Dodaj do ulubionych

Jarmark świąteczny

18.11.13, 12:10
Mam ochotę wybrać się na jarmark bożonarodzeniowy. Ze względu na odległość biorę pod uwagę wyjazd do Drezna, Berlina, Pragi lub Wiednia.
Może ktoś był i podpowie, gdzie najciekawszy.
Obserwuj wątek
    • neffi79 Re: Jarmark świąteczny 18.11.13, 13:07
      Polecam Berlin, przepięknie + niezapomniane wrażenia dla dzieci (byłam, z wówczas 7 letnią córką)
      • malowanka06 Re: Jarmark świąteczny 18.11.13, 13:49
        Ja polecam Pragę lub... Wrocław- od 3 lat, moim zdaniem świetnie konkuruje z tymi u sąsiadów.
        • d.wludyka Re: Jarmark świąteczny 18.11.13, 14:00
          Dziękuję za opinie.
          We Wrocławiu mieszkam i wybiorę się na pewno, ale chciałabym gdzieś jeszcze.
          Zresztą tak naprawdę jarmark to tylko pretekst, mam ochotę gdzieś pojechać. W każdym z ww miast dawno nie byłam.

• gaskama Re: Jarmark świąteczny 18.11.13, 14:28
            Serio ten wrocławski jest ładny? Warto przyjechać z Warszawy? Warszawskie są żenujące. Tym bardziej, że mam porównanie do niemieckich.
            • asia_i_p Re: Jarmark świąteczny 18.11.13, 18:51
              Na wrocławskim są naprawdę ładne rzeczy, dużo oryginalnego rękodzieła. Jest w Rynku i "wystaje" w Świdnicką, a to ładne miejsca.
            • ichi51e Re: Jarmark świąteczny 18.11.13, 20:09
              Warszawskie tez nie sa zle! Ja lubie ten: wawalove.pl/Miedzynarodowy-Kiermasz-Dobroczynny-a11729
              Co roku chodze - fajne rzeczy mozna kupic i fajnie pojsc z dziecmi i zrobic podroz do okola swiata. smile
    • psiamama6 Re: Jarmark świąteczny 18.11.13, 14:16
      Moje ulubione to jarmark w Dreźnie ( koniecznie spróbuj pieczonego jabłka, tam właśnie jadłam najlepsze) i Gendarmenmarkt w Berlinie (do zjedzenia polecam raclette- łatwo znaleźć bo jest najdłuższa kolejka). Jarmark w Pradze odradzam- nic ciekawego.
      • d.wludyka Re: Jarmark świąteczny 18.11.13, 14:25
        Właśnie Drezno i Berlin najbardziej mnie kuszą, no i mam najbliżej.
        Może jak się mocno postaram to uda mi się odwiedzić te dwa, a Pragę i Wiedeń zostawię sobie na przyszły rok.
        Bardzo proszę o sugestie czego jeszcze trzeba spróbować.
        • psiamama6 Re: Jarmark świąteczny 18.11.13, 15:05
          W Dreźnie spróbuj jeszcze dresdener brot- to w sumie bułeczki nadziewane serem i szynką.
          • d.wludyka Re: Jarmark świąteczny 18.11.13, 15:14
            Bardzo dziękuję, Drezno jest już pewne, więc się przyda.
            • gaskama Wludyka napisz coś o wrocławskim! Proszę! 18.11.13, 15:21
              • d.wludyka Re: Wludyka napisz coś o wrocławskim! Proszę! 18.11.13, 15:49
                Jarmark będzie trwał od 22 listopada do 22 grudnia. Stoiska zajmują zwykle cały Rynek+część ul. Świdnickiej - czyli dosyć duży. Jest dużo stoisk z ozdobami świątecznymi, prezentami, smakołykami. Zawsze jest trochę imprez (warsztaty, konkursy, śpiewanie kolęd itp.)
                Na pewno spodoba się dzieciom.
                Tu jest opis:
                www.jarmarkbozonarodzeniowy.com/jarmark
                Poza tym, wg mnie każdy pretekst do wyjazdu jest dobry. Wrocław jest generalnie ładnym miastem, więc myślę, że nawet jeżeli jarmark nie powali Cię na kolana to i tak z wyjazdu będziesz zadowolona (zwłaszcza jeżeli masz dzieci - Wrocław jest miastem krasnoludków)
                W piątek będę w okolicach Rynku to wstąpię i napiszę więcej.

• malowanka06 Re: Wludyka napisz coś o wrocławskim! Proszę! 18.11.13, 21:42
                Obejrzyj zdjęcia w linku, który dała wludyka- pokazują jarmark we Wrocławiu. Moim zdaniem b.ciekawy, wiele atrakcji i smakołyków (pieczone jabłka też są tongue_out ), z Warszawy masz polskibus smile Grzane wino, w specjalnych, co roku innych, kubeczkach.
                Ja tam polecam i adwent bez jarmarku stracony.
    • incubus_1 Re: Jarmark świąteczny 18.11.13, 14:24
      Zdecydowanie Wiedeń. Poza jarmarkiem - piękne miasto.
      • d.wludyka Re: Jarmark świąteczny 18.11.13, 14:39
        Wiem, że piękne miasto i bardzo mocno kusi, ale trochę daleko - myślę o wyjeździe na 1-2 dni.
        Zobaczę jeszcze, ale jak nie w tym roku, to w przyszłym na pewno.
        • incubus_1 Re: Jarmark świąteczny 18.11.13, 14:54
          Zależy, gdzie mieszkasz i czym dojeżdżasz.
          • d.wludyka Re: Jarmark świąteczny 18.11.13, 15:11
            Mieszkam we Wrocławiu, pojadę samochodem lub autokarem - jest sporo ofert wyjazdów na jarmarki świąteczne.
            Mój mąż w tym roku uczy się w weekendy, może zabiorę więc rodziców, pojadę z koleżanką albo nawet sama. W takim układzie autokar wydaje się bardziej rozsądny i wygodny.

• kropkacom Re: Jarmark świąteczny 18.11.13, 14:30
      Myślę, że we wszystkich tych miastach będzie pięknie. Bo czemu nie?
      • ivaz Re: Jarmark świąteczny 18.11.13, 15:19
        a w Warszawie w tym roku nie będzie sad
        www.rdc.pl/informacje/nie-bedzie-jarmarku-bozonarodzeniowego-w-warszawie/
    • kadfael Re: Jarmark świąteczny 18.11.13, 15:32
      Ja się wybieram w tym roku do Lubeki. Bo piękne miasto, a Lubeka to stolica marcepana!
    • mayaalex Re: Jarmark świąteczny 18.11.13, 15:59
      W Berlinie jest fajnie, w Wiedniu tez - ktorys z tych dwoch na pewno Ci sie spodoba. Natomiast na dalsza wycieczke baaaaardzo polecam Strasburg - jest przepieknie (samo miasto jest w ogole ciekawe i nieduze wiec przyjemne do zwiedzania ale w czasie jarmarku jest po prostu zjawiskowo).
      • incubus_1 Re: Jarmark świąteczny 18.11.13, 16:46
        A podobno najpiękniejszy jest w Norymberdze, ale tam na jarmarku akurat nie byłam.
    • mama_duzych_dzieci Jarmark świąteczny 18.11.13, 17:17
      Witam, jestem również z Wrocławia jak autorka postu. Mam zaliczony jarmark w Pradze i Dreźnie. Drezno bije na głowę naszych południowych sąsiadów.
      W tym roku jadę do Wiednia, jak wrócę opowiem.
      Kocham nasz Jarmark we Wrocławiu, jestem co 2 dzień na kubeczku grzańca.
      Na drugi rok wybieram się do Budapesztu, potem ........................( co roku inny)

• enatealie Re: Jarmark świąteczny 18.11.13, 17:33
      Polecam Drezno. Z niemieckich jarmarków jak dla mnie najlepszy.
    • mama_duzych_dzieci i jeszcze jedno miejsce 18.11.13, 17:33
      Dolna Saksonia - miejscowość Goslar, szachulcowe kamieniczki, klimatyczne uliczki. Z Dolnego Śląska A4, potem A-2 po drodze zwiedzić można Hanower. Polecane pierniki prażone migdały i oczywiście grzane wino.

W Goslar, mieście wpisanym na listę światowego dziedzictwa UNESCO, na gości czeka piękny i niezwykły bożonarodzeniowy las ze świerkami rozświetlonymi dziesiątkami tysięcy lampek, z miękką leśną ściółką, subtelną muzyką i pachnącymi smakołykami. Na położonym tuż obok zabytkowym rynku czeka 80, ustawionych w formie gwiazdy straganów. Do popularnych atrakcji należy święto świateł w sztolni Roeder oraz niezwykły jarmark bożonarodzeniowy pod ziemią i na ziemi.

Godziny otwarcia jarmarku:

27.11. – 30.12.2013

pon.–sob. 10:00‒20:00, niedz. 11:00‒20:00

Las bożonarodzeniowy do 22:00

25./26.12.: 12:00 -19:00, 24.12.: 11:00-14:00
      • psiamama6 Re: i jeszcze jedno miejsce 18.11.13, 18:56
        Dzięki! Jadę i nie mogę się doczekać, obejrzałam zdjęcia z google i zapowiada się świetnie.
    • azomim Re: Jarmark świąteczny 18.11.13, 21:23
      Również polecam Drezno, ale innych nie widziałamwink)
      Jak jedziesz z dziećmi to mogę polecić kilka innych atrakcji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka