Dodaj do ulubionych

po sterylizacji suki

13.11.13, 15:19
mogę przemywać ranę spirytusowym fioletem?
tylko to mam w domu, ale mogłabym dokupić coś innego
no i piesek ma ciepły nos i ogólnie jest ciepły- czy gorączka to normalny stan po sterylizacji?

zaraz bede dzwonic do kliniki, ale tez mozecie cos napisac smile
Obserwuj wątek
    • iwles Re: po sterylizacji suki 13.11.13, 15:29

niczym nie przemywałam,
      gorączki nie było
      zadzwoń lepiej od razu
    • kikimora78 Re: po sterylizacji suki 13.11.13, 15:38
      nie spirytusem - będzie szczypać, ja mam co prawda kotki, ale nic im tam nie grzebałam ani nie czyściłam, pozwalałam wylizywać, ale pilnowałam, żeby sobie zębami szwów nie powyciągały.

a co do gorączki to nie wiem, jak masz możliwość zadzwonić i się spytać to będzie najlepiej chyba.
    • yenna_m Re: po sterylizacji suki 13.11.13, 15:42
      octenisept najlepszy
    • antychreza Re: po sterylizacji suki 13.11.13, 15:45
      Niczym nie przemywałam, założyłam kubraczek na powozie, bo bałam się że poszarpie sobie szwy. Przez ok. dobę była osowiała i miała ciepły nosek, potem przeszło. Wetka mówiła, że to zwykła reakcja, żeby się zgłosić jeśli po dobie będzie temperatura.
      • antychreza Re: po sterylizacji suki 13.11.13, 15:45
        na podwozie miało być ;p
      • naomi19 Re: po sterylizacji suki 13.11.13, 15:47
        kubraczek ma
    • zebra12 Re: po sterylizacji suki 13.11.13, 15:46
      Moja suka była zrobiona na srebrno i niczego nie przemywałam. Lekarz kazał Ci przemywać?
      Co do ciepłego nosa, to w pierwszej dobie pies może być nieswój i mieć ciepły nos, ale nie gorączkę! Zmierz mu może temperaturę.
      • naomi19 Re: po sterylizacji suki 13.11.13, 15:47
        tak, kazal przemywac, ale nie fioletem a ocniseptem albo tym zoltym plynem, ale tylko fiolet mam w domu
        zaraz biegne do apteki i zmierze temp
    • naomi19 Re: po sterylizacji suki 13.11.13, 15:46
      no wlasnie chyba szczypalo jak smarowalam- mam jeszcze fiolet na wodzie, jutro tym sprobuje
      dzwonilam- mam zmierzyc temp ale zgubil mi sie termometr, musze leciec o apteki
      do 39,5 mam nic nie robic
      powyzej-albo przyjechac do kliniki albo dac cwiartke pyralginy
      • ulas123 Re: po sterylizacji suki 13.11.13, 16:35
        albo przyjechac do kliniki albo dac cwiartke pyralginy

Dać pyralginę psu po operacji, moja samą wodą wymiotowała /kilka godzin po narkozie/ nie miałabym odwagi dawać tabletek. Jedź lepiej na zastrzyk.
        • naomi19 Re: po sterylizacji suki 13.11.13, 17:48
          na szczęście nie ma goraczki tylko lekki stan podgoraczkowy a to ponoc normalne po sterylizacji
          moja je i pije normalnie, trochę tylko mniej ale zadnych wymiotów
        • yenna_m Re: po sterylizacji suki 13.11.13, 23:37
          nie wolno samemu dawać psu leków p-bólowych
    • ulas123 Re: po sterylizacji suki 13.11.13, 16:34
      Do mnie weterynarz sam zadzwonił kilka godzin po zabiegu. Lepiej zadzwoń i zapytaj co masz robić. Niczym nie smarowałam, pies był spryskany takim srebrnym opatrunkiem, potem przez 5 dni chodziliśmy codziennie na zastrzyk przeciwbólowy.
      • naomi19 Re: po sterylizacji suki 13.11.13, 16:38
        mój pies w ogóle nie ma opatrunku ma po prostu zszytą ranę sad no i na to kubraczek
        • antychreza Re: po sterylizacji suki 13.11.13, 23:02
          Moja też miała tylko szycie, ale ona miała tak jakby operację laparoskopową, tzn. tylko 3 dziurki po ok. 1 cm na brzuszku. Tak robią w krakowskim schronisku, podobno wetka, która tam to robi to jakaś megamistrzyni (nic dziwnego, sterylizuje psiaki od 8 rano do 12 przez 4 dni w tygodniu). Twoja miała cięty cały brzuch?
          • naomi19 Re: po sterylizacji suki 13.11.13, 23:49
            Tak, moja miała cięty brzuch.
    • thea19 Re: po sterylizacji suki 13.11.13, 23:12
      suczka mojej siostry tez "byla ciezko chora" po sterylizacji, utykala nawet. wystarczylo zdjac kubraczek i od razu inny pies. po zalozeniu (bo sie lizala) znowu robila oczy kota ze shreka i kulala. moze ona tez z tego rodzaju wstydziochow?
      • naomi19 Re: po sterylizacji suki 13.11.13, 23:47
        chyba tak, nie znosi kubraczka big_grin oczy kota ze shreka non stop, serce mi pęka!
        • thea19 Re: po sterylizacji suki 13.11.13, 23:49
          zdejmij kubraczek, niech pochodzi z godzine i zaloz znowu. zobaczysz czy to kubraczek czy inna przyczyna.
    • marghe_72 Re: po sterylizacji suki 14.11.13, 00:18
      Zdejmij kubrak i obserwuj, żeby sie nie lizała / gryzła.
      Ja swojej psie niczym szwów nie przemywałam. Samo się wszystko ładnie zagoiło
    • esr-esr Re: po sterylizacji suki 14.11.13, 06:30
      pies ma wyższą temperaturę ciała niż my, 38 stopni to dla niego norma. sukę najlepiej zostawić w spokoju, dać miskę z wodą i po jakimś czasie kaszkę (taką dla dzieci) do jedzenia. na drugi dzień już powinno być lepiej, dwa dni po już biegają jak stare (w końcu goi się jak na psie).
      uważaj tylko na jedzenie, tak jak człowiek, po operacji powinny jeść lekkie posiłki i małe ilości.
      • naomi19 Re: po sterylizacji suki 14.11.13, 08:35
        Tak, dziś zrobię jej lekki posiłek.
        Nie mogę zdjąć kubraczka- drapie się wtedy, gryzie i liże.
        Ale dziś już pies wesoły i wszystko ok. Teraz się mogę przyznać, że dałam jej połowę ćwiartki Pyralginy- przeciwbólowo. Od razu inny pies. A dziś antybiotyk podskórnie i za 2 tyg na zdjęcie szwów. Dzięki za odzew dziewczyny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka