Dodaj do ulubionych

erocyc dla 3 latka

05.11.13, 21:19
wlasnie trafilam na program prowadzony przez Cichopkowa na polsat cafe
a tam mama 3 latka z próchnica, i juz wada zgryzu wywala mu w lozku cyca z dekoltu w czarnym koronkowym staniku
ta baba byla wrecz zachwycona...
jak mozna byc tak chorym na glowe zeby doprowadzic do czegos takiego
pierwszy raz mnie to tak wyraznie odrzucilo ... moze dlatego ze nie znalam w realu nikogo tak walnietego w glowe ani tez nie widzialam nawet w TV takiego okazu wynaturzenia matki polki
temat przewalkowany ale co mi tam , to tak pod "strefy erogenne z Kopernika"

Obserwuj wątek
    • aleksandra1357 Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 21:23
      Nie rozumiem - przeszkadza Ci koronkowy stanik, karmienie czy próchnica?
      Nie udowodniono nigdy związku między karmieniem piersią, a próchnicą czy wadą zgryzu. Istnieją badania, które udowadniają coś przeciwnego.
      • an_ni Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 21:45
        podaj je
        • aleksandra1357 Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 21:59
          an_ni napisała:

> podaj je

Hir ju ar:

"publikacja amerykanskiego towarzystwa dentystycznego:
          www.ada.org/prof/resources/topics/science_breastfeeding.asp
          przetłumaczę kluczowe słowa: "Karmienie piersia, szczególnie
          przedłuzone, często uznawane było za potencjalny czynnik ryzyka
          wystepowania wczesnej prochnicy dziecięcej, pomimo braku dowodów
          potwierdzajacych te tezę. Nowe badania w October 2007 Pediatrics (tu
          link
          pediatrics.aappublications.org/cgi/content/abstract/120/4/e944
          ) powinny uspokoic karmiące i oczekujace dziecka matki jak rowniez
          dentystów poniewaz stwierdzono ze ani samo karmienie piersią ani
          długosć jego trwania nie mają zwiazku ze zwiekszonym ryzykiem
          wczesnej próchnicy dzieciecej"

i jeszcze jedno: :www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15583771?
          ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.P

ubmed_DiscoveryPanel.Pubmed_Discovery_RA&linkpos=5&log$=relatedreview

s&logdbfrom=pubmed
          "Nie ma naukowych dowodów na to że ludzkie mleko może byc związane z
          rozwojem próchnicy"

-głowny cukier mleka ludzkiego - laktoza - jest mało kariogenny, w
          przeciwieństwie do tych zawartych w mleku sztucznym, soczkach i
          słodzonych herbatkach
          -zawarte w mleku wapń i foforany w pewnym stopniu zapobiegają
          obniżaniu pH w jamie ustnej, a wiec zapobiegaja rozpuszczaniu sie
          szkliwa
          -kazeina z mleka adsorbuje sie na zębach i utrudnia w ten sposób
          dostęp bakteriom
          -mleko ludzkie zawiera enzymy zwalczajace bakterie
          próchnicotwórcze : lizozym i laktoperoksydazę"
          • an_ni Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:03
            w 100% chroni zeby przed prochnica jeszcze mi powiedz
            • aleksandra1357 Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:08
              an_ni napisała:

> w 100% chroni zeby przed prochnica jeszcze mi powiedz

Nigdzie tego nie napisałam, ale odnoszę wrażenie, że użyłam kilku argumentów więcej niż Ty.
              • an_ni Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:11
                a mnie nie chce sie szukac w necie
                kazdy wie ze nie myte zeby po jakimkolwiek nocnym jedzeniu / slodkim piciu wnarazone sa na prochnice
                • aleksandra1357 Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:14
                  an_ni napisała:

> a mnie nie chce sie szukac w necie
                  > kazdy wie ze nie myte zeby po jakimkolwiek nocnym jedzeniu / slodkim piciu wnar
                  > azone sa na prochnice

Nie masz racji. Fakty są przeciwko Tobie. Coś Ci się wydaje, dowodów nie masz żadnych.
                  Wszystkie młode ssaki piją słodkie mleko, także w nocy. Czy psy, koty, tygrysy itd. mają przez to próchnicę? W mleku występuje inny cukier.
                  Natura nie jest tak głupia, żeby sobie sama na zęby szkodzić.
                  • an_ni Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:19
                    ooo pojechalas, myjesz w ogole zeby dzieciom?
                    • dziennik-niecodziennik Re: erocyc dla 3 latka 06.11.13, 09:57
                      no ale ona ma rację.
                  • gryzelda71 Re: erocyc dla 3 latka 06.11.13, 07:00
                    Wiesz tyle ile chcesz wiedzieć.
                • kartkapko Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:28
                  an_ni napisała:

> a mnie nie chce sie szukac w necie
                  > kazdy wie ze nie myte zeby po jakimkolwiek nocnym jedzeniu / slodkim piciu wnar
                  > azone sa na prochnice

Jakbyś cokolwiek wiedziała o karmieniu piersią, to byś wiedziała też że dziecko nie ssie przez zęby. Sutek jest tak głęboko w ustach że mleko leci prawie prosto do gardła.
                  • an_ni Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:33
                    moze noworodki tak ssa
                    a stomatolog tez nie wiedziala??
                    • kartkapko Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:35
                      an_ni napisała:

> moze noworodki tak ssa
                      > a stomatolog tez nie wiedziala??

Bardzo możliwe. Niby czemu miałaby się znać na karmieniu piersią?
                      • aleksandra1357 Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:37
                        To prawda, że mleko leci prosto do gardła, ale jak dziecko przyśnie, to kilka kropel mleka mieć kontakt z zębami. Tylko wtedy działają te czynniki przeciwpróchnicze, o których pisałam.
                        Stomatolodzy często nie mają pojęcia o karmieniu piersią - sprawdzone.
                        • antyideal Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:40
                          Oj a to ciekawe, ze u niektorych dzialają wrecz przeciwnie,
                          a to peszek...
                          • aleksandra1357 Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:44
                            antyideal napisała:

> Oj a to ciekawe, ze u niektorych dzialają wrecz przeciwnie,
                            > a to peszek...

Jeśli dziecku karmionemu piersią psują się zęby, to z innych powodów. Po to właśnie robi się badania naukowe, żeby to wiedzieć.
                            • antyideal Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:56
                              Jasne, jasne, tylko dziwnym trafem psuly mu sie te jedynki,
                              ktorymi lubil w nocy pomietolic piers.
                              • aleksandra1357 Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 23:01
                                antyideal napisała:

> Jasne, jasne, tylko dziwnym trafem psuly mu sie te jedynki,
                                > ktorymi lubil w nocy pomietolic piers.

A chrupków kukurydzianych jedynki nie znały? Chrupki są bardziej próchnicogenne niż cukierek, bo oblepiają ząb.
                                • antyideal Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 23:04
                                  Nie, nie znaly, w owym czasie byl niemal na samej piersi z
                                  powodu poteznej alergii.
                                  Ząbki byly pucowane w dzien i przed spaniem.
                                  • ichi51e Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 23:13
                                    Smoka lizalas? suspicious
                                    • antyideal Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 23:16
                                      Smoka mial w dziobie przez 3 sekundy w zyciu, nie zdazylam polizac tongue_out
                                      • aleksandra1357 Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 23:24
                                        antyideal napisała:

> Smoka mial w dziobie przez 3 sekundy w zyciu, nie zdazylam polizac tongue_out

Niedobory wapnia? Antybiotyki w ciąży? Oblizywanie łyżeczki przez babcie? Spanie z otwartymi ustami (zabójcze dla mleczaków)?
                                        Jest mnóstwo możliwych powodów.
                                      • ichi51e Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 23:28
                                        Nie chce cie martwic ale... Pewnie tesciowa w usta pocalowala... Teraz to mogila :p
                                        • podkocem Re: erocyc dla 3 latka 06.11.13, 09:31
                                          No to możecie mnie zbesztać. Moja prawie 4-latka do tej pory pije wieczorem mleko z butli i często zębów po tym nie myje bo zasypia. Próchnicy nie ma i chyba ma to po mnie, bo w życiu próchnicy nie miałam - wszystkie zęby mamy proste, mój dentysta wiecznie powtarza, że na mnie zarobić się nie da. Na mojej Młodej też nie - ostatni przegląd: wszystkie zeby zdrowe.

Owszem, mycie jest ważne, ale chyba najważniejsze to uwarunkowania genetyczne. Jednym się zęby psują łatwo mimo szczególnego dbania o higiene, a innym nie.
                                          • majenkir Re: 06.11.13, 13:49
                                            podkocem napisała:
                                            > No to możecie mnie zbesztać. Moja prawie 4-latka do tej pory pije wieczorem mle
                                            > ko z butli i często zębów po tym nie myje bo zasypia.

Hehe, moja tez tak dlugo robila. Razem ze swoim o 2 lata mlodszym bratem.
                                            Taka butla-usypiacz. big_grin. Zebow po tym nigdy nie mylismy.
                                            A teraz tez sie czasem zdarza jedzenie cukru w nocy sad, przeciez nie bede jej gonila do lazienki myc zeby "po".... Problemow z zebami zadne moje dziecie nie ma. Jeszcze wink.
                                            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/re/qd/3acg/EyS38bArbyduwnye7X.jpg
                                            Coco i Bruno
    • kosmopolis Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 21:24
      Co za obrzydliwość! W koronkowym staniku! A fee... I to jeszcze czarnym, brrr.
      • wegatka Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:29
        Czarny stanik, bo ten odcinek pewnie w Halloween kręcili i również dlatego dziecko miało czarne zęby tongue_out
    • asia_i_p Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 21:25
      Owszem, karmiłam trzylatkę przez jakieś 10 minut dziennie. Nie miała próchnicy ani wady zgryzu, zresztą jak można dostać wady zgryzu od tego, co ma się w ustach 10 minut dziennie.
      • an_ni Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 21:45
        przez cale zycie od urodzenia po 3 lata twoj ssak mial piers w ustach jedynie 10 min dziennie??
        • asia_i_p Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 21:57
          Przez całe życie nie, ale w trzecim roku życia już raczej tak, z małymi wyjątkami, takimi jak okres choroby na rotawirusa, kiedy rzeczywiście potrzebowała więcej.
          Dużo bardziej martwił mnie nawyk ssania palca - stanowił dużo większe zagrożenie dla zgryzu, na szczęście nam się upiekło.
          • an_ni Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:01
            no to na szczescie!
      • majenkir Re: 06.11.13, 13:52
        asia_i_p napisała:
        > zresztą jak można dostać wady zgryzu od tego, co ma się w ustach 10 minut dziennie.

No nie? Wtedy kazda kobita by miala wade zgryzu big_grin.
    • eilian Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 21:50
      ale co Cię tak oburzyło? Ten koronkowy stanik? Czarny w dodatku? Cholerka, ja też taki miałam, piękny, czarny hotmilk, myślisz, że wynaturzyłam moje dziecię?
    • dziennik-niecodziennik Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 21:51
      sprecyzuj jak mozesz - co Cie tak odrzuciło?
      3latek z próchnicą, 3latek z wadą zgryzu, 3latek karmiony piersią, karmienie piersią w koronkowym staniku, zachwyt matki nad tym ze karmi?...
      • an_ni Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 21:55
        caloksztalt
        • dziennik-niecodziennik Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:00
          to nie rozumiem. szczerze przyznaję.
          • an_ni Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:02
            trzeba bylo to zobaczyc, naprawde
            mnie opisy i oszolom aleksandra 1357 nie ruszaja
            • aleksandra1357 Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:05
              an_ni napisała:

> mnie opisy i oszolom aleksandra 1357 nie ruszaja

Może jak opiszę jakieś drastyczne szczegóły, to Cię ruszę smile
              Spróbuję: dziś mój 3,5-latek mówi: "Cycuszek to dobra rzecz, bo jest w nim mleczko."
              • an_ni Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:08
                podaj swoje nazwisko zeby mi corka nie trafila na twojego syna co? moze byc na priv
                postanowilam ze bede weryfikowac przyszlych zieciow pod tym katem wink, jak i rowniez pod katem spania z mamusia do wieku szkolnego, wiem co z tego wyrasta ...
                • zuwka Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:18
                  Chyba za bardzo przejęłaś się dzisiejszym tematem z dzień dobry TVN i wywiadem z Lwem Starowiczem co? Żeby nie było sama nie jestem zwolenniczką spania z dziećmi i piersią karmiłam pól roku, ale Ciebie wyraźnie ponosi. Mniej tv zalecam
                  ------------------------------------------------------------
                  "Żeby jeździć samochodem trzeba zdać egzaminy ale żeby mieć dziecko wystarczy dwoje idiotów."
                  ------
                  • an_ni Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:22
                    nie , nie widzialam tego programu
                    opisywalam inny program a wplyw spania z mamusia znam z autopsji, trafil mi sie kiedys taki mamisynek, jak powiedzial ze spal z matka do 8 r.z. to juz wiedzialam co jest nie tak
                    a jeszcze obserwuje kolezanke ktora ma fiola na punkcie syna i spania z nim tez ...
    • ichi51e Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 21:52
      Jestem zwolennikiem dlugiego kp i wygody na wielu plaszczyznach jakie zapewnia. Nawet 7 latki kp mnie nie ruszaja. Koronki? A w czym ma chodzic - dobrze ze sie nie zaniedbuje jako kobieta dziecku wsjo rawno (aczkolwiek od siebie powiem ze nie polecam stanikow marki hotmilk - ani jeden mi soe nie sprawdzil a mialam sporo OT) prochnica? No zdarza sie. Wada zgryzu rowniez bywa zwiazek nie do udowodnienia.
      Ale jakis czas temu trafilam na watek - "karmie mimo ze nie mam juz mleczka" i powiem szczerze nie zdzierzylam. Wtf?!!!
      Czyli jednak sa granice.
      • an_ni Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:00
        wypowiadala sie tam stomatolog mowiac pokrotce o ulozeniu i rozwoju podniebienia bodajze oraz o ulozeniu jezyka przy polykaniu - 3 latek polykal z jezykiem miedzy zebami czyli tak jak noworodek a
        3 latek w przeciwienstwie do noworodka/niemowlaka ma zeby wiec wypychal je sobie do przodu - bylo widac ewidentnie ze dzieciak ma nieprawidlowo wysuniete gorne zeby
        zwiazek do udowodnienia przez specjaliste, tu droga przyczyna -skutek troche dluzsza niz prosta kwestia karmienia a jednak, chyba wytlumaczylam?
        • kandyzowana30 Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:07
          Ale znakomita wiekszosc dzieci ma zeby w pierwszym roku zycia. Duza czesc dzieci przed 6 miesiacem.
          • an_ni Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:15
            ale nie wszystkie
            jak juz maja wszystkie to wiekszosc nie ssie cyca
          • a1ma Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:40
            O, właśnie, bo natura tak sprytnie to urządziła - rosną zęby = można zacząć gryźć = czas odstawiać pierś i wprowadzać pokarmy stałe.
            • aleksandra1357 Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:45
              a1ma napisała:

> O, właśnie, bo natura tak sprytnie to urządziła - rosną zęby = można zacząć gry
              > źć = czas odstawiać pierś i wprowadzać pokarmy stałe.

Bzdura. Wszystkie ssaki karmią swoje małe także z zębami.
              Zęby mleczne to zęby, z którymi się karmi. Czyli do 6 roku życia spoko wink
              • gryzelda71 Re: erocyc dla 3 latka 06.11.13, 07:38
                Np na przerwie obiadowej w szkole co nie?
        • ichi51e Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:13
          Wszystko mozliwe - czy bylo moze orientacyjnie choc podane ile to dziecko ssie? Czy to kp to byla jego baza jedzeniowa a reszte snackowal czy moze jadl normalnie ale dopajal?
          Kurcze musze poszukac w necie...
          • an_ni Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:16
            nie wiem, wpadlam w trakcie tego programu, nie widzialam od poczatku , byc moze matka opisywala ile razy ssie, ale ze robil histerie to podejrzewam ze czesto
            • ichi51e Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:19
              Raczej go przeglodzili zeby ladnie zasysal na antenie i dzieciak sie wkurzyl gdzie ten cyc ;p
              • an_ni Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:25
                samym cycem to polroczniak sie juz nie najada ...
                ale aleksandra na pewno wyciagnie jakies zrodlo ze owszem
                • kartkapko Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:32
                  an_ni napisała:

> samym cycem to polroczniak sie juz nie najada ...
                  > ale aleksandra na pewno wyciagnie jakies zrodlo ze owszem

Dlaczego miałaby to zrobić? Od pisania bredni opartych na połówce newsa z Telewizji Śniadaniowej to ty tu jesteś.
                • aleksandra1357 Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:34
                  an_ni napisała:

> samym cycem to polroczniak sie juz nie najada ...
                  > ale aleksandra na pewno wyciagnie jakies zrodlo ze owszem

Są takie źródła i łatwo je znaleźć smile Dziecko do roku-półtora spokojnie się najada z piersi, a rozszerzanie diety to tylko próbowanie nowych smaków, bez większej wartości odżywczej (piszę o naturalnym rozszerzaniu diety).
                  • an_ni Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:37
                    to moze bys tez zaczela pic swoje mleko skoro inne odzywianie jest bezwartosciowe
                    • e-kasia27 Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:58
                      A skoro mleko jest takie bezwartościowe dla dziecka trzyletniego, to po grzyba wciskają wszystkim do jedzenia mleko krowie??
                      Krowy są dojone znacznie dłużej niż trzy lata po porodzie!!
                      To ich mleko jest w takim razie już całkowicie pozbawione wszelkich wartości, więc po co je jeśc?
                      • an_ni Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 23:01
                        odpowiedz sobie na pytanie czy cielaki ssą krowę 3 lata ?
                        • e-kasia27 Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 23:06
                          Cielaki nie!
                          To ludzie ssą krowę dłużej niż trzy lata!

A rozumiem już, to mleko w piersi staje się bezwartościowe z powodu jej ssania!!
                          A gdyby tak dawac dziecku mleko odciągane dojarką, to wtedy by było OK?
                          • an_ni Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 23:07
                            nie , zle rozumiesz
                            • e-kasia27 Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 23:13
                              A co źle rozumiem?

Jeśli lekarz twierdzi, że mleko po trzech latach, a nawet wcześniej, bo niektórzy twierdzą, że już po roku mleko z piersi kobiety nie ma dla dziecka żadnych wartości odżywczych, to dlaczego mleko z piersi krowy po sześciu latach jej dojenia miałoby jakieś wartości odżywcze miec??
                              Krowa ssak i człowiek ssak.
                          • q_fla Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 23:11
                            > A gdyby tak dawac dziecku mleko odciągane dojarką, to wtedy by było OK?

Całkiem możliwe, że ok, wtedy może niektóre z nich nie miałyby wypchanych zębów. wink
                        • aleksandra1357 Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 23:09
                          an_ni napisała:

> odpowiedz sobie na pytanie czy cielaki ssą krowę 3 lata ?

Gdyby krowa żyła 80 lat, to cielak ssałby ją 5 lat.
                          • an_ni Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 23:11
                            tak obliczylas dlugosc karmienia swoich ssakow?
                          • a1ma Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 23:11
                            Krowa żyje około 30 lat, czy to znaczy, że cielak ssie ją przez prawie 2 lata?
                            • e-kasia27 Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 23:16
                              Nie, ale tylko dlatego, że człowiek odstawia cielaka od cyca zaraz po urodzeniu, po to aby samemu krowę ssac.
                      • eliszka25 Re: erocyc dla 3 latka 06.11.13, 02:49
                        znawczyni krow sie znalazla tongue_out. widzisz, zeby krowa dawala mleko, to musi urodzic cielaka srednio co 1,5 roku. w przeciwnym razie z czasem laktacja u niej zanika. nawet, gdy jest dojona, to mleka jest coraz mniej. krowy, to naprawde nie sa automaty, z ktorych mleko leci samo big_grin
            • kartkapko Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:31
              an_ni napisała:

> nie wiem, wpadlam w trakcie tego programu, nie widzialam od poczatku , byc moze
              > matka opisywala ile razy ssie, ale ze robil histerie to podejrzewam ze czesto

Histerie to robisz głównie ty. Nie wie, nie widziała całości, usłyszała jedno zdanie i już wie że zęby na cyckach się krzywią.
              • an_ni Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:35
                nie no spoko, mozesz mi udowodnic ze zeby sie na bułkach krzywia, dawaj!
                • ichi51e Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:49
                  Ani_ni nie dobijaj mnie smile)) moje dziecko ma 15mcy i zyje na piersi prawiw wylacznie bo sukinkot nie wiele wiecej chce - i jest w 75 centylu!!! Co jakis czas chodze do pediatry i wyzebruje morfo i na razie kk choc oczywiscie sen mi spedza z powiek czy on glodny nie lazi... Odpukac...
                  • an_ni Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:53
                    wspolczuje twoim piersią wink
                    • ichi51e Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:56
                      Sa spektakularne ;p
                      • an_ni Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:59
                        a co bedzie potem? wink
                        • ichi51e Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 23:15
                          Smuteczek uncertain
                          • turzyca Re: erocyc dla 3 latka 06.11.13, 00:00
                            Tak z kronikarskiego obowiazku: przeciwko smuteczkowi pomaga dobrze dobrany stanik, noszony najlepiej takze w nocy, i cierpliwosc. Wiekszosc rujnacji i tak nastepuje w ciazy i w pologu, dlugosc karmienia nie wplywa na stan koncowy piersi za bardzo.
        • e-kasia27 Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:46
          To, że jeden dzieciak ma nieprawidłowo wysunięte zęby niczego nie dowodzi.
          Gdyby wspomniany stomatolog miał rację, to wszystkie dzieci ssące długo pierś miałyby takie zęby, a nie mają, więc to nie prawda.
          Ten konkretny dzieciak oprócz piersi mógł też ssac kciuk i dlatego miał takie zęby, albo się taki urodził z wadą zgryzu.
          • an_ni Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:56
            oczywiscie ze tak, ale stomatolog tlumaczyla ze z powodu ulozenia jezyka i rozwoju podniebienia on te zeby sobie wypycha
            a uklada jezyk tak dlatego ze ma przyzwyczajenie do ssania piersi, nieodpowiednie dla wieku
            oczywiscie nie kazde dziecko tak bedzie mialo
            ale to nie obala teorii ze dlugie ssanie, czegokolwiek, ma wplyw na zgryz
    • an_ni Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 22:59
      ja tu o erocycu i zachwycie mamusi jak synus spod koronek sam wyciaga jej cyc a wszystkie skupilyscie sie na zgryzie i prochnicy ...
      zawiodlam sie ... wink
      • e-kasia27 Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 23:00
        Dwuletnie córeczki też wyciągają, więc, co??
        • an_ni Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 23:03
          lesbijkami beda? wink
          albo matka lesbijka! wink OMG
          • e-kasia27 Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 23:09
            A no tak!
            Popatrz, no jaka głupia jestem, nie wpadłam na to.
      • ichi51e Re: erocyc dla 3 latka 05.11.13, 23:11
        Ja chetnie pociagne temat erocyca! Czy ktos moze polecic piekny stanik dla karmiacej? Cena nie gra roli hotmilk nie bo choc wygodny nie przecze nie odpowiada mi ksztaltem... Moze byc czarna koronka - ani ja ani synek nie pogardzimy wink
        • turzyca Re: erocyc dla 3 latka 06.11.13, 00:03
          Czy ktos moze polecic piekny stanik dla karm
          > iacej?

Bierze sie dowolny stanik, zaglada sie na stanikomanie, przerabia sie stanik na karmnik: stanikomania.blox.pl/2009/01/Zbuduj-sobie-karmnik.html
          Gorseciarki tez takie cos umieja zrobic, jesli kogos 6 szwow przerasta.
          • ichi51e Re: erocyc dla 3 latka 06.11.13, 06:37
            Tak robie ale niestety moim zdaniem to o kant dupy potluc. Stanik karmnik i przerabiany to dwie rozne bajki - owszem na poczatku nie ma roznicy - potem masakra. Szkoda niszczyc staniki. Porownuje z tymi hotmilkami - zeby nie ten ksztalt to staniki bajka - jakby sie w piance kremowej bylo nie w staniku...
            • astomi25 Re: erocyc dla 3 latka 06.11.13, 13:35
              Ichi Anita ma dobre staniki dla karmiacych. Teraz zainwestowalam i jestem zachwycona.
              Nie wiem jak wczesniej moglam nosic szmaty z rossmanna uncertain
    • emwu55 Re: erocyc dla 3 latka 06.11.13, 07:21
      gdybym tylko mogła karmić, to bym karmiła i 5-latka a że nie karmiłam, mimo prawie stawania na głowę w tym temacie, to tylko innym zazdroszczę.
    • kikimora78 Re: erocyc dla 3 latka 06.11.13, 09:10
      Co do próchnicy i wady zgryzu, to już dostałaś szczegółowe info. Dodam, że moja córka cały czas ssie w nocy i zęby i zgryz ma w najlepszym porządku.
      A do co koronkowego stanika - sugerujesz, że jeśli karmi się piersią to trzeba się w starą szmatę zawinąć? A może jesteś z tego "obozu", który uważa, że ciężarna i karmiąca powinna tylko takie koszulki nosić:
      https://www.pizamka.pl/galerie/p/pizama-disney-dla-kobiet_730.jpg

No fakt - ukochany miś mojej córki to puchatek i pewnie oszalała by ze szczęścia jakbym taką założyła, roważę to. A tymczasem nadal będę gorszyć moje dziecko, normalnym, dorosłym ubraniem.
      • motyllica Re: erocyc dla 3 latka 06.11.13, 10:42
        też oglądałam ten program i też nie od początku. i wzbudził we mnie niesmak.
        nie chodziło tu o najadanie się cycem, ale bardziej o potrzebę emocjonalną dziecka, przyzwyczajenie np. do zasypiania przy piersi. a matka niby miała dość tego karmienia ale bała się jego histerii, krzyków w nocy itp.
        poza tym to dziwne, że ona jest u fryzjera a mały (całkiem duży!) gmera jej przy dekolcie i ona w trakcie suszenia włosów wywala cyca
        • dziennik-niecodziennik Re: erocyc dla 3 latka 06.11.13, 10:50
          > nie chodziło tu o najadanie się cycem, ale bardziej o potrzebę emocjonalną dzie
          > cka, przyzwyczajenie np. do zasypiania przy piersi.

śmiem twierdzić że potrzeba emocjonalna dziecka jest nawet wazniejsza od fizjologicznej. bo istotnie najeść sie moze czyms innym, ale przytulenia i "pocycowania" nic mu nie zastąpi. w czym problem?

> poza tym to dziwne, że ona jest u fryzjera a mały (całkiem duży!) gmera jej prz
          > y dekolcie i ona w trakcie suszenia włosów wywala cyca

dziwne moze dla nas, pobocznych obserwatorów. dla małego dziecka zupełnie naturalne.
          • an_ni Re: erocyc dla 3 latka 06.11.13, 12:56
            no jesli stawiamy potrzebe dziecka mimo przeciwskazan (sprochniale i krzywe zeby) to ja nie mam pytan ...
            potrzebe bliskosci mozna zapewnic inaczej niz podawaniem piersi na kazde kwekniecie dziecka 3 letniego!
            ja wychodze z zalozenia ze trzeba uczyc i kierowac dzieckiem rowniez w kwestii zaspakajania potrzeb a nie tylko spelniac jego zachcianki, ktore do tego mu szkodza - mowimy o 3 latku, nie noworodku czy niemowleciu OK?
            to samo mozemy odniesc do jedzenia slodyczy, zbyt dlugiego ogladania TV i grania w gry

a w ogole temat zszedl na dziecko a mnie chodzilo o matke, IMO glupawą krowę, ktora tylko potrafi wywalic cyca a nie wychowac zdrowego syna
            • dziennik-niecodziennik Re: erocyc dla 3 latka 06.11.13, 13:18
              > no jesli stawiamy potrzebe dziecka mimo przeciwskazan (sprochniale i krzywe zeb
              > y) to ja nie mam pytan ...

eeee... po pierwsze to nie są przeciwwskazania, po drugie - spróchniałe i krzywe zeby mozna wyleczyć dość łatwo, zaniedbania emocjonalne - o wiele trudniej.

> potrzebe bliskosci mozna zapewnic inaczej niz podawaniem piersi na kazde kwekni
              > ecie dziecka 3 letniego!

egejn
              po pierwsze - nie masz pojęcia jak jest ta pierś podawana, po drugie - moze to konkretne dziecko akurat tego potrzebuje, po trzecie - kim jestes żeby decydowac czy jego potrzeby są zaspokajane w sposób własciwy, po czwarte - co Cie to w ogole obchodzi, Twojej piersi nie ssie...

> ja wychodze z zalozenia ze trzeba uczyc i kierowac dzieckiem rowniez w kwestii
              > zaspakajania potrzeb a nie tylko spelniac jego zachcianki, ktore do tego mu szk
              > odza - mowimy o 3 latku, nie noworodku czy niemowleciu OK?

w dalszym ciągu - jej cycek, jego potrzeba, po co sie wtrącasz?

> to samo mozemy odniesc do jedzenia slodyczy, zbyt dlugiego ogladania TV i grani
              > a w gry

taaaaaaa, jest to idealnie tożsame z ssaniem piersi big_grin big_grin big_grin

> a w ogole temat zszedl na dziecko a mnie chodzilo o matke, IMO glupawą krowę, k
              > tora tylko potrafi wywalic cyca a nie wychowac zdrowego syna

o tym jak i na kogo ona swojego syna wychowa to bedzie mozna wyrokowac za pare długich lat dopiero. oby sie wtedy nie okazało że to Ty byłas glupawą krową ze swoimi opiniami.
            • kruche_ciacho Re: erocyc dla 3 latka 06.11.13, 13:49
              osobiscie uwazam karmienie 3latka cycem za przegiecie
              niesmaczne i niepotrzebne

dziekuje za uwage, teraz pojedzcie po mnie wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka