Dodaj do ulubionych

Czy to moze byc rotawirus?? Help!

19.11.13, 17:25
Wiem ze nie jestescie w stanie tego stwerdzic przez internet ale ja nigdy wczesniej nie mialam z tym do czynienia i nie jestem pewna czy takie sa objawy poczatkowe.

Wlasnie odebralam z przedszkola czterolatka (po telefonie ze zle sie czuje). Plakal, zwymiotowal, mial podwyzszona temperature. Zwymiotowal raz, nie ma biegunki. Teraz glowa nie boli, ma podwyzszona temperature, nie wymiotuje i nie ma biegunki. W przedszkolu bylo kilka przypadkow rotawirusa w ciagu ostatnich dni. Czy tak moze wygladac poczatek? Czy moze objawy sa gwaltowne od samego poczatku?

Mam nadzieje ze to nie to sad ale jesli tak to macie jakies cenne wskazowki? (pomijajac wizyte u lekarza bo to oczywiste). Jakies leki zakupic na wypadek gdyby w nocy sie rozkrecilo?

Z gory dziekuje!
Obserwuj wątek
    • gretchen184 Re: Czy to moze byc rotawirus?? Help! 19.11.13, 17:31
      może być jelitówka- ostatnio sporo tego
      u nas córka wymiotowała w nocy, w dzień miała wysoką gorączkę a na trzeci dzień była zdrowa.
      ja miałam biegunkę przez dwa dni.
      dawaj dziecku picie,żeby się nie odwodniło,zbijaj wysoką gorączkę- i tyle. no i dietka oczywiście-ale pewnie i tak nie będzie chciał jeść.
      • snowdust Re: Czy to moze byc rotawirus?? Help! 19.11.13, 17:39
        Dzieki za odpowiedz... Masakra z tymi chorobami sad
    • princy-mincy Re: Czy to moze byc rotawirus?? Help! 19.11.13, 17:42
      U każdego dziecka jelitowka bedzie przebiegać inaczej, nawet to samo dziecko raz przejdzie jelitówke łagodnie, raz cieżko.
      Raz corka miała dwie rzadkie kupy pod rząd i cała noc bolal ją brzuch i miała stan podgoraczkowy.
      Drugi- wymioty przez cała noc, gorączka 38,5 a po wymiotach kilka dni biegunki
      Trzeci- cały dzien wymioty, dwie rzadkie kupy, żadnego stanu podgoraczkowego.

Trzeba dbać by dziecko pilo- u nas corka przyjmowała tylko herbatę mietowa (po lyzeczce, dwie) oraz rzadki kisiel, wszystkim innym wymiotowala. Dopiero trzeciego dnia była w stanie zjeść trochę gotowanego ryżu czy kilka chrupek kukurydzianych.
      Jesli biegunka sie utrzymuje, wtedy warto podawać smecte i probiotyki.
      Jesli dziecko nie siusia albo siusia brunatnym/ brązowym moczem i mało, to mogą byc początki odwodńieńia- wtedy do szpitala.
      • snowdust Re: Czy to moze byc rotawirus?? Help! 19.11.13, 18:23
        Dzieki, mam nadzieje ze to jednak nie jelitowka ani rotawirusy tylko zwykle przeziebienie. Zbilam temperature i spi. Po tamtym epizodzie nie skarzyl sie narazie (odpukac!) na bole brzucha.

A do kompletu sama wedlug mojego termometra mam 37,8 uncertain Ale obstawiam sie ze sie zepsul... Jak przyjedzie maz to mu zmierze i porownamy.
        • amy.28 Re: Czy to moze byc rotawirus?? Help! 19.11.13, 18:32
          oczywiście ze może być rotawirus. U mojego syna jest gorączka, jednorazowe wymioty i ból brzucha, osłabienie. Potem wizyta u jakiegoś konowała który mówi że przesadzam, że oszalałam i wmawiam dziecku chorobę i jest to zwykłe zatrucie i dać mu herbatę z sucharami - a potem przychodzi noc, dziecko dostaje biegunki, większej gorączki i na razie 4/4 razy skończyło się szpitalem. Tobie życzę aby było inaczej - więc na wszelki wypadek dbaj o nawadnianie dziecka, podaj coś osłonowo na jelita, daj jeść póki ma apetyt bo potem dziecko potrafi tydzień nie jeść nic. I zaopatrz się w pampersy i coś na odparzenia. ALe grunt to woda - po łyżeczce aby się dziecko nie odwodniło.
          • snowdust Re: Czy to moze byc rotawirus?? Help! 19.11.13, 18:50
            Niefajnie z tym szpitalem...
        • snowdust Re: Czy to moze byc rotawirus?? Help! 19.11.13, 18:37
          termometrU oczywiscie! smile
        • princy-mincy Re: Czy to moze byc rotawirus?? Help! 19.11.13, 18:37
          Oby.
          Profilaktyczne jednak postaw miskę niedaleko łóżka i nocnik (jesli korzysta).
          Noc bedzie kluczowa.
          Jesli w nocy nic dziecku nie bedzie, mozna przypuszczać, ze to nie jelitowka.
          • snowdust Re: Czy to moze byc rotawirus?? Help! 19.11.13, 18:48
            No wlasnie tez tak pomyslalam ze w nocy sie wyjasni.
            • princy-mincy Re: Czy to moze byc rotawirus?? Help! 19.11.13, 19:06
              Powodzenia.
              Pamiętaj, ze każde dziecko inaczej choruje.
              Jedne beda pić tylko wodę. Inne gorzka herbatę lub odgazowana colę.
              Moja corka tym wymiotowala, dosłownie minutę, dwie po spożyciu była cofka.
    • iw1978 Re: Czy to moze byc rotawirus?? Help! 19.11.13, 19:12
      Jelitówki są różne - są takie z biegunką i wymiotami trwającymi kilka dni, są takie jednodniowe. Zależy na jakiego wirusa trafisz. Jednodniową łatwo pomylić z zatruciem, czasem dopiero jak chorują osoby w otoczeniu okazuje się, że to jednak był wirus. U mniew domu odkąd dzieci w placówkach jedno, dwa podejścia do tego w roku są normą. Na szczęście zawsze łagodne.
      Przy jelitówce podstawa absolutna to nawadnianie - łyk po łyku, żeby zminimalizować ryzyko wymiotów. Można zaopatrzyć się w orsalit, gastrolit czy inny wynalazek. Ja starszemu dziecku pozwalam przy takich okazjach pić izotoniki - wyjątkowo go to motywuje do częstego popijania po łyku smile. Nieźle działają lizaki - cukier. Dieta raczej lekka ale przy krótkiej jelitówce można nie być ortodoksem.
      Wizyta u lekarza przy spokojnie przebiegającej jelitówce wcale nie jest konieczna - usłyszysz tylko, żeby dziecko nawadniać. Jeśli dziecko zaczyna się odwadniać, zostaje tylko szpital, niestety.
      • snowdust Re: Czy to moze byc rotawirus?? Help! 19.11.13, 19:18
        Nie wiem moze okaze sie totalnym ignorantem ale nie wiem. Chodzi mi o to czy rotawirus i jelitowka to to samo?
        • princy-mincy Re: Czy to moze byc rotawirus?? Help! 19.11.13, 20:40
          Rotawirusy wywołują jelitówke.
          Ale jelitowka moze byc wywołana nie tylko przez rotawirusy.
          Tych wirusów jest cała masa.
    • klubgogo Re: Czy to moze byc rotawirus?? Help! 19.11.13, 20:48
      Może to być rota i może to być koniec, ale równie dobrze początek. 4-latkowi przeciwwymiotnie możesz podać połówkę aviomarinu na siedząco, tak aby przez następny kwadrans się nie ruszał (ruch spowoduje nowe wymioty), na biegunkę smectę. Do tego dopajać po 2-3 łyki gorzką miętą lub czarną herbatą. Dopajać cały czas, ale pilnować, by nie ruszał się po każdym wypiciu. Do lekarza, gdyby rota rozszalało się i nie przechodziło ze 3 dni.
    • mvszka Re: Czy to moze byc rotawirus?? Help! 20.11.13, 09:44
      ja bym kupiła orsalit i vomitusheel, mój syn podczas takich jelitówek wymiotował po wodzie nawet albo i rumianku, a jak już nie było czym to też miał odruch wymiotny- gdybym powyższych leków nie miała to chybaby się dzieciak wykończył
    • snowdust Re: Czy to moze byc rotawirus?? Help! 20.11.13, 09:58
      Dziekuje bardzo za wszystkie rady. Lekarstwa zostaly zakupione wieczorem ale cale szczescie okazaly sie nie byc w nocy potrzebne. Poza dosyc wysoka goraczka bylo ok. Chyba to nie to, ufff

Dzieki!
      • dolores12 Re: Czy to moze byc rotawirus?? Help! 20.11.13, 10:28
        Rotawirus to jeden z WIELU wirusów wywołujących jelitówkę. O rota jest tak głośno, bo koncerny farmaceutyczne namawiają do szczepień, które chronią tylko przed jednym typem wirusa, niekoniecznie najpopularniejszym. A tak poza tym, zawsze warto w takiej sytuacji mieć pod ręką colę, gastrolit; starszemu synowi (9 lat)daję też pół kapsułki stoperanu(przesypuję zawartość na łyżeczkę z odrobiną wody).Grunt to nie dopuścić, żeby były na raz wymioty i biegunka, bo wtedy krucho i może się skończyć szpitalem.
        • pelagia_pela Re: Czy to moze byc rotawirus?? Help! 20.11.13, 10:48
          Nie znam ani jednego dziecka, ktore przy rotawirusie bylo w szpitalu. Nie jest tak latwo sie odwodnic. W szpitalu czeka na dziecko million innych 'sympatycznych' wirusow I nie rozumiem tej checi powszechnej lekarzy do kladzenia dzieci na oddzial.
          Moje nawet 6 miesieczne dziecko przechodzace salmonelle w zadnym szpitalu nie lezalo. Wystarczy podawac plyny stopniowo I obserwowac dziecko.
          A wizyt u lekarza w przychodni z dzieciem chorym gdzie rotaiwrus sprzedaje sie innym pacjentom to juz wcale nie rozumiem...
          • daisy Re: Czy to moze byc rotawirus?? Help! 20.11.13, 10:58
            No to zwyczajnie mało wiesz. Odwodnienie, przy gorączce zwłaszcza, to kwestia kilku godzin intensywnych wymiotów, nawet u dorosłych. Niestety sama jestem tego żywym (dzięki szpitalom!) przykładem.
            • lillaj Re: Czy to moze byc rotawirus?? Help! 20.11.13, 11:12
              Przede wszystkim musisz dbać, żeby się nie odwodnił. U dziecka niestety przebiega to bardzo szybko i jest niebezpieczne. Powinien często pić, możesz kupić orsalit - nam zaleciła go ostatnio lekarka, gdy córka miała podobne objawy, jeśli skarży się na ból brzucha można podać espumisan, dicoflor 30 i dać do picia odgazowaną colę.
              • lillaj Re: Czy to moze byc rotawirus?? Help! 20.11.13, 11:21
                Moja córka w zeszły piątek rano zwymiotowała, fatalnie się czuła, miała temperaturę, bolał ją brzuch. Pojechaliśmy do lekarza, było podejrzenie jelitówki, bo gardło ok, zero kataru. Później już nie wymiotowała, natomiast temperatura była bardzo wysoka, trudna do zbicia, zwłaszcza w nocy. Trzeciego dnia pojawiła się wysypka i okazało się, że to szkarlatyna. Wylądowaliśmy więc w świąteczny poniedziałek na ostrym dyżurze, dostała antybiotyk i już jest ok.
            • pelagia_pela Re: Czy to moze byc rotawirus?? Help! 20.11.13, 11:19
              Bardzo malo wiem. 2 dzieci rzygajaco - srajacych co jakis czas, bo w przedszkolu zaraza regularnie sie pojawia, z tego jedno niemowle z salmonella.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka