Dodaj do ulubionych

Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Francji.

25.09.13, 14:04
Zupełnie w tej materii jestem niedoświadczona.
Na co zwrócić uwagę? Jak podejść do tematu?
Dobre rady zawsze w cenie.
Obserwuj wątek
    • julchen33 Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 25.09.13, 14:21
      przed wyjazdem oddac samochod do przegladu?
      zastanowic sie, gdzie chce sie tankowac? (na autostradach najdrozej)
      to samo odnosnie autostrad we Francji - czyli pytanie jedziemy wolniej nieplatnymi drogami szybkiego ruchu (a czasami powolnego) i mamy ladne widoki oraz jest taniej, albo autostradami - drozej, zadnych widoczkow, ale szybciej.
      gdzie spimy, co i gdzie jemy?
      no i gdzie do fFrancji, Pireneje czy Wogezy? To sa zasadnicze roznice w odleglosciach.
      Mamy czas i zwiedzamy, czy musimy jak najszybciej i w top formie dotrzec do celu?
    • adellante12 Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 25.09.13, 14:29
      Wieczorami unikać przedmieść, południowej francji...
      Jak powszechnie wiadomo francja to kraj trójkolorowy :czarny brązowy beżowy...
      • saraanna Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 25.09.13, 14:48
        Kupic test do kontroli alkoholu-we Francji musi go miec kazdy kierowca .
        • riki_i Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 25.09.13, 14:51
          Ale po co się tłuc samochodem? Samolot i auto z wypożyczalni. Wszędzie dalej niż do Łaby tak właśnie robię.
          • yenna_m Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 25.09.13, 15:21
            nie opłaca mi się
            przewóz kota samolotem kosztuje majątek
            • bri Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 25.09.13, 15:46
              Serio?

www.lot.com/pl/pl/web/newlot/pets
              • yenna_m Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 25.09.13, 16:04
                a teraz do tego dolicz bilet lotniczy dla dwóch osób...
                w obie strony
                • bri Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 25.09.13, 16:12
                  Sądziłam, że jedna osoba ma lecieć.

Wszystko jedno zresztą. Ciężko porównać to z podróżą samochodem, bo nie podajesz lokalizacji, ale samochodem wcale nie musi być taniej, szczególnie jeśli w obie strony będziecie gdzieś po drodze nocować.
                  • yenna_m Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 25.09.13, 16:14
                    Wrocław - Paryż
                    z lotem jest taki problem, że linia przewożąca zwierzaki na pokładzie nie ląduje we Wrocku, więc musimy liczyć się z przesiadkami
                    • yenna_m Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 01.10.13, 09:20
                      przemyślałam, co napisałyście

ponieważ mam schizę samochodową, uznałam, że bezpieczniej jednak, i bardziej komfortowo, będzie polecieć po tego kota (pomijam już fakt, że jeśli pojadę sama, będzie 2 razy taniej wink )

tak więc lecę za niecałe 2 tygodnie po kota marzeń (marzyłam o takim kocie z 5 lat), trochę trzęsę dupą, pierwszy raz w samolocie, znajomość angielskiego na poziomie idiota plus, znajomość francuskiego na poziomie minus 15

ale dam radę smile muszę! smile
                      • yenna_m Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 01.10.13, 09:21
                        PS: dziękuję za wszystkie posty w wątku, bardzo mi wszyscy pomogliście w podjęciu decyzji smile
                      • beverly1985 Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 02.10.13, 08:37
                        Tam ryan air nie lata? Wroclaw- Paryż? Zapewne to lotnisku jest pod Paryżem, ale tanio, a dojechac nietrudno (są autokary).
                        "Pojemnik" samolotowy na kota masz? smile kot ma paszport i chip?
                        • yenna_m Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 02.10.13, 13:37
                          tanie linie lotnicze nie przewożą zwierząt

zarezerwowalam (i opłaciłam) w końcu bilet pewnych linii francuskich wink
                          kot też ma rezerwację na powrót smile
                        • yenna_m Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 02.10.13, 13:39
                          acha, specjalny pojemnik kupiłam (wypytałam przewoźnika, jaki ma być ten pojemnik i jakie ma mieć wymiary)
                          paszport i czip załatwia hodowca
                          jak i wszystkie niezbędne do wywozu kota dokumenty i szczepienia (oraz pilnuje kalendarza szczepień i okresów kwarantanny poszczepiennej) smile
        • merit_p Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 25.09.13, 15:03
          A patrz - troszkę jeżdżę od czasu do czasu po Francji i nie wiedziałam tego wink

Co do meritum - od Wawy do celu autostrady, w Niemczech bezpłatne. Nic specjalnego jeśli chodzi o porady podróżnicze.
        • gazdzinazdaleka Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 25.09.13, 22:55
          Co do alkotestu - niby trzeba go mieć, ale tak naprawdę policja nie może ukarać za nieposiadanie wink
          www.service-public.fr/actualites/002673.html
      • ma_dre Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 02.10.13, 23:08
        No tak, bo kazdy czarny, brazowy, bezowy marzy o tym zeby dziunie blondyne pozrec albo przeleciec uncertain najlepiej po zmroku.
        ...a w Krakowie biali Polacy tna maczeta.
    • bri Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 25.09.13, 15:25
      Mogę podpowiedzieć ile mniej więcej kosztowała nas podróż samochodem z Warszawy na Lazurowe Wybrzeże - paliwo + opłaty autostradowe. Wyszło ok. 3.000 zł.
    • em_em71 Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 25.09.13, 15:39
      Nie polecam nacjonalek, rondo za rondem, rondem pogania.
    • menodo Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 25.09.13, 15:53
      Byłam wiele razy. Jeździliśmy przez Niemcy - z dwójką dzieci, ale bez kotówsmile Podobno na południe bliżej jest przez Szwajcarię, ale w tym przypadku trzeba kupić winietę.
      Możesz skorzystac z któregoś z portali mapowych typu via michalin - otrzymasz szczegółowo wytyczoną trasę z kosztami przejazdu.
      W zależności od stanu konta -jeździliśmy pod namiot lub do wynajętych domów. Docelowo: Prowansja, Langwedocja, Akwitania. Francja ma znakomitą infrastrukturę turystyczną - moim zdaniem najlepszą w Europie i można tam fajnie spędzić czas za stosunkowo niewielkie pieniądze.
      Po drodze nocowaliśmy zwykle w tanich i przesympatycznych hotelach typu folmule1 czy etap.
      Na pewno warto znać choć trochę francuski; ja znam tylko angielski, więc wiele razy spotkałam się z francuskimi fochamismile

Chętnie coś doradzę, ale nie wiem, jakiego typu rad oczekujesz. Poszukujesz informacji o noclegach?
      • yenna_m Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 25.09.13, 16:19
        interesuje mnie, na co muszę zwrócić uwagę podróżując autem - czyli: wyposażenie apteczki i inne pie...ty, za niemanie których można dostać mandat

w sensie: lokalne wymagania związane np z ruchem drogowym smile
        • yenna_m Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 25.09.13, 16:22
          i insze tubylcze udziwnienia, co oni wiedzą a ja nie wiem wink
          • menodo Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 25.09.13, 16:32
            To tu na przykład:
            regiomoto.pl/portal/bezpieczenstwo/autem-po-europie-sprawdz-ograniczenia-predkosci-i-inne-przepisy

• yenna_m Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 25.09.13, 16:33
              dziękuję dobra kobieto! smile
              • menodo Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 25.09.13, 16:46
                Bon voyage! smile
        • kamelia04.08.2007 Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 25.09.13, 23:37
          -zabrac alkomat,
          przestrzegac przeisow, bo radarow jest jak psow, ie tylko mierza predkosc, ale i kasuja na pomaranczowym swietle.W dodatku wygladaja niepozornie.

Polecam podroz autostradami, nawet, jesli trzeba bedzie przeznaczyc ok. 30euro w jedna strone. Jazda poza autostradami, to wioski, wioseczki, a tam ograniczenie do 50 km/godz i nie ma zlituj sie, bowszyscy tak jada. Do tego jeszcze rona i mozna sobir jechac do usranej smierci.

Lewy pas sluzy do wyprzdzania, inaczej beda ci w tylek wjezdzac i swiecic swiatlami. Ryzykujesz takze mandat za siedzenie na lewym pasie bez potrzeby.

Francja jest krajem platnosci karta, kartka sie placi za autostrade, za parking itp. Nie zdziw sie, jak spotkasz automatyczne stacje benzynowe, ktore nie beda przyjmowalygotowki.
          • gazdzinazdaleka Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 26.09.13, 09:29
            Pisałam już, że alkotestu nie trzeba mieć.
            • kamelia04.08.2007 Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 02.10.13, 08:15
              dobrze, ze pisalas.
              A probowalas kiedykolwiek zalatwic z administracja francuska?
              Ja sie prawie od roku nie doczekalam na zdjecie z radaru, pieniadze zaplacone za mandat, pismo wyslane z zadaniem zdjecia, a zdjecia nie ma do tej pory.
    • vilez Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 25.09.13, 15:53
      Uważaj na przydrożne kible, są czasem takie na narciarza, spłukiwana woda leci całej podłodze (jak jest zapchane, a bywa nierzadko). Weź nocnik wink
      • yenna_m Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 25.09.13, 16:10
        fuj
        kupię se chyba to ustrojstwo do sikania na stojaka suspicious
        • rhaenyra Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 25.09.13, 16:17
          tylko nie gogirl
          shewee kup albo jednorazowe
      • menodo Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 25.09.13, 16:17
        Ja się z czymś takim spotkałam dawno temu na małych, agroturystcznych kempingach. Ale przy autostradach jest mnóstwo bardzo przyjaznych miejsc do wypoczynku i piknikowania, gdzie są normalne, czyste i cywilizowane toalety.
        • vilez Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 25.09.13, 16:47
          A ja przy autostradzie. Błeee.
    • rhaenyra Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 25.09.13, 16:21
      kiedy jedziesz?
      wycaluj mala mordeczke ode mnie smile
      • yenna_m Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 25.09.13, 16:21
        13 pazdziernika odbieram dziołchę smile
        • loola_kr :) 27.09.13, 10:51
          Norweżkę?
          • yenna_m Re: :) 01.10.13, 09:22
            tak smile
            koteczka w wymarzonym kolorze amber, nikt w PL nie ma kotki w tym kolorze smile
            będę pierwsza smile smile smile
            • loola_kr Re: :) 02.10.13, 08:45
              To wspaniale! gratulacje!
              ja (tzn moja córka) się przymierzam do ragdolla smile
              • yenna_m Re: :) 02.10.13, 13:41
                dzięki
                zobaczymy, jak to w praniu będzie wyglądać smile

jeśli po 13 październiku się nie pojawię na forum, to będzie znaczyło, że się gdzieś zgubiłam po drodze wink
    • kk345 Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 25.09.13, 16:48
      > Na co zwrócić uwagę?
      Na francuskich piiiiiiii..... kierowców. Na autostradzie samochód jadący na prawym pasie zawsze wjedzie ci przed maskę w odległości mniejszej niż pół metra, bez kierunkowskazów, albo wręcz przeciwnie- właduje się przed ciebie na kierunkowskazie i będzie zapylał przed tobą na tym lewym migaczu kilka kilometrów, dopóki nie wróci na prawy pas- wtedy go zgasi, bo zakończył manewrsmile Generalnie ma się wrażenie, ze kierowcy z lewego pasa zaraz będą na autostradzie skręcać w lewosmile
      Samochód z prawego pasa autostrady zawsze ma pierwszeństwo i wyegzekwuje je bezlitośnie niezależnie od sytuacji na drodze.
      Na drogach lokalnych pierwszeństwo mają motocykliści jeżdżący środkiem drogi w obu kierunkach (podwójna ciągła ich nie dotyczysmile ), a na waskich starych uliczkach pierwszeństwo ma zawsze większy, Zarysowanie cudzego, zaparkowanego samochodu nie jest powodem do zatrzymania się, kierowca jedzie dalej jakby nigdy nicsmile

To tak na szybko, zaraz po powrocie z Alzacji i Lazurowego Wybrzeża.
      • yenna_m Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 25.09.13, 16:50
        brzmi intrygująco uncertain
      • menodo Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 25.09.13, 17:04
        Nie, no bez przesady.
        Przejechałam tysiące kilometrów we Francji i naprawdę lepiej mi się tam jeździło niż w Polsce. Nie przepadam za tego typu porównaniami, ale my Polacy mamy mało powodów do wywyższania się nad innymi narodami w kwestiach bezpieczeństwa na drodzesmile
        • ola33333 Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 25.09.13, 17:47
          Jakbys miala jechas A4 to w drodze powrotnej do PL jest zamkniety tunel kolo Lugwigsdorfu. Bo tam byl powazny wypadek, w maju chyba i roboty maja potrwac do konca roku. Dlatego tez w strone polskiej granicy jest objazd i czesto korki, za to tunel w kierunku zachodnim jest ok, bez problemu wjezdzasz do Niemiec.

W Niemczech jakbys chciala wjechac do centrum jakiegos miasta, to zauwaz, ze w wielu miastach wymagana jest plakietka srodowiskowa (Umweltplakette). Mandat za brak to chyba 80 eur (pisaly gazety ze jakos ostatnio podwyzszyli).
        • kk345 Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 25.09.13, 17:56
          menodo napisała:

> Nie, no bez przesady.
          > Przejechałam tysiące kilometrów we Francji i naprawdę lepiej mi się tam jeździł
          > o niż w Polsce. Nie przepadam za tego typu porównaniami, ale my Polacy mamy mał
          > o powodów do wywyższania się nad innymi narodami w kwestiach bezpieczeństwa na
          > drodzesmile

Prywatne opinie maja to do siebie, ze każdy ma własną. Porównuje jazdę na polskiej i francuskiej autostradzie i wiem, ze jesli w Polsce wyprzedzam lewym pasem, to nikt mi nie wyladuje przed maską na 30 cm odstępu, zmuszajac mnie do hamowania, co we Francji było standardem. Nie wykluczam, ze trafiłam akurat na dwa tygodnie takiej ogólnonarodowej jazdy i ze nigdy wcześniej ani poźniej nie miało to miejscawink
          Poza tym nie rozumiem zasad uzywania swiateł we francuskich samochodach- bo ani zmierzch,ani całkowite zachmurzenie, ani ulewa ani mgła nie sa powodem do ich zapaleniasmile
          • menodo Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 25.09.13, 21:38
            " Poza tym nie rozumiem zasad uzywania swiateł we francuskich samochodach- bo ani
            > zmierzch,ani całkowite zachmurzenie, ani ulewa ani mgła nie sa powodem do ich
            > zapaleniasmile"

Też mnie to kiedyś dziwiło, ale rzeczywiście - ale we Francji nie ma obowiązku włączania świateł mijania, więc jedni je włączają, a inni niesmile
            • kk345 Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 25.09.13, 23:37
              W Polsce tez kiedys nie było, ale jednak nie widziałam tak masowo szarych aut bez swiateł, wyłaniajacych sie z szarówki jak we Francji ...
          • odsrodkowa Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 26.09.13, 01:08
            kk345 napisała:
            > Prywatne opinie maja to do siebie, ze każdy ma własną. Porównuje jazdę na polsk
            > iej i francuskiej autostradzie i wiem, ze jesli w Polsce wyprzedzam lewym pasem
            > , to nikt mi nie wyladuje przed maską na 30 cm odstępu, zmuszajac mnie do hamow
            > ania, co we Francji było standardem. Nie wykluczam, ze trafiłam akurat na dwa t
            > ygodnie takiej ogólnonarodowej jazdy i ze nigdy wcześniej ani poźniej nie miało
            > to miejscawink
            > Poza tym nie rozumiem zasad uzywania swiateł we francuskich samochodach- bo ani
            > zmierzch,ani całkowite zachmurzenie, ani ulewa ani mgła nie sa powodem do ich zapalenia

A pod tym mogę się tylko podpisać- wpieprzanie się i światła. Francuzi jak już włączają światła, to długie w nocy i nie zrzucają ich nigdy smile
            Mają pierońsko drogie autostrady i paskudną kawę na stacjach benzynowych.
            Z dobrych rad- warto zatankować do pełna w Niemczech przed granicą- we Francji jest chyba najdroższe paliwo w całej Europie.
    • theo.sia Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 25.09.13, 23:40
      Najlepsza i najszybsza trasa to przez niemcy ,ale nei na barlin a pozniej pol krajow europy ale dolem na Frankfurt nad menem i pozniej juz prosto na Paryz . Koszt autostrady we Francji to cos niewiele ponad 30 euro . Przyszykuj drobne albo sprawdz czy na pewno bedziesz mogla karta placic ( tak ominiesz kolejki , bo czasami tylko jedna kasa otwarta a na karty kilka) . Pierwsza bramka od lewej najczesciej jest dla tych co maja abonament i czytniki przejazdu , wiec tam nie jechac.
      na autostradzie w regionie paryskim trzeba zostawic miejsce dla motorow , czyli jesli jedziecie lewym pasem to jak najblizej lewego murka, inaczej was otrabia kierowcy motorow i reka " zgonia" bardziej na bok . Zmieniajac pasy 100 razy sie obejrzyj czy nie jedzie motor. Potrafia wyskoczyc nie wiadomo skad.
      Migacze zmieniajac pas uzywa niewielu, wiec badzcie ostrozni !!!!
      Paryz jest jedynym miastem we Francji, gdzie to wjezdzajacy na rondo ma pierwszenstwo !!!! Wiec ostroznie , no i na rondach czesto nie ma namalowanych pasow ( concord, luk triumfalny )
      Obowiazuje tez prawo , ze wyjezdzajacy z prawej ( nawwet najmniejszej uliczki) ma pierwszenstwo ( chyba ze ona ma od swojej strony stop lub ustappierwszenstwo)
      Radze nie wjezdzac do Paryza przed 9 rano i pod wieczor ( utkniecienw korkach )
      Nie wiem czy dotyczyc was bedzie parkowanie w Paryzu , badz co badz karte zeby zaplacic za parkowanie trzeba kupic w Tabac , najmniejszy nominal to bodajrze 10 euro. Wiem, ze polacy nie maja w zwyczaju placic za parking, bo i tak do pl mandat nie przychodzi . Ale, moze to sie zmienilo , nie interesowalam sie tematem ostatnio.
      W samochodzie musza byc kamizelki odblaskowe , apteczka , trojkat i.... policja nie wlepia mandatow za nie dzialajace swiatla , urwane lusterka itp uszkodzenia samochodow. ( to tak apropo mandatu ktory statnio probowany wlepic mi w pl za przepalona zarowke )
      • menodo Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 26.09.13, 00:01
        "Wiem, ze polacy nie maja w zwyczaju placic za parking, bo i tak do pl mandat nie przychodzi "

Musisz być straszną wieśniarą; to twoje osobiste doświadczenia? A ty, twoi rodzice i najbliższa rodzina to "polacy"? Współczuję sad
        • theo.sia Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 26.09.13, 12:36
          Wiesz , czlowiek wie o roznych rzeczach, ma rozne informacje , nie koniecznie podparte wlasnym doswiadczeniem, wiec prosze bez wycieczek personalnych w moja strone ...
      • kk345 Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 26.09.13, 00:12
        > i.... policja
        > nie wlepia mandatow za nie dzialajace swiatla , urwane lusterka itp uszkodzeni
        > a samochodow. ( to tak apropo mandatu ktory statnio probowany wlepic mi w pl za
        > przepalona zarowke )

Skoro nie uzywają swiateł, to i mandatu za przepaloną zarówkę nie uznają,jak widać. A przy francuskim stylu jazdy lusterka czy zderzak też łatwo stracić...mandaty musialyby być masowe
      • jamesonwhiskey Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 26.09.13, 00:26
        Paryz jest jedynym miastem we Francji, gdzie to wjezdzajacy na rondo ma pierwsz
        > enstwo !!!! Wiec ostroznie , no i na rondach czesto nie ma namalowanych pasow (
        > concord, luk triumfalny )
        > Obowiazuje tez prawo , ze wyjezdzajacy z prawej ( nawwet najmniejszej uliczki)
        > ma pierwszenstwo ( chyba ze ona ma od swojej strony stop lub ustappierwszenstwo
        > )

nacpalas sie dziewcxzynko hahem od bezowych czy masz taka naturalna jazde
        przepisy drogowe nie zaleza od miasta

> W samochodzie musza byc kamizelki odblaskowe , apteczka , trojkat i.... pol

tu mam pewna prosbe
        baby przestancie bredzc o alkomatach i takich innych
        wysposanie obowiazuje z kraju w ktorym zarejestrowany jest samochod
        • kamelia04.08.2007 Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 26.09.13, 00:47
          jamesonwhiskey napisał:

> Paryz jest jedynym miastem we Francji, gdzie to wjezdzajacy na rondo ma pierws
          > z
          > > enstwo !!!! Wiec ostroznie , no i na rondach czesto nie ma namalowanych p
          > asow (
          > > concord, luk triumfalny )
          > > Obowiazuje tez prawo , ze wyjezdzajacy z prawej ( nawwet najmniejszej uli
          > czki)
          > > ma pierwszenstwo ( chyba ze ona ma od swojej strony stop lub ustappierwsz
          > enstwo
          > > )
          >
          >
          > nacpalas sie dziewcxzynko hahem od bezowych czy masz taka naturalna jazde
          > przepisy drogowe nie zaleza od miasta
          >
          >

Pierdolisz jak potluczony, ty balwanku sniezny. Jak nie wiesz, to sie nie odzywaj.
          Oczywiscie, ze to prawda, na slynne paryskie rondo Charles de Gaulle Etiole, z ktorego odchodzi 12 ulic, jest zasada ze wjezdzajacy maja pierwszenstwo. Sa na to znaki i jeszcze tablice - jak umiesz czytac, to nie masz problemu
          > > W samochodzie musza byc kamizelki odblaskowe , apteczka , trojkat i.... p
          > ol
          >
          >
          > tu mam pewna prosbe
          > baby przestancie bredzc o alkomatach i takich innych
          > wysposanie obowiazuje z kraju w ktorym zarejestrowany jest samochod

Jak wjezdzasz do kraju x, to masz przestrzegac jego przepisow, ty pacanie jeden. Czy to sie tyczy alkomatowi kamizelek, czy dopuszczalnej zawartosci alkoholuwe krwi.
          • wtopek Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 26.09.13, 07:37
            nie do końca

wyposażenie samochodu musi być zgodne z wymogami kraju rejestracji, a nie kraju do którego się jedzie

dobrze jest się odzywać, ale czasmi też można głupio chlapnąć big_grin
            • gazdzinazdaleka Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 26.09.13, 09:36
              Nie do końca jest to jasne. Tak ma być, ale, jak dotąd, należy dostosowywać się do wymogów kraju, w którym jeździsz. Kamizelki, gaśnice, apteczki i inne to wyposażenie dodatkowe, a nie stałe samochodu.
              Co do alkotestu - powtarzam raz jeszcze, po raz ostatni, we Francji niby trzeba go mieć, ale policja nie może ukarać za brak:
              www.service-public.fr/actualites/002673.html
              • wtopek Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 26.09.13, 09:42
                zgodnie z konwencją wiedeńską, ratyfikowaną przez Polskę w 1968 r. – samochód musi posiadać obowiązkowe wyposażenie, zgodne z przepisami w kraju jego rejestracji. Zagraniczni policjanci nie zawsze respektują zapisy konwencji.

Jednym z praktycznych aspektów tej konwencji jest to, że policja drogowa nie ma prawa nakładania mandatu na kierowców samochodów zagranicznych, wyposażonych zgodnie z wykazem wynikającym z rodzimego prawa o ruchu drogowym, ale niewystarczająco z punktu widzenia kraju, przez który przejeżdżają. W szczególności na przykład policja niemiecka nie może w Niemczech karać polskich kierowców za brak lub nieodpowiednio wyposażoną apteczkę samochodową (w Polsce jest ona zalecana, ale nieobowiązkowa, natomiast pojazdy zarejestrowane w Niemczech muszą ją mieć i to wyposażoną w ściśle określone środki medyczne), a polska policja w Polsce – kierowców niemieckich za brak gaśnicy, która w Niemczech nie jest obowiązkowa.
                Należy zauważyć, że w Polsce, biorąc pod uwagę stan prawny na dzień 10 kwietnia 2008 r.[2], w przypadku kolizji przepisów ustawy Prawo o ruchu drogowym i Konwencji wiedeńskiej, pierwszeństwo mają przepisy zawarte w Konwencji. Zdarzają się jednak przypadki karania przez policję kierujących za zachowania sprzeczne z ustawą Prawo o ruchu drogowym choć prawidłowe w świetle Konwencji. skierowania sprawy do sądu powszechnego.
                • gazdzinazdaleka Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 26.09.13, 10:34
                  Tak, oczywiście masz rację. Tylko co ci po tej racji, jeśli będziesz musiał się wykłócać z policją gdzieś na hiszpańskiej/portugalskiej/francuskiej czy innej prowincji, nie znając miejscowego języka. Pójdziesz do sądu (wynajmując miejscowego adwokata i dojeżdżając na rozprawy), czy raczej jednak zapłacisz ten mandat dla świętego spokoju? Zdecydowana większość zapłaci mandat, nawet wiedząc, że racja jest po ich stronie.
                  • jamesonwhiskey Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 26.09.13, 10:46
                    > t dla świętego spokoju? Zdecydowana większość zapłaci mandat, nawet wiedząc, że
                    > racja jest po ich stronie.

bo zdecydowana wiekszosc to idioci
                    za takie potraktowanie przez nie douczona policje mozna wyciagnac calkiem ladne odszkodowanie, unia w koncu , trybunaly i takie inne
            • kamelia04.08.2007 Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 02.10.13, 08:12
              wyposazenie fabryczne to jedno, a wyposazenie dodatkowe, dotyczace z reguly bezpieczenstwa na drodze, to drugie. Wjezdzasz do kraju x i samochod ma odpowiadac jego normom, czy to bezpieczenstwa, czy w zakresie ochrony srodowiska
          • jamesonwhiskey Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 26.09.13, 10:19
            > Oczywiscie, ze to prawda, na slynne paryskie rondo Charles de Gaulle Etiole, z
            > ktorego odchodzi 12 ulic, jest zasada ze wjezdzajacy maja pierwszenstwo.

to macie tam tylko jedno slynne rondo, moze slynne bo jedyne
            mnie wydawalos ie ze jest wiecej i ta "zasada" obowiazuje na kazdym czy tylko tym jednym

Sa na
            > to znaki i jeszcze tablice - jak umiesz czytac, to nie masz problemu

a to znaki jakies sa, a te znaki takie jak wszedzie czy tylko specjalne dla paryza
            a moze tylko dla tego specjalnego slynnego ronda
            a jak sa zwykle to m oze chociaz do gory noami albo cos
            bo co beda jakies takie zwykla znaki stawiac

> . Czy to sie tyczy alkomatowi kamizelek, czy dopuszczalnej zawartosci alkoholuw
            > e krwi.

jak zawartosc alkoholu jest dla ciebie wyposazeniem samochodu no to chyba sie nei dogadamy
            chyba ze wozisz ze dwie flaszki w bagazniku i sie doprawiasz do odpowiednich poziomow z zaleznosci od kraju

no nic "prawniku" po zaocznych znowu ci nie wyszlo

• theo.sia Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 26.09.13, 12:44
              jamesonwhiskey napisał:

>
              > to macie tam tylko jedno slynne rondo, moze slynne bo jedyne
              > mnie wydawalos ie ze jest wiecej i ta "zasada" obowiazuje na kazdym czy tylko t
              > ym jednym

Przeciez pisalam, ze na kazdym rondzie w Paryzu... kolezanka wymienia jedno z nich , uwierz mi, ze jadac przez nie po raz pierwszy malo zawalu nie dostalam, mimo sporego doswiadczenia za kolkiem.

> Sa na
              > > to znaki i jeszcze tablice - jak umiesz czytac, to nie masz problemu
              >
              > a to znaki jakies sa, a te znaki takie jak wszedzie czy tylko specjalne dla par
              > yza
              > a moze tylko dla tego specjalnego slynnego ronda
              > a jak sa zwykle to m oze chociaz do gory noami albo cos
              > bo co beda jakies takie zwykla znaki stawiac
              >

Zalozycielka watku pyta o wszelkie ulatwiajace jej podroz informacje. Wiec ich udzielamy zwracajac uwage na ronda. Tak , sa oznaczone normalnie , ale jak to bywa znaki bywaja malo widoczene ( drzewa zaslaniajace; szeroka jezdnia i np autobus akurat przejezdzajacy i uniemozliwiajacy zobaczenie znaku itp.) , wiec lepiej o pewnych rzeczach wiedziec wczesniej i sie mniej stresowac...
              > > . Czy to sie tyczy alkomatowi kamizelek, czy dopuszczalnej zawartosci alk
              > oholuw
              > > e krwi.
              >
              > jak zawartosc alkoholu jest dla ciebie wyposazeniem samochodu no to chyba sie n
              > ei dogadamy
              > chyba ze wozisz ze dwie flaszki w bagazniku i sie doprawiasz do odpowiednich po
              > ziomow z zaleznosci od kraju
              >
              > no nic "prawniku" po zaocznych znowu ci nie wyszlo
              >
              non coments ...
            • kamelia04.08.2007 Re: Ematka wie wszystko. Czyli samochodem do Fran 02.10.13, 08:09
              jamesonwhiskey napisa

> > . Czy to sie tyczy alkomatowi kamizelek, czy dopuszczalnej zawartosci alk
              > oholuw
              > > e krwi.
              >
              > jak zawartosc alkoholu jest dla ciebie wyposazeniem samochodu no to chyba sie n
              > ei dogadamy

z toba ciezka jest jakakolwiek rozmowa, bos przypal z zakutym lbem.
              Kierowca w samochodzie winien miec m.in. alkomat, kamizelke odblaskowa (i nie w bagazniku, a w aucie), trojkat ostrzegawczy, itp.
              Nie chce mi sie ci tlumaczyc do czego sluzy alkomat, bos za glupi by zrozumiec.
              Za glupi tez jestes, by zrozumiec, ze w roznych krajach sa rozne dopuszczalne normy alkoholu we krwi

> no nic "prawniku" po zaocznych znowu ci nie wyszlo
              >

a tobie chamie co wyszlo? Za cienki jestes, by mi podskoczyc, mozesz sobie co najwyzej poujadac
          • duzeq kamelia 02.10.13, 08:55
            > (...) na slynne paryskie rondo Charles de Gaulle Etiole, z ktorego odchodzi 12 ulic, jest zasada ze wjezdzajacy maja pierwszenstwo. Sa na to znaki i jeszcze tablice - jak umiesz czytac, to nie masz problemu

Z ciekawosci - GDZIE umieszczone sa te znaki i jeszcze tablice?
      • duzeq theo.sia 02.10.13, 08:47
        > Paryz jest jedynym miastem we Francji, gdzie to wjezdzajacy na rondo ma pierwsz
        > enstwo !!!!

Bzdura. Plac Gwiazdy badz Charlesa-de-Gaulle'a (to ten z Lukiem Triumfalnym) jest jednym z niewielu wyjatkow.

> Obowiazuje tez prawo , ze wyjezdzajacy z prawej ( nawwet najmniejszej uliczki)
        > ma pierwszenstwo ( chyba ze ona ma od swojej strony stop lub ustappierwszenstwo
        > )

Zlituj sie! To jest prawo obowiazujace bodaj we wszystkich krajach o ruchu prawostronnym. W Polsce, UWAGA, tez. Na serio nie slyszalas nigdy o zasadzie prawej reki?
        • konwalka Re: theo.sia 02.10.13, 15:01
          naucz sie fonetycznie wymawiac: poprosze kawe z mlekiem, croissanta, kanapke
          bedzie jak znalazl w przerwie podrozy
          angielski najczesciej nie stroi big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka