Dodaj do ulubionych

polewa-potrzebny przepis

15.10.13, 22:17
Potrzebuje pilnie przepis na polewe czekoladowa.
Kiedys robila moja babcia,niestety jej juz nie moge o to zapytac.
Pamietam, ze polewe robila z kakao i dodawala chyba zoltko?
W kazdym razie polewa byla cudownie kremowa,miekka a nie taka skorupa, ktora mi wychodzi kiedy robie ja z czekolady.

Ktos ma jakis przepis? ciasto juz czeka na polanie.
Obserwuj wątek
    • loola_kr Re: polewa-potrzebny przepis 15.10.13, 22:20
      kiedyś przez przypadek znalazłam w iternecie taką (wychodzi zawsze, jest miękka, błyszcząca):

Polewa czekoladowa
      Składniki:
      - 3 łyżki wrzącej wody lub mleka
      - 3 łyżki cukru pudru
      - 3 łyżki ciemnego kakao
      - 100g margaryny lub masła
      1.Do rondelka wlać wodę i rozpuścić w niej cukier (kolejność rozpuszczania poszczególnych składników jest ważna i gwarantuje nam to, iż polewa będzie miała śliczny połysk, a jej poszczególne składniki się nam nie zważą i nie "rozwarstwią".) Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałeczki masło i rozpuszczamy.
      2. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy przesiane kakao. Energicznie mieszamy (najlepiej rózgą lub trzepaczką) by powstała gładka, lśniąca polewa. Lekko studzimy i polewamy ciasto.
      • almaya Re: polewa-potrzebny przepis 15.10.13, 22:25
        Dziekuje loola za przepis.
        Nie wiem czy to ten (bo jajko nie daje mi spokoju) ale jesli nikt wiecej sie nie dopisze to chyba sprobuje zrobic.
    • eliszka25 Re: polewa-potrzebny przepis 15.10.13, 22:23
      bardzo prosze:
      2-3 lyzki mleka
      2 lyzki masla
      2 czubate lyzki kakao
      1/2 szklanki cukru pudru

mleko podgrzewac z maslem az sie rozpusci. cukier rozpuscic w mleku i tluszczu na malym ogniu. uwazac, zeby sie nie zagotowalo. dodac kakao, dobrze wymieszac, rozpuscic, ciagle mieszajac, uwazac, zeby sie nie zagotowalo. kiedy polewa stanie sie jednolita i blyszczaca - polac ciasto.

polewa wychodzi bardzo aksamitna i blyszczaca. nigdy nie zastyga na twardo, tylko wlasnie zostaje taka aksamitna. najlepiej polewac odrobine przestudzona, zeby nie splynela cala z ciasta.
    • e_r_i_n Re: polewa-potrzebny przepis 15.10.13, 22:43
      1/3 kostki masła
      6 łyżek cukru
      2 łyżki kakao
      3 łyżki mleka
      Rozpuścić wszystko na wolnym ogniu.
      • przystanek_tramwajowy Re: polewa-potrzebny przepis 15.10.13, 22:54
        Myślę, że chodzi o ten przepis:

1/2 kostki margaryny (ja daję trochę mniej - jakieś 10 dag)
        1 jajko
        3 łyżki cukru pudru
        3 łyżki kakao ciemnego

Mieszasz jajko z cukrem i kakao w misce, a potem wlewasz gorącą margarynę. Mieszasz dalej, aż polewa zrobi się gładka i błyszcząca. Trzeba mieć wyczucie, aby za bardzo jej nie wystudzić, bo wtedy się nie rozsmaruje na cieście.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka