Dodaj do ulubionych

Ulubiona zupa

06.11.13, 21:59
(tak na fali wątków kulinarnych) smile
Moje typy:
-kalafiorowa z koperkiem
-żurek z jajkiem
-barszcz ukraiński
-barszcz czerwony z uszkami
i jeszcze barszcz czerwony,zabielany z ziemniakami kraszonymi specjalnośc mojej babci...

Nie przepadam za powszechnie lubianą pomidorową i rosołem.
Pozdrawiam smacznie.
Obserwuj wątek
    • szmytka1 Re: Ulubiona zupa 06.11.13, 22:00
      nie jadam tych wymienionych przez ciebie, za to ulubione to te, których nie lubisz ty.
    • mayaalex Re: Ulubiona zupa 06.11.13, 22:03
      Uwielbiam pomidorowa (raczej z ryzem niz makaronem), lubie krem z porow i ziemniakow, dyniowa na slodko z kluseczkami, zurek z jajkiem i barszcz z pasztecikiem (to zima).
      Ostatnio baaardzo lubie zupe z soczewicy.
    • mindtriper Re: Ulubiona zupa 06.11.13, 22:10
      Odpowiem na odwrót.
      Nie lubię kapuśniaku, barszczu i trochę żurku.
      Całą resztę zup po prostu uwielbiam.
      Ale się podjarałam tymi zupami smile
    • nanuk24 Re: Ulubiona zupa 06.11.13, 22:12
      flaki, grzybowa i zurek
    • ichi51e Re: Ulubiona zupa 06.11.13, 22:12
      Lubie wszystkie. Nawet jagodowa.
    • peggy_su Re: Ulubiona zupa 06.11.13, 22:14
      Pomidorowa z ucieranymi kluchami. Nie jadłam całe wieki.
      Szczawiowa mojej teściowej
      żurek z puree ziemniaczanym i jajkiem.

Poza tym lubię różne lekkie zupy warzywne, niezabielane żadnymi mąkami, śmietanami itd.
      • najma78 Re: Ulubiona zupa 06.11.13, 22:31
        Lubie: marokanska z ciecierzyca, z grochu zielonego z mieta, z marchwi i kendry, minestrone, z czerwona soczewica, ciecierzyca i chilli, pomidorowa ale krem ( z polska pomidorowa ma niewiele wspolnego), ogorkowa z wlasnego przepisu i meksykanska.
        • gazeta_mi_placi Re: Ulubiona zupa 07.11.13, 10:49
          >pomidorowa ale krem

Ohydztwo, takie podają osobom chorym na raka w ostatnim stadium gdy nie mogą już jeść normalnego jedzenia.
          Mi dodatkowo kojarzy się z papkami dla niemowląt, smacznego.
    • jematkajakichmalo Re: Ulubiona zupa 06.11.13, 22:21
      Moje faworytki:

szparagowa
      grzybowa
      krem z cukini, kalafiora
      ogorkowa

ogolnie lubie wszystkie (takze owocowe i mleczna wink ), ale te powyzej najbardziej
    • marychna31 Re: Ulubiona zupa 06.11.13, 22:31
      Jestwm fanatycza wielbicielką zup - moge zjeśc każdą ilosćsmile

Uwielbiam wszystkie, byle by bez mięsa (jestem jaroszką).

Jesienia delektuję się zupa dyniową i cebulową.
    • morgen_stern Re: Ulubiona zupa 06.11.13, 22:34
      Kocham wszystkie prócz owocowej, która jest jakimś kulinarnym nieporozumieniem. Jestem totalnie zupowa i na zupkach chowana.
      • bsl Re: Ulubiona zupa 06.11.13, 22:38
        moge sie podpisać ??
        bez zup świat jest smutnywink smile)

szczawiowa z jajkiem i ziemniaczanymi kluchami , echh
        • misterni Re: Ulubiona zupa 06.11.13, 23:27
          Dawaj przepis!!
    • an_ni Re: Ulubiona zupa 06.11.13, 22:57
      nie lubie jakos specjalnie zup
      zjem jak podadza pomidorowa, ogorkowa, barszcz czysty, kapusniak ale bez pomidorow, kremy rzadko ktore lubie musza byc wyraziste w smaku, ale nie tylko dzieki przyprawom

noo taka za ktora teraz zatesknilam to tajska z trawa cytrynowa, mlekiem kokosowym i kurczakiem albo krewetkami mmmmmm
      • imogen0 Re: Ulubiona zupa 06.11.13, 23:04
        Też miałam taki okres, nie przepadałam za zupami,może dlatego że w dzieciństwie prawie codziennie na obiad były zupy.Pyszne,babcine ale pozostał pewien przesyt i taka banalność.
        Teraz przekonuję się do zup,dzieciaki lubią,są łatwe,pożywne i wiele z nich w zasadzie samosięgotującychsmile
    • ira_07 Re: Ulubiona zupa 06.11.13, 23:01
      Pomidorowa, rosół, krem z brokułów, krem z kalafiora, krem z pieczarek. Lubię też taką a`la meksykańską, z mielonym mięsem, pomidorami, papryką, kukurydzą, fasolą, posypaną lekko serem. Tę gotuję najczęściej, bo dwóch dań na codzień nie jadam, a jedną "zwykłą" zupą się nie najem.
    • misterni Re: Ulubiona zupa 06.11.13, 23:26
      Uwielbiam :
      krupnik
      żurek
      barszcz ukraiński
      pomidorową ze świeżych pomidorów z koperkiem i kluskami lanymi (z ryżem nie cierpię)
      ogórkową z koperkiem i ziemniakami
      dyniową z imbirem, mleczkiem kokosowym i grzankami
      cebulową
      gulaszową
      fasolową
      grochówkę
      grzybową
      • misterni Re: Ulubiona zupa 06.11.13, 23:27
        A, i rybną smile
        • bsl Re: Ulubiona zupa 06.11.13, 23:31
          przepyszną rybną jadłam w Bieszczadach a pozniej długo, długo nic
    • dziennik-niecodziennik Re: Ulubiona zupa 06.11.13, 23:30
      nie lubię barszczu ukraińskiego, botwinki i flaków.
      całą resztę zup zdecydowanie lubię. ulubione to: pomidorowa, ogórkowa, krupnik.
      • dziennik-niecodziennik Re: Ulubiona zupa 06.11.13, 23:31
        a i zup owocowych nie uznaję. dla mnie to nei zupa.
    • landora Re: Ulubiona zupa 06.11.13, 23:47
      Ogórkowa z ryżem, krupnik, z soczewicy, barszcz czerwony z ziemniakami i świąteczny barszcz z uszkami.
      I jeszcze uwielbiam zupę ziemniaczaną z młodych warzyw, mmmm...
      • landora Re: Ulubiona zupa 06.11.13, 23:49
        I wszystkie zupy chińskie, w restauracjach nie mogę się powstrzymać i zawsze zamawiam, a potem nie mogę skończyć drugiego dania. wink
    • salsadura Re: Ulubiona zupa 06.11.13, 23:50
      Każda oprócz owocowej i kremowej, a najchętniej: rosół, wszystko z burakami (barszcz czerwony, ukraiński, mniej zabielany), szczawiowa, kalafiorowa, żurek, flaki, ogórkowa, krupnik i ogólnie po polsku jadę big_grin.

-
      • salsadura Re: Ulubiona zupa 06.11.13, 23:57
        Jeszcze dodam, że moja przyjaciółka sama nastawia zakwas na żur w baaardzo dalekim kraju.. Kisi się i smakuje nawet tubylcom smile.
    • lola211 Re: Ulubiona zupa 07.11.13, 00:32
      Krocej bedzie ktorej nie lubie: mdlej jarzynowej.
      Pozostale- jak najbardziej tak.
    • hamerykanka Re: Ulubiona zupa 07.11.13, 01:04
      Hmmm...smile
      Krabowa-krem w roznych wersjach; bisque i chowder
      Rozne chowdery, zwlaszcza oparte o owoce morza (chowder upraszczajac to zupa mleczna/krem, ale nie przepuszczona przez blender)
      Nie wiem, czy gumbo mozna zaliczyc do zup-rzadsze niz sos, gestsze niz zupa. Uwielbiam z roznymi owocami morza.
      Z polskich-barszcz ukrainskismile
    • adellante12 Re: Ulubiona zupa 07.11.13, 01:07
      Rajca juha
      Ciorba de burta
      zupa gulaszowa
      barszcz ukraiński
      ogórkowa.
      • mama_duzych_dzieci Re: Ulubiona zupa 07.11.13, 06:02
        Hej, opisz dwie pierwsze ))
      • misterni Re: Ulubiona zupa 07.11.13, 08:13
        To drugie to coś w rodzaju flaków, tylko że zabielane, a ta pierwsza, to nie wiem, ale z nazwy wynikałoby że może to być zupa albo krew radnego big_grin
        • adellante12 Re: Ulubiona zupa 07.11.13, 09:04
          nie nie nie smile))))
          Rajca juha (rajcice - pomidory Juha - zupa) - to chorwacka odmiana pomidorowej bardzo specyficzna bo gotowana do konsystencji prawie kremu ze świezych pomidorów bardzo aromatyczna dzięki bałkańskim pomidorom, duzej ilosci przypraw i najczęściej na wywarze z jagnieciny.

Ciorba de burta to rumuńska odmiana flaków która z flakami znanymi w polskiej kuchni nie ma nic wspólnego. Gotowana z wołowiny bez takiej ilości wszystkich "smieci" które sa w naszych doprawiona na ostro kwaśno podawana z kwaśną śmietaną i ostrą swieżą papryczką.
          • mama_duzych_dzieci Ulubiona zupa 07.11.13, 13:55
            Dzięki za juhe, bo flaki zabielana znlazłam.
    • eliszka25 Re: Ulubiona zupa 07.11.13, 02:00
      pikantna zupa krem pomidorowo dyniowa. za kazdym razem wychodzi mi nieco inna, bo oprocz dyni i pomidorow daje tez inne warzywa, w zaleznosci co mam w lodowce, ale lubie bardzo. dzieciaki tez.

poza tym lubie klasycznie: pomidorowa i rosol, ogorkowa, kalafiorowa, klopsowa, fasolowa - z ziarnkami fasoli albo z fasolka szparagowa, grochowa na wedzonce, minestrone, zupe krem z cukinii, z porow, jarzynowa, dobry krupnik, tez najlepiej na wedzonce, czernine, ale jem wylacznie u mojej mamy, zurek, barszcz ukrainski, barszcz czerwony, ale zrobiony naprawde na ostro. kolejnosc przypadkowa, w ogole lubie zupy i dosc czesto je gotuje.
      • eliszka25 Re: Ulubiona zupa 07.11.13, 02:05
        a i jeszcze: flaki, gulaszowa, grzybowa, szczawiowa
        • bi_scotti Re: Ulubiona zupa 07.11.13, 02:54
          A ja tam lubie owocowe, najczulej wspominam wisniowa i jablkowa mojej babci ... uhuhu ... mniaaaam! No i ze slodkich to koniecznie zupa nic smile Lubie tez te zimne - chlodnik i gazpacho.
    • feniks_z_popiolu Re: Ulubiona zupa 07.11.13, 04:38
      Każdą chętnie zjem z wyjątkiem owocowych i buraczanych.
      Tych po prostu nie tykam, nie dam się na nie namówić nikomu.
    • ola33333 Re: Ulubiona zupa 07.11.13, 06:55
      grochowka, zurek, rybna no i rosol tez lubie smile
      • ola33333 Re: Ulubiona zupa 07.11.13, 06:56
        i flaki tez lubie smile
    • franczii Re: Ulubiona zupa 07.11.13, 07:06
      Barszcz czerwony w kazdej postaci i z czymkolwiek: czysty , zabielany, z uszkami, z jajkiem, ziemniakami , fasola, wszystko jedno.
    • lilly_about Re: Ulubiona zupa 07.11.13, 07:27
      Jestem ogólnie zupolubna. Ulubione: żurek, flaki, pomidorowa z ryżem, grzybowa, barszcz.
    • default Re: Ulubiona zupa 07.11.13, 07:40
      Szczawiowa, neapolitańska, pomidorowa , rosół, krupnik, botwinka, jarzynowa z pomidorami, grzybowa, pieczarkowa, zalewajka (zwłaszcza taka z kurkami lub gąskami !).
      • zebra51 Re: Ulubiona zupa 07.11.13, 09:11
        Zimą zupa jest obowiązkowa u mnie w domu.
        Dyniowa, ale taka wytrawna (bez przyprwa korzennych, ale z czosnkiem).
        Ogórkowa, z ciecierzycy, barszcz ukraiński, krupnik oraz wszelkie zwane u nas w domu "zupami rozmaitymi" - warzyne zabielane śmietaną.
        Nie lubię pomidorowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka