Dodaj do ulubionych

Obsesja pletwy

16.11.13, 16:30
O co chodzi w duza stopa? Ja mam rozmiar 39-41 i powiem szczerze zawsze uwazalam ze mam piekne stopki.
Za to moja mama 3/4 zycia spedzila w 35.5 i zawsze z duma podkreslala ze ma mala stopke - do czasu az ostatnio (nie wiem z jakch przyczyn) zalatwila sobie wkladki na zamowienie i zonk okazalo sie ze ma 38 ale cale zycie chodzila w za malych butach...
Naprawde widzicie ze ktos ma duza/mala noge i myslicie sobie "boze jaka pletwa!"?
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Obsesja pletwy 16.11.13, 16:37
      Nie, nie mam, ale takie myśli pojawiały się, gdy była moda na najbardziej koszmarne buty, jakie znałam: czyli czuby. Skoro ja w rozmiarze 36 czułam się jak w kajaku, gdy przymierzałam, co dopiero mówić o większych rozmiarach?
      Stąd skojarzenie z płetwą miałam tylko w przypadku butów-czubów- nigdy nie miałam żadnej pary.
      • aandzia43 Re: Obsesja pletwy 17.11.13, 22:01
        O tak, buty z czubem to oczywiście moje ulubione obuwie wink Koszmarek modowy, jeden w większych. Przebijają nawet fryzury z lat 80-tych. Szczególnie kwiczę z uciechy, jak w takich butach paradują osobniki płci obojga pośledniego wzrostu z krótką łydką wink To są właśnie płetwy.
    • enatealie Re: Obsesja pletwy 16.11.13, 16:37
      Piękne stópki? Wybacz, mogą być piękne, ale w tym rozmiarze to stopy. wink
      Sama uważam moje stopy za ładne, bo smukłe i długie, ale wiem, że nie każdy fason buta im służy. Nie myślę "Boże jaka płetwa" na widok innych stóp, mało mnie one obchodzą. Przyznam, że nie podobają mi się duże kobiece nogi w płaskich sandałach i kozakach, tyle.
      • przystanek_tramwajowy Re: Obsesja pletwy 16.11.13, 16:40
        Płetwa? Nie, no skąd! Ja myślę: "O rany! Ale kopyto!". big_grin

---
        Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
      • gryzelda71 Re: Obsesja pletwy 16.11.13, 16:40
        Zawsze chodzi o proporcje.160 i stopa rozmiar 40 faktycznie rzuca się w oczy.
        • thea19 powaznie? 17.11.13, 16:38
          mam 165cm i stope 40, jest zupelnie proporcjonalna. pytanie za to mam: dlaczego rozmiar 40 znika jako pierwszy w sklepach?
          • marcela16 Re: powaznie? 17.11.13, 17:08

thea19 napisała:

> mam 165cm i stope 40, jest zupelnie proporcjonalna. pytanie za to mam: dlaczego
            > rozmiar 40 znika jako pierwszy w sklepach?

zostają tylko 40, 41.
            Nie ma 38 - to mój rozmiar, 38 ma wiekoszśc kobiet.
            40 -stki wczoraj to prawie każda para była, za to 38 nic nie dostałam.
            • thea19 Re: powaznie? 17.11.13, 17:26
              zostaja to 36 i 37. butow na wyprzedazy nigdy nie udalo mi sie kupic, w regularnej cenie tez tylko na poczatku sprzedazy
              • marcela16 Re: powaznie? 17.11.13, 18:42
                thea19 napisała:

> zostaja to 36 i 37. butow na wyprzedazy nigdy nie udalo mi sie kupic, w regular
                > nej cenie tez tylko na poczatku sprzedazy

a wiesz dlaczego? bo widocznie producent robi do 39-40 . Tak jest w większości butów. Producent robi buty te które sa kupowane. A ponad 40 -stki mało co się sprzedają.
                Znam kogos osobiście co ma 41 i nie ma butów w tym rozmiarze, albo jak jest to ostatnie pary pozostałości. Przejdź się do sklepu i popatrz po półkach jakie są rozmary, bo ja wczoraj pół dnia łaziłam i 40-stki jedynie zostały, nie było 38.
                41,42 rzadko producenci robią.
            • thea19 tu masz statystyczna Polke 17.11.13, 17:30
              urodaizdrowie.pl/czy-jestes-statystyczna-polka
          • gryzelda71 Re: powaznie? 18.11.13, 09:24
            Jestem dużo wyższa mam 40 i zawsze znajduje rozmiar.
          • gaskama Re: powaznie? 18.11.13, 14:20
            dlaczego
            > rozmiar 40 znika jako pierwszy w sklepach?

Serio??? ja mam 39 i strasznie się wnerwiam, bo jak super fajny but albo wyprzedaż, to już zostają tylko 36, 37 albo 40 i 41. Zawsze ekspedientki mówią, że niestety 38 i 39 to najbardziej popularne rozmiary.
      • ichi51e Re: Obsesja pletwy 16.11.13, 17:10
        W balerinkach... Do spodnicy...
    • 18lipcowa3 Re: Obsesja pletwy 16.11.13, 16:42
      Ja mam 39 i 172, nigdy w żadnych butach moje nogi nie wyglądały jak płetwy.
      • zuzanka005 Re: Obsesja pletwy 16.11.13, 16:45
        38 nigdy nie zmieszczą się w 35,5
        • ichi51e Re: Obsesja pletwy 16.11.13, 17:11
          Owszem zmieszcza sie jesli zawsze chodzilas w za malych... Cos jak chinskie krepowanie stop - miala palce tak pod spod podwiniete - nie uwierzylam poki nie zobaczylam.
          • annajustyna Re: Obsesja pletwy 17.11.13, 10:18
            Moze niemeickie 35,5? ja mam w polskiej rozmiarowce 39, a w Niemczech nosze 38...
    • 18lipcowa3 Re: Obsesja pletwy 16.11.13, 16:43
      a mama pewnie miała 35,5 a potem większe bo po ciążach oraz na starośc stopy sie powiekszają czasem

• zona_mi Re: Obsesja pletwy 16.11.13, 16:44
      Nosiła buty za małe o 2,5 numeru i nie zorientowała się, że coś jest nie tak? Może jest Chinką z natury wink

Moim zdaniem stopy dobrze jeśli są proporcjonalne do sylwetki - czy to jest 36 czy 40 to dla mnie bez różnicy.
      Gorzej reaguję coś, nad czym można choć częściowo zapanować w swoim wyglądzie, na przykład źle dobraną fryzurę.
      Stopa to stopa.
    • kota_marcowa Re: Obsesja pletwy 16.11.13, 16:44
      Nie wiem. Ja mam 38 i uważam, że w normie. Chodziłam do liceum z dziewczyną, która miała 43 i nie mogła kupić butów na studniówkę. W ogóle przeważnie chodziła w męskich, bo nic nie mogła dostać na siebie.
      Moje obserwacje są takie, że o ile rozmiarówka od 37 do 41 jest łatwo dostępna, o tyle rozmiary większe/mniejsze, jest kupić trudniej i jest mniejszy wybór.
      • gato.domestico Re: Obsesja pletwy 16.11.13, 17:19
        dopiero teraz doczytalam smile moze chodzilysmy do 1 LO? big_grin
    • mayaalex Re: Obsesja pletwy 16.11.13, 16:57
      Nie wiem, nie zastanawiam sie nad cudzymi stopami za bardzo, chyba ze sa naprawde nieproporcjonalne do wzrostu (duze u kobiety albo male u faceta). Nosze rozmiar 36 i uwazam, ze do mnie pasuje (mam 160cm). W Polsce czasami na moj rozmiar niektorych modeli nie ma, za to zawsze we Wloszech na wyprzedazach moglam poszalec smile
    • gato.domestico Re: Obsesja pletwy 16.11.13, 17:18
      guzik mnie obchodzi czyjas stopa chyba ze nosi laczki a ma spekane piety smile
      problem miala moja kumpela z LO nosila 42/43 - to byl problem tylko meskie...
      zazwyczaj jednak natura jakos to maskuje np duza stopa- generalnie wieksza postura. Nie widzialam nigdy filigranowej kobietki z stopa rozm 40 smile
      • marina2 Re: Obsesja pletwy 16.11.13, 17:40
        noszę 41,a trekkingi w porywach 42.stopę mam jednak szczupłą.kupno butów bywa wyzwaniem.
      • kota_marcowa Re: Obsesja pletwy 16.11.13, 17:57
        No aż tak duża stopa, to jednak kłopot, ale fakt, nie widziałam dziewczyny niskiej z wielkimi stopami, raczej nadrabiają wzrostem.

Za to znałam faceta, który miał z 1,60 w kapeluszu i chyba z półmetrowe stopy, wyglądało to przekomiczniesmile
        • mvszka Re: Obsesja pletwy 17.11.13, 09:30
          który miał z 1,60 w kapeluszu i chyba z półmetrowe stopy,
          > wyglądało to przekomiczniesmile

szkoda że nie widziałaś pana dyrektora z mojej szkoły, wysoki a bucik ledwo wystaje spod spodni, to dopiero jest przekomiczne

• mamusia1999 Re: Obsesja pletwy 16.11.13, 17:31
      moja mama cale zycie niemal nosila buty 37, teraz przekonala sie do 38, a tak w ogole to ma taka sama stope jak ja: wygodnie mi jest w 39, tak z luzem przed paluchami. dla mojej mamy takie dobieranie butow - z tym luzem - to swietokradztwo. halluksa ma oczywiscie z woli bozej i na skutek uwarunkowan genetycznych, przy czym moja babcia zakladala butki 35-36, w sandalach bylo swietnie widac, ze juz dluzszy paznokiec jej ponad brzeg buta wystaje.

to jest jakis syndrom....kopciuszka? mala stopka jest gwarancja milosci?
    • neffi79 Re: Obsesja pletwy 16.11.13, 18:00
      ichi51e napisała:

> Naprawde widzicie ze ktos ma duza/mala noge i myslicie sobie "boze jaka pletwa!
      > "?
      zalezy jakie obuwie ma na tej płetwie
    • lily-evans01 Re: Obsesja pletwy 16.11.13, 18:01
      Ja mam stopę 40, ale i 175 cm wzrostu.
      Natomiast czasem widzę osobę dość niską, a z dość dużymi stopami - niestety to widać.
      • marcela16 Re: Obsesja pletwy 17.11.13, 17:12
        lily-evans01 napisała:

> Ja mam stopę 40, ale i 175 cm wzrostu.
        > Natomiast czasem widzę osobę dość niską, a z dość dużymi stopami - niestety to
        > widać.
        no ale 40-stka to niestety też widać, jak duża stopa to mi wzrost nie daje nic jak śmiesznie wyglada płetwa.
    • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Obsesja pletwy 16.11.13, 18:04
      Nie, jeszcze mnie nie porąbało, żeby zastanawiać się i komentować rozmiary stóp innych osób.
    • landora Re: Obsesja pletwy 16.11.13, 18:11
      Lubię moje małe stopy, noszę 36, ostatnio kupiłam sobie balerinki z kolekcji dziecięcej. Cudze stopy mało mnie obchodzą.
    • ivaz Re: Obsesja pletwy 16.11.13, 18:13
      Ja mam rozmiar 35 i do tego bardzo szczupłą stopę, generalnie chyba mam stopę proporcjonalną do reszty bo cała jestem filigranowa, a kupno butów to dla mnie nie lada wyzwanie, nie ukrywam, że często kupuję buty w dziecięcych sklapach, najczęściej w Zarze, bo fason tam jest taki doroślejszy.
    • vilez Re: Obsesja pletwy 16.11.13, 18:29
      Ja mam chyba odwrotnie, ale nie lubię małych stóp u kobiet. Kojarzą mi się jakoś tak- infantylnie? Sama mam 38, chyba przeciętnie.
      • lauren6 Re: Obsesja pletwy 16.11.13, 20:03
        Ja mam tak samo. Wbrew modzie małe stopy mi się nie podobają, większe są po prostu smuklejsze.
        Generalnie wielkość cudzych, czy własnych stóp, nie spędza mi snu z powiek.
        • ivaz Re: Obsesja pletwy 17.11.13, 09:48
          jak właścicielka małej stopy jest otyła to i stopy raczej nie będzie mieć smukłej, ja mam stópkę małą, ale smukłą, szczuplutką z długimi palcami. Smukłość to nie tylko długość, ale też inne czynniki anatomiczne, tak samo jest z tym że nie każda osoba wysoka jest smukła.
    • kkalipso Re: Obsesja pletwy 16.11.13, 20:07
      Mam 38 ale potrafię się wcisnąć w piękne szpilki 37.Mam ładne szczupłe stopy z prostymi palcami.
      Za to moja teściowa nie wiem dlaczego Bóg ją skarał nosi chyba 42 i ma najbrzydsze stopy jakie widziałam . Wszystko ma na miejscu , ładna babka itd. ale nad swoimi stopami strasznie boleje.
      W zakrytych butach na obcasie wygląda spoko ale w lato jest już duży PROBLEM.

Modle się , żeby moja córka nie odziedziczyła stóp po niej . A i żeby nie było sama się z nich śmieje i ubolewasmile
    • jagienka75 Re: Obsesja pletwy 16.11.13, 20:15
      nie zwracam uwagi na cudze stopy/ich rozmiary.
      sama noszę 40/41 i większość jest zdziwiona, że mam tak "duże" stopy, ale nikt nigdy nigdy nie nazwał je płetwami.
      no, ja o tym nic nie wiem, bo któż to wie, czy za plecami nie gadająwink
    • guderianka Re: Obsesja pletwy 17.11.13, 08:54
      ja mam płetwy
      ponoć tego nie widać-to znaczy każdy się dziwi jak mu mówię, że mam 39
      ale mam (153cm wzrostu wink
      Nie mam problemów z butami w przeciwieństwie do koleżanek i teściowej, które mają stopy mniejsze niż moja Mlodsza (37 i 7 lat wink)
    • heca7 Re: Obsesja pletwy 17.11.13, 10:00
      Noszę 37-38 w zależności od firmy. Mam 173 cm wzrostu. Więc raczej niewielkie mam stopy w stosunku do całej postaci wink
      Za to dłonie mam jak dziecko. Wczoraj kupowałam rękawiczki u sławnego rękawicznika szyte - 6 i 1/2.
      • opium74 Re: Obsesja pletwy 17.11.13, 10:44
        A która pamięta wątek pewnej chinki?? Piszącej na forum o stUpkach ?? wink
        • mama_kotula Re: Obsesja pletwy 17.11.13, 22:23
          Hinki! a nie chinki wink
          forum.gazeta.pl/forum/w,34708,31799301,31799301,Czy_ja_jestem_wyrodna_.html
    • an_ni Re: Obsesja pletwy 17.11.13, 12:44
      a jaki to rozmiar 39-41 albo 39 albo 40 albo 41
      wink
      • echtom Re: Obsesja pletwy 18.11.13, 08:04
        Rozmiarówka może się nieco różnić w zależności od firmy. Poza tym sandały kupuje się na ogół dopasowane, a buty zimowe z pewnym luzem. Tak więc sumując te czynniki, można nosić sandały w rozmiarze 39-40 i kozaki 40-41, co daje przedział 39-41 smile
    • srubokretka Re: Obsesja pletwy 17.11.13, 14:25
      powiem szczerze, ze wala mnie stopy innych kobiet.

Ja mam 37... Pamietam chwile, jak bylam nastolatka, ze wydawaly mi sie olbrzymie.
      Noga dostosowuje sie do ciezaru. Dlatego po ciazy kobitkom przybywa rozmiar lub dwa.
      Moja mama jest gruba. Nosi teraz 39-40, a jest o conajmniej 5 cm nizsza ode mnie.
      • ivaz Re: Obsesja pletwy 17.11.13, 15:56
        Oj to chyba nieprawda, byłam dwa razy w ciąży ani o milimetr mi noga nie urosła, czego bardzo żałuję.
        • srubokretka Re: Obsesja pletwy 17.11.13, 16:20
          no dobra, ale ile przybralas na wadze?
          Mi tez nic stopa nie urosla po 2, ale ja norm nie przkroczylam. Moim kolezankom , korym waga blisko setki podskoczyla stopa urosla. Przeciez to logiczne.
          • jak_matrioszka Re: Obsesja pletwy 17.11.13, 18:59
            Nie, to nie jest logiczne, to jest idiotyczne. Ja przybralam w drugiej ciazy 25+kg, rozmiar buta mam ten sam. Kolezanka po trzech ciazach ma wciaz rozmiar 35, tez w ciazach bardzo przybierala na wadze. Puchniecie stop zwiazane z zatrzymywaniem sie wody w organizmie lub kiepskim krazeniem (lekami, moze czyms jeszcze) to nie jest to samo co rosniecie stopy na dlugosc - zmiana rozmiaru.
            • srubokretka Re: Obsesja pletwy 17.11.13, 23:14
              a ja myslalam, ze kazdy woli zajrzec do googla zanim napisze , ze ktos idotyzmy pisze.
          • guderianka Re: Obsesja pletwy 17.11.13, 19:26
            mi urosła tylko w ostatniej ciąży (trzeciej) w której przytyłam najmniej wink
          • franczii Re: Obsesja pletwy 18.11.13, 14:08
            To co ty piszesz jest bzdura. Stopa w ciazy moze urosnac ale nie w wyniku wagi ciala ale zmian w ukladzie kostnym, stawach. Stawy i chrzastki w ciazy sie rozluzniaja i to ma na celu przygotowanie miednicy do porodu ale tym zmianom podlegacaly kosciec w tym stopy.
            Mnie troche urosla w ciazach, ale nie o caly rozmiar. Z tym ze po jakims czasie, okolo roku wrocila do pierwotnego numeru. Nosze wciaz ten sam numer buta.
    • kocianna Re: Obsesja pletwy 17.11.13, 20:06
      Raz jedyny zwróciłam uwagę na stopy: kiedy w balecie Romeo i Julia ta ostatnia była wyższa od ukochanego, a na pointach wyglądała jak na szczudłach. Aż się u koleżanki-tancerki dopytywałam, czy pointy wydłużają stopę, mówiła, że minimalnie.

Oprócz Julii z megastopami w życiu nie przyszło mi do głowy na kogoś patrzeć.

Moja najlepsza koleżanka ze studiów za to miała taki sposób na chandrę: szła do obuwniczego na dział męski, oglądała buty w rozmiarze 46+ i cieszyła się, że to nie jej noga ma ponad 30 cm długości smile
      • jak_matrioszka Re: Obsesja pletwy 17.11.13, 20:22
        Chyba zgapie patent kolezanki smile

Wyglada na to ze naleze do mniejszosci zwracajacej uwage na cudze stopy, nie mylic z fetyszem. Jako posiadaczka 41+ czesto patrze jak wygladaja stopy innych kobiet w roznych fasonach butow, szczegolna uwage zwracajac na te ktore oceniam na rozmiarowo zblizone do moich. I owszem, oceniam je pod wzgledem pletwa - nie pletwa. Na cudze biusty tez patrze, i na tylki, i na wlosy, i na dlonie... Nie zeby caly czas, ale zdaza mi sie i podejrzewam ze wcale nie jestem w tym taka osamotniona, jak to wynikaloby z tego watku.
      • guderianka Re: Obsesja pletwy 18.11.13, 11:40
        wink
        a widziałaś stopy Julii Roberts ? wink Ciężko zauważyć bo rzadko je pokazują, tak kadrują by nie było widać (ma bodajże 46 wink
    • kroliczyca80 a ja myślałam... 17.11.13, 21:29
      ...że będzie o strachu przed rekinami big_grin
      Ja mam 37, kajaki zaczynają się dla mnie powyżej 40 u kobiet i powyżej 43 u mężczyzn. Ale to tak w teorii, bo w praktyce nie zwracam uwagi na cudze stopy. A płetwa kojarzy mi się nie z długością, a raczej z szerokością stopy.
      • minerallna Re: a ja myślałam... 17.11.13, 23:53
        kroliczyca80 napisała:
        ...że będzie o strachu przed rekinami big_grin
        Ja mam 37, kajaki zaczynają się dla mnie powyżej 40 u kobiet i powyżej 43 u mężczyzn. (...)

Tak samo pomyślałam o tych rekinach big_grin

Ale z tą stopą 43 dla faceta? Takie stópki to mają chyba ci z raczej małym wzrostem. Średnio widzę faceta 190 cm i stopą 43 wink big_grin
        • kroliczyca80 Re: a ja myślałam... 18.11.13, 08:22
          Ależ oczywiście, że faceci >180 powinni mieć stopy powyżej 43, ale dla mnie te stopy po prostu wyglądają jak kajaki i tylesmile
    • aandzia43 Re: Obsesja pletwy 17.11.13, 22:07
      Dla mnie płetwa jest wtedy, gdy stopa swoją długością nie pasuje do wzrostu. Np. rozmiar buta 40 przy wzroście 160 cm. Znam dziewczynę z nóżką 43 i wzrostem 180 - dla mnie jej dolne fragmenty są estetyczne. Gdyby zasuwała na kopytkach 38, toby dopiero dziwnie wyglądało. Płetwy według moich estetycznych kryteriów mają też ludzie z platfusem, czy po prostu bardzo szeroką stopą.
      • bei Re: Obsesja pletwy 17.11.13, 22:19
        Na wysokim obcasie ładniej wygląda dłuższa stopa, po prostu proporcjonalnie splywa w doł.
        Ważna jest też proporcja wielkości stop do wysokości sylwetki - ale to już szukanie ideału smile
        Nie mam zwyczaju komentować cudzego wyglądu, chyba, ze mam co chwalić, wowczas bardzo lubię " obgadywać"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka