Dodaj do ulubionych

70% ludzi nie przytula dzieci

28.10.13, 10:37
usłyszałam przed chwilą oglądając "Dzień dobry TVN".
Zastanawiam jak ta informacja ma się do forumowych wpisów zwolenniczek bezstresowego wychowania, krytykujących metody wychowawcze innych, "dbających" o edukację, zapisujących na dodatkowe zajęcia, kupujących edukacyjne zabawki czy modne ciuchy.....
Tyle na forach krytyki dotyczącej niewłaściwych zachowań względem dzieci, a 2 osoby na 3 nie są w stanie dostarczyć dziecku podstawowego bodźca na którym opiera się jego prawidłowe funkcjonowanie???
No to jak to jest drogie panie....statystyki kłamią, czy kłamiemy my matki????
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 10:38
      A po co przytulać dzieci, zwłaszcza starsze? Nie histeryzuj.
      • mearuless Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 10:43
        bo tego potrzebują?
        bo nadal sa dziecmi tyle tylko ze duzymi.
        • gazeta_mi_placi Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 10:53
          Do czego potrzebują?
          • mearuless Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 11:25
            akceptacja, milosc, wieź emocjonalna, poczucie bezpieczenstwa, bliskosc na lini rodzic-dziecko.
            • gazeta_mi_placi Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 17:15
              Bez przesady, pijaczki też pewnie czasem i nierzadko po kielichu przytulają dzieci i czy to oznacza, że takie dziecko ma poczucie bezpieczeństwa?
              A księża? Też nieraz przytulają dzieci...
              • mearuless Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 30.10.13, 10:05
                myślałam ze rozmawiamy o relacjach w zdrowych ,typowych rodzinach a nie patologii.
          • aniorek Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 12:28
            gazeta_mi_placi napisała:

> Do czego potrzebują?

Zeby nie wyrosly na zlosliwe samotne trolliska przesiadujace na forum dla matek.
            • pederastwa Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 12:36
              wink
      • saszanasza Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 10:46

> A po co przytulać dzieci, zwłaszcza starsze? Nie histeryzuj.

a dlaczego nie przytulać???
        Mnie rodzice nie przytulali. O ile wlasne dzieciaki mogłabym "zatulić na śmierć" (na szczęście jeszcze im to nie przeszkadza), tak do dnia dzisiejszego miałam/mam problem z okazaniem uczuć ojcu jak żył i matce.
        • mindtriper Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 10:51
          Mam bardzo podobnie.
          Nie byłam przytulana.
          Dziwię się skąd mam tą umiejętność w stosunku do dzieci (bo przytulam je bardzo).
          Wobec rodziców mam problem nawet z tym, by ich dotknąć.
          • apfelstrudel Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 11:10
            Ja też nie mogę sobie przypomnieć, żebym była jakoś często przytulana. Co dziwniejsze, ze swoimi rodzicami mam świetny kontakt, tylko jest on taki mało fizyczny. Widujemy się bardzo często, spędzamy razem część wakacji, święta, czasem niedziele, lubię siedzieć u nich w domu i rozmawiać z nimi, oni często przychodzą do nas, pomagamy sobie w sprawach codziennych i niecodziennych. Dzieciaki za nimi przepadają. Też bywają u nich często, wyjeżdżają z nimi. Może dlatego, że mi tego przytulania trochę brakowało teraz swoje dzieci zamęczyłabym na śmierć, czasem się ode mnie aż opędzają.
          • taka_pani_jedna Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 11:47
            Mam tak samo - a myślałam, że ja jakaś dziwna jestem. Też przytulana nie byłam, czułości nie było od rodzców, dziwne jest dla mnie nawet myślenie, że mogłabym się do nich przytulić - po prostu tego nie ma. I jak ktoś napisał - kompensowanie braku uczuć materialnie - moi rodzice też w ten sposób postępują.
            Ja mam ogromną potrzebę czułości, dotyku i przytulania, mojego dwulatka mogłabym zacałować i przytulać bez końca, chociaż on jest aktualnie w ciągłym ruchu i mało przytuliński, mam jednak nadzieję, że to przejściowe wink Ale np. co do innych ludzi - mam opory przed przytulaniem, całowaniem - nie wiem, czy to pokłosie tego, jak byłam wychowywana.
            Ale dobrze wiedzieć. że jednak nie tylko ja mam tak z rodzicami.
          • koza_w_rajtuzach Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 12:57
            Mi też brakowało w dzieciństwie przytulania.
            I wydaje mi się, że ja właśnie to sobie na tych nieszczęsnych dzieciak rekompensuję. Córka aż tak bardzo tego nie lubi (choć czasem ma ochotę), więc z synem, który od urodzenia jest prawdziwym przytulaniem zatulamy się na śmierć.
            To tak samo jak ze słowami "kocham cię" - w ogóle nie pamiętam bym je w dzieciństwie słyszała, więc dzieciaki je wręcz za często słyszą wink.

> Wobec rodziców mam problem nawet z tym, by ich dotknąć.

Ja też. W ogóle się nie dotykamy, nawet podczas składania sobie jakichś życzeń urodzinowych itd.
          • mayaalex Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 13:23
            U mnie podobnie. Synka moglabym przytulac i calowac bez przerwy, na szczescie w tej chwili calkiem mu to odpowiada smile
            Moj maz pochodzi z innej kultury bliskosci fizycznej w ogole (Turcja) wiec czasem jak jestem u jego rodziny albo znajomych, to czuje sie troche nieswojo, zalana tymi usciskami, pocalunkami i glaskami smile Ale bardzo szybko zaczyna mi sie to podobac, choc sama z siebie nie potrafie byc w takim samym stopniu wylewna fizycznie (tzn odpowiadam i odwzajemniam ale nie inicjuje usciskow i innych). Dobre jest tez to, ze on sam lubi kontakt fizyczny, nie tylko erotyczny ale i taki wlasnie rodzinno-przyjacielski.
      • to_ja_tola Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 11:09

> A po co przytulać dzieci, zwłaszcza starsze? Nie histeryzuj.

ee,jestem po 30tce i moja mama często mnie przytula,więc spoko.
      • agaja5b Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 12:46
        Bo to przyjemne? Dla obu stron? Dla przykładu: widziałaś kiedys kota, którego nikt nigdy nie pogłaskał? Taki kot sie nie da dotknąć, jest dziki, a jak go ktos jednak złapie to podrapie jak wściekły.
    • atena12345 Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 10:39
      nie wiem kto kłamie, ale ja tam swoje przytulam, całuje itp.
    • neffi79 Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 10:43
      DD tVN to dno, manipulacja. Typowy program dla bezrobotnych, niewykształconych ludzi, którzy siedzą od rano na kanapie, ze szklanką kawy parzonej w szklance i stękających bo inni mają lepiej.
      • atena12345 10/10 28.10.13, 10:44
        neffi79 napisał(a):

> DD tVN to dno, manipulacja. Typowy program dla bezrobotnych, niewykształconych
        > ludzi, którzy siedzą od rano na kanapie, ze szklanką kawy parzonej w szklance i
        > stękających bo inni mają lepiej.
        • gazeta_mi_placi Re: 10/10 28.10.13, 10:53
          10/10
      • saszanasza Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 10:50

> DD tVN to dno, manipulacja. Typowy program dla bezrobotnych, niewykształconych
        > ludzi, którzy siedzą od rano na kanapie, ze szklanką kawy parzonej w szklance i

no wiesz, gdyby patrzeć przez pryzmat tego co napisałaś, to inni lepiej nie mająbig_grin
      • paskudek1 Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 11:06
        no proszę, własnie się dowiedziałam, że jestem niewykształcona (bo bezrobotna akurat tak), piję kawę w szklance i stękam bo innin maja lepiej. Moja mama też ) Rozczaruję cię, kawę pijam w kubku smile mama w filiżance. Wykształceniem nie będe sie afiszowała, a oglądam ten program bo lubię, jak wiele innych.
        Czy mi sie wydaje czy niedawno był tu wątek o braku szacunku w podejściu do dzieci? No cóż, skoro ogólnie szacunek do innych jest taki jak zaprezentowałaś.....
      • to_ja_tola Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 11:15
        neffi79 napisał(a):

a to pojechałaś... uncertain
        przesadziłaś trochę,no ale...tutaj na ematce nikt chyba nie potrafi rozmawiac normalnie nie dopierd.oliwszy wcześniej czy później.
        Można napisać normalnie.
        Szkoda...szkoda.
        Że tutaj normalnie nie da się prowadzić dyskusji.
      • edelstein Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 12:37

Wyksztalcony czlowiek tzn ty?big_grinpo wpisach o zagrozeniu dyniami duchowosci dzieci,absolutnie nie uznam cie za wyksztalconabig_grin

"Geld bestimmt dein Ich, Geld bestimmt dein Sitz, Wo du grade bist, und wen du grade fickst"
    • dziennik-niecodziennik Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 10:45
      pytanie jak było skonstruowane pytanie do ankiety.
      bo jakby mnie ktoś zapytał "czy przytula pani dzieci?" to odpowiedz tez bylaby "nie". dzieci jako takich nie przytulam, bo za nimi po prostu nie przepadam.
      gdyby zaś zapytano "czy przytula pani swoje dziecko?" to odpowiedz brzmialaby "OCZYWIŚCIE".

to jak tam bylo z tym pytaniem, powiedzieli cos dokładniej?
      • saszanasza Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 10:48
        nie, nie mówili o szczegółach ankiety, natomiast z kontekstu rozmowy jasno wynikało że sprawa tyczy się własnego przychówkusmile
        • dziennik-niecodziennik Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 10:50
          a, no to tego nie moge zrozumiec.
          ja koło swojej spokojnie przejsc nie mogę, chociaz po włoskach pogłaszczę...
          • neffi79 Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 10:55
            ale w tefałenie ma być wszystko źle: matki nie przytulają dzieci a ojcowie to potencjalni pedofile
            a wieczorem w faktach usłyszymy, że w ciągu 3 lat co 4 polak będzie miał raka i pokaża tragiczny wypadek w Pierdzielewie pod Płockiem.
            • dziennik-niecodziennik Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 10:57
              i skad ta zmiana? jakis czas temu ogladałam prawie wylacznie TVN i bylo to dosc rzetelne dziennikarstwo. cos sie stało?...
            • marychna31 czy nienawiść do tvn 28.10.13, 18:08
              ma jakiś związek z nienawiścią do dyni, czy tez to dwie rozłaczne nienawiści?
              Bardzo mnie to ciekawi, bo jak zyję nie spotkałam jeszcze w życiu nikogo, u kogo zarówno tvn jak i dynia potrafiłyby wzbudzić tak ekstremalne emocje (bez znaczenia w którą stronę). Masz jeszcze w zanadrzu inne takie nietypowe żródła takich ekscytacji?
    • barbibarbi Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 10:56
      Jakieś dziwne te statystyki, chociaż przyznam, że nie przyglądam się jak to wygląda u innych rodziców. Moje dziecko czasami opędza się od przytulania, bo gdyby były statystyki na najbardziej przytulających, całujących, głaszczących rodziców, bylibyśmy w ścisłej czołówce big_grin
      Nie wiem ile razy dziennie całuję i przytulam moje dziecko - setki.
    • antyideal Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 10:56
      Nie moze byc, przytulamy sie jakies sto razy dziennie,
      albo ja jego, albo on przychodzi sie przytulic.
      Tylko przy kolegach juz nie mozna ;p
    • guderianka Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 10:57
      ale sugerujesz że
      bezstres
      > owego wychowania, krytykujących metody wychowawcze innych, "dbających" o edukac
      > ję, zapisujących na dodatkowe zajęcia, kupujących edukacyjne zabawki czy modne
      > ciuchy.....

oznacza brak przytulania ?
      • saszanasza Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 11:10
        nie, raczej dziwię się, że osoby które dbają o dzieci w tak szerokim spektrum zapominają o elementarnych odruchach.
        jest to o tyle prawdopodobne, że często osoby dorosłe deficyty uczuciowe względem swoich dzieci starają się wynagrodzić dobrami materialnymi.
        za to obłudą byłoby wypowiadanie się (również forumowe) w kwestiach dotyczących dzieci i wpływu różnych czynników na ich rozwój, kiedy samemu popełnia się podstawowe błędy które na ten rozwoj również wpływają (kwestia przytulania).
        o ile te badania te są miarodajne (w co wątpię) statystycznie 2 forumki na 3 nie okazują swoim dzieciom wystarczającej ilości uczuć, przy czym jak na ironię są ekspertkami w wychowywaniu dzieci i udzielaniu rad innym.
        • guderianka Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 11:30
          nie, raczej dziwię się, że osoby które dbają o dzieci w tak szerokim spektrum z
          > apominają o elementarnych odruchach.

no ale skąd taki pomysł ? tvn podało wyniki jakiejś ankiety a Ty próbujesz dopisać resztę opowieści. Zupełnie bezsensu, bo nie wiadomo co to były za badania, jak ułozno pytania itp. Często pytania zadaje się w taki sposób by uzyskać pożądane wyniki i by pasowały one do tematu i dyskusji.

o ile te badania te są miarodajne (w co wątpię) statystycznie 2 forumki na 3 ni
          > e okazują swoim dzieciom wystarczającej ilości uczuć, przy czym jak na ironię s
          > ą ekspertkami w wychowywaniu dzieci i udzielaniu rad innym.

mi nie pasuje taka teza zwłaszcza że nie znam(y) tak naprawę relacji w rodzinach
    • aneta-skarpeta Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 10:57
      mysle, ze e-mama nie jest po 1 grupa reprezentatywną, wiec trudno przenosic trendy ematkowe na ogół

ja swojego przytulam, ale fakt-coraz mniej- bo nie chce tak często- ale uwielbia bliskość, np jak lezymy na kanapie to musi mnie dotykac ramieniem, albo miec koło mojej głowy swoją

pod pretekstem zabaw sie przytula- niby sie na nas uwaga, wpada do nas do łózka "na hotdoga"

i np czasem sie kładzie koło mnie i mówi- jak chcesz to mozesz mnie przytulicwink

ja nie byłam jakos strasznie przytulana, ale czułam bliskość rodziców

moj maz był przytulany strasznie przez mamę, ale przez tatę wcale

a problem chyba jest w tym, że ludzie generalnie mają trudność z okazywaniem sobie czułości ogólnie
      • matyldamoja Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 11:01
        naprawdę? nie wiem dlaczego , nie wyobrażam sobie nie przytulać moich dzieci, raczej boje się by nie przesadzać, tulę i tulę a serce rośnie, no nie nie mogłabym nawet dnia wytrzymać beż tego przytulania
        -
        • aneta-skarpeta Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 11:08
          ludzie są różni

sama lubie się przytulać, ale bez przesady- np znacznie bardziej lubi moj mąż

malutkie dzieci uwielbiam tulic, nosic etc

ale generalnie przytulam całuję, ale nie jakoś przesadnie- natomiast nie oznacza to, że nie okazuje milosci w inny sposób- czy zainteresowania

wiec umiem sobie wyobrazic, ze ktos generalnie nie lubi czulosci wiec nie ma zakodowane, zeby sie tak po prostu tulic do członków rodziny
    • lilly_about Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 11:01
      Cudzymi dziećmi martwię się średnio, natomiast własne przytulam i całuje ze sto razy dziennie.
      • neffi79 Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 11:03
        NO I NIE WIDZICIE że TVN ściemnia??? A w inne rzeczy tam podawane wierzycie jak dzieci.
        Ja tez przytulam swoje dzieci i to samo obserwuję w otoczeniu
        • lilly_about Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 11:07
          A Polsat nie ściemnia?
          • neffi79 Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 11:10
            jasne , że sciemnia. obecnie media są w opłakanym stanie a dziennikarze to zwykle dno. takie czasy
            • aneta-skarpeta Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 11:10
              jaki widz, takie dziennikarstwo

jakby nikt tego nie ogladał to by musieli sie bardziej starac

stad coraz wiecej szpitali, ukrytych prawd, dlaczego ja itd
            • dziennik-niecodziennik Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 11:12
              nauczyciele dno.
              dziennikarze dno.
              księża dno.
              lekarze dno.
              prawnicy dno.
              prywaciarze dno.
              kierowcy dno.

kurde, jest ktoś porządny?...
              • mid.week Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 11:14
                ematka!
                • dziennik-niecodziennik Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 11:15
                  ta statystyczna wyłącznie wink
        • aneta-skarpeta Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 11:10
          nie wiem czy sciemnia

ale moze np ojcowie nie przytulają?
          moze ludzie na wsi, na sląsku czy starsi nie przytulają?
          • antyideal Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 11:12
            Dlaczego akurat na slasku ?tongue_out
          • neffi79 Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 11:16
            a czemu akurat na śląsku?tongue_out
            • aneta-skarpeta Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 11:24
              bo tak im z oczu paczytongue_out
              • ponis1990 Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 29.10.13, 23:40
                jestem ze Śląska i wypraszam sobie. Kleimy się do siebie jak nalepki na jabol (rodzina, znajomi) ;p
    • to_ja_tola Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 11:05
      no tak,bo DDtvn to żródło solidne big_grin
      Nie wierzę w te 70%
      durne telewizje śniadaniowe.Przyznam,że dziwię się,że ematka takie coś ogląda.
    • vilez Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 11:06
      Dla mnie dotyk jest podstawą w relacjach z dziećmi. Mam to w instynkcie. Dzieci trzeba tulić, głaskać, całować. Mój 15-latek jeszcze rano i wieczorem się przytula, daje buzi na dobranoc.
      Pamiętajmy, że dotyk jest np. podstawowy w wyprowadzaniu z choroby sierocej.
    • mid.week Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 11:07
      Może jednak 70% przytula?
      OBOP robił badania jakiś czas temu i nie były aż tak pesymistyczne.
      Na co powoływał się DDTVN?
      • mid.week Co na to OBOP? 28.10.13, 11:13
        TNS OBOP, 84% Polaków było w dzieciństwie przytulanych przez rodziców lub inne bliskie osoby. Z kolei przytulania nie zaznało 12% ankietowanych. Jak do tematu przytulania odnoszą się współcześni rodzice, którzy teraz sami wychowują małe dzieci?Przytulanie to nie wstyd – wyniki badań
        Kiedy rodzice przytulają swoje dzieci?
        Na to pytanie 74% ankietowanych odpowiedziało, że przytula swoje dziecko, wtedy gdy płacze, gdy jest przestraszone (72%) lub chore (71%). Jednocześnie zbliżony odsetek osób okazuje ten gest bez specjalnych powodów (71%), co wskazuje na wewnętrzną potrzebę okazywania czułości.

Badanie wprawdzie sprzed ponad roku, ale nie sadzę aby mogły zajśc aż takie zmiany wink
        • aneta-skarpeta Re: Co na to OBOP? 28.10.13, 11:19
          byc moze wina lezy w sposobie ankietowania?
          moze przy ankiecie twarzą w twarz trudno sie przyznac, ze się nie przytula

a np w ankiecie interetowej łatwiej?

nie chcę bronić tutaj tvn bo mi zwisa, tylko tak sie zastanawiam

ciekawe mogłyby byc tez odpowiedzi w ankiecie- czy pan/pani myje zęby codziennie

i tez pewnie odpowiedzi byłyby rózne w zaleznosci od sposobu ankietowania

dodatkowo skoro np ojcowie maja b.mało czasu dla swoich dzieci- czesto np nie widują ich z powodu wyjazdowej pracy to też trudno liczyc na to ze taki ojciec duzo przytula
          • mid.week Re: Co na to OBOP? 28.10.13, 11:26
            Nie mam dostępu do raportów OBOPU, są płatne więc mogę tylko przypuszczać, że z powodu próby:

TNS OBOP, Omnimas CAPI, próba losowa, ogólnopolska, reprezentatywna dla populacji w wieku 15 +, N=1002. Część pytań zadano tylko rodzicom dzieci w wieku 0-5 lat, marzec 2012.

...nie były to badania przeprowadzane osobiście. Byłyby okropnie kosztowne.
      • saszanasza Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 11:17
        mid.week napisał(a):

> Może jednak 70% przytula?
        > OBOP robił badania jakiś czas temu i nie były aż tak pesymistyczne.
        > Na co powoływał się DDTVN?

nie podali źródła właśnie, stąd postanowiłam znaleźć własne "źródło"wink
        • antyideal Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 11:18
          TVN korzysta z tego samego zrodla co TVP
          pytanienasniadanie.tvp.pl/12654271/70-rodzicow-nie-przytula-dzieci
          • aneta-skarpeta Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 11:22
            no wlasnie do tego taka rozbieżność gdzie jako dziecko traktuje sie np 17latka, którego często się jednak nie przytula

poza tym mozna powiedziec "przytulam dziecko"- no bo czasem przytulam

ale czy "przytula pani dziecko codziennie" mozna powiedziec nie, bo przytula co 3 dni 12latka

ja np nie przytulam codziennie syna- ale codziennie jest jakis mily gest- potarganie po włosach, łaskotanie, piątka etc
            • antyideal Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 11:26
              Sa poza tym dzieci mniej i bardziej przytulne.
              Gdyby moje nie bylo takim przytulakiem pewnie nie uszczesliwialabym go
              na sile niedzwiedzimi usciskami i wypadlibysmy kiepsko w statystykach wink
              • aneta-skarpeta Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 11:51
                no moj codziennie nie jest przytulany i są wieczory ze wcale nie ma ochoty spedzać go z namiwink
    • jagienka75 Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 11:11
      pewnie nie przytylają te panie, które przedkładają chłopa nad dzieciaka i same nie lubią dzieci, ale dały sobie zrobić bo...( można sobie dopowiedzieć cokolwiek).
      oboje z mężem przytulamy dzieci.
    • ichi51e Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 11:13
      Akurat ematka nie jest wiarygodna proba - tu pewnie wszyscy raczej przytulaja zapewne.
      Mnie tam raczej niepokoi ze 9p% dzieci jest zle odzywiane.
    • mamma_2012 Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 11:15
      A jak zdefiniowane grupę dzieci? 0-18? I jak zdefiniowano 'przytulanie'? W koncu kogo zbadano?
      Podejrzewam, ze zdecydowana większość matek maluchów przytula je dość czesto, natomiast odsetek ojców przytulajacych 17 letnich synów, rzeczywiście moze byc niewielki.
      Wyniki badań rzeczywiście na poziomie TV sniadaniowej, tylko kto rozsądny bedzie sie do nich odnosił?
    • neffi79 70% ludzi nie przytula a reszta to patologia 28.10.13, 11:20
      oglądajcie, oglądajcie dalej TVN, dlaczego ja, szpitale, trudne sprawy i ukryte prawdy (kiedys jeszcze pamietniki z wakacji - mój faworyt!!!) - a potem okaże się że w każdym domu takie patologie to norma
      moja córka kiedys to oglądała, była po tym nerwowa, pyskata, więc dostała bana na TV, ogląda tylko wybrane przeze mnie programy. Ja ja naiwna myslałam, ze to nieszkodliwe
      • tumigutek5 Re: 70% ludzi nie przytula a reszta to patologia 28.10.13, 11:46
        Statystycznie to ja i mój kot mamy po trzy łapy .... suspicious
    • attiya Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 11:39
      z całym szacunkiem ale ddtvn, jak oni śpiewają itp, gdzie grupa zblazowanych jurorów ocenia podrygi innych, to w sam raz programy - plus debilne serialiki - dla pustych gospodyń domowych, pasących się czymś takim
      nie czytają książek, nie chodzą do muzeów, teatrów a oglądają m jak coś tam i ddtvn a potem powtarzają "mundre" wypowiedzi prowadzących
      • neffi79 Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 11:43
        dokładnie
      • aneta-skarpeta Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 12:06
        a to juz nie mozna i czytac ksiazek i ogladac ddtvn i nie daj bóg m jak mdlość?

a jak ktos chodzi do muzeum to nie moze ogladac na wspólnej?
      • saszanasza Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 12:30
        attiya napisała:

> z całym szacunkiem ale ddtvn, jak oni śpiewają itp, gdzie grupa zblazowanych ju
        > rorów ocenia podrygi innych, to w sam raz programy - plus debilne serialiki - d
        > la pustych gospodyń domowych, pasących się czymś takim
        > nie czytają książek, nie chodzą do muzeów, teatrów a oglądają m jak coś tam i d
        > dtvn a potem powtarzają "mundre" wypowiedzi prowadzących

ale tam gdzie jest podaż jest i popyt. jaką alternatywę daje nam telewizja (piszę tu o programach podstawowych bo zakładam że nie wszyscy mają dostęp do discovery, czy innych programów popularnonaukowych)?

przytaczanie przykladów gospodyń domowych jako uosobienia ciemnoty, braku wykształcenia i ogólnego zacofania uważam za próbę dyskryminacji niskich lotów. jeżeli myślisz że wyłącznie ludzie bezrobotni, siedzący w domu oglądają tego typu programy ze swoim tokiem rozumowania jesteś w takiej samej ciemnej dupie jak wszyscy ci których obrażasz.
        • saszanasza dodam jeszcze.... 28.10.13, 12:56
          mogłabym zniżyć się do twojego poziomu i napisać, że ciebie mogłabym zaliczyć do grona zblazowanych pracą lub za mało nią obciążonych osób, które uważają się za kwiat polskiej inteligencji a zamiast wziąść sią za robotę za którą ci płacą, lub przynajmniej za czytanie bardziej ambitnych tekstów, przesiadują na forum i odpowiadają na posty na tak "płytki temat".

ty również uczestniczysz w swoistej odmianie "na każdy temat", "z życia wzięte", czy "m jak miłość" bo czymże innym jest forum internetowe, tyle że najwyraźniej jesteś zbyt mało inteligentna żeby zdać sobie z tego sprawę.
          • neffi79 Re: dodam jeszcze.... 28.10.13, 12:59
            saszanasza czy czujesz się sfrustrowana tym, że TVN cię oszukał?
            • saszanasza Re: dodam jeszcze.... 28.10.13, 13:13
              neffi79 napisał(a):

> saszanasza czy czujesz się sfrustrowana tym, że TVN cię oszukał?

oj bardzo, rozważam nawet wytoczenie mu sprawy sądowejwink jak mógł!
              a ja od 10 lat nie zważając na pogarszający się wzrok, "oczy wypatrywalam" oglądając od rana do wieczora wszystkie seriale i programy! w końcu nie pracuję, czasu mam dużo
              • neffi79 Re: dodam jeszcze.... 28.10.13, 13:27
                to poświęc ten czas na coś pozytecznego. TVN jest dla ludzi WBREW POZOROM naprawdę inteligentnych, umiejących w mgnieniu oka rozróżnić prawdę od chłamu.
                • misterni Re: dodam jeszcze.... 28.10.13, 13:32
                  Czyli nie dla ciebie, sądząc po wątku o dyniach wink
                  • neffi79 Re: dodam jeszcze.... 28.10.13, 13:34
                    smile
                • saszanasza Re: dodam jeszcze.... 28.10.13, 13:53
                  neffi79 napisał(a):

> to poświęc ten czas na coś pozytecznego. TVN jest dla ludzi WBREW POZOROM napra
                  > wdę inteligentnych, umiejących w mgnieniu oka rozróżnić prawdę od chłamu.

z kolei mój post początkowy skierowany jest do osób które potrafią wyłapać jego "ironiczny i poniekąd prześmiewczy charakter". coś co jest napisane " z przymróżeniem oka" interpretuje się doslownie, a tyle tu osób inteligentnych, zdawać by się mogło.
                  • neffi79 Re: dodam jeszcze.... 28.10.13, 14:46
                    hmmm
    • princy-mincy Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 12:00
      TVN w ogóle nie jest dla mńie wiarygodny, wg mnie to tv poziomem przypominająca szmatlawiec.
      ja tam jestem uzależniona od przytualania- przytulam nie tylko dziecko, ale tez i męża oraz dwa koty.
      Przeciez to podstawowa potrzeba! Dla dziecka nieraz ważniejsza niz jedzenie czy picie.

Nasze dziecko codziennie rano przychodzi do naszego łóżka i zaczynamy dzien od przytulasow, buziakow, wyglupow itp.
      A oprócz tego przytulasy i buziaka na powitanie, pożegnanie i tak po prostu bez powodu smile
    • kkalipso Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 12:20
      Przytulam , całuję przy każdej okazji. Czasami noszę tak jak kiedyś jak była małą dziecinką,ubaw z tego mamy , pyta zazwyczaj jak wtedy się zachowywała , co robiła co jej śpiewałam.

Ganiam męża , żeby często przytulał i poświęcał czas małej , ponoć to bardzo ważne dla dziewczynek i ma ogromny wpływa na późniejsze relacje z mężczyznami.
    • heca7 Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 12:22
      A ja od dziecka nie znosiłam przytulania. No nie i już. Moja matka zawsze bardzo chciała mnie przytulać a ja uciekałam, wywijałam się na kanapie. Mogłam tak chwilę posiedzieć nie ruchomo a potem narastało uczucie irytacji i się wymykałam. Moja córka ma podobnie a synowie chętnie się przytulają. Szczególnie najmłodszy. A ja niestety przytulam ich bo chcą sama nadal tego nie lubiąc.
    • misterni Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 12:28
      Szczerze mówiąc nie wierzę w te statystyki. A 70% nie przytula własnych dzieci? Ja po prostu muszę przytulać smile
      Sama tez byłam bardzo często przytulana, zarówno przez mamę, jak i tatę.
    • pelissa81 Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 12:40
      pewnie pytanie wygladalo tak
      - ma pani dzieci (pytanie do pani po 60tce)?
      - tak
      - caluje je pani codziennie?
      - nie
      (maja 40 lat i mieszkaja za granica).

• koza_w_rajtuzach Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 12:48
      Na statystykach się nie znam, ale mój syn codziennie jest przytulany i to niejednokrotnie w ciągu dnia. Córka rzadziej, ale ona po prostu tego tak nie potrzebuje, mniej to lubi i zwykle zresztą jest za bardzo na to zajęta. Tak myślę, że może niektóre dzieci w ogóle tego nie potrzebują. Wg mojej matki mój brat nigdy nie lubił być przytulany.
    • edelstein Re: 70% ludzi nie przytula dzieci 28.10.13, 12:49

Niech pomysle:
      Na dzien dobry przytulenie i calus,przy ubieraniu przytulamy sie,przy pozegnaniu w przedszkolu to nawet i 5razy,buziak,przytulenie,buziak.Przy odebraniu szalenczy bieg w ma strone,tygrysi skok,przytulenie obracajac mlodego w kolko Jak na karuzeli.Potem wieczorem na kanapie.W miedzy czasie mierzwie mu czupryne bez okazji,a facet podnosi lub sadza na kolana.Na dobranoc obowiazkowe minutki w lozku,lezymy jak sledzie,na zmiane z moim,bo wielka milosc nie przewiduje odstepstwbig_grin wyrabiamy norme bez problemu.

"Geld bestimmt dein Ich, Geld bestimmt dein Sitz, Wo du grade bist, und wen du grade fickst"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka