ichi51e 20.11.13, 10:58 Skad sie wzielo ze ciezarna moze tylko 4h lrzy kompie? Jakies bioprady? Pozycja zla? Czy sa jakies konsekwencje potem? Tak sie zastanawiam bo cala ciaze przy kompie przesiedzialam i nie wiem na co mam teraz uwage zwracac... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
araceli Re: Ciaza i komputer 20.11.13, 11:01 Z kodeksu pracy - stary przepis dotyczący pracy przy monitorach ekranowych, dawno odstający od życia (poprawa jakości takowych)/ Co ważne - laptopy nie łapią się na ten przepis: www.rp.pl/artykul/616869.html Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Ciaza i komputer 20.11.13, 11:01 Pracować może tylko 4 godziny bo ciężarna, ale szlajać się na forach i bajeczkach na komputerze może i 10 godzin i to nie szkodzi. Generalnie szkodzi tylko wtedy gdy jest to praca zawodowa, nie szkodzi gdy są to bajki na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: Ciaza i komputer 20.11.13, 11:15 Chyba raczej o niewygodną pozycję chodzi. Moja córka nie dawała mi siedzieć dłużej niż 30 minut potem tak nawalała nogami, ze musiałam pracowac na stojąco. Moze to o to chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Ciaza i komputer 20.11.13, 11:19 Podejrzewam, że chodzi o pracę przy tych starego typu "grubych" monitorach. One podobno promieniowały. Odpowiedz Link Zgłoś
run_away83 Re: Ciaza i komputer 20.11.13, 11:50 Przepis z czasów, kiedy w powszechnym użyciu były monitory kineskopowe, starego typu (mają w środku tzw. działo elektronowe, emitują dość silne pole magnetyczne). Aktualnie używane ekrany lcd działają na zupełnie innej zasadzie, nie wymagają więc takich ograniczeń. Ale przepis został. Obciążająca kręgosłup pozycja w trakcie pracy przy komputerze to osobne zagadnienie, ale to już bardzo undywidualna kwestia. Jedna ciężarna będzie wielogodzinne siedzenie przy biurku znosić całkiem dobrze aż do porodu, inna nie będzie wstanie wysiedzieć nawet tych czterech godzin już w połowie ciąży - najczęściej jeśli ciążowe dolegliwości nasilą wcześniejsze problemy z kręgosłupem. Odpowiedz Link Zgłoś