeździ Ferrari - raczej są to modele typu 4-letni merol albo 8-letnia porszawka. Nic bardzo spektakularnego.

A rzeczony osobnik dom ma istotnie nienajmniejszy, ale living-room ma jeden, więc nie sądzę, żeby się umartwiał kanapami z IKEA, gdyby mu się nie podobały. (Aczkolwiek nie jest to jego jedyny dom, oczywiście).
                • jamesonwhiskey Re: Zakupy w IKEA 29.08.13, 16:31
                  www.trulia.com/property/3119556955-17448-Collins-St-Encino-CA-91316

100 metrowy kurnik za 400k

www.trulia.com/property/3003280213-17649-Burbank-Blvd-Encino-CA-91316
                  ponizej 500

wiesz czary mary to se mozesz opowiadac tylko pamietaj ze w 5 min mozna sprawdzic twoje opowiesci o milonowych szopach w encini
                  • crises Re: Zakupy w IKEA 29.08.13, 16:43
                    Tak, tak. Powodzenia życzę, jak będziesz chciał tam kupić coś sensownego za 400 k.
                    • jamesonwhiskey Re: Zakupy w IKEA 29.08.13, 17:11
                      a szopy za milion zeszlismy na cos sensownego za 400 no ok
                      szybko tanieja a ty mowisz ze cos nie bardzo
                      • crises Re: Zakupy w IKEA 29.08.13, 19:28
                        Masz jakieś zaburzenia ze spektrum autyzmu?
                        • jamesonwhiskey Re: Zakupy w IKEA 30.08.13, 15:50
                          mysle ze ty masz
                          bo twoje przyklady z milionerem i sofka z ikei co ma oznaczac
                          ze jak uzywamilioner to nagle jej jakosc sie podnosi
                          nawet gdyby fransis uzywal tej smieszje sofki nie zmieni to faktu ze to dziadoski chlam ni ewart swojej ceny
      • crises Re: Zakupy w IKEA 29.08.13, 12:56
        Tak, w "Werandzie" (moje ulubione gazetowe porno) często można zobaczyć np. sofy Ektorp.
    • morgen_stern Re: Zakupy w IKEA 29.08.13, 12:36
      W tej kategorii cenowej w Polsce NIE MA alternatywy. Czasem zachodzę do innych sklepów meblowych, jakichś Bodzio czy BRW, ale przeraża mnie to, co widzę. Kiedyś przeszłam się galerią meblową naprzeciwko Ikei w Markach i nie podobało mi się NIC. Niektóre sklepy wyglądają jak skanseny sprzed 30 lat.

Owszem, są piękne i ciekawe meble, ale absolutnie poza moimi możliwościami finansowymi, więc sobie nimi główki nie zaprzątam.
      • crises Re: Zakupy w IKEA 29.08.13, 13:02
        Amen to that.
        • kotka.zielonooka Re: Zakupy w IKEA 29.08.13, 17:42
          Na plus IKEI należy zaliczyć to ze meble sa dosyc estetyczne , proste , to co ktos napisał wczesniej - pasuja do siebie. Czyli osoba nie mająca za bardzo pojecia o wystroju wnetrz a nie chcąca / nie mogaca zatrudnic atchitekta - samodzielnie moze stworzyc ładne i spójne wnetrze swojego mieszkania .
          Inna sprawa - nie bardzo jest wybór jeśli się nie chce mieć upiorków w stylu "Bodzio" - w rozsądnym cenowo zakresie pozostaje praktycznie tylko IKEA.
          Jednak osobiście uważam , że IKEA jest zdecydowanie za droga w stosunku do jakości produktów. Większość rzeczy jest po prostu delikatnie mówiąc jakości średniej (nie wiem jak kuchnie ) a cena zupełnie nie jest do niej adekwatna
          Gdyby produkty były tańsze - piałabym z zachwytu nad tym sklepem - była by to świetna aternatywa dla ludzi "na dorobku" , jeśli meble były by lepsze jakościowo - świetny produkt dla ludzi lub wolacych wydac ciężko zarobioną kasę na coś innego niż meble do mieszkania ,a tak to jednak mam wrażenie że nie wiadomo dla kogo (i chyba tylko dlatego że alternatywy nie ma - ma nabywców). Bo ani to nie jest produkt dla "młodych na dorobku" - bo wcale nie takie tanie, ani dla ludzi chcacych mieć jednak coś porządnego w mieszkaniu za rozsądna cenę .

ps. z zaskoczeniem czytam o 15 letnich meblach IKEI - nie jestem jakimś troglodytą rozwalającym meble wink - ale produkty jakie nabyłam w międzyczasie (tak, tak - tez byłam klientem IKEI) raczej mocno mnie rozczarowały - obicia kanap płowiały po b. krótkim czasie i przecierały się brzegi , szafy - rozregulowywały się zawiasy - odchodziła okleina, , odpadały przybite milionem małych gwoździków plecki.... słynne stoliki LACK - po 2-3 miesiącach juz obłaziła okleina , nie mniej słynny wyciskacz do czosnku rozleciał się po tez chyba 3 miesiącach a najbardziej wkurzyłam się pościelą i ozdobnymi poduszkami - kupiłam najdroższą pościel jaka była - z satynowanej bawełny - do pierwszego prania - bardzo ok. Po I praniu (wg. instrukcji - zaznaczam ) - wierzch pozbijał się w takie miliony maleńkich kuleczek i zmechacił przepotwornie a ozdobne poduszki wytarły sie popękały na szwach. No nie lubi mnie IKEA , nie lubi sad
          • mary_lu Re: Zakupy w IKEA 29.08.13, 21:15
            Pewnie, ze zdarzają sie buble, ale plusem jest to, że wszystko można reklamować i jeszcze nie spotkałam się z odmową zwrotu pieniędzy.

Stoliki Lack są beznadziejnej jakości, ale czego spodziewać się po stoliku, który często kosztuje 20 złotych? Myślę, że stąd połowa złych opinii o Ikei - jedzie tam cała rodzina, która lubi estetykę Bodzia, obchodzi cały sklep, nic im się nie podoba, biorą Lacka, bo tani, postawią go w duzym pokoju przed kanapą, użytkują intensywnie przez kilka miesięcy, a potem są zawiedzeni, że mebel za 20 złotych nie jest trwały i zarzekają się, że już nigdy w Ikei nic nie kupią.
            • kotka.zielonooka Re: Zakupy w IKEA 29.08.13, 23:58
              Stolik LACK ( obecnie w cenie 69 pln , nie 20 pln ) - nie jest drogi owszem, ale to nie oznacza ze ma po upływie 2 -3 miesięcy rozwalać, obłazic i wygladac jak psu z gardła. Nie powinien moim skromnym zdaniem wygladać tak nawet po roku. (zakladając oczywiście, że stoi sobie w kącie i leża na nim książki i gazety itp - nie , że 4 dzieci skacze po nim i rozlewa herbaty i soki smile bo tego pewnie i oryginalne meble kolonialne by nie wytrzymały smile
              I to jest to co pisałam - gdyby ten stolik kosztował faktycznie ok 10-15pln - to byłby to tani, szybko zużywajacy się produkt - cos w stylu produktów w sklepie za 5 pln - z góry kupując raczej nie nastawiamy sie na długie użytkowanie - i np. można by co 3 miesiące kupować sobie nowy stolik za 10 pln.
              Gdy kosztuje 69 - to jednak wypadało by zeby nie był jakości czegos za złotych pięć.
              • araceli Re: Zakupy w IKEA 30.08.13, 00:08
                kotka.zielonooka napisała:
                > Stolik LACK ( obecnie w cenie 69 pln , nie 20 pln ) - nie jest drogi owszem, al
                > e to nie oznacza ze ma po upływie 2 -3 miesięcy rozwalać, obłazic i wygladac ja
                > k psu z gardła.

A jednak dalej za 19,90:
                www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20011408/
                Za 69,90 to jest większy rozmiar.

U mnie ten za 19,90 po yyyy.... 4-5 latach intensywnego używania zaczęła się lekko odklejać krawędź i wylądował na balkonie, stoi tam całe lato okazyjnie nawet zachlapywany deszczem smile

Ten za 69,90 stoi w mieszkaniu wynajmowanym lat 6 i nic się z nim nie dzieje a najemcy bywają różni.
          • aneta-skarpeta Re: Zakupy w IKEA 30.08.13, 07:03
            kotka- musiałas mieć niebywałego pecha
            wyciskaczka do czosnku? mam juz kilka lat

pościel- tez z tych drozszych- przeszłam w zasadzie tylko na ikeowską- piorę i zakładam- nie patrze jaki program prania, suszę w suszarce

nawet miałam stolik lack i tez mu się ( niestety) nie stało

moja mama obecnie ma niemal cały dom z ikei- przesadzam, ale naprawdę ma bardzo duzo mebli, kuchnie, tekstylia

na nic nie narzeka
            • kotka.zielonooka Re: Zakupy w IKEA 30.08.13, 12:22
              No tak jak napisałam - IKEA mnie nie lubi smile, i tak, jak jeszcze ten wyciskacz czy ten stolik moge przeboleć , to z posciela i poduszkami byłam niezle wkurzona bo były relatywnie drogie . I przysiegam po pierwszym praniu nadawały sie wyłacznie by przekazać koledze który ma działke i szukał jakis starych szmat zeby stara pościel która tam trzymał (sporadycznie robił imprezy na owej działce i towarzystwo wówczas nocowało w spiworach i na starych materacach) w owe "szmaty" powlec.
              Ale i sofy - miałam w sumie dwie (okropne i wyleniałe po kilku miesiącach ) dopełniły czarę goryczy i już poza faktycznie jakimiś kubeczkami , szklankami czy wazonikami czy tam matami do łazienki nic innego w IKEI nie kupuje.
              O! mam ulubiony produkt - rolki do czyszczenia ubrań z kociej sierści - bardzo dobre i tanie.
              • iwoniaw Re: Zakupy w IKEA 30.08.13, 15:22
                No widzisz, a mnie właśnie jedynie rolka do sierści się złamała (przy normalnym użytkowaniu, zaznaczam) i to nawet stara wcale nie była big_grin
                A mam z IKEA rozmaite rzeczy, od wspomnianego wyciskacza po łóżka dla dzieci (na których od _lat_ śpią, bawią się, skaczą itd.) - i nic się nie dzieje. Największym prywatnie hitem jest dla mnie kupiony lat temu 12 (!) komplet noży w bloku, których używam w kuchni codziennie i są jak nowe. Resztę ich produktów mam nowszych, więc na razie się nie wypowiem czy wytrzymują 25 lat i w jakim stanie wink
                • kasia080178 Re: Zakupy w IKEA 30.08.13, 15:43
                  Mnie również nic nie pozostało z ikeowych zakupów sprzed lat. Pierwsze co się rozsypało to łóżko piętrowe , było drewniane i pod wpływem ciepła (od grzejników w zimie) zaczęlo pękać deski się się rozłaziły,bralam i gwożdziami przybijałam ,drabinka sie urwala, strach było spać na gorze .Wyrzuciłam na smietnik po kilku miesiącach .Stołki do kuchni mialam i oparcia sie pourywaly ,pozniej fotele na rurkach metalowych ,wszyscy szczupli a rurki popekały i tyłki się nam potłukły, w trakcie siedzenia przewaznie się łamały. Jedynie stolik pod telewizor był najdłuzej ale to wiadomo ze tylko telewizor stał wiec cóz sie mialo w nim zepsuć. Nie mam i nie kupie juz zadnych mebli w ikei ,jedynie mam lampkę dziecięcą kwiatek w pokoju dziecka i komplet noży bo sa w miarę fajne.
                  • kotka.zielonooka Re: Zakupy w IKEA 30.08.13, 17:39
                    kasia080178 ! o ! ja taki fotel z materiałem obciągniętym na metalowych rurkach tez miałam - za czasów studenckich kupilismy do wynajmowanego mieszkania smile
                    Jeju ! jakie to okropne było smile materiał był sliski (o ile pamietam szary taki) a samo siedzisko tak jakby pochylone lekko w tył - zjeżdżało się dupskiem w dół i trudno było wstac z tego ustrojstwa bez pomocnej dłoni . wygodne też nie było smile

To co jest fajne w IKEA i co lubie - to : zwykłe proste białe talerze i miseczki - bez żadnych ozdóbek, pierdółek, szlaczków etc . Kubki, szklanki, te szklane ustrojstwa do przechowywania makaronu , kaszy etc. Dobre i całkiem ładne (i tanie smile) kieliszki do wina (my potwornie tłuczemy - dlatego staram się jak najtańsze kupowac bo często po miesiącu z 6 sztuk ostają się jeno dwa). Ramki i wazoniki. Lustra (i te wiszace na sciane i te małe - takie do postawienia na stoliku/toaletce).
                    Czyli generalnie te wszytkie drobiazgi do domu a nie meble/.

Tak jak pisałam wczesniej - nic nie wiem o kuchniach - znajome co mają chwalą ...
                    • kasia080178 Re: Zakupy w IKEA 31.08.13, 08:52
                      tak takie fotele tylko materiał był czarny i taki ze strasznie sie obierał trzeba było codziennie odkurzać ,straszne dziadostwo.Jeszcze z ikei mam torbe na pranie IKEA JÄLL,nawet ok. narazie sie trzyma . smile

• kotka.zielonooka Re: Zakupy w IKEA 30.08.13, 17:27
                  No widzisz, a mnie właśnie jedynie rolka do sierści się złamała (przy normalnym użytkowaniu, zaznaczam) i to nawet stara wcale nie była big_grin

big_grinbig_grinbig_grinbig_grin
    • kataryna_wysz Re: Zakupy w IKEA 30.08.13, 17:19
      a czy jak ktos nie je miesa tzn ze jest wegetarianinem, weganem czy nie ma pieniedzy? no odp na to pytanie o ikea jest tak zlozona, jak odp, na to pytanie zdane przeze mnietongue_out
      jedni kupuja w ikei, bo podobaja im sie ich meble, dodatki i aranzacje, inni nie maja czasu chodzic i szukac mebli i dodatkow a tam wszystko maja na miejscu, a jeszcze inni nie maja zdolnosci aranzowania wlasnej przestrzeni, wiec wola sie zdac na to co podpowie im katalog ikea. beda tez tacy, ktorzy chca przyoszczedzic i tam wszystko do mieszkania kupia, a takze tacy, ktorym nie zalezy na bardzo wysokiej jakosci, i beda chcieli latwo i tanio moc sobie zmieniac wystroj w swoim m, dzieki rzeczom, ktore ten sklep oferuje. szkoda tylko, ze tego sklepu nie ma blisko mojego miastasad ja bym sie cieszyla gdybym go miala w poblizu, a tak moge go odwiedziec jak akurat jestem w krk czy wawie i mam na to czas.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka