Dodaj do ulubionych

Sesja zdjęciowa

30.10.13, 20:17
dziewczyny...miałyście jakąś sesję zdjęciową????

ja takową wykupiłam sobie na gruponie pod wpływem impulsu racżej, niż zdrowego rozsądku...z umówieniem się zwlekałam do ostatniego dnia.....
tak...jestem niefotogeniczna, mam kompleksy, ale tak na serio byłam ciekawa jak będzie postrzegała mnie profesjonalistka, i czy z taką "szarą myszą" coś da się zrobić. szczerze mówiąc nie liczyłam na nic szczególnego....
no i....muszę przyznać że się pomyliłam....wprawdzie modelką już nie będę (zresztą za stara na ten zawód jestemwink) ale na części zdjęć wyszłam całkiem ok.
fakt na 1 zdjęciu poprosiłam o wyretuszowanie drugiego podbródka (normalnie nie mam) ale jakoś beznadziejnie głowę ułożyłam a zdjęcie samo w sobie fajne.
nie żałuję...ciekawe doświadczenie, było mi chyba potrzebne...podchodzę do siebie krytycznie ale na tych zdjeciach nawet się sobie podobałam.

zdjęć jeszcze nie mam, ale już się nie mogę doczekać by pokazać je swojemu 11 latkowi który twierdzi że oczywiście "jestem piękna, ale niefotogeniczna" (wstręciuch jedenwink)

ciekawa jestem jak postrzegacie tego typu sesje, jakie są wasze wrażenia no i jaki efekt???
Obserwuj wątek
    • klubgogo Re: Sesja zdjęciowa 30.10.13, 20:24
      Zainspirowałaś mnie. Też jestem mega niefotogeniczna i ciekawa, czy profesjonalista coś z tego wyłapie. Mam chyba ze 3 zdjęcia, na których dobrze wyszłam, więc może sama spróbuję.
      • saszanasza Re: Sesja zdjęciowa 30.10.13, 20:40
        tak sobie teraz myślę, że każda, nawet niefotogeniczna osoba musi na jakimś zdjęciu wyjść fajnie, skoro w ciągu jednej sesji robi się ich 100-150 (ja akurat wybieralam ze 150) .
        do tego retusz (choć osobiście moim zdaniem poza tym jednym o którym wspomniałam, bez retuszu mogłoby się obyć.... nie chciałabym mieć zdjęć na których mając lat 38 będę wyglądała na 28, bez przesady.
    • gazeta_mi_placi Re: Sesja zdjęciowa 30.10.13, 20:27
      Jak masz figurkę to wbijaj w bieliznę i heya.
    • cherry.coke Re: Sesja zdjęciowa 30.10.13, 20:42
      Mialam, fajna pamiatka. Duzo bylo zdatnych fotek, chco nie uwazalam sie za szczegolnie fotogeniczna osobe.
    • redheadfreaq Re: Sesja zdjęciowa 30.10.13, 20:45
      Miałam, trochę aktów, trochę normalnych, jedną autoportretową.

Bardzo dobrze to wpływa na samoocenę smile
      • stef63 Re: Sesja zdjęciowa 30.10.13, 20:55
        Można miec fajną sesję zdjęciową (wiele zdjęc zrobionych przez zawodowego fotografa), jak się weźmie udział w konkursie "Dziewczyny na okładki."
        Link do konkursu
        technopol.pl/damy_na_lamy
        trzy pierwsze dziewczyny (w miesiącu) dostają zaproszenie na sesję i mają po trzy okładki.
        Sesja zdjęciowa jest w Warszawie, sesja wygląda tak:
        www.akpa.pl/imprezy.php?type=48415&width=987
        zdjęcia ludzi znanych to przykład, zdj. robią ci sami fotografowie.
        Wydawnictwo Technopol zwraca 200 zł (jako koszt podróży). Zdjęcia są fajną pamiątką, samemu się takich nie zrobi. Szczegóły są w regulaminie konkursu.
    • 18lipcowa3 Re: Sesja zdjęciowa 30.10.13, 21:00

> tak...jestem niefotogeniczna, mam kompleksy,

nie martw się, jest photoshop
      • saszanasza Re: Sesja zdjęciowa 31.10.13, 07:32
        18lipcowa3 napisała:

>
        > > tak...jestem niefotogeniczna, mam kompleksy,
        >
        >
        > nie martw się, jest photoshop

ano właśnie, choć o dziwowiększość zdjęć wcale nie musiałaby być moim zdaniem "ruszana", no poza tym z drugim podbródkiemsmile

zaskoczona jestem też tym, że wydawało mi się że na zdjęciach całości sylwetki wyglądać będę lepiej (mniej widać twarz, zmarszczki mimiczne), a w praktyce okazało się żebardziej podobają mi się zdjęcia w zbliżeniu.

natomiast straszne były zdjęcia w turkusowych legginsach. kupiłam sobie specjalnie na tą sesję (normalnie nie praktykuję takich kolorów, ale co innego sesja, co innego życie). wyszła jedna wielka masakra. one połyskiwały i wizualnie pogrubiły mi nogi...w sumie pal licho nogi, ale zrobiły coś bardzo brzydkiego z moimi kolanami...no straszne to było....na szczęście miałam możliwość ich odrzuceniabig_grin
    • kanna Re: Sesja zdjęciowa 30.10.13, 21:18
      Miałam, profesjonalne, pracowniczo można powiedzieć. Sama bym z siebie nie poszła.

Dwie wyszły super, jedna wcale. Mam świetną pamiątkę (z dziećmi) a na zdjęciach wyglądam dużo lepiej niż na co odzień. Makijaż, światło, obróbka pewnie też.

Moim zdaniem - warto smile
    • mayaalex Re: Sesja zdjęciowa 30.10.13, 21:18
      Mialam - na samym poczatku pierwszej ciazy. Piersi juz mi urosly a brzuch jeszcze nie smile bardzo fajna sprawa, choc wiekszosc zdjec jest rzeczywiscie bardzo prywatna i nie nadaje sie do pokazywania szerszej publice smile
      Zaluje, ze nie mamy sesji zdjeciowej z malutkim synkiem, w szpitalu nie chcialam, potem zawsze mielismy cos innego w planach - jak sie urodzi drugie to zrobimy sesje calej naszej czworki.
    • mid.week Re: Sesja zdjęciowa 30.10.13, 21:20
      jeśli to Twoja córa na fotce i jeśli jest choć trochę do Ciebie podobna to jesteś śliczną laską smile
      I nie ma niefotogenicznych ludzi, są jedynie kiepscy fotografowie.
      • redheadfreaq Re: Sesja zdjęciowa 30.10.13, 21:22
        > I nie ma niefotogenicznych ludzi, są jedynie kiepscy fotografowie.

Szczera prawda.
    • red-echmea Re: Sesja zdjęciowa 30.10.13, 22:52
      A ja chyba nie do końca rozumiem Twoje zaskoczenie... O ile dobrze kojarzę, sama hobbystycznie zajmujesz się fotografią? (pamiętam, że kiedyś zamieścilas zdjęcia córki- zrobiły na mnie bardzo pozytywne wrażenie!!!)
      • saszanasza Re: Sesja zdjęciowa 31.10.13, 06:57
        red-achmea
        właśnie dlatego, że hobbistycznie fotografuję dokładnie widzę jak sama wyglądam na zdjęciu.
        córce na tej sesji fotograf cyknęła jedno zdjęcie (bo młoda nie chciala) i to tak na szybko i wyszła super...ja potrzebowałam ich seteksad
        ona jest po prostu fotogeniczna i na zdjęciu wychodzi dokładnie tak, jak wygląda.
        ja na zdjęciach nieprofesjonalnych (nazwijmy je), wychodzę strasznie. i nie bujam zupełniesmile
        ale faktem jest że odpowiednie oświetlenie i ujęcie + photoshop jest w stanie z szarej myszy zrobić rasową modelkę (przesadzam oczywiście), zawsze zdawalam sobie z tego sprawę ale nigdy nie miałam okazji się o tym przekonać, teraz jestem tego pewna (zlaszcza gdy zobaczyłam obrobione zdjęcia innych).

tego typu zdjęcia poprawiają samoocenę...nie drastycznie, nie na zawsze, ale można wyjść od fotografa z poczuciem że w sumie nie jest aż tak źle jak się myślismile
        • oqoq74 Re: Sesja zdjęciowa 31.10.13, 08:24
          > właśnie dlatego, że hobbistycznie fotografuję dokładnie widzę jak sama wyglądam
          > na zdjęciu.
          > córce na tej sesji fotograf cyknęła jedno zdjęcie (bo młoda nie chciala) i to t
          > ak na szybko i wyszła super...ja potrzebowałam ich seteksad

To nie jest kwestia fotogeniczności.
          W tej chwili każdemu, kto ma cyfrową lustrzankę wydaje się, że może robić super foty.
          Znam sporo takich osób, także w rodzinie.
          Profesjonalny fotograf umie przy pomocy światła wydobyć to co korzystne, a ukryć to co wygląda niefajnie. Podpowie jak się ustawić. Czasem wystarczy minimalnie inaczej ułożyć głowę, by zniknął podwójny podbródek. smile

Mój mąż jest fotografem, robił zdjęcia różnym kobietom. Młodym pięknym, starszym, tęższym, chudym. Wszystkie były zaskoczone, że można tak pięknie wyglądać. Istotne jest oświetlenie, umiejętność przełamania oporu osoby fotografowanej.
          To nie aparat robi zdjęcie, tylko człowiek, który go obsługuje. Szkoda, że mamy zalew zdjęć, w których o zdjęciu decyduje ilość użytego Photoshopa, a nie technika, ujęcie, światło.

• saszanasza Re: Sesja zdjęciowa 31.10.13, 09:26
            oqoq74 napisał(a):

> > właśnie dlatego, że hobbistycznie fotografuję dokładnie widzę jak sama wy
            > glądam
            > > na zdjęciu.
            > > córce na tej sesji fotograf cyknęła jedno zdjęcie (bo młoda nie chciala)
            > i to t
            > > ak na szybko i wyszła super...ja potrzebowałam ich seteksad
            >
            > To nie jest kwestia fotogeniczności.
            > W tej chwili każdemu, kto ma cyfrową lustrzankę wydaje się, że może robić super
            > foty.

zgadza się, ale w dalszym ciągu twierdzę że są dzieci/dorośli mniej lub bardziej fotogeniczni. gdyby tak nie było, przy aktualnych możliwościach w dziedzinie fotografii i obróbki każdy mógłby być modelem/modelką. lepiej jest zrobić więcej zdjęć by klient mógł w czym wybierać, niż selekcjonować je wedle gustu fotografa by następnie przekonywać osobę fotografowaną, że na tych zdjęciach wygląda dobrze (gorzej jak poczucie estetyki fotografa będzie inne niż osoby fotografowanej)

> Znam sporo takich osób, także w rodzinie.
            > Profesjonalny fotograf umie przy pomocy światła wydobyć to co korzystne, a ukry
            > ć to co wygląda niefajnie. Podpowie jak się ustawić.

faktsmile z drugiej jednak strony wydaje mi się że jednak na większości profesjonalnych zdjęć fotografowane osoby wychodzą lepiej niż w rzeczywistości, ludzie są zadowoleni, a przynajmniej ematki w moim wątkusmile kwestia techniczna zdjęć nie jest aż tak istotna dla osoby która się nie zna. ważne by osoba się sobie podobała i zdjęcia były zaakceptowane jako całość. oczywiście umiejętności fotografa mają wpływ, ale nie decydujący.
            moja znajoma miała taką sesję (dla mnie rodem z koszmaru). moja 5 latka patrząc na jej zdjęcie stwierdziła że cyt.: "ciocia wygląda jak lalka". kadr fatalny - jakby miał być fotografowany podbródek, obróbka straszna, brak rysów twarzy, zdjęcie przekoloryzowane, za plecami bałagan w tle, ale jej się podoba.

Czasem wystarczy minimalni
            > e inaczej ułożyć głowę, by zniknął podwójny podbródek. smile

w kwestii mojego własnego podbródka, to jest on widoczny wyłącznie na jednym zdjęciu =P natomiast samo zdjęcie uważam na warte zachowania, nawet po obróbce. w rzeczywistości drugiej brody nie mam, nie jest to więc moim zdaniem zabieg scricte upiększający, co eliminujący wadę akurat w tej fotografii.

pod kątem techniki wykonania/ jakości swoich zdjęć to nie mam na razie zdania, bo nie mam jeszcze zdjęć. nie widzę efektu finalnego...pobieżnie na niektórych zdjęciach za mną powstał cień, którego moim zdaniem być nie powinno, zauważyłam też przesunięcia w kadrze, liczę że zostanie to skorygowane, bo wybrałam rownież i te zdjęcia, ale kierując się właśnie tym jak ja na nich wyglądam, niż niedoskonałosciami samego zdjęcia.
            >

>
            • oqoq74 Re: Sesja zdjęciowa 31.10.13, 10:06
              Mówimy o różnych rzeczach.
              Profesjonalny fotograf najpierw ustala czego oczekuje klient. Potem proponuje rozwiązania. W trakcie sesji na bieżąco pokazuje co jest zrobione, jak można to poprawić itd.

Narzucanie swojej wizji klientowi nie jest profesjonalne.

Robienie zdjęć to nie tylko obróbka i światło. Tak w większości myślą ci co uważają, że do dobrego zdjęcia trzeba mieć extra aparat i photoshopa. Sorry, ale nawet telefonem zrobisz dziś fajne zdjęcie, gdy wiesz jak to zrobić.
              Amatorów od profesjonalistów różni to, że ci drudzy wiedzą co zrobić by uzyskać określony efekt i jak to powtórzyć.
              Mogę podać przykład, osoby, która zajmuje się teraz robieniem zdjęć komercyjnie - sesje z makijażem. Nie umie operować światłem, zdjęcia są poddane takiej obróbce graficznej w kompie, że trudno rozpoznać kto na nich jest. Ma grono klientek, dla których ważniejsze jest, że twarz potraktowana photoshopem nie ma cienia skazy, szkoda, że jednocześnie nie widzą, że te zdjęcia są zwyczajnie źle zrobione. Źle wykadrowane, źle oświetlone. Wychodzi brak wiedzy. No ale taka osoba uważa się za fotografa.

• saszanasza Re: Sesja zdjęciowa 31.10.13, 22:41
                ja właśnie dziś na wszelki wypadek zadzwoniłam do fotografa i zastrzegłam, żeby zbytnio nie szalał z obróbką.
                nie uważam siebie za atrakcyjną, ale faktem jest że w realu dają mi mniej lat niż mam, a mam ich 38. jeżeli fotograf będzie próbował mnie jeszcze odmłodzić to wyjdzie z tego jakaś groteska.
                w każdym razie zapowiedziałam żeby poza wspomnianym podbródkiem nie kombinowali zbytnio w PS?
    • eliszka25 Re: Sesja zdjęciowa 31.10.13, 08:32
      tez zawsze uwazalam, i nadal uwazam, ze nie jestem ani pieknoscia ani super fotogeniczna. takich zwyklych zdjec robionych gdzies na wycieczce czy przy jakichs okazjach nie lubie, znaczy siebie na tych zdjeciach nie lubie, bo np. dzieciaki fotografuje namietnie. jednak kiedys, lata cale temu, mialam sesje zdjeciowa. z efektow bylam bardzo zadowolona i wyszlam na tych zdjeciach naprawde fajnie. mam je do dzis, bo mi sie bardzo podobaja.
    • zona_mi Re: Sesja zdjęciowa 31.10.13, 14:04
      Kupiłam córce taką sesję na imieniny, potem sobie też - spodobało mi się podejście fotografki, efekt, naprawdę fajne zdjęcia. no i się odważyłam.
      Lepsze to, niż "sesje" robione przez domorosłych amatorów, często żenująco beznadziejne, szczególnie jeśli potrzebuje się zdjęć nie tylko do domowego albumu.
      Modelką nie zamierzam być, ani pozować już więcej z maszyną do pisania - ważyła chyba z 50 kg... wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka