Dodaj do ulubionych

Psiary - jak oduczyć psa...

25.10.13, 08:55
...srania w domu? Bo chwilowo mam dość... Pies jest domowo-podwórkowy. Śpi w domu, wieczorami jest w domu, ale w dzień jak nas nie ma to na podwórku. Często, kiedy jesteśmy razem w domu, to drapie w drzwi i sygnalizuje, że chce wyjść. Ale kiedy jesteśmy zajęci swoimi sprawami i nikt nie widzi, to pójdzie i się zesra tak jak np. dzisiaj na górze w syna pokoju... Po nocy też jest często nasrane, mimo że ostatni raz wychodzi koło 23. Poradźcie jak ją wyszkolić? I jeszcze jedno - jak często kąpiecie domowe psy? Bo mnie wychodzi, że powinnam co 2 tyg - po takim czasie zaczyna brzydko pachnieć, ale czytałam, że to za często...
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Psiary - jak oduczyć psa... 25.10.13, 09:01
      Psa mylam jak byl brudny. Kapiel moze raz so roku moze rzadziej (na pewno raz zostal wykapany tylko dlatego ze bylo lato a ja kupilam wypasiony szampon ach och za ktory zaplacilam jak za ludzki szampon od stylisty i bylam ciekawa czy roznica bedzie walic po oczach) Ale mialam bulldoga i one maja krotki niesmrodliwy wlos.
      Co do kup to wyprowadzaj czesciej.
    • default Re: Psiary - jak oduczyć psa... 25.10.13, 09:06
      Pies powinien wychodzić na spacery o stałych, niezmiennych porach. Kiedy wie, o której wyjdzie, to doczeka do spaceru, nawet jak mu się zachce wcześniej. Skoro on nie ma takich stałych pór to wali, jak mu się zachce - bo skąd ma wiedzieć, że w końcu wyjdzie ?
      Poza tym jak piszę "wychodzić na spacer" - to mam na myśli wyjście poza teren ogródka, na dłuższą przechadzkę. Pies nie może siedzieć tylko w domu i ogrodzie całe swoje życie - nawet jeśli Tobie nie przeszkadza zasrany ogród.
      Psa w ogóle nie powinno się kąpać, o ile nie wybrudzi się jakoś szczególnie. Im częściej go kąpiesz, tym bardziej będzie śmierdział, bo pojawią się problemy skórne. Może już je ma skoro piszesz, że śmierdzi (chyba że to jego normalny psi zapach, którego po prostu nie lubisz).
      • anick5791 Re: Psiary - jak oduczyć psa... 25.10.13, 09:33
        Uczyłąm szczeniaka, nie wiem, czy to się sprawdza u dorosłego.
        Jak załatwił się w domu, karciłam - nie mocno, ale na tyle, aby wiedział, że źle zrobił.
        Jak załatwił się tam, gdzie chciałam - w odludnym miejscu pod krzakami, to nagradzałam.
        Plus spacery co 2h. (nocą oczywiście nie, ale i tak jedno wyjście między 24 a 2 było)

Ale on niebywale inteligentny wink i w domu wystarczyło raz mu pokazać, że nie wolno, potem już na gazetę i szybko w ogóle gazeta też nie była potrzebna. Dotąd załatwia się najchętniej w krzakach i za żadne skarby ani we własnym ogrodzie, a w domu to już w ogóle, nie ma mowy, nigdy przenigdy.
    • lama-sama Re: Psiary - jak oduczyć psa... 25.10.13, 10:06
      Matko, nie kapac? Sprobuj sie sama nie myc. Teraz sa odpowiednie szampony i psa mozna kapac tak czesto jak trzeba, nic mu nie jest. Herezje o kapaniu raz na rok sa sprzed lat wink
      Co do srania, ostatni posilek najlepiej ustalic na 17-18 i karmic 2 x dziennie. Moze sprobuj inna karme, jak na tej produkuje za duzo kup (mozliwe, ze jest slabo strawialna). Czym go teraz karmisz? Jaki to pies i jaki masz budzet?
      • haidi0111 Re: Psiary - jak oduczyć psa... 25.10.13, 10:26
        Co do stałych godzin wyjścia - pies wie, że rano o stałej porze wyjdzie - wstajemy przed siódmą i tak jest wypuszczany na podwórko.
        Co do karmy, to rzeczywiście pomyśleliśmy o ostatnim posiłku o 16...
        Pies jest małym kundlem, suczką, ok. roczną, dostaje jeść 2 razy dziennie. Czasem gotowe jedzenie z puszki, czasem suche, czasem gotuję kaszę z żołądkami np. i warzywami. Chętnie je wszystko, np. owoce też, ale naprawdę staramy się nie dokarmiać między posiłkami.
        Budżet na psa? Problemu z kasą nie ma, ale wolałabym tak zdroworozsądkowo smile
        • lama-sama Re: Psiary - jak oduczyć psa... 25.10.13, 10:33
          Haidi zmienilabym troche sposob jej zywienia. Nie dawala puszek (bo naczesciej tam zero miesa a sporo wypelniacza, mowie o tych dostepnych w marketach), nie dawala kaszy (pies ma problemy z trawieniem jej), moze ryz albo makaron, do tego jakis kurczak (bez kosci, miesa powinno byc ok. 60% w posilku), serca, zoladki czy watrobka nie sa az tak wartosciowe jak mieso.
          Gdyby chciala jesc sucha karme chociaz w czesci pomogloby to troche unormowac wyproznianie. Mozesz zerknac na Brit Care, Acane, Teaste of The Wild, karm jest masa i w roznych cenach. Maly pies zje dobrej karmy na prawde nieduzo. Mozesz jej dawac 1 posilek gotowany a 1 sucha karma, tak je moj pies i na prawde mu to sluzy.
          www.e-karma.pl/pol_m_Psy_Karmy-suche-dla-psow_Taste-of-the-Wild-167.html
          www.e-karma.pl/pol_m_Psy_Karmy-suche-dla-psow_Nutra-Gold-Holistic-165.html
          www.swiatkarm.pl/s,brit-care,968.html
          www.swiatkarm.pl/s,acana,13.html
          • lama-sama Re: Psiary - jak oduczyć psa... 25.10.13, 10:36
            Jezeli chcesz juz koniecznie puszki, to raczej takie miesne
            np. Grancarno Adult www.swiatkarm.pl/s,animonda,403.html
            (brocconis to juz sam wypelniacz i 4% miesa uncertain
        • cherry.coke Re: Psiary - jak oduczyć psa... 25.10.13, 10:51
          Jak ma dopiero rok, to taki pies musi wychodzic czesciej. Od 23 do 7 to moze byc dla niej po prostu za dlugo. Jesli nie chcecie wstawac w nocy, to faktycznie zrobcie szkolenie gazetowe, jak szczeniakowi. A w dzien wychodzi regularnie, czy tylko jak sie komus uslyszy? Tez zrobcie jej regularne wyjscia.
          Przegladzanie jej to nie wyjscie, problem jest z jej rytmem wychodzenia.
        • default Re: Psiary - jak oduczyć psa... 25.10.13, 11:15
          haidi0111 napisała:

> Co do stałych godzin wyjścia - pies wie, że rano o stałej porze wyjdzie - wstaj
          > emy przed siódmą i tak jest wypuszczany na podwórko.

Wiesz co, w ten sposób to Ty nie nauczysz psa, by nie załatwiał się w domu.
          Z tego co piszesz wynika, że pies ma jakieś "podwójne standardy" - z jednej strony jest psem podwórzowym, cały dzień lata po dworzu i sra gdzie popadnie i kiedy tylko mu się zachce, z drugiej strony - na noc jest zabierany do domu, gdzie ma robić za psa domowego, nie sr... i wstrzymywać się aż do momentu, gdy go łaskawie wypuścicie.
          Psu raczej trudno to pojąć.
          • capa_negra Re: Psiary - jak oduczyć psa... 25.10.13, 17:56
            Kurde ja mam trzy psy, które maja podwójne standardy : cały dzień na dworze, a wieczorami z nami w domu i noc tez w domu, ale żaden nie wali w domu kup i nie sika gdzie popadnie.
            Pies autorki wątku jest młody i może w ferworze zabawy na dworze "zapomina" się załatwić, może być tez tak nie nie wola na dwór, albo właściciele nie rozpoznają sygnałów.
            Na pewno pomogą stałe godziny posiłków i wieczorne wyjście o stałej porze.
            Moje już są w domu, ale między 19.30 a 20 na pewno zostaną wypuszczone i będą wiedziały po co.
            Gdy zbliża się określona godzina zaczynają się kręcić i biegać do drzwi tak jak by miały zegarek w doopie.
        • ulas123 Re: Psiary - jak oduczyć psa... 25.10.13, 22:28
          Gdyby mój tak jadł, to mielibyśmy całe mieszkanie zapaskudzone. Kup psu dobrą suchą karmę - nie z marketu i psie jelita się uspokoją. Jak nie to zapytaj weterynarza są specjalne karmy dla psów o wrażliwym układzie trawienia.
    • cherry.coke Re: Psiary - jak oduczyć psa... 25.10.13, 10:23
      Tak jak napisala default - wyprowadzac rehgularnie na spacery na tyle dlugie, zeby mogla sie spokojnie zalatwic. W tej chwili pies nie ma pojecia, gdzie i kiedy bedzie mogl to zrobic. Musi sie przyzwyczaic do regularnych godzin.
      Ja psa kapie jak jest brudny smile czyli nieczesto, bo nie tarza sie w blocie az tak.
      • tuya Re: Psiary - jak oduczyć psa... 25.10.13, 21:37
        Zdecyduj się czym go karmisz, czy gotowanym czy gotową karmą. Wg specjalisty z którym my się konsultowaliśmy lepsza gotowa, sucha. Brit jest w miarę tani i dobry.
        Co do kompania to ja swojego nie kąpię wcale, czasem tylko jak wróci ze spaceru po polach bardzo unurany w błocie płuczemy go wężem ogrodowym. Nie śmierdzi.
        Może ten wasz rzeczywiście ma problemy skórne albo żołądkowe.
    • 1borgia Re: Psiary - jak oduczyć psa... 26.10.13, 08:34
      w ten sam sposob jak czlowieka. nie ma tu wielkiej filozofii.

borgia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka