Dodaj do ulubionych

Muffinki z galaretką

09.10.13, 14:47
Robiła któraś z Was? Mam zamiar poczynić na urodziny 4-o latkismile
Mam foremki serca - i taką wizję - piekę babeczki, odkrajam górę gdy przestygną, tzn chodzi by były proste, wlewam galaretkę (wcześniej jakiś owoc), a może jeszcze bita śmietana pomiędzywink
No i może jeszcze jakieś słodkie ozdoby na koniec smile

Wyjdzie ten mój pomysł? Macie sprawdzony przepis na babeczki?
Obserwuj wątek
    • atena12345 Re: Muffinki z galaretką 09.10.13, 14:54
      jest ryzyko, że galaretki będą się odklejać od mufinki. A znając życie dzieciaki pozjadają galaretkę a resztę zostawią wink

osobiście nie chce mi się na imprezy dziecinne nic specjalnie piec. I tak najważniejsze by były czipsy i cola. Zamawiam tez potem pizzę
      • aqua48 Re: Muffinki z galaretką 09.10.13, 14:59
        Galaretka wsiąknie w mufinę, trzeba by ją wcześniej (przed zalaniem) pokryć kremem.
        • ziarenko-piasku Re: Muffinki z galaretką 09.10.13, 15:06
          aqua48 napisała:

> Galaretka wsiąknie w mufinę, trzeba by ją wcześniej (przed zalaniem) pokryć kre
          > mem.

Słuszna uwaga, ale może jeszcze krem krówkowy zamiast krem śmietanowy?
          • asia_i_p Re: Muffinki z galaretką 09.10.13, 20:29
            Coś mi świta, że galaretka z krówkowym się nie lubią (jeśli idzie o tężenie galaretki), ale pewna nie jestem.
      • tuya Re: Muffinki z galaretką 09.10.13, 15:00
        atena12345 napisała:

> osobiście nie chce mi się na imprezy dziecinne nic specjalnie piec. I tak najwa
        > żniejsze by były czipsy i cola. Zamawiam tez potem pizzę

Serio dajesz colę czterolatkom?
        • atena12345 Re: Muffinki z galaretką 09.10.13, 15:01
          tuya napisała:

> atena12345 napisała:
          >
          > > osobiście nie chce mi się na imprezy dziecinne nic specjalnie piec. I tak
          > najwa
          > > żniejsze by były czipsy i cola. Zamawiam tez potem pizzę
          >
          > Serio dajesz colę czterolatkom?

wiedziałam smile
          tak, od czasu do czasu tongue_out
        • edelstein Re: Muffinki z galaretką 10.10.13, 11:11

Umra od tej coli raz do roku na urodziny?

"Geld bestimmt dein Ich, Geld bestimmt dein Sitz, Wo du grade bist, und wen du grade fickst"
          • atena12345 Re: Muffinki z galaretką 10.10.13, 12:21
            edelstein napisała:

>
            > Umra od tej coli raz do roku na urodziny?

Umrą wink
      • ziarenko-piasku Re: Muffinki z galaretką 09.10.13, 15:05
        atena12345 napisała:

>
        > osobiście nie chce mi się na imprezy dziecinne nic specjalnie piec. I tak najwa
        > żniejsze by były czipsy i cola. Zamawiam tez potem pizzę

Mi się bardzo chce, moje dzieci jedzą to co przygotuję, a syfem ich nie karmię !
        • atena12345 Re: Muffinki z galaretką 09.10.13, 19:50
          ziarenko-piasku napisała:

> atena12345 napisała:
          >

>
          > Mi się bardzo chce, moje dzieci jedzą to co przygotuję, a syfem ich nie karmię
          > !

wow!
    • lacitadelle Re: Muffinki z galaretką 09.10.13, 15:15
      Muffinki są miękkie, więc nie bardzo widzę te wlewanie galaretki, bo raz, że wsiąknie, dwa, że może rozwalić/odkształcić muffinkę po wyjęciu z formy - galaretka jest cięższa i twardsza, no ale tu jeszcze zależy, ile jej wlejesz. Tak czy siak dodanie galaretki wyobrażam sobie tylko w formie - robię galaretkę, kroję w kostki i wtedy dodaję do babeczek. Bita śmietana do galaretki pasuje, masa krówkowa - mnie zupełnie nie.
    • d.wludyka Re: Muffinki z galaretką 10.10.13, 09:59
      Mufinki (w wersji dla małych dzieci) wyglądają ładnie udekorowane kolorowym lukrem/pisakami
    • myszy80 Re: Muffinki z galaretką 10.10.13, 10:59
      Kilka razy robiłam te www.kwestiasmaku.com/desery/muffiny_cupcakes/muffiny_czekoladowe/przepis.html zawsze wychodzą. Najlepsze z białą czekoladą. Mi wychodzi 18 babeczek (papilotki 5 cm)

Z galarek za to często robię taki deser: 3 galaretki (różne kolory) stężałe kroję w kostkę, ubijam śnieżkę, w pucharki kładę warstwami galaretka, śnieżka, galaretka, śnieżka, galaretka. Zajadają, aż im się uszy trzęsą smile

Galaretki z babeczką bym nie łączyła.
      • myszy80 Re: Muffinki z galaretką 10.10.13, 11:01
        Jeszcze takie robię czasem (ostatnio z wiśniami zamist malin), też są pyszne www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/maliny/babeczki_z_malinami/przepis.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka