Dodaj do ulubionych

Dziś po raz pierwszy w zyciu

02.10.13, 13:02
...było mi dane prowadzic samochód z automatyczną skrzynią biegów.
Mam prawko od 2001 i nigdy wcześniej nawet nie siedziałam jako kierowca w takim aucie.

Wniosek- JAK JA MOGŁAM BEZ TEGO ŻYC??????????????

A Wy? Co wolicie? Automat czy manual?
Obserwuj wątek
    • blanus2202 Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 13:05
      Na codzień jeżdżę manualną, ale kiedyś jeździłam automatem i nie powiem, jak się człowiek przyzwyczai to super sprawa wink Tylko gwałtowne hamowanie zawsze odruchowo obiema stopami ;P
    • chipsi Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 13:06
      Manual. Może jakbym się przyzwyczaiła to byłoby inaczej ale po kilku jazdach w automacie miałam instynkty mordercze.
    • m_incubo Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 13:07
      Jeździłam automatem raptem kilka tygodni i rzeczywiście, to było jak wczasy i wizyta w spa w jednym, ale na co dzień jeżdżę zwykłym. Bardzo lubię zmieniać biegi wink
      • puza_666 Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 13:10
        Jest mi to obojetne.
        Automat wygodny bardzo, doloz tempomat i jest pelen komfort, ale nie wyobrazam sobie np sportowego auta z napedem na tyl bez manuala.
    • ola4-0 Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 13:13
      tylko manualna, uwielbiam mieszać biegamiwink
    • anika772 Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 13:15
      Bez różnicy, choć o wiele częściej używam manualnej. Po przesiadce na automat muszę się przez parę minut przyzwyczaić do niepotrzebnej ręki i nogiwink
      A skąd ten cytat: "Dziewczyna, która umie zmieniać biegi, poradzi sobie w życiu" ? Na pewno amerykański, ale skąd dokładnie?
      • puza_666 Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 13:21
        anika772 napisała:

>> A skąd ten cytat: "Dziewczyna, która umie zmieniać biegi, poradzi sobie w życiu
        > " ? Na pewno amerykański, ale skąd dokładnie?

Carrie Bradshaw smile
        • anika772 Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 15:33
          Bardzo dziękujęsmile
    • gryzelda71 Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 13:18
      Automat.
      • arwena_11 Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 13:21
        Jeżdżę automatami od 1999r i nie wyobrażam sobie inaczej. Mąż się też przesiadł na automat i też sobie chwali
        • gryzelda71 Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 13:28
          Po prostu bajka,tylko za szybko osiągam graniczne prędkości hehehe
    • barbibarbi Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 13:22
      Do dobrego człowiek szybko się przyzwyczaja. Też jeżdżę automatem i bardzo sobie chwalę, innego nie chcę. I wcale więcej nie pali wbrew legendom, nowe automaty i półautomaty są super.
    • beataj1 Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 13:24
      Uwielbiam automat (choć teraz mam manuala). Wygoda, komfort i nie trzeba wiosłować sprzęgłem.
      Tęsknie do mojego samochodziku z automatem i szyberdachem (nawet pomimo tego że przeciekał). Ale to już staruszek i czas przyszedł na emeryturę.
      • gonabe Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 13:27
        kocham automat smile Zazwyczaj jeździłam automatem...
    • edelstein Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 13:43

Automat.Zmienianie biegow mnie meczy,moze dlatego,ze praktycznie to na manualu Malo jezdzilam.
      Po zrobieniu prawka wsiadlam na Automat i sporadycznie jezdze manualem.

"Geld bestimmt dein Ich, Geld bestimmt dein Sitz, Wo du grade bist, und wen du grade fickst"
      • rosapulchra-0 Edel, OT 02.10.13, 15:33
        Jak twoja rodzina?
        Jesteś w Koszalinie, czy w Niemczech?
        Daj znaczka, że wszystko jest ok. Choćby na priwa.
    • mama_duzych_dzieci Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 13:48
      Zdecydowanie manual, uwielbiam ruchy moich stóp, zmieniać biegi, czuję się jak Niki Lauda.
    • allatatevi1 Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 13:51
      A czy to prawda, że w Stanach Zjednoczony ludzie jeżdżący na automatach trzymają jedną nogę na hamulcu a drugą na gazie?
      Któraś wie?
      • bi_scotti Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 13:55
        allatatevi1 napisała:

> A czy to prawda, że w Stanach Zjednoczony ludzie jeżdżący na automatach trzymaj
        > ą jedną nogę na hamulcu a drugą na gazie?
        > Któraś wie?

???? Uzywasz (wylacznie) prawej stopy smile Nawet leworeczni uzywaja prawej stopy, co akurat jest dosc ciekawym zjawiskiem neurologicznym.
        W korkach automatic jest bogiem. W Europie zawsze wynajmuje standard, bo tanszy czego tak szczerze mowiac nie moge zrozumiec - tylu roznych ludzi piluje te skrzynie biegow, na pewno szybko niszcza - ze tez to sie europejskim wypozyczalniom oplaca ... hmmm ...
        • wtopek Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 14:02
          automat:

cena kilka-kilkanaście tysięcy wyższa od manuala

wyższe spalanie

gorsze przyśpieszenie

droższe naprawy
          • bi_scotti Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 14:06
            wtopek napisał:

> automat:
            >
            > cena kilka-kilkanaście tysięcy wyższa od manuala

Dokladnie $1000.00, czasem kilka dolarow +/- wiec w przeliczeniu na euros to jeszcze mniej smile

>
            > wyższe spalanie
            >

Niewiele, a na highway to juz wlasciwie roznica kropel smile W miescie, owszem, roznica jest.

> gorsze przyśpieszenie
            >

Eeee ... to sa mity z lat 70tych - juz dawno, dawno te same modele tych samych producentow nie maja zadnych roznic.

> droższe naprawy

Moze w EU, nie naprawialam samochodu w EU od poznych lat 70tych wink
            • wtopek Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 14:14
              piszemy o polskich realiach cr-v kosztuje 10 k więcej, forester prawie 13 k więcej

piszemy o polskich realiach, w mieście i korkach to 0.9-15 litra więcej na 100 km

są różnice w przyspieszeniu i to zauważalne zwłaszcza na niższych obrotach
              • bi_scotti Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 14:36
                wtopek napisał:

> piszemy o polskich realiach

Nope. Piszemy o wynajmowaniu auta w EU i moim zdziwieniu, ze sie europejskim wypozyczalniom oplaca trzymac/wynajmowac standards biorac pod uwage, ze skrzynie biegow "nie lubia" roznych kierowcow a i rozni kierowcy wynajmujac auta potrafia je niezle zajezdzic. Ot, taka sobie obserwacja. No i bole rush hours' korkow w Paryzu czy innym Madrycie zaliczanych na standardzie - o ilez przyjemniej byloby z automatic smile Life.
                • wtopek Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 15:09
                  nie wie co to jest "nope" i life", jak masz problemy z językiem użyj translatora google

a mówimy o zakupie i użytkowaniu samochodu, nie o okazjonalnym wynajmie
                  • morgen_stern Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 15:51
                    Bi nie ma problemów z językiem, ty jak zwykle masz problem ze swoim chamstwem. Purysta językowy się znalazł.
                  • zlota.jagoda Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 16:39
                    > nie wie co to jest "nope" i
                    life", jak masz problemy z
                    językiem użyj translator
                    > a google

To sie doucz, bo to wstyd nie znać tak elementarnych zwrotów. Możesz potraktować posty Bi scotti jako przyczynek do rozwoju intelektualnego, a polecam z całego serca.

• minerallna Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 03.10.13, 01:00
                    A translator na to:
                    Nope. Piszemy o wynajmowaniu auta w UE i moim zdziwieniu, ZE SIE europejskim wypozyczalniom oplaca trzymac / wynajmowac standardy biorac pod uwage, ZE skrzynie BIEGOW "Nie Lubia" roznych Kierowców ai rozni kierowcy wynajmujac auta potrafia dla niewymagających niezłe zajezdzic. Ot, taka sobie obserwacja. No i bole korkow godzinach szczytu 'W Paryzu gramatyka innym Madrycie zaliczanych Na standardzie - o ilez przyjemniej byloby z życia uśmiech automatycznie.

Świetna rada big_grinbig_grinbig_grin
                    Większość ludzi tłumaczy całość tekstu.
                    I takie cudaki wychodzą.
      • duzeq allatevi1 02.10.13, 16:42
        > A czy to prawda, że w Stanach Zjednoczony ludzie jeżdżący na automatach trzymaj
        > ą jedną nogę na hamulcu a drugą na gazie?
        > Któraś wie?

To taka sama bzdura jak to, ze w Katalonii hiszpanski (kastylijski) jest niepotrzebny.
        Za wyciagniecie obu nog w KIERUNKU hamulca i gazu zlewasz egzamin na prawo jazdy. A w Stanach naprawde trzeba sie postarac, zeby tego egzaminu nie zdac.
      • nanuk24 Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 19:13
        Tak, a kierownice na glowie, rece w spodniach.
    • kikimora78 Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 14:04
      A ja nie lubię, nie ufam automatom przy wyprzedzaniu, kiedy trzeba czasem bardzo przyspieszyć, szczególnie przy wyprzedzaniu długich aut. Zawsze wolę sama zdecydować.

Wiem, że automat też można regulować jakoś jeśli chodzi o przyspieszenie, ale nie ufam temu jak psu...
      • bi_scotti Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 14:10
        kikimora78 napisała:

> Wiem, że automat też można regulować jakoś jeśli chodzi o przyspieszenie, ale n
        > ie ufam temu jak psu...
        >

Kwestia doswiadczenia, lat/km przejechanych na automatic i na standard - po ilus tam setkach tysiecy na tym i na tamtym po prostu jedziesz smile Szerokich drog!
        • kikimora78 Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 14:14
          Pewnie tak, i pewnie będę się musiała zmusić, bo jak chcieliśmy kupić nasze ukochane i wymarzone auto, większość była właśnie z automatem, długo musieliśmy szukać. A jest dość stare. Zaraz chcemy zmienić na "taki sam tylko trochę inny" czyli nowszy, i pewnie będzie jeszcze cieżej znaleźć manuala sad - to znaczy znaleźc jak znaleźć - wszystko da się znaleźć, tylko trzeba jeszcze za to zapłacić big_grin
      • viewiorka Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 14:17
        kikimora78 napisała:

> A ja nie lubię, nie ufam automatom przy wyprzedzaniu, kiedy trzeba czasem bardz
        > o przyspieszyć, szczególnie przy wyprzedzaniu długich aut.
        >

Mój automat ma taki guziczek "sport" i wtedy redukuje biegi, więc do wyprzedzania jak znalazł. No i zawsze mogę zmienić na półautomat (z czego nie korzystam)
    • joanna_poz Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 14:05
      jeżdzę tylko automatem od 2005 roku.
      aktualnie mam 5-ty samochod w automacie od tego czasu i każdy następny również będzie w automacie.
    • viewiorka Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 14:12
      Automat prowadzę od grudnia ub.r. (wtedy zakupiliśmy takowe autko). I wiem jak ja mogłam bez tego żyć. Za to z tym żyje się znacznie łatwiej wink
      Człowiek szybko sie przyzwyczaja do dobrego. Jak w wakacje wsiadłam do ręcznego nie mogłam zapalić, bo zapomniałam o sprzęgle...
    • martha_marcy_may_marlene Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 14:17
      Automaty są dla idiotówwink. Ją to wolę ręczną skrzynię. Jedynie wyjątek mogłabym zrobić dla nowej S klasy, tam jest tyle zabawek, że człowiek się nie nudzi chociaż. A poza tym ją noszę spódnice i sukienki i głupio mi tak siedzieć w rozkroku, zwłaszcza gdy mam pasażera .
      • quelquechose Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 03.10.13, 11:36
        martha_marcy_may_marlene napisała:

> Automaty są dla idiotówwink.

Uwielbiam takie teksty - telewizor pewnie tez wolisz wlaczac recznie i kanaly zmieniac bez pilota?
    • rosapulchra-0 Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 14:20
      Zdecydowanie automat!
      Miałam dwa samochody z automatyczną skrzynią biegów i do dziś się sama sobie nadziwić nie mogę, że teraz jeżdżę manualem.
      Automat is the best!
    • lilly_about Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 14:25
      Podzielam twój zachwyt. Ja mam co prawda manuala, ale chłop automat i coraz częściej się zamieniamy smile
    • bessie_blount Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 14:26
      Tylko manual. Nie lubię jak coś decyduje za mnie.
      • martha_marcy_may_marlene Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 14:30
        Exactly. Kiedy prowadzę, jestem jedyną osobą decydującą. Nie znoszę, kiedy ktoś chce decydować za mnie.
        • claudel6 Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 23:36
          masz samochód bez ABSu i wszechobecnej elektroniki?
    • mayaalex Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 14:28
      Manual. Automat zupelnie mi nie podpasowal sad ja po prostu lubie zmieniac biegi i lubie w ten sposob kontrolowac predkosc auta (hamowanie silnikiem albo nizszy bieg zeby dobrze przyspieszyc - no nie jest to za bardzo ekologiczne ale wiecej wtedy z autka wyciagam smile
    • tuya Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 14:38
      Automat. Uwielbiam moje auto. I też mam specjalny przycisk do przyspieszania więc luuuz.
    • zlota.jagoda Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 15:00
      A jak wygląda kwestia spalania, czy taki automat jakoś wspomaga oszczędności w tym zakresie, orientowalas się może?
    • joanna29 Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 15:01
      Automat jest super. Uzaleznilam sie jednak od zapalania bez kluczyka i otwierania bagaznika noga. Kluczyki gleboko w torbie a samochod otworze, uruchomie to gadzety nie do pobicia smile
    • izak31 Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 15:08
      Do wyprzedzania służy tryb "S". poza tym zawsze mozna przejść na ręczne przełączanie biegów.
      Mam auto z DSG....ostatnio miałam problem bo skrzynia przełączała biegi na za wysokich obrotach...juz miałam w glowie kwotę 4 cyfrową za naprawę...ale problem leżał w filtrach.
      Skrzynia zadbana i przy regularnych zmianach oleju nie ma prawa się nic złego zadziac.
      Kocham swoje auto...nigdy manuala...I jestem leworęczna a do jazdy uzywam prawej nogi smile
    • lusitania2 Re: Dziś po raz pierwszy w zyciu 02.10.13, 15:08
      automat.

I nie mylę szosy z torem wyścigowym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka