Dodaj do ulubionych

Hummus,guacamole -pycha !Co jeszcze w ten deseń ?

08.10.13, 21:20
Wiem,że jestem zacofana,ale poznalam te smaki dopiero w tym roku i jestem zachwycona.
Co jeszcze znacie z takich SWOICH 'objawień" ?smile Nazwy znałam tyyyle lat,ale dopiero teraz poznalam smak wink
I ostatnio..wiem-smieszne-ale zrobilam pierwszą w życiu potrawę z beszamelem-i od razu stała się ulubiona potrawą i mojego męża i -co trudniejsze-Emki.Jedyny minus tego dania-było za MAŁO!
Obserwuj wątek
    • cherry.coke Re: Hummus,guacamole -pycha !Co jeszcze w ten des 08.10.13, 21:24
      Baba ghanoush - to jak hummus, tylko z baklazana.
      Gesty hummus fajnie smakuje na brazowym chlebie, jak pasztet. Bardzo dobry wychodzi tez z wmiksowanymi suszonymi pomidorami.
      • ciastko_z_kota Re: Hummus,guacamole -pycha !Co jeszcze w ten des 08.10.13, 22:36
        baba ghanoush to jest najlepsza rzecz na świecie. hummus z wmiksowanym pieczony baklazanem tez jest super.
    • viviene12 Re: Hummus,guacamole -pycha !Co jeszcze w ten des 08.10.13, 21:34
      moim objawieniem tego roku jest mega latwa zupa marchewkowa z imbiremsmile
      • aagnes Re: Hummus,guacamole -pycha !Co jeszcze w ten des 08.10.13, 21:41
        a moim zupa dyniowa z imbirem, pierwszy raz obrobilam osobiscie dynie - bylam z siebie bardzo zadowolona i zezarlam polowe wielkiego gara zupy.
        • viviene12 Re: Hummus,guacamole -pycha !Co jeszcze w ten des 08.10.13, 21:43
          aagnes napisał:

> a moim zupa dyniowa z imbirem, pierwszy raz obrobilam osobiscie dynie - bylam z
          > siebie bardzo zadowolona i zezarlam polowe wielkiego gara zupy.

z mlekiem kokosowym czy bez?
          • aagnes Re: Hummus,guacamole -pycha !Co jeszcze w ten des 09.10.13, 08:37
            Bez, nastepna bedzie z, bo czuje, ze to moze byc TO.
      • hankaskakanka Re: Hummus,guacamole -pycha !Co jeszcze w ten des 08.10.13, 21:42
        dyniowo-marchewkowa zimbirem smile
        i ciasto marchewkowe łatwizna i pychota smile
    • redheadfreaq Re: Hummus,guacamole -pycha !Co jeszcze w ten des 08.10.13, 21:42
      To ja jestem jeszcze bardziej odkrywcza i w tym roku odkryłam... gotowanie na parze. Matkobosko, jakie to dobre! Wszystko! Ziemniaki, bób, brokuły, buraczki... PYCHA.
      • ciastko_z_kota Re: Hummus,guacamole -pycha !Co jeszcze w ten des 08.10.13, 22:37
        o, buraczki - carpaccio z buraków z kozim jogurtem jest przepyszne smile
    • mayaalex Re: Hummus,guacamole -pycha !Co jeszcze w ten des 08.10.13, 21:42
      Turecka pasta z gotowanego bobu, z oliwa z oliwek i koperkiem (plus czasem bardzo drobno posiekana cebula). Znajdziesz przepisy po angielsku (turkish fava beans puree/paste), po polsku nie widzialam (ja to jem w Turcji jak odwiedzamy rodzine meza albo przyjaciol).
      Cos w rodzaju salatki z baklazana (podobne do baba ganoush) - puree z podpieczonego baklazana z oliwa z oliwek i gestym jogurtem.
      Dla mnie w ogole odkryciem jest kuchnia turecka (ktora kiedys kojarzylam z kebabem, teraz znam chyba z dwadziescia zupelnie roznych rodzajow kebabu smile i dzieki mojemu gotujacemu mezowi mam ja codziennie na stole smile
      • mamaemmy mayaalex 08.10.13, 21:54
        Napiszesz swoje 3 ulubione potrawy smile?
        jestem baaardzo ciekawa!!
        • hugo43 Re: mayaalex 08.10.13, 22:33
          ja tez jestem milosniczka kuchni tureckiej:uwielbiam hummus,wszelkie meze,zupe z soczewicy,pide,lahmacum,faszerowane baklazany a najbardziej na swiecie chyba iskender .
          • mayaalex Re: mayaalex 08.10.13, 23:04
            O, to hugo odpowiedziala za mnie smile
            Uwielbiam pide i lahmacun (czyli w przyblizeniu rzecz biorac turecka pizze)
            Z kebabow wlasnie iskender - platki jagnieciny na pide (czyli w tej wresji cienkie ciasto dosc chlonne) polanej sosem pomidorowym i do tego jogurt.
            Zupy - mercumek czyli z soczewicy
            Do tego bardzo lubie kuchnie regionu morza egejskiego czyli grillowane i smazone ryby i wszelakie owoce morza jako dania glowne a jako przystawki meze (moze ich byc nawet kilkanascie) czyli przerozne salatki, marynowane ryby, osmiornice, faszerowane warzywa. Taka kolacja, zaczynajaca sie od melona z bialym nieco slonym serem, potem meze, potem cieple przystawki, potem male rybki smazone lub smazone/grillowane osmiornice lub kalmary i na koniec wieksze ryby z grilla moze trwac kilka godzin (obficie podlewana raki czyli anyzowka wink
          • mayaalex Re: mayaalex 08.10.13, 23:06
            Hugo, a tez masz jakies rodzinne zwiazki z TR?
            • hugo43 Re: mayaalex 09.10.13, 05:30
              noo,mam meza spod elazigsmileale mieszkamy pod warszawa.
            • gris_gris Re: mayaalex 09.10.13, 09:18
              Maya, a mozesz mi polecic jakas turecka restauracje w Bru? Taka, do ktorej chodzicie lub wiecie, ze jest dobra? Wg mnie tutaj trzeba miec rekomendacje co do restauracji bo jest duzo przecietnych...
              • mantis_after_dinner Jesli Bru to Bruksela, to ja ci moge 09.10.13, 09:50
                polecic:

- superfajny snack libanski OLiban
                - superfajny sklep z produktami z krajow basenu morza srodziemnego: fresh med (maja tez garmazerke - pyyyycha!)
                • gris_gris Re: Jesli Bru to Bruksela, to ja ci moge 09.10.13, 09:54
                  tak, Bruksela. A gdzie sie one znajduja?
                  • gris_gris Re: Jesli Bru to Bruksela, to ja ci moge 09.10.13, 09:56
                    ok, juz znalazlam w googlu. Dzieki!
          • mantis_after_dinner chcialam jedynie zauwazyc 09.10.13, 09:29
            hugo43 napisała:

> ja tez jestem milosniczka kuchni tureckiej:uwielbiam hummus,wszelkie meze,zupe
            > z soczewicy,pide,lahmacum,faszerowane baklazany a najbardziej na swiecie chyba
            > iskender .

ze hummus i mezze to nie kuchnia turecka tylko libanska. W sumie hummus to jest dyskusyjny, bo przyznaje sie do niego tez Izrael, a od co bardziej dowcipnych Libanczykow mozna uslyszec, ze juz kilka wojen z Izraelem stoczyli o to, czyj ten hummus naprawde jest.
            • olena.s Re: chcialam jedynie zauwazyc 09.10.13, 09:34
              Humus i mezze to jest także pólwysep arabski.
              Całkiem jak sałatka jarzynowa z majonezem, do której przynaje sie i Polska, i Rosja, i ex Jugosławia....
          • caroninka Re: mayaalex 09.10.13, 10:01
            U mnie rowiez kroluje hummus i iskender, salatka z pieczonego baklazana, sarma- faszerowane liscie winogorn i zupy, najbardziej lubie yayla cobrasi- zupa jogurtowa. Na deser kadayif lub künefe - desery serowe, zapiekane z drobnym makaronem, czesto z pistacjami lub orzechami wloskimi w zaleznosci od rejonu, z kaymakiemsmile
          • volta2 Re: mayaalex 09.10.13, 10:45
            chyba się do was przyłączęsmile

nazwami rzucę ale nie będzie to raczej poprawny turecki, czyli merze i toyug kebab. cioban no i bakłażanowe pasty.
    • olena.s Re: Hummus,guacamole -pycha !Co jeszcze w ten des 08.10.13, 22:32
      Dosa.
      Podawana na wielkim liściu bananowca, a do tego mniam, mniam, sosiki i czutneje - takie, że język staje kołkiem i calkiem łagodne, a pyszne do szaleństwa.
      • olena.s Re: Hummus,guacamole -pycha !Co jeszcze w ten des 08.10.13, 22:38
        A wygląda to mniej więcej tak:

https://2.bp.blogspot.com/-_f-x_2O7fNc/TxZbkcGsa7I/AAAAAAAATLw/MdjV42yTGws/s400/dosa2.jpg
        • japanunieprzerywalempanieposle Re: Hummus,guacamole -pycha !Co jeszcze w ten des 08.10.13, 23:41
          olena jakie to moga byc deepy ? te ponizej?
          • cherry.coke Re: Hummus,guacamole -pycha !Co jeszcze w ten des 09.10.13, 00:00
            Takie klasyczne to:
            - masa z ziemniakow z cebula, doprawionych kurkuma i ziarnami gorczycy (to na dole). Czasem jest nadzieniem w srodku dosy.
            - sambar - cieply sos z luskanego grochu na pikantnie, troche w smaku podobny do grochowki (to w srodku)
            - dip z mleka kokosowego z chili i mieta (to biale)
            - pikantny dip pomidorowy, nie pamietam skladnikow
            • olena.s Re: Hummus,guacamole -pycha !Co jeszcze w ten des 09.10.13, 06:27
              Nie mięta tylko kolendra, i niemleko kokosowe tylko swieży starty kokos, ale poza tym w dziesiąteczkę pani trafiłaś.
      • cherry.coke Re: Hummus,guacamole -pycha !Co jeszcze w ten des 08.10.13, 22:47
        O, dosy sa wspaniale. I weganskie czesto w dodatku.
        • olena.s Re: Hummus,guacamole -pycha !Co jeszcze w ten des 08.10.13, 22:50
          Chyba zawsze wegańskie. Wręcz.
          • cherry.coke Re: Hummus,guacamole -pycha !Co jeszcze w ten des 08.10.13, 23:11
            Wydaje mi sie, ze sa tez z nadzieniem serowym, w ogole z roznymi nadzieniami, wiec nie zalozylabym sie. Ja jem te z klasycznym zestawikiem smile
            • olena.s Re: Hummus,guacamole -pycha !Co jeszcze w ten des 09.10.13, 06:29
              W mojej ukochanej garkuchni są ze trzy opcje, ale tylko warzywne. Ale masz rację, Indie duży kraj, może gdzieś robią z kurczakiem czy czymś.
    • default Re: Hummus,guacamole -pycha !Co jeszcze w ten des 09.10.13, 07:52
      Odkryłam w tym roku dynię piżmową (butternut). Dyni nigdy nie lubiłam w żadnej formie i w żadnej potrawie (no, może poza ciastem dyniowym smile) i dalej tak jest.
      Butternut stanowi dla mnie jedyny wyjątek - przekrojona wzdłuż na pół, wydrążone pestki, posypana ziołami prowansalskimi, pieprzem ziołowym, posolona i upieczona w piekarniku (ok. 30-40 minut/ 220 st.) jest przepyszna, a konsystencją nawet przypomina hummus smile. Wgłębienie po pestkach wypełniam czasem np. ostro przyprawionym (jak na kebabczeta) mielonym mięsem - wtedy jest to już całkowite danie obiadowe.
      • mantis_after_dinner z bliskowschodnich i libanskich 09.10.13, 09:33

- mujadarra (pasta z ostrych papryczek, orzechow laskowych, soku z granata i miodu)
        - zataaar - zwlaszcza na ichnim rodzaju pizzy czyli manakeszu

Sos satay - to juz rejony Azji.

kardamon jako przyprawa do kawy - zaparzam w ekspresie: kilkanascie ziarenek kardamonu + kawa mielona

• goodnightmoon Krem czekoladowy z awokado 09.10.13, 09:42
      Do blendera - dojrzałe awokado, kopiastą łyżeczkę kakao, łyżeczkę płynnego miodu i na oko syropu klonowego (można bez syropu, ale wtedy więcej miodu). PYCHA
    • anel_ma Re: Hummus,guacamole -pycha !Co jeszcze w ten des 09.10.13, 10:36
      ajvar - znam od kilku lat kupny, od 2 lat robię sama i to jest to, a najlepszy na chlebie z serem owczym smile
      przepis jest swietny w gazetowej galerii przepisów (fotoforum)

hummusy, moutabale i guacamole tez uwielbiam
      • olena.s Re: Hummus,guacamole -pycha !Co jeszcze w ten des 09.10.13, 10:49
        wrzuć link, jak uwielbiam ajvar!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka