Dodaj do ulubionych

Rowerem do szkoły

06.09.13, 10:34
polskanarowery.sport.pl/msrowery/1,105126,14513720,Rowerem_do_szkoly_w_Polsce__Czy_to_w_ogole_mozliwe_.html#Cuk
Jak u Was to wygląda?

Poprzednio- sypialnia Warszawy syn miał do szkoły moze z 500m. Nie przechodził przez ulice etc. Jednak strach było go puscić na rowerze- bo roweru szkodawink- nie było w zasadzie miejsca, możliwości zabezpieczenia, otwarta przestrzeń

Obecnie- pod Warszawą, szkoła w lesie, teren ogrodzony- taka szkoła z dawnych lat- budowana w latach 50tych
Pierwsze co mnie uderzyło, to setki rowerów, wiata itd- wszystko przygotowane pod potrzeby dzieci.
syn ma 3 km, ale ma dobrą trasę- lokalnymi drózkami piaszczystymi i przejscie ze swiatłami
jeździ rowerem
Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: Rowerem do szkoły 06.09.13, 11:03
      u nas są miejsca na rowery pod szkołami, ale zdecydowanie mało. no jak z piętnaście na całą szkołę to max.
      za moich czasów można było rower chowac u woźnego, wiem ze parę osób tak robiło.
    • bazylea1 Re: Rowerem do szkoły 06.09.13, 11:25
      u nas jest jak najbardziej możliwe i moje dzieci jeżdzą, ale niestety stan prawny jest niejasny i zastanawiam się czy nie łamię prawa w przypadku młodszego który ma <10lat. jezdzi sam po chodniku.
      • troompka Re: Rowerem do szkoły 06.09.13, 11:54
        moj 9 latek dopiero teraz zaczął jezdzic rowerem do szkoly, ma troche ponad 1 km. drogą wsrod domów, co prawda bez chodnika ale mało ruchliwą. Nie wiem, czy bym go puścila w bardziej ruchliwe miejsce. Pod szkola tez niewiele miejsca na rowery, ale teren zabezpieczony (dookola okna z klas i kamery), chyba dotąd nic nikomu nie zginęło.
        Dodam ze syn przeszczęśliwy z tego powodu smile
    • vilez Re: Rowerem do szkoły 06.09.13, 14:02
      Nasza szkoła ma sporo stanowisk na rowery, sporo dzieciaków też nimi jeździ. Ale to prowincja i mentalność chyba inna, bo nawet starsze panie tu jeżdżą po zakupy z rowerkiem. Mamy też stanowiska rowerowe na posesji. Natomiast niestety kradną nam rowery i z tych stanowisk i z klatki schodowej (mamy specjalne miejsce na rowery), a codzienne znoszenie i wnoszenie do mieszkania roweru jest jednak uciążliwe. No i rowerem dzieciak jeździ tylko wtedy, gdy zaśpi i mu grozi spóźnienie, a szkoda.
    • grave_digger Re: Rowerem do szkoły 06.09.13, 15:12
      średnie miasto (45 tys), w szkole (podstawowej) córki wiele miejsc na rowery, wszystkie zajęte, nikt nie kradnie (monitoring), droga rowerowa spod bloku pod szkołę prosto.
    • mamaemmy Re: Rowerem do szkoły 06.09.13, 15:18
      Od tego roku szkolnego jeżdżę z Emmą na rowerze do szkoły,jej rower zostawiamy pod szkołą-jest specjalne miejsce ,ja wracam.Potem jadę po nią i wracamy razem,tez rowerami.Do szkoły mamy ponad kilometr,nie wiem dokładnie ile,ale teraz odkryłysmy lesna droge i jedziemy równo 14 minut.
      • gazeta_mi_placi Re: Rowerem do szkoły 06.09.13, 15:21
        Leśną drogą niebezpiecznie, można zgwałcić dziecko i Ciebie.
    • e_r_i_n Re: Rowerem do szkoły 06.09.13, 15:22
      Jeździ od końca 4 klasy. Ma do szkoły 1.5 km, na całej trasie ścieżkę.
      Pod szkołą dużo miejsca na rowery.
    • mika_p eDziecko nie konczy się na ematce 06.09.13, 17:38

forum.gazeta.pl/forum/w,46,146106761,,Sami_na_rowerze_do_szkoly_kiedy_.html?v=2

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka