Dodaj do ulubionych

Problem z wyborem imienia

06.10.13, 17:43
Moje dziecko ma już ponad tydzień i nie ma imienia. Mieliśmy już jedno upatrzone, ale nijak mi ono teraz do niej nie pasuje. Z uporem maniaka nazywam ją imieniem starszej córki, M z resztą też. Musimy ją zarejestrować , ale nie potrafimy się zdecydować. Kurczę, imię powinno się dostawać po kilku latach, gdy już wyrobi się osobowość, charakter.

Miała któraś taki problem? Co zrobiłyście?
Obserwuj wątek
    • konwalka Re: Problem z wyborem imienia 06.10.13, 17:44
      spytaj dzidzie, jak by chciala miec na imie
      • vilez Re: Problem z wyborem imienia 06.10.13, 17:46
        Klara smile
      • podkocem Re: Problem z wyborem imienia 06.10.13, 18:06
        spytałam, ale uparcie nie chce gadac tongue_out
    • wanessa31 Re: Problem z wyborem imienia 06.10.13, 17:54

kilka msc temu rejestrwoalam dziecko, do ostatniej chwili nie wiedzialam jak bedzie mialo na imie, to oimie ktore wybralismy tez srednio pasowalo do niej, ale jednak ostatecznie pozostalismy przy nim, do dzis mam wątpliwości czy dobrze wybralam
    • aguar Re: Problem z wyborem imienia 06.10.13, 17:56
      Mój bliski kolega zrobił podobny numer - jego córeczka przez pierwszych kilka dni nie miała imienia, może nawet też przez tydzień. Byłam tym nieco zgorszona, ale w sumie krzywda dziecku się nie stałasmile Daj takie jak Ci się podoba, nawet jak nie jest tak bardzo międzynarodowe albo może idź za sugestią starszej córki (ja nadałam imię siostrze).
    • mayaalex Re: Problem z wyborem imienia 06.10.13, 17:56
      No dobra, czyli mieliscie jakies ostateczne wybrane - a lista rezerwowa tez byla? Moze jakies z tych wczesniej odrzuconych ale ladnych pasuje?
      A co mowi starsza corka? Moze ona bedzie miala jakis fajny pomysl?
      • 3-mamuska Re: Problem z wyborem imienia 06.10.13, 18:00
        Nasz syn nie miał imienia przez 4 tygodnie.
        Ja miałam jedno na myśli, ale nie mówiłam nic. Myśleliśmy i myśleliśmy nic nie pasowało.
        Ostatecznie powiedziałam mężowi ze podoba mi sie to. I jemu tez sie spodobało i tak zostało.
        -----------------
        ,,Miłość jest bólem ,powiedział zając jeża ściskając"
      • podkocem Re: Problem z wyborem imienia 06.10.13, 18:09
        starsza nazywa ją "sofi-ana", tak miękko jakby z niemym "h" przed Ana.
        • rhaenyra Re: Problem z wyborem imienia 06.10.13, 18:17
          no to tak ja nazwijcie
          • vilez Re: Problem z wyborem imienia 06.10.13, 18:25
            Bardzo ładnie smile
        • mayaalex Re: Problem z wyborem imienia 06.10.13, 18:44
          Super! Bardzo ladnie wybrala smile
        • wuika Re: Problem z wyborem imienia 06.10.13, 19:17
          A to i ładnie i w miarę międzynarodowo smile
          Gratulacje!
    • wyznawczyni_wielkiego_czerwia [...] 06.10.13, 17:57
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • marzeka1 Re: Problem z wyborem imienia 06.10.13, 17:58
      W rodzinie mojego śp. teścia dzieci otrzymywały imię wg kalendarza świętych- a miał 9 rodzeństwa.
    • koza_w_rajtuzach Re: Problem z wyborem imienia 06.10.13, 18:02
      To zależy w jakich imionach gustujecie.
      Na pewno ułatwiłoby sprawę jakbyś podała imię starszej córki.
      Proponuję Ci Zosię, Ewę, Alinę.. wink)
    • duzeq Re: Problem z wyborem imienia 06.10.13, 18:06
      Nie wiem co powiedziec na temat imienia, mielismy od poczatku i trafilismy charakterologicznie.
      Ale jak tam u tesciowej Ci sie siedzi? smile
      • podkocem Re: Problem z wyborem imienia 06.10.13, 18:11
        skąd pomysl, ze siedze u tesciowej??
        • duzeq Re: Problem z wyborem imienia 06.10.13, 18:14
          Na ladzie tesciowej - lepiej?
          • podkocem Re: Problem z wyborem imienia 06.10.13, 18:22
            aa, ze w Hiszpanii? Nie, nadal w Londynie. Jeszcze min 2 miesiace bo musimy wyrobic paszport dla Młodszej, ale wczesniej wartałoby wybrac jakies imię tongue_out
            • duzeq Re: Problem z wyborem imienia 06.10.13, 18:23
              Spoko. Bylam ciekawa czy zlapalas juz byka za rogi wink.
            • przystanek_tramwajowy Re: Problem z wyborem imienia 06.10.13, 18:23
              Mąż to już dawno uzgodnił ze swoją mamusią, tylko zapomniał ci powiedzieć. big_grin
            • 3-mamuska Re: Problem z wyborem imienia 07.10.13, 13:32
              podkocem napisała:

> aa, ze w Hiszpanii? Nie, nadal w Londynie. Jeszcze min 2 miesiace bo musimy wyr
              > obic paszport dla Młodszej, ale wczesniej wartałoby wybrac jakies imię tongue_out
              >
              >

Mój typ to Elena.
      • bi_scotti Re: Problem z wyborem imienia 06.10.13, 18:11
        A big sister nie ma jakichs sugestii? Ja wiem, ze to moze byc akurat najpopularniesze imie w daycare albo z jakiejs bajki ale moze da Wam "bust" do wlasnej inwencji smile
        Moj Najmlodszy byl bezimienny przez 3 tygodnie ale nie z braku a raczej z nadmiaru pomyslow. To jest w sumie piekny czas, to wybieranie i dopasowywanie - nie stresuj sie, enjoy smile
        Niech Ci jakas Dobra Muza sfrunie na poduszke i podpowie piekne imie ... jak z marzen ... Cheers!
        • przystanek_tramwajowy Re: Problem z wyborem imienia 06.10.13, 18:18
          Daj jej na imię Antonia, na cześć stryjka Banderasa. big_grin Może stryjek Banderas zgodzi się zostać chrzestnym i groszem sypnie?
        • podkocem Re: Problem z wyborem imienia 06.10.13, 18:23
          Mam czas do środy, bo wtedy rejestrujemy dziecko. Mielismy w piatek ale z braku imienia nie pojechalismy!
    • thorgalla Re: Problem z wyborem imienia 06.10.13, 18:31
      Urodziłaś? Gratulacje
      Masz tu spis imion,może pomoże
      e-hiszpanski.com/kultura/hiszpanskie_imiona_damskie.html
      • podkocem Re: Problem z wyborem imienia 06.10.13, 18:35
        Przerobione na wszystkie strony, nic nie pasuje. Pasuje mi tylko imie Starszej i tak ja nazywam, ale czy siostry moga miec tak samo na imie???
        • annajustyna Re: Problem z wyborem imienia 06.10.13, 18:54
          W PL tak, w Niemczech kaza przy rejestracji mlodszego dziecka przedlozyc metryki rodzenstwa, wlasnie m.i.n. po to, by sie imiona nie powtarzaly...
        • 3-mamuska Re: Problem z wyborem imienia 07.10.13, 13:35
          podkocem napisała:

> Przerobione na wszystkie strony, nic nie pasuje. Pasuje mi tylko imie Starszej
          > i tak ja nazywam, ale czy siostry moga miec tak samo na imie???

Wiesz idiotyczny pomysł. Każde dziecko jest inne niepowtarzalne .
          To tak samo jak nazwać dziecko po ojcu.
          Wołasz jedno prxychodza oboje bo imiona takie same.
          Jesteś przyzwyczajona do imienia starszej i pewnie dlatego.
        • gazdzinazdaleka Re: Problem z wyborem imienia 07.10.13, 13:48
          Eee, to już lepiej ponumerować. Pierwsza, Druga i tak dalej (czy z hiszpańska, czy z angielska, to już wszystko jedno). Temat się nie wyczerpie wink
          • ichi51e Re: Problem z wyborem imienia 07.10.13, 15:03
            Taki system stosowano np w starozytnym Rzymie - "Wśród wymienionych zwracają uwagę imiona, będące liczebnikami: Kwintus (Piąty), Sekstus (Szósty), Decymus (Dziesiąty); istniały także m.in. Septymus (Siódmy) i Oktawus (Ósmy). Wedle jednej hipotezy w czasach przedhistorycznych imiona te mogły być związane z kolejnością narodzin dzieci w rodzinie, wedle innej imiona te pochodzą od nazw miesięcy z dziesięciomiesięcznego kalendarza rzymskiego i pierwotnie oznaczają osoby urodzone np. w piątym czy siódmym miesiącu." Oraz w Japonii do dzis sie uzywa (np Kazuya, Shinichiro, Jiro itd
            • gazdzinazdaleka Re: Problem z wyborem imienia 07.10.13, 15:41
              Otóż to, do tego właśnie nawiązałam. Można jeszcze dać Januaria czy inna Wrześniowa wink
    • inguszetia_2006 Re: Problem z wyborem imienia 06.10.13, 18:37
      Witam,
      A jakie są do wyboru te imiona? Może zrobimy głosowanie forumowe?;-P A twoja córka to Waga? Bo jak tak, to imię powinno być ponadczasowo piękne, bo Wagi to strojnisie i muszą mieć wszystko gustowne, albo chociaż z klasą;-P A najlepiej piękne, gustowne, z klasą i olśniewające i ponadczasowe;-D To jak? Bawimy się? Aha, i oczywiście zdrowia i pomyślności małej jeszcze nienazwanej i mamie też.
      Pzdr.
      Ing
    • 18lipcowa3 Zara ? 06.10.13, 18:37
      w Hiszpanii zdaje się normalne, modne ?

Penelope Cruz dała swojej córce na imie Luna, też ładnie.
      • puza_666 Re: Zara ? 07.10.13, 08:00
        Nie no weź. Kto robi dziecku krzywdę nazywając je jak sieciówka ze średnimi ciuchami..?
        • 18lipcowa3 Re: Zara ? 07.10.13, 08:48
          Chyba jednak imię bylo pierwsze.
          • puza_666 Re: Zara ? 07.10.13, 10:10
            No pewnie ze bylo pierwsze.
            To zreszta bardzo ladne imie.
            Tylko w czasach kiedy na kazdym rogu jets Zara to bedzie sie jednoznacznie kojarzylo.
          • goodnightmoon Re: Zara ? 07.10.13, 11:25
            Mercedes też było pierwsze, ale chyba teraz już tak córek nie nazywają smile
            • gku25 Re: Zara ? 07.10.13, 12:50
              Nazywają.
      • 3-mamuska Re: Zara ? 07.10.13, 13:37
        18lipcowa3 napisała:

> w Hiszpanii zdaje się normalne, modne ?
        >
        > Penelope Cruz dała swojej córce na imie Luna, też ładnie.

Luna to koleżanka z parku mojego psa, brązowa labradorka.
        A zara no cóż ...
        -----------------
        ,,Miłość jest bólem ,powiedział zając jeża ściskając"
    • stara-a-naiwna Re: Problem z wyborem imienia 06.10.13, 18:47
      omiń pierwszą "10" i zapisujcie na kartce te co się wam podobają

gorny.edu.pl/imiona/
    • azomim Re: Problem z wyborem imienia 06.10.13, 18:51
      Może Sue Ellen?? wink
    • loola_kr Re: Problem z wyborem imienia 06.10.13, 19:26
      Moja koleżanka przez 6 tygodni nie mogła się zdecydować wink
      • mamaemmy Re: Problem z wyborem imienia 06.10.13, 19:54
        Ja uwielbiam doradzać w kwestii imion-nieskromnie przyznam,że pomogłam nazwac kilka dzieci smile
        Tylko daj -zdradz jak ma na imię starsza córa-będzie latwiej!
        • bergamotka77 Re: Problem z wyborem imienia 07.10.13, 00:22
          Sofia na czesc krolowej hiszpanskiej wink I po polsku ladnie i w UK dobrze brzmi. Albo Navidad bo Jesus nie moze wink Gratulacje serdeczne podkocem! smile
    • lili76 Re: Problem z wyborem imienia 07.10.13, 00:39
      No gratulacje! Poszło zgodnie z planem? A imiennie obstawiam Sofia (choć tu jestem bardzo subiektywna, bo tak ma na imię nasz córka 😏wink
    • attiya Re: Problem z wyborem imienia 07.10.13, 06:42
      imieniem starszej córki nazywacie ją?
      o matko....
      • caroninka Re: Problem z wyborem imienia 07.10.13, 09:10
        A co mistrzu Yoda, masz z tym problem? Skoro tak im odpowiada, super!

Dla syna mialam imie wybrane dosc wczesnie. Dla corki jeszcze przed poczeciem wink Znam jednak kilka par, ktore mialy podobne dylematy i rozumiem to w pelni. Przeciez to wybor na przynajmniej nascie lat .
        • martishia7 Re: Problem z wyborem imienia 07.10.13, 11:34
          > A co mistrzu Yoda, masz z tym problem?

Popłakałam się big_grin Dziękuję za poprawienie humoru na resztę dnia (a ponieważ to poniedziałek, Twoje zasługi są niebagatelne!).
    • wies-baden Re: Problem z wyborem imienia 07.10.13, 06:43
      Nazwij ją Sonia, umiędzynarodowiona Zofia.
      • olena.s Re: Problem z wyborem imienia 07.10.13, 08:40
        ALbo po prawie prasłowiańsku - Sonka.
        • gku25 Re: Problem z wyborem imienia 07.10.13, 12:51
          Idealnie. Dla psa.
    • aguar Re: Problem z wyborem imienia 07.10.13, 12:15
      Uważam, że pod tak wielkim zamieszaniu na forum, jak już się zdecydujesz, powinnaś nam powiedzieć. Zgadzacie się?
      • przystanek_tramwajowy Re: Problem z wyborem imienia 07.10.13, 13:26
        aguar napisała:

> Uważam, że pod tak wielkim zamieszaniu na forum, jak już się zdecydujesz, powin
        > naś nam powiedzieć. Zgadzacie się?

Nic nie powie. Nawet pół szczegółu nie zdradzi. Zobaczycie. Czasami myślę, że gazeciarz, który swego czasu twierdził, że podkocem to troll, miał rację. Po aferze z pewną forumką, co ostro przetrollowała, usunęła link do bloga. Czyżby się bała, że wytkniemy jej nieścisłości w liczbie mężów i dzieci? big_grin
        • stacie_o Re: Problem z wyborem imienia 07.10.13, 14:40
          Hehehe. Przychylam się do twojej opinii przystanku. Wedle moich obliczeń, a nie śledzę jakoś szczegółowo bloga, powinno być już po ślubie na statku tongue_out przeprowadzce do Hiszpanii tongue_outtongue_out do rodziny bogatych właścicieli ziemskich oraz porodzie domowym tongue_outtongue_outtongue_out. Tymczasem serwuje się nam post o wyborze imienia....nuuuuuuuuuudy.
          • przystanek_tramwajowy Re: Problem z wyborem imienia 07.10.13, 16:04
            E tam! Żadnego porodu domowego nie było. Spietrała w ostatniej chwili. big_grin

abotak.com/narodziny/
            • duzeq Re: Problem z wyborem imienia 07.10.13, 19:25
              Te, wioskowy, ciebie rozpiera glupawa zazdrosc czy o co chodzi?
    • hermenegilda_zenia Re: Problem z wyborem imienia 07.10.13, 12:47
      Albo Stella - też na S
      • astomi25 Re: Problem z wyborem imienia 07.10.13, 16:22
        annajustyna ja nie wiem gdzie Ty w tych Niemczech mieszkasz, ale pierwsze slysze zeby trzeba bylo przedkladac metryke rodzenstwa! A urodzilam tutaj trojke dzieci.
        Przeciez w usc w komputerze maja wszelkie dane.

Moja kolezanka urodzila w maju coreczke, ktora jest pol Hiszpanka. Ma na imie Ellena Evita.
        • rhysmeyers22 Re: Problem z wyborem imienia 07.10.13, 16:49
          moja corka w hiszpanii urodzona,przerobilam wszystkie mozliwe opcje imion ,podobalo mi sie yaiza lub yasmin a tesciowej marisol lol ale ostatecznie wybralam inne.
    • eliszka25 Re: Problem z wyborem imienia 07.10.13, 17:19
      mialam podobny problem ze starszym synem. mielismy dla niego wybrane trzy imiona i do konca nie moglismy sie zdecydowac, ktore mu dac. w szpitalu na lozeczku mial napisane "chlopiec" i nazwisko tongue_out. karteczke zachowalam na pamiatke big_grin. bodajrze trzeciego dnia po porodzie maz poszedl z kolegami opijac syna (ja bylam jeszcze w szpitalu, wiec bylo mi wsio rybka, co robi w nocy). nastepnego dnia przyszedl do mnie uradowany i stwierdzil, ze nasz syn ma juz imie. wybrali mu je z kolegami w knajpie, bo musieli zdecydowac, za kogo beda wznosic toasty. na szczescie bylo to jedno z tych trzech, ktore rozwazalismy, wiec tak juz zostalo tongue_out.
    • solejrolia Re: Problem z wyborem imienia 07.10.13, 19:31
      moja córka też przez kilka dni nie miała imienia, dopiero teściowa nam podsunęła pomysł a my spojrzeliśmy po sobie (bo imię łądne, klasyczne) i tak dziecko nazwaliśmy.
      (do tego momentu mówiliśmy Niunia lub Dzidzia)
    • nanuk24 Re: Problem z wyborem imienia 07.10.13, 20:06
      Obcy ludzie maja ci imie dla dziecka wybrac?
      • bi_scotti Re: Problem z wyborem imienia 07.10.13, 22:59
        nanuk24 napisała:

> Obcy ludzie maja ci imie dla dziecka wybrac?
        >

Maz tez obcy czlowiek: za brata, stryja czy za kuzyna przeciez za maz nie wyszla tongue_out
        A co dopiero mowic o tesciowej, just look:
        https://3.bp.blogspot.com/-R_RLUb5s5bE/UAlXB8JznbI/AAAAAAAAAMg/xXwH6rCliJA/s320/Obcy+8+pasazer+Nostromo.jpg
        big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka