Dodaj do ulubionych

Czy macie w domu

25.10.13, 10:05
kosz na śmieci?
Parę razy spotkałam się u znajomych z tym, że funkcję kosza pełni reklamówka, zawieszona gdzieś w kuchni.
A jak jest u was? Macie kosz z prawdziwego zdarzenia?
Obserwuj wątek
    • sonniva Re: Czy macie w domu 25.10.13, 10:08
      Ja nie rozumiem jak można nie mieć kosza na śmieci, w dzisiejszych czasach?
      Tak mam, raczej system koszy do segregacji.
    • myszy80 Re: Czy macie w domu 25.10.13, 10:10
      Mam normalny kosz na śmieci.
    • paul_ina Re: Czy macie w domu 25.10.13, 10:10
      Mam smile
    • heca7 Re: Czy macie w domu 25.10.13, 10:11
      Mam dwa kosze wink
      • gazeta_mi_placi Re: Czy macie w domu 25.10.13, 14:43
        Ja też mam dwa kosze na śmieci plus reklamówkę (osobną) na segregowane śmieci (papier, metal, plastik razem).
    • solaris31 Re: Czy macie w domu 25.10.13, 10:11
      mam kosz wink
    • vilez Re: Czy macie w domu 25.10.13, 10:11
      Mam. I to kilka. Segreguję śmieci. Oprócz segregacji mamy też kosze przy biurkach, w sypialni, w łazience, na balkonie.
      • kropkacom Re: Czy macie w domu 25.10.13, 10:13
        No ja akurat segreguje w reklamówkach. Znaczy papier, pety i szkło.
    • kropkacom Re: Czy macie w domu 25.10.13, 10:12
      Mamy. Stoi grzecznie w szafce pod zlewem.
    • jagienka75 Re: Czy macie w domu 25.10.13, 10:19
      tak, mamy kosz, który stoi sobie pod zlewozmywakiem.
      reklamówek w formie śmietnika nie uznaję.
    • eliszka25 Re: Czy macie w domu 25.10.13, 10:25
      mam normalny kosz na smieci i w sumie inaczej sobie nie wyobrazam. w korytarzu na szafie stoja tez pojemniki do segregacji puszek, szkla, plastiku itd.
      • ceide.fields Re: Czy macie w domu 25.10.13, 10:29
        Normalny kosz w szafce pod zlewem.

Do segregacji osobne worki w garażu, dostarczone przez śmieciarzy. Jakoś nie uśmiecha mi się trzymać kilku koszy/worów w kuchni, ani to estetyczne, ani przyjemne trzymać puste butelki czy kartony w kuchni, poza tym zajmują miejsce. Zresztą tak samo myślę o trzymaniu segregowanych śmieci w ogóle w mieszkalnej części domu.
        • mx3_sp Re: Czy macie w domu 25.10.13, 10:32
          mamy jeden (wspólnota nie segreguje śmieci) i foliówka na pieczywo celem dokarmiania okolicznych kaczek.
          • misterni Re: Czy macie w domu 25.10.13, 13:36
            A wiesz, że mogłaś się wypiąć na wspólnotę i zdeklarować segregację?
    • chipsi Re: Czy macie w domu 25.10.13, 10:55
      tradycyjnie pod zlewem 3 kosze - na plastik/metal, papier i mieszane. Jeszcze jeden kosz pod biurkiem. Do tego wory w piwnicy na te plastiki i metale oraz dodatkowo na szkło. Mieszane idą do kontenera za domem, tak jak zielone. I nie znam nikogo kto chociaż jednego kosza w chałupie niema. Chociaż znam takich co im te śmieci z koszy z pod zlewu w cudowny sposób znikały bo przed bramą kontenera nie wystawiali nigdy.
      • eo_n Re: Czy macie w domu 25.10.13, 12:30
        Mam, oczywiście. I to ładny wink wcale nie pod zlewem.
        Drugi w łazience.
    • goodnightmoon Re: Czy macie w domu 25.10.13, 12:43
      alikia5 napisała:

> A jak jest u was? Macie kosz z prawdziwego zdarzenia?

Nie mamy. U nas zamiast kosza jest plastikowe wiaderko, "wyścielone" workiem na śmieci i starą gazetą.
    • default Re: Czy macie w domu 25.10.13, 12:52
      Nie mam. Śmieci pozostają tam, gdzie powstały (w kuchni na blacie, w pokoju na stole/pod stołem, w sypialni koło łóżka itd.) do momentu, gdy raz na jakiś czas przejdę przez dom i pozbieram je kolejno do jednego dużego wora, który potem wynoszę na zewnątrz.

wink
    • andzia.12345 Re: Czy macie w domu 25.10.13, 13:06
      Mam. Kosz 3w1 wraz z workami, na szkło plastyk i resztę śmieci smile
    • dzoaann Re: Czy macie w domu 25.10.13, 13:26
      Mam i to nie jedensmile zwykly pod zlewem, w lazienkach, u dzieci pod biurkami i pojemniki do segregowaniasmile
    • raszefka Re: Czy macie w domu 25.10.13, 13:29
      Ale że wiklinowy? Nie
    • misterni Re: Czy macie w domu 25.10.13, 13:38
      Mam kilka koszy - na bio, szkło i "inne zmieszane" oraz kosze w łazienkach i przy biurkach każdego domownika.
    • mayaalex Re: Czy macie w domu 25.10.13, 13:38
      Mam kosz, w ktory wkladam duzy wor na smieci zwykle (bialy), oraz worek na papier (zolty) i metal/plastiki. Wszystko stoi w skrytce/pralni tuz przy kuchni. Potem te wory znosze do garazu, stamtad zabiera je nasz pan concierge i dwa razy w tygodniu wystawia na ulice. I jak na tutejsze warunki jestem szczesciara bo czesto w budynkach nie ma tego concierge (stroza? Gospodarza domu?)wiec trzeba po pierwsze pamietac, kiedy jakie smieci nalezy wystawic na ulice a po drugie gdzies je trzymac zanim tam trafia...
    • kocianna Re: Czy macie w domu 25.10.13, 13:42
      Mam pod biuirkiem, w pokoju Młodej, w łazience i w kuchni (w kuchni system do segregowania). I jeszcze mam niszczarkę z koszem smile
    • majenkir Re: Czy macie w domu 25.10.13, 13:44
      W kuchni, we wszystkich sypialniach I lazienkach. A propos, w moim rodzinnym domu nie bylo kosza w lazience uncertain, pamietam jak z kazda zuzyta podpaska trzeba bylo zasuwac do jedynego kosza, ktory byl w kuchni...
    • jdylag75 Re: Czy macie w domu 25.10.13, 14:52
      Mam 5 pojemników, 4 do segregacji, 1 na śmieci komunalne ( 8 l) , który zapełniamy przez miesiąc.
      W niektórych domach, które miałam okazję odwiedzić w funkcji kosza występuje siatka plastikowa, pudełko, puszka-plujka. Wygląda to tak sobie, ale co kto lubi.
    • capa_negra Re: Czy macie w domu 25.10.13, 18:03
      Macie i to nie jeden.
      W kuchni, w kotłowni, w łazience, wory na papier, plastik i szkło w budynku gospodarczym i kompostownik na końcu ogrodu
    • anorektycznazdzira dwa 25.10.13, 18:18
      Mam dwa kosze: na śmieci "tradycyjne" (ten z workiem w środku) oraz drugi na surowce wtórne- ten worka nie wymaga, bo wkładam do niego poskładane papiery, puste butelki, plastiki etc, które następnie wędrują do reklamówki, są w niej wynoszone i wkładane do odpowiednich kontenerów. Chciałam się tez pochwalić, że tak to u mnie funkcjonuje już od wielu lat, znaaacznie przed ustawa śmieciową, kiedy nikt jeszcze formalności w tym temacie nie ustalał.
    • katiko Re: Czy macie w domu 25.10.13, 18:33
      4 formy smieci a w tym.
      2 w formie kosza: generalnie i bio.
      torba papierowa na papier
      torba plastikowa na recycling.
    • klubgogo Re: Czy macie w domu 25.10.13, 21:12
      Mam zwykły kosz, do którego zwykle ładuję reklamówki po zakupach, dzięki czemu nie kupuję worków, a zakupowe reklamówki mam do wtórnego użycia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka