Dodaj do ulubionych

częste krwotoki z nosa - help

14.10.13, 14:09
ma moje czteroletnie dziecko. też miewałam. częste i obfite, ale u mnie zaczęły się gdzieś w okolicy 13 roku życia i bezpośrednią przyczyną był nagły wzrost. pomógł rutinoskorbin i wypalanie naczynek.

jutro idę do lekarza, poproszę o skierowanie na badanie krwi, ale pytanie, czy tylko morfologia, czy badać też pod innym kątem?

najczęściej młoda budzi się zakrwawiona nad ranem, tak jakby te krwotoki występowały w nocy. nie jest to efektem urazów. częściej występują, kiedy jest osłabiona, ale nie zawsze.

z góry dzięki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: częste krwotoki z nosa - help 14.10.13, 14:11
      To może być białaczka, koniecznie zrób wszystkie niezbędne badania i to szybko, potem wizyta u hematologa.
      • shellerka Re: częste krwotoki z nosa - help 14.10.13, 14:17
        dokładnie tak podejrzewam...

myslisz, ze bede mogła zrezygnowac z pracy i zajac sie dzieckiem z tego tytułu, nie tracac nic w oczach ematek itp.?
        • przystanek_tramwajowy Re: częste krwotoki z nosa - help 14.10.13, 14:19
          shellerka napisała:

> myslisz, ze bede mogła zrezygnowac z pracy i zajac sie dzieckiem z tego tytułu,
          > nie tracac nic w oczach ematek itp.?

Naćpałaś się czy schlałaś?

---
          Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
          • shellerka Re: częste krwotoki z nosa - help 14.10.13, 14:28
            ani jedno ani drugie moja psychofanko.

zajrzyj do słownika pod hasło "ironia" oraz "cynizm"

na tak idiotyczny post, trudno wystosować cokolwiek bardziej ludzkiegouncertain
            • gazeta_mi_placi Re: częste krwotoki z nosa - help 14.10.13, 14:30
              Powiedz to rodzicom dzieci chorych na białaczkę.
              • shellerka Re: częste krwotoki z nosa - help 14.10.13, 14:33
                a ty obejrzyj sobie film "Słaba wiara".
                pozdrawiam
      • aagnes Re: częste krwotoki z nosa - help 14.10.13, 14:19
        ale dalas z grubej rury, to moze byc wszystko i nic, szczegolnie u malego dziecka. nie ma nic gorszego jak diagnozowac sie w internecie.
        • gazeta_mi_placi Re: częste krwotoki z nosa - help 14.10.13, 14:24
          Takie rzeczy zdarzają się, Shellerko czy przy okazji nie zauważyłaś siniaków "od niczego" na ciele? To też może być objaw.
          Zrób najszybciej badania, trzymam kciuki za "nic takiego".
        • shellerka Re: częste krwotoki z nosa - help 14.10.13, 14:29
          też nie diagnozuję się w internecie, tylko pytam jakie badania, poza morfologią warto zrobić.

• szmytka1 nie irytuj się shellerko 14.10.13, 14:33
            Shellerko, nie irytuj się, moja siostrzenica jest właśnie po przeszczepie szpiku. Objawem też były krwotoki z nosa. Co nie znaczy, że Twoja córa ma coś równie poważnego, no ale krwotoki z nosa są min. objawem chorób krwi.
    • ichi51e Re: częste krwotoki z nosa - help 14.10.13, 14:24
      No wiec ja miewam na jesieni i zima krwotoki. Winie suche powietrze (sezon grzewczy) zwlaszcza jest gorzej jak sie czegos wysuszajacego sluzowke najem - natluszczanie i nawilzanie bardzo mi pomaga. Bez nawilzacza powietrza bym sie chyba wsciekla.
      • ichi51e Re: częste krwotoki z nosa - help 14.10.13, 14:25
        Ja mam wlasnie w nocy - budze sie i poduszka we krwi..
    • demonii.larua Re: częste krwotoki z nosa - help 14.10.13, 14:31
      Moja młodsza tak ma przy nasileniu alergii w sezonie grzewczym. Krwotoki najczęściej pojawiają się tuz przed snem lub w nocy. Do wziewów dostaje wtedy leki p/krwotoczne + maść do nosa ( słabe naczynka nie ułatwiają jej leczenia).
    • shellerka a któraś z pań odpowie na zasadnicze pytanie? 14.10.13, 14:35
      JAKIE BADANIA KRWI POZA MORFOLOGIĄ? bo ide jutro do lekarza i chcę wiedzieć o co pytać i o co prosić.
      za wszelkie opisy przypadków białaczki dziękuję. przerobiłam.
      • ichi51e Re: a któraś z pań odpowie na zasadnicze pytanie? 14.10.13, 14:41
        No moze alergia? Kurz, roztocza?
        • shellerka Re: a któraś z pań odpowie na zasadnicze pytanie? 14.10.13, 14:44
          testy ma porobione w zeszłym roku. z krwi i te z nakłuwaniem. nie jest na nic uczulona. fakt, mamy suche powietrze w domu, ale krwotoki nie występują tylko w domu. pytam zwyczajnie i po prostu. jakie badania są sensowne w takiej sytuacji.
          ja wtedy miałam tylko morfologię robioną. ale tez byłam starsza.
          • demonii.larua Re: a któraś z pań odpowie na zasadnicze pytanie? 14.10.13, 22:59
            krzepliwość na pewno, zmierzyć ciśnienie, laryngolog może jeśli krew będzie w porządku.
      • szmytka1 Re: a któraś z pań odpowie na zasadnicze pytanie? 14.10.13, 14:46
        czyli w inteligencję lekarza nie wierzysz? Zakładasz, że sama podasz listę niezbędnych badań. On będzie wiedział co zlecić, po coś tę medycynę kończył przecież.
        • shellerka Re: a któraś z pań odpowie na zasadnicze pytanie? 14.10.13, 14:52
          gratuluję wiary w drugiego człowieka.

już od dawna w takich sytuacjach wolę najpierw poczytać i popytać. dzięki temu np. poprosiłam swojego endokrynologa, panią profesor dr habilitowaną o skierowanie również na badania poziomu WCHŁANIANIA żelaz, a nie tylko samego żelaza. dzięki swojemu uporowi, moje dzieciaki dostały skierowania na testy alergiczne, dzięki wiadomościom z forum udało mi się uniknąć cięcia migdałków po pierwszej wizycie u sławetnej doktor z osiedla Sobieskiego.

więc daruj sobieuncertain

lekarz nie jest duchem świętym. jest człowiekiem i traktuję go tak samo jak ekspedientkę w sklepie. ot też czasami nie wie wszystkiego o produkcie, który oferuje. tak samo, jak prawnika - też czasami musi poczytać, zanim napisze coś we wniosku, czy pozwie.
          a, że wizyta przeważnie trwa maks 10 minut, a zdrowie mojego dziecka jest dla mnie bardzo ważne, to nie rozumiem, co dziwi cię w tym, że chcę się do tego przygotować.
          • ciri_77 Re: a któraś z pań odpowie na zasadnicze pytanie? 14.10.13, 14:57
            sprawdź tez czas krwawienia i krzepnięcia krwi. Choc obstawiam, ze wszystkie wyniki wyjda w normie.

Moje córki mają coś takiego w spadku po tacie, praktycznie każde przeziębienie kończy sie krwotokami. W ich przypadku podawanie paracetamolu wzmaga krwawienia, wiec przeciwgorączkowo/przeciwzapalnie dostają środki na bazie ibuprofenu.
            Pilnuj tez diety, żeby miały odpowiednia podaż żelaza przy krwotokach (ja dosypywałam im amaratus do płatków), czasem pijały żelazo w syropie.
        • przeciwcialo Re: a któraś z pań odpowie na zasadnicze pytanie? 14.10.13, 15:26
          Lekarz POZ ma ograniczona liczbe badan do zlecenia. cześc może zlecic specjalista ale w takiej sytacji szkoda czasu na dwie wizyty tym bardziej na dwa klucia. Koszt niewielki a z kompletem badan szybciej cos wykluczą lub potwierdza oczywiście w porównaniu z obrazem klinicznym pacjenta bo jeszcze zbadac trzeba.
      • lady-z-gaga Re: a któraś z pań odpowie na zasadnicze pytanie? 14.10.13, 14:54
        krzepliwość?
        • lady-z-gaga cd 14.10.13, 14:57
          a tak poza tym nie martw się na zapas, krwotoki z nosa to częsta rzecz u dzieci, a poważne choroby na szczęscie dużo rzadsze smile moja córka miała regularne krwawienia z nosa przy kazdym katarze, wyrosła dopiero w wieku -nastu lat i od tej pory spokoj
    • przeciwcialo Re: częste krwotoki z nosa - help 14.10.13, 15:21
      Uklad krzepniecia do zbadania, morfologia najlepiej z rozmazem ręcznym.
      U mojego dziecka winne są naczynka duże i w dodatku połozone plytko. Pomaga smarowanie robiona maścią z wit a szczegolnie podczas sezonu grzewczego i kataru. Na wypalanie poki co się nie zdecydowalam.
      • matyldamoja shellerka 14.10.13, 15:38
        moje dziecko też miewa krwotoki z nosa i nie są wynikiem urazów, pierwszy raz krew mu poleciała jak skończył roczek, powtarzają się zwykle jak zaczyna się infekcja kataralna, zwykle wtedy lub za sucho w domu - mąż jako dziecko miał podobno dość często. Za radą pani doktor jak tylko zakrwawi podaję mu rutinaceę junior w syropie i tak przez 5 dni, pomaga. kolejne jak się zdarza to naprawdę jest mikre, dodam że nie jest to jakiś długotrwały krwotok, szybciutko mija i zwykle dot, jednej dziurki i naprawdę zaraz po jest katar.
        • blizej-nieba Re: shellerka 14.10.13, 20:07
          Mój syn też miewał krwotoki z nosa. Lekarz nie widział problemu - niektóre typy tak mają, twierdził. Nie odpuściłam, wydębiłam skierowanie na badania układu krzepnięcia, niestety konieczne było przyjęcie na 1 dzień na oddział szpitalny. Młody ma zespół von Willebranda - brak VIII czynnika krzepnięcia. Czasami warto być upierdliwym i nie ufać bezkrytycznie w lekarskie kompetencje.
          • konwalka Re: shellerka 14.10.13, 20:30
            chamowa i kmioctwo to sa najbardziej lajtowe okreslenia odpowiedzi dla watkodajki

sluchajcie kmioty i kmiocice, co wam ma do powiedzenia prostaczka z prowincji, nieudacznik emigrancki, dymajacy ponizej kwalifikacji:
            kazda normalna matka boi sie o zdrowie dzieciaka
            normalna matka, kiedy dzieje sie nie halo- idzie do lekarza
            kazda matka, ZANIM dotrze do lekarza, w sieci znajdzie gazylion wiesci nt choroby- najczesciej te wiesci ja zatrwoza
            sporo matek szuka uspokojenia, bo sie zwyczajnie, prostaki,BOI
            exemplum: tak szelerka, moje dziecko mialo; to byla alergia, slergia, slabe naczynka, mocne naczynka
            szelarka sie cziluje i nie zdycha ze strachu, ze to bialaczka
            przez noc nie zdycha
            bo na drugi dzi9en ma wizyte u lekarza, ktorej to wizyty zwyczajnie sie boi
            bo noc przesadza
            bo wyobraznia pracuje
            bo internet nie pomaga

a teraz prosze usunac moj post, bo z radoscia pochlastalam regulamin uncertain
            rwa jego faszystowska mac
            • shellerka Re: shellerka 14.10.13, 20:48
              bardzo Ci kochana dziekujewink
          • konwalka ps 14.10.13, 20:30
            szacun dla dziewczyn, ktore odpowiedzialy z klasa (ja sie ni9e chwytam)
    • ziarenko-piasku Re: częste krwotoki z nosa - help 14.10.13, 20:44
      Pełna morfologia z rozmazem, krzepliwość krwi.

www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/zdrowie-dziecka/Krwawienie-z-nosa-u-dziecka-przyczyny-i-postepowanie_35198.html
      Ps. Niektórym tutaj chyba na mózg padło...rzyg!
      • shellerka Re: częste krwotoki z nosa - help 14.10.13, 20:55
        dzieki wielkie za linka.
        dzieki tez wszystkim dziewczynom za wskazowki i rzeczowe rady. mamy fajna pediatre otwarta na rodzicielskie sugestie, wiec mysle ze wspolnie zalatwimy problem.
    • lilly_about Re: częste krwotoki z nosa - help 14.10.13, 21:56
      Poziom odpowiedzi w tym wątku sprawia, że traci się wiarę w ludzi.
    • koronka2012 Re: częste krwotoki z nosa - help 14.10.13, 22:28
      Moje też tak miało, w nocy szczególnie, wyniki badań byly ok.

Pomogło zakraplanie do nosa witaminy A bodajże (taka tłustawa) - nawilżyła śluzówkę i przeszło jak ręką odjął.
    • net79 Re: częste krwotoki z nosa - help 14.10.13, 22:49
      weź też skierowanie do laryngologa, u córy okazał się uchyłek, wystarczyło przestać czyścić nos w jakikolwiek inny sposób, niż przez wydmuchiwanie. mogą być słabe naczynka, cokolwiek. porób na spokojnie badania i idź do sprawdzonego, dobrego laryngologasmile
    • matyldamoja daj znać co powiedział lekarz 15.10.13, 12:44
      jeśli możesz to proszę o relację
      • shellerka Re: daj znać co powiedział lekarz 15.10.13, 12:58
        dostałyśmy skierowanie na morfologię i krzepliwość i rozmaz? tak to się nazywa? zrobiłyśmy od razu, po piętnastej będziemy miały wyniki online.

do tego skierowanie do laryngologa, żeby sprawdził stan naczynek w głębi nosa.

młodej dzisiaj znowu leciała krew w nocy i w ciągu dnia, ale nie panikuję.

acha. i ma brać - już zaczęła - cyclonamine i rutinaceę.
        • matyldamoja Re: daj znać co powiedział lekarz 15.10.13, 14:13
          dziękuję za odp. trzymam kciuki za dobre wyniki, może ten typ tak masmile i wyrośnie, zobaczysz po rutinacei poprawę na pewnosmile pozdrawiam
        • gazeta_mi_placi Re: daj znać co powiedział lekarz 15.10.13, 16:08
          Trzymam kciuki Shellerko.
          • shellerka Re: daj znać co powiedział lekarz 15.10.13, 16:17
            wyniki krwi są całkowicie w normie. zaraz wrzucę, celem diagnozy, bo chyba ze trzy wyniki są poza widełkami.

bardzo ci dziękuję za kciuki.
            • annajustyna Re: daj znać co powiedział lekarz 15.10.13, 17:10
              Uff, to dobrze!
            • koronka2012 Re: daj znać co powiedział lekarz 15.10.13, 18:41
              spróbuj tej witaminy A, u mojego dziecka zadziałała bardzo skutecznie
    • neffi79 Re: częste krwotoki z nosa - help 15.10.13, 14:24
      mój brat to ma od dziecka a dziś juz dorosły. badany w szpitalu, leżał na hematologii, wyniki piękne, podejrzewaliśmy najgorsze choroby, jeździlismy po róznej maści lekarzach, profesorach... I NIC. Nie wiadomo. jesli Ty miałaś to może byc dziedziczne.
      Brat tracił tyle krwi, ze nie mógł chodzić do szkoły z osłabienia. Okropny widok, pościel zalana...echh też miewał to w nocy... No i wieczne wypalanie
      Nie martw się, pewnie wzrostowe...
      Acha i rutinoskorbin pogarszał sprawe. Nawilżaj powietrze bo to ważne.

https://lb2m.lilypie.com/poKFp2.pnghttps://lbym.lilypie.com/VXlop2.png
    • asia_i_p Re: częste krwotoki z nosa - help 15.10.13, 18:46
      Najpierw do obejrzenia przez laryngologa.
      Zdarza się, że w nosie jest duże skupisko naczyń krwionośnych tuż przy powierzchni (się nawet fachowo nazywa, ale nie pamiętam) i wtedy starczy to palcem trącić, bo nos zaswędzi, i już się krew leje.

Podobno bardzo rzadko krwotoki z nosa oznaczają poważniejsze problemy.
      • verdana Re: częste krwotoki z nosa - help 15.10.13, 22:27
        Cieszę się, od wczoraj czekałam na wiadomoścismile
        Moja matka tak ma, ile razy jest czymś zdenerwowana. Jako, ze ma lat 81 i jest zdrowa, raczej jej to nie zaszkodziło.
    • norbia Re: częste krwotoki z nosa - help 23.10.13, 18:49
      Mój syn ma takie krwotoki - niezbyt częste- raz na trzy, cztery miesiące. Byliśmy u laryngologa i okazało się że ma bardzo płytkie naczynia a szczególnie jedno, które właśnie pęka. Powiedział, że jeśli będzie to częste trzeba iść na zabieg. Na razie uprzedziłam przedszkole i nic z tym nie robimy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka