Dodaj do ulubionych

Muzułmanki w chustach

12.09.13, 18:10
Strasznie mnie to razi. ( a pełno ich tu, gdzie teraz jestem) Czy jakby tych chust nie miały to każdy facet rzuciłby się na nie? Taki efekt daje wg muzułmanów goła głowa kobiety? Takie branie by miały? No myślałby kto. Po co im te chustki? Bez tej płachty to już nie można być skromną? Normalnie żenada, idzie pan i władca a za mim drepcą te babki okapturzone i takie małe dziewczynki w tych "beretkach", no normalnie epoka kamienia łupanego.
( Tak, nudzi mi się bo bardzo pada deszcz).
Obserwuj wątek
    • rosapulchra-0 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:13
      http://emots.yetihehe.com/2/ziew.gifhttp://emots.yetihehe.com/2/ziew.gifhttp://emots.yetihehe.com/2/ziew.gif
      • anielka5 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:16
        nie ziewaj, nie ziewaj, jeszcze trochę i sama będziesz musiała tak chodzić. zobaczysz, jeszcze wspomnisz moje słowa.
        • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:34
          > nie ziewaj, nie ziewaj, jeszcze trochę i sama będziesz musiała tak chodzić. zob
          > aczysz, jeszcze wspomnisz moje słowa.

Anielka, nie strasz. W Polsce się nie damy.
          • anielka5 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:37
            No mam nadzieję, ale powiem Ci, że trochę jakoś tak mi nieswojo, siakoś tak cóś dziwnie.
    • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:15
      Celem chust i plandeki jest nieprowokowanie mężczyzn, ukrywanie swoich grzesznych atrybutów i podkreślenie podrzędnego statusu kobiety w islamie.
      • anielka5 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:18
        To jak jest brzydka, to rozumiem, że nie ma co ukrywać i czym prowokować i jest zwolniona z chusty.
        • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:22
          Brzydkie też prowokują.
        • gazeta_mi_placi Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:11
          Brzydkie kobiety w tej kulturze mają akurat raj bo szanse mają na równi z pięknościami, nikt nie widzi ich twarzy.
    • kannama Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:15
      ja mam zajęcia z muzułmankami i zawsze latem mnie zastanawia czy im w szyje nie gorąco smile Troszkę śmiesznie czasem wyglądają- jeansy, bluza z kapturem i chusta....
    • rhaenyra Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:17
      wisi mi kto co ma na swojej glowie
      byleby z wlasnej woli zakladal
    • edelstein Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:17

A niech nosza,mam to gleboko w powazaniu,chca byc podnozkami i jedna z paru to niech Beda.
      Problem w tym,ze w Niemczech muzulmanie chcieliby,by europejki tez zalozyly chusty.Teskno im do szariatu z prawdziwego zdarzenia i probuja ostatnio ten szariat u nas wprowadzic,
      • anielka5 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:24
        Wiesz, ja nie rozumiem jak Niemcy mogli do tego dopuścić, Turków jest tu już chyba tak samo dużo jak Niemców i co? Wiara w to, że europejki będą przez Turków traktowane po europejsku a turczynki po turecku? że granice zostaną zachowane?
        • edelstein Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:40

No Jak to czemu,bo Jak tylko probowali cos zrobic,to Jak bumerang wracal temat IIwojny swiatowej.No to wpadnieto na ten cudowy pomysl,ze zamiast robic "cos"a dokladniej wywalic ich na zbity pysk,Beda integrowac.Lata minely,miliardy Euro wydano,a muzulmanie Jak byli niezintegrowani tak sa i jeszcze teraz chca ,by ich prawa byly naszymi.
          To tak w skrocie.Plandeki na glowach muzulmanek to najmniejszy Problem.
    • ichi51e Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:19
      Zenujace to jest twoje czepialstwo. Co ci szkodzi ze ktos chce sobie w chuscie chodzic? Ja bym tam chciala zeby kapelusze byly w modzie..
      • kannama Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:21
        czy one wszystkie chcą to odrębna sprawa...
        • mariolka55 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 22:16

> czy one wszystkie chcą to odrębna sprawa...

dokladnie
      • thorgalla Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:23
        >> Co ci szkodzi ze ktos chce sobie w chuscie chodzic?
        CHCE? z własnej woli?
        • rosapulchra-0 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:24
          A nie chce? Z własnej woli?
          • anielka5 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:30
            he, he, a jak nie chce? To może w bikini po plaży? jasne...
            • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:32
              No właśnie, może Rosa przestanie w końcu rżnąć głupa i napisze co grozi przeciętnej islamskiej dziewczynie za ubranie się w mini np.
              • rosapulchra-0 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:35
                A może wyznawczyni przestanie rżnąć głupa i zostawi muzułmanki w spokoju? One się interesują twoim ubiorem?
                • anielka5 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:40
                  No interesują się ubiorem Europejek, bo po sklepach z ciuchami latają, to jednak je ciągnie?
                  • rosapulchra-0 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:43
                    Śledzisz je?
                    Nie wolno im robić zakupów?? shock
                    • anielka5 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:51
                      Dziewczyno , jakie śledzisz, tu jest ich więcej niż tych bez chust. A tak na marginesie, po co kupują ciuchy jak w płachtach i tak i tak chodzić muszą? Pod spód?
                      • ichi51e Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:56
                        Zachustowanych od grzyba a ty nie wiesz ze w domu sie w burce nie chodzi?
                  • olena.s Re: Muzułmanki w chustach 15.09.13, 22:37
                    Bo one mogą nosić dowolnie wyzywające stroje, ale w określonym towarzystwie (wszelkie kobiety, a także mąż i spokrewnieni mężczyźni). Nie mogą nosić wyzywających strojów tam, gdzie mogą oglądać je obcy faceci.
                • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:41
                  Ubiór wyznawczyni nie mówi: jestem podrzędnym rodzajem gatunku ludzkiego, muszę zakrywać swoje grzeszne przymioty, żeby nie prowokować mężczyzn. Ubrania wyznawczyni nie są symbolem jej gorszego statusu.
                  Prawodawcy Holandii, Belgii, Francji mają poglądy zbieżne z wyznawczynią.
                  Nie masz się czego bać Rosa, w UK będzie odwrotnie, za paręnaście lat Ty i Twoje córki bez męża i plandeki z domu nie wyjdziecie.
                  • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:55
                    Ooo, teraz doczytałam, we Włoszech i niektórych hiszpańskich i katalońskich miastach zakrywanie twarzy jest również zabronione! Fajnie!
                    • gazeta_mi_placi Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:14
                      Jeszcze jakiś złodziejaszek wpadnie na pomysł napadu na bank "na arabkę" i szukaj wiatru w polu bo nawet portretu pamięciowego nie będzie.
            • rosapulchra-0 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:34
              Anielka, a co ciebie to obchodzi, jak muzułmanki chodzą ubrane?
              Myślisz, że ich interesuje to, co ty na siebie zakładasz?
              Jak ci się nudzi, to posprzątaj w domu, bo zaduch się robi od tych twoich nudnych nikabów i burek.
              • kannama Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:46
                muzułmanek to może i nie interesuje, natomiast zaczyna interesować muzułmanów...
                • rosapulchra-0 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:47
                  No co ty?!
                  • viviene12 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 20:49
                    rosapulchra-0 napisała:

> No co ty?!

Gazet nie czytasz, TV nie ogladasz??
                    www.youtube.com/watch?v=rcsG-u2GtZE
          • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:30
            Pewnie, że niektóre chcą się zakrywać z własnej woli, żeby nie kusić swoim grzesznym ciałem mężczyzn.
            • anielka5 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:36
              Gorzej jak jest ze 40 stopni w cieniu, wtedy to już zapewne bardzo chcą.
              • rosapulchra-0 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:38
                Zapytaj naszych katolickich zakonnic jak sobie w upały radzą. Nie przeszkadza ci ich ubiór świadczący o podrzędnej roli kobiety w kościele?
                • anielka5 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:42
                  Mówiąc szczerze to też mi przeszkadza. Tylko, że z zakonu można odejść.
                  • gazeta_mi_placi Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:46
                    Zakonnice samodzielnie i w pełni dobrowolnie wybierają takie życie i to jako pełnoletnie osoby.
                • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:44
                  A to zakonnice się zakrywają, żeby nie prowokować mężczyzn swoim grzesznym ciałem?
                  A zakonnicy żeby nie prowokować homoseksualistów?
                  A księża żeby nie prowokować kogo?
                  • rosapulchra-0 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:45
                    A nie?
                  • totorotot Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 20:43
                    > A to zakonnice się zakrywają,
                    żeby nie prowokować mężczyzn
                    swoim grzesznym ciał
                    > em?
                    > A zakonnicy żeby nie
                    prowokować homoseksualistów?
                    > A księża żeby nie prowokować
                    kogo?

Księżniczek
              • olena.s Re: Muzułmanki w chustach 15.09.13, 22:38
                Jak jest 40 i więcej stopni, to akurat zakrywanie się ma głęboki sens praktyczny. Luźne, zakrywające, powiewne i przewiewne szmaty to jest to. Mówię z doświadczenia.
          • edelstein Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:46

Ano w wiekszosci nie chca,ale musza.Jakos nie czuja sie bezpieczne bez.Byc moze dlatego,ze w ramach szeroko pojetego honoru moga miec zrobione kuku.
        • cherry.coke Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:29
          thorgalla napisała:

> >> Co ci szkodzi ze ktos chce sobie w chuscie chodzic?
          > CHCE? z własnej woli?

Czasem tak. U tych bardziej "uzachodnionych" czasem to po prostu dlugoletnie przyzwyczajenie do pewnego rodzaju ubrania. Tak jak jeszcze niedawno farmer irlandzki musial chodzic w czapce. A ja jakbym pojechala do placowke do Amazonii czy Afryki, gdzie kobiety chodza topless, to i tak chodzilabym w jakiejs gorze, bo inaczej dziwnie bym sie czula.
        • czarnakrowawkropkibordoo Re: Muzułmanki w chustach 14.09.13, 11:01
          thorgalla napisała:

> >> Co ci szkodzi ze ktos chce sobie w chuscie chodzic?
          > CHCE? z własnej woli?

Ano właśnie.
          www.facebook.com/photo.php?fbid=472739016108313&set=a.472738992774982.100804.472721256110089&type=3&theater
      • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:26
        Bo to nie kwestia mody. Jakoś przeciwko turbanom hinduskim czy szatom buddyjskim się nie protestuje, bo nie symbolizują podrzędnego statusu.
        Niedawno w Egipcie popełniła samobójstwo pewna dziewczynka, bo rodzina chciała zmusić ją do zakrywania się.
      • anielka5 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:27
        Ale to chusta to nie jest od tego, że jej w głowę zimno. Ciekawe, czy ja w Arabii mogłabym wyjść w mini i koszulce na ramiączkach. No bardzo ciekawe.
        • kannama Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:29
          wyjść byś mogła...pytanie czy byś wróciłasmile
          • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:30
            Taa, w trumnie chyba...
        • rosapulchra-0 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:37
          anielka5 napisała:

> Ale to chusta to nie jest od tego, że jej w głowę zimno. Ciekawe, czy ja w Arab
          > ii mogłabym wyjść w mini i koszulce na ramiączkach. No bardzo ciekawe.

Wyjdź i sprawdź.
          • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:45
            Rosa, a czemu Ty nie wyjdziesz i nie sprawdzisz? Przyznaj, boisz się, co?
            • rosapulchra-0 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:47
              No ty się już przyznałaś, że wolisz pyskować na forum niż coś konkretnego zrobić.
              A ja nie mieszkam w Arabii, a jeśli tam będę, to na pewno będę się zachowywać zgodnie z ichnim prawem.
              • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:50
                Oj Ty kłamczuszko...
                Przyznałam, że zarówno robię coś konkretnego jak i lubię popyskować na forum. Jedno i drugie daje efekty.
                O Arabii to se możesz pomarzyć, bez pana i władcy nie wjedziesz.
                • feleedia brawo Niemcy! 12.09.13, 18:58
                  Pokazali turbaniarzom, że są granice absurdu smile

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14594901,Salomonowy_wyrok_w_Niemczech__Muzulmanka_musi_plywac.html?
                  • joe_stru Re: brawo Niemcy! 12.09.13, 19:00
                    feleedia napisał(a):

> Pokazali turbaniarzom, że są granice absurdu smile
                    >
                    To znaczy komu? Sikhom?????
                    • feleedia Re: brawo Niemcy! 12.09.13, 19:10
                      Nie Sikhom, wyznawcom religii wyznawanej przez tego pana.

www.google.pl/search?q=osama&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=5fQxUo7qH4zItAb8g4HIAw&ved=0CCwQsAQ&biw=1366&bih=643&dpr=1
                      albo tego pana

www.google.pl/search?q=osama&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=5fQxUo7qH4zItAb8g4HIAw&ved=0CCwQsAQ&biw=1366&bih=643&dpr=1#q=ajman+az-zawahiri&tbm=isch
                      albo tego pana

grafik.rp.pl/g4a/885081,458185,9.jpg
                • joe_stru a słuchaj, bo jeszcze oprócz 12.09.13, 18:58
                  tej twojej mitycznej Arabii, są jeszcze Turcja, Tunezja, Indonezja, Malezja, od biedy nawet, skoro tak się zawęzłowałaś na arabię, kawałek Jordanii i tam możesz śmigać - jak to ktoś tu mówił - w mini i na ramiączkach, skolka ugodna... Może więc trzeba się czepić Arabii tylko, a nie tak w ogóle... Co myślisz?
                  • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: a słuchaj, bo jeszcze oprócz 12.09.13, 19:03
                    i śmigałam sobie w Bośni, Albanii, Egipcie... i w Polsce w wioskach tatarskich też sobie dziewczyny śmigają...
                    Temat dotyczy plandek, których pochodzenie w dodatku nie ma nic wspólnego z islamem? Piszemy o praktyce osób, które w takich plandekach śmigają i ich rodzin, to chyba jasne?
                    • joe_stru Re: a słuchaj, bo jeszcze oprócz 12.09.13, 19:06
                      wyznawczyni_wielkiego_czerwia napisał(a):

> i śmigałam sobie w Bośni, Albanii, Egipcie... i w Polsce w wioskach tatarskich
                      > też sobie dziewczyny śmigają...
                      > Temat dotyczy plandek, których pochodzenie w dodatku nie ma nic wspólnego z isl
                      > amem? Piszemy o praktyce osób, które w takich plandekach śmigają i ich rodzin,
                      > to chyba jasne?
                      aaaaa, to już nie muzułmanie en bloc? nooo, widzę wyraźny postęp. Brawo!
                      • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: a słuchaj, bo jeszcze oprócz 12.09.13, 19:10
                        Przecież ja od zawsze pisałam, że akceptuję tylko i wyłącznie oświecony islam, który Koran traktuje jako drogę postępowania, a nie dosłownie; taki, który jest zgodny z prawami człowieka.
                        Albo jesteś nowy na forum, albo sobie pyszczysz dla samego pyszczenia.
                        • joe_stru Re: a słuchaj, bo jeszcze oprócz 12.09.13, 19:21

> Przecież ja od zawsze pisałam, że akceptuję tylko i wyłącznie oświecony islam,
                          > który Koran traktuje jako drogę postępowania, a nie dosłownie; taki, który jest
                          > zgodny z prawami człowieka.
                          > Albo jesteś nowy na forum, albo sobie pyszczysz dla samego pyszczenia.
                          >

Oj, poczytałem sobie trochę twoich wystąpień w ostatnich dniach. Także musisz dokładniej może swoje poglądy ubierać w słowa.
                  • anielka5 Re: a słuchaj, bo jeszcze oprócz 12.09.13, 19:10
                    Pozwól, że wtrące, ale ja właśnie Turcji się czepiam. Konkretnie przeszkadza mi to, że w krajach środkowoeuropejskich turczynki (które tu wyemigrowały) chodzą w chustach itp. na głowie. Jest to chyba raczej wyraz ich niższej pozycji w społeczeństwie, a mnie się to nie podoba. Tu kobieta nie jest podczłowiekiem. Nie podoba mi się ta manifestacja.
                    • joe_stru Re: a słuchaj, bo jeszcze oprócz 12.09.13, 19:19
                      anielka5 napisała:

> Pozwól, że wtrące, ale ja właśnie Turcji się czepiam. Konkretnie przeszkadza mi
                      > to, że w krajach środkowoeuropejskich turczynki (które tu wyemigrowały) chodzą
                      > w chustach itp. na głowie. Jest to chyba raczej wyraz ich niższej pozycji w sp
                      > ołeczeństwie, a mnie się to nie podoba. Tu kobieta nie jest podczłowiekiem. Nie
                      > podoba mi się ta manifestacja.

Jedne chodzą, inne nie. Chodzi mi o to, że w Turcji chodzą sobie kobiety ubrane jak chcą. Jedne tak, inne siak. Wiesz, ja ogólnie nie lubię religii w ogóle, bo te największe sytuują kobiety niżej niż mężczyzn i ja się z tym nie zgadzam. Jestem za równością. Tylko bardzo mnie śmieszy, jak ktoś ten muzułmański margines traktuje jak realne niebezpieczeństwo dla np. Europy.
                      • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: a słuchaj, bo jeszcze oprócz 12.09.13, 19:25
                        Margines? To we Francji, Niemczech, Holandii, Austrii, Skandynawii nie ma całych muzułmańskich no-go area?
                        To nie jest margines, to jest realny problem dla Europy.
                        Wiesz w ogóle co się ostatnio działo we Francji?
                        • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: a słuchaj, bo jeszcze oprócz 12.09.13, 19:29
                          Łaskawie nie piszę o UK.
                          • joe_stru Re: a słuchaj, bo jeszcze oprócz 12.09.13, 19:33

> Łaskawie nie piszę o UK.

Skandynawię też właściwie możesz wykreślić. Bądź pewna.
                            • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: a słuchaj, bo jeszcze oprócz 12.09.13, 19:40
                              A właśnie, przypomniał mi się filmik, jak pewna Niemka odważyła się na demonstracji muzułmanów zaprotestować przeciwko hate-speech. Powiedziała m.in. " Tu są Niemcy", a pewien muzułmanin: "Już niedługo".

> Skandynawię też właściwie możesz wykreślić. Bądź pewna.

Fakt. Dla Skandynawii już raczej chyba nie ma ratunku.
                                • gazeta_mi_placi Re: a słuchaj, bo jeszcze oprócz 12.09.13, 19:50
                                  O matko! A z jakiej okazji było to zgromadzenie? W ich kraju kobieta dawno dostałaby kulkę w łeb jak ta 14-letnia dziewczynka.
                • rosapulchra-0 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:11

> Oj Ty kłamczuszko...
                  > Przyznałam, że zarówno robię coś konkretnego jak i lubię popyskować na forum. J
                  > edno i drugie daje efekty.
                  > O Arabii to se możesz pomarzyć, bez pana i władcy nie wjedziesz.

Jakoś nie podałaś konkretnych działań w twoim wykonaniu, poza lakonicznym "no coś robię", śmiem twierdzić zatem, że tylko na forum pyskujesz. Nic poza.
                  • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:15
                    Rosiczko, jeszcze mnie nie porąbało, żebym się musiała Tobie tłumaczyć.
                    I nie kłam znów, napisałam wyraźnie, że wspieram pewne grupy finansowo, jak również słowem i czynem.
                    Śmiej se twierdzić co chcesz.
                    • rosapulchra-0 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:33
                      Taak?? shock
              • anielka5 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:58
                No pięknie, sama się nie podłożysz a mnie podpuszczasz.
              • ichi51e Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:07
                A ja przyznam sie ze jak pojechalam w kraje muzulmanskie to po miescie chodzilam w kapeluszu (zachodnim) i ubrania mialam z lnu bardzo przyzwoite. Ale ja nie ze strachu tylko uwielbiam takie miejscowe przebieranki - a juz w ogole kraje tysiaca i jednej nocy szecherezada etc. Nastawialam sie bardzo na burki i khol i uwodzcielskie spojrzenia)0. U znajomych akurat byla bardziej moda na arabska ksiezniczke (suknie z brokatu i zloto) wiec wygladalam jak mysz - siostra kolegi z litosci mi pozyczyla jedna swoja stara suknie smile)) bo tak zachowawczo jak ja to tylko jej babcia (jedyna w chuscie).
                Ale ja dziwak jestem jakbym jechala do Indii to bym sie chyba w sari wbijala juz w samolocie :p
                • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:13
                  A ja bym sobie odwiedziła Himba i latała z piersiami na wierzchu.
                • pruszynkaaa Re: Muzułmanki w chustach 13.09.13, 10:18
                  Co do sari, to byś zrzuciła je po godzinie smile Nie wiem jak te kobietki w tym pomykają, ale ja w tym chodzić nie dałam rady smile Zamotać jeszcze to mi się udało (wiesz że to jest ok. 5 metrów szmaty?) ale chodzić nijak... no katastrofa jakaś.
                  • gazeta_mi_placi Re: Muzułmanki w chustach 13.09.13, 10:36
                    W tamtej kulturze kobiety mało wychodzą z domu.
                    • pruszynkaaa Re: Muzułmanki w chustach 14.09.13, 00:26
                      Nie zgodzę się z Tobą, zwłaszcza jeśli to dotyczy ludzi wiary tamtejszej bądź chrześcijańskiej.
                      Często własnie widać całe wielkie rodziny biesiadujące w knajpkach czy restauracjach, czy podróżujące np. pociągami.
                      W Indiach to mężczyźni pracują (pracująca zona to dyshonor dla faceta bo to oznacza, że sam nie jest w stanie zapewnić finansów swojej rodzinie), więc kobiety zajmują się zakupami i innymi codziennymi sprawami.
          • anielka5 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:46
            Za daleko mam, Ty mi powiedz.
          • edelstein Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:50
            Nie musi,mnie zamknieto,by nawet za to,ze z moim facetem osmielilabym miesc jeden pokoj,Sex pozamalzenski jest surowo karany.Za pocalunek tez areszr,za to,ze zostane zgwalcona rowniez.
            Ja byl chciala,by w Niemczech karano za noszenie chust,wielozenstwo i proby stawiania meczetow.Skoro oni moga i nie jest to dyskryminacja,to czemu nie mozemy my.
            • gazeta_mi_placi Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:18
              Dokładnie, wszędzie działa zasada wzajemności a tutaj nie.
              Chciałoby się rzec "fora ze dwora".
            • ichi51e Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:49
              Akurat ZGODNIE Z KORANEM ciezko kogos skazac za cudzolostwo. Juz bardziej bym sie bala jechac do Korei, Taiwanu czy niektorych stanow USA smile w sumie tylko w Europie bezpiecznie.
              • anielka5 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 20:18
                No to skaża za cudzołóstwo prawie zgodnie z koranem.
                • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 20:22
                  A widziałaś pana i władcę, a kilka kroków za nim oplandekowaną kobietę noszącą siaty?
                  Byłam w szoku przez parę minut, gdy po raz pierwszy ujrzałam to zjawisko.
                  • anielka5 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 20:30
                    Bardziej bulwersują mnie 10 letnie dziewczynki w chustach na głowie, jest ich co niemiara. To odnośnie tego, jak to muzułmanki chcą a nie rzekomo muszą chodzić zakryte.
                  • ichi51e Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 21:11
                    To nie trzeba byc muzulmaninem. Cyganow nie widzialas?
                    • anielka5 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 21:16
                      Hmm, jeszcze nie trzeba, gorzej jak już będzie trzeba.
                • nangaparbat3 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 21:37
                  anielka5 napisała:

> No to skaża za cudzołóstwo prawie zgodnie z koranem.
                  Nie jestie skazaem pewna jak w tej chwili, ale jeszcze niedawno w niektórych stanach USA mogli cię skazać za seks malżeński, na przykład za oral.
                  • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 21:38
                    > Nie jestie skazaem pewna jak w tej chwili, ale jeszcze niedawno w niektórych st
                    > anach USA mogli cię skazać za seks malżeński, na przykład za oral.

Hłe, hłe, hłe, a Paryżanki do niedawna nie mogły chodzić w spodniach.
                    Ty serio wiesz, co porównujesz? IMO tylko się ośmieszasz.
                    • rosapulchra-0 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 21:49
                      W Korei Północnej jest wykaz dozwolonych fryzur, które mogą nosić obywatele i obywatelki Korei.
                      • rhaenyra Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 21:53
                        raj dla fryzjerow tongue_out
                        • rosapulchra-0 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 22:01
                          No.. wyborcza.pl/1,75477,13454564,Korea_Polnocna__18_oficjalnych_fryzur_dla_kobiet_.html
                    • nangaparbat3 Re: Muzułmanki w chustach 13.09.13, 14:42
                      Wiem
      • rhaenyra Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 18:29
        "W Sacco w Missouri (USA) kobiety nie moga nosiś kapeluszy, które mogłyby przerazić dzieci, osoby wrażliwe i zwierzęta. "

jesli bedzie takie prawo to kapelutki moga byc modnetongue_out
        • feleedia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:05
          Co pewien czas w różnych plotkach-fotkach prezentuje się listę amerykańskich dziwacznych przepisów uchwalonych najczęściej dawno temu prze ortodoksyjne rady miejskie.

Tym to się różni od turbaniarstwa, że nie jest to prawo federalne, ale zwykle ograniczone do gminy albo hrabstwa, a także tym, że traktuje się to jako ciekawostkę i nie egzekwuje. Nie jest też to prawo religijne.
        • kietka Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:09
          do osob znajacych temat z wlasnego podworka... tez zauwazylyscie, ze arabki szczuple i zgrabne chuste maja, ale caly dol czesto mega obcisly, czasami lekko przeswitujscy, chodzilam z taka jedna na zajecia jezykowe, reglarnie bylo widac jakie ma gacie, ale chusta na glowie byla, tego nigdy nie zrozumiem,
          dodam, ze na tych samych zajeciach arab wystartowal do mnie z piesciami, bo odezwalam sie przed nim, a on wlasnie zamierzal cos powiedziec, zamierzal tzn zastanawial sie i patrzyl w okno,w temacie lekcji, zostal wydalony z zajec, ale tylko dlatego, ze zagrozilam, ze nauczycielka bedzie swiadkiem, biegali za nim i przpraszali, ze musi zmienic grupe...tak mi sie przypomnialo...
          • feleedia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:17
            Ile jest arabek szczupłych? Jeden promil? Nawet jeśli buźkę ma ładną, to podwozie pękate big_grin
            • kietka Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:23
              oj bys sie zdziwila, chodzi o belgie, calkiem sporo zachuszczonych, krecacych tyleczkami, miniowka to habit przy tym, dlatego pytam, co to ma za sens.
              • feleedia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:28
                Znam Brukselę, znam Paryż, znam Tuluzę. Ładne buzie a na dole balerony. Jeszcze do 18 lat jako tako, potem podwozie im rośnie krzywą wykładniczą.

Za oceanem podobnie mają Meksykanki. W wieku nastoletnim nadobne senoritas, a zaraz potem podpasione mamuchy, stanów pośrednich bardzo mało.
          • gazeta_mi_placi Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:22
            Szkoda, że nie poszłaś na policję, czują się bezkarni. Ciekawe czy nad Anglikiem też by się tak litowali.
            • kietka Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:26
              nie poszlam, bo spieszylam sie do dziecka, zaskoczenie, no i nie udezyl tylko szarpnal...to lajcik, mam wiecej takich smaczkow, ale nie opisuje tego, bo to trzeba przezyc, zeby zrozumiec, co to dyskryminacja rasowa.
            • anielka5 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 20:38
              gorzej jakby poszła na policję, a policjant arab.....
          • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:28
            Nie darowałabym. Poszłabym na policję, a przy okazji pozwała również szkołę.
            • kietka Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:31
              teraz inaczej by poszlo... wtedy...i tak duzo bylo na glowie...
    • coca-cola100 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:13
      Nie widzę tu nic co może razić.Jeśli to jest czyjaś kultura czyiś zwyczaj to należy to uszanować i nie komentować.To tak jak by cię raził murzyn na ulicy bo wygląda inaczej niż ty.
      • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:17
        No właśnie. Dlaczego część muzułmanów nie respektuje kultury europejskiej i zakrywa pyszczki?
        • feleedia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:18
          No właśnie, jak tu przyjeżdżają, to życzymy sobie aby szanowali naszą kulturę smile
          • joe_stru Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:24
            Taj, jak Ty szanujesz ich. Amen.
            • feleedia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:30
              Owszem, jadąc w tamte strony szanuję lokalną kulturę i obyczaje. Jak im się nie podoba w Europie, zawszem mogą emigrować do do braci w Allahu do Emiratów, Kataru czy Brunei big_grin
            • anielka5 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:37
              No właśnie tak szanują naszą kulturę i obyczaje, że ja mają w hmmm.... Poszłam z mężem do punktu usługowego, ja zaczynam rozmowę. Facet turek (mimo, że ja załatwiam sprawę, mówię i działam, a mój mąż stoi i tylko słucha) zwraca się z odpowiedziami tylko do niego. Normalnie - kobieta "powietrze" - jak w cyrku np. "kobieta guma "
              • olena.s Re: Muzułmanki w chustach 15.09.13, 22:27
                Toczka w toczkę jak ja w Polsce z chłopem w warsztacie samochodowym.
          • coca-cola100 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:30
            feleedia napisał(a):

> No właśnie, jak tu przyjeżdżają, to życzymy sobie aby szanowali naszą kulturę :
            > )

Ale szanują nie zakładają wątków jak to europejki chodzą w mini to my nie szanujemy ich kultury wypisując,mówiąc powyższe rzeczy.
            Trudno wymagać od nich aby nagle zaczęły nosić się jak europejka tylko dlatego,że znalazły się w europie.
            Nie rezygnuje się z własnego ja od tak.
            Jeśli na imprezie wszyscy ćpają a np.Kasia tego nie robi to z faktu znalezienia się na tej imprezie ma zacząć ćpać.
            One tutaj przyjeżdzają i mają prawo nosić co chcą a buraki niech komentują jak chcą.
            Takimi gadkami,komentarzami europejka wystawia sobie świadectwo zacofanej,nietolerancyjnej,takiej która tylko swój własny czubek nosa widzi.
            Razi ją,niech ją razi jak jest głupia.
            • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:37
              Hłe, hłe, hłe, hłe, hłe.
              Nie, jak muzułmanka przyjeżdża z Arabii do Europy ma się dostosować i zdjąć plandekę.
              Jeśli nie zdejmie, dostanie karę we Francji np.
              Ja plandeki ubierać nie zamierzam i dlatego, jak również z ważniejszych powodów nie pojadę do Iranu np.
              > Trudno wymagać od nich aby nagle zaczęły nosić się jak europejka tylko dlatego,
              > że znalazły się w europie.

Wiedziałam, tolerancja w jedną stronę.
              To znaczy, że jeżeli "znajdę się" cudownie w Arabii Saudyjskiej trudno będzie wymagać ode mnie, żebym zaczęła się ubierać jak Arabka tylko dlatego, że tam mnie poniosło? Czy to tak nie działa?
            • anielka5 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:51
              Jak Kasia nie ćpa , to nie idzie na imprezę z ćpunami. Nietolerancja? Oni mogą a ja nie? Czy ja mogę pic wódkę w Arabii w restauracji publicznej? Nie??? Jacy oni nietolerancyjni, jakie sobie wystawiają świadectwo zacofania, jak widzą tylko czubek własnego nosa. A czy mogę tam praktykować publicznie inne obrzędy religijne niż islamskie? No i co łyso Ci?
        • gazeta_mi_placi Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:20
          Boś głupia, przecież to zawsze jakoś działa w jedną stronę, nie zauważyłaś? Im coś ułatwić, im się zgodzić na kultywowanie ich religii/tradycyjni na europejskich ziemiach, a oni? Norweżka zachowała się po europejsku w ich stronach i została aresztowana bo piła alkohol i miała przedmałżeński "seks" (czytaj - gwałt).
      • anielka5 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:22
        Ale czy to działa w dwie strony? Muzułmanów nie razi skąpo odziana kobieta? czy ja będąc tolerancyjną, mogę u nich liczyć na wzajemność? Co więcej, mogę tam wybudować kościół? ba, 2 szt., 200 szt.?
    • anorektycznazdzira mnie w tym co innego rozwala na drobno: 12.09.13, 19:23
      w różnych punktach świata spotykam, jak rozumiem, "skromne muzułmanki" z dokładnie zamotaną chustą na głowie, oraz ku...kim makijażem, takimiż czerwonymi szpilami do obcisłych jeansów i dekoltem, z którego wypadają cycki. Ale szmata na łbie jest. W kontekście prewencji dla męskich żądz: PO CO SZMATA, ja się pytam???
      • joe_stru Re: mnie w tym co innego rozwala na drobno: 12.09.13, 19:26
        anorektycznazdzira napisała:

> w różnych punktach świata spotykam, jak rozumiem, "skromne muzułmanki" z dokład
        > nie zamotaną chustą na głowie, oraz ku...kim makijażem, takimiż czerwonymi szpi
        > lami do obcisłych jeansów i dekoltem, z którego wypadają cycki. Ale szmata na ł
        > bie jest. W kontekście prewencji dla męskich żądz: PO CO SZMATA, ja się pytam??
        > ?

Może po to samo, po co naszym siłom krzyżyk?
        >
        >
        • kietka Re: mnie w tym co innego rozwala na drobno: 12.09.13, 19:29
          krzyzyk ma cos zakrywac?
          • feleedia Re: mnie w tym co innego rozwala na drobno: 12.09.13, 19:31
            Zwłaszcza ten noszony pod bluzką big_grin
          • joe_stru Re: mnie w tym co innego rozwala na drobno: 12.09.13, 19:37
            kietka napisała:

> krzyzyk ma cos zakrywac?

Nie. Jest symbolem. Podobnie jak chusta, którą narzuca op zachodniemu ubrana muzułmanka. Wy po prostu NIC o tym nie wiecie. Pani Zdzira pytała po co im chusta, jak mają np. ciasne jeansy. no właśnie po to.
            • kietka Re: mnie w tym co innego rozwala na drobno: 12.09.13, 19:54
              jakim symbolem, burka ma zakrywac, nie jest zadnym symbolem.
              • joe_stru Re: mnie w tym co innego rozwala na drobno: 12.09.13, 20:49
                kietka napisała:

> jakim symbolem, burka ma zakrywac, nie jest zadnym symbolem.

Jeszcze raz powtórzę, nic o tym nie wiesz. Nie wiesz chyba nawet, co to burka, a co chusta. Sądząc po tym, co napisałaś, po prostu nie wiesz o czym mówisz.
                • kietka Re: mnie w tym co innego rozwala na drobno: 13.09.13, 10:30
                  chciałabym nic nie wiedziec, uwierz mi.

• wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: mnie w tym co innego rozwala na drobno: 12.09.13, 19:32
        A widziałaś arabskie panny młode i druhny? Transwestyci mają mniej krzykliwy makijaż i wyzywający strój.
    • rosapulchra-0 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:42
      Przepraszam za poniższe,
      ale autentycznie rzygać mi się na chce, jak czytam niektóre prostackie komentarze uncertain
      A wyznawczyni to już przechodzi samą siebie w tym opluwaniu.. suspicious
      • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:46
        Rzygać Ci się chce na protest przeciwko traktowaniu kobiet jak podnóżek?
        To po ch... się wypowiadasz w każdym takim wątku?
        Poświęć się innej aktywności zamiast masochistycznie doprowadzać się do rzygania.
        • rosapulchra-0 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:51
          Nie podniecaj się tak skarbie, bo ci żyłka jaka pęknie albo co..
    • jolinka102 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:45
      Najbardziej rozbraja mnie polaczenie: obcisla sukienka mini plus buty na 15 cm obcasach i do tego chusta na glowie.
      • rosapulchra-0 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:50
        Pojechałaś na otro. Muzułmanki nie mogą mieć odkrytych głów, ramion, rąk do nadgarstków i nóg do kostek.
        • gazeta_mi_placi Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:51
          Dlaczego nie mogą? Co wtedy strasznego się stanie?
          • rosapulchra-0 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:55
            Mają taki dress code.
            • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:56
              Rosiczko nie widzisz oczywiście, że same muzułmanki organizują protesty przeciwko swojej podrzędnej roli i wiele z nich nie nosi plandek?
              • rosapulchra-0 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 20:00
                To nie jest w ramach protestu, po prostu one są wyznawczyniami innego odłamu, który pozwala im na odkrycie głowy.
                • olena.s Re: Muzułmanki w chustach 15.09.13, 22:28
                  To nie tak.
                  Islam nie ma papieża ani patriarchy, więc jest bardzo dużo interpretacji, nawet lokalnych. I niektórzy uważają, że prawo powinno jasno nakazywać takie czy inne odzienie (Afganistan, Saudia) a inni, że jest to sprawa między człowiekiem a Bogiem, ewentualnie inaczej interpretują mocno niejasne wskazania Koranu w tej mierze.
        • bsl Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:53
          rosapulchra-0 napisała:

> Pojechałaś na otro. Muzułmanki nie mogą mieć odkrytych głów.......

bzdura
        • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:54
          To skąd muzułmańskie Turczynki i Tunezyjki opalające się w bikini?
          • rosapulchra-0 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:58
            O ile się dobrze orientujesz, a twierdzisz, że tak, to zdajesz sobie sprawę, że są różne odłamy islamu. W tym, w którym kobiety noszą chusty, mogą się ubierać po europejsku, ale nie mogą odkrywać części ciała, które wymieniłam wyżej, dlatego bzdurą na resorach jest, że muzułmanka ma chustę na głowie i mini, bo musi mieć zakryte nogi do kostek.
            • gazeta_mi_placi Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 20:03
              Ale dlaczego musi? Co strasznego się stanie jak odsłoni kostkę, kolano czy łeb?
              • rosapulchra-0 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 20:06
                Łeb? Też tak mówisz o swojej głowie? suspicious
                • anielka5 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 20:13
                  Czy Ty jesteś muzułmanką?
                  • rosapulchra-0 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 20:40
                    Nie. Jestem katoliczką, ale co ma do tego tematu?
                    • gazeta_mi_placi Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 20:46
                      Patrząc na Twoje paskudne posty i paskudnego bloga to jesteś katoliczką wyłącznie w swym własnym łbie.
                      I każda wierząca e-mama to mi przyzna.
                      • rosapulchra-0 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 21:19
                        Gazeciarz, no tobie nie dorównam, choćbym bardzo się starała.
                    • anielka5 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 20:57
                      Zapytałam, bo trochę dziwią mnie Twoje poglądy. Tak jakby strzelasz sobie w stopę.
                • gazeta_mi_placi Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 20:22
                  Tak. Łeb to łeb, nie ma narodowości.
                  • feleedia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 20:26
                    Ona mieszka w ciapatej dzielnicy i kręci ja sąsiad ubrany w piżamę big_grin
                    • rosapulchra-0 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 20:41
                      papajaja, ić stąd.
                      • viviene12 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 20:58
                        rosapulchra-0 napisała:

> papajaja, ić stąd.

Ić? W jakim to jezyku?
                        • rosapulchra-0 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 21:20
                          Zrozumiałym dla niego.
                        • feleedia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 21:21
                          Polynglisz big_grin

Zapomniała dodać kolekcję emotikonów, czyli głównej kompetencji, jaką wpisuje w CV szukając roboty w Copy Center big_grin
            • kietka Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 20:07
              wystarczy, ze pod mini ma obcisle legginsy, kombinuja jak moga, wyglada to czasami groteskowo.
              • rosapulchra-0 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 20:42
                Widziałaś kiedyś luźne legginsy?
            • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 20:08
              Widziałam muzułmanki w chustach i mini łącznie i inne forumki jak mogłaś przeczytać też widziały. Widocznie jest odłam, który na to pozwala.
              • kietka Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 20:12
                to nie odlam, ale i terpretacja, zakryte inadgarstki, kostki, ok, ale leggiinsy, czy jeansy plus obcisla, transparentna bluzka z dlugim rekawem,
                te kobiety, a zwlaszcza dziewczyny maja dosc, chca pokazac swoje czesto na prawde wyjatkowe piekno, chca swobody, ja im wspolczuje...
                stare gulgajace w carrefurze sie nie lapia do tej kategorii...
                • rosapulchra-0 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 20:43
                  Jak wy lepiej wiecie od innych, gdzie ich swędzi.. sciana
              • rosapulchra-0 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 20:42
                Ciekawe..
      • gazeta_mi_placi Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 19:51
        Może ma wszy i nie chce zarażać innych?
    • anielka5 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 20:12
      Zobaczycie, co narobicie tą swoja tolerancja. Muzułmanie to jest masa ludzi, przyjadą tu i zrobią Europę islamską . Zobaczycie, jeszcze cienko zapiszczycie. Sami mają bidę to tu po dobrobyt się pchają, szkoda tylko, że sobie tego dobrobytu u siebie nie wypracują, a tu to przyjadą i wyeksploatują. Cienko to widzę. Ale poprawność polityczna co niektórych nawet nam mrugnąć nie pozwoli. A co niektóre z was to maja takie poglądy i światopogląd jak 16 latki, co to ideami żyją. tak, tak, chusta to tylko tak na głowę, noszą bo chcą, i nic za tym dla Europy nie idzie. , jasne.
      • tosterowa Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 20:28
        Boże chroń Polskę
        • anielka5 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 20:35
          Nie chcę Cię straszyć, ale Polska się nie ostanie.
      • feleedia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 20:28
        Czy w Pakistanie mogę ubierać się zgodnie z europejskim "dress code"?

Niektóre mylą tolerancję z akceptacją. Tolerujemy turbaniarzy którzy do nas emigrują, ale nie musimy akceptować ich zasad i reguł.
      • rosapulchra-0 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 20:44
        Kolejna wróżka.. http://emots.yetihehe.com/2/ziew.gifhttp://emots.yetihehe.com/2/ziew.gifhttp://emots.yetihehe.com/2/ziew.gif
    • podkocem Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 20:36
      > Strasznie mnie to razi.

Dopóki ta chusta nie jest na Twojej głowie, nie powinna Cie razić. No chyba że jest bardzo oczojebna, np z odblaskami tongue_out

Czy jakby tych ch
      > ust nie miały to każdy facet rzuciłby się na nie?

Ale co Cie właściwie to obchodzi?

Normalnie żenada
      Zgadzam się, żenujący problem masz...
      • feleedia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 20:41
        Londyn 7 lipca 2005, Madryt 11 marca 2004...w kraju chłopa też macie multikulti big_grin
      • anielka5 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 20:43
        No właśnie, że mnie obchodzi, bo mnie to dotyczy. Tak samo jak obchodzą mnie inne rzeczy, które dzieją się na świecie. Dziwne nie?
        • rosapulchra-0 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 20:46
          Dotyczy? Cudza chusta na cudzej głowie?
          • anielka5 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 20:52
            Dotyczy mnie to, jak się traktuje kobiety, jakie są ich role społeczne, jakie maja prawa, jak rozwijają się takie tendencje, bo sama jestem kobietą i może kiedyś będę musiała się z tym zmierzyć.
            • kikimora78 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 21:44
              I to wszystko wyraziłaś słowem "chusta" - a jak, jak sobie latem turban zrobie, to tez podpadam pod uciskana kobiete?
              • anielka5 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 21:50
                Nie udawaj, że nie rozumiesz.
              • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 21:51
                Wiesz, co symbolizują muzułmańska chusta i plandeka oraz dlaczego budzą sprzeciw? Oraz dlaczego chustka w kwiaty rosyjskiej babci, sikhijski turban, buddyjska szata, hipsterska czapka nie wywołują takich emocji?
                Jestem przeciwna każdemu symbolowi, każdej oznace niższości. Chusta, plandeka obraża mnie jako kobietę, obraża kobiety je noszące.
                • rosapulchra-0 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 21:58
                  A mnie nie. I co teraz?
    • kikimora78 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 20:52
      A zakonnice w (prawie) takich samych strojach juz cie raza?
      • gazeta_mi_placi Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 21:10
        Pytanie nie do mnie, ale odpowiem.
        Nie, nie rażą bo jest to ich świadomy i dobrowolny wybór podjęty wtedy gdy były już dorosłe.
        Każda z nich może w dowolnej chwili zrzucić habit i nikt jej za to nie ukarze, nie podpali, nie ukamienuje, nie będzie ścigać w celu zabójstwa "honorowego".
        • kikimora78 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 21:21
          W takim razie razic powinien stosowany w niektorych srodowiskach przymus noszenia chusty, a nie sa, fakt, ze ktos chuste zaklada.

W przedszkolu mojej corki pracuje starsza turczynka, ktora chuste w przedszkolu zdejmuje. Pytalam ja o to, i powiedziala, ze ona nosi chuste w tych miejscach gdzie "zwyczajowo" sa mezczyzni, a w miejscach, gdzie zwyczajowo sa kobiety i dzieci, chuste zdejmuje - i chociaz w przedszkolu pracuja panowie a ojcowie przyprowadzaja i odprowadzaja dzieci, ona jest bez chusty, zaklada ja dopiero za brama.

Jej corki chust nie nosza, jej nastolenie wnuczki tak, bo to jest dla nich element ozdoby, jak bizuteria czy apaszka, tylko ze na glowie - i przyznam, ze czesto widze mlode dziewczyny bardzo fajnie ubrane z fajnie dobranymi chustami i czasem im nawet zazdroszcze, bo wygladaja naprawde ladnie.

I nie, nie jestem milosniczka islamu, ani przeciwniczka tez nie. Nie, nie podoba mi sie wydawanie malych dziewczynek za maz czy zmuszanie do czegokolwiek, ani do noszenia ani do nie noszenia chust.
          • kikimora78 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 21:24
            > Jej corki chust nie nosza, jej nastolenie wnuczki tak, bo to jest dla nich elem
            > ent ozdoby, jak bizuteria czy apaszka, tylko ze na glowie - i przyznam, ze czes
            > to widze mlode dziewczyny bardzo fajnie ubrane z fajnie dobranymi chustami i cz
            > asem im nawet zazdroszcze, bo wygladaja naprawde ladnie.

Aha, i uprzedzajac wypowiedz, ze sama se moge chuste zalozyc, odpowiadam: nie, bo mam za duzy nos, a wtedy to wyglada - niestety - fatalnie tongue_out
            • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 21:33
              W Europie nie powinno być zgody na noszenie uwłaczających i symbolizujących niższość ubrań, transparentów. Na szczęście kilka krajów już do tego doszło i zakazało plandek.
              • kikimora78 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 21:42
                Oraz bizuterii - medalikow, krzyzykow, mycek, transmisji nabozenstw przez publiczna telewizje, wodki i papierosow, karmienia zwierzat hormonami oraz Miley Cyrus
                To nie jest kompletna lista, ale nie chce mi dalej wymieniac bo ide spac... Dobranoc.
                • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 21:45
                  Medalik, krzyżyk itp. nie mówią jestem gorszym członkiem społeczeństwa, powinnam się zakrywać itp. Muzułmańskie chusty i plandeki są jak naszywki noszące przez Żydów w czasie II wojny światowej.
                  • kikimora78 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 21:48
                    No i jeszcze nie poszlam spac wink
                    A dla mnie wlasnie medaliki i krzyzyki symbolizuja nizszosc kobiet, ktore nie moga byc ksiedzem, za to moga byc gosposia, i co? I nic...
    • lubie_miauczec Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 21:06
      A kogoś razi czyjś tyłek na wierzchu, dekolt do pępka itd. Największy problem Polek - chusta na czyjejś głowie. Zajmij się sobą.
      • anielka5 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 21:12
        Jakby wszyscy zajmowali się sobą to nie było by : Caritasu, noclegowni, pomocy społecznej, zasiłków, schronisk itp. Rozumiesz?
        • lubie_miauczec Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 21:22
          Aha, zbawiasz świat? To może zajmij się tym bliżej siebie np. byłymi peegierami Tam też jest mnóstwo maltretowanych, niedouczonych i nieświadomych swoich praw kobiet.
          Prawdziwe zmiany pochodzą od wewnątrz, więc pozwól by społeczeństwa muzułmanów, ortodoksyjnych Żydów i innych same ewoluowały i decydowały o sobie.
          • feleedia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 21:24
            Ależ niech ewoluują i decydują.

U siebie big_grin
            • lubie_miauczec Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 21:33
              Tak, ale też w Europie skoro już tu mieszkają. Ostracyzm nie sprzyja zmianom, raczej powoduje pogłębienie się pewnych zachować, uprzedzeń itd. Ogólnie rzecz biorąc, żeby mieć na kogoś wpływ trzeba się wpierw na niego otworzyć i (przynajmniej do pewnego stopnia) zaakceptować.
              • feleedia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 21:36
                Skoro tu mieszkają, niech się dostosowują do europejskich norm zamiast tworzyć kulturowe i etniczne getta.
              • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 21:37
                > Ogólnie rzecz
                > biorąc, żeby mieć na kogoś wpływ trzeba się wpierw na niego otworzyć i (przyna
                > jmniej do pewnego stopnia) zaakceptować.

Otwórzmy się na jemeńskich pedofilów i zaakceptujmy przynajmniej do pewnego stopnia.
                Albo na rodziców wydających małoletnie dziewczynki za mąż. Albo na mężów bijących/gwałcących żony.
                Albo na nazistów.
                Bądźmy tolerancyjni.
                • lubie_miauczec Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 21:39
                  Wątek dotyczy chust.
                  • anielka5 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 21:46
                    I wszystkiego co z tym związane.
          • anielka5 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 21:34
            Bliżej siebie mam się zając? Ale muzułmanie to jest to właśnie bliżej mnie, oni tu już są właśnie blisko. Czyli jak gdzieś na świecie jest głód, czy wojna to też nie powinno się interweniować, bo nas to nie dotyczy? Bo to nie u mnie? Jak chłop bije babę to odwracasz głowę, problem rodzinny?
      • feleedia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 21:23
        Polek jeszcze nie, ale mieszkanek Zachodniej Europy jak najbardziej big_grin

A teraz pokaż mi tek kraje gdzie multikulti odniosło sukces big_grin
        • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 21:30
          > A teraz pokaż mi tek kraje gdzie multikulti odniosło sukces big_grin

W Nowej Zelandii. Ale tam działa zasada: przyjmujemy tylko tych, którzy są nam potrzebni i zero tolerancji dla nietolerancji. tongue_out
          • feleedia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 21:38
            Tylko, że NZ to kierunek emigracyjny wschodnich Azjatów, którzy asymilują się znacznie łatwiej, a ich kultura nie jest pochodna religii regulującej każdy aspekt życia.
            • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 21:40
              Dokładnie. Zelandczycy zresztą wpuszczają ludzi, którzy są im potrzebni do pracy. Zasiłkowcy tureccy czy marokańscy nie dostaliby wizy.
    • anielka5 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 21:08
      No to podsumowując- obrończynie islamu, milczą jak zaklęte w temacie wzajemności tej tolerancji, i co nam Europejczykom wolno w krajach islamskich.
      • olena.s Re: Muzułmanki w chustach 15.09.13, 22:17
        Ale sorki, jak ty sobie wyobrażasz tę wzajemność? Muzułmanie europejscy (poza samymi rdzennymi skonwertowanymi Europejczykami) pochodzą i z Libanu, gdzie gorące laski latają w mini, a prezydent MUSI być chrześcijaninem i z Arabii Saudyjskiej, gdzie zakazów więcej niż wielbłądów. Dlaczego - na logikę - Libańczyk miałby być zakładnikiem Arabii Saudyjskiej? A Bogiem a prawdą, to akurat z tej Saudii pewnie najmniej się do Europy przenoszą. Bardziej Maghreb, Pakistan, Indonezja nawet.
    • joa66 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 21:18
      Mnie jest wszystko jedno co kto chce mieć na głowie - chustkę, kapelusz, dredy. trwałą a la żelazna dama czy łysą pałę. I dobrze , żeby każdy tak myślał.
      • feleedia a ja wciaż czekam na odpowiedź 12.09.13, 21:27
        Dlaczego w Emiratach czy Jordanii nie mogę wyjść na ulicę w spódnicy do kolan i bluzce bez rękawów z wiosenny dzień z umiarkowaną temperaturą 35C?

Przecież ludzie powinni być tolerancyjni big_grin
        • lubie_miauczec Re: a ja wciaż czekam na odpowiedź 12.09.13, 21:37
          Ja jakoś mogłam i wychodziłam. Nie wiesz o czym mówisz. Masz jakieś swoje wyobrażenia na temat tych krajów i zajmujesz się problemami, które Cię w ogóle nie dotyczą.
          • feleedia Re: a ja wciaż czekam na odpowiedź 12.09.13, 21:39
            W tych krajach nie możesz wychodzić w miejsca publiczne z odkrytymi nogami i ramionami. W szeregu innych także.
            • lubie_miauczec Re: a ja wciaż czekam na odpowiedź 12.09.13, 21:43
              Ciekawe. Ja wychodziłam. Nikt mnie nie ukamienował, nie opluł, nie aresztował. Powtórzę po raz kolejny: nie wiesz o czym mówisz. Przeczytałaś parę sensacyjnych artykułów, książek i wydaje Ci się, że wiesz jak wygląda życie na Bliskim Wschodzie.
              • feleedia Re: a ja wciaż czekam na odpowiedź 12.09.13, 21:48
                Uważasz, że tylko ty masz monopol na podróże?

Ile czasu spędziłaś w tych krajach? Ja ponad rok.
                • lubie_miauczec Re: a ja wciaż czekam na odpowiedź 12.09.13, 21:53
                  Lol. Monopol na podróże w tych czasach? wink
                  I co? Chodziłaś okutana w jakąś płachtę? Chyba z podekscytowania wyjazdem nie zauważyłaś, że niekoniecznie tak trzeba. A może Ty z tych strachliwych, choć głowa odkryta...
                  • feleedia Re: a ja wciaż czekam na odpowiedź 12.09.13, 22:12
                    Jaasne, każda ematka rano w Kuala Lumpur, wieczorem w Recife big_grin

Palcem po mapie? Czy z habibim pod rekę?
          • anielka5 Re: a ja wciaż czekam na odpowiedź 12.09.13, 21:43
            A wódkę wolno pić w miejscach publicznych w Arabii? A kościoły stawiać? A na kogo to wydali wyrok śmierci za "szatańskie wersety" ?
            • lubie_miauczec Re: a ja wciaż czekam na odpowiedź 12.09.13, 21:49
              A co to ma do rzeczy? Autorka o drażniącym oddziaływaniu chust traktuje...
              • anielka5 Re: a ja wciaż czekam na odpowiedź 12.09.13, 21:58
                To ja jestem autorką. No ma do rzeczy, jak muzułmanie chcą swoich praw w Europie, to ja chcę swoich w krajach islamskich, czyż nie byłoby to sprawiedliwe? Oni chcą meczetu w Paryżu a ja chcę się napić wódki w Pubie i pomodlić w kościele u nich.
                • lubie_miauczec Re: a ja wciaż czekam na odpowiedź 12.09.13, 22:02
                  To jedź tam grupowo z innymi podobnymi do Ciebie i w końcu pewnie przeforsujecie swoje. W kupie siła.
                  • anielka5 Re: a ja wciaż czekam na odpowiedź 12.09.13, 22:06
                    Takiej mniej więcej odpowiedzi się spodziewałam.
                • lubie_miauczec Re: a ja wciaż czekam na odpowiedź 12.09.13, 22:09
                  W większości krajów islamu są kościoły chrześcijańskie i można napić się wódki w pubie lub hotelu. Są też sklepy monopolowe jakbyś chciała taniej.
                  • feleedia Re: a ja wciaż czekam na odpowiedź 12.09.13, 22:14
                    Gdzie są sklepy monopolowe w Egipcie, Emiratach, Jordanii, Arabii Saudyjskiej, Kuwejcie, Libii itd?
                    • lubie_miauczec Re: a ja wciaż czekam na odpowiedź 12.09.13, 22:23
                      W Emiratach MMI, w Bahrajnie BBMI, w prawie wszystkich krajach legalnie w hotelach.
                  • anielka5 Re: a ja wciaż czekam na odpowiedź 12.09.13, 22:14
                    No to zdecyduj się, są czy trzeba jechać grupą i sobie to załatwić?
                    • lubie_miauczec Re: a ja wciaż czekam na odpowiedź 12.09.13, 22:24
                      W Arabii Saudyjskiej pewnie tak.
                  • olena.s Re: a ja wciaż czekam na odpowiedź 15.09.13, 22:11
                    We wszystkich są, z wyjątkiem Saudii.
          • nangaparbat3 Re: a ja wciaż czekam na odpowiedź 12.09.13, 21:47
            lubie_miauczec napisała:

>
            Nie wiesz o czym mówisz. Masz jakieś swoje wyo
            > brażenia na temat tych krajów i zajmujesz się problemami, które Cię w ogóle nie
            > dotyczą.
            Tez mam wrażenie, ze wiele osob nie ma tu pojęcia, o czym mówi. Jakas zasada "wzajemności", ktora sprowadza sie do "jak Kuba Bogu...", bzdura kompletna, prosta droga do powrotu do vendetty, zadnej rożnicy.
            • anielka5 Re: a ja wciaż czekam na odpowiedź 12.09.13, 22:01
              Wzajemność- ich prawa u nas, nasze u nich. Ja tam chcę kościół np. mogę? w każdym mieście prawie.
              • nangaparbat3 Re: a ja wciaż czekam na odpowiedź 12.09.13, 22:52
                Byc może nie możesz. Ale to nie ma nic do rzeczy. Nasza - europejska - kultura zakłada wolność sumienia i wyznania, i swobodę uprawiania kultu religijnego. Bo to uwazamy za dobre i sluszne.
                • anielka5 Re: a ja wciaż czekam na odpowiedź 12.09.13, 23:24
                  I co? Jak długo nacieszymy się tą wolnością sumienia i wyznania? Jak długo może trwać taki układ? W co ty wierzysz? że ta nasza kultura jest i będzie nietykalna?
                • joa66 Re: a ja wciaż czekam na odpowiedź 12.09.13, 23:28
                  To nie takie proste nanga. Można się upierać, że nasza kultura dyskryminuje nowe związki wyznaniowe. Stawia się im więcej ograniczeń niż religiom "starym". Za wykroczenia przeciwko prawom człowieka, za pranie mózgu, można taki związek religijny zdelegalizować albo wręcz uniemożliwić legalizację.
                  • nangaparbat3 Re: a ja wciaż czekam na odpowiedź 13.09.13, 08:06
                    Oczywiście, bardzo upraszczam. Pytanie co jest praniem mozgu, co nie jest, kto pierze, kto nie. I kto o tym decyduje, że jeden związek jest sektą, drugi nie jest. Bo u nas w duzej miezrze decyduje jeden z kościołów, i to tez jest warte namysłu. O tym mozna w nieskończoność, wiem.
                    • joa66 Re: a ja wciaż czekam na odpowiedź 13.09.13, 09:32
                      Bo u nas w duzej miezrze decyduje jeden z kościołów

Masz na myśli decyzje jako takie , nie decyzje o tym kto jest sekta a kto nie?

Z tym decydowaniem "ogólnym" tez jest sprawa dyskusyjna - na ile jest to presja spoleczna, na ile nie. Poza tym zakres kompetencji i skala ewentualnych represji. Nie da się jednak porównać religii w środku planu lekcyjnego do małżeństw ośmiolatek.

I o ile przypadku państw muzułmańskich nie uważam za stosowane wprowadzanie siłowych rozwiązań, to potepienie pewnych procederów powinno być ostre i powszechne. Na poziomie ludzkim, medialnym, itp

W przypadku państw europejskich ważny jest problem równego traktowania muzułmańskich immigrantów i miejscowych, bez wzgledu na religię. Niestety często, z powodu tzw politycznej poprawnosci, prawa tej imigracji są szersze.

Sama nie chodzę do koscioła, ale nie oszukujmy się - święta 25 grudnia to chrześcijańskie Boże Narodzenie, a nie nieokreslone zimowe wakacje. Co jest Twoim zdaniem powodem grudniowych 'seasonal greetings"?

I dochodzimy do kolejnego problemu. Skuteczność. Mimo silnie prowadzonej polityki politycznej poprawnosci, wrogość miejscowych do muzułmańskich imigrantów rośnie. Dlaczego?
                • joa66 Re: a ja wciaż czekam na odpowiedź 12.09.13, 23:33
                  p.s. jak wiadomo kościół (?) scjentologów ma różny status w Europie. Teoretycznie wszystkie kraje powinny im zapewnić swobodę uprawiania kultu religijnego.
                • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: a ja wciaż czekam na odpowiedź 12.09.13, 23:34
                  > Nasza - europejska - kultura
                  > zakłada wolność sumienia i wyznania, i swobodę uprawiania kultu religijnego.

Pod warunkiem, że kult religijny jest zgodny z prawami człowieka. Większość odłamów islamu nie jest. I w tym problem, a nie jak niektórym się wydaje w odgórnej niechęci do innych.
                  Ekstremizm islamski jest z każdą chwilą coraz bardziej widoczny, boję się, że za 20, 30 lat będzie tutaj druga Arabia Saudyjska.
                  • anielka5 Re: a ja wciaż czekam na odpowiedź 12.09.13, 23:46
                    A najgorsze jest to, że jak te obrończynie islamu tak naprawdę poczują jego smak, to obrony będą chciały od "świeckiej, tolerancyjnej" Europy, której to już po części może nie być. Jak muzułmanin pobije polkę w Arabii to dziwnym zbiegiem okoliczności ucieka po kryjomu z dziećmi do kraju, jakoś nie idzie po sprawiedliwość do tamtejszego sądu. Nie mogę pojąć, jak te kobiety nie widzą związku między zalewem Europy przez tych ludzi a wynikającymi z tego konsekwencjami. Czy one wierzą, że zachowają swoje prawa? Niby kto za tym stanie, jak 90% ludności w Europie to będą muzułmanie?
                    • nangaparbat3 Re: a ja wciaż czekam na odpowiedź 13.09.13, 08:03
                      Tu nie chodzi o "obronę islamu", tylko o obronę własnych wartości. A Ty chcesz własnie upodobnic nas do najbardziej tradycyjnych krajów muzulmańskich.
                    • gazeta_mi_placi Re: a ja wciaż czekam na odpowiedź 13.09.13, 09:40
                      Po części jednak to wina Europejek. Ze współczesnej kobiety europejskiej często trudno wydusić jedynaka, dwójka to już ich zdaniem bohaterstwo, o trójce i więcej dzieci nie wspomnę.
                      Tu akurat muzułmanie są mądrzejsi -mnożą się na potęgę.

forum.gazeta.pl/forum/w,567,132751969,,Czy_zdajecie_sie_sprawe_do_mam_jedynakow_glownie_.html?s=0
                      • rhaenyra Re: a ja wciaż czekam na odpowiedź 13.09.13, 09:42
                        ile ty masz gazecia dzieciatek ?tongue_out
        • anielka5 Re: a ja wciaż czekam na odpowiedź 12.09.13, 21:39
          Nie ludzie tylko europejczycy, muzułmanów to nie dotyczy, pierdoło smile
        • joa66 Re: a ja wciaż czekam na odpowiedź 12.09.13, 22:23
          Nie wiem gdzie można a gdzie nie można- uważam, że jak ktos ma ochotę chodzic w chustach to jego sprawa, ale - uwaga- jeżeli BEZ chusty - to też jego sprawa. To samo dotyczy innych nakryć głów i fryzur. Jeżeli rodzina usiłowałby zmuszać swojego członka/członkinię do konkretnego rozwiązania , prawo i SPOŁECZEŃSTWO powinno stac murem za prawami czlowieka ,, które zawierają też dysponowanie własnym ciałem.

Dlatego można się dziwić /bulwersować ZMUSZANIEM do noszenia chusty, ale nie do samego noszenia chusty jako takiego. Chusta czy irokez na głowie cudzej głowie nie naruszają moich dóbr fizycznych i psychicznych. Zmuszanie kogokolwiek do takich "wyborów" jest naruszeniem ich praw i dlatego jest to złe.
          • lubie_miauczec Re: a ja wciaż czekam na odpowiedź 12.09.13, 22:29
            Zgadzam się w 100%.
    • nangaparbat3 Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 21:49
      Deszcz pada, a ty taka nerwowa. Niedobrze, od tego watroba sie psuje, szkoda zdrowia, walerianka pomoze.
      • feleedia Re: Muzułmanki w chustach 12.09.13, 22:13
        Dobrze wiedzieć co skutkuje po odlotach od doświadczonej big_grin
    • dragica Re: Muzułmanki w chustach 13.09.13, 08:44
      Mieszkam, w panstwie w polowie muzulmanskim. Tutejsze mlode kobiety dobrowolnie nosza zakryte glowy, sa wyksztalcone, swiadome. Czesc kobiet,pomimo islamu, ubiera sie normalnie, czesc-zakrywa glowe, czasem twarz.Tutejsi muzulmanie czesto lepiej traktuja swoje malzonki (nie, wielozenstwa nie ma) niz chrzescijanie (mieszkajacy w drugiej czesci panstwa).Fakt,istnieje patlogia, gdzie za 500 eur cala rodzina przechodzi na islam bezmyslnie i potem, tez za poeniadze, propaguje jego ekstremalna forme, ale to margines.
      Nie rozumiem generalizowania,oceniania z gory (bo one wszystkie poniewierane), moze warto nieco poznac te kulture, a dopiero potem oceniac?
      • mantis_after_dinner do Wyznawczyni 13.09.13, 09:06
        Poniewaz o Belgii, Francji etc. zdarza Ci sie pisac straszne brednie, postanowilam sprostowac.

Otoz Belgia zadnego zakazu noszenia chust nie wprowadzila - nadal mnotwo muzulmanek chodzi tutaj ubrana tradycyjnie.
        Wprowadzono natomiast zakaz noszenia na ulicy burki i nikabu (a teraz sobie laskawie wygooglaj, jak te dwie ostatnie rzeczy wygladaja i wiec nie pitol glupot.)
        I wprowadzono ten zakaz nie dlatego, ze kobiety w nikabie kogos uwieraja albo obrazaja czyjes uczucia, tylko ze wzgledu na bezpieczenstwo publiczne. Po prostu pod nikabem moze kryc sie kazdy, podobnie pod burka (chociaz musze przyznac, ze kobiety w prawdziwej, tradycyjnej afganskiej burce to w zyciu w Belgii nie widzialam. Zdarzalo mi sie widywac kobiety w abaji).

BTW
        Pracuje z jedna laska, ktora na co dzien do pracy przychodzi w chuscie. Jest bardzo ceniona specjalistka IT. Nikomu nigdy do glowy nie przyszlo, aby prosic ja o zdjecie chusty. Tak samo jak jej nigdy nie przyszlo do glowy pytac, czemu ja mam wlosy obciete na zapalke. Taki kod kulturowy, wiesz?
        • feleedia Re: do Wyznawczyni 13.09.13, 09:38
          Co to jest "kod kulturowy"?
          • gazeta_mi_placi Re: do Wyznawczyni 13.09.13, 09:41
            Szmata na łbie.
      • feleedia Albania? 13.09.13, 09:37
        Co to jest Albania?

www.sadistic.pl/albania-nie-istnieje-vt206505.htm
        • mantis_after_dinner Re: Albania? 13.09.13, 09:42
          nie wiem jak Ty, ale ja moge z glowy odpowiedziec na co najmniej polowe tych pytan.

W dodatku bylam - mily kraj i jeszcze nie zajechany przez turystow
          • feleedia Re: Albania? 13.09.13, 09:48
            Fajnie się oglądało odcinek Top Gear z testowaniem samochodów dla szefa albańskiej mafii.
      • gazeta_mi_placi Re: Muzułmanki w chustach 13.09.13, 09:42
        Garstka kobiet i to niektórych krajach ma w tej kulturze dobrze, a cała reszta piekło. Co Ty porównujesz.
        • kietka Re: Muzułmanki w chustach 13.09.13, 10:44
          oj, na prawde nie wiecie o czym piszecie. Nie wiecie, macie informacje z netu, wakacji, albo jakiegos getta typu Bruksela (UE lub NATO, ktore maja swoje "białe" dzielnice, szkoły i przedszkola, tylko o tym sie nie mowi w telewizji), gdzie i tak zaden biały raczej nie mieszka, tylko pracuje, na peweno w obrabie tzw centrum i oboczne. Nie mieszkaja, bo sie boja, przedszkola wokoł: wszawica=normalka, swierzb, gruzlica. Posłałybyscie dziecko do przedszkola, gdzie panuja choroby, o ktorych dawno juz zapomnielismy, ciagły!, problem z insektami? W szkole zdarzaja sie pobicia przez dzieci arabskie, napastowanie białych dziewczynek...normalka i jedyna rada: przeniesc sie do innej szkoły, nikt im tam nie podskoczy. Nie sa nauczeni poszanaowania godnosci drugiej osoby, oni sa najwazniejsi i ich musi byc na wierzchu.

Na prawde Panie znajace temat ze szłyszenia, niech sie wybiora, nie na wakacje do egiptu, a pomieszkac chociaz rok w takim otoczeniu, w europie zachodniej.

To nie jest kwestia nienawisci, ale braku instynktu samozachowawczego.
    • olena.s Re: Muzułmanki w chustach 15.09.13, 22:06
      Wyjaśniam.
      Pan i władca idzie z przodu nie żeby pokazac, że jest lepszy, tylko żeby się nie wgapiać w damskie pośladki (na tej samej zasadzie w naszej kulturze za czasów dobrych manier facet puszczał babkę przodem zawsze, z wyjątkiem schodów).
      Motywacje do zakrywania się sa różne. Znam taką, która zakrywa twarz, bo nie lubi, jak się na nią gapią. Znam taką, która zaczęła się zakrywać jako wotum po śmierci brata.
      Zasada skromności odzienia dla naszej kultury nieco dziwna, z punktu widzenia wielu lokalnych kobiet jest wyzwalająca - pozwala im bowiem na niebycie ocenianą przez przypadkowe otoczenie pod kątem fizycznej atrakcyjności. Wy użalacie się nad nimi, że takie biedne pozakrywane, a one nad wami, że takie biedne i muszą cyckami wymachiwać.
      • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Muzułmanki w chustach 15.09.13, 23:02
        > Pan i władca idzie z przodu nie żeby pokazac, że jest lepszy, tylko żeby się ni
        > e wgapiać w damskie pośladki (na tej samej zasadzie w naszej kulturze za czasów
        > dobrych manier facet puszczał babkę przodem zawsze, z wyjątkiem schodów).

1. A te siaty noszone przez kobietę jak wytłumaczysz?
        Lubię Twoje opowiastki, zawsze pomijasz to, co niewygodne.
        2. No to słabo z tymi władcami, skoro idąc za paniami wgapialiby się w damskie pośladki.
        To co napisałaś doskonale wpisuje się w stereotyp Araba. Doskonale wiemy ile kobiet w takim Libanie czy Egipcie jest molestowanych w przestrzeni publicznej, nie mówiąc o tym, co dzieje się w domu.
        • olena.s Re: Muzułmanki w chustach 15.09.13, 23:14
          Siaty są zapewne antyfeministyczne, tutaj nie widuję, ale nie mam powodu wątpic.
          A czy z władcami jest słabo czy nie słabo - to się sama martw. Najwyraźniej u nas uważano że słabo, skoro facet na piętro leciał w dyrdy przodem, żeby nie żenować damy.

ile ko
          > biet w takim Libanie czy Egipcie jest molestowanych
          W Egipcie - tak, w Libanie - nic mi nie wiadomo, a też byłam, i mam libańskich przyjaciół (zanim zawyjesz ze zgrozy dodam, że maronitów. I druzów). Na mojej wsi - w ogóle, facet za próbę podrywu czy proszenie o numer telefonu może odpowiadać karnie. Więc, dzióbek, różnie jest.

> >Lubię Twoje opowiastki, zawsze pomijasz to, co niewygodne.
          A ja nie lubię twoich kłamstw i nieuczciwości w dyskusji.
          • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Muzułmanki w chustach 15.09.13, 23:24
            Jasne, najprościej zarzucić kłamstwa i nieuczciwość. Niech Ci będzie, a co tam.
            Proszę bardzo, , atu jeszcze o przemocy seksualnej wobec dzieci w Libanie.
            • olena.s Re: Muzułmanki w chustach 15.09.13, 23:45
              Kłamiesz, ponieważ świadomie przeinaczasz wypowiedzi oponentów.
              • paliwodaj Re: Muzułmanki w chustach 16.09.13, 00:05
                oczywiscie nie przeczytalam 248 postow powyzej...
                Ale nadmienie w odpowiedzi na post autorki, to nie jest tak ze one sa do czegos zmuszane, zwykle to jest ich swiadomy I dobrowolny wybor. Mam kolezanke muzulmanke, bardzo mi bliska, powiedziala ze jej tak dobrze I wcale nie chce zrzucic nakrycia glowy. Ja ja widzialam bez chusty, ma fajne wlosy, nie jest jakas nawiedzona wrecz wyluzowana , wiec mnie to nie przeszkadza
                • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Muzułmanki w chustach 16.09.13, 00:33
                  Są takie co chcą, a są takie, które nie chcą, a rodzina/mąż/groźby batów i więzienia zmuszają.
                  Czytałam reportaż o perskiej kobiecie, która została wtrącona do irańskiego więzienia przez teherańską policję religijną za to, że kosmyk włosów śmiał jej umknąć spod chusty. Siedziała trochę, batów uniknęła, ponieważ mąż zgromadził kaucję (bardzo wysoką). Takie historie dzieją się w Iranie codziennie.
                  W Iranie można pójść do więzienia za posiadanie psa (zwierzę nieczyste), pomalowane paznokcie na czerwono, zbyt obcisłe dżinsy i równie podobne bzdety (obraza moralności religijnej).
              • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Muzułmanki w chustach 16.09.13, 01:28
                Pamiętasz ten wątek, Oleno? W ciągu 2,5 roku tak diametralnie zmieniłaś poglądy nt. sytuacji kobiet islamskich?
                • olena.s Re: Muzułmanki w chustach 16.09.13, 06:32
                  Nie dlaczego?
                  Ja zwyczajnie daję im prawo do swoich odczuć i decyzji, bo w przeciwieństwie do ciebie nie czuję sie przedstawicielką wyższego gatunku, który świetnie wie, co dla kogo będzie lepsze. I daję to prawo tym, co chcą sie zasłaniać, i tym, co planują dać dyla do Europy, tym, które patrzą z przerażeniem na zbyt szybkie zmiany społeczne, i tym, dla których są one niewystarczające.
                  A z upływem czasu na pewno bardziej, a nie mniej rozumiem tutejsze postawy, fakt.
        • totorotot Re: Muzułmanki w chustach 16.09.13, 00:10
          >1. A te siaty noszone przez
          kobietę jak wytłumaczysz?

Żeby nie zeżarł wszystkiego po drodze.

• olena.s Re: Muzułmanki w chustach 16.09.13, 06:34
            To by wyjasniało, czemu tu takich scen nie widzę - kraj bogaty, to są nażarci.
      • gazeta_mi_placi Re: Muzułmanki w chustach 16.09.13, 11:10
        No właśnie, te kobiety z drugiego przykładu nie muszą.
        Mogą nosić mini i bluzkę z dekoltem jak chcą, mogą nosić garsonki albo dresy.
        Czasem na jednym etapie życie ubierają się tak, na innym inaczej.
        My mamy wybór.
      • gazeta_mi_placi Re: Muzułmanki w chustach 16.09.13, 11:13
        Jest jeden wyjątek od tej sytuacji. Występuje on wtedy gdy istnieje konieczność przejścia przez pole minowe, wówczas przodem idzie kobieta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka