mamaalana1 21.11.13, 13:09 Witam Co robicie z brukselki? Ja niestety znam tylko opcję w zupie. Bardzo proszę o inne rozwiązania. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
neffi79 Re: Brukselka 21.11.13, 13:12 ja robię gotowana na parze, z bułką tartą i masłem klarowanym nie jestem asem w kuchni wiec wszystko ma byc prosto i szybko Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Brukselka 21.11.13, 13:14 podzielona na małe cząstki, najklepiej każdy listek osobno, delikatnie podsamażona - z orzechami, pestkami sonecznika, parmezanem... Odpowiedz Link Zgłoś
mamaalana1 Re: Brukselka 21.11.13, 13:16 A dziewczyny-piszą, że często jest gorzka to prawda? I czy powinna być zmrożona przed przyrządzeniem, bo właśnie kupiłam na targu świeżą? Mój 9-latek zażyczył sobie brukselkę, a matka w ogóle nie wie jak podejść do tematu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Brukselka 21.11.13, 15:26 mamaalana1 napisała: > A dziewczyny-piszą, że często jest gorzka to prawda? Nieprawda. Ja przekrawam na polowki i smaze na patelni, ale lekko, tak zeby byla lekko twardawa. Rozciapciane warzywa to koszmar mojego dziecinstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Brukselka 21.11.13, 15:27 swieza oczywiscie. Bez sensu zamrazac swieze warzywa, jesli masz je zjesc od razu, Odpowiedz Link Zgłoś
caroninka Re: Brukselka 21.11.13, 13:15 Omijam szerokim lukiem, jest moim koszmarem z dziecinstwa. Znam tylko jedna osobe, ktora za nia przepada, je ugotowana z przysmazona na masle bulka tarta. Odpowiedz Link Zgłoś
allatatevi1 Re: Brukselka 21.11.13, 13:21 Kotlecieki Wykrój ten twardy środek, obtocz w jajku, bułce tartej i przyprawach i smaż na patelni jak kurczaka. Odpowiedz Link Zgłoś
allatatevi1 Re: Brukselka 21.11.13, 17:22 oczywiście ugotowane uprzednio w osolonej wodzie Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Ugotować (normalnie lub na parze) 21.11.13, 14:00 Dodać masła, ułożyć na talerzu obok dobrego steku. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Brukselka 21.11.13, 14:04 Kocham brukselkę, jestem w stanie zjeść wielką michę sama na obiad, tylko z masłem i bułką tartą. Niestety tylko taką formę przyrządzenia znam. Zapieka ktoś je w piekarniku? Odpowiedz Link Zgłoś
zurekgirl Re: Brukselka 21.11.13, 15:12 Robilam zapiekanke brukselkowo- makaronowa z sosem pomidorowym (takim kupnym, kremowym, delikatnym) i duza iloscia sera na gorze, ale brukselka smakowala w tym wszystkim dosc gorzko. Odpowiedz Link Zgłoś
noem.i77 Re: Brukselka 21.11.13, 15:07 Pokrojona w ćwiartki, ugotowana, wymieszana na gorąco z serkiem topionym. Wychodzi breja, ale pyszna. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Brukselka 21.11.13, 15:15 A zna ktos jakis tajny a skuteczny sposob zeby nie smierdzialo w czasie gotowania? Bo ja brukselke no problem anytime anywhere, ale smrodek jest wiec np. nigdy gosciom nie podaje, brukselka tylko dla domownikow Odpowiedz Link Zgłoś
imogen0 Re: Brukselka 21.11.13, 15:37 Zeszklić cebulę na maśle,dodać brukselkę,zalać bulionem,dodać sól,cukier,dusić 20-30 min,zaprawić mąką ze śmietaną,posypać natką,podawać z posiekanymi jajkami na twardo. Pyszne,jadamy jako samodzielne danie z pieczywem Można eksperymentować dodając np.boczek albo gotowe danie posypać serem Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.stefa Re: Brukselka 21.11.13, 16:31 Ugotować al dente, pokroić na połówki, na patelni dodać trochę balsamico i łyżkę miodu, poddusić. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Brukselka 21.11.13, 16:36 Zwariowałam, kupuję brukselkę i eksperymentuję Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Brukselka 21.11.13, 17:26 ja też uwielbiam i też kupię i ugotuję tylko w sobotę, bo na jutro dzieci zażyczyły sobie racuchy robię najczęściej z bulka tartą a do tego jajko sadzone Odpowiedz Link Zgłoś
gretchen184 Re: Brukselka 21.11.13, 16:34 o matko..jutro lecę po brukselkę każdą ilość mogę zjeść Odpowiedz Link Zgłoś